Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.08.2018.

STUPAR TRIFUNOVIĆ: KOME SAM ZASMETALA U BANJALUCI?

22.08.2018.

MOGU LI OPOZICIONI LIDERI BITI VEĆI SRBI OD VUČIĆA?

22.08.2018.

KAKO JE SRBIJA IZGUBILA KOSOVO?

22.08.2018.

KAKO JE STVARAN OMLADINSKI PARAVOJNI KAMP NA ZLATIBORU?

22.08.2018.

DODIKOVA RETORIKA UZ BLAGOSLOV BEOGRADA I MOSKVE

22.08.2018.

DRAGAN BURSAĆ : 'ZABAVNI PARK JASENOVAC'

22.08.2018.

ANALIZA REUTERSA : NEISPUNJENA OBEĆANJA EU DRMAJU BALKAN

Analiza Reutersa : Neispunjena obećanja EU drmaju Balkan

EU je razočarala proevropske elite na Balkanu. Na toj frustraciji rastu nove tenzije, ocjenjuje agencija Reuters u svojoj analizi. Dio tenzija je i debata o prekrajanju granica, dok u vakuum spremno ulaze Rusije i Kina.

Prije samo tri mjeseca Evropska unija je na samitu u Sofiji svečano ponovila obećanje Zapadnom Balkanu – ono o bliskim vezama i pristupnoj perspektivi. Ali sada se već pomaljaju nove brige. S jedne strane, pojedine balkanske vlade pitaju se da li obećanja zapadnih partnera iz EU i NATO uopšte nešto vrijede. Sa druge, tinja i u samom regionu gdje zagovornici i protivnici EU ulaze u nove bitke.

Prošlog petka (17.8), njemačka kancelarka Angela Merkel po drugi put u nekoliko dana upozorila je da prije ulaska u EU moraju biti riješeni teritojalni konflikti. I prošlog ponedjeljka (13.8.) je već rekla da su granice u regionu neupitne. „To se mora stalno ponavljati, jer iznova ima težnji da se možda opet priča o granicama. To ne možemo da učinimo”, rekla je Merkel.

Priče iz Beograda i Tirane

Na prvi pogled iznenađujuće je to da se godine 2018, dakle dvije decenije od kraja balkanskih ratova, uopšte govori o granicama u regionu. To je inicirano brigom da bi upravo Albanija sa prozapadnim šefom vlade Edijem Ramom mogla da potpali političko bure baruta. Jer Albanija i bivša srpska pokrajina Kosovo žele da početkom naredne godine sasvim uklone međusobnu granicu.

To u drugim bivšim jugoslovenskim republikama hrani strah od „velikoalbanskog” nacionalizma. Jer to bi imalo uticaja na Makedoniju s njenim brojnim građanima albanskog porijekla.

Debata o novom povlačenju granica raspiruje se i iz Srbije. Predsjednik Aleksandar Vučić uveo je u igru razmjenu teritorija između Srbije i Kosova kako bi riješio sve veće probleme srpske manjine na sjeveru Kosova.

„Ali svako pomjeranje granica u regionu veoma je opasno”, upozorava Ulf Brunbauer, direktor Instituta za jugoistočnu i istočnu Evropu na Univerzitetu u Regenzburgu. Onda bi, kaže on, i Srbi u Bosni i Hercegovini mogli da osjećaju ohrabrenje i teže otcjepljenju te ujedinjenju sa Srbijom.

Frustracija na Balkanu

Brunbauer, ali i brojne diplomate u Briselu vide vezu politike EU i ponovnog izbijanja debate o granicama. „Stepen frustracije među proevropskim elitama prilično je visok”, uočava Brunbauer. Razlog je, smatra, to što EU naprosto ne poštuje datu riječ.

Baš bliski partneri Njemačke – recimo Francuska i Holandija – sprječavaju da EU otvori pregovore s Albanijom i Makedonijom, premda te zemlje, prema procijeni Evropske komisije, ispunjavaju sve kriterijume. Ipak, predsjednika Emanuela Makrona progoni unutrašnjepolitički strah da bi debata o proširenju EU mogla da ojača desničarske populiste na evropskim izborima u maju sljedeće godine.

„To ojačava sumnje država u regionu u to da li obećanja EU uopšte nešto vrijede”, opisuje Brunbauer posljedice. Albanski premijer Rama je ranije u intervjuu za Rojters upozorio na katastrofalne posljedice ukoliko EU odustane od obećanja o proširenju.

Moskva i Peking su spremni

Ni američki predsjednik Donald Tramp nije od velike pomoći. Njegova opaska o tobože „agresivnom narodu” u Crnoj Gori, probudila je kod te nove članice NATO pitanja koliko supersila SAD ozbiljno shvata pravilo da se, u slučaju opasnosti po jednu članicu vojnog saveza, sve ostale moraju angažovati.

„Može se predvidjeti da će zemlje poput Rusije upasti u vakuum koji ostavlja EU”, kaže Brunbauer. Zvanična Podgorica javno se žalila na žestoka miješanja Rusije u zemlji.

Otrežnjenje stiže i sa drugih strana. Kina je donedavno bila posmatrana kao izvor finansijske pomoći. Samo dan prije nego što je kineski premijer Li Kećang početkom jula došao u Berlin, on je u Sofiji učestvovao na takozvanom samitu 16+1. Tu se kinesko rukovodstvo redovno sreće s brojnim južnoevropskim članicama EU i zemljama koje nisu članice.

Zvanično se radi o infrastrukturnim projektima, ali prema poimanju briselskih diplomata naravno i o pitanju kako će Kina stupiti na evropsko tlo. U Evropskoj uniji se taj angažman Pekinga posmatra sa skepsom, premda je Li tokom posjete Berlinu pokušao da taj utisak ublaži.

No upravo jedan projekat u Crnoj Gori služi kao upozorenje da Kina u svemu itekako vidi svoju korist. Tako je zemlja finansirala samo dio autoputa koji treba da poveže tu zemlju sa Srbijom. Ali za drugi dio bi Crna Gora morala masovno da se zaduži kod Kineza. Ta nova finansijska zavisnost, smatraju u EU, otvara vrata Kini. Crnogorski premijer Duško Marković već govori o bliskoj saradnji sa Kinom u oblasti turizma i energije vode.

(Kliker.info-DW)

22.08.2018.

ZLOČIN NA KORIĆANSKIM STIJENAMA : LOGORAŠIMA CIVILIMA JE NAREĐENO DA STANU NA RUB PROVALIJE, A ZATIM SU IM PUCALI U LEĐA !

Zločin na Korićanskim stijenama : Logorašima civilima je naređeno da stanu na rub provalije, a zatim su im pucali u leđa !


Bacanjem 224 ruže, učenjem Fatihe i minutom šutnje, danas su preživjele žrtve i porodice ubijenih, u organizaciji Udruženja logoraša “Prijedor92” i “Kozarac”, obilježili 26. godišnjicu stravičnog zločina nad logorašima na Korićanskim stijenama.

Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka Mirsad Duratović kazao je Feni da je masakr na Korićanskim stijenama monstruozan zločin nad grupom od najmanje 224 bošnjačka i hrvatska civila iz Prijedora koji se dogodio 21. augusta 1992. kao dio kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora.

Masakr je izvršen po nalogu Kriznog štaba općine Prijedor, a izveli su ga pripadnici Interventnog voda prijedorske policije. Potraga za posmrtnim ostacima ubijenih logoraša još nije završena.

– Tog dana su srpski policajci iz izbjegličkog konvoja izdvojili prijedorske logoraše na planini Vlašić. Dovezeni su na Korićanske stijene. Logorašima civilima je naređeno da stanu na rub provalije, a zatim su im pucali u leđa. Nakon što su civili popadali u provaliju, policajci su nastavili bacati bombe i pucati kako niko ne bi preživio – kazao je Duratović.

Na svu sreću, dodao je, nekoliko logoraša koji su preživjeli masakr kasnije su svjedočili pred Haškim tribunalom i Sudom BiH na suđenjima ratnim zločincima.

Govoreći o presudama za taj zločin, Duratović podsjeća da je pred Haškim tribunalom osuđen pripadnik Interventnog voda prijedorske policije Darko Mrđa na 17 godina zatvora. Sud BiH je osudio ukupno devet pripadnika Interventnog voda, Marinku Ljepoja i Radoslava Kneževića na po 23 godine zatvora, Dušana Jankovića, Milorada Škrbića i Zorana Babića na po 21 godinu, Željku Stojnića 15 godina, Damira Ivankovića 14 godina, Ljubišu Četića 13 i Gordana Đurića na osam godina zatvora.

– Ukupno 176 godina zatvora, što je po 283 dana ili 9,5 mjeseci zatvora za svakog ubijenog logoraša. Za Sud BiH život jednog prijedorskog logoraša civila vrijedi 9,5 mjeseci zatvora – zaključio je Duratović.

(Kliker.info-Fena)

22.08.2018.

ZVIZDIĆ POKLOPIO DODIKA: "VANJSKA POLITIKA JE NADLEŽNOST, NE TRAŽIMO MIŠLJENJE NIŽIH NIVOA"

ZVIZDIĆ POKLOPIO DODIKA: "Vanjska politika je nadležnost BiH, ne tražimo mišljenje nižih nivoa"

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić reagovao je na navode predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika koji tvrdi da sporazum Vijeća ministara BiH s USAID-om urušava ustavni poredak BiH.


ZVIZDIĆ POKLOPIO DODIKA: 'Vanjska politika je nadležnost BiH, ne tražimo mišljenje nižih nivoa'

............................

"Radikalni populizam baziran na manipulativnim, bombastičnim i izmišljenim temama i dogadjajima, začinjen provokativnim i ucjenjivačkim porukama, a sve češće i otvorenije, 'opasnim izjavama i namjerama', postao je svakodnevni vid predizbornog djelovanja Milorada Dodika", poručio je Zvizdić.

 

Kako kaže, posljednji u nizu takvih neselektivnih, paničnih i neargumentovanih is(na)pada je, ničim izazvan, usmjeren protiv “Prijedloga Sporazuma o grant sredstvima za razvojne ciljeve” između Sjedinjenih Američkih Država, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Bosne i Hercegovine, putem Agencije za javne nabavke BiH, za razvojni cilj borbe protiv korupcije, koji je potpuno transparentno pripremljen, razmatran i prihvaćen na sjednici Vijeća ministara BiH, 16. augusta 2018.godine, u skladu sa važećim poslovničkim procedurama i odredbama.

 

"U skladu sa odredbama Ustava BiH, prema kojem su vanjska politika i međunarodne obaveze u nadležnosti institucija BiH, Vijeće ministara BiH nije bilo u obavezi da u vezi sa predmetnim Sporazumom traži mišljenje nižih nivoa vlasti. Nismo to uradili sada, i nećemo to uraditi u bilo kojoj proceduri koja je u nadležnosti države BiH, i u tom smislu Vijeće ministara BIH uopće ne obavezuje, niti interesuje šta o tome misle entitetski dužnosnici", saopćio je Zvizdić.

 

Kako kaže, stav Vijeća ministara BIH je od početka jasan i on glasi": "Prihvatamo, pa čak i podstičemo dobru saradnju, ali ne dozvoljavamo miješanje u ustavne nadležnosti države BiH".

 

"Ali, potpuno je jasno da izvor Dodikove nervoze nisu procedure ili vec ogoljena floskula prijenos ustavnih nadležnosti koju Dodik sistematski zloupotrebljava, dok ih istovremeno on sam najagresivnije krši, nego upravo procesi koje vodi Vijeće ministara BIH, a kojih se očito najviše plaši, jer su vezani za jačanje državnih institucija i vladavinu prava. Jer ko, osim onih koji su protiv općeprihvaćenih demokratskih standarda, može biti protiv osnovnih projektnih ciljeva usvojenog Sporazuma sa USAID-om: (1) Unaprijeđenje kapaciteta Agencije za javne nabavke da implementira transparentne procedure javnih nabavki; (2) Jačanje kritičnih procesa za sprečavanje korupcije u javnim institucijama i (3) Povećan nadzor i sprovođenje antikorupcijskih procesa", saopćio je predsjedavajući.

 

Zvizdić je poručio i da bi se navedeni ciljevi realizirali, USAID će, u skladu sa odredbama Sporazuma, obezbijediti iznos od 8 miliona američkih dolara. Finansiranje će biti postepeno, a sredstva neće biti operativna odmah, što u potpunosti pobija Dodikovu "teoriju zavjere" da će sredstva biti "iskorištena za izbore u BiH".

"Osim toga, USAID u BiH djeluje od 1995.godine i od tada do danas je kroz razne projekte podrške ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BIH osigurao oko 1,8 milijardi dolara. Zbog toga i ovom prilikom želim u ime građana BiH da zahvalim prijateljskom američkom narodu i Sjedinjenim Američkim Državama na svemu pozitivnom, korisnom i korektnom što su uradili za Bosnu i Hercegovinu, a posebno zbog činjenice da su uvijek ispravno razumjeli bosanskohercegovačke unutrašnje odnose i zalagali sa za regionalni značaj,opstojnost, cjelovitost i demokratski razvoj BiH", navodi on.

 

Zaključuje da za razliku od Dodika, svi oni koji vole BiH imaju jedan ključni kriterij kojim definiraju prijatelje, a to je podrška suverenitetu, teritorijalnom integritetu i međunarodnopravnom subjektivitetu cjelovite i nedjeljive Bosne i Hercegovine.

 

"Dakle, jedini meritoran kriterij prijateljstva je podrška državi BiH i svim njenim građanima, njenom euroatlantskom putu, ekonomskom razvoju, miru i sigurnosti, a ne, kako to Dodik zamišlja, pojedinim političkim partijama ili propalim nacionalističkim i hegemonističkim idejama. Upravo zbog takve jasne i nedvosmislene podrške državotvornim kapacitetima i važecem ustavnom uredjenju BiH, SAD su jedan od najvećih i najvažnijih prijatelja BiH. Tako je bilo, tako je sada i tako će i dalje biti, bez obzira na paničnu nervozu antibosanskih snaga čiji je Dodik trenutni eksponent. I to trebaju znati, i upamtiti, i oni koji vole, a posebno oni koji ne vole BiH. U protivnom, ko bi pametan u BiH ili van nje, imajući u vidu važnost unutrašnje i regionalne saradnje, mira i stabilnosti, potpisao i podržao ovo što govori i radi Milorad Dodik", poručio je Zvizdić.

22.08.2018.

AMBASADA SADA-A I USAID ŽESTOKO ODGOVORILA: :DODIKOVE LAŽNE OPTUŽBE GOVORE O NJEGOVIM MOTIVIMA

AMBASADA SAD-a i USAID ŽESTOKO ODGOVORILI: :Dodikove lažne optužbe govore o njegovim motivima

Izmišljotine koje je Milorad Dodik juče iznio u javnost su jednostavno neistinite. Ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale nevjerovatne teorije zavjere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini.


AMBASADA SAD-a i USAID ŽESTOKO ODGOVORILI: :Dodikove lažne optužbe govore o njegovim motivima

...............................

Prema procjenama, Sjedinjene Američke Države do sada su uložile gotovo dvije milijarde dolara u rekonstrukciju i izgradnju demokratskih institucija u BiH. Detaljne informacije o našim programima su potpuno transparentne i dostupne na sljedećim linkovima:

 

www.usaid.gov/bosnia i ba.usembassy.gov.

Kako bi se osigurala transparentnost te partnerski odnos sa vladama u Bosni i Hercegovini, USAID  je u proteklih šest mjeseci radio na pripremi Okvirnog sporazuma sa Vijećem ministara BiH u svrhu definisnja programa za borbu protiv korupcije. Ovo je tek prvi korak.  O konkretnim detaljima programa se upravo sada razgovara sa bh. vlastima. Planirani programi bi trebalo da predstavljaju nastavak dosadašnjih napora u borbi protiv korupcije posredstvom automatizacije vladinih sistema, poboljšanja procesa javnih nabavki te podrške javnom nadzoru nad potrošnjom vlasti.  Kao i uvijek, Vlada SAD svoje projekte implementira uz punu koordinaciju sa domaćim vlastima te u skladu sa domaćim zakonima. Lažne optužbe Milorada Dodika na račun projekta koji za cilj ima borbu protiv korupcije u javnom sektoru trebale bi da potaknu pitanja o njegovoj predanosti transparentnoj i efikasnoj vladavini, kao i o njegovim ličnim motivima, imajući u vidu nedavne izvještaje o nekrteninama i drugoj imovini u njegovom posjedu.

 

Tekući programi Vlade SAD usmjereni su na podršku reformskim procesima u zemlji, podsticanje ekonomskog razvoja, poboljšanje sigurnosti i osnaživanje civilnog sektora, uključujući i nezavisne medije. Ponosni smo na ove programe, kao i na partnerski odnos uspostavljen sa predstavnicima civilnog društva, medija, nevladinih organizacija te sa građanima širom Bosne i Hercegovine. Pokušaji da se javnost zavede i da se zaplaše organizacije i pojedinci koji su posvećeni izgradnji bolje Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi i nedemokratski.

22.08.2018.

WOLFGANG PETRITSCH : ZALAŽEM SE ZA DAYTON 2 KAKO BI SE JEDNOM ZA SVAGDA RAŠČISTILA POSTJUGOSLOVENSKA SITUACIJA

Wolfgang Petritsch : Zalažem se za Dayton 2 kako bi se jednom za svagda rašcistila postjugoslovenska situacija Mogu da zamislim format nalik Dejtonskom sporazumu i zalažem se da se u to uključi i Rusija, kako bi se jednom za svagda rašcistila postjugoslovenska situacija i kako bismo se fokusirali na vitalna politička i ekonomska pitanja i budućnost Evropske unije, ocenio je Wolfgang Petritsch, austrijski diplomata i bivši specijalni izaslanik Evropske unije za Kosovo.

On je za beogradski dnevni list Danas kazao da smatra da će septembarski sastanak u Briselu predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hashima Thacija, biti ključan i da se iskreno nada da će doći do postizanja sporazuma u skorije vreme.

“Nisam u ličnom kontaktu sa njima, ali sam čitao neke od njihovih izjava. Hajde da podržimo hrabre političke odluke u korist naroda kojih se to tiče”, istakao je Petritsch.

Petritsch je dodao da poštuje mišljenje nemačke kancelarke Angele Merkel o nepromenjivosti granica na Balkanu, ali imajući u vidu komplikovani dijalog između Beograda i Prištine, ubeđen je da treba pažljivije slušati političke donosioce odluka u tim dvema prestonicama.

Možda posljednja šansa za rješenje

Kako ističe, posle dogovora o rešenju konflikta Grčke i Makedonije o imenu, koji je trajao 26 godina, sada preostaje poslednji nerešeni istorijski konflikt između Srba i Albanaca, gde se otvara šansa, smatra, možda poslednja u godinama koje dolaze.

Petritsch upozorava da zaista postoji opasnost od zamrznutog konflikta na Kosovu, navodeći da bi to bilo u interesu pojedinih političkih aktera – i domaćih i međunarodnih – da nastave da destabilizuju države u regionu.

“Hajde da učinimo sve da to sprečimo”, kaže Petritsch, napominjući da postoji mogućnost da bi naredni saziv Evropske komisije mogao da izbegne da reši pitanje Kosova, jer prethodni saziv to nije učinio.

“Tajming za donošenje odluke jeste, dakle, od suštinske važnosti”, naglašava Petritsch, koji je bio i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

(Kliker.info-agencije)

22.08.2018.

BRITANSKI VOJNICI DOLAZE 23 AUGUSTA U BOSNU I HERCEGOVINU

 Britanski vojnici dolaze u četvrtak u Bosnu i Hercegovinu

Dolazak aviona sa vojnicima planiran je u 11.30 sati


ŠTA LI ĆE NA OVO MILE REĆI: Britanski vojnici dolaze u četvrtak u Bosnu i Hercegovinu


............................

Vojni kontingent iz Ujedinjenog Kraljevstva koji će učestvovati u vježbi “Brzi odgovor 2018.” u BiH će doputovati u četvrtak, 23. augusta, najavljeno je iz EUFOR-a.

 

Tim povodom će na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u četvrtak biti održana konferencija za novinare, s početkom u 10.45 sati.

 

Dolazak aviona sa vojnicima planiran je u 11.30 sati, a snimateljima i fotoreporterima biće omogućeno snimanje dolaska i iskrcavanja britanskih vojnih snaga.

 

Iz EUFOR-a podsjećaju da planiranom vježbom “Brzi odgovor 2018.” agencije za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR, u okviru realističnog scenarija, zajedno uvježbavaju i provjeravaju svoje planove za krizne situacije.

 

(Vijesti.ba)  

 

22.08.2018.

REIS HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ : SNAGA NAŠEG NARODA I ZAJEDNICE JE U BUDNOSTI I ODLUČNOSTI

22.08.2018.

KORIĆANSKE STIJENE: VIŠE OD 200 UBIJENIH BOŠNJAKA I HRVATA, ZA MNOGIM ŽRTVAMA JOŠ SE TRAGA

KORIĆANSKE STIJENE: Više od 200 ubijenih Bošnjaka i Hrvata, za mnogim žrtvama još se traga

Bacanjem 250 ruža i učenjem Jasina, preživjele žrtve i porodice ubijenih će 22. augusta, u organizaciji Udruženja logoraša "Prijedor 92" i "Kozarac", obilježiti 26. godišnjicu stravičnog zločina nad logorašima na Korićanskim stijenama


KORIĆANSKE STIJENE: Više od 200 ubijenih Bošnjaka i Hrvata, za mnogim žrtvama još se traga

............................

Prije 26 godina na lokalitetu Korićanske stijene na planini Vlašić strijeljano je više od 200 muškaraca, logoraša, najviše Bošnjaka i Hrvata koji su bili zatvoreni u prijedorskim logorima, a 21. augusta 1992. godine dovedeni su na ovu lokaciju. I danas se traga za brojnim žrtvama, a procesi identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka nisu završeni.

 

„Ovdje mi mijenjamo mrtve za mrtve i žive za žive - tim riječima pripadnici interventnog voda policije RS iz Prijedora logoraše su postrojili na rubu provalije, naredili im da kleknu i pucali im u leđa, nakon čega su tijela logoraša padala u ponor dubok preko 300 metara. Da bi bili sigurni da niko neće preživjeti, pucali su i bacali bombe na tijela u provaliji. 

 

Masakr na Korićanskim stijenama preživjelo je 12 osoba čija su svjedočenja doprinijela da se dio odgovornih procesuira i kazni, te da istina o ovom zločinu bude zabilježena. Sve žrtve ovog zločina još uvijek nisu pronađene. 

 

Tijela ubijenih logoraša prebačena su i zakopana na drugim lokalitetima o čemu svjedoče i snimci Službe javne bezbjednosti Prijedor nastali 4. septembra 1992. godine. Odgovorni za ovaj zločin i oni koji su učestvovali u premještanju tijela (pripadnici policije RS i Civilna zaštita iz Skender Vakufa) još uvijek šute o lokaciji ove masovne grobnice.

 

Za zločin na Korićanskim stijenama pred MKSJ i Sudom BiH osuđeni su: Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14 godina, Gordan Đurić na 8 godina, Ljubiša Četić na 13 godina, Zoran Babić na 22 godine, Milorad Škrbić na 21 godinu, Dušan Janković na 21 godinu, Željko Stojnić na 15 godina, Saša Zečević na 23 godine, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

 

Bacanjem 250 ruža i učenjem Jasina, preživjele žrtve i porodice ubijenih će 22. augusta, u organizaciji Udruženja logoraša "Prijedor 92" i "Kozarac", obilježiti 26. godišnjicu stravičnog zločina nad logorašima na Korićanskim stijenama. 

 

(NAP)  

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 08/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
61929574

Powered by Blogger.ba