Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.09.2018.

SENAD PEĆANIN : GRANICA - NAJSKUPLJA BALKANSKA RIJEČ

03.09.2018.

NITI, OVAKVI KAKVI JESMO, TREBAMO EVROPU, NITI ONA TREBA NAMA

03.09.2018.

FARUK ŠEHIĆ : SAVRŠENA UVERTIRA ZA NOVI PAKAO

03.09.2018.

ABAS ARSLANAGIĆ: ANONIMUSI VODE RUKOMETNI SAVEZ BiH

03.09.2018.

CIJELE PORODICE NAPUŠTAJU BiH

03.09.2018.

JASNA PORUKA ALEKSANDRU VUČIĆU IZ NJEMAČKE: "PREKRAJANJE GRANICA NEĆE RIJEŠITI NIJEDAN PROBLEM"!

JASNA PORUKA VUČIĆU IZ NJEMAČKE: "Prekrajanje granica neće rješiti nijedan problem"!

Michael Roth, ministar za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, upozorio je Srbiju i i Kosovo u vezi eventualne razmjene teritorija.


JASNA PORUKA VUČIĆU IZ NJEMAČKE: 'Prekrajanje granica neće rješiti nijedan problem'!


...........................
"Dragi prijatelji na Kosovu i u Srbiji, prekrajanje granica neće rješiti nijedan problem. Takav potez bi otvorio Pandorinu kutiju međusobnih optužbi na etničkoj osnovi. Budućnost Zapadnog Balkana je multietnična, multireligijska i multikulturalna. Ujedinjeni u različitostima, to je Evropa", naveo je Roth na Twitteru.

 

Njemački ministar Roth je zapravo ponovio kristalno jasan stav kancelarke Angela Merkel koja je u tri navrata tokom poljednjeg mjeseca izričito naglasila da se protivi prekrajanju granica na Balkanu.

 

„Teritorijalni integritet zemalja Zapadnog Balkana je utvrđen i nedodirljiv. I to se mora stalno ponavljati jer stalno postoje nastojanja da se ipak priča o granicama. To ne možemo raditi. Polazeći od toga mi smo jedinstveni u tome da je svim zemljama Zapadnog Balkana data europska perspektiva", rekla je Angela Merkel nakon susreta s premijerom BiH, Denisom Zvozdićem, a identični stav ponovila je i nakon razgovora s hrvatskim i crnogormskim premijerima, Andejom Plenkovićem odnosno Duškom Markovićem.

03.09.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ : SRETAN SAM ŠTO SAM NA ISTOJ STRANI SA HEROJIMA OPKOLJENOG MOSTARA

03.09.2018.

SPOMENIK RATNOM ZLOČINCU : MLADIĆEV MURAL DOKAZ GLORIFICIRANJA OPTUŽENIH ZA RATNE ZLOČINE

Spomenik ratnom zločincu : Mladićev mural dokaz glorificiranja optuženih za ratne zločine


Mural u čast bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću podignut na ulazu u njegov rodni grad Kalinovik, prema stručnjacima i povratnicima, pokazuje da suočavanje s prošlošću “nije ni započelo”.

Aleksandra Letić iz Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske (RS) kazala je da nedavno izgrađeni mural posvećen Mladiću predstavlja “sliku i priliku društva u kojem živimo” i pokazuje da “suočavanje s prošlošću nije ni započelo”.

“Mural Mladiću nije nešto neočekivano jer mi živimo u takvom društvu gdje se glorificiraju ratni zločinci na svim stranama i podižu spomenici na različitim mjestima, a žrtve ponovno viktimiziraju, i na kraju će ispasti da su one same krive za ono što im se desilo”, rekla je Letić.

Srbijanski rukometaš Vlada Mandić podigao je mural visok preko tri metra posvećen bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a, ali za medije nije želio da komentariše zašto se odlučio na ovakav potez, osim što Mladića smatra “srpskim herojem”.

Mural posvećen Mladiću podignut je u njegovog rodnom gradu Kalinoviku.

Načelnica općine Kalinovik Milena Komlenović je u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazala da za izgradnju murala nije tražena dozvola.

“Niko nije tražio dozvolu. Niko nas nije kontaktirao”, rekla je Komlenović.

Kemal Pervan, predsjednik Udruženja “Kalinovik ‘92”, kazao je da je Mladićev mural pokazatelj da, i ovoliko godina nakon rata, nema mogućnosti da se Bošnjaci vrate na područje Kalinovika.

“Nema povratka za Bošnjake. Do sada se vratilo pet porodica, a i ovo je način opstrukcije povratka. Mural me ne iznenađuje, a mi ne možemo podignuti spomenik poginulim civilima jer nam Opština ne daje dozvolu”, rekao je Pervan.

Darko Mladić, koji živi u Beogradu, kazao je za tamošnje medije da njegov otac uživa veliku podršku u narodu.

Za mural je srbijanskim medijima rekao da pokazuje da se “ne trebamo stiditi svojih heroja, već im se treba odužiti za ono što su činili za narod tokom teških godina”.

Mladić je prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Proglašen je krivim i za progone Bošnjaka i Hrvata u većem broju općina, među kojima je i Kalinovik.

Na presudu su se žalili i haški tužioci i Odbrana, a konačna presuda se očekuje naredne godine.

(Kliker.info-Detektor)

03.09.2018.

DRAGAN ČAVIĆ : NI JEDNO UBISTVO SA POLITIČKOM POZADINOM NIJE RASVIJETLJENO

Dragan Čavić: Ni jedno ubistvo sa političkom pozadinom nije rasvijetljeno

Podnošenje krivične prijave MUP-a za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića biće još jedna u nizu prijava koja neće imati svoj epilog, rekao je danas novinarima u Banjaluci predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Čavić je podsjetio javnost na nekoliko slučajeva koji su se desili u Republici Srpskoj na isti način, gdje je MUP proveo istragu i na osnovu istrage podnio izvještaj nadležnom tužilaštvu na osnovu koga je podnijeta optužnica protiv nepoznatog lica.

”Ubistva Milana Vukelića, Milana Vujičića, Nebojše Čubrilovića, Čede Đokića, Davida Drgagičevića…u svim slučajevima nisu pronađene ubice i istraga se još uvijek vodi protiv NN lica”, istakao je Čavić i dodao da je, takođe, i u slučaju pokušaja ubistva novinara Kovačevića MUP podnio izvještaj protiv NN lica.

”U svim slučajevima u kojima postoji politička pozadina ubistva, od toga tri ubistva i jedan pokušaj ubistva na područiju Banjaluke, ni jedno od njih nije rasvijetljeno. Šta čekaju ljudi u Ministrastvu unutrašnjih poslova? Ministar je davno trebao podnijeti ostavku”, smatra Čavić.

Dodaje da je nevjerovatno da MUP i razne, kako je rekao, paraobavještajne strukture naslonjene na njega, u liku bezbjednjaka preobučenih u dekane i analitičare imaju informacije o tzv. obojenim revolucijama, koje trebaju da se navodno dese uz podršku opozicije.

”Imaju informacije da će opozicija uoči izbora praviti nerede, a ne mogu da otkriju čitav niz ubistava ili pokušaja ubistava koja se dešavaju ovdje u Banjaluci i Republici Srpskoj”, naglasio je Čavić.

On je rekao da će stranke Saveza za pobjedu učiniti sve da izborni proces protekne regularno i bezbjedno.

”Poručujem svim građanima Republike Srpske da će Savez za pobjedu i sve njegove stranke učiniti maksimum napora da se u toku predizborne kampanje, predizborne tišine i samog dana glasanja ne desi ništa što bi ugrozilo bezbjednost izbornog procesa”, istakao je Čavić

On je pozvao sve građane da izađu na predstojeće Izbore i iskoriste svoje biračko pravo u skladu sa zakonom.

(Kliker.info-Vijesti)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940482

Powered by Blogger.ba