Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

13.09.2018.

INZKO ZA BLOOMBERG: BOŠNJACI SU VEOMA STRPLJIVI, ALI AKO BUDU I DALJE CJEPALI BiH, TO MOŽE DOVESTI DO RATA - TO MORAMO IZBJEĆI !

Inzko za Bloomberg: Bošnjaci su veoma strpljivi, ali ako Srebrenicu odvoje od BiH, to može biti razlogom za rat – to moramo izbjeći !


Bošnjaci su vrlo strpljivi, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko u tekstu o BiH koji je objavila utjecajna američka medijska mreža Bloomberg, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

Autorice teksta su Andrea Dudik i Jasmina Kuzmanović.

Ali ako bi Srebrenica postala strana zemlja, to bi sigurno bio razlog za rat. Međunarodna zajednica to mora izbjeći – rekao je Inzko. Prema njegovom mišljenju, RS se neće otcijepiti, ali takva „retorika truje atmosferu“. ”

Autori opširnog teksta postavljaju pitanje da li Evropa zatvara oči pred još jednim balkanskim ratom, navodeći da to ne mora nužno značiti objavljanje ratnih dejstava nego onemogućavanje života „destabilizacijom najnestabilnijeg dijela kontinenta“.

Ako Dodik bude nastavio vršiti pritisak tražeći nezavisnost, prijetnja ratom je visoka, izjavio je i Fadil Novalić, premijer Federacije BiH u istom tekstu.

Na Balkanu, bez rata ne možete dobiti nezavisnost – rekao je Novalić. Prema njegovim riječima, mogući dogovor između Srbije i Kosova o razmjeni teritorije će povećati nervozu, ali ne mora dovesti do rata, ako ne bude imao implikacije na Bosnu i Hercegovinu.

Kako piše Bloomberg, BiH rizikuje da bude kolateralna šteta u u borbi svjetskih sila za uticajem na ovom podneblju.

Pojedini lideri na Balkanu ojačani utjecajem Rusije, Turske i revizionističkom vanjskom politikom Donalda Trumpa pokušavaju okrenuti leđa sporazumima koji su čuvali mir tokom dvije decenije. A u pozadini je talas nacionalizma koji je prošao kroz bivši istočni blok i oslabio Evropsku uniju – navodi se u tekstu. Upozoravaju da predsjednik RS Milorad Dodik koji tvrdi da je prijatelj sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom „ponavlja poziv za nezavisnost srpskog entiteta“.

Pomoć i ulaganja iz EU, Turske i Bliskog istoka doprinjeli su rastu i smanjenju nezaposlenosti, mada samo na oko 18 posto.  Novac dijaspore je u samo 8 posto bh. privrede, ali ipak, guverner Centralne banke Senad Softić govori o pozitivnim izgledima. Valuta je vezana za euro, a ekonomija raste oko 3 posto godišnje.

“Ipak, Bosni bi trebalo 60 godina da se dostigne nivo  prihoda EU ako rast bude isti kao što je sada” kaže Emanuel Salinas, šef Svjetske banke u Bosni.

“Ne postoje zvanične brojke, ali trenutni obim odliva mozgova je “visok”, kaže Salinas.

(Kliker.info-NICK)

13.09.2018.

AMERIČKI SENATOR WICKER: TREBAMO NAMETATI SANKCIJE BH. ZVANIČNICIMA ZBOG KORUPCIJE...

13.09.2018.

BAKIRA HASEČIĆ : MEDJU POLICAJCIMA SMO PREPOZNAVALI SILOVATELJE I UBICE, SMIJALI SU NAM SE U LICE

13.09.2018.

ŽIV JE DOBRICA (ĆOSIĆ), UMRO NIJE

13.09.2018.

NIJAZ DURAKOVIĆ - JEDINSTVENA SLIKA BOSNE I HERCEGOVINE

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932996

Powered by Blogger.ba