Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.08.2018.

TAČNO. NET

30.08.2018.

DA LI JE SRBIJA SPREMNA ZA KOSOVSKI KOMPROMIS?

30.08.2018.

RUSIJA GOMILA SNAGE U SREDOZEMLJU

30.08.2018.

NJEMAČKI ANALITIČAR BODO WEBER: "BERLIN NEĆE DOPUSTITI CRTANJE NOVIH GRANICA NA BALKANU"!

NJEMAČKI ANALITIČAR BODO WEBER: "Berlin neće dopustiti crtanje novih granica na Balkanu"!

Zvanični Berlin čvrstvo stoji u odbrani zapadnih principa i odbija svaku pomisao o promjeni granica na Balkanu, poručio je jemački stručnjak za politiku EU prema Balkanu Bodo Weber, analizirajući sve češće teze o teritorijalnim korekcijama u regiji, posebno između Srbije i Kosova.


NJEMAČKI ANALITIČAR BODO WEBER: 'Berlin neće dopustiti crtanje novih granica na Balkanu'!


Nakon izjave savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Johna Boltona da Vašington ne isključuje opciju teritorijalnih korekcija ukoliko se o tome Beograd i Priština mogu dogovoriti, otvoreno je pitanje da li bi ideja o razmjeni teritorija kao rješenje mogla dobiti na zamahu.
 
Prema Weberovim riječima, od proglašenja nove, finalne faze u dijalogu Beograda i Prištine u julu prošle godine, nažalost, pokazalo se da dio Zapada napušta ranije pozicije i odbranu osnovnih principa, kojim je vođen u stvaranju stabilnog poretka na Balkanu.
 
“To je počelo sa stavom visoke predstavnice EU Federice Mogherini i njenog tima da njihova uloga ‘nije u odbrani crvenih linija’, koje su definisale okvir političkog dijaloga od 2013. godine, prije svega, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova’’, naveo je ovaj njemački analitičar u razgovoru za Vijesti ba.
 
Kako je istakao, tome su se sad, Boltonovom izjavom, priključile SAD, koje su dosad bile najglasnije u odbrani “crvenih linija”.
 
“Tako da je jednogodišnje lobiranje Beograda za neka ‘rješenja’, koja su potpuno neprihvatljiva, a koja su, čini se, u zadnje vrijeme naišla na odjek i kod predsjednika Kosova Hašima Tačija, dobila na zamahu”, upozorio je Weber.
 
Naglasio je kako će se, ipak, pokazati da su se zagovornici takvih ideja “grdno precijenili”, jer prije svih, zvanični Berlin čvrstvo stoji u odbrani zapadnih principla i odbija svaku pomisao o promjeni granica na Balkanu.
 
On smatra potpuno ispravnim stavove koje su bivši predstavnici u BiH Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz Schilling naveli u upozoravajućem otvorenom pismu zvaničnicima EU.
 
Naime, oni su istakli da bi prekrajanje granica između Srbije i Kosova moglo dovesti do preljevanja nestabilnosti na BiH, te da pomjeranje granica neće riješiti probleme podjela, već će ih samo još više produbiti. 
 
“Zapadni zvaničnici koji zagovaraju političku ‘fleksibilnost’ potpuno zaboravljaju šta su nas naučile lekcije iz 1990-tih godina i šta su poslijedice destruktivne etnoteritorijalne političke logike. Ako bi Zapad napustio osnovne političke principe, to bi bio krajnje opasan signal raznim ekstremnim nationalistima i političkim avanturistima o oživljavanju raznih neispunjenih političkih agenda - svugdje na Zapadnom Balkanu, a i šire”, mišljenja je Weber.
 
Osvrnuo se i na tvrdnju Edwarda Josepha, profesora Univerziteta Johns Hopkins, da ukoliko međunarodna zajednica dozvoli odvajanje sjevera Kosova, otvoreno je pitanje zašto bi RS ostala u BiH, ali i da bi promjena granica Srbije i Kosova ohrabrila i druge na Balkanu.
 
“Upravo tako. To ne znači da se status RS veže za pitanje Kosova, nego je sudbina BiH, kao i mnoštva drugih država u regiji i mimo regije, vezana sudbinom Kosova i Srbije, ukoliko bi taj statusni konflikt postao polazna tačka definitivnog napuštanja zapadnih principa na kojima je građen međunarodni poredak, te ponovo uspostavljena stabilnost na Balkanu poslije 1990-tih godina od strane EU. Ali, kako sam već rekao, to se, prema mom mišljenju, neće desiti, makar Njemačka bi bila zadnja država članica EU koja brani te principe’’, zaključio je Weber, alidirajući na stav o nepromjenjlivosti granica na Balkanu koji je njemačka kancelarka Merkel potvrdila pri nedavnom susretu s premijerom BiH; Denisom Zvizdićem. 
 
30.08.2018.

ŽRTVE RAZOČARANE PRESUDOM KARADžIĆEVOM SAVJETNIKU TINTORU

30.08.2018.

MARKO TOMAŠ: BALKAN ZATROVAN NACIONALIZMOM, I JA PLANIRAM DA ODEM

30.08.2018.

PROF.DR. SENADIN LAVIĆ ODGOVORIO NENADI KECMANOVIĆU : LAŽEŠ I OBMANJUJEŠ PROFESORE !

30.08.2018.

SUD BiH IZREKAO PRESUDU: JOVAN TINTOR OSUĐEN NA 11 GODINA ZATVORA ZA ZLOČINE U VOGOŠĆI

SUD BIH IZREKAO PRESUDU: Jovan Tintor osuđen na 11 godina zatvora za zločine u Vogošći

Bivši predsjednik Kriznog štaba općine Vogošća Jovan (Joja) Tintor osuđen je prvostepenom presudom na 11 godina zatvora za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine u Vogošći.SUD BIH IZREKAO PRESUDU: Jovan Tintor osuđen na 11 godina zatvora za zločine u Vogošći
..........................

Sud BiH utvrdio je da je Tintor počinio zločin protiv čovječnosti i učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem progona stanovništva nesrpske nacionalnosti sa područja Vogošće.

 

Optužnica je po osam tačaka teretila Tintora, kao nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća, za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo te općine u periodu od aprila do kraja jula 1992. godine.

 

Tintor je optužen za nezakonito zatočavanje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjene u više logora u Vogošći. Između ostalog, optužnica tereti Tintora da je svjedokinju C-3, koja bila u sedmom mjesecu trudnoće, udario u predjelu stomaka.

 

Dokazujući Tintorovu krivicu, Državno tužiteljstvo je pozvalo više od 75 svjedoka, kao i četiri vještaka, dok je Odbrana saslušala oko deset svjedoka i jednog vještaka vojne struke.

 

Tintor je u februaru 2016. uhapšen na Rači, graničnom prijelazu sa Srbijom, po potjernici koja je raspisana 1999. godine.

30.08.2018.

PROF.DR. SLAVO KUKIĆ O HERCEG-BOSNI : ŠTO SE TVOREVINA PRIJE ZABORAVI U KOLEKTIVNOM PAMĆENJU, OVAJ NAROD ĆE IMATI VEĆE ŠANSE DA PREŽIVI

Prof. Kukić o Herceg-Bosni : Što se ta tvorevina prije zaboravi u kolektivnom pamćenju, ovaj narod će imati veće šanse da preživi


Slavo Kukić, sociolog i analitičar, za RSE komentira obilježavanje 25. godišnjice osnivanja ratne paradržave “Hrvatske Republike Herceg-Bosne”, čije je političke i vojne vođe Haški tribunal osudio na 111 godina zatvora zbog ratnih zločina.

Obilježavanju godišnjice tzv. Herceg-Bosne u utorak u Mostaru su prisustvovali vodeći hrvatski zvaničnici i političari u BiH, predvođeni članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Autobusi, avioni i vlakovi

O tzv. Herceg-Bosni je rekao Haški tribunal sve što je trebalo reći.

“Herceg-Bosna” je jedno od zala koja se pripisuje neopravdano Hrvatima zbog činjenice da su u ime njih to činili oni koji su tobože u ime Hrvata nastupali.

Što se ta tvorevina prije zaboravi u kolektivnom pamćenju, ovaj narod će imati veće šanse da preživi.

Što se opstanka Hrvata tiče, eto bila im je “Herceg-Bosna” pa danas imamo pune autobuse, avione i vlakove Hrvata koji skidaju kofere i s kartom u jednom smjeru napuštaju Bosnu i Hercegovinu, zbog onih koji se pozivaju na “Herceg-Bosnu” i zbog onih koji u ime “Herceg-Bosne” su danas punih džepova.

Genocid i zločin

Izvjesno je da Hrvatskoj demokratskoj zajednici i njegovom lideru u ovom momentu slavljenje “Herceg-Bosne” dođe kao kec na deset zbog pokušaja novog homogeniziranja hrvatskog biračkog tijela oko HDZ-a i Dragana Čovića.

Osim toga, svi procesi koji karakteriziraju BiH, i Čoviću i HDZ-u daju veći manevarski prostor za talasanje i svaki put je to talasanje na istoj, da tako kažem, ravni na kojoj talasa Milorad Dodik.

Podsjetit ću da u vezi sa Srebrenicom šest, sedam, osam godina Milorad Dodik govori kako se tamo dogodio težak zločin, a ne genocid.

Ove godine imali smo priliku čuti da Dragan Čović također upotrijebi taj termin da se tamo dogodio težak zločin, i izbjegne, dakle, genocid.

Državice

Imamo šest, sedam, osam godina da Milorad Dodik govori stalno kako su Srbi unijeli Republiku Srpsku u BiH i da “nema Republike Srpske, nema Bosne i Hercegovine”.

Sada je prvi put se čulo kako su Hrvati unijeli “Herceg-Bosnu” preko Federacije BiH u Bosnu i Hercegovinu, pa onda “nema ni “Herceg-Bosne”, nam ni Bosne i Hercegovine”.

Dakle, retorika je potpuno ista i ona upućuje na to kako je zapravo to djelovanje sinhronizirano, kordinirano s ciljem da se Bosna i Hercegovina dalje destruira i s ciljem u konačnici kako bi oni ostvarili svoje planove o zasebnim nacionalnim državicama na prostoru Bosne i

Hercegovine.

(Kliker.info-RSE)

30.08.2018.

AMERIČKA AMBASADA: "NEMA SLIČNOSTI IZMEĐU KOSOVA I ENTITETA RS-A, BiH JE BILA DRŽAVA I PRIJE DEJTONA"!

AMERIČKA AMBASADA NE MOŽE PRECIZNIJE: "Nema sličnosti između Kosova i RS, BiH je bila država i prije Dejtona"!

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini odgovorila je na upit "Dnevnog avaza" kako gledaju na razgovore o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova i bi li se to moglo odraziti na BiH.


AMERIČKA AMBASADA NE MOŽE PRECIZNIJE: 'Nema sličnosti između Kosova i RS, BiH je bila država i prije Dejtona'!

.......................

- Stav Vlade SAD po ovom pitanju je jasan. Kao što smo do sada više puta ponovili, ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova. BiH je bila suverena i međunarodno priznata država i prije Dejtonskog sporazuma.

Sjedinjene Američke Države i ostale članice međunarodne zajednice su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Republika Srpska i Federacija BiH su osnovni elementi unutrašnje političke organizacije Bosne i Hercegovine.

 

Kao što je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine ne daju pravo bilo kojem od dva entiteta da se otcijepi od BiH. Postojanje ova dva entiteta je u potpunosti ovisno o postojanju BiH, navedeno je u odgovoru. 

 

Crtanje novih granica na Balkanu otvorit će nove frontove i novi val nestabilnosti koji bi doveo do ugrožavanja postignutog napretka u BiH, stav je koji se čuje u Wasningtinu, Berlinu, londonu,  Bruksellesu, Ankari, dakle s državama koje su garant provođenja Dejtnskog mirovnog sporazum. 

 

Bivši visoki predstavnici u BiH Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling uputili su danas otvoreno pismo visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU, a u vezi sa korekcijom granice između Srbije i Kosova.


"Kao bivši visoki predstavnici u BiH, duboko smo zabrinuti najavama koje su nedavno iznijeli visoki zvaničnici EU, sugerišući da bi EU bila voljna podržati sporazum između predsjednika Vučića i Tačija koji uključuje razmijenu teritorija između Srbije i Kosova putem 'korekcije granica'.

 

Mi dovoljno dobro poznajemo region i znamo da pomijeranje granica neće spriječiti podjele, već će ih produbiti.

 

Prem da se slučaj Kosova ne može porediti sa situacijom u BiH, mi dovoljno dobro poznajemo Zapadni Balkan i znamo da bi takvu  politiku bila zloupotrijebili nacionalistički političari, kako bi dodatno potakli priču o granicama i destabilizovali druge zemlje u regiji.

 

Dobro poznajemo BiH i znamo da bi to dalo prostora i podršku onima koji žele razbiti državu i koji već pozivaju na povratak u status quo u Dejtonu, rušeći sve na čemu smo mi i naši bosanski partneri radili duže od dvije decenije.

 

Dovoljno dobro poznajemo EU i Evropu i znamo da nas naši principi i naša krvava prošlost uče da održivi mir može doći samo kada naučimo živjeti u multietničkim zajednicama, umjesto da ponovo crtamo granice i kreiramo jednonacionalne zajednice.

 

Smatramo da nikakva politika ne bi mogla više odvesti nazad u podjele i konflikte na Balkanu u odnosu na onu koji sada neki očito podržavaju.

 

Ne sumnjamo da bi to moglo dovesti do destabilizacije postojećih sporazuma, kao što je slučaj u Makedoniji, ali i potkopati jedinstvo država kao što je BiH i ohrabriti one koji negdje žele vidjeti razmjenu teritorija, kao u Ukrajini, što bi vjerovatno dovelo do egzodusa manjina iz njihovih sredina.

 

Stoga vas ohrabrujemo da ovakve prijedloge odbacite bez odlaganja".

30.08.2018.

DEBATA KOJE NEMA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 08/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
61929623

Powered by Blogger.ba