Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.09.2018.

POGLEDAJ SVIJET KROZ KLIKER

29.09.2018.

TAČI OBIŠAO GAZIVODE, VUČIĆ TVRDI DA JE PRIŠTINA PREKRŠILA SPORAZUME

29.09.2018.

FIKTIVNI BIRAČI U HRVATSKOJ: KADROVI HDZ-A PRIJAVLJIVALI GLASAČE NA NEPOSTOJEĆIM ADRESAMA

29.09.2018.

POJAŠNJENJE OHR-A U VEZI SA DEZINFORMACIJAMA KOJE SU OBJAVILE ATV I RTRS

29.09.2018.

TAČI OBIŠAO GAZIVODE, KOSOVO DEMANTUJE TVRDNJE SRBIJE

29.09.2018.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ PODRŽAO INICIJATIVU OSMANOVIĆA: "ZAŠTITITI PRAVO PRISTUPA BiH OTVORENOM MORU"

DŽAFEROVIĆ PODRŽAO INICIJATIVU OSMANOVIĆA: "Zaštititi pravo pristupa BiH otvorenom moru"

Šefik Džaferović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH pozdravio je inicijativu državnog ministra za civilne poslove Adila Osmanovića kojom se od Pravobranilaštva BiH traži da pokrene pravnu proceduru zaštitite interesa BiH koje joj po Konvenciji UN-a pripadaju kao pomorskoj državi.


DŽAFEROVIĆ PODRŽAO INICIJATIVU OSMANOVIĆA: 'Zaštititi pravo pristupa BiH otvorenom moru'

......................

Inicijativa upućena Pravobranilaštvu BiH ispravan je put kojim se kroz postupak mirenja pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu treba riješiti otvoreno pitanje između naše zemlje i Hrvatske u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta i prava pristupa BiH otvorenom moru. Takav postupak podrazumijeva zaustavljanje izgradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje naše morske granice sa Republikom Hrvatskom i utvrđivanje koridora za slobodan pristup otvorenom moru.

 

Očekujem od Pravobranilaštva BiH da u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima prihvati inicijativu i pokrene zaštitu interesa države BiH, kao i da ne podliježe nikakvim pritiscima, pogotovo ne pristicima Dragana Čovića i HDZ-a, koji su do sada u ovom slučaju radili u korist Hrvatske, a ne u korist BiH.

 

Isto očekujem i od svih državnim institucija, koje su obavezne da učine sve u zaštiti interesa BiH.

Vjerujem da će se i u Predsjedništvu BiH u narednom mandatu promijeniti odnos prema državi, te da ja, kao član Predsjedništva BiH, neću biti usamljen u zaštiti državnih inetresa, kao što se to često događalo Bakiru Izetebegoviću.

 

Ako se to i ne desi, svakako ću svojim iskustvom, znanjem i kompetentnošću znati zaštititi državu i njene interese, kao što su to radili svi dosadašnji članovi Predsjedništva BiH iz SDA, istakao je Džaferović.

29.09.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ ODGOVORIO GRABAR-KITAROVIĆ...

29.09.2018.

DENIS ZVIZDIĆ, VIDEO INTERVJU: PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA MINISTARA...

29.09.2018.

BiH ĆE IPAK TUŽITI HRVATSKU ZBOG PELJEŠKOG MOSTA: DRAGAN ČOVIĆ I MILORAD DODIK NE MOGU BLOKIRATI PODIZANJE TUŽBE

BIH ĆE IPAK TUŽITI HRVATSKU ZBOG PELJEŠKOG MOSTA: Čović i Dodik ne mogu blokirati podizanje tužbe!

Hrvatski mediji pišu kako je Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović zatražio od Pravobraniteljstva BiH da pokrene proceduru zaustavljanja izgradnje Pelješkog mosta pred međunarodnim sudom u Hamburgu dok se s Republikom Hrvatskom ne postigne dogovor o granici na moru kod Neuma i utvrdi koridor za slobodan pristup otvorenom moru.


BIH ĆE IPAK TUŽITI HRVATSKU ZBOG PELJEŠKOG MOSTA: Čović i Dodik ne mogu blokirati podizanje tužbe!


......................

''Ovim putem javno pozivam vodstvo Pravobraniteljstva BiH da savjesno ocjeni sve predočene informacije i dokaze, te na temelju stručne ocjene pod hitno pokrene pravne procedure kod nadležnih međunarodnih sudova, koje će voditi zaustavljanju izgradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje naše morske granice s Republikom Hrvatskom i utvrđivanja koridora za slobodan pristup otvorenom moru, kroz postupak mirenja pred Međunarodnim sudom za pravo mora", napisao je ministar Osmanović u javnom pozivu.

 

Hrvatski mediji pišu kako ministar Osmanović nije pojasnio šta ga je motiviralo da uputi javni poziv Pravobraniteljstvu BiH, ali je pri tome vodstvo te institucije upozorio kako mogu krivično odgovarati zbog postupanja 'koje može biti na štetu i protiv interesa Bosne i Hercegovine'.

 

Po njegovom tumačenju Pravobraniteljstvo BiH je dužno pokrenuti spor protiv Hrvatske imajući na umu da je BiH potpisnica UN-ove konvencije o pravu mora (UNCLOS), te zbog odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz 2007. kao i Deklaracije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o Pelješkom mostu iz septembra 2017.

 

Nedavno je, međutim, bivši srpski član BiH Predsjedništva Nebojša Radmanović ustvrdio kako državni vrh BiH nije donio odluku protiv izgradnje Pelješkog mosta, dok pak deklaraciju iz prošle godine nije prihvatio gornji Dom naroda u Parlamentu BiH.

 

Ministar civilnih poslova BiH izrazio je očekivanje kako će se postići dogovor s institucijama Hrvatske u postupku "mirenja kod Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu" te se konačno riješiti sporovi koji dugo vremena opterećuju bilateralne odnose BiH i Hrvatske.

 

"Bosna i Hercegovina nema ništa protiv da Republika Hrvatska spaja svoj teritorij, ali Bosna i Hercegovina je isto tako odlučna štititi svoja prava i interese na moru'', naveo je ministar Osmanović, koji je uvjeren da ovoga puta Dragan Čović i Milorad Dodik ne mogu blokirati podnošenje tužbe jer Pravobraniteljstvo BiH ne donosi odluku konsenzusom. 

 

29.09.2018.

DAVOR DRAGIČEVIĆ : POZIVAM SVE LJUDE, BEZ OBZIRA NA VJERU I NACIJU, NA SKUP 5. OKTOBRA

Davor Dragičević: Pozivam sve ljude, bez obzira na vjeru i naciju, na skup 5. oktobra


Veliki broj građana Banja Luke u petak se okupio na 187. danu skupa “Pravda za Davida” kojim se Davor Dragičević bori da sazna istinu o ubistvu njegovog sina Davida.

Davor Dragičević je večeras pozvao sve ljude, bez obzira na vjeru i naciju, na “treći i zadnji skup”, koji će se održati 5. oktobra, s početkom u 18 časova.

“To je skup istine, pravde, mira i ljubavi. Sve će biti mirno i dostojanstveno, mi nismo kao oni. Niko u ovoj državi nema pravo da zabrani skup. Svi imaju pravo da taj dan budu sa nama”, poručio je Davor, a prenosi BN TV.

On je dodao da svako ima pravo da traži bolje jutro i sutra za svoju djecu.

“Meni sedam mjeseci nema ni jutra, ni ponoći, ni svitanja. Ali ima i biće za ono što nam je najvažnije. Ono što je ocu najvažnije – sin i prezime. Što je majka devet mjeseci nosila”, zagrmio je Davor sa trga.

Rekao je da njegov sin imao osmijeh kakav oni ni njegova pokoljenja nikada neće imati.

“Imao je tako zarazan osmijeh da kada sam bio najneraspoloženiji vraćao me u život. Kad ga vidim svi problemi nestanu. Sada ga nema, ali sam mu obećao na grobu da ću sve riješiti i pravdi ih privesti”, rekao je Davor.

Ponovio je da su ga “ubili, silovali i uništili mu čitavo tijelo”. Rekao je da se jednog dana mora ispovijediti, ali da boga ne prizna. Kaže da jedina osoba kojoj se može ispovjediti je ubijena, a druga kojoj se mora ispovijediti je kćerka Teodora.

(Kliker.info-RS)

29.09.2018.

JAVNA KUĆA

29.09.2018.

ODLAZEĆI

Odlazeći | Tacno.net


Odlazeći


Odlazeći | Tacno.net
29.09.2018.

OGLASILO SE VIJEĆE EVROPE: INFORMISANI SMO O OPASNOSTI MANIPULACIJE GLASOVNIH BH. GRAĐANA KOJI SU VAN DRŽAVE

OGLASILO SE VIJEĆE EVROPE: Informisani smo o opasnosti manipulacije glasovima bh. građana koji su van države

Prošle sedmice BiH su posjetili parlamentarci Dame Cheryl Gillan (šefica delegacije, Ujedinjeno Kraljevstvo, grupa Evropskih konzervativaca), Angela Smith (Ujedinjeno Kraljevstvo, grupa Socijalista, demokrata i zelenih), Claude Kern (Francuska, Alijansa liberala i demokrata za Evropu), Petter Eide (Norveška, grupa Ujedinjene evropske ljevice) i Tiny Kox (Holandija, izvjestilac Monitorning komiteta).


OGLASILO SE VIJEĆE EVROPE: Informisani smo o opasnosti manipulacije glasovima bh. građana koji su van države

........................

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE), a koja je prošle sedmice okončala posjetu BiH, naveli su kako su informisani o opasnosti manipulacije glasovima građana BiH koji žive van države. Prošle sedmice BiH su posjetili parlamentarci Dame Cheryl Gillan (šefica delegacije, Ujedinjeno Kraljevstvo, grupa Evropskih konzervativaca), Angela Smith (Ujedinjeno Kraljevstvo, grupa Socijalista, demokrata i zelenih), Claude Kern (Francuska, Alijansa liberala i demokrata za Evropu), Petter Eide (Norveška, grupa Ujedinjene evropske ljevice) i Tiny Kox (Holandija, izvjestilac Monitorning komiteta). 

Nakon posjete BiH oni su konstatovali transparentnost i napore Centralne izborne komisije (CIK) BiH, uprkos brojnim pritiscima i radu u izazovnom i komplikovanom političkom okruženju s ograničenim ljudskim i finansijskim resursima. 

"Registracija stranaka i kandidata je bila inkluzivna, ali postoji zabrinutost o tačnosti registracije birača. Neki sagovornici su informisali delegaciju da je među kandidatima veliki vroj stranaka i kandidata za koje se čini da su fiktivni kako bi se dobila mjesta na glasačkim mjestima za moguću manipulaciju izbornim procesom", navode članovi delegacije. 

Ova delegacija nije mogla provjeriti te navode, a u saopćenju dodaju da ako se takvi navodi pokažu vjerodostojnim to bi moglo dodatno narušiti povjerenje javnosti u demokratski izborni proces koji je još uvijek nisko u BiH. 

"Delegacija PSVE-a je također informisana o opasnosti manipulacije glasovima građana koji su van države. Prema mišljenju mnogih naših sagovornika, najveći izazov na dan izbora za izbornu administraciju moglo bi biti brojanje i tabeliranje rezultata. Zato je delegacija sugerisala CIK-u i drugim relevantnim učesnicima da preduzmu sve odgovarajuće mjere da bi izbjegli moguće nepravilnosti tokom glasanja te proces brojanja glasova", ističu članovi delegacije. 

Delegacija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope pozdravila je značajan posao rastućeg broja organizacija civilnog društva koje su aktivno uključene u proces posmatranja izbora te ih ohrabruje da nastave svoje aktivnosti. 

Konstatovali su i da se delegacija sastala većinom s muškim sagovornicima te je sa žaljenjem istakla nisku stopu učešća žena u kampanji.
29.09.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ : ISPITATI POLITIČARE KOJI SU UMIJEŠANI U IZBORNU PREVARU ENORMNIH RAZMJERA

KOMŠIĆ ZAHTJEVA OD TUŽILAŠTVA BiH: Ispitati političare koji su umiješani u IZBORNU prevaru enormnih razmjera


"Kada to evidentno neće da uradi Centralna izborna komisija, smatramo da je onda na potezu Tužilaštvo BiH. Nereagovanje institucija BiH u smislu zaštite ustavnosti i zakonitosti izbornog procesa, imat će dalekosežne posljedice po sve buduće procese u BiH", dodao je Komšić.


KOMŠIĆ ZAHTJEVA OD TUŽILAŠTVA BiH: Ispitati političare koji su umiješani u IZBORNU prevaru enormnih razmjera

............................
"Mediji, ali i naši aktivisti na terenu, sve učestalije navode da postoje prijave birača iz inostranstva za glasanje na općim izborima 2018, koje nisu zakonite i čak predstavljaju krađu i zloupotrebu identiteta građana. Tražimo da se ispitaju domaći subjekti umiješani u ovu moguću prevaru enormnih razmjera, ali i umiješanost institucija i pojedinaca iz Republike Hrvatske u navodne zloupotrebe prilikom registracije takvih birača. Također, pozivamo Tužilaštvo BiH da izvrši provjeru rada diplomatsko-konzularne mreže BiH i eventualno učešće konzularnog i diplomatskog osoblja BiH u takvim pokušajima izbornih prevara i krađa", navodi Komšić. 

"Kada to evidentno neće da uradi Centralna izborna komisija, smatramo da je onda na potezu Tužilaštvo BiH. Nereagovanje institucija BiH u smislu zaštite ustavnosti i zakonitosti izbornog procesa, imat će dalekosežne posljedice po sve buduće procese u BiH", dodao je Komšić.

 

"Također, koristimo ovu priliku da pozovemo CIK BiH da se javno izjasni o navodima medija kako se sprema donošenje Odluke o popuni Doma naroda u Parlamentu Federacije BiH po popisu iz 2013. Podsjećamo, ako je ova informacija tačna, da to predstavlja direktno kršenje ustavnih odredbi u kojima se govori o tome da se u ovakvim slučajevima primjenjuju rezultati popisa iz 1991. i to sve do implementacije Annexa VII Daytonskog mirovnog ugovora, odnosno do trenutka kada nadležni organi BiH ili OHR proglasi da je taj annex proveden. Svako postupanje CIK-a BiH, protivno ustavnim odredbama, makar to bilo i privremeno, predstavlja protuustavno djelovanje institucija BiH i može dovesti do toga da se formiranje Doma naroda Parlamenta BiH smatra neustavnim i protuzakonitim. To bi za posljedicu imalo da se svi zakoni i odluke koje donese takav dom imaju smatrati protuustavnim", naglasio je Željko Komšić.

29.09.2018.

NEIZVJESNI BALKANSKI PUTEVI EU INTEGRACIJA

28.09.2018.

BiH U STANJU NEDOVRŠENOG RATA?

28.09.2018.

BRUCE HITCHNER: PODJELA BiH NIJE OPCIJA

28.09.2018.

U SKLADU SA SVOJIM NADLEŽNOSTIMA MINISTRA: ADIL OSMANOVIĆ POKRENUO PROCEDURU ZAŠTITE BiH PO PITANJU PELJEŠKOG MOSTA

U SKLADU SA SVOJIM NADLEŽNOSTIMA MINISTRA: Osmanović pokrenuo proceduru zaštite BIH po pitanju Pelješkog mosta

U skladu sa svojim nadležnostima ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine, danas sam uputio inicijativu prema Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine da pokrene pravne procedure zaštite interesa Bosne i Hercegovine koji joj pripadaju kao pomorskoj državi, potpisnici UNCLOS-a.


U SKLADU SA SVOJIM NADLEŽNOSTIMA MINISTRA: Osmanović pokrenuo proceduru zaštite BIH po pitanju Pelješkog mosta

.....................

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine je dužno i nadležno da brani interese Bosne i Hercegovine, kao i da koristi sva pravna sredstva u očuvanju i zaštiti istih.

 

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine je državna institucija koja sve aktivnosti preduzima na bazi relevantnih pravnih činjenica, i kao takva ne može niti smije biti izložena bilo kakvim političkim pritiscima, jer su postupci svih zaposlenih u Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine, kao i u svim drugim državnim institucijama podložni materijalnoj i krivičnoj odgovornosti u slučaju njihovog postupanja, ali i ne postupanja koje može biti na štetu i protiv interesa Bosne i Hercegovine.

 

Sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine su dužne da zajednički i koordinirano rade na očuvanju i zaštiti prava i interesa Bosne i Hercegovine, uključujući i njena prava na pristup moru, koja su garantovana međunarodnim aktima, instrumentima i konvencijama. Bosna i Hercegovina nema ništa protiv da Republika Hrvatska spaja svoj teritorij, ali Bosna i Hercegovina je isto tako odlučna da štiti svoja prava i interese na moru.

 

Ovim putem javno pozivam rukovodstvo Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine da savjesno ocjeni sve predočene informacije i dokaze, te na bazi stručne ocjene pod hitno pokrene pravne procedure kod nadležnih međunarodnih sudova, koje će voditi zaustavljanju izgradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje naše morske granice sa Republikom Hrvatskom i utvrđivanje koridora za slobodan pristup otvorenom moru, kroz postupak mirenja pred Međunarodnim sudom za pravo mora.

 

Na ovo Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine obavezuje ne samo postupanje po službenoj dužnosti, već ga na to obavezuju i ranije relevantne odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao i Deklaracija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o Pelješkom mostu od 13. septembra 2017.godine.

 

U skladu sa ovom inicijativom su i ranije izjave najviših zvaničnika Republike Hrvatske kojima su zagovarali da sve sporove sa susjednim državama u vezi sa državnim granicama trebaju rješavati stalna pravosudna međunarodna tijela. Nadam se da će naše pokretanje postupka mirenja kod Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu ići u pravcu rješenja pitanja koja dugo vremena opterećuju bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

 

Također, pokretanje pravnog postupka zaštite interesa Bosne i Hercegovine predstavlja i ispunjenje preporuka Evropske Komisije da Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska riješe pitanje utvrđivanja svojih granica u skladu sa međunarodnim pravom.

 

Na kraju pozivam sve relevantne državne institucije, ugledne stručnjake i akademsku zajednicu te javnost da zajednički podržimo aktivnosti nadležnih institucija na očuvanju i zaštiti prava i interesa Bosne i Hercegovine na moru na način da svatko unutar svojih kompetencija stane u odbranu onoga što je neupitno pravo i interes države Bosne i Hercegovine.

28.09.2018.

BEOGRAD ME DANAS PITA: "ŠTA IMA U SARAJEVU" ?

28.09.2018.

NEPRIJATELJI BiH FANTAZIRAJU DA JE BRČKO VLASNIŠTVO RS-A, STOLAC, ČAPLJINA I NEUM JUŽNOHRVATSKE OPĆINE?

28.09.2018.

MILORAD DODIK SE PONAŠA KAO DIKTATOR: KO GLASA ZA OPOZICIJU, IZBACIĆEMO GA S POSLA

apažen nastup Dodika u Gacku : Ko glasa za opoziciju, izbacićemo ga s posla (VIDEO)

Izborna kampanja za opšte izbore u BiH u punom je jeku, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik imao je zapažen nastup u Gacku.Obraćajući se na skupu, lider SNSD je poručio da će svi koji budu glasali za opoziciju dobiti otkaz.

“Nemoj slučajno da neko ko je zaposlen u Gacku da glasa za Govedaricu i SDS. Izabacićemo ga s posla. A vas molim vas, koga vi vidite da glasa, a da radi, samo mi javite, ja ću ga izbaciti. Direktore, nemoj mi biti tako ozbiljan, ja ti otvoreno kažem. Neću da ih gledam tamo“, poručio je Milorad Dodik zbog čega je protiv njega Transparency International u BiH (TI BIH) podnio krivične prijave.

Opšti izbori u BiH održaće se 7.oktobra.

(Kliker.info-B92)

27.09.2018.

SLOBODAN VASKOVIĆ PORUČIO MILORADU DODIKU: "RUKE SU TI KRVAVE, TU IZVINJENJA VIŠE NEMA

VASKOVIĆ PORUČIO DODIKU: "Ruke su ti krvave, TU IZVINJENJA VIŠE NEMA!"

Da Ti hoćeš iskreno da se izviniš, Lukač bi već bio u pritvoru; Kao i Darko Ćulum, direktor poilcije i načelnik Uprave za organizovani kriminal i organizovanje ubistava Darko Ilić!

Umjesto u pritvoru, oni i dalje upravljaju, što je najbolji dokaz koliko si neiskren - to ti je osnovna karakterna crta!


VASKOVIĆ PORUČIO DODIKU: 'Ruke su ti krvave, TU IZVINJENJA VIŠE NEMA!'

...........................

1.Sad bi ti da se izvinjavaš Davoru Dragičeviću, za kojeg si, koliko do juče,  tvrdio da ćeš ga “pomesti”?! Rekli ti vođe kampanje da bi trebalo da reteriraš, jer si se tom gnusnom, sramnom, neljudskom, prijetnjom, pokazao kao Niko i Ništa! Kao Nečovjek. Na čelu Šljama! 

 

2.Davoru Dragičeviću su Ubili Sina! Kojeg si Ti Ubijenog lažno izvrijeđao pred najširim auditorijem. 

 

3.Slagao si da je iz disfunkcionalne porodice, slagao si da je narkoman. Slagao si, javno, sve u Ubijenom Davidu. Kao i tvoj ministar policije Dragan Lukač, saučesnik u Zločinu, zasad! Lukač, kojeg vodiš sa sobom, ne bi li ga “oprao” od sveg zla koje je počinio, što je samo dokaz koliko si u njegovim šakama. I koliko si neiskren oko izvinjenja. 

 

4.Da Ti hoćeš iskreno da se izviniš, Lukač bi već bio u pritvoru; Kao i Darko Ćulum, direktor poilcije i načelnik Uprave za organizovani kriminal i organizovanje ubistava Darko Ilić! Umjesto u pritvoru, oni i dalje upravljaju, što je najbolji dokaz koliko si neiskren - to ti je osnovna karakterna crta! 

 

5Vodiš i Nedeljka Čubrilovića, koji je, po tvom nalogu, srušio parlamet, ne bi li i njega oprao: Spriječio je održavanje sjednice parlamenta o vanustavnom djelovanju institucija RS u slučaju teškog Ubistva Davida Dragičevića. Što je samo dokaz da i dalje nastavljaš da štitiš sve one koji su u funkciji sprečavanja otkrivanja Naručilaca Ubistva i Ubica Davida Dragičevića. I Čubrilović i Lukač to jesu. Na čelu Kolone! 

 

.Sad bi da se izvinjavaš?  A gdje je izvinjenje Likvidiranom Davidu, kojeg si u grobu izvrijeđao; Gdje je izvinjenje za sve uvrede, bljuvotine, gnusobe koje su tvoji sljedbenici izrekli i izriču, iz sekunde u sekundu, na račun Ubijenog Dječaka, povedeni tvojim javnim prljanjem Mrtvog Mučki Ubijenog Djeteta?! I na račun njegovog oca i majke. I sestre. I svih onih koji traže samo Istinu i Pravdu! 

 

5. Kome treba tvoje izvinjenje, kada Ti i NarkoKamarila, ugniježdena u vrhu MUP RS, sprečavate otkrivanje Naručilaca Ubistva, Ubica i saučesnika; Zajedno sa tvojim Tužiocima - zločincima Želimirom Lepirom i Daliborom Vrećom?!  Plus Miodrag Bajić, Mladen Mitrović i ostali kriminalni Šljam tvojom rukom zasađen u pravosudne institucije, koje su pretvorili u oruđe Masovnih Ubica! 

 

6. Kome treba tvoje izvinjenje nakon blasfemičnih uvreda što si ih izrekao na račun Ubijenog Davida, koje su direktan poziv na nova Ubistva. I Djece i Svih onih koji smatraju da Naručioci Ubistava i Ubice moraju odgovarati. 

 

7.Kome treba tvoje izvinjenje kada si srušio sve institucije i kada si RS doveo u stanje potpuno razrušenog subjekta - u kojem je moguće da najviši funkcioneri MUP RS JAVNO POKUŠAJU ZATAŠKATI UBISTVO, kao što su to probali 26.03. I da se nakon tog akta još nazivaju Herojima. 

 

8.Heroji ste kada Organizujete Likvidaciju i Ubijete Dijete od 21. godinu? Heroji ste kada Ubijete Davida Dragičevića? Heroji ste kada Ubijete Jedno, Dvoje, Desetero… Niste Heroji; Vi ste Monstruozne, Serijske Ubice! I nastavićete da Ubijate. 

 

9.Odlično ti znaš da su Davida ubili pripadnici policije. I zašto! Odlično ti znaš i ko je Naručio Ubistvo Davida, koliko je to plaćeno, koliko je  plaćen pres održan 26.03., da bi se javno zataškala organizovana likvidacija, ali ne smiješ pisnuti. 

 

10.Imao si mjesece da se riješiš Ubica i Naručilaca Ubistava. Nisi ih se riješio; Zaštitio si ih i Ohrabrio da nastave sa Likvidacijama. 

 

11.Ruke su ti krvave! 

 

12.  Tu izvinjenja više nema.

27.09.2018.

LIDIJA BRADARA ZAVRŠILA SJEDNICU: POBUNA DELEGATA IZ DRUGIH KLUBOVA

BRADARA ZAVRŠILA SJEDNICU: Pobuna delegata iz drugih klubova

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara zaključila je vanrednu sjednicu Doma, ali potpredsjedavajući Jasenko Tufekčić, smatrajući da je Bradara time prekršila odredbe Poslovnika, nastavio je voditi ovo zasjedanje.


BRADARA ZAVRŠILA SJEDNICU:  Pobuna delegata iz drugih klubova

....................

Sa Bradarom su izašli gotovo svi delegati Kluba Hrvata, a u parlamentarnoj sali ostali su delegati Kluba Bošnjaka, sedam delegata Kluba Srba, članovi Kluba ostalih naroda, kao i dva delegata Kluba Hrvata.

Potom je glasano o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH i većinom glasova je odobren, što znači da bi trebalo da ide na ocjenu Ustavnom sudu Federacije BiH.

 

I u dijelu sjednice koji je vodila Bradara, glasano je o tom zakonu, kada ga nije odobrila većina Kluba Hrvata mada je prihvaćen u općem glasanju Doma u cjelini.

 

U oba glasanja, delegati su se izjašnjavali po proceduri vitalnog nacionalnog interesa, ali tokom Bradarinog predsjedavanja, po članu Poslovnika na kojem je instistirala ona, kao i dopredsjedavajući Drago Puzigaća.

Dvotrećinska većina delegata Bošnjaka tražils je, međutim, proceduru po drugom članu Poslovnika, pa je po njoj i glasano u dijelu sjednice kojim je predsjedavao Tufekčić.

 

Razlika između navedena dva postupka je u tome što, po jednom, zakon ne treba proslijeđivati Ustavnom sudu FBiH  odnosno njegovom Vijeću za zaštitu vitalnih interesa na ocjenu da li je ovaj zakon od vitalnog interesa ili ne, a po drugom, na kojem su insistirali Bošnjaci, može se uputiti Sudu odnosno Vijeću na takvo ocjenjivanje.

 

Po završetku postupka glasanja koji je vodio Tufekčić, on je proglasio završetak današnjeg rada Doma naroda Parlamenta FBiH.

27.09.2018.

UEFA ODLUČILA: NJEMAČKA DOMAĆIN EVROPSKOG PRVENSTVA U FUDBALU (NOGOMETU) 2024. GODINE

UEFA ODLUČILA: Njemačka domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu 2024. godine

Njemačka je izabrana za domaćina Evropskog prvenstva u fudbalu 2024. godine, saopštio je predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin


UEFA ODLUČILA: Njemačka domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu 2024. godineMjesto održavanja prvenstva izabrano je na sjednici izvršnog komiteta UEFA u švajcarskom Nionu.

 

Pored Njemačke, na status domaćina EP 2024. pretendovala je i Turska.

 

Njemačka je po drugi put domaćin kontinentalnog prvenstva. Prvi put ga je organizovala 1988. godine.

27.09.2018.

KRAĐOM IDENTITETA DO SIGURNIH GLASOVA

27.09.2018.

DIANA ZELENIKA TVRDI: DRAGAN ČOVIĆ PRIPREMA IZBORNU PREVARU

Diana Zelenika tvrdi i upozorava : Čović priprema izbornu prevaru


Gosti  N1 debate bili su kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda: Diana Zelenika (HDZ 1990), Jerko Ivanković – Lijanović (NS Radom za boljitak) i Boriša Falatar (Naša stranka). U emisiji su bili pozvani i Dragan Čović i Željko Komšić, ali se nisu pojavili. Čović nije želio učestvovati, dok Komšića odbija bilo kakvu TV debatu u kojoj nema i Čovića.

Kandidati su govorili o svojim planovima ukoliko dobiju priliku ući u Predsjedništvo BiH, dok je Zelenika vrlo otvoreno kazala da Dragan Čović priprema izbornu prevaru. Ona je rekla da to radi zajedno sa Milijanom Brkićem te će lažirati izbore u BiH, odnosno broj glasova za Čovića i HDZ BiH.

– Vjerojatno se uzdaju u neke druge stvari, a to je koliko čujem nekih 40.000 glasova iz dijaspore. Pri tome bi se referirala na Mega Media HR koja je jasno dala podatke o ruskom obvještajcu i sastanku sa gospodom Milijanom Brkićem i Draganom Čovićem koji očito planiraju lažirati izbore u BiH. Da ne zaboravimo i 8.764 stogodišnjaka u BiH od kojih neki kao što je gospođa Raguž iz Stoca imaju 112 godina, pardon, imala bi 112 godina da je živa. Kada zbrojite sve ove glasove, to je oko 50.000 glasova. Barem jednom od njih ne treba da se predstavljaju narodu i odgovara za ono što se radilo – poručila je Zelenika.

Jerko Ivanković – Lijanović predizbornu kampanju počeo je uz korištenje metle, poručivši da želi “pomesti aktuelnu vlast.” U večerašnjoj emisiji imao je drugi zanimljiv rekvizit – olovku – te je poručio građanima da je to njihovo najjače oružje.

– Olovka je vaše najjače oružje 7. oktobra. Mojim izborom ćemo povesti aktuelnu vlast da njihova politike ne ostane ni u ćoškovima. Njihovu politiku ćemo zamijeniti politikom etničke saradnje – kazao je.

Boriša Falatar je poručio u svom predstavljanju da ima više diplomatskog iskustva nego svi kandidati zajedno, da je radio u sedam država na tri kontinenta. U politiku je ušao prije nekoliko mjeseci jer je shvatio da BiH može bolje.

– Planiram u Predsjedništvu osnovati Fond za mlade u kome ćemo pdosticati mlade ljude i talente i tako ih podržavati – kazao je Falatar.

(Kliker.info-NAP)

27.09.2018.

ANALIZA OSCE-A: U BOSNI I HERCEGOVINI VIŠE OD 5.000 OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE

ANALIZA OSCE-a: U Bosni i Hercegovini više od 5.000 osumnjičenih za ratne zločine

„Vlasti Bosne i Hercegovine morale bi pojačati napore kako bi u dogledno vrijeme bili procesuirani svi slučajevi ratnih zločina počinjeni u toj zemlji u razdoblju od 1992. do 1995. jer mjere koje su do sada poduzete nisu dostatne, a hiljade osumnjičenika i dalje su na slobodi“, temeljni je zaljučak analize koju je provela misija OSCE-a u BiH, čiji su nalazi objavljeni danas u Sarajevu.


ANALIZA OSCE-a: U Bosni i Hercegovini više od 5.000 osumnjičenih za ratne zločine

........................

Državna strategija za procesuiranje ratnih zločina u BiH usvojena je 2008. sa smjernicama i rokovima, uključujući delegiranje slučajeva temeljem njihove složenosti državnom, odnosno tužiteljstvima na nižim razinama vlasti radi bržeg procesuiranja.

 

Prema podacima kojima raspolažu u misiji OSCE-a najmanje je 5.300 osumnjičenika za ratne zločine u BiH.

 

Strategija iz 2008. predviđala je da svi sudski postupci budu okončani do 2023., a da do kraja 2015. bude dovršen rad na najsloženijim predmetima, no to se nije dogodilo.

 

Voditelj misije OSCE-a Bruce Berton kazao je kako bi, uz pojačane napore i ako se usvoji revidirana strategija procesuiranja ratnih zločina, što je zadaća Vijeća ministara, još uvijek bilo moguće dostići krajnji rok.

 

Do kraja 2017. procesuirana su 473 predmeta ratnih zločina, uključujući tu većinu slučajeva označenih kategorijom "A", što znači da je riječ o najkompliciranijim predmetima koji se odnose na najteže ratne zločine, poput genocida i zločina protiv čovječnosti.

 

Ranije je procijenjeno kako ima oko 800 osoba koje su počinile ovakva krivična djela, a zaključno s polovinom 2018. pokrenuti su postupci protiv 560 takvih osumnjičenika.

 

Analiza koju je provela misija OSCE-a pokazala je ipak kako se u protekle dvije godine smanjuje postotak osuđujućih presuda u predmetima koje procesuira Sud BiH.

 

U 2017. tako su izrečene osuđujuće presude u tek 54 posto slučajeva dok je, primjerice, u 2014. ta stopa bila čak 89 posto.

 

Kod sudova na entitetskim razinama stanje je nešto drugačije pa je tako u Federaciji BiH stopa osuđujućih presuda prošle godine bila 76 posto, a 2014. čak 92 posto, dok je u Republici Srpskoj prošle godine izrečeno 68 posto osuđujućih presuda, dok ih je 2014. godine bilo tek 43 posto.

 

Stručnjaci OSCE-a podsjetili su kako su još 2016. date preporuke za poboljšanje rada tužiteljstava, posebno onog na državnoj razini, te drže kako su već vidljivi učinci, odnosno kako su optužnice sada kvalitetnije nego ranije.

 

(SB/Tportal/Hina) 

 

27.09.2018.

POČELO SNIMANJE FILMA ,,SPAŠAVANJE VOJNIKA MILORADA"

POČELO SNIMANJE FILMA „SPAŠAVANJE VOJNIKA MILORADA“: „Ostalo je još samo da Trump zaštiti američke interese u Šipovu, Vojkovićima i Kalinoviku“!

Komentar beogradskog političkog analitičara Željka Avramovića prenosimo u cijelosti.


POČELO SNIMANJE FILMA 'SPAŠAVANJE VOJNIKA MILORADA': 'Ostalo je još samo da Trump zaštiti američke interese u Šipovu, Vojkovićima i Kalinoviku'!


........................

Piše: ŽELJKO AVRAMOVIĆ

 

- Trump nas hvali, daje podršku Vučiću, a odmah iznad, u drugom, Milorad zapomaže da Trumpova administracija tajno radi na destabilizaciji Republike Srpske?

Na zasjedanju Generalne skupstine UN govorio je predsjednik Amerike Donald Trump.

Prateći ovih dana izjave Milorada Dodika i raznih vajnih analitičara, koje su preplavile beogradske tabloide, mnogi su sa zebnjom očekivali to obraćanje.

Trump je govorio o Siriji, Iranu, Sjevernoj Koreji, odnosima sa Kinom, Rusijom, napretku američke ekonomije. Ni jednim slovom nije spomenuo Republiku Srpsku!

Većini ljudi je laknulo, jer su ih Dodik i trabanti svakodnevno ubijeđivali da je spoljno-politički prioritet Amerike i zapada destabilizacija Republike Srpske! Po Dodiku, SAD su obezbijedile zaštitu svih globalnih interesa, ostalo je samo da zaštite američke interese u Šipovu, Vojkovićima i Kalinoviku!

A, tu se on ispriječio, kao brana, kao bedem, jer ti interesi ugrožavaju interese srpskog naroda sa zapadne strane Drine!

Na naslovnim stranama beogradske štampe, moglo se pročitati da je Trump, u neformalnom razgovoru, podržao Srbiju i rekao da su Srbi dobar narod!

To djeluje zbunjujuće, čim se pogleda. U jednom tekstu, Trump nas hvali, daje podršku Vučiću, a odmah iznad, u drugom, Milorad zapomaže, da Trumpova administracija tajno radi na destabilizaciji Republike Srpske? 

Što je još gore, prosto nema drugih obaveza, radi na podjeli srpskog naroda! Na Srbe u Srbiji, koji su dobri i Srbe u Republici Srpskoj koji su loši!

Mi smo jedan narod, gospodine predsjedniče! Nismo mi mogli birati kuda će Drina da teče! Dok Vučić uživa podršku zapada, istovremeno mora da brani Dodika od tog istog zapada!

Dok sa Sorošom mlađim svako malo prijateljski razgovara, dotle nas ubjeđjuju da taj isti Soroš, već godinama sprema razne revolucije, rušilačke demonstracije i nemire u Republici Srpskoj!

Srećom, ništa se od tih zlih slutnji nije dogodilo! Ili pripreme idu slabo, ili Soroš još nije pronašao Banja Luku, na geografskoj karti!

Srbi jesu jedan narod, ali žive u dvije države i imaju dva rukovodstva! Srbija ima veliki državni problem, statusno pitanje Kosova i očekuje od Vučića da ga riješi! Milorad Dodik ima veliki, lični problem i očekuje od Republike Srpske da ga riješi!

Priznaćete da ima razlike! Državu po definiciji, čine narod i teritorija! Svaku, izgleda osim Republike Srpske! Prosto nas danima i godinama ubjeđuju da Republiku Srpsku čine Dodik i teritorija!

Neka nam ne zamjere oni, koji će reći da je Republika Srpske samo entitet!

Otuda su Amerikanci snimili film “Spašavanje redova Rajana”, a kod nas je u toku akcija "Spašavanja redova Milorada”!

Snimanje se završava 7. oktobra! Svi s nestrpljenjem očekuju KRAJ!

27.09.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ U NEPREKIDNOM KLINČU SA DRAGANOM ČOVIĆEM: ,,PRESTANI SE GRLITI S RATNIM ZLOČINCIMA, PA ONDA PRIČAJ O..."

KOMŠIĆ U NEPREKIDNOM KLINČU SA ČOVIĆEM: „Prestani se grliti s ratnim zločincima, pa onda pričaj o...“

„... jeziku mržnje“KOMŠIĆ U NEPREKIDNOM KLINČU SA ČOVIĆEM: 'Prestani se grliti s ratnim zločincima, pa onda pričaj o...'


......................

O jeziku mržnje govori čovjek koji se grli sa presuđenim ratnim zločincima i koji ih veliča gdje god stigne i u svakoj prilici, kazao je kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić u poruci upućenoj predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću.

 

"Čovjek koji se nalazi sa one strane civilizacije i čovjek koji je međunarodni sud Ujedinjenih nacija proglasio zločinačkim nakon što je taj sud donio osuđujuću presudu zločincima koje veliča. Dobro bi bilo da Čović prvo prestane veličati presuđene ratne zločince, pa nek onda nekome djeli lekcije o jeziku mržnje", kazao je danas

predsjednik DF-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić reagujući na navode Dragana Čovića iznesene u intervju za Deutsche Welle.

 

Komšić se osvrnuo i na optužbe za nacionalizam.

 

"Što se tiče optužbi za nacionalizam, moram reći da su to teze koje izvorno zastupaju pojedini krugovi u Sarajevu koji se očito slažu sa Čovićem. Nije im problem Čović nego ja. Kada mi kažemo da je izraz mržnje veličanje zločinaca, onda nama kažu da smo mi isto što i Čović, da je isto osuđivati zločine i veličati ih, da je isto pokloniti se žrtvama u Grabovici, te grliti se sa Darijom Koridićem i veličati Slobodana Prljaka..Od Čovića me to ne iznenađuje, ali jeste od ovih drugih koji povlače nemoguću paralelelu između to dvoje. Međutim to ide njima na čast", rekao je Komšić.

Dodao je da je Čović taj koji Hrvate plaši Hrvatima.

 

"Jedini koji strahuje od Hrvata jeste Čović, i jedini koji plaši Hrvatima jeste on. Čović je taj koji se boji Hrvata koji nisu kao on, Hrvata koji ne veličaju ratne zločince. Za njega su takvi Hrvati, izdajnici, i on je taj koji svoje birače plaši Hrvatima", rekao je Komšić.

 

(NAP)

27.09.2018.

POVJESNIČAR IVO GOLDSTEIN: ŽELEĆI OSTVARITI SHIZOFRENI SAN O HERCEG-BOSNI, TUĐMAN SE NIJE USTEZAO URADITI BILO ŠTA

26.09.2018.

DAVIDOVA SMRT KAO ULOG U POLITIČKOJ KAMPANJI

26.09.2018.

AMBASADA SAD-A 'ODBACUJEMO UŽASNE OPTUŽBE O MIJEŠANJU U IZBORE'

26.09.2018.

MLADI U (NE)MOGUĆOJ MISIJI: MOGU LI MLADE GENERACIJE POLITIČARA U BiH POSLATI PORUKU: RAČUNAJTE NA NAS?

26.09.2018.

BAKIR IZETBEGOVIĆ GOVORIO NA SJEDNICI UN-A

26.09.2018.

SAD PRIJETI IRANU, DOK EU, RUSIJA I KINA NUDE RJEŠENJE

26.09.2018.

DENIS BEĆIROVIĆ PISAO GRABAR-KITAROVIĆ

26.09.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ POZVAO ALEKSANDRA VUČIĆA DA ODMAH IZNESE DOKAZE O MIJEŠANJU ZAPADNIH SILA U IZBORE U BiH

„IZNESITE 'FRAPANTNE' DOKAZE“: Komšić pozvao Vučića da odmah iznese dokaze o miješanju zapadnih sila u izbore u BiH

"Možda gospodin Vučić u namjeri da pomogne gospodina Čovića i da abolira rusko miješanje u izborni proces u Bosni i Hercegovini, špekulacijama o miješanju zapadnih sila izbore u Bosni i Hercegovini, jednostavno želi skrenuti pažnju sa toga, ili reći da je miješanje u izborni proces u BiH sasvim normalno


'IZNESITE 'FRAPANTNE' DOKAZE': Komšić pozvao Vučića da odmah iznese dokaze o miješanju zapadnih sila u izbore u BiH


..................

Predsjednik Demokratske i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da odmah iznese navodne frapantne dokaze o najbrutalnijem miješanju pojedinih zapadnih sila u izbore u BiH ne čekajući osmi oktobar.

 

"Gospodin Vučić tvrdi da posjeduje te dokaze. Ako je prijatelj Bosne i Hercegovine, kako za sebe voli kazati, neka odmah iznese te frapantne dokaze i saznanja o umiješanosti drugih država u izbore u Bosni i Hercegovini. Budite naš iskreni prijatelj i odmah to iznesite.

 

Nama u Bosni i Hercegovini ne trebaju nikakve smutnje, ali nam isto tako ne trebaju ni glasine sa Vaše strane. Zašto da se čeka osmi oktobar, tada je već kasno. Ako znate o čemu se radi, budite prijatelj ove države i sve javno iznesite", kazao je Komšić.

 

On je dodao da je bosanskohercegovačka javnost do sada jedino upoznata da miješanjem ruskih obavještajnih službi koje u saradnji sa Hrvatskim HDZ-om i Draganom Čovićem pokušavaju da utiču na izborni proces u Bosni i Hercegovini.

 

"Možda gospodin Vučić u namjeri da pomogne gospodina Čovića i da abolira rusko miješanje u izborni proces u Bosni i Hercegovini, špekulacijama o miješanju zapadnih sila izbore u Bosni i Hercegovini, jednostavno želi skrenuti pažnju sa toga, ili reći da je miješanje u izborni proces u BiH sasvim normalno.

 

Zato pozivam gospodina Vučića da odmah iznese 'frapantne' dokaze koje navodno posjeduje", rekao je Komšić.

 

(Vijesti.ba)

26.09.2018.

ŠEMSUDIN GEGIĆ: MENE IZ BiH MOGU ISELITI, ALI NE MOGU MOJU BiH ISELITI IZ MENE

26.09.2018.

EMIL KARAMATIĆ : KOJE ĐUBRIVO IZABRATI (A, MALO JE MIRISNOG, SAMONIKLOG BILJA)

Emil Karamatić : Koje đubrivo izabrati (a, malo je mirisnog, samoniklog bilja)Često uđem u prodavaonicu đubriva, imam taj običaj da po sat vremena sam sa sobom pričam u želji da otkrijem što bi bilo najbolje za moje biljke.

Piše: Emil Karamatić (Neznase)

Neki dan, u tim hranidbenim prostranstvima opet zbog neodlučnosti i traženja odgovora – što je dobro a što ne, potrošim sat vremena. Potrošio bi i više da me nije zaskočio prodavač koji mi reče da mu je čudno zašto se toliko mislim kada u prodavaonici đubriva mogu birati tek između vještačkog i prirodnog đubriva.

Gledao sam ga bez riječi.

Misli su mi odlutale na neki raniji tekst o izborima, čak sam pomislio da sam ispred biračkih kutija. Zatvoren u mali omeđeni prostor. Češkam se po glavi s pogledom uperenim prema plafonu, kao trebao bih donijeti važu odluku.

Što izabrati?

Ali me je opet prekinuo prodavač. Možda mi je jasno, ali ne baš u potpunosti, kad mi je rekao da malo imaju samoniklog mirisnog bilja te da, i ako se pojavi, brzo uvene.

25.09.2018.

MIGRANTSKI TEST ZA BiH

25.09.2018.

'OPKOLJENO SARAJEVO' U BEOGRADU

25.09.2018.

JESTE, BEOGRADE, KRIV SI I IZVINI SE

JESTE, BEOGRADE, KRIV SI I IZVINI SE: Izložba “Opkoljeno Sarajevo” Historijskog muzeja BiH otvorena u „prestonici“

Izložba je rezultat saradnje Historijskog muzeja BiH i Fonda za humanitarno pravo, a biće otvorena do 6. oktobra 2018. godineJESTE, BEOGRADE, KRIV SI I IZVINI SE: Izložba 'Opkoljeno Sarajevo' Historijskog muzeja BiH otvorena u 'prestonici'

...................

Izložba “Opkoljeno Sarajevo” Historijskog muzeja BiH otvorena je  u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu, saopćeno je iz Muzeja.

 

Izložba “Opkoljeno Sarajevo” govori o životu građana u periodu opsade - o upornosti, snalažljivosti i kreativnosti Sarajlija koji su 1.335 dana živjeli bez struje, vode i grijanja.

 

Ova postavka prikazuje kako je tekao svakodnevni život u gradu, gdje i kako su građani nabavljali vodu i hranu, kako su izgledale gradske pijace i ulice, kako se komuniciralo, kako su radile bolnice i škole, kakav je bio kulturni život...

 

Priča o opsadi ispričana je kroz fotografije, dokumente i predmete koje su pravili građani. U stvaranju izložbe su učestvovali i građani Sarajeva, doniranjem ratnih predmeta Muzeju i dijeljenjem svojih ratnih priča i sjećanja.

 

Izložba je rezultat saradnje Historijskog muzeja BiH i Fonda za humanitarno pravo, a biće otvorena do 6. oktobra 2018. godine.

 

U četvrtak od 17 sati Javni čas o opsadi Sarajeva održaće Nemanja Stjepanović iz FHP-a, 4. oktobra biće organizovana projekcija filma “Opsada” francuskog novinara Remyja Ourdana, kao i razgovor sa autorom filma i Sarajlijama, dok je promocija knjige “Some Kind of Justice - The ICTY's Impact in Bosnia and Serbia” planirana za 5. oktobar.

 

(SB/BHRT)

25.09.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ : "NIKADA ZAGREB NEĆE KROJITI ZAKONE U BiH, ZNAMO ŠTO JE GRABAR-KITAROVIĆ ZABRINUTA..."

KOMŠIĆEVE RIJEČI ODJEKUJU LIVNOM: "Nikada Zagreb neće krojiti zakone u BiH, znamo što je Grabar-Kitarović zabrinuta..."

"Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ponovo žali, preciznije rečeno, kuka po svijetu što izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini nisu izvršene po političkoj želji zvaničnog Zagreba", kazao je danas u Livnu predsjednik DF-a i kandidat za člana Predsjedništva Željko Komšić...KOMŠIĆEVE RIJEČI ODJEKUJU LIVNOM: 'Nikada Zagreb neće krojiti zakone u BiH, znamo što je Grabar-Kitarović zabrinuta...'


..................

"Grabar-Kitarović je s pravom zabrinuta. Silan je novac Zagreb potrošio da u Bosni i Hercegovini nametne diskriminatorske i anticivilizacijske odredbe Izbornog zakona. Silan su napor uložili da se u Bosni i Hercegovini nejednaka vrijednost glasa ozvaniči kao standard.

 

Pozivati ih da se prestanu miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine postalo je besmisleno. Bolje bi im bilo da vrate novac koji su pokrali od bh. građana, u ovom konrektno slučaju od Hrvata, koristeći se imovinom i resursima Bosne i Hercegovine, a to se posebno vidi ovdje, na primjeru Buškog jezera.

 

Jedino što im možemo reći da u tome neće uspjeti. Nikada neće uspjeti da nametnu to da je glas HDZ-ovog Hrvata tri do četiri puta vrijedniji og glasa drugog Hrvata iz Sarajeva, Tuzle itd, ili glasa nekog Bošnjaka, Srbina.

 

Da je to imalo ikakve šanse dobili bi podršku na adresama gdje su za to svim silama lobirali", rekao je Komšić.

 

On je podsjetio na dugu borbu koja se vodila oko izmjena Izbornog zakona.

 

"Pojedini krugovi u Sarajevu u početku su bili spremni pristati na zahtjeve HDZ-a i Zagreba. Ti zahtjevi nisu bili ništa drugo nego zahtjevi za uspostavljanjem etničkih izbornih jednica.

 

Drugim riječima radilo se o pakovanju trećeg entiteta ili revitalizaciji Herceg Bosne. Samo zahvaljujući jednom dijelu građanskih stranaka, zahvaljujući odgovornim pojedincima i medijima to je zaustavljeno.

 

Mnogi građani nažalost i ne znaju, jer su okupirani svojim svakodnevnim problemima, kakva se borba vodila na tome polju, iz dana u dan.

 

Znat će se to jednog dana, pa će oni koji su tad bili spremni da HDZ-u i Zagrebu izađu u susret - i daju ono što se ne može dati, jer bi to predstavljalo uvod u raspad države - tada govoriti, da je zaustavljanje toga bila njihova zasluga. Ali neka će, to nije bitno.

 

Ono što je u vezi izmjena Izbornog zakona bitno jeste da se probosanske stranke grupišu i izguraju svoj prijedlog koji je ponuđen kroz Zakon o izbornim jedinicama, a koji ima podršku Venecijanske komisije i koji je po evropskim i demokratskim standardima, i da ne dopustimo da nam Zagreb kroji zakone", zaključio je Komšić.


(Vijesti.ba)

25.09.2018.

LIDER POKRETA "RESTART SRPSKA" PISAO MILORADU DODIKU: "NAJBOLJE TI JE DA POBJEGNEŠ U RUSIJU, TAMO JE MIRA PA JE OŽENI ZBOG PAPIRA"!

LIDER POKRETA "RESTART SRPSKA" PISAO DODIKU: "Najbolje ti je da pobjegneš u Rusiju, tamo je i Mira pa je oženi zbog papira"!

Lider pokreta ''Restart Srpska'' Stefan Blagić napisao je otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradu Dodiku. Ne može se oteti utisku da ovo pismo podsjeća na ono koje je 2000. godine lider SNSD-a i tadašnji premijer RS uputio predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, u kojem ga je pozvao da odstupi. To pismo je počinjalo sa - "Vrijeme je da odeš, Slobodane. "


LIDER POKRETA 'RESTART SRPSKA' PISAO DODIKU: 'Najbolje ti je da pobjegneš u Rusiju, tamo je i Mira pa je oženi zbog papira'!

........................

Pimo prenosimo u cjelosti.

Dragi šefe,

Pošto niko od tvojih prijatelja/saradnika ne smije da ti kaže (tješe i tebe i sebe), evo ja ću ti reći.

Narod te više neće. Da, dobro si pročitao. Narod te neće i mnogo je razloga zašto je to tako.

Bez mnogo razmišljanja, postavio si monstruma na čelo MUP-a, a onda ti se obilo o glavu. Sada je on „glavni baja“, a ti si miš koji proviruje iz rupe. Mnogo me podsjećaš na Džerija, sa jednom bitnom razlikom: Džeri je na kraju izlazio kao pobjednik, a ti nećeš.

Najbolje te uporediti sa bokserom koji je svjež kao „dašak vjetra“ uletio u ring kojeg je napravila međunarodna zajednica. Krenula te karta, ogroman novac, podrška stranaca, podrška na izborima. Lijepo je izgledalo za tebe.

A onda se sve promijenilo. Sve je počelo od bjesomučne pljačke od strane tebe i tvoje ti bratije, da bi završilo tako što jednog od tvojih pouzdanih, srebroljubivih saradnika ozvaničiše kao „kralja korupcije“. Da stvar bude gora, kruna dođe od, ni manje ni više, nego najmoćnije svjetske sile, iste one sile koja te ustoličila. „Kralj korupcije“ ti sada nosi listu. Kako si samo nisko pao...

Kada si uguran u ring, imao si i mogao si sve, ali ništa niste ni znali ni htjeli. Osim jednog – sveopšte pljačke sa nesagledivim posljedicama. Sada, kada para više nema, ti se teturaš u ringu i svaki dan primaš teške udarce, pa se hvataš za konopac. Nema nazad, „šefe“, meč se ne može vratiti na početak, sada ti svaki udarac može biti koban, desio se on danas ili u bližoj budućnosti. Nokaut je izvjestan, ali najmanje što možeš je da izgubiš bodove.

Zato bježi, šefe, skupi „porodično blago“, oteto od naroda, pa se ti i tvoji usidrite na istoku, jer, ne biste valjda na „prljavom zapadu“. A tamo čekaju i sankcije, pa nije nikako zgodno. Za spasenje sopstvene zadnjice, tebi ništa strano nije, pa da te podsjetim, tamo je i Mira. Oženi je zbog papira.
25.09.2018.

DA LI ĆE DRAGAN ČOVIĆ NA IZBORIMA PLATITI CIJENU VLASTITOG RADIKALIZMA?

KOMŠIĆ JE ODGOVOR NA HDZ-ovo NACIONALISTIČKO SILEDŽIJSTVO: Da li će Čović na izborima platiti cijenu vlastitog radikalizma?

Izbor između Čovića i Komšića izbor je između onoga ko je puškom branio BiH i onoga ko je eksploatisao robovsku radnu snagu logoraša iz Heliodroma, izbor između građanske i troentitetske BiH, i u prvom redu, izbor između Bosne i Hercegovine i Herceg-Bosne. Između te dvije strane stoji nepremostiva civilizacijska provalija. Stavljati znak jednakost između njih jednako je kao i kada Čović građansku državu izjednačava s islamskom državom.


KOMŠIĆ JE ODGOVOR NA HDZ-ovo NACIONALISTIČKO SILEDŽIJSTVO: Da li će Čović na izborima platiti cijenu vlastitog radikalizma? - 1

.......................

Piše: Danijal HADŽOVIĆ

 

Prije samo nekoliko mjeseci bilo je uistinu teško vjerovati da bi Željko Komšić mogao ponovo zasjesti u Predsjedništvo BiH. Nakon solidnog rezultata na izborima 2014. godine, kada je bio treća stranka u Federaciji, DF je vrlo brzo ušao u fazu unutrašnjih sukoba, osipanja i gubitka relevantnosti. Tako je na izborima 2016. osvojio svega oko 60.000 glasova, što je bilo za gotovo 100 hiljada manje u odnosu na opšte izbore. Poslije izbora dodatno su produbljeni unutarstranački sukobi, te su nastavljenja ospipanja i prelasci članstva u suparničke političke opcije. Malo ko je mogao vjerovati da bi uslijed takvog stanja u stranci Komšić opet mogao biti ozbiljan kandidat za Predsjedništvo, nakon što je uvjerljivo pobjeđivao 2006. i 2010. godine.


Ipak, prema posljednjim istraživanja Valicona, Komšić i Čović su potpuno izjednačeni u podršci koju uživaju među biračima. Treba napomenuti i da je ovo najoptimističnije istraživanje prema Čoviću do sada, jer su sva ona ranija pokazivala ubjedljivu prednost na strani Komšića.

 

Šta se desilo da Komšić u kratkom vremenu od duboke političke krize postane ozbiljan kandidat da zamijeni Čovića u Predsjedništvu?

 

Ukratko, Čović plaća cijenu vlastitog radikalizma. Nakon platformaške vlasti u periodu 2010. - 2014., mnogi su bili skloni povjerovati HDZ-ovoj tezi, iznošenoj mahom uz veliku dozu ostrašćenosti, da je formiranje vlasti bez njih dovelo do bespotrebnog dizanja međunacionalnih tenzija u Federaciji i da ključ stabilnosti i harmonije leži u dogovornoj vladavini "legitimnih" predstavnika svakog naroda. Nakon izbora 2014. HDZ se vratio u vlast, no ojačan i konsolidovan na vlasti, s rukovodećim pozicijama u rukama, ne da nije doprinio harmonizaciji odnosa, nego je demontritrao otvorenu rušilačku politiku prema državi i nebouzdano nacionalističko ludilo . Teško je pobrojati sva nedjela koje je u protekle četiri godine napravio HDZ i pritom pravilno procijeniti koje je veće od kojeg, bilo da se radi o suzdržanosti prilikom glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, širenju teorija o Bošnjacima kao potencijalnoj terorističkoj prijetnji u najvišim evropskim krugovima, Čovićevog izjednačavanja građanske države s islamskom državom (čime Bošnjacima indirektno oduzima pravo na najviše demokratske tekovine i imputira kolektivni vjerski radikalizam), organizovanog veličanja osuđenih ratnih zločina u Hagu, slikanja s arhitektom pokolja u Ahmićima Dariom Kordićem, otvorenih prijetnji pravljenjem postizbornog haosa i raspada države ukoliko se ne usvoji izborni zakon po njihovoj mjeri, ili instaliranja čitavog niza huškačkih stranačkih medija koji su dosegli nove visine novinarskog beščašća, gdje je jedan od njih otišao čak i dotle da pokolj u Ahmićima proglasi "sprječavanjem širenja ISIL-a u Evropi". Uz sve vrijeme održavanu koaliciju sa SNSD-om, koja je i formalizovana najavom famoznog "plana B", pred BiH se nadvila opasnost da u Predsjedništvo kao ključnu instituciju ove zemlje zasjednu lideri dvije najneprijateljskije stranke prema državi, koje svoje ujedinjene rušilačke namjere više i ne kriju.

 

Ova demonstracija nacionalističkog siledžijstva i antidržavnog djelovala od strane HDZ-a u prvom redu je dovela do konsolidacije i jedinstva probosanskih stranaka, barem po pitanju ključnih pitanja oko ustavnog uređenja i izbornog zakona. Zatim je ponovo osnažila i u žižu izbacila ideju građanske države kao protuteže HDZ-ovom modelu troetničke konsocijacije. I treće, politički je ponovo ojačala Željka Komšića kao antipoda Draganu Čoviću.


Teorija kako je Komšić glavni uzrok Čovićevog nacionalističkog djelovanja i kako njih dvojica sve vrijeme "hrane jedan drugog", koju su ovih dana podastirali trećerazredni analitičari i marginalni kandidati, dubinski je netačna i tendenciozno zlonamjerna. Naime, pomenuta bujica nacionalističkog siledžijstva nije se desila u trenutku Komšićeve vladavine i HDZ-ovog bijesa zbog opozicione nemoći, nego upravo u trenutku kada je bio osokoljen vlašću s nikad moćnijim pozicijama, a Komšić čelnik oslabljene opozicione partije koju su potresali duboki unutrašnji problemi. U tom smislu oživljena Komšićeva popularnost rezultat je masovnog građanskog otopra Čovićevoj rušilačkoj politici, a nije Čovićeva rušilačka politika posljedica Komšićeve popularnosti.

 

Bez obzira šta neko mislio o dosadašnjim političkim rezultatima i djelovanju Komšića, i ma koliko zamjerke na račun njegovog nedovoljnog rada i nedovoljno državničkog držanja bile i utemljene, činjenica je da se radi o jedinom kandidatu koji je u stanju mobilisati dovoljan broj glasača da porazi Čovića. A to nije tek izbor između Čovića i Komšića, nego u širem smislu izbor između onoga ko je puškom branio BiH i onoga ko je eksploatisao robovsku radnu snagu logoraša iz Heliodroma, izbor između građanske i troentitetske BiH, i u prvom redu, izbor između Bosne i Hercegovine i Herceg-Bosne. Između te dvije strane stoji nepremostiva civilizacijska provalija. Stavljati znak jednakost između njih jednako je kao i kada Čović građansku državu izjednačava s islamskom državom. Stoga, glavni krivac za eventualni poraz Dragana Čovića na izborima, bit će Dragan Čović. Lekcija koju bi on i njegovi poleni u konačnici iz svega trebali izvući je da se radikalizam ne isplati i biva na kraju kažnjen.

25.09.2018.

DODIKOV I ČOVIĆEV IZBORNI PLAN B

25.09.2018.

ALENA DžEBO: IZGUBILI SMO DODIR SA SAMIM SOBOM

25.09.2018.

FILMSKI CENTAR: UGOVOR O 'MEZIMICI' SPORAZUMNO RASKINUT, FILM ŽIGOSAN

25.09.2018.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ: DRAGAN ČOVIĆ JE I DALJE OSTAO UPORNO I PERFIDNO NENAKLONJEN BiH

Akademik Esad Duraković : Komšić ili Čović; nova šansa za BiH ili produžetak agonije !


U analizama bosanskohercegovačke stvarnosti uvijek sam izbjegavao govoriti o imenima, ili o personalnostima, jer me one ne zanimaju kao takve, nego sam svoju pažnju fokusirao na procese, na pojave, znajući da su jedino procesi važni za budućnost obogaljene zemlje i društva. Međutim, postoje situacije, naravno, kada se od procese ne mogu odvojiti određena imena, budući da ona preuzimaju ili zastupaju određenu vitalno važnu instituciju.
Piše : Esad Duraković (Depo)

Tako sam prinuđen da u ovoj prilici govorim o dva imena koja se natječu za ulazak u Predsjedništvo BiH i da s te institucijske pozicije vrlo značajno utječu na sudbinu BiH.

Kada je Željko Komšić svojevremeno najavio svoju kandidaturu, smatrao sam da to nije trebao uraditi već bi bolje bilo (u ovoj nažalost nakaradno konstruiranoj državi) omogućiti da hrvatske političke partije/subjekti kandidiraju i biraju „svoga“ člana Predsjedništva. Nadao sam se da bi se time mogla primiriti Čovićeva permanentna destruktivna aktivnost.

Međutim, danas mislim drukčije o Komšićevoj kandidaturi jer je Čović do dana današnjega ostao uporno i perfidno nenaklonjen BiH, osoba koja koristi tako visoku poziciju da destruira BiH, da sabotira njen napredak, da s te najviše pozicije denuncira vlastitu zemlju po svijetu i susjedstvu, i td. Postalo je zaista očigledno da njega i njegov HDZ ne može zadovoljiti ništa osim disolucije BiH: njegova energija u tom smjeru (i njegovih partijskih struktura) je konstantna i neiscrpna.

U takvome svjetlu, kandidatura Željka Komšića dobiva novi smisao. Naime, glasanje za Komšića sada je – bez dvojbe – postalo pitanje glasanja za patriotizam ili protiv patriotizma, za probosansku ili antibosansku opciju. Glasači bi morali biti svjesni toga. U danim okolnostima, eventualnim ulaskom Čovića u Predsjedništvo, produžila bi se agonija BiH, s daljnjom i vrlo ozbiljnom tendencijom njenoga raspada; u to nas je Čović uvjeravao svih ovih proteklih godina.

Prema tome, na predstojećim izborima, na raznim nivoima, čini se najvažnijim glasački osujetiti dolazak Čovića u Predsjedništvo, što je nalog patriotske svijesti svima onima kojima je stalo do očuvanja i napretka zemlje. Isticanjem kandidature Čovića, patriote iz drugih nacionalnih korpusa dovedeni su u poziciju da bez kolebanja glasaju za Željka Komšića jer znaju, pouzdano, da time glasaju za spasonosnu probosansku opciju, da takvim glasanjem daju još jednu šansu BiH. To je za njih put bez alternative za mogući spas BiH.

Glasači često kažu kako nije toliko važno ko je član Predsjedništva BiH, da su njihove ovlasti mahom protokolarne i sl. To je zabluda! Naime, član Predsjedništva je na vrlo visokoj poziciji s koje može AUTORITATIVNO – autoritetom upravo te pozicije – djelovati u korist ili na štetu svoje zemlje na međunarodnoj sceni, u diplomatskom koru, naročito kod susjeda itd; on značajno utječe na izbor bh. diplomata, a naivno je vjerovati kako je to beznačajno jer se bitka za ovu zemlju vodi upravo na međunarodnoj sceni gdje se vrše svakovrsna i vrlo produktivna lobiranja. To je moćno oružje u rukama svakog člana Predsjedništva; to je mnogo više od pukog protokola.

Istovremeno, svaki član Predsjedništva, pored toga što djeluje na već spomenuti način, može u Predsjedništvu osujetiti svaku konstruktivnu, pozitivnu odluku Predsjedništva, jer se odluke donose konsenzusom. Drugim riječima, negativno orijentiran član Predsjedništva ima mogućnost da negativno djeluje na dva načina i u dva smjera, a to je veoma mnogo i ne smije se potcjenjivati značaj te pozicije.

Totalni paradoks je to što u BiH – kao nigdje u svijetu – mogu funkcioneri na najvišim državnim pozicijama djelovati protiv interesa vlastite države a da zbog toga ne budu sankcionirani, nego da, štaviše, primaju za to velike plaće i da im se obnavljaju mandati! Stoga, neka glasači dobro razmisle, iako je sve što sam kazao odveć i odavno postalo očigledno.

U danim okolnostima – odnosno upravo u procesu koji sam spomenuo na početku – gotovo sudbinski je važan izbor: Komšić ili Čović; nova šansa za BiH ili produžetak agonije.

24.09.2018.

GENERAL TRIFUNOVIĆ PO DRUGI PUT MEĐU SRBIMA

24.09.2018.

NOVOM ISTORIJOM DO JOŠ VEĆIH RAZLIKA U BiH?

24.09.2018.

MUJO HADžIOMEROVIĆ UPOZORAVA: "USTAVNI SUD ENTITETA RS-A SE POIGRAVA S OSJEĆAJIMA BOŠNJAKA"

MUJO HADŽIOMEROVIĆ UPOZORAVA: "Ustavni sud RS se poigrava s osjećajima Bošnjaka"

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS odbacilo je kao neprihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa zaključcima o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.


MUJO HADŽIOMEROVIĆ UPOZORAVA: 'Ustavni sud RS se poigrava s osjećajima Bošnjaka'


........................

Podsjetimo, radi se o zaključcima koje je, uz protivljenje Bošnjaka, NSRS usvojila 14. avgusta 2018. godine, a kojima je, između ostalog, odbačen pomenuti Izvještaj, te najavljeno formiranje nove komisije koja bi utvrdila šta se dešavalo u ratu na području Srebrenice.

"Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da osporeni Zaključci NSRS ne sadrže opšte norme i da, shodno tome, nemaju obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavljaju pravni, već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi NSRS", navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS.

Dodaje se da je Vijeće utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenih Zaključaka s odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS.

U izjavi za Vijesti.ba, šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović navodi kako se uopšte ne radi o bilo kakvim neobavezujućim zaključcima, kako je to u svom obrazloženju naveo Ustavni sud RS.

- Radi se o zaključcima koje je izglasala NSRS, i koji po svojoj prirodi i sadržaju kao akt zakonodavnog organa imaju ozbiljne implikacije na bošnjački narod, jer se direktno negira njegovo historijsko postojanje i identitet, ali i genocid, čije su razmjere navedene u Izvještaju - dodaje Hadžiomerović.

Ističe kako će Klub Bošnjaka u daljem postupku koristiti sva raspoloživa pravna sredstva i ići prema Ustavnom sudu BiH.

- Razmislit ćemo i o inicijativi na ustavnost i zakonitost pred istim sudom - dodaje Hadžiomerović.

Napominje kako mu je neshvatljivo da su narušene čak i neke poslovničke odredbe, jer Vlada RS uopšte nije ni čekala na mišljenje Kluba Bošnjaka, kada je na sjednici 18. avgusta van snage stavila Izvještaj Komisije o Srebrenici.

- Neshvatljivo je da se mogu tako ponašati i poigravati s osjećajima Bošnjaka i svim onim što se desilo u tom periodu 1995. godine - dodaje Hadžiomerović.

 

 

(Vijesti.ba/SB)

24.09.2018.

NERZUK ĆURAK: ,,ČEMU ORBANOVA EVROPA? ŠTO ĆE NAM TVRĐAVA EU?"

24.09.2018.

PROF.DR. SLAVO KUKIĆ : LAVROVLJEV VJETAR U LEĐA DODIKU JE JOŠ JEDNA LEKCIJA ZAPADU

24.09.2018.

MILORAD DODIK ZAPRIJETIO PRAVDI ZA DAVIDA

24.09.2018.

KO JE ZA GRAĐANSKU BiH: ČOVIĆEVI POMAGAČI U SARAJEVU - KOMŠIĆA NEĆE IZDATI GRAD KOJEG JE BRANIO

KO JE ZA GRAĐANSKU BiH: Čovićevi pomagači u Sarajevu - Komšića neće izdati grad kojeg je branio

Nema više nikakve sumnje u to da Dragan Čović u borbi sa Željkom Komšićem ima svoje pomagače u Sarajevu. Da stvar bude gora oni se nalaze u lijevo - građanskim strankama. Jedni su svjesni pomagači Čovića, a drugi nesvjesni. Međutim, posljedice su iste...


KO JE ZA GRAĐANSKU BiH: Čovićevi pomagači u Sarajevu - Komšića neće izdati grad kojeg je branio


...............................

Piše: Nihad Hebibović

 

 

I jedni i drugi pokušavaju da izjednače Čovića i Komšića. Pokušava se reći da je sa stanovišta interesa države potpuno nebitno hoće li je zastupati onaj ko veliča presuđene ratne zločince i ne misli to prestati i onaj koji je jedini čovjek među predsjedničkim kandidatima koji je puškom branio ovu državu, dok su neki, pa i među kandidatima, bježali od te obaveze.

 

Ide se toliko daleko, da se iz pojedinih krugova lasnira teza o Komšiću kao nacionalisti. Tvrditi to, zapravo je isto kao tvrditi da je Armija Republike Bosne i Hercegovine kriva za agresiju. Kao da nije problem u Čovićevom i HDZ-ovom nacionalizmu nego u Komšiću koji ga „generiše“.

 

Da nije Komšića, navodno ne bi bilo Čovićevog nacionalizma. Promotori tih teza potcijenjuju inteligeciju građana. Oni ih zapravo žele uvjeriti u to da su sukobi na ovim prostorima počeli zato što je neko ubio srpskog svata, pa su četnici da bi uspostavili ravnotežu morali pobiti deset hiljada ljudi u Sarajevu.

 

Neko će sutra izaći i reći da su svi oni koji su pobijeni u ovom gradu generisali ludilo onih koji su ih ubijali sa brda. Ustvari, neko je to već kazao. Da li je svjestan izrečenog ili ne, potpuno je svejedno, posljedice su iste.

 

I dok Komšića napadaju iz Hrvatske i iz Srbije, počev od Vućiča preko političkog vrha Republike Hrvatske, njihovih medija, i njihovih namjesnika u Bosni i Hercegovini oličenih u Čoviću i Dodiku, toj hajci pridružuju se i pojedini politički krugovi iz građanskih stranaka u Sarajevu.

 

Neko bi to mogao nazvati izdajom države, jer nije Komšić koji se suprostavlja Čoviću i Dodiku njih označio za političkog neprijatelja, nego su oni uvidjevši da im je politička konkurencija, bez ikakvog opreza prihvatili sve one teze protiv Komšića koje upućuju politički neprijatelji države.

 

Oni su te teze prihvatili kao svoje i uokolo ih šire kao istinu. Da li će ta srbijanska „istina“ biti prihvaćena, to će se uskoro znati. Komšić nije izdao Sarajevo, neće valjda ni Sarajevo izdati njega.

 

Sa druge strane, iako se načelno nazivaju građanskim strankama, pojedine građanske stranke još uvijek ne mogu da se odluče i izjasne jesu li građansku državu BiH ili za Čovićevu politiku apartehejda.

 

Komšić bez ikakve rezerve zastupa građanski princip, jedan čovjek jedan glas, a njegovi napadači iz Sarajeva još uvijek ne znaju za što su, te stvaraju neduomice kod građana koji zaslužuju da znaju šta oni zapravo zastupaju.

 

Da li se zalažu za građansku Bosnu i Hercegovinu na principu jedan čovjek jedan glas, ili su za nekakav kompromis sa HDZ-ovom etničkom politikom, koja se saberi oduzmi zasniva na aparthjedu.

 

Jasno da princip jedan čovjek jedan glas nije moguće uspostaviti koliko sutra, te da se za njega tek treba izboriti, međutim građani imaju pravo znati, gdje je ko i na čijoj strani, da li na strani građanske BiH ili na strani vizija HDZ-a i SNSD-a.

 

(Vijesti.ba)

24.09.2018.

DžAFEROVIĆ: "DA STE PROČITALI USTAV, ZNALI BISTE DA JE BRČKO DISTRIKT POD SUVERENITETOM BiH"!

DŽAFEROVIĆ POTOPIO GOVEDARICU: "Da ste pročitali Ustav, znali biste da je Brčko distrikt pod suverenitetom BiH"!

Na izjavu predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Vukote Govedarice da je Brčko distrikt dio entiteta Republika Srpska, reagovao je kandidat za Predsjedništvo BiH Šefik Džaferović.


DŽAFEROVIĆ POTOPIO GOVEDARICU: 'Da ste pročitali Ustav, znali biste da je Brčko distrikt pod suverenitetom BiH'!


- Brčko distrikt je dio države Bosne i Hercegovine, nalazi se pod njenim suverenitetom i nema nikakve funkcionalne veze sa entitetima. Tako je uređeno kako odlukom Arbitražnog tribunala, tako i prvim i jedinim dosadašnjim amandmanom na Ustav Bosne i Hercegovine, usvojenim 2009. godine. Navedene činjenice predstavljaju pravni bedem od kojeg se svi, pa i Vukota Govedarica mogu samo odbijati i ispadati neozbiljni i neodgovorni - kazao je Džaferović.
 
On ističe da se Govedarica diči neznanjem, ali i privrženošću ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Govedarica se hvali onime čega bi se pametan čovjek trebao stidjeti, naglašava Džaferović.
 
- Kroz cijelu ovu kampanju čini se kao da je cilj u RS-u ko će pokazati više neznanja i negativnog odnosa prema državi BiH i njenim vrijednostima. Takvim odnosom ne pomažu nikome, a naročito ne svojim biračima, koje je takva dosadašnja politika vlasti u RS-u osiromašila. Ljude u ovoj zemlji zanima napredak, ekonomski razvoj i bolji život. Umjesto da im ponudi priču o tome, Govedarica je očito odlučio da se s Dodikom takmiči u tome ko će biti veći destruktivac - kazao je Džaferović.

 

Podsjećamo, kandidat Saveza za pobjedu (SZP) za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je sinoć da Republika Srpska mora više brige posvetiti Brčko distriktu koji je, prema njegovim riječima, "sastavni dio Republike Srpske". Govedarica je na predizbornom skupu u Brčkom rekao da se u distriktru mora čuvati srpsko jedinstvo, "koje je sada narušeno".

"Distrikt je sastavni dio Republike Srpske i ne možemo da imamo ovakav odnos prema narodu koji živi u Brčko distriktu", rekao je Govedarica.  

 

Čitaoce podsjećamo da prvi član Statuta Brčko distrikta glasi: 

  1. Brčko Distrikt (u daljem tekstu: Distrikt) je jedinstvena administrativna jedinica lokalne samouprave koja je pod suverenitetom Bosne i Hercegovine.

 

(S.B./Agencije)

24.09.2018.

AMER LERLAGIĆ PORUČUJE SRBIJI: ,,ČUVAĆEMO GRANICU NA DRINI"

AMER JERLAGIĆ PORUČUJE SRBIJI: „Čuvaćemo granicu na Drini“

„Sada nam preskočene lekcije dolaze na naplatu“


AMER JERLAGIĆ PORUČUJE SRBIJI: 'Čuvaćemo granicu na Drini'

......................

Amer Jerlagić, kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poručio je danas da neće prihvatiti sporazum o granici sa Srbijom, ako isti ne bude obuhvatio jasne obaveze po pitanju regulisanja prava na hidropotencijal rijeke Drine.

 

"Nećemo dati Drinu i njen hidropotencijal Srbiji. Godinama nisu platili ništa za potapanje srebreničke opštine jezerom Perućac, potpuno neriješene odnose imamo po pitanju hidroelektrana na Drini. Sada oni hoće to da završe u paketu sa pitanjem o granici. Ja ću to, kao član Predsjedništva, zaustaviti", kazao je Jerlagić.

 

"Potpuno smo zaboravili u posljednjih par godina zašto je važna diplomatija u kontekstu sektora energetike. Zašto je važna komunikacija sa međunarodnim arbitražama, istraživanje materije, prepoznavanje izazova. I sada nam te preskočene lekcije dolaze na naplatu. Čuvaćemo granicu na Drini i naš hidropotencijal", zaključio je Jerlagić.

 

(Vijesti.ba)

24.09.2018.

BRANIMIR JUKIĆ DEMOLIRAO DRAGANA ČOVIĆA

BRANIMIR JUKIĆ DEMOLIRAO ČOVIĆA: „Na ova pitanja nemate odgovore!; Jedino je po HDZ-ovoj Čovićevoj  logici dobro ako vas zaobilaze“!

Na poruke koje su upućene sa jučerašnjeg HDZ-ovog predizbornog skupa u Neumu, reagirao je predsjednik kantonalnog odbora DF HNK i nosilac liste za skupštinu Hercegovačko - neretvanskog kantona Branimir Jukić.


BRANIMIR JUKIĆ DEMOLIRAO ČOVIĆA: 'Na ova pitanja nemate odgovore!; Jedino je po HDZ-ovoj Čovićevoj  logici dobro ako vas zaobilaze'!


...................

Jukić ističe da se gomila floskula i otvorenog cinizma sa jučerašnjeg HDZ-ovog skupa u Neumu odavno nije čula, u mjeri u kojoj je jučer navedena.

 
On je pozvao HDZ i Dragana Čovića da umjesto, kako je naveonacionalističkih fraza i prepričavanja derneka po Minhenu odgovorite na sljedeća pitanja:
 
Zbog čega nitko iz Neuma nije dobio nijedno radno mjesto u EP HZ HB a zaposleno je na stotine ljudi?

 

Koliko ljudi iz Neuma radi u HEČ-u (Hidroelektrana Čapljina), a znamo da je akumulaciono jezero kod Hutova na teritoriji općine Neum?

 

Kako je moguće da u stotinama natječaja za administraciju, carinu, MUP HNK baš nitko iz Neuma nije dobio posao?

 

Je li moguće da su ljudi iz Neuma netalentirani za rad u javnim poduzećima pod HDZ-ovom kontrolom ili je posrijedi nešto drugo?

 

Da li je istina da u HDZ-u pričaju viceve o Neumu, Stocu i Ravnom nazivajući ih DDR-om (Istočna Njemačka) ?
 
"Cinično je  da se skupu obraća Jelka Miličević  čije je  Ministarstvo financija uzelo stotine tisuća maraka upravo neumskim hotelskim oporezujući čisti izvoz, odnosno naplatu stranim agencijama, uz obrazloženje može se tumačiti i da jest i da nije izvoz, mi tumačimo da nije, pa vi tužite. Problem je što ćemo mi građani kroz gubitke tužbi na kraju platiti njihovu fiskalnu gimnastiku", rekao je Jukić.
 

Što su HDZ-ova ministarstva napravila za Neum?

 

Apsolutno ništa. Još imaju hrabrosti prisvajati uspjehe ljudi koje su napravili sve sa svojih deset prstiju, pod lihvarskim kreditnim kamatama i rizikujući sve kako bi napravili vlastiti biznis, uprkos HDZ-ovoj vlasti, a ne zahvaljujući njoj?
 
Cesta kroz zaleđe kasni dvadeset godina upravo zahvaljujući HDZ-ovoj vlasti i njihovim fantazijama o zelenim transverzalama. Za taj period su se mogla napraviti čuda u ruralnom turizmu i revitalizaciji neumskih sela. Samo neka pogledaju preko ograde, Konavle u Hrvatskoj ili Njeguše u Crnoj Gori.
 
"No vrhunac svega je izjava kako  će Pelješki most biti značajan za razvoj Neuma. Čitav Pelješac slavi zbog toga što će promet biti preusmjeren na taj poluotok i što će gospodarski revitalizirati taj kraj, da ne pominjem višestruko podizanje cijena zemljišta i nekretnina.  Jedino je po HDZ-ovoj Čovićevoj  logici dobro ako vas zaobilaze", ističe Jukić.
 
Pitam sa praktičnog aspekta,  preusmjeravanjem  samo prometa turističkih autobusa preko mosta, koliko milijuna eura će manje ostajati u Neumu? Što će to značiti za ugostiteljske i trgovinske objekte, naročito na magistralnoj cesti? Koliko će pasti vrijednost zemljišta uz samu magistralu? Stotine obitelji će izgubiti milione maraka samo na vrijednosti zemljišta, da ne govorimo o propuštenim prilikima u trgovinskom i turističkom sektoru?
 
"Objasnite tim obiteljima, poduzetnicima i radnicima, kakva je to razvojna šansa kad izgube posao, promet i vrijednost parcela.Za prethodne lokalne izbore, a uz opću mobilizaciju, HDZ se provukao za stotinjak glasova. Na idućim lokalnim izborima neće imati nikakvu šansu. Ovo nije ni prijetnja, ni obećanje. Ovo je čista činjenica", zaključio je Jukić.
 

24.09.2018.

SRĐAN ŠUŠNICA: OVDJE, SADA U BOSNI

24.09.2018.

FUKARA

23.09.2018.

,,KRUG 99" O PRAVOSUĐU I NJEGOVOJ USTAVNOJ ULOZI: ,,STRUKTURALNI DIJALOG JE PROPAO, IZLAZ BI BIO, CJELOVITA PRAVUSUDNA REFORMA PRAVOSUĐA"

„KRUG 99“ O PRAVOSUĐU I NJEGOVOJ USTAVNOJ ULOZI: „Strukturalni dijalog je propao, izlaz bi bio u...“ (FOTO)

„... cjelovitoj pravosudnoj reformi", rečeno je danas na redovnoj sesiji "Kruga 99" održanoj u Sarajevu, a zaključeno je, pak, da pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini nije dobar i potrebno je unijeti sistemske promjene


'KRUG 99' O PRAVOSUĐU I NJEGOVOJ USTAVNOJ ULOZI: 'Strukturalni dijalog je propao, izlaz bi bio u...' (FOTO)


.......................

Uvodničar sesije o temi "Da li pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini ostvaruje svoju ustavnu ulogu?" bio je profesor Univerziteta u Zenici Almin Dautbegović.

 

Dautbegović smatra kako pravosudni sistem u BiH nije dobar i da postoje različita mišljenja o tome kako se došlo u ovu situaciju i koja su rješenja.

 

"Moram podsjetiti javnost da je pravosudni sistem novonastale međunarodno priznate države BiH utemeljen na propisima bivše zajedničke države Jugoslavije i ovakav model pravosuđa se nastavio nakon Dejtona i kao što znamo, prva i jedina cjelovita reforma pravosuđa je provedena 2003. godine i takvo pravosuđe je uz neznatna dotjerivanja i danas", dodao je Dautbegović.

 

Kazao je kako kako stvari danas nisu dobre i da se postavlja pitanje je li moguće pravosudni sistem dotjerati, "zakrpiti" ono što ne valja, otkloniti razlike...

 

"Iz iskustva onoga što se posljednjih godina radilo vidimo da to nije moguće. Strukturalni dijalog je propao. Niko to ne kaže javno, ni jasno. Izlaz bi bio u cjelovitoj pravosudnoj reformi", rekao je Dautbegović.

 

(Vijesti.ba/AA)

23.09.2018.

FRA LJUBOS: AKO JE POLITIČARIMA DO RATA, NEKA NJIHOVI RATUJU DO ISTREBLJENJA

23.09.2018.

BISKUPI PORUČILI VJERNICIMA DA NE GLASAJU ZA HRVATSKE POLITIČARE KOJI SU SADA NA VLASTI: "NE DAJTE SE ZAVARAVATI NJIHOVIM PRAZNIM OBEĆANJIMA"

23.09.2018.

MOŽE LI SE VELIKA SRBIJA STVORITI MIRNIM PUTEM?

23.09.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ : AKO BiH BUDE UGROŽENA, BRANIT ĆEMO JE SVIM SREDSTVIMA

23.09.2018.

HRVATSKA TURNEJA ZA NEGIRANJE JASENOVCA

23.09.2018.

NEBOJŠA VUKANOVIĆ: ŠETNJE MOBILNIH TIMOVA PO SKUPOVIMA SNSD-A

BLOG NEBOJŠE VUKANOVIĆA: Šetnje mobilnih timova po skupovima SNSD-a

Kako bi stvorili privid o masovnosti na predizbornim skupovima i podršci naroda, u SNSD-u su formirali mobilne grupe saatavljene od svojih mladih članova, uglavnom radnika javnih preduzeća i onih koji čekaju posao, koji se vrte po skupovima i popunjavaju rupe.


BLOG NEBOJŠE VUKANOVIĆA: Šetnje mobilnih timova po skupovima SNSD-a


.............................

alt

Piše: Nebojša VUKANOVIĆ

 

Tako su mladi Dodikovci iz Trebinja, Nevesinja i ostalih dijelova Hercegovine juče bili na predizbornim tribinama u Bileći i Gacku, kako bi pomogli da se napune dvorane, i tako ostave utisak na neupućene da su i dalje snažni, iako su im sve galije potopljene.

 

alt

 

Svaka izborna jedinica ima bar jedan mobilni tim, koji se sa zastavama angažuje svako veče i autobusima javnih preduzeća prebacuje sa jednog na drugi parrijski skup. Sve me umnogome podsjeća na Njemačku 1932 i 1933. godine kada su na ponovljenim izborima Rudolf Hes, Gebels, Gering i Albert Šper osmislili prebacivanje kamionima članova SA odreda iz jednog dijela grada u drugi, a kolone  jednih te istih nacional-socijalista sa bakljama u rukama su cijelu noć kružile ulicama i pjevale stranačke pjesme. Radnici u fabrikama  bi ujutro prepričavli kako se pjesma čula cijelu noć u različitim dijelovima grada, i psihologija mase je tako uticala na glasače, jer većina nažalost ne misli svojom glavom već ide za onim koji djeluje snažniji, brojniji i za koga misle da će osvojiti vlast.

 


alt

 

Kruženjem vode u prirodi ona se prvo kao para vine u visine, a potom se ohladi, kondenzuje i padne na dno. Kruženje SNSD-ovaca po skupovima umnogome me podsjeća na kruženje vode, i po svoj prilici trenutno su u fazi hlađenja i kondenzacije, a za dvije nedelje trebale bi početi padavine.

23.09.2018.

ZDRAVKO KRSMANOVIC: KRIMINALCI IZ SRBIJE I CRNE GORE NALAZE UTOČIŠTE U ENTITETU RS-A, A MILORAD DODIK IM DAJE PODRŠKU

KRSMANOVIĆ ZVONI NA UZBUNU: "U RS-u niko nije SIGURAN, KRIMINALCI iz Srbije i Crne Gore nalaze utočište u RS-u, A DODIK IM DAJE PODRŠKU"

"Te kriminalne grupe prijete da postanu jače od republike, ali ukoliko dođe do promjena nastat će jedno čišćenje i pravljenja RS-a kao demokratske tvorevine u kojoj rade institucije a ne kriminalni krugovi, a ako se ova agonija nastavi onda će ljudi nastaviti da masovno odlaze iz RS-a, i desit će se veliki egzodus Srba pod Miloradom Dodikom", kaže Krsmanović.


KRSMANOVIĆ ZVONI NA UZBUNU: 'U RS-u niko nije SIGURAN, KRIMINALCI iz Srbije i Crne Gore nalaze utočište u RS-u, A DODIK IM DAJE PODRŠKU' - 1

..........................
U RS-u se svi osjećaju nesigurno i kriminal sve više i više jača. Osjaća se da ti kriminalni krugovi naročito iz Srbije i Crne Gore nalaze svoje utočište u RS-u. Kriminalne grupe prijete da postanu jače od republike, ali ukoliko dođe do promjena nastat će jedno čišćenje i pravljenja RS-a kao demokratske tvorevine u kojoj rade institucije a ne kriminalni krugovi, a ako se ova agonija nastavi onda će ljudi nastaviti da masovno odlaze iz RS-a, i desit će se veliki egzodus Srba pod Miloradom Dodikom, kazao je za Vijesti.ba potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović. 

- Kako ste Vi vidjeli jučerašnju posjetu ministra vanjskih poslova Rusije, Sergeja Lavrova i poruke koje su poslane iz Sarajeva i Banja Luke?

 

KRSMANOVIĆ: Ono što je vidljivo jeste da je Rusija velika sila, i sve one principijelne stvari vezane za Dejtonski sporazum, mislim da su na mjestu i da je Rusija svojom principijelnom politikom prema Bosni i Hercegovini na neki način uvijek imala odmjeren stzav i to je po meni jedna stvar koja je dobra a ono što se provaličilo jeste da sve ovo ipak ima jednu predizbornu notu i da se pokušalo u Banja Luci na neki način to iskoristiti u promociju Milorada Dodika i njegove vlade. Poruke koje su poslane u Sarajevu bile su principijelne a poruke iz Banja Luke i način ponašanja imao je predizbornu dimenziju  i podršku jednoj političkoj grupaciji.

 

- Gospodin Dodik često poziva na kršenje Dejtonskog sporazuma na ovaj ili onaj način, međutim, jučer je u Banja Luci istaknuto da je Dodik neko ko se zalaže za očuvanje Dejtona. Kako to komentarišete?

 

KRSMANOVIĆ: Milorad Dodik je poznat po antidejtonkom djelovanju i zbog toga je dobio sankcije SAD-a. Zato je meni ta jučerašnja posjeta imala tu neku predizbornu dimenziju i pokušavanje da se operu stavovi Milorada Dodika i oko referenduma prije dvije godine, oko nečega što u principu u kontinuitetu radi a to je negiranje Bosne i Hercegovine. Svaka njegova riječ je usmjerena na to da je Bosna i Hercegovina neodrživa, da je to nemoguća država, nešto što u principu nema budućnost, i to je po meni antidejtonsko djelovanje. Njegov način rada uvijek ima opstrukciju prema nečemu što se zove Bosna i Hercegovina i njena evopska budućnost.

 

- Grupa "Pravda za Davida" uputila je otvoreno pismo Lavrovu u kojem ističu da su ugroženi njihovi  životi, ali to nije naišlo na neki prijem.

 

KRSMANOVIĆ: Suštinska stvar oko grupe "Pravda za Davida" i oko ubistva Davida Dragičevića jeste uviđenje kriminalizacije institucija Republike Srpske koje pokušavaju da zataškaju to ubistvo. To prikrivanje kreće od predsjednika RS-a, od ministarstva unutrašnjih poslova do Tužilaštva. Te tri instiitucije zajedno sa vladom koja je odmah trebala smijeniti ministra unutrašnjih poslova koji nije podnio ostavku poslije one sramote konferencije za medije, gdje su pokušali da kriminalizuju žrtvu, i da od mladića naprave drogreša i kabadahiju i samoubicu, a da nema tužioca na toj konferenciji, da se zloupotrebljkava zavod za sudsku medicinu. U RS-u se svi osjećaju nesigurno i kriminal sve više i više jača. Osjaća se da ti kriminalni krugovi naročito iz Srbije i Crne Gore nalaze svoje utočište u RS-u. To se na neki način pokušava marginilizovati a grupa "Pravda za Davida" se pokušava predstaviti kao grupa koja radi za interese opozicije koja nema ništa sa tom grupom, i koja jedino da traži da institucije RS-a rade a ne da to bude diktatura jednog čovjeka.

 

- U kojem pravcu trenutno ide istraga, da li u pravcu rasvjetljavanja slučaja ili se svjesno zataškava, i na što će to sve na kraju izaći?

 

KRSMANOVIĆ: Ako dođe do političke promjene u Republici Srpskoj i pobjede gospodia Govedarice nad Željkom Cvijanović, doći će do restruktuiranja svih institucija i razbijanja kriminalnih krugova u institucijama, jer jednostavno u ovom trenutku partijska knjižica je važnija od sposobnosti kadrova. U svim institucijama ima sjajnih ljudi ali im te kriminalne grupe jednostavno ne daju da dišu. Te kriminalne grupe prijete da postanu jače od republike, ali ukoliko dođe do promjena nastat će jedno čišćenje i pravljenja RS-a kao demokratske tvorevine u kojoj rade institucije a ne kriminalni krugovi, a ako se ova agonija nastavi onda će ljudi nastaviti da masovno odlaze iz RS-a, i desit će se veliki egzodus Srba pod Miloradom Dodikom.

23.09.2018.

OZREN BLAGOVČANIN: POBJEDIT ĆEMO NASLJEDNIKE UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA

23.09.2018.

KOME U SRBIJI SMETA FINANSIRANJE FILMA O ZLOČINIMA NA KOSOVU?

23.09.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ : PRINCIP KONSTITUTIVNOSTI JE HISTORIJSKI PREVAZIĐEN

22.09.2018.

BRZEV: ILUZIJA O SLOŽNOM I SREĆNOM ŽIVOTU

22.09.2018.

KOREJSKO OTVARANJE: ISKRENE NAMJERE ILI NOVA IGRA

22.09.2018.

ŠTA DIJELI BALKAN: POLITIKA, RELIGIJA, ETNOS?

22.09.2018.

RUSIJA POD TERETOM SANKCIJA

22.09.2018.

KOLIKO METAKA MOŽE STATI U TIJELO VAŠEG DJETETA?

22.09.2018.

SERWER O DODIKOVOJ OBMANI SRBA

SERWER O DODIKOVOJ OBMANI SRBA: "Ideja da je Rusija zaštitnik Srba je apsurdna, KOLIKO JE RUSIJA DALA PARA RS-u?"

„Zapravo Moskva daje jako malo pomoći Balkanu. Ustvari, koliko znam ne daje nikakvu pomoć”, navodi profesor Serwer.


SERWER O DODIKOVOJ OBMANI SRBA: 'Ideja da je Rusija zaštitnik Srba je apsurdna, KOLIKO JE RUSIJA DALA PARA RS-u?' - 1


.......................
Daniel Serwer, profesor na Univerzitetu Johns Hopkins, smatra da ruski cilj nije pomoći narodu na Balkanu, već destabilizirati situaciju i povećati utjecaj Moskve. 

„Zapravo Moskva daje jako malo pomoći Balkanu. Ustvari, koliko znam ne daje nikakvu pomoć”, navodi profesor Serwer.
 
On pretpostavlja da će neki ljudi dati glas Dodiku i njegovoj stranci zbog Lavrove posjete koja dolazi dvije sedmice pred održavanje Opštih izbora u BiH.
 
„Ideja da je Rusija zaštitnik Srba je toliko apsurdna da je o tome čak i teško raspravljati”, navodi Serwer.

22.09.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ O POSJETI MINISTRA VANJSKIH POSLOVA RUSKE FEDERACIJE SERGEJA LAVROVA

KOMŠIĆ O JUČERAŠNJOJ „POSJETI“:  "Tzv. 'legitimni predstavnik' nije podsjetio Lavrova na njegov raniji stav o članstvu BiH u NATO-u, jer zajedno sa Dodikom..."

„Člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka nemam šta pitati, on je u manjini, kao što je i u manjini opredjeljenje u Predsjedništvu za NATO put BiH"


KOMŠIĆ O JUČERAŠNJOJ 'POSJETI':  'Tzv. 'legitimni predstavnik' nije podsjetio Lavrova na njegov raniji stav o članstvu BiH u NATO-u, jer zajedno sa Dodikom...'

..........................

"Gospodin Lavrov je kazao da poštuje Dejtonski sporazum. Nije baš jasno zašto Lavrov tvrdi da je Milorad Dodik, čovjek koji otvoreno poziva na razbijanje države Bosne i Hercegovine, privržen očuvanju Dejtonskog sporazuma.

 

Očito da su Lavrov i Rusija za nezavisnu BiH taman toliko koliko je Milorad Dodik sa svojim pozivima na otcjepljenje manjeg bh. entiteta, za poštivanje Dejtonskog sporazuma. No, tako to biva kada se propusti od strane izabranih predstavnika Lavrova podsjetiti na njegove riječi.

 

Onda dođemo do toga da Dodikove riječi o poštivanju Dejtonskog sporazuma postanu riječi Sergeja Lavrova", rekao je Komšić.
 
Međutim, dodaje Komšić, postoji potreba, kada to već ne čini Predsjedništvo u zvaničnim susretima sa predstavnicima Ruske Federacije, da se još jednom podsjeti na stav iste te Ruske Federacije u pogledu članstva BiH u NATO-u, izrečen u periodu kada u Predsjedništvu BiH nisu sjedili "legitimni predstavnici" Hrvata, za razliku od danas kada eto sjede i namjeravaju tu još da ostanu.
 
"Tadašnja poruka ministra Lavrova upućena Predsjedništvu BiH bila je da je Rusija načelno protiv proširenja NATO saveza, ali, ako je NATO naš izbor, Rusija će poštovati takvu odluku institucija BiH. Ta odluka Predsjedništva BiH bila je jednoglasna i nikada nije bila opozvana, povučena ili promijenjena.

 

Neka 'legitimni predstavnik' Hrvata koji NATO put nije pomakao sa mjesta na kojem sam ga ja kao 'nelegitimni' ostavio, sada pojasni građanima BiH, naročito Hrvatima, zbog čega jučer Lavrova na taj stav Bosne i Hercegovine nije podsjetio? Zbog čega je to prešutio?

 

Biću slobodan da kažem, jer se takve stvari ne smiju prećutati, da je samoproglašeni 'legitimni predstavnik' protiv našeg NATO puta i da zajedno sa Dodikom radi za Rusiju.

 
Člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka nemam šta pitati, on je u manjini, kao što je i u manjini opredjeljenje u Predsjedništvu za NATO put BiH", rekao je Komšić. Od građana BIH zavisi hoće li se taj odnos promijeniti.
 
Komšić je dodao da "legitimni predstavnik" i lažni zagovornik NATO puta ipak može biti zadovoljan, jer mu je jučer Lavrov poručio: „'Dajte nam sve želje, Rusija je tu.' A želje 'legitimnog' su odavno poznate: izmjena Izbornog zakona i njegovo ustoličenje za 'vječnog legitimnog'. Ni tada, ni sada, ni u budućnosti, to im neće proći! Ni sa Rusima niti bez njih", poručio je Komšić.

 

(Vijesti.ba)

22.09.2018.

DENIS BEĆIROVIĆ ŽESTOKO OPRAO ČOVIĆEVE BOTOVE


BEĆIROVIĆ ŽESTOKO OPRAO ČOVIĆEVE BOTOVE: „Sluganjski mediji HDZ-a, proglašavaju me 'sarajevskim Erdoganom' samo zato što zahtijevam…“!

Povodom "sinkroniziranih i učestalih napada" medija pod kontrolom HDZ-a BiH na Denisa Bećirovića, kandidata za člana Predsjedništva BiH, Bećirović je izjavio:BEĆIROVIĆ ŽESTOKO OPRAO ČOVIĆEVE BOTOVE: 'Sluganjski mediji HDZ-a, proglašavaju me 'sarajevskim Erdoganom' samo zato što zahtijevam…'!

..........................
..................

„Sluganjski mediji HDZ-a, proglašavajući me 'sarajevskim Erdoganom' samo zato što zahtijevam provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, potvrđuju zapravo da je građanska država jedina progresivna ideja. Osim naglašavanja svojih duboko ukorijenjenih predrasuda o Bošnjacima kao Turcima, odaju i svoju duboku frustraciju činjenicom da su svjesni da ne mogu spriječiti razvoj događanja u smjeru uspostave demokratske, građanske države. Građanski projekt nije nespojiv sa stvarnošću.

 

Naprotiv, građanski projekt ustroja BiH podrazumijeva da država svojim mehanizmima garantira građanima ispoljavanje i javno ostvarivanje svega onoga što pripada sferi nacionalnih sloboda – dakle, vjerske, tradicijske, kulturno-običajne i ukupne nacionalne vrijednosti. Građanski projekt nije ni anacionalan niti nadnacionalan. On uključuje slobodu svih identiteta i upravo građanska BiH stvara prostor za pune ljudske slobode“, ističe je Bećirović.

 

 „Ispravnost mojih stavova posebno potvrđuje činjenica da me napada HDZ-ov kadar sa diplomatskih crnih lista. Naime, kada protiv vas govore pojedinci kojim upravljaju osobe koje su SAD odbile prihvatiti za konzule zbog njihovih retrogradnih, antidemokratskih stavova, onda znate da ste na ispravnom, evroatlantskom putu. S obzirom da takve osobe kao ambasadore Bosne i Hercegovine odbijaju prihvatiti i članice EU, onda znate i da ste na evropskom putu.“

 

„Ispravnost građanskog puta Bosne i Hercegovine bit će popločana provedbom presuda „Sejdić-Finci“, „Pilav“, a naročito presude u slučaju „Zornić“. Ta presuda obuhvata sve druge, a našoj zemlji nalaže uspostavu evropske i građanske države. Napadi glasila ideologije u čijem fokusu je afirmacija zločinačke paradržave za mene su potvrda ispravnosti politike koju vodim. Opravdan je i njihov strah od mog izvjesnog izbora u Predsjedništvo BiH, jer će to biti težak udarac etnokratskom konceptu, stoji u reakciji Denisa Bećirovića.

 

 

 

 

(SB)

22.09.2018.

LAVROV ZA CJELOVITU BiH, A PRIHVATIO ORDEN RATNIH ZLOČINACA: ,,RAZOČARANI SMO ODLUKOM SERGEJA LAVROVA DA SE NAĐE U DRUŠTVU RATNIH ZLOČINACA"

LAVROV ZA CJELOVITU BiH, A PRIHVATIO ORDEN: „Razočarani smo odlukom Lavrova da se nađe u društvu ratnih zločinaca“

„Nakon veta kojeg je Rusija uložila u Savjetu bezbjednosti UN-a na rezoluciju kojom se tražila osuda genocida u Srebrenici, primanje odlikovanja u Banjoj Luci još je jedna loša poruka upućena porodicama žrtava genocida i ratnih zločina i Bošnjacima općenito“


LAVROV ZA CJELOVITU BiH, A PRIHVATIO ORDEN: 'Razočarani smo odlukom Lavrova da se nađe u društvu ratnih zločinaca'

......................
................

SDA je iznenađena i razočarana da je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prihvatio da primi orden kojim su ranije odlikovani Slobodan Milošević i pravosnažno presuđeni ratni zločinci poput Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić.

 

„Iskusni diplomata kakav je Lavrov ne  bi sebi trebao dozvoliti da se nađe u društvu onih koji su osuđeni za najteža krivična odjela sankcionirana međunarodnim pravom, od zločina protiv čovječnosti, do genocida.

Poruke koje smo čuli jučer od ministra Lavrova prilikom sastanka sa najvišim zvaničnicima Bosne i Hercegovine u Sarajevu bile su ohrabrujuće i pozdravljamo ih. Međutim, primanje odlikovanja u Banjoj Luci baca tamnu sjenku i dovodi u pitanje iskrenost takvih stavova. 
 
Nakon veta kojeg je Rusija uložila u Savjetu bezbjednosti UN-a na rezoluciju kojom se tražila osuda genocida u Srebrenici, primanje odlikovanja u Banjoj Luci još je jedna loša poruka upućena porodicama žrtava genocida i ratnih zločina i Bošnjacima općenito“, piše u saopćenju Stranke demokratske akcije..

 

(SB/Vijesti.ba)

 

22.09.2018.

BH DIJASPORA GOTOVO ZABORAVLJENA, ALI KADA JE POTREBNA, ONDA JE PROGANJAJU