Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.09.2018.

POSTAJE LI BANJALUKA GRAD U KOME NIJE BEZBJEDNO ŽIVJETI?

06.09.2018.

SRBI I ALBANCI OSUĐENI NA ISTORIJSKO LUTANJE

06.09.2018.

ULIČNE 'BORBE' BORACA BiH

06.09.2018.

HARIS SILAJDžIĆ O OPTUŽBAMA IZ TREBINJA: "NIJE IM JEDNOSTAVNO, TREBA ODRŽAVATI JEDAN FAŠISTIČKI PROJEKAT NA OČIGLED CIJELOG SVIJETA"

SILAJDŽIĆ O OPTUŽBAMA IZ TREBINJA: "Nije im jednostavno, treba održavati jedan FAŠISTIČKI PROJEKAT na očigled cijelog svijeta!"

Istina i činjenice u optužbama koje dolaze iz PS Trebinje, ne igraju nikakvu ulogu, mišljenja je Silajdžić


SILAJDŽIĆ O OPTUŽBAMA IZ TREBINJA: 'Nije im jednostavno, treba održavati  jedan FAŠISTIČKI PROJEKAT na očigled cijelog svijeta!' - 1

..........................

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od Policijske stanice Trebinje dostavljen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Harisa Silajdžića, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv čovječnosti.

 

Tim povodom, Silajdžić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), kazao da je ovdje riječ o dobro osmišljenom i finansiranom projektu čiji je cilj relativiziranje već izrečenih presuda.

 

- Riječ je o trećem ili četvrtom pokušaju ove vrste, a krajnji cilj je stvaranje predodžbe o nemogućnosti opstanka BiH. Dakle, treba je podijeliti. Ovo bi trebalo pomoći onima koji su počeli zagovarati prekrajanje granicana Balkanu - kazao je Silajdžić za Birn.

 

Istina i činjenice u optužbama koje dolaze iz PS Trebinje, ne igraju nikakvu ulogu, mišljenja je Silajdžić.

- Baš kao iz Himlerovog priručnika za medijske strategije. Nije im jednostavno. Treba održavati u suštini jedan fašistički projekat na očigled cijelog svijeta - zaključio je Silajdžić.

 

Silajdžić se prijavom PS Trebinje sumnjiči da je kao visoki funkcioner Republike BiH kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općine Konjic od 1992. do 1995. godine”, navodi Cvijetić.

Inače, Silajdžić je kao član Stranke demokratske akcije (SDA) obavljao dužnost ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Bosne i Hercegovine (1990.–1993.) i premijera Vlade Republike Bosne i Hercegovine (1993.–1995.) za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

06.09.2018.

PORODICE ŽRTAVA ZABRINUTE ZBOG IZUZEĆA SUDIJA ZA RATKA MLADIĆA

06.09.2018.

INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA : DIŽEMO GLAS PROTIV PONIŽENJA MEĐUNARODNOG PRAVA, PRAVDE I SUDOVA

Institut   za istraživanje genocida Kanada : Dižemo glas protiv poniženja međunarodnog prava, pravde i sudova


06.9. 2018.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove {MMKS} prihvatio je zahtjev odbrane bivšeg zapovjednika Vojske entiteta RS, prvostepeno optuženog ratnog zločinca, Ratka Mladića za izuzeće trojice sudaca iz žalbenog postupka. Sudac Jean-Claude Antonetti prihvatio je zahtjev da se iz žalbenog postupka isključe sudije Theodor Meron, Carmel Agius i Liu Daqun. U odluci je navedeno da ti suci djeluju pristrasno, s obzirom na to da su u ranijim predmetima donosili određene zaključke koji se odnose na prvostepeno optuženog ratnog zločinca Mladića.

Apsurdna odluka bez presedana u međunarodnom pravu, o smijeni sudskog vijeća je donesena nakon što je odbrana Mladića podnijela žalbu protiv trojice sudija. Meron je kao predsjednik MMKS zbog sukoba interesa, jer je i on naveden kao “pristrasna osoba”, prenio nadležnost i ovlaštenje za odlučivanje na sudiju koji ima najduži sudski staž, a to je na žalost sudija Antonetti.

Tužilaštvo MMKS se očlitovalo na žalbu odbrane Mladića i bilo protiv navoda odbrane. Prema sudiji Antonetti, kao sudiji pojedincu, očitavala su se i trojica prozvanih sudija i odbacili sve navode odbrane Mladića. Sudija Antonetti nije prihvati argumentaciju Tužilaštva MMKS i trojice prozvanih sudija i presudio da postoji “pristrasnost” i faktički eleminisao trojicu sudija i imenovao druge sudije u Sudsko vijeće za koje mnogi do tada u međunarodnom pravu nisu čuli.

Interes odbrane Mladića je bio da osujeti prisustvo sudija koji su ranije donosili presude kad je u pitanju osnovna baza zločina genocida, zločina protiv čovjećnosti i ratnog zločina u BiH i u kojima se sudilo bliskim saradnicima Mladića. Odbrana Mladića je uspjela u svojoj nakani, dolaze sudije koje nisu učestvovale niti u jednom suđenju kad je u pitanju agresija i genocid u BiH, što je svojevrsni presedan i poniženje žrtava, udar na istinu i pravdu i posebno udar na međunarodno pravu i međunarodne sudove.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} postavlja principijelno pitanje da li je moguća žalba i kakve posljedice može uzrokovati ovakva odluka koja nema utemeljenje u međunarodnom pravu. Ako sudija pojedinac može diskvalifikovati trojicu svojih kolega na osnovu zahtjeva odbrane, bez prava na žalbu, onda je to za istraživače genocida nepravedno, suprotno kodeksu međunarodnog prava i pravde.

IGK ne iznenađuje postupak sudije Antonetti. Osoba koja je oslobodila ratnog zločinca Vojislava Šešelja, koja kao predsjedavajući Vijeća napiše da nije bio Udruženi zločinački poduhvat i agresija Republike Hrvatske na Republiku BiH u slučaju Prlić i ostali, može donijeti takvu odluku i narušti ugled međunarodnih sudija i suda.

IGK će zatražiti hitnu promjenu pravila MMKS sa ciljem da se o odlukama u elimninaciji sudija mora odlučivati u Vijećima, imati pravo na žalbu, te eventualno i mjenjati pravila i Statut MMKS. Jer sudije, tužioci i registar su subjekti koji mogu pokretati zahtjeve unutar, ali i van MMKS.

Istraživači genocida, borci za ljudska prava i slobode i posebno žrtve genocida su uznemireni zbog apsurdne promjene sudija, nepravednom odlukom sudije Antonettija.  Odluku smatramo suprotnom normama međunarodnog prava koja može imati negativne posljedice kako za drugostepeni postupak ratnog zločinca Mladića, tako i za međunarodno pravo, istinu i pravdu uopšte. Istraživači genocida smatraju da drugostepena presuda Mladiću može dokučiti genocid i u šest općina BiH, te da se Mladićeva uloga u zločinima može povezati preko udruženog zločinačkog poduhvata sa Srbijom.

Svjesni da samo subjekti MMKS mogu mijenjati pravila i osigurati da se zaštite sve sudske procedure, IGK će poslati posebno pismo nadležnim subjektima MMKS, ali i UN, te nadležnim državnim subjektima Kanade i SAD sa zahtijevom da se nepravedna odluka sudije Antonetti poništi u ime očuvanja i zaštite integriteta međunarodnog suda, odnosno međunarodne pravde, navodi se u reagovanju Instituta  za istraživanje genocida Kanada.

(Kliker.info)

06.09.2018.

PRLJAVA IGRA SRBIJE: DVIJE HILJADE IRANACA ILEGALNO PREBAČENA U BiH

06.09.2018.

"POSLJEDNJI LET IZ DEJTONA"

06.09.2018.

HRVATSKA OPLJAČKANIM NOVCEM OTVARA KONZULATE U BOSNI I HERCEGOVINI, A SVE PO 'DOZVOLI' NJENE UGAŠENE PARATVOREVINE TZV. HERCEG-BOSNE'

VELIKI ODJEK KOMŠIĆEVE IZJAVE U HRVATSKOJ: 'Hrvatska opljačkanim novcem otvara konzulate u BiH, a sve po 'dozvoli' njene ugašene paratvorevine tzv. Herceg Bosne'

Gotovo svi vodeći mediji u susjednoj Hrvatskoj objavili su jučerašnju izjavu predsjedničkog kandidata DF-a, Željka Komšića, koji je optužio Hrvatsku da "opljačkanim novcem" otvara konzulate po BiH poput onoga koji je dan ranije otvoren u Livnu.

VELIKI ODJEK KOMŠIĆEVE IZJAVE U HRVATSKOJ: 'Hrvatska opljačkanim novcem otvara konzulate u BiH, a sve po 'dozvoli' njene ugašene paratvorevine tzv. Herceg Bosne'

.......................

Hrvatski mediji navode da je Komšić u pisanoj izjavi koja je medijima dostavljena iz njegove stranke Demokratska fronta (DF), ustvrdio kako je uspostava konzulata u Livnu zapravo financirana "novcem građana Bosne i Hercegovine" a ta teza temeljena je na tvrdnji kako Hrvatska zapravo pljačka BiH koristeći njene resurse bez naknade, u konkretnom slučaju vodu iz Buškog jezera kod Livna koje se koristi kao akumulacija za potrebe hidroelektrane "Orlovac" pokraj Sinja.

 

"Koristeći vodu iz akumulacije Buškog jezera Hrvatska elektroprivreda (HEP) godišnje proizvede ogromne količine električne energije što joj donese nezakonite, čiste dobiti od minimalno 70 miliona konvertibilnih maraka. Hrvatska to radi potpuno nezakonito bez sporazuma s Bosnom i Hercegovinom a po 'dozvoli' njene ugašene paratvorevine tzv. Herceg Bosne", pojašnjava Komšić svoje navode.

 

Komšić je pozvao predstavnike vlasti Hrvatske "da prestanu s bahaćenjem i pljačkom Bosne i Hercegovine".

 

"Otvaranje konzulata nije toliko problematično. Problem leži u tome što se ti konzulati otvaraju sredstvima koja su 'stečena' pljačkom građana Bosne i Hercegovine", poručio je Komšić konstatirajući kako se tako ne mogu graditi dobrosusjedski odnosi.

 

Hrvatski mediji navode da je njegova zaključna teza kako Hrvatska na ovakav način najviše šteti Hrvatima u BiH odnosno kako se njih ne može zadržati u toj zemlji otvaranjem konzulata nego zaustavljanjem "pljačkaške politike" za čiju provedbu je optužio HDZ BiH nazvavši tu stranku "prekograničnom kriminalnom organizacijom".

 

Hrvatski mediji podsjećaju da je problem korištenja vode iz Buškog jezera nastao raspadom bivše Jugoslavije kada su se akumulacija i hidroelektrana kao dio zajedničkog projekta tadašnjih socijalističkih republika Hrvatske i BiH u sastavu SFRJ našle u dvije nezavisne države.

 

Općine Livno i Tomislavgrad polažu pravo na naknadu za potopljeno zemljište na njihovom teritoriju koju im je po ugovoru dužan isplaćivati HEP, a tvrde kako dobijaju premalo u odnosu na dobit koju ostvaruje Hrvatska elektroprivreda. 

 

Hrvatski mediji podsjećaju da je Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković poručio u julu prošle godine na zajedničkoj sjednici vlada dviju država održanoj u Sarajevu kako je Hrvatska spremna ispuniti sve svoje finansijske obaveze na temelju dogovora o raspodjeli novca kojega moraju postići unutar BiH.

06.09.2018.

PROF.DR. SENADIN LAVIĆ: SLIJEDI VELIKA I AGRESIVNA IGRANKA VELIKOSRBIJANSKE IDEOLOGIJE SPRAM BOSNE !

Prof.dr. Senadin Lavić : Slijedi velika i agresivna igranka velikosrbijanske ideologije spram Bosne !

Pokušaj uvođenja u igru ideje podjele Kosova i razgraničenja sa Srbijom  izazvala je ogroman interes  prvenstveno u zemljama bivše Jugoslavije , a potom i u svijetu , pošto je od mnogih svjetskih analitičara prepoznata kao inicijativa sa strašno opsanom pozadinom za zemlje u regionu .

Čak šta više, ta ideja nije opasna samo za Balkan, nego i za cijelu Evropu, navode svjetskin analitričari, a  kao ilustraciju navode i činjenicu  da Milorad Dodik  jedva čeka da se to desi. Da podsjetimo predsjednik RS  je već najavio da će za taj entitet u BiH, tražiti sve što Kosovo dobije.

Šta može proizaći iz beogradsko-prištinskih razgovora – Vučić-Tači za Bosnu, Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i kuda sve to vodi, za Kliker info je prokomentarisao profesor FPN i predsjednik BZK Preporod dr. Senadin Lavić .

– Vidimo da velikosrbijanski projektanti-“geometri” ne miruju! On jednostavno ne izlaze iz logike hegemonizma i teritorijalnih osvajanja prostora koji nikada nisu bili dio, niti su pripadali Srbiji. Oni rješavanje srpskog nacionalnog pitanja ne znaju rješavati u skladu sa savremenim dobom, s današnjim vremenom sloboda i vladavine prava. Oni misle genocidom iskorijeniti Bošnjake i pola Bosne pripojiti Srbiji. To neće ići. Između “teritorije” i “ljudskih prava” trebaju početi razmišlajti i komunicirati s drugim narodima. Nikome više ne mogu “prosipati” velikosrbijansku silu i oholost. To je vrijeme nepovratno prošlo.
Moramo prihvatiti činjenicu da su sva bitna pitanja između Srbije i Kosova, s jedne strane, i Srbije i Hrvatske, s druge strane, danas apsolvirana. Ključni problem dvadesetog stoljeća jeste velikosrbijanski nacrt “Bosne kao srpske zemlje” – on se pojavljuje u 19. stoljeću. Aktualan priča o podjeli Kosova je samo priprema za pitanje svih pitanja – pokušaj velikosrbijanskog hegemonizma da potčini dio ili cjelinu Bosne. Pitanje “zauzimanja Bosne” – to je osnovno pitanje velikosrbijanske politike koje danas provode preko Kosova. Ono se priprema ovako: ako može Kosovo, onda može i Bosna – biti podijeljena.

Sasvim je sigurno da Albanci ne daju ni pedalj Kosova koje je pravno-politički nezavisna država, ali beogradski hegemonizam stvara veliku galamu da bi, ustvari, uveo u igru Bosnu ili priču o “razgraničenju unutar Bosne”. Sve što beogradski velikosrbijanski projekt radi jeste zasnovano na ideji potčinjavanja Bosne, jer jasno je da na Kosovu nema više nikakve šanse. Stoga možemo reći da je Srbija završila s Kosovom sva bitna pitanja u strateškom pogledu, kao i sa Hrvatskom – zato je sve usmjerila prema Bosni i entitetu rs koji je jedini rezultat Miloševićevih osvajačkih ratova devedesetih godina 20. stoljeća. Slijedi, dakle, velika i agresivna igranka velikosrbijanske ideologije spram Bosne.

(Kliker.info)

06.09.2018.

POGREŠNA LOGIKA: OŠTRE KRITIKE ZBOG PROMJENE ŽALBENOG VIJEĆA U PREDMETU PROTIV RATKA MLADIĆA

06.09.2018.

SERGIO ŠOTRIĆ OPŠIRNO

06.09.2018.

TUŽILAŠTVO U HERCEGOVINI OZAKONILO ZASTAVU UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940411

Powered by Blogger.ba