Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

21.09.2018.

SRBIJA POTPISALA SPORAZUM O IZGRADNJI AUTOPUTA BEOGRAD - SARAJEVO

MINISTAR JUSKO NIJEMI POSMATRAČ: Srbija potpisala sporazum o izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo

Izgradnja auto-puta Beograd - Sarajevo je projekat važan ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region, saglasili su se danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko.


MINISTAR JUSKO NIJEMI POSMATRAČ: Srbija potpisala sporazum o izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo - 1

............................

Nakon potpisivanja okvirnog sporazuma između Vlade Srbije i turske kompanije "Tasyapi" o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, koji obuhvata i projekat izgradnje auto-puta Beograd -Sarajevo, ministarka Mihajlović je objasnila da će iz danas potpisanog sporazuma proizići ugovori o tri infrastrukturna projekta.

 

"Prvi projekat je rehabilitacija puta Novi Pazar - Tutin. Vjerujem da ćemo za šest mjeseci imati građevinare na ovom putu, putu koji će nas koštati najmanje 20 miliona eura, a dionica je duga 22,5 kilometra", navela je Mihajlović, ocijenivši da rehabilitacija tog puta daje mogućnost za otvaranje mnogo više kompanija i zapošljavanje većeg broja ljudi.

 

Kao sljedeće je navela ugovore za dvije rute izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo, koje prolaze kroz Srbiju - prva je dugačka 61 kilometar od Požege do Kotromana, a procijenjena vrijednost je 830 miliona eura, dok je druga ruta dugačka 17,5 kilometara na relaciji Kuzmin - Sremska Rača procijenjene vrijednosti 210 miliona eura.

 

"Kada saberete, mi govorimo o iznosu od milijardu i 50 miliona eura samo sa srpske strane auto-puta i zato je današnji dan važan, jer smo kroz ovaj okvirni sporazum vrlo blizu dogovora o potpisivanju ugovora, a u međuvremenu turska kompanija kreće da radi na projektnoj dokumentaciji", rekla je Mihajlović.

 

Kako je najavila, od šest do osam mjeseci će biti potrebno da se dokumentacija završi, te da se može očekivati da dionica auto-puta kroz Srbiju bude gotova ili krajem sljedeće ili početkom 2020. godine.

 

"Ovo je projekat važan, ne samo za Srbiju, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region. Srbija ima svoj strateški interes da se poveže sa svim zemljama u okruženju, što znači da ćemo kao region biti stabilni, ne samo politički već i ekonomski i infrastrukturno, to sigurno znači bolji život za građane u regionu", dodala je Mihajlović.

 

Ona je pojasnila da će se dionica auto-puta finansirati jednim dijelom iz budžeta Srbije, a drugim iz turskog kredita.

 

Upitana šta se dešava sa mostom Bratunac - Ljubovija, Mihajlović je izrazila uvjerenje da će nakon izbora u BiH biti sve završeno, te da će sljedeće godine u trećem kvartalu "svi imati priliku da prođu automobilima preko tog mosta".

 

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko takođe je rekao da će tender za most biti u narednih 15 dana, te da će sa time "u potpunosti biti zaokružena ta priča".

 

Ministar Jusko je naveo da je više puta istakao da je auto-put Beograd - Sarajevo projekat života, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da taj koridor spaja nekoliko industrijskih zona u BiH koje u ovom trenutku imaju "jako lošu, katastrofalnu, povezanost".

 

"Zbog izbora u BiH ne možemo očekivati potpisivanje strateških dokumenata, ali vjerujem da će novi saziv Vijeća ministara i Predsjedništva BiH krenuti u realizaciju ovog projekta, jer od toga zavisi budućnost BiH", naveo je Jusko.

 

Kako je ocijenio, bio bi luksuz da se jedan ovakav projekat dovede u pitanje, jer to nikome ne ide na ruku.

 

"Ovo je timski rad sve tri zemlje, apsolutno sam uvjeren da će prije ili kasnije radovi krenuti i u BiH i da nećemo kasniti za Srbijom", kazao je Jusko.

 

On je rekao i da prije izbora u BiH ne bi želio da govori o rutama auto-puta u dijelu koji će prolaziti kroz Bosnu i Hercegovinu.

 

Predsjednik turske kompanije "Tasyapi" Emrullah Turanli zahvalio je Srbiji što je dala "tako veliku odgovornost njegovoj kompaniji da ovaj projekat prijateljstva izvede do kraja".

 

"Mi smo, što se tiče strane Srbije, spremili skoro sve i uskoro ćemo početi sa projektima. Vi dobro znate i možete da pretpostavite koliko je ovo velika odgovornost koju je Srbija nama dala da završimo ovaj projekat. Radićemo noć i dan kako bismo se opravdali i prema narodu i prema državi. Niko ne treba ni najmanje da sumnja u ovako bitan projekat i budite sigurni da ćemo taj zadatak uraditi i prije vremena", naveo je Turanli.

Kako je istakao, svih 10.000 zaposlenih u kompaniji "Tasyapi" će biti na raspolaganju narodu Srbije, sa očekivanjem da će isto to moći da uradi i u BiH, "ukoliko BiH to dozvoli".

 

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić istakao je da je bez ikakve sumnje ovo važan dan i događaj, prije svega, za odnose Srbije i Turske, ali i za mehanizme saradnje trilaterale između Srbije, BiH i Turske.

 

"Ovo sada postaje više nego realnost, izvjesnost, i sve ono što smo govorili i obećavali tokom intenzivnog političkog djelovanja dvije zemlje pokazalo se kao da je realno i u interesu građana sve tri zemlje", rekao je Ljajić.

 

Ocijenio je da je izgradnja auto-puta od ogromne važnosti za ukupne odnose Srbije i BiH, jer je riječ o zemljama koje imaju najveću trgovinsku razmjenu, a najgore puteve.

 

"Izgradnjom auto-puta će se značajno smanjiti svi troškovi i vjerujem da će obim robne razmjene biti još veći između BiH i Srbije", naglasio je Ljajić.

 

On je rekao i da je danas u Skupštini Srbije na ratifikaciji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, da ima obećanje da će taj sporauzm sljedeće nedjelje biti u Parlamentu Turske.

 

Potpisivanju su prisustvovali i ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic, ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Lazar Mirkić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i zamjenik predsjednika opštine Tutin Adnan Šehović, kao i predstavnici kompanije "Tasyapi".

21.09.2018.

BORKA RUDIĆ O HDZ-OVOM PROJEKTU 'SMEĆE VIJESTI' : UDAR NA MEDIJSKE SLOBODE I PRAVA NOVINARA

Borka Rudić o HDZ-ovom projektu ‘Smeće vijesti’: Udar na medijske slobode i prava novinara


Izvršni izborni štab HDZ-a BiH kreirao je posebnu web stranicu „Izbori 2018 – Smeće vijesti“. Iz te stranke je saopćeno da je cilj da čitatelji „tačno i objektivno stječe sliku političkih i društvenih događanja u Bosni i Hercegovini i šire“.

„Izvršni izborni stožer HDZ-a BiH će selektirati svaki dan, objavljene vijesti u medijima i druge oblike izražavanja za koje smatramo da ne odražavaju istinu i objektivnost, a koje se tiču političkog djelovanja naše stranke i naših kandidata. Sve tekstove u medijima, izjave i druge oblike komunikacije koji ne odražavaju načelo istinitosti smjestit ćemo u “Izbori 2018 – Smeće vijesti” i javnost ćemo upoznavati s tim odlukama“, istakli su iz HDZ-a BiH u pisanoj izjavi za medije.

S druge strane, generalni sekretar Udruženja „BH Novinari“ Borka Rudić smatra da je web stranica koju su pokrenuli iz HDZ-a krajnje problematična i profesionalno upitna.

“Odluka da jedna politička partija, u ovom slučeju HDZ, formira web stranicu pod nazivom “Smeće vijesti” je krajnje problematična i profesionalno upitna, te može predstavljati kršenje izbornih pravila i važeće izborne legislative koja sadrži striktna pravila o tome da li politički subjekti (ne)mogu imati u svom vlasništvu medije“, rekla je Rudić u komentaru Patriji.

Istakla je da poglavlje 16. Izbornog zakona BiH daje jasne odredbe ko je nadležan za kršenje profesionalnih standarda i novinarske etike, te navela da su to profesionalne medijske organizacije: Regulatorna agencija za komunikacije BiH i Vijeće za štampu i online medije u BiH.

„U tom kontekstu, postupak HDZ BiH je nezakonito preuzimanje ovlasti VZŠ – u, političko uplitanje u rad medija i otvaranje prostora za dodatni udar na medijske slobode i prava novinara, zbog čega otvaranje posebnog weba za ‘rangiranje’ medija i novinara, objavljivanje ‘smeća’ po kriterijima političke stranke, treba biti pažljivo razmotreno od strane CIK –a“, smatra Rudić.

„O tome koju sintagmu HDZ koristi za naziv svoje stranice, izlišno je govoriti. Mislim da je to ispod svakog nivoa, i u direktnoj je suprotnosti sa HDZ ocjenom kako bi njihova stranica trebala doprinijeti ‘političkoj toleranciji’ u vrijeme kampanje. Onaj ko želi toleranciju i uljudno javno komuniciranje i sam mora biti takav – odnosno mora koristiti već postojeća profesionalna i zakonska sredstva reagiranja na neprofesionalno postupanje medija i novinara, a ne postavljati se kao ‘politička batina’ iznad njih. Generalno, političke veze između vlasnika medija (tradicionalnih i online medija) i političkih kandidata, novinara i političara su nedopustive i u potpunoj su suprotnosti sa izbornim pravilima za medije kakve ima BiH”, zaključuje generalni sekretar Udruženja BH Novinari.

(Kliker.info-NAP)

21.09.2018.

KEMAL KURSPAHIĆ: VRIJEME ZA 'PATRIOTSKU IZDAJU'

21.09.2018.

NAČELNIK VLASENICE MIĆO KRALJEVIĆ NA BILBORDU SA RATNIM ZLOČINCEM RATKOM MLADIĆEM

21.09.2018.

SLOBODAN VASKOVIĆ SAZNAJE: UHAPŠEN SAUČESNIK U PRIKRIVANJU LIKVIDACIJE DAVIDA DRAGIČEVIĆA

VASKOVIĆ SAZNAJE: Uhapšen saučesnik u prikrivanju LIKVIDACIJE Davida Dragičevića

Akcija hapšenja bi trebala biti nastavljena i narednih dana, a pitanje je zašto odmah nije uhapšen i Darko Ilić, načelnik Uprave kim poliicije zbog teških kriminalni djela koja je počinio, kao i drugi pripadnici MUP RS, koji su učestvovali u prikrivanju zločina, dugih šest mjeseci.VASKOVIĆ SAZNAJE: Uhapšen saučesnik u prikrivanju LIKVIDACIJE Davida Dragičevića


....................

Piše: Slobodan Vasković

 

Uprava krim policije, na čijem čelu je Siniša Kostrešević, uhapsila je prije nekoliko časova lice A.K., koje je u bliskoj vezi sa Đorđem Rađenom.

Ova vijest potvrđena mi je iz dva izvora. Riječ je o osobi bliskoj Đorđu Rađenu.

Prema mojim informacijama, sumnja se da je A.K. "montirao snimke videonazora", ali se ne precizira kojeg ili kojih.

Đorđe Rađen

A.K. je, prema tvrdanja mojih izvora, osumnjičen da je jedan od saučesnika u prikrivanju Likvidacije Davida Dragičevića.

Akcija hapšenja bi trebala biti nastavljena i narednih dana, a pitanje je zašto odmah nije uhapšen i Darko Ilić, načelnik Uprave kim poliicije zbog teških kriminalni djela koja je počinio, kao i drugi pripadnici MUP RS, koji su učestvovali u prikrivanju zločina, dugih šest mjeseci.

David Dragičević

Pitanje je zašto nisu uhapšeni Dragan Lukač, Željko Karan, Dalibor Vrećo, Darko Ćulum i brojni drugi..., koji su mjesecima lagali?!

Isti izvori trde da je u Ilićevoj Upravi za organizovani kriminal nastao pravi haos nakon što su saznali da je A.K. uhapšen. Oni su bili najaktivniji u prikrivanju zločina, ubica i nalogodavaca.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932853

Powered by Blogger.ba