Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

26.08.2018.

MIRALEM SRKALOVIĆ: BOSNE ĆE BITI, ALI PRAVNE DRŽAVE JOŠ UVIJEK NEMA

26.08.2018.

PROF.DR. EJUP GANIĆ : BOSNA ĆE IPAK PREŽIVJETI

26.08.2018.

DVOSTRUKI ARŠINI SRPSKOG PRAVOSUĐA

DVOSTRUKI ARŠINI SRPSKOG PRAVOSUĐA: Odlazak na ratište u Siriiju - terorizam, odlazak na ratište u Ukrajinu - prekršaj!

Državni organi Srbije imaju dvostruke aršine kada je riječ o učešću građana Srbije na ratištima u drugim državama.


DVOSTRUKI ARŠINI SRPSKOG PRAVOSUĐA: Odlazak na ratište u Siriiju - terorizam, odlazak na ratište u Ukrajinu - prekršaj!

............................

Dok se oni koji ratuju u Siriji optužuju za terorizam, pripadnicima formacija koji brane ruske interese u Ukrajini sudi se za lakša krivična djela i po pravilu završavaju na slobodi sa uslovnom kaznom.

 

Isidora Stakić, istraživačica Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku, kaže za Danas da država, odnosno sudstvo i tužilaštvo, očigledno „gledaju kroz prste“ onima koji „štite ruske interese“.

 

– Kako drugačije objasniti činjenicu da se učesnicima rata u Ukrajini sudi za učešće u oružanom sukobu na teritoriji strane države, po krivičnom djelu koje je u Krivični zakonik unijeto 2014. godine, dok se učesnicima ratova u Siriji sudi za djela vezana za terorizam, gdje su kazne znatno veće – ističe Stakić.

 

Četvoro „ratnika“ iz Sirije, državljana Srbije, već je osuđeno na zatvorsku kaznu, dok se iza rešetaka ne nalazi nijedan koji je bio na ratištu u Ukrajini.

 

– Oni se uglavnom nagode sa tužilaštvom, ali detalji te nagodbe nisu poznati javnosti. Dobijaju uslovne kazne i budu pušteni na slobodu – kaže Stakić.

 

Da li će tako proći i Bratislav Živković, poznat kao komandant Četničkog pokreta u Srbiji, vidjećemo kada mu istekne mjera zadržavanja od 48 sati. On je uhapšen po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu zbog osnovane sumnje da je organizovao učestvovanje u ratu u inostranstvu. Živković je obuhvaćen istragom Generalnog tužilaštva Ukrajine o učešću šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih strana. Navodno su učestvovali u sukobima u oblastima Donjeck i Luganjsk na strani proruskih separatista kao dio ekstremne desničarske organizacije „Unitй Continentale“.

 

Isidora Stakić kaže da jedan dio učesnika na ukrajinskim ratištima odlazi iz ljubavi prema Rusiji, dok mnogi od njih ratuju zbog finansijske koristi. Prema pisanju medija, oko 300 Srba ratuje u Ukrajini, a put im plaća ruska organizacija „Kosovski front“. Služba bezbjednosti Ukrajine je srpskim vlastima u dva navrata predala spiskove građana Srbije koji se bore u Donbasu, ali zvaničnih reakcija vlasti u Beogradu nije bilo.

 

– Kod nas ne postoji otklon od ekstremnog nacionalizma i ultradesničara. Oni nisu označeni kao prijetnja, već naprotiv, kao patriote. Umjesto da država napravi radikalni otklon od njih, oni se čak popularizuju u pojedinim medijima, pa i u političkom diskursu – ističe Stakić. Sa druge strane, dodaje, učesnici ratova u Siriji su označeni kao „teroristi“.

 

    Kazne

"Izmjenama Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. za učešće državljana Srbije na stranim ratištima zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Za organizovanje učešća u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina.

 

Kako je potvrđeno za Radio slobodnu Evropu, u februaru 2018. Viši sud u Beogradu je donio 28 osuđujućih presuda protiv državljana Srbije koji su učestvovali u ratu u inostranstvu, od kojih je 26 pravosnažnih na osnovu priznanja krivice i nagodbe s Tužilaštvom."

26.08.2018.

BORIS DEŽULOVIĆ: I OPET ĆE, AKO BUDE SREĆE

26.08.2018.

AMERIČKI HEROJ I VELIKI PRIJATELJ BiH : PREMINUO PROSLAVLJENI SENATOR JOHN MCCAIN

Američki heroj i veliki prijatelj BiH : Preminuo proslavljeni senator John McCain

Američki heroj i  senator John Sidney McCain izgubio je bitku sa zloćudnom bolešću i preminuo u 81 godini, potvrdila je njegova porodica,koja je dan ranije nagovjestila kraj , obznanivši u saopštenju za javnost da  bivši  logoraš  i republikanski predsjednički kandidat, prekida liječenje agresivnog oblika tumora mozga, godinu dana nakon što je obznanjena dijagnoza.

Smrt senatora McCaina, legendarnog vojnika i političara  koji je  zastupao svoju  Arizonu u Senatu i Zastupničkom domu američkog Kongresa punih  35 godina, nenadoknadiv je gubitak za SAD , naglašavaju u udarnim terminima svi američki mediji bez izuzetka. Na društvenim mrežama,  dužno poštovanje i zahvalnost za sve ono što je uradio u vrijeme  najtežih dana za BiH, izrazili su i brojni Bosanci i Hercegovci i Amerikanci bosanskog porijekla širom SAD.

Senator McCain  rođen je  tradicionalnoj porodici  američkih mornaričkih oficira  iz kojeg su njegov djed i otac bili poznati mornarički admirali SAD-a što je uticalo i na njegovu odluku da se  nakon srednjoškolskog obrazovanja opredijeli  za Mornaričku akademiju SAD-a na kojoj je diplomirao 1959. godine. Nakon studija uključio se u jedinice  Vojske SAD-a te je sudjelovao u Vijetnamskom ratu kao pilot.

Krajem oktobra 1967.  godine njegov avion  je u akciji  oboren iznad Hanoia  nakon čega je zarobljen .  U vijetnamskom zarobljeništvu proveo je šest godina i bio je žrtva mučenja. Oslobođen je   1973.  godine , a  1981. godine napustio je ratnu mornaricu  u činu kapetana bojnog broda .  Nakon togaq se počeo baviti politikom , a ostalo je istorija. Ističemop međutim da je  2000. izgubio na republikanskim predizborima, od budućeg predsjednika Georgea W. Busha, a 2008. je uspio postati republikanski predsjednički kandidat, ali je izgubio predsjedničke izbore od demokrata Baracka Obame.

John McCain  se dva puta  ženio. Ima četvero biološke djece i troje usvojene. Napisao je više knjiga među kojima se nalaze i memoari.Ostat će zapamćen i kao izuzetno karakterna i  izravna  osoba  zbog čega je da podsjetimo, bio u svađi i sa aktuelnim predsjednikom Trumpom. Rođeni konzervativac i “republikanski jastreb” u pogledu vanjske politike imao je obožavatelje i simpatizere i iz  iz redova demokrata koji su cijenili način na koji je mogao zauzeti civiliziran i dvostranački pristup.

U tom kontekstu podsjećanje i na njegovo sudjelovanje u  sudjelovao u jednom od najdramatičnijih trenutaka u suvremenoj povijesti Senata, kada je u julu  2017., glasao protiv prijedloga zakona koji je podržavao Trump kojim bi se opozvao “Obamacare”.

Bolesni McCainje došao u Senat kasno po noći, ne dugo nakon dijagnoze te je imao ožiljke od operacije kada je dao glas protiv predložene reforme.  U svojim memoarima objavljenim 2018., pod naslovom “Nemirni val”, neuobičajeno oštro je  kritikovao poteze i politiku aktuelnog predsjednika Trumpa.

(Kliker.info)

26.08.2018.

OBILJEŽAVANJE 26. GODIŠNJICE VIJEĆNICE : NE ZABORAVLJAMO, PAMTIMO I UPOZORAVAMO, ALI I GRADIMO !

Obilježena 26. godišnjica paljenja Vijećnice : Ne zaboravljamo, pamtimo i upozoravamo, ali i gradimo !


Akademija povodom 26. godišnjice ratnog granatiranja i paljenja gradske Vijećnice u Sarajevu održana je večeras u ovom obnovljenom reprezentativnom objektu glavnog grada Bosne i Hercegovine.Zvanicama se, između ostalih, obratio gradonačelnik Abdulah Skaka.

“Trebalo je 18 godina da obnovimo Vijećnicu, ali smo je obnovili. Otvaranjem Trebevićke žičare u Sarajevu i otvaranjem Olimpijskog muzeja iduće godine, sebi i svima koji nas posjećuju vraćamo i posljednje uništene simbole Sarajeva. Kako to stoji ispisano na ploči na ulazu u ovaj hram kulture – ne zaboravljamo, pamtimo i upozoravamo, ali i gradimo. Ponosni smo na ono što se unatoč svim teškoćama uspjelo u sadašnjosti, gledamo u budućnost”, rekao je gradonačelnik.

Naglasio je požrtvovanost vatrogasaca koji su iz Vijećnice u nekadašnjem ratnom plamenu spasili neke od najvrednijh rukopisa, znajući da će biti sačuvano samo ono što iznesu na vlastitim rukama.

Gradonačelnik je naglasio i požrtvovanost televizijskog snimatelja Hakije Hadžalića i dodijelio mu priznanje jer je Hadžalić, uprkos upozorenju vatrogasaca, ušao u zapaljenu Vijećnicu i snimio prozore koji su obišli planetu. Gradonačalnik je kazao da je posebno sretan što večeras Viijećnicu dijeli s ovi čovjekom.

Hadžalićevu požrtvovanost naglasila je i njegova koleginica, televizijska novinarka Arijana Saračević-Helać, koja se također obratila zvanicama.

Univerzitetska profesorica, arhitektica Lemja Akšamija, naglasila je graditeljsku vrijednost Vijećnice.

Zahvaljujući ljubaznosti Zemaljskog muzeja u Sarajevu, za ovu priliku je u holu objekta postavljena originalna kamena baza položena na početku gradnje prije 124 godine s uklesanim imenima. Natpis glasi: „Njegovo Carsko Kraljevstvo i Apostolsko Visočanstvo Franjo Josip Prvi 1894. godina, Benjamin Kalaj, ministar Edmund Stix, ravnatelj Ivan Kelner, savjetnik Ciril Metod Ivekovic, arhitekta Ivan Dolzar klesar Ivan Widi zidar.

Vijećnica u Sarajevu je jedan od najljepših objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini.

Prvi put je zvanično otvorena 20. aprila 1896. godine kao jedan od simbola grada, što je ostala do danas.

U zgradi je prvobitno bilo sjedište uprave i administracije Sarajeva. Tu funkciju je imala do 1949. godine, a u daljnim godinama po završetku Drugog svjetskog rata, postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

U posljednjem ratu u BiH, za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, Vijećnica je više puta granatirana.

U noći između 25. i 26. augusta 1992. je usljed granatiranja zapaljena i vatrena stihija je progutala gotovo cijelu unutrašnjost s oko 90 posto knjiga i historijskih dokumenata.

Obnovljana je po završetku rata i ponovno svečano otvorena 9. maja 2014. godine.

Svi dijelovi Vijećnice urađeni su prema pronađenim arhivskim dokumentima i fotografijama njenog ranijeg izgeda.

Danas je ovaj objekt mjesto u kojem se čuvaju knjige i rukopisi od posebne važnosti, rariteti koji se čuvaju u posebnim namjenskim uvjetima. Također je Vijećnica mjesto značajnih događaja i manifestacija.

(Kliker.info-Fena)

26.08.2018.

DR. SLAVEN KOVAČEVIĆ: "ZAŠTO JE PRIHVAĆENA SAMO APELACIJA BOŽE LJUBIĆ, A SVE DRUGE ODBIJENE?!"

26.08.2018.

EVROPSKA PRESTONICA KULTUR-FAŠIZMA

Evropska prestonica kultur-fašizma

Evropska prestonica kultur-fašizma

Pucali su na Ferhadiju iz bašte  kafea Gepard. Pokazali su tako da u srpskoj palanci nema mjesta za ovo kulturno nasljeđe. Pokazali su da govor mržnje srpske političke elite ili pak glasno ćutanje i ignorisanje srpske palanačke kulturne elite, zaista pronalazi put do srca i pištolja prosječnog palanačkog čovjeka, pa makar i u alkoholisanom stanju. Opet i po ko zna koji put.

Piše: Srđan Šušnica

Ova nova Banjaluka, tačnije srpska palanka, još jednom dokazuje da jeste prestonica ali ne kulture, kako se vole furati srećno neinformisani i poludovršeni banjalučki “kulturnjaci”, već kulturocida i kultur-fašizma, o kojima ti isti likovi ne žele ni da čuju, a kamoli šta da kažu i napišu.

Ne, za njih je Banjaluka nevina, čedna, srpska palanka okrenuta ka nečem “novom”, ka “budućnosti”, dok o prošlosti se može razgovarati samo u ključu srpske mitološke verzije istorije u kojoj se banjalučka istorija i kulturno nasljedje svodi na Vrbasku banovinu, a sve ostalo se preuzima iz istorije Srbije i nateže tako da pod tu kapu stanu i “zapadne srpske zemlje”, koje Irinej voli da zove “najmlađom srpskom državom” (kao da će ih biti još). Tako se u ovoj srpskoj palanki obreo i kip Stefana Nemanje, iako taj istorijski lik nije imao nikakve veze ni sa ovim krajem, ni sa Bosnom, nit je Banjaluka postojala kao toponim tada.

I zato, evo predlažem banjalučkim “kulturnjacima” da dopune aplikaciju kojom su prijavili “grad Banjaluku” na natjecanje za Evropsku prestonicu kulture. U dopuni stavite da su stanovnici Banjaluke razvili kulturu uništavanja ideološki i nacionalno nepodobnog kulturnog nasljeđa. Pohvalite se da Banjalučani imaju “dekadentno” nasljeđe koje žele uništiti i zaboraviti kao što su nacisti imali dekadentnu likovnu umjetnost i književnost koju su željeli zatrti. Ponosno recite evropskoj gospodi da je evo tačno 25 godina nakon što su srpske vlati srušile banjalučku Sahat-kulu iz 16. vijeka, prvi javni sat u BiH (srušena je sredinom avgusta 1993. godine i nikad nije obnovljena), grupa srpskih kleronacionalista 23.8.2018., između 2,00 i 3,00 h pucala na džamiju Ferhadiju iz vatrenog oružja, pištolja. Ako hoćete detalje, recite da je ta grupica od 5 srpskih junaka sjedila cijelo veče u kafiću Gepard preko puta džamije i kad im je dosadilo piti i baljezgati (a možemo pretpostaviti u kom pravcu im je teklo svesrpsko palanačko kontepliranje) odlučili su potegnuti najjači i jedini srpski dijaloški argument i razračunati se sa džamijom.

Pucali su na Ferhadiju iz bašte istog tog kafea Gepard. Pokazali su tako da u srpskoj palanci nema mjesta za ovo kulturno nasljeđe. Pokazali su da govor mržnje srpske političke elite ili pak glasno ćutanje i ignorisanje srpske palanačke kulturne elite, zaista pronalazi put do srca i pištolja prosječnog palanačkog čovjeka, pa makar i u alkoholisanom stanju. Opet i po ko zna koji put.

Napomenite u toj prijavi za prestonicu kulture da su iz tog istog kafića Gepard maja 2001. i 2002. godine kretali lokalni banditi na četnicki pir u kojem su sprečavali polaganje kamena temeljca za obnovu te iste Ferhadije, i da su pri tome na smrt pretukli čovjeka. Zvao se Murat Badić.

Molim banjalučke kulturnjake da u aplikaciju ture i to da ova srpska Banjaluka voli ovaj sport napadanja i rušenja kulturnog nasljeđa. Fino objasnite da je krajem februara 1992. godine, par sedmica nakon početka agresije na Bosnu (upadom Arkanovih zlikovaca u Bijeljinu), u dvorište banjalučke Ferhadije bačena eksplozivna naprava koja je oštetila i džamiju i Ferhatpašino turbe. Izvršilac ili više njih nikada nisu pronađeni. Mjesec i po nakon toga krenula su prva ubistva i protjerivanja Banjalučana te sveopšti teror nad nesrpskim stanovništvom Banjaluke, Prijedora, Ključa, Kotor Varoši i cijele Bosanske Krajine. Naglasite i to da su srpski “oslobodioci” i “patriJote”, danas sve sami srpski heroji, kad su se “oslobodili” najvećeg dijela nesrpskog stanovništva, krenuli u sveopšte “oslobađanje” Banjaluke od “dekadentnog” kulturnog nasljeđa. Od prve srušene banjalučke džamije u Podpećinama, 9. aprila 1993. godine do zadnjih srušenih 6. i 8. septembra iste godine, srpski “oslobodioci” su jedan Grad pretvorili u srpsku palanku što je ona ostala do danas. Palanku u kojoj se uzgaja kultura fašizma, memoricida i zaborava.

I za kraj jedan prijedlog: povucite aplikaciju za evropsku prestonicu kulture i sačekajte da u svim evropskim zemljama zavlada fašizam (možda nećete čekati tako dugo) i onda podnesite prijavu sa ovim i drugim dopunama koje svjedoče da ova srpska palanka zaista jeste evropska prestonica kultur-fašizma.

Za ovakve zločine uvijek su bili i uvijek će biti krivi intelektualci i kulturnjaci koji ćute, okreću glavu ili pak pristaju na zločin.

26.08.2018.

DJEČIJE UVJEŽBAVANJE RATA

DJEČIJE UVJEŽBAVANJE RATA

 

DJEČIJE UVJEŽBAVANJE RATA

Foto: SCREENSHOT YOUTUBE

Potpuno atipično odjeknula je vijest o kampovima u kojima se neka srbijanska djeca obučavaju vojničkim, tačnije je i izravnije kazati, ratničkim vještinama…

Da čovjek ne povjeruje, u dvadeset prvom stoljeću, poslije toliko prolivene krvi u ničim opravdanim ratovima, koji su uglavnom bili agresivnog karaktera, netko se služi najpodlijom idejom, gotovo nezamislivom normalnom ljudskom umu, da djecu uči ratnim vještinama???

To je vrhunac agresivne politike, jarko bjelodano pokazivanje ratno huškačkog metoda opstanka pojedinih državnih režima u uzavrelom balkanskom kotlu.

Nisam, pak, zamjetio iole ozbiljnijih reagiranja na ovaj skoro pa nevjerojatni događaj? Kao da se radi o nečem što je svakodnevno, o nečem što je normalno.

Bojim se da gospodari rata i računaju sa trajnom sediranošću naroda koji žive na Balkanskom poluotoku, sa svakodnevnim nesavladivim egzistencijalnim problemima, koji nas sve ugrožavaju. Najviše me iznenađuje i plaši šutnja, iznimno znakovita šutnja kako vlasti tako, pogotovo, medija u samoj Srbiji.

Deklarativno, kroz izjave čelnika ove zemlje sve snage su usmjerene održavanju trajnog i kvalitetnog mira, a na terenu se istovremeno dovlače nova naoružanja, pa se čak ne preza od najgrublje instrumentalizacije najmlađih u pripremama za neke buduće ratove. Kome vjerovati, izjavama onih koji zvanično predstavljaju Srbiju ili vijestima o dječijim vojnim kampovima?

Preskupa cijena je plaćena u prošlosti postojanjima različitih jugend postrojbi.

Ako tome dometnemo i fotografije iz susjedne Hrvatske, gdje najmlađe Hrvatice i Hrvati poziraju u klasičnim ustaškim odorama, onda je jasno kamo sve ovo vodi…

U trenutku se prisjetih jedne ratne besmislice sa početka agresije na Bosnu i Hercegovinu o tome kako je za rat potrebno dvoje.

Za agresiju je potrebno jedno, a ne dvoje!

Oni koji i djecu uprežu u kola rata su sigurno spremni za agresiju!

Sve ovo je tamna strana našeg današnjeg življenja dvije tisuće osamnaeste na ratničkom Balkanu!

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 08/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
61929605

Powered by Blogger.ba