Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.08.2018.

MUNIRA SUBAŠIĆ NAKON ODLUKE NSRS: "ZA MAJKE SREBRENICE IZVJEŠTAJ KOMISIJE ZA SREBRENICU JE LEGALAN"

MUNIRA SUBAŠIĆ NAKON ODLUKE NSRS: "Za majke Srebrenice Izvještaj Komisije za Srebrenicu je legalan"

Za majke Srebrenice ništa ne znači to što je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) jučer odbacila Izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te zatražila od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage - izjavila je Feni predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić.


MUNIRA SUBAŠIĆ NAKON ODLUKE NSRS: 'Za majke Srebrenice Izvještaj Komisije za Srebrenicu je legalan'

...........................

Poručuje da Izvještaj ne može odbaciti Skupština jer ga ona nije ni usvojila.
 
- Vlada je usvojila izvještaj. A prošlo je 14 godina i ako se može poništavati nešto, onda ćemo ponišiti sve od 1992. godine pa nadalje. Oni znaju šta su uradili, šta su učinili, moraju se braniti. Imaju tolike presude, svijet je shvatio šta se desilo, osudio i presudio i neka oni rade šta hoće - kazala je Subašić.
 
Ističe da je za majke Srebrenice taj izvještaj legalan, kao i to da će tražiti svoja prava dok god su žive.
 
Subašić navodi da joj stalno pristižu anonimne prijetnje.
 
- Šalju mi anonimne prijetnje, pozive, pisma. Govore da ne trebam da živim, da ću biti ukinuta sa zemlje. Ali ja se samo dragog Allaha bojim i nikoga drugoga. Onima koji mi prijete i govore nešto negativno neka im Allah da moju sudbinu i ništa drugo - kazala je Subašić.

 

 

(Fena/SB)

15.08.2018.

GREGORY STANTON, PREDSJEDNIK AMERIČKOG ,,GENOCIDE WATCH" INSTITUTA : POSLJEDNJA ETAPA GENOCIDA JE DA POČINIOCI PORIČU ZLOČIN

Gregory Stanton, predsjednik američkog „Genocide Watch“ instituta : Posljednja etapa genocida je da počinioci poriču zločin

Nakon govora Milorada Dodika u Narodnoj skupštini RS-a analitičari ocjenjuju da se radi o najgorem revizionizmu i poricanju zločina genocida u Srebrenici. Dodik se odlučio da poriče žrtve genocida, 14 godina nakon predaje prvog izvještaja o zločinu i evidentiranja genocida u Srebrenici.

Profesor dr. Gregori Stenton (Gregory Stanton), predsjednik američkog „Genocide Watch“ instituta, ustanovljuje da se zločin genocida razvija u osam etapa.

Profesor Stenton analizira etape kroz koje prolaze žrtve genocida:

Etapa 1. Razvrstavanje: Ljudi se dijele na „nas i njih“.

Etapa 2. Obilježavanje: Skupa sa mržnjom, članovima poniženih grupa, mogu protivno njihovoj volji biti nametnuta obilježja.

Etapa 3. Dehumanizacija: Jedna grupa poriče humanost druge grupe. Njeni članovi se izjednačavaju sa životinjama, insektima ili bolestima.

Etapa 4. Organizacija: Genocid je uvijek organizovan. Posebne vojne, paravojne, policijske jedinice se često obučavaju i naoružavaju, objašnjava profesor Stenton.

Etapa 5. Polarizacija: Grupe koje šire mržnju emituju polarizirajuću propagandu.

Etapa 6. Identifikacija: Žrtve se identifikuju i izdvajaju zbog svoje etničke i vjerske pripadnosti.

Etapa 7. Istrebljenje: Za ubice ovo je istrebljenje jer oni ne smatraju da su njihove žrtve „sasvim“ ljudi.

Etapa 8. Poricanje: Počinioci poriču da su počinili ikakav zločin.

Odgovor na poricanje zločina prema prof. dr. Gregoriju Stentonu jesu kazne izrečene pred međunarodnim i nacionalnim sudovima. Premda presude međunarodnih sudova poput Tribunala i najvišeg Svjetskog suda pravde u Hagu za genocid postoje, Milorad Dodik negira i te sudove, te ih naziva političkim i antisrpskim.

Profesor Stenton predlaže hitnu krivičnu odgovornost za poricatelje genocida.

(Kliker.info-NAP)

15.08.2018.

VIJEĆE KONGRESA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA: SRAMNI ZAKLJUČCI NARODNE SKUPŠTINE RS O SREBRENICI

VIJEĆE KONGRESA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA: Sramni zaključci Narodne skupštine RS o Srebrenici

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) ocijenilo je sramnim i anticivilizacijskim činom jučerašnje zaključke Narodne skupštine Republike Srpske kojima se odbacuje Izvještaj za Srebrenicu iz 2004., uz stav da to predstavlja dosad najznačajniji javni čin posljednje faze zločina genocida – njegovo negiranje.


VIJEĆE KONGRESA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA: Sramni zaključci Narodne skupštine RS o Srebrenici
..................................

Nazvavši jučerašnju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS "tragičnom farsom, dominantno predizbornog karaktera", VKBI u saopćenju za javnost poručuje da i dalje stoji na stanovištu da, bez obzira na izborni legitimitet i legalitet izabranih srpskih zastupnika u NSRS, zaključci NSRS nisu izraz volje cjelokupnog srpskog naroda BiH.


''Sa stanovišta demokracije, civilizacijskih tekovina, a prije svega univerzalne 'ljudskosti i čovječnosti', nikome ko ima zdrav razum, nije potrebno elaborirati da su zaključci NSRS anticivilizacijski čin. Jučerašnjim činom NSRS, tzv 'narodni srpski poslanici' stavili su dodatno breme 'srpskom narodu', ne samo u BiH, već i u Srbiji i drugim susjednim državama gdje žive građani koji se izjašnjavaju i osjećaju Srbima'', stav je VKBI-ja.

Podsjećaju da su dva svjetska suda, osnovana od Ujedinjenih nacija, ICTY i Sud pravde u Den Hagu donijeli presude, svaki iz svoje nadležnosti, o počinjenom najtežem obliku zločina protiv čovječnosti – genocidu nad Bošnjacima na teritoriji Srebrenice.

ICTY pravosnažno je presudio nekoliko visokih oficira VRS za saučesništvo u zločinu genocida, a Sud pravde u Den Hagu, kroz svoju presudu u procesu tužbe BiH protiv SRJ (Srbija i Crna Gora) utvrdio da se genocid u Srebrenici nedvojbeno dogodio i da su ga počinile jedinice Vojske i MUP-a Republike Srpske, dok je Srbija presuđena za nesprečavanje genocida.

Dakle, kako podvlače iz VKBI-a, međunaordni sudovi, na osnovu validnih, nespornih, vjerodostojnih, višestruko potvrđenih dokumenata i činjenica, presudili su, i time dokazali provedeni genocid nad Bošnjacima na teritoriji Srebrenice i njene okoline jula 1995. godine.

''Milorad Dodik uspio je, u političkom smislu, dosadašnju podvalu da se bori za 'srpski narod' te da u biti predstavlja izraz volje cjelokupnog srpskog naroda, sebe pretvoriti u 'političkog' predstavnika srpskog naroda RS-a, jer su sve stranke sa srpskim prefiksom i većinskim srpskim članstvom iz RS-a, parafirale predložene zaključke Narodne skupštine RS. Druga bitna činjenica, koja se nameće iz čina podrške Dodikovim zaključcima, sasvim je jasna: sve stranke sa srpskim prefiksom i srpskim članstvom u RS-u, u političkom smislu, saučesnici su u posljednoj fazi genocida – njegovom negiranju'', smatraju u VKBI-u.

Naglašavaju kako sramni zaključci NSRS nisu samo šamar i besramno javno ponižavanje žrtava genocida, već su jasna politička poruka svim bh. političkim strankama, ali i "bačena rukavica“ OHR-u i svim državama članicama PIC-a. Istovremeno, ovo je poruka postojećem međunarodnom pravnom poretku, koji kao takav, institucionalno funkionira putem UN-a i njegovih stalnih i privremenih sudova.

''NSRS kao najbitnija institucija RS-a, ušla je u prostor iz kojeg sada nema jednostavnog izlaza. Posljedice koje će evidentno nastati, neće biti reflektovane samo u BiH, već u cijelom regionu, ali i šire. Kakav će intenzitet posljedica biti, vidjećemo uskoro, ali javnost mora znati da se BiH nalazi u najvećoj društvenoj krizi (u ustavno-pravnoj je više od dvije decenije), koja se može rješiti na dva načina: branjenjem međunarodnog prava i civilizacijskih tekovina sa svim državama koje stoje na tim principima i sankcioniranjem vinovnika u NSRS, ili odbranom suvereniteta i cjelovitosti BiH svim demokratskim sredstvima, kao prirodnog prava građana BiH i njenih naroda koji BiH osjećaju svojom domovinom'', navodi se u saopćenju VKBI-a.

15.08.2018.

PROF.DR. SENADIN LAVIĆ: VELIKOSRBIJANSKI PROJEKT JE NAJVEĆI PROJEKT ZLA U EVROPI

15.08.2018.

PROF.DR. SENADIN LAVIĆ: OSNOV ENTITETA RS GENOCIDAN JE PO PRESUDI HAŠKOG TRIBUNALA IZ 2007.

15.08.2018.

AMBASADA SAD-A, OHR, OSCE: CINIČNO KORIŠTENJE IZVJEŠTAJA KOMISIJE O SREBRENICI U POLITIČKE SVRHE

Ambasada SAD-a, OHR, OSCE: Cinično korištenje Izvještaja Komisije o Srebrenici u političke svrhe

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ured visokog predstavnika najoštrije osuđuju cinično korištenje Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice iz 2004. godine u političke svrhe u predizbornom periodu.

Politizacija Izvještaja ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja evropske vrijednosti i, u krajnjoj liniji, predstavlja prijetnju procesu postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost, prenosi Radio Sarajevo .

Izvještaj je pomogao zajednicama u Bosni i Hercegovini da krenu naprijed i teže pomirenju i miru, navodi se u zajedničkom saopćenju OSCE-a i Ambasade SAD-a u BiH.

Mnogi od rezultata Izvještaja su verifikovani i potvrđeni presudama međunarodnih, domaćih i inostranih sudova.

Činjenica da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid je potvrđena od strane dva međunarodna suda.

Činjenice se neće promijeniti, bez obzira na napor koji se ulaže da se ponovo napiše istorija.

Žrtava ima na svim stranama, uključujući i srpski narod.

Nakon njegovog usvajanja, Izvještaj je predstavljao važan korak naprijed u naporima da se postigne pravda. Ti napori se nastavljaju i danas.

Misija OSCE-a u BiH je u nekoliko navrata isticala da su tužilaštva i sudovi na nivou Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, kao i Tužilaštvo BiH i Sud BiH, do sada završili rad na skoro 500 predmeta ratnih zločina.

Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine pokazale su snažnu predanost utvrđivanju istine i osiguravanju da svi ratni zločini budu efikasno istraženi i procesuirani, bez obzira na etničku pripadnost počinioca ili žrtve.

Pozivamo na nastavak podrške tim institucijama na svim nivoima procesuiranja predmeta ratnih zločina, kako bi im se omogućilo da završe taj proces i osiguraju pravdu za žrtve.

(Kliker.info-VoA)

15.08.2018.

OVAJ ČOVJEK JE KREIRAO KONVERTIBILNU MARKU: EVO ŠTA SAVJETUJE TURSKOJ!

OVAJ ČOVJEK JE KREIRAO KONVERTIBILNU MARKU: Evo šta savjetuje Turskoj!

Turska bi tebala formirati valutni odbor – mjeru monetarne reforme koja je isprobana 70 puta i nikada nije podbacila, stav je profesora Stevea H. Hankea sa Univerziteta Johns Hopkins u tekstu za Wall Street Journal.


OVAJ ČOVJEK JE KREIRAO KONVERTIBILNU MARKU: Evo šta savjetuje Turskoj!
.....................................

Američki stručnjak Stevea H. Hankea, stvarni je autor valutnog odbora u BiH koji je formiran koncem 1997. godine, kada je u opticaj puštena nova bh. valuta - konvertibina marka. Hankea je inače angažirao MMF i on je pripremajuću valutni odbor proveo punih šest mjeseci u Sarajevu, a prvi intervju za bh. medije dao je upravo "Slobodnoj Bosni". 

 

Profesor Steve H. Hanke u svom tekstu za Wall Street Journal konstatira da je turska lira od 2014. godine do danas izgubila 66 posto svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar, a od  14. maja, kada je Erdogan najavio da uzima turske monetarne uzde u vlastite ruke, lira je pala za još 31 posto.

 

"Godišnja stopa inflacije u Turskoj dosegla je 85 posto prošlog petka prema mojim mjerenjima koja koriste visoke frekvencijske podatke i račune promjene cijene u svim robama, uslugama i imovini. Ovo nije ništa novo. Inflacija desetljećima pustoši Tursku. Prosječne godišnje stope inflacije 1970., 1980., 1990. i 2000. godine bile su 22,4 posto, 49,6 posto, 76,7 posto i 22,3 posto pojedinačno", napisao je profesor Hanke.

 

On kaže da valutni odbor izdaje novčanice i kovanice koje se na zahtjev mogu pretvoriti u stranu valutu vezanu po fiksnom tečaju.

 

"Jedina funkcija deviznog odbora je razmjena domaće valute koju izdaje za vezanje valute po fiksnoj stopi. Slijedom toga, količina domaće valute u opticaju u potpunosti određuje tržišne snage, odnosno potražnja za domaćom valutom. Budući da je domaći novac klon svoje vezane valute, dvije zemlje postaju dio zajedničkog monetarnog područja", pojašnjava autor teksta.

 

Da bi turska lira bila dobra kao zlato - ili neka druga vezana valuta izbora, što znači euro ili američki dolar - Erdogan bi trebao objaviti danas da će Turska formirati valutni odbor za 30 dana. Kao dio te obavijesti trebao bi navesti da dok se valutni odbor ne formira, monetarna baza lire bit će zamrznuta i liri će biti dopušteno da se slobodno kreće. Na kraju tridesetodnevnog razdoblja odabrat će se fer tečaj da pričvrsti liru njenom novom utočištu, piše profesor Hanke.

 

(A.M.)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 08/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
61929674

Powered by Blogger.ba