Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

04.09.2018.

POČELI MASOVNI VAZDUŠNI UDARI NA IDLIB SEPTEMBAR 04. 2018.

Počeli masovni vazdušni udari na Idlib – preludij u veliku ofenzivu Sirijske vojske

Septembar 04.
2018.


Danas su nakon više sedmica i  dana napetosti, kako na terenu, tako i na političkoj pozornici, započeli intenzivni zračni napadi na položaje militanata u sirijskoj pokrajini Idlib.

Napade je započelo sirijsko vojno zrakoplovstvo, a pridružilo su se i rusko. Prema izvještajima aktivista u Idlibu, ruski vojni zrakoplovi izvršili su pedesetak zračnih udara na ciljeve militanata u pokrajini. Najviše je na meti zapadni dio Idliba, grad Jisr al-Shogur te visoravan Al-Ghab.

Sirijski vojni zrakoplovi posebno su se okomili na gradić Jadariya, za koje se pretpostavlja da je jedan od glavnih uporišta Hay’at Tahrir Al-Sham, podružnice Al Qaide u Siriji, negdašnje Al Nusre.

Nakon završetka bitke za južnu Siriju, kada su pod kontrolu vlade u Damasku vraćene pokrajine Daraa i Quinetra, Idlib je postao očigledna meta Sirijske vojske (Sirija nakon oslobađanja juga zemlje -Idlib kao sljedeća meta Sirijske vojske?)

Pretpostavlja se da će nakon zračnih i topničkih udara, sljedećih dana krenuti i kopneni napadi, odnosno započet će odlučujuća bitka u Siriji.

Inače, američki predsjednik Donald Trump upozorio je prije dva dana  sirijske vlasti i njihove saveznike, Iran i Rusiju, da ne pokreću napad na sirijsku sjeverozapadnu provinciju Idlib, zadnje utočište militanata u Siriji, ističući kako bi takav potez mogao dovesti do više stotina hiljada mrtvih.

“Rusi i Iranci bi napravili veliku humanitarnu pogrešku ako bi sudjelovali u ovoj potencijalnoj ljudskoj tragediji. Stotine hiljada ljudi bi bilo ubijeno. Nemojte dozvoliti da se to desi!”, poručio je Trump na svom Twitteru.

Drugi američki dužnosnici, kao što su državni tajnik Mike Pompeo i UN ambasadorica Nikki Haley, poručili su u više navrata kako je SAD spreman vojno djelovati ukoliko se na prostoru Idliba dogodi kemijski napad. Rusija i Sirija pak tvrde kako militantne skupine pripremaju lažni kemijski napad kako bi za isti optužili sirijsku vojsku.

(Kliker.uinfo-Advance)

04.09.2018.

SCHWARZ SCHILLING: PREKRAJANJE GRANICA MOŽE IZAZVATI NOVO RAZARANJE, OVA SITUACIJA JE KAO PANDORINA KUTIJA

Schwarz-Schilling: Prekrajanje granica može izazvati novo razaranje, ova situacija je kao Pandorina kutijaEventualno prekrajanje granica na Balkanu između Srbije i Kosova, odnosno razmjena teritorije, za koju se neki političari regije zalažu, Pandorina je kutija, koja bi izazvala razarajuće događaje u regiji zapadnog Balkana, kaže za Al Jazeeru bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling.

Nema paralela

On je, uz Carla Bildta i Paddyja Ashdowna, jedan od tri visoka predstavnika međunarodne zajednice koji su nedavno uputili otvoreno pismo Federici Mogherini, evropskoj povjerenici za vanjsku politiku i sigurnost, u kojem se navodi kako su njih trojica zabrinuti objavama zvaničnika Evropske unije da bi mogli podržati dogovor predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hashima Thacija, o “korekcijama granica”, odnosno o potencijalnoj razmjeni teritorije.

U razgovoru za Al Jazeeru Schwarz-Schilling navodi kako separatističke politike, kao što je ona predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koristi navode od dogovoru Srbije i Kosova o razmjeni teritorija kako bi istakle svoje pretenzije. Ipak, iskusni njemački diplomata i političar kaže kako takva agende nemaju nikakve šanse, da je Bosna i Hercegovina suverena i cjelovita država, čiji bi građani na predstojećim izborima trebali “okončati diktaturu etničkih stranaka”.

– Veoma sam skeptičan oko tih etnički opravdanih promjena granica, jer imaju potencijal da se razviju u dalje sukobe između manjinskih i većinskih naroda.

Ideju o razmjeni teritorije podržale su Sjedinjene Američke Države (istup Johna Boltona), a na pitanje mogu li tu podršku za svoje ciljeve iskoristiti i oni koji predlažu tu ideju, kao i separatisti iz Bosne i Hercegovine, Schwarz-Schilling je odgovorio kako bilo kakvu podršku tog tipa, bez obzira na to ko je daje, koriste etnički separatisti za vlastite svrhe.

– Iz SAD-a su jasno naveli kako nema paralela između RS-a i Kosova. Bosna i Hercegovina je već bila suverena i priznata država prije Dejtonskog sporazuma. Stoga separatističke agende nemaju šanse – niti u SAD-u, niti u Evropi, kazao je.

Upitan mogu li ovakve ideje, o korekciji granica, dovesti do rješenja višestoljetnih sporova ili otvaranja novih rana na Balkanu, visoki predstavnik je kazao kako je ova situacija kao Pandorina kutija.

Političke opasnosti

– Ako se otvori, može izazvati užasne razarajuće događaje u cijeloj balkanskoj regiji. Upravo zbog toga smo mi, kao bivši visoki predstavnici, pisali ovo otvoreno pismo gospođi Mogherini, rekao je Schwarz-Schilling.

Komentarisao je i situaciju u našoj zemlji.

– Situacija u Bosni i Hercegovini je veoma napeta danas, zbog činjenice da propaganda nacionalističkih politika nije bila uzimana zaozbiljno, iako je trenutni visoki predstavnik Valentin Inzko stalno isticao ove veoma ozbiljne političke opasnosti. Može se reći da su, zahvaljujući samo sretnim okolnostima, propali svojevremeni pokušaji da se ukine pozicija visokog pozicija. Kako sam Vam ranije rekao, nacionalisti koriste sve što mogu u svoju korist, uključujući i činjenicu da Bposna i Hercegovina dugo vremena nije u centru pažnje. No, čak ni to im neće pomoći da ispune svoje ciljeve, kazao je, između ostalog, Schwarz-Schilling u intervjuu za Al Jazeeru.

(Kliker.info-Oslobođenje)

04.09.2018.

ADAM ŠUKALO: "MILORAD DODIK SLUŽI KAO STRAŠILO NA BALKANU, VUČE SVOJ NAROD U AMBIS"

ADAM ŠUKALO: "Dodik služi kao strašilo na Balkanu, vuče svoj narod u ambis"

"Kao predsjednik RS i kao čovjek koji vuče svoj narod u ambis, Dodik je jednostavno izgubio bilo kakve skrupule", smatra Šukalo.


ADAM ŠUKALO: 'Dodik služi kao strašilo na Balkanu, vuče svoj narod u ambis' - 1

......................
Milorad Dodik živi u paralelnoj stvarnosti, izgubljen u vremenu i prostoru, potpuno je zastranio sa političkim stavovima koje je imao na početku političke karijere. 

Rekao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba poslank PDP-a u Narodnoj skupštini RS (NSRS) Adam Šukalo, komentarišući skoro tročasovni medijski nastup predsjednika RS na RTRS-u.

On je napomenuo kako je opštepoznato da je SNSD partijski privatizovao javni servis RS

 

"Kao predsjednik RS i kao čovjek koji vuče svoj narod u ambis, Dodik je jednostavno izgubio bilo kakve skrupule", smatra Šukalo.

 

Osvrćući se na tvrdnje da je za svaki uspjeh RS u proteklim godinama zaslužan SNSD, Šukalo je kazao kako se radi o Dodikovom predizbornom triku, ali i da one potvrđuju paralelnu stvarnost i iluziju u kojoj živi predsjednik RS.

 

"On se ujutro probudi u svojoj hacijendi, sjedne u jednu od mnogobrojnih skupocjenih limuzima i pod pratnjom policije dođe u Banjaluku. Kada ide na teren, on se vozi najskupocjenijim helikopterom, zbog kojeg smo se zadužili 10 ili 15 godina, a koji u pravilu treba da služi za prevoz hitnih medicinskih slučajeva. No, Dodik se vozi i slijeće svuda u RS i svašta obećava", naglasio je ovaj PDP-ov poslanik.

 

Mišljenja je da je Dodik svojim "monologom na RTRS-u formalno i suštinski završio političku karijeru", te da je ostalo još mjesec dana da to bude okončano.

 

Govoreći o optužbama koje je predsjednik RS iznio na račun opozicije, prvenstveno aktuelnog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, Šukalo je rekao da se radi o dva potpuno suprotna političara.

 

"Ivanić je ugledni profesor i političar koji kreira političke poruke, koje su u vrjednosnom smislu kompatibilne sa maticom Srbijom, ali i sa svim onima koji idu u pravcu integracija, regionalne saradnje i povezivanja. Dodik služi kao strašilo na Balkanu i simbol je retorike iz '90-ih godina, protiv koje se navodno borio, a sada je postao njen najbolji portparol", poručio je Šukalo u razgovoru za naš portal.

04.09.2018.

DRAGIČEVIĆ PORUČIO DA JE UGROŽENA BEZBJEDNOST ČLANOVA GRUPE "PRAVDA ZA DAVIDA"

“DOK NALOGODAVCI LJUBE SVOJU DJECU, MOJE DIJETE TRUNE BLIZU MOJE KUĆE”: Dragičević poručio da je ugrožena bezbjednost članova grupe “Pravda za Davida”

– Ja sam davno uhvatio zmiju sa obema rukama i rekao sam svima i ko su ubice i nalogodavci. Oni hodaju, šetaju, ljube svoju djecu, bahate se i dalje. A moje dijete trune blizu moje kuće. Slomiti me nećete.


'DOK NALOGODAVCI LJUBE SVOJU DJECU, MOJE DIJETE TRUNE BLIZU MOJE KUĆE': Dragičević poručio da je ugrožena bezbjednost članova grupe 'Pravda za Davida'
...............................

Dragi moj sine, dušo moja, dragi naš Davide, dušo naša. Na Davidovom trgu 163. dan stojimo mirno i dostojanstveno. Istine i pravde nema, a od ove države i institucija sigurno je neće ni biti.

 

Poručio je danas Davor Dragičević, još jednom zahvalivši svim prisutnima koji su sa njim i njegovim “ubijenim sinom 163 dana”.

 

– Molio bih vas za legendu Banjaluke i jugoslovenskog sporta, velikog gospodina Marijana Beneša minut ćutnje – rekao je Dragičević i ponovio da je saučesništvo u ubistvu veći zločin od ubistva, te da je predviđena kazna za ovo djelo do 45 godina robije.

 

Zahvalio se svim domaćim medijima i portalima, ali i njemačkoj televiziji ARD koja je i danas prisustvovala skupu.

alt

 

 

– Na žalost mi imamo državnu, zločinačku televiziju i agenciju Srna. Meni što prijetite, nije me briga. Ja života nemam od 17. marta, ali pošto prijetite grupi “Pravda za Davida” i svim ostalim ljudima, i navodite kriminalce i ubice na njih, od sutra ćemo skupljati potpise i dokumente koje, predlažem, da priložimo institucijama iz Evropske unije, kada već naša država i institucije neće da zaštite građane. Pošto ste vi zločinci i ubice sa Srne i RTRS-a i ostali. Javno progonite ljude i javno im stavljate metu na čelo. Stalno govore da je Davor Dragičević rušitelj RS, a sa mnom i grupa “Pravda za Davida”. Mi smo branitelji RS i Ustava i institucija. Ali ovakva Srpska i institucije ne trebaju ni mom ubijenom djetetu, da grob mu bude tu, ni meni, a ni vama – naveo je Dragičević.

alt

On je podsjetio da se ubice uvijek vraćaju na mjesto zločina.

 

– Danas, čitav dan me prate i došli su do mjesta gdje su položili Davida Dragičevića, na ušću Crkvene u Vrbas. Eto, koliko su pametni. Stara izreka kaže: “Ubice se uvijek vraćaju na mjesto zločina”, u istim uniformama, vozilima i registracijama. Niti im vjerujem, niti me zanima, ni Tuzilaštvo, ni MUP. Svi znaju istinu. Niko neće da kaže i prizna. Svi čekaju izbore – poručio je Dragičević

Dodaju da svi čekaju da Davor Dragičević uhvati zmiju svojim rukama.

alt

 

 

– Ja sam davno uhvatio zmiju sa obema rukama i rekao sam svima i ko su ubice i nalogodavci. Oni hodaju, šetaju, ljube svoju djecu, bahate se i dalje. A moje dijete trune blizu moje kuće. Slomiti me nećete. Zdrav razum imam i logiku. Imam i srce koje kuca i za mog Davida i za svu djecu. Ali, nećete dugo! Rok vam je 5. oktobar! Moraćete se svi opredijeliti da li ste za istinu i pravdu ili ste saučesnici, zločinci, ubice u organizovanom ubistvu Davida Dragičevića. Pravda za Davida! Pravda za našu djecu! Pravda za sve nas! Ostajemo ovdje! Idemo do kraja – poručio je Dragičević.

04.09.2018.

POSLJEDICE SULUDE DODIKOVE POLITIKE

POSLJEDICE SULUDE DODIKOVE POLITIKE: U RS-u najveći broj samoubistava, najmanje stranih investicija, turista ni na mapi....

I dok u svojoj autokratskoj nacionalističkoj paranoji Dodik dolazi u sukob za cijelim civiliziranim svijetom, sve neistomišljenika proglašava stranim špijunima i nacionalnim izdajnicima te, krajnje ozbiljno, propagira tezu od samodostatnosti Republike Srpske, za to vrijeme njegov entitet ostaje ne samo politički izolovan, nego također izolovan i od stranih investicija, stranih turista, prilika i u skladu s time i mogućnosti dobrog života i napretka za njegove građane.


POSLJEDICE SULUDE DODIKOVE POLITIKE: U RS-u najveći broj samoubistava, najmanje stranih investicija, turista ni na mapi.... - 1

.....................

Piše: Danijal HADŽOVIĆ

 

Novi mali diplomatski skandal trese BiH, a njegov je autor Milorad Dodik, ko drugi.  Predsjednik RS-a usprotivio se dolasku Bedžeta Pacolija,  ministra vanjskih poslova Kosova, koji je na poziv MVP BiH Igora Crnadak trebao posjetiti  Banja Luku, nazivajući ga ministrom lažne države i poručujući mu da nije dobrodošao.  Iako mu je Crnadak garantovao sigurnost i dobrodošlicu u drugom najvećem bh. gradu, uslijed, kako je rekao Dodikovih prijetnji, Paccoli je otkazao posjetu te neće učestvovati na sastanku SEECP-a.

Pacoli pritom je istakao i da Dodik predstavlja „veliku brigu za sve na Zapadnom Balkanu“.

Mišljenje s Pacolijem dijeli i bivši visoki predstavnik u BiH i austrijski diplomat  Wolfgang Petritsch koji je istakao da je Dodik potpuno izoliran i da ga u zapadnim diplomatskim krugovima odveć niko ne uzima za ozbiljno, te da mu je od vanjskih partnera ostala jedino službena Moskva koja ga koristi kao sredstvo da naljuti EU. Tačnost Petricevih riječi potvrđuje i činjenica da je Dodik i na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, da je za dlaku izbjegao i sankcije Evropske unije, te da od zapadnih diplomata već odavno niko ne komunicira sa njim.

 

Iako je na vanjskom planu potpuno irelevantan i nadasve bezopasan, na unutrašnjem planu Dodikova suluda politika ostavlja krajnje pogubne posljedice, u prvom redu po RS. Njegova agresivna nacionalistička retorika, bahaćenje, sukobljavanje sa svima, prijetnje i otvoreno vrijeđanje stranih diplomata, u širim narodnim masama bude osjećaj nacionalnog ponosa i veličine, uzrokojući većinsku podršku lideru koji se naizgled nikog ne boji, ni pred kim ne puzi i čuva ponos i snagu Republike Srpske. No, u  stvarnosti ta politika, potpuno inverzivno od lažnog osjećanja veličine koji stvara, dovodi do  izolacije Republike Srpske i upravo slabljenja njenog položaja u širim regionalnim i međunarodnim okvirima. Ne samo da destrabilizira i slabi Bosnu i Hercegovinu, nego i zagorčava život svim građanima Republike Srpske uskraćujući im ekonomski razvoj i životne mogućnosti koje bi u normalnim okvirima mogli imati. No Dodik odavno već nije sljedbenik integracionističke evropske, nego utabane izolacionističke velikosrpske pozicije, oličene u izjavama njegovog prethodnika Radovana Karadžića koji je na posljedice vlastitog sukobljavanja sa svijetom odgovarao sa „ješćemo travu ako treba" ili Slobodana Miloševića koji je poručivao da „Srbija može izdržati 100 godina pod sankcijama“. Ta samoubilačka nacionalistička gordost malih lidera malih perifernih evropskih država i tvorevina, pračena morem krvi, na kraju je rezultirala NATO bombardovanjem, izgubljenim životima, uništenom ekonomijom i vlastitim narodom poniženom u bijedi i porazu.

A da je upravo to put kojim Dodik vodi cijelu Republiku Srpsku, govore i sljedeći podaci. U julu ove godine zabilježeno je 71.000 dolazaka gostiju u Kanton Sarajevo, što je za 19,5 posto više nego lani u istom periodu. U julu 2018. godine ostvareno je 38.242 dolaska turista u cijelu Republiku Srpsku, što j za 4 posto više u odnosu na juli 2017. godine. Dakle, samo Sarajevo ima duplo više turističkih posjeta od cijele Republike Srpske, koja daleko od toga da nema šta ponuditi, od olimpijske ljepotice Jahorine, preko Sutjetske, jedinstvenog nacionalnog parka u Evropi s Perućicom, do same Banja Luke.

 

U 2016. godini su direktna strana ulaganja u BiH iznosila 536,3 miliona KM, a u Federaciju BiH je investirano 484,6 miliona KM. U RS je tokom cijele godine iz inostranstva inverstirano tek nešto više od 50 miliona KM! Situacija nije bila bolja ni prošle, 2017. godine. Ukupna vrijednost stranih investicija u BiH prošle godine iznosila je 758 miliona maraka, a od tog iznosa tek neslavnih 15% uloženo je u Republiku Srpsku. Prema službenim podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH,  sam Kanton Sarajevo, koji ima otprilike tri puta manje stanovnika, uplati gotovo milijardu KM više indirektnih poreza nego cijela Republika Srpska!

I iseljavanje iz Republike Srpske je daleko veće nego iz Federacije. Iako zbog siromaštva, besperspektivnosti i nedostatka radnih mjesta iz Bosne i Hercegovine odlaze svi, podaci Unije za održiv projekat pokazuju da je od približno 150.000 ljudi koliko ih je ukupno napustilo BiH u posljednjih 5 godina, njih oko 80.000 bilo s područja Republike Srpske, čije stanovništvo pak čini samo trećinu ukupne populacije u Bosne i Hercegovini!

No, vjerovatno najstrašniji podatak koji svjedoči o besperspektivnosti i očaju koji vlada u RS-u jeste onaj o broju samoubistava.  Na 100.000 stanovnika u RS-u, samoubistvo počini 17,6 stanovnika, što je najviše u regiji, dok u Federaciji BiH na 100.000 stanobvika dolazi 9 samoubistava. Dakle, RS ima dvostruko veću stopu samoubistava od Federacije.


I dok u svojoj autokratskoj nacionalističkoj paranoji Dodik dolazi u sukob za cijelim civiliziranim svijetom, sve neistomišljenika proglašava stranim špijunima i nacionalnim izdajnicima te, krajnje ozbiljno, propagira tezu od samodostatnosti Republike Srpske, za to vrijeme njegov entitet ostaje ne samo politički izolovan, nego također izolovan i od stranih investicija, stranih turista, prilika i u skladu s time i mogućnosti dobrog života i napretka za njegove građane. Za preokretanje ovog trenda bit će potrebna kako politička, tako i mentalitetska promjena u glavama ljudi, odnosno shvatanje činjenice da snaga i uspjeh ne leže u suludom nacionalističkom bahaćenju i sukobljavanje, nego u otvorenosti ka svijetu i saradnji u korist svih. Upravo u tome leži ključ uspjeha najrazvijenijih društva  svijeta.  što Francuski ekonomist i političar Frederic Basitat nas je još u 19. stoljeću upozoravao da: „ ako ljudi i robe ne prelaze granice, onda će to raditi vojnici”.

04.09.2018.

ODLAZAK ISTINSKE LEGENDE : PREMINUO MARIJAN BENEŠ

04.09.2018.

ZAŠTO KUHA U NJEMAČKOJ : OBJAVILI UPUTE ZA PREPOZNAVANJE NACISTA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940390

Powered by Blogger.ba