Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.09.2018.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ : OPREDJELJIVATI SE ZA POZITIVNE PROCESE

09.09.2018.

ALEKSANDAR VUČIĆ U SJEVERNOJ MITROVICI: SLOBODAN MILOŠEVIĆ JE BIO VELIKI SRPSKI LIDER

09.09.2018.

MILORAD DODIK NASRNUO NA BANJALUČKOG ODBORNIKA

09.09.2018.

DA NE BI DOŠLO DO NOVOG RATA, MILORADA DODIKA TREBA POLITIČKI SUSPENDOVATI

DA NE BI DOŠLO DO NOVOG RATA: "Dodik mora biti politički suspendovan, VISOKI PREDSTAVNIK da donese dluku o njegovoj..."

- Visoki predstavnik za BiH ima ovlaštenja da uradi sve što je potrebno da zaštiti državu BiH i on može da donese odluku da se Dodiku zabrani bavljenje politikom, na pet ili 10 godina. Neka ga vremenski suspendira i Bosna će dahnuti – naglasio je Kurtćehajić.


DA NE BI DOŠLO DO NOVOG RATA: 'Dodik mora biti politički suspendovan, VISOKI PREDSTAVNIK da donese dluku o njegovoj...'


.............................

Bolje je politički suspendovati jednog čovjeka, nego stvoriti pretpostavke za neki budući rat – kazao je danas Senad Kurtćehajić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca (FBI) i nosilac liste Stranke za BiH za Parlamentarnu skupštinu BiH. 

On je danas na tribini o temi „Kako zaustaviti Dodikovo pravolinijsko razbijanje Bosne“ rekao da predsjednik bh.entiteta Republika Srpska Milorad Dodik već godinama radi na razbijanju BiH, a na takva njegova djelovanja ne postoji adekvatna reakcija nadležnih, zatajila je i politička i intelektualna javnost u BiH.

 

- Jer, ako Dodik kaže da je njegov cilj nezavisna Republika Srpska, pa ukoliko na te izjave nema reakcije, onda to nije u redu. Takva jedna izjava bi morala biti sankcionisana, jer je crvena linija pređena – rekao je Kurtćehajić.

 

Podsjetio je da je nekadašnji visoki predstavnik za BiH Paddy Ashodwn  za dvije godine mandata (2002.do 2004.) oko „60 političara iz bh.entiteta udaljio sa političke scene za puno manje grijehe nego ovo što Dodik danas izjavljuje, a visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nije u stanju da to suspenduje“.

Kurtćehajić smatra da Dodik pravi polarizaciju, jer je predsjednik manjeg bh. entiteta, da jednoga dana RS i Republika Srbija budu jedno, „a to je toliko antidejtonsko djelovanje koje zaslužuje odgovor od visokog predstavnika da takve stvari sankcioniše“.

 

-  Dodikova retorika čak može dovesti do nečega što niko od nas ne bi želio, a to je - nekog budućeg rata. Bošnjački narod bi morao prihvatiti da mu nestane jedina domovina, hiljadugodišnja Bosna. To ne može da se desi bez sukoba – istakao je on.

 

Podsjetio je, da je Hitler na vrijeme zaustavljen 1933.godine, ne bi bilo ubijeno više od 50 miliona ljudi.

Kurtćehajić smatra da mediji, intelektualni establišment koji BiH žele dobro, moraju da vrše pritisak na visokog predstavnika da Dodiku zabrani bavljenje politikom.

 

- Visoki predstavnik za BiH ima ovlaštenja da uradi sve što je potrebno da zaštiti državu BiH i on može da donese odluku da se Dodiku zabrani bavljenje politikom, na pet ili 10 godina. Neka ga vremenski suspendira i Bosna će dahnuti –  naglasio je Kurtćehajić.

 

Također i Mirsad Tokača, nosilac liste SBiH za Skupštinu Kantona Sarajevo smatra da nije bitan Milorad Dodik, koji je, kako je kazao, kao persona irelevantan, već je „važan čovjek koji trenutno u rukama drži instrumente u administrativnom aranžmanu i može ugroziti mir u BiH“

 

- Vremena za adekvatnu reakciju i zaustavljanje Milorada Dodika ima, a konkretno rješenje imaju Tužilaštvo BiH i visoki predstavnik u BiH. Tužilaštvo BiH bi trebalo odavno da radi svoj posao, a Visoki predstavnik iz politike može da eliminira sve one koji ugrožavaju mir, koji ne poštuju Dejtonski sporazum i Konvencije o ljudskim pravima – naglasio je Tokača.

 

Istakao je da svaki pokušaj da se razbija integritet, suverenitet u BiH, ponovo vraća stanje '90-tih, te da i današnjom tribinom nastoje da upozore javnost, da se to mora zaustaviti svim mogućim sredstvima, pravnim, političkim, intelektualnim...

09.09.2018.

ALEKSANDAR VUČIĆ U SJEVERNOJ MITROVICI: RJEŠENJE NIJE NA VIDIKU

09.09.2018.

TAKO JE LAGAO MATIJA

09.09.2018.

ALEKSANDAR VUČIĆ NA KOSOVU: NECU DA POZIVAM NA RAT

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940509

Powered by Blogger.ba