Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.08.2018.

DENIS BEĆIROVIĆ: ANTINACIONALIZAM JE JEDAN OD GLAVNIH STUBOVA BOSANSKOHERCEGOVAČKOG PATRIOTIZMA

23.08.2018.

DAN POSLIJE DODIKOVOG SUTRA

23.08.2018.

DODIKOVA HAJKA NA NEVLADINE ORGANIZACIJE

23.08.2018.

SRPSKI POVJESNIČAR, MILAN ST. PROTIĆ: "DA, RATKO MLADIĆ JE ZLOČINAC A SREBRENICA NEOPROSTIV ZLOČIN"

SRPSKI POVJESNIČAR, MILAN St. PROTIĆ: "Da, Ratko Mladić je zločinac a Srebrenica neoprostiv zločin. Ali, ima li neki 'Protić' kod Hrvata i Bošnjaka"?!

Milan St. Protić upitao je Hrvate i Bošnjake gdje su “njihovi Protići” koji bi govorili o zločinima svog naroda.


SRPSKI POVJESNIČAR, MILAN St. PROTIĆ: 'Da, Ratko Mladić je zločinac a Srebrenica neoprostiv zločin. Ali, ima li neki 'Protić' kod Hrvata i Bošnjaka'?!


.........................

Povjesničar i nekadašnji ambasador SR Jugoslavije u SAD-u Milan St. Protić, koji je uzburkao strasti u Srbiji i regiji tvrdnjama u nedavnom televizijskom intervjuu da je general Ratko Mladić zločinac, a Srebrenica neoprostiv zločin i srpska sramota, u intervjuu za beogradske medije  od četvrtka upitao je Hrvate i Bošnjake gdje su “njihovi Protići” da nešto kažu o zločincima iz svog naroda.

 

Ocjenama i konstatacijama, iznesenim za tv produkciju Balkan info, o tome kako Ratko Mladić nije nikakav srpski oficir, niti heroj, već zločinac, te da su masovna ubistva Bošnjaka u Srebrenici u ljeto 1995. apsolutno neoprostiv zločin, Protić je potaknuo brojne reakcije i podijeljena mišljenja u javnosti i na društvenim mrežama.  

 

‘Ratko Mladić nije heroj, nego zločinac’

 

Nakon ocjena da je “Srebrenica ljaga na srpskom obrazu” te da “Ratko Mladić nije nikakav srpski časnik niti heroj, već zločinac”, Protić je u četvrtak u intervjuu za beogradski magazin “Nedeljnik” rekao kako je to bilo obraćanje svojim sunarodnjacima.

 

“To je obraćanje bilo upućeno mojim Srbima, a ne drugima. Imam ja što reći i Bošnjacima i Hrvatima i to im se nimalo ne bi dopalo. Rekao bih im gore nego što sam rekao za svoje Srbe zločince”, izjavio je Protić za “Nedeljnik” ponovivši ocjenu da se Srbi trebaju stiditi Srebrenice.

 

“Srebrenica jest ljaga na našem obrazu. I drugi imaju ljage na svojim obrazima. I bilo bi dobro da se sami preispitaju, da ih ja sa ove strane na to ne opominjem”, rekao je Protić ocijenivši kako je “lako citirati” njegove ocjene “kad u Beogradu kaže nešto kritički i strogo o pojedincima iz svog naroda koji su se teško ogriješili o ljudskost”.

 

‘Gdje su njihovi Protići?’

 

“Dobro bi bilo i ja bih volio da se pojavi neko i među Hrvatima i među Bošnjacima ko ima hrabrosti tako nešto reći o zločincima iz svog naroda. Gdje su njihovi Protići? Ima ih povremeno, ali su stidljivi”, konstatirao je Milan St. Protić u intervjuu beogradskom časopisu “Nedeljnik”.

 

U Srbiji se genocid u Srebrenici službeno izbjegava nazvati tom pravnom kvalifikacijom. Skupština Srbije usvojila je 2010. godine deklaraciju o Srebrenici službenog naziva “Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici Narodne skupštine Republike Srbije” kojom srbijanski parlament “osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde”, uz izraze saučešća i izvinjenja “porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spriječi ova tragedija”.

 

Tim je dokumentom pružena puna podrška državnim organima zaduženih za procesuiranje ratnih zločina u “otkrivanju i hapšenju Ratka Mladića radi suđenja pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju”.

23.08.2018.

ZA UBISTVO 57 BOŠNJAKA: POČINJE SUĐENJE ŠUŠNJARU ZA "ŽIVU LOMAČU" U VIŠEGRADU

ZA UBISTVO 57 BOŠNJAKA: Sutra počinje suđenje Šušnjaru za "živu lomaču" u Višegradu

On je 24. juna ove godine izručen iz Francuske, a optužnica protiv njega je potvrđena u oktobru prošle godineZA UBISTVO 57 BOŠNJAKA: Sutra počinje suđenje Šušnjaru za 'živu lomaču' u Višegradu

............................

Suđenje Radomiru Šušnjaru, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za učešće u ubistvima 57 osoba na području Višegrada, pred Sudom BiH počet će sutra.

 

Suđenje Šušnjaru je trebalo početi 16. augusta ove godine, ali je, kako je to saopćeno iz Suda BiH, odgođeno zbog bolesti jednog od članova sudećeg Vijeća.
 
Šušnjar je optužen za učešće u ratnom zločinu počinjenom kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti.
 
Optužen je da je, s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih formacija, učestvovao u nezakonitom zatočenju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena, a optuženi i drugi pripadnici VRS-a i paravojnih formacija su pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.
 
On je 24. juna ove godine izručen iz Francuske, a optužnica protiv njega je potvrđena u oktobru prošle godine.
 
Šušnjaru je dodijeljen novi branioc po službenoj dužnosti, advokat Dejan Bogdanović iz Bijeljine, kome nisu poznati razlozi zbog kojih je početak suđenja odgođen.
 
„Meni je na dva dana ranije stigla obavijest od sudije Enide Hadžiomerović koja je predsjednik Vijeća, u kojoj je rečeno da se ročište odgađa, a da ću o novom biti naknadno obaviješten“, kazao je Bogdanović.
 
Advokat Slaviša Prodanović, prethodni branilac Šušnjara, u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao je da je zbog loše komunikacije sa optuženim i njegovom porodicom otkazao saradnju.
 
„Nisam mogao da nađem komunikaciju sa njim i porodicom, jer je to jako ozbiljan predmet a oni to jako neozbiljno shvataju sve i ja sam im otkazao punomoć“, istakao je Prodanović, javlja BIRN.

 

(Vijesti.ba / FENA)

23.08.2018.

BANJALUČKI SCENARIJ PROMJENE KARAKTERA RATA U BiH

23.08.2018.

MIGRANTI PONOVO 'ISCRTAVAJU' UNUTRAŠNJE GRANICE BiH

23.08.2018.

STJEPAN MESIĆ: DEMOKRATSKA EVROPA NIJE SHVATILA OPASNOSTI FAŠIZACIJE

23.08.2018.

AMBASADA SADA-A I USAID ŽESTOKO ODGOVORILA: :DODIKOVE LAŽNE OPTUŽBE GOVORE O NJEGOVIM MOTIVIMA

Ambasada SAD i USAID žestoko uzvratili : Dodikove lažne optužbe govore o njegovim motivima


Ambasada SAD-a u BiH i USAID uputili su na upit Vijesti.ba zajednički komentar na optužbe koje je na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za novinare na njihov račun uputio predsjednik RS Milorad Dodik.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Izmišljotine koje je Milorad Dodik juče iznio u javnost su jednostavno neistinite. Ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale nevjerovatne teorije zavjere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini.

Prema procjenama, Sjedinjene Američke Države do sada su uložile gotovo dvije milijarde dolara u rekonstrukciju i izgradnju demokratskih institucija u BiH. Detaljne informacije o našim programima su potpuno transparentne i dostupne na sljedećim linkovima:

www.usaid.gov/bosnia i ba.usembassy.gov.

Kako bi se osigurala transparentnost te partnerski odnos sa vladama u Bosni i Hercegovini, USAID  je u proteklih šest mjeseci radio na pripremi Okvirnog sporazuma sa Vijećem ministara BiH u svrhu definisnja programa za borbu protiv korupcije. Ovo je tek prvi korak.  O konkretnim detaljima programa se upravo sada razgovara sa bh. vlastima. Planirani programi bi trebalo da predstavljaju nastavak dosadašnjih napora u borbi protiv korupcije posredstvom automatizacije vladinih sistema, poboljšanja procesa javnih nabavki te podrške javnom nadzoru nad potrošnjom vlasti.  Kao i uvijek, Vlada SAD svoje projekte implementira uz punu koordinaciju sa domaćim vlastima te u skladu sa domaćim zakonima. Lažne optužbe Milorada Dodika na račun projekta koji za cilj ima borbu protiv korupcije u javnom sektoru trebale bi da potaknu pitanja o njegovoj predanosti transparentnoj i efikasnoj vladavini, kao i o njegovim ličnim motivima, imajući u vidu nedavne izvještaje o nekrteninama i drugoj imovini u njegovom posjedu.

Tekući programi Vlade SAD usmjereni su na podršku reformskim procesima u zemlji, podsticanje ekonomskog razvoja, poboljšanje sigurnosti i osnaživanje civilnog sektora, uključujući i nezavisne medije. Ponosni smo na ove programe, kao i na partnerski odnos uspostavljen sa predstavnicima civilnog društva, medija, nevladinih organizacija te sa građanima širom Bosne i Hercegovine. Pokušaji da se javnost zavede i da se zaplaše organizacije i pojedinci koji su posvećeni izgradnji bolje Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi i nedemokratski.

(Kliker.info-Vijesti)

23.08.2018.

SKANDALOZNO OŽIVLJAVANJE MILOŠEVIĆEVE IDEOLOGIJE

SKANDALOZNO OŽIVLJAVANJE MILOŠEVIĆEVE IDEOLOGIJE: Na Prvoj TV osvanula "zelena transverzala"!

Nakon karte u kojoj su Srbiji pripojili Republiku Srpsku, novi skandal na Prvoj TV - sada su na dnevniku prikazali famoznu "zelenu transverzalu" na karti Balkana.


SKANDALOZNO OŽIVLJAVANJE MILOŠEVIĆEVE IDEOLOGIJE: Na Prvoj TV osvanula 'zelena transverzala'!

..............................
Zelena transverzala je početkom devedesetih bilo jedno od glavnih propagandnih sredstava kojima su Miloševićeva i Karađićeva mašinerija podsticala i opravdavali rat u BiH i masovne zločine koji su se odvijali nad bošnjačkim stanovništvom. Zelena transverzala, naime, prema tim naučno-fantastičnim teorijama, predstavlja tajni pakleni muslimanski plan koji ima za cilj osvajanje teritorija i muslimansko povezivanje od BiH pa sve do Turske, s ciljem stvaranje jedinstvenog muslimanskog entiteta u Evropi koji bi bio direktno teritorijalno povezan s ostatkom muslimanskog svijeta u Aziji i Africi. Ono što je za demonizaciju i dehumanizaciju Jevreja bio Protokol sionskih mudraca, falsifikovani dokument o navodnom jevrejskom tajnom planu za preuzimanje i kontrolu svijeta pomoću kojeg su nacisti (ali i drugi antisemitski pokreti do dana današnjeg) huškali na genocid protiv njih, to je  "zelena transverzala" za muslimane u BiH.

Nije zgoreg spomenuti da je prije petnaestak dana "zelenu transverzalu" spomenuo i sam hrvatski član Predsjedništva i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 

I dok se u Srbiji Vučić naoružava i šalje otvorene prijetnje, Dodik najavljuje raspad BiH, njegov ideolog Rajko Vasić preko Twittera prijeti genocidom, a HDZ BiH  postizbornim urušavanjem institucija, dok najviši zvaničnici Hrvatske po Evropi šire teorije o Bošnjacima kao sigurnosnoj prijetnji u Evropi, a u srbijanskim medijima već crtaju karte velike Srbije, dotle mnogi mediji i politički čimbenici u Sarajevu uljuljkuju građane da su sve to redom samo "predizborne kampanje".


(D.H.)
23.08.2018.

STO PEDESET DANA ĆUTANJA O DAVIDOVOJ SMRTI

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 08/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
61929890

Powered by Blogger.ba