Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.09.2018.

ANTE NOBILO U KNIZI ,,SVJEDOCI ZLA" : HDZ JE BIO UKLJUČEN U UZP, TO JE ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Ante Nobilo u knjizi „Svjedoci zla“ : HDZ je bio uključen u UZP, to je zločinačka organizacija

Knjiga „Svjedoci zla“ ratnog reportera iz Gornjeg Vakufa Akifa Agića i novinara i publiciste Faruka Vele, koja je upravo izašla iz štampe, pored brojnih dokumenata, fotografija, transkripata, ispovijesti žrtava, priloga, donosi i intervjue sa istaknutim ličnostima bosanskohercegovačke, regionalne i međunarodne scene.

U knjizi tako govore Serge BrammertzStjepan Mesić, Ante Nobilo, fra Ivo Marković, Tvrtko Jakovina, Boris Pavelić, Marijo Pejić, Ivica Jeger

Autori presnose i svoje ranije razgovore sa prof. dr. Ivom Bancem, pokojnim fra Lukom Markešićem...

Tu je  i intervju kojeg je Akif Agić vodio sa Arifom Pašalićem, legendarnim komandantom Četvrtog korpusa, preživjelim iz „živog štita“ na Crnom vrhu, svjedocima masakra u Ahmićima, čovjekom kojem je hrvatski bojovnik odrezao uho…

Posebno važne i aktuelne poruke uputio je  utjecajni hrvatski advokat Anto Nobilo.

Nobilo je i prije izricanja presude, na osnovu poznatih dokaza i analize ranijih postupaka, zaključio da će Hrvatska biti proglašena krivom za agresiju. Zbog intervjua kojeg je dao koautoru ove knjige, napadan je u Hrvatskoj.

Komentirajući pravosnažnu presudu u slučaju „Prlić i ostali“, Nobilo je, kako se prenosi, koautoru ove knjige 06. 12. 2017. godine rekao:

„U ovoj presudi je utvrđen međunarodni oružani sukob u kojem je druga strana Hrvatska, utvrđeno je da je HVO bio agent Hrvatske, pod zapovjedništvom Hrvatske i borio se za državne interese Republike Hrvatske. Hrvatska treba odgovarati za štetu koju je nanijeli HVO ili Herceg-Bosna jednako kao što odgovara za štetu koju su Hrvatska vojska i policija nanijeli civilima ovdje u Hrvatskoj, gdje štete svakodnevno naplaćujemo od hrvatske države. Bitno je da je utvrđen međunarodni oružani sukob, čak i djelomična okupacija teritorija. Taj strani faktor je bila Hrvatska. Ona bi trebala odgovarati. To je pravno gledano“.

Tvrdio je da je „presuda udarila i na sam temelj nacionalističkog projekta“ i da je „zato došlo do neprimjerene i histerične reakcije“.

„Oni su pokušavali novu paradigmu stvoriti kako bi akvizirali na neki način da je HDZ stvorio državu, da je HDZ glavna, centralna državna stranka, kao što je Tito svoj legitimitet izvodio iz Drugog svjetskog rata, a Savez komunista (SK) je bila glavna stranka. Ono što je stranka stvorila, to joj i pripada. Na taj način se pokušava obespraviti, marginalizirati onaj tko nije u HDZ-u. To je nacionalistički projekt koji se gradi neko vrijeme u Hrvatskoj“.

Prema njemu, pravomoćnom presudom Tribunala u Hagu utvrđena je  i odgovornost HDZ-a, kako onog u BiH, tako i onog u Hrvatskoj.

„HDZ bi trebao trpjeti kad bi imali normalnu političku situaciju. Naime, HDZ Hrvatske i HDZ BiH su članovi UZP-a. Bili uključeni u UZP jednako kao Franjo Tuđman, Gojko Šušak itd. Kad bi htjeli biti zločesti, rekli bi da su to sada zločinačke organizacije. Međutim, na ovom području to vam neće izazvati nikakav efekt“, prenosi se u knjizi.

Knjiga „Svjedoci zla“ je djelo na 480 strana, pisano godinama, koje na osnovu brojnih dokaza, fotografija, izvještaja s lica mjesta, stenograma, najčešće dokumenata Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kao i brojnih razgovora koje su autori vodili od početka devedesetih godina prošlog stoljeća do danas, potpuno raskrinkava agresiju Republike Hrvatske, tzv. Herceg-Bosnu, kao i politiku HDZ-a BiH, kako u prošlosti, tako i danas.

(Kliker.info-INS)

15.09.2018.

DENIS BEĆIROVIĆ O ALEKSANDRU VUČIĆU: RADIKALIZACIJA PRILIKA U REGIJI KOJU JE NAMETALA NJEGOVA SRBIJA ZA CILJ JE IMALA..."

BEĆIROVIĆ O VUČIĆU: „Radikalizacija prilika u regiji koju je nametala njegova Srbija za cilj je imala...“

„...pokušaj osiguranja povoljnije pozicije za stolom u razgovorima o pristupu EU“


BEĆIROVIĆ O VUČIĆU: 'Radikalizacija prilika u regiji koju je nametala njegova Srbija za cilj je imala...'


..................................

Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH je izjavio da jučerašnja izjava Aleksandra Vučića, koji za postizanje međudržavnog sporazuma sa Kosovom zauzvrat traži prijem Srbije u EU do 2025. godine, predstavlja politiku jeftinog „pijačnog trgovanja“ i ignorisanja realnih okolnosti na jugoistoku Evrope. 

 

„Sada postaje jasno da je radikalizacija prilika u regiji koju je nametala Vučićeva Srbija za cilj imala zapravo pokušaj osiguranja povoljnije pozicije za stolom u razgovorima o pristupu EU.

 

Zabrinjavajuće je kako državni vrh Bosne i Hercegovine šuti i prihvata nepravednu i neprihvatljivu poziciju Bosne i Hercegovine kao posljednje države Zapadnog Balkana koja treba ući u EU. To je nedopustivo!

Bosna i Hercegovina i njeni građani su najveće žrtve u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

 

Naša država je jedina država u kojoj je počinjen genocid, a Bošnjaci su jedini evropski narod nad kojim je počinjen genocid nakon 1945. godine. Srbija je istovremeno jedina država u Evropi kojoj je Međunarodni sud pravde izrekao presudu da je prekršila UN-ovu Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i da nije ništa učinila da spriječi genocid u Bosni i Hercegovini.

 

Neophodno je da sljedeće proširenje EU bude što skoriji, novi veliki pozitivni preokret u svih šest država zajedno.

 

Ulazak u EU bilo koje države regije prije drugih može biti fatalna i neoprostiva greška u procesu integracije Zapadnog Balkana. Bosna i Hercegovina je država kao što su to i druge države Zapadnog Balkana.

 

Naša država u Evropi može biti samo ono što Evropa jeste: civilno, građansko društvo u kojem su vjerska i etnička prava dio ukupne korpe građanskih i ljudskih prava. Evropska konvencija o ljudskim pravima je sastavni dio Ustava BiH, što je rijetkost i među članicama EU.

 

Državni vrh Bosne i Hercegovine mora prestati sa šutnjom i pasivnom politikom. Evropi moramo poslati jasnu poruku da Bosna i Hercegovina mora biti podržana kao građanska država koja ima svoj multietnički karakter, država koja ne smije kasniti za drugim sa prijemom u članstvo EU“, zaključio je Bećirović.

 

(NAP)

15.09.2018.

POLITIZACIJA NESTALIH: KRIVICA JE UVIJEK NA DRUGOJ STRANI

15.09.2018.

OTVORENO PISMO INZKU : I HADžIKADIĆ TRAŽI OD INZKA DA UDALJI MILORADA DODIKA IZ IZBORNOG PROCESA

Otvoreno pismo : I Hadžikadić traži od Inzka da udalji Dodika iz izbornog procesa

Mirsad Hadžikadić, kandidat Platforme za progres za člana Predsjedništva BiH, uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u kojem traži da iskoristi svoje Bonske ovlasti i zaštiti ustovnopravni položaj zemlje.

– Poštovani gospodine Inzko,

Bez ikakve potrebe da Vama obrazlažem specifičnosti ustavnopravnog uređenja Bosne i Hercegovine i Vaše uloge u njemu, želim otvoreno i direktno da Vam skrenem pažnju na paradoksalnu situaciju u kojoj se država Bosna i Hercegovina nalazi već neko vrijeme, a koja je posebno došla do izražaja posljednjim izjavama predsjednika entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika, vezanim za apsolutno nepoštivanje institucija ove zemlje.

To je situacija koju Vi ne samo da imate mogućnost nego i obavezu da riješite. Bonske ovlasti koje su Vam stavljene na raspolaganje su alat koji bi trebao da spriječi urušavanje institucija Bosne i Hercegovine iznutra, uključujući i eliminaciju iz političkog života svih onih aktera čije se ponašanje može smatrati antidejtonskim i protiv interesa države.

Smatram neodgovornim, nedopustivim i skandaloznim da se jedna politička ličnost javno oglašava sa stavom koji je jasno usmjeren protiv dugoročne održivosti Bosne i Hercegovine, a da se toj istoj osobi dopusti da bude jedan od kandidata iz reda svog naroda za člana Predsjedništva BiH.

Porukama koje šalje u javnost, pa sve i da su samo dio njegove predizborne kampanje, Milorad Dodik nam svima jasno stavlja do znanja da će institucije Bosne i Hercegovine koristiti da bi dodatno destabilizovao zemlju koju, kako je sam u više navrata izjavio, uopšte te priznaje kao svoju.

Posebno su skandalozne dvije Dodikove najnovije izjave u intervjuu od prije nekoliko dana na RTRS u emisiji Predsjednik. Na upit novinara, „Da da li je vaš politički motiv i danas nezavisna Republika Srpska?“, Dodik je odgovorio:„Naravno ja to i ne krijem.“U istom intervjuu, takođe je rekao, „Bosna i Hercegovina nije moja država“.

Ako s Vaše strane izostane adekvatna reakcija na izjave Milorada Dodika, to neće samo biti znak da se Vi ne zanimate za svoje dužnosti u Bosni i Hercegovini, nego i da prećutno odobravate interno rušenje države i njenih institucija koje su mnogi mukotrpno gradili boreći se s raznim ograničenjima ustava koji je ovoj zemlji nametnut kroz Dejtonski mirovni sporazum.

Ja Vas ovim putem, kao kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pozivam da napravite izuzetak u odnosu na svoju dosadašnju praksu nekorištenja bonskih ovlasti i Milorada Dodika trajno udaljite iz izbornog procesa. Do sada je Milorad Dodik zapaljivom retorikom djelovao iz institucija Republike Srpske i svoj politički legitimitet zasnivao na odbrani interesa tog entiteta, praveći se pri tome da taj entitet nije dio Bosne i Hercegovine.

Dodik svjesno testira granice strpljenja i Vas, ali i građana ove zemlje. Sada, ako mu se dopusti da bude izabran u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, on jasno namjerava da pređe sa riječi na djela. Ako se to desi, a Vi propustite da reagujete na odgovarajući način i time onemogućite Bosni i Hercegovini da unutrašnjim snagama nađe put ka prosperitetu, bićete njegov saučesnik. Nadam se da to nećete dozvoliti – navodi se u pismu.

(Kliker.info-NAP)

15.09.2018.

AMER LERLAGIĆ PISAO VALENTIJU INZKU : PRIMJENITE SVOJE OVLASTI I MILORADA DODIKA SUSPENDUJTE IZ POLITIČKOG ŽIVOTA U BiH !

Jerlagić pisao Valentiju Inzku : Primjenite svoje ovlasti i Dodika suspendujete iz političkog života u BiH !Predsjednik Stranke za BiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Amer Jerlagić uputio je pismo Visok0om predstavniku Valentinu Inzku .

Poštovani g. Inzko, svih ovih godina smo svjedoci Dodikovih separatističkih istupa na koje se u načelu niko nije previše obazirao, jer su bili populističke i politikantske naravi. Međutim, upozoravamo da 100 puta ponovljena laž prijeti da postane istina i jasno je da je to Dodikov recept za navikavanje građana Bosne i Hercegovine na njegove laži.

Od onih o zajedničkim institucijama BiH, umjesto institucija Bosne i Hercegovine, od onih da je BiH sastavljena od entiteta, umjesto da su entiteti administrativne jedinice u Bosni i Hercegovini. Umjesto da je BiH suverena, cjelovita i jedinstvena država u njegovim narativima se veliča entitet Republika Srpska i daju mu se elementi državnosti na šta ste i Vi i OHR više puta reagovali.

Upozoravamo da su posljednje Dodikove izjave ”da Bosna i Hercegovina nije njegova država i da je njegov krajnji politički cilj nezavisna Republika Srpska i da on to ne krije” u intervju ”Predsjednik govori” na RTRS prelile čašu, pa makar se radilo i o Dodikovom politikanstvu.

Do sada ste/smo trpjeli njegove protiv ustavne i protiv državne izjave, ali ovaj put se radi o kandidatu za člana Predsjedništva BiH i od Vas očekujemo jasnu reakciju. Sa ovakvim izjavama ni u jednoj zemlji svijeta ne bi mogao biti kandidat za Predsjedništvo države.

Gospodine Inzko od Vas očekujemo da, kao konačni tumač civilnog dijela Daytonskog mirovnog sporazuma primjenite svoje ovlasti i Dodika suspendujete iz političkog života u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo da su pojedini političari i za znatno blaža protiv ustavna i protiv državna djelovanja suspendirani iz političkog života u Bosni i Hercegovini.

Oni koji ne smiju da napišu ovako nešto će reći da svaka kritika iz Sarajeva Dodiku daje snagu, ali ja Vam garantujem da sa svakim sličnim Dodikovim istupom barem 100 mladih ljudi donese odluku da trajno napusti Bosnu i Hercegovinu.

Stoga, od Vas zahtjevamo hitnu reakciju kako bi hiljade mladih ljudi ostalo u Bosni i Hercegovini i kako bi na stotine stranih investitora investiralo u BiH samo kada ne bi bilo takvog separatiste u samom vrhu države, navodi se u otvorenom pismu predsjednika SBiH i kandidata za član Predsjedništva BiH Amera Jerlagića upućenoh Visokom predstavniku Valentinu Inzku .

(Kliker.info)

15.09.2018.

HENI ERCEG : EVANDJELJE PO IVANU T.

15.09.2018.

URAGAN FLORENCE UDARA BEZ MILOSTI : POLA MILIONA LJUDI BEZ STRUJE, ULICE U GRADOVIMA PRETVORENE U BUJICE

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940339

Powered by Blogger.ba