Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

14.08.2018.

EU JASNO PORUČILA MILORADU DODIKU: ODBACUJEMO BILO KAKVE POKUŠAJE PORICANJA GENOCIDA U SREBRENICI

EU JASNO PORUČILA DODIKU: Odbacujemo bilo kakve pokušaje poricanja genocida u Srebrenici

Delegacija EU/EUSR u Bosni i Hercegovini odbacuje bilo kakve pokušaje poricanja genocida počinjenog u Srebrenici, saopćeno je iz ureda te delegacije nakon što je danas Narodna skupština Republike Srpske održala specijalnu sjednicu kako bi raspravljala o Izvještaju Komisije o Srebrenici iz 2004. godine.


EU JASNO PORUČILA DODIKU: Odbacujemo bilo kakve pokušaje poricanja genocida u Srebrenici
.........................

- U tom kontekstu, Evropska unija odbacuje bilo kakvo poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici. Takođe osuđujemo korištenje zapaljive etno-političke retorike i djelovanja.

Pozivamo sve političke lidere i druge osobe na pozicijama odgovornosti u BiH da predvode rad na odavanju počasti žrtvama i promovisanju pomirenja - istaknuto je u saopćenju.

Evropska unija je unija vrijednosti i bilo koja zemlja koja teži ka članstvu u EU mora poštivati i promovisati njene vrijednosti demokratičnosti, ljudskih prava, tolerancije i pravde. To uključuje tretiranje žrtava genocida s najvećim poštovanjem i dostojanstvom, navedeno je također.
14.08.2018.

ŠEFIK DZAFEROVIĆ : NEKA MILORAD DODIK BUDE SVJESTAN DA ĆE MU BOSNJACI ZAPAMTITI SVE UVREDE

Šefik Džaferović: Neka Dodik bude svjestan da će mu Bošnjaci zapamtiti sve uvredeDodikov pokušaj da u Narodnoj skupštini RS revidira ranije usvojeni Izvještaj Komisije za Srebrenicu, istaknuo je Džaferović, ne može imati nikakve pravne ili historijske efekte.

“Milorad Dodik ne može nikakvim izvještajima, izjavama, revizijama ili skupštinskim odlukama prominijeti istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Ta istina, da su Vojska i policija RS počinile genocid nad Bošnjacima Zaštićene zone UN Srebrenica, a da je Srbija propustila da spriječi taj genocid, historijska je činjenica utemeljena na čvrstim dokazima i utvrđena brojnim presudama međunarodnih i domaćih sudova”, kazao je Džaferović.

Osvrnuo se i na ostale Dodikove uvrede izrečene na račun Bošnjaka.

“Dodik svojim izjavama vrijeđa nacionalna i vjerska osjećanja Bošnjake, vrijeđa žrtve genocida, ali nam neće nanijeti nikakvu štetu. Jer, mi Bošnjaci dobro znamo ko smo i šta smo, a istina o genocidu duboko je urezana u našu kolektivnu svijest. Uvredama na račun žrtava i svih Bošnjaka, Dodik pravi štetu samo sebi i srpskom narodu kojeg predstavlja. Nastavi li ovako, Dodik će postati još samo jedna crna mrlja na obrazu srpskog naroda. Taj narod ne zaslužuje ovakve lidere”, kazao je Džaferović.

(Kliker.info-Fena)

///////////////////////////////

14.08.2018.

GRADJANSKI SAVEZ : NOVI GENOCID NAD MUSLIMANIMA JE POLITIČKA PLATFORMA MILORADA DODIKA

Građanski savez : Novi genocid nad muslimanima je politička platforma Dodika


Na početu sukoba, odnosno u početku agresije na Bosnu i Hercegovinu nije se pojavila nikakva teza o genocidu, kao što je to danas kazao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Građanski savez (GS) želi podsjetiti Dodika da su se na samom početku agresije nad Bosnom i Hercegovinom pojavili koncentracioni logori, osobito u Prijedoru, Manjači, Keraternu i Omarskoj koji su bili dokaz genocidnog djelovanja.

Ratko Mladić koji je tada postavljen za komandanta Glavnog štaba Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, na 16. skupštini bosanskih Srba održanoj 12. maja 1992. godine, upozorio je da “šest strateških ciljeva koje trebaju provesti u stvaranju Republike Srpske znače – genocid”.

Građanski savez s tim u vezi podsjeća na riječi: za genocid osuđenog Ratka Mladića.

“Prema tome, mi ne možemo očistiti, niti možemo imati rešeto da prosijemo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je … to neće … ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid.“

Ono što se 1992.godine desilo u Prijedoru nije bila nikakva teza nego dokaz genocidne namjere velikosrbijanskog projekta, i genocida koji je u kontinuitetu činjen nad muslimanskim stanovništvom od 1992. do 1995.godine da bi svoj kranji izraz pronašao u dešavanjima u Srebrenici iz jula 1995.godine.

Građanski savez smatra da presude međunarodnih sudova nisu bazirane na bilo kakvim tezama nego na čvrstim dokazima o činjenju genocida. Ne mogu se iz činjenica izvlačiti teze, niti se na tezama mogu graditi činjenice.

SNSD želi činjenicu genocida pretvoriti u tezu i špekulaciju, zato se i ne ograđuje nego odobrava izjava člana Glavnog odbora SNSD-a Rajka Vasića koji najavljuje novi genocid nad Bošnjacima muslimanima.

S tim u vezi Građanski savez još jednom poziva nosioce vlasti u Federaciji BiH da ubrzaju nabavku naoružanja. Zbog paralelnog negiranja i veličanja genocida i zbog najave novog genocida, mi u GS-u smatramo da je samo dobro naoružana Bosna i Hercegovina može biti mirna Bosna i Hercegovina.

Građane BiH pozivamo da na sljedećim izborima obavezno glasaju za kandidata DF-a i GS-a Željka Komšić koji jedini može spriječiti ulazak genocidne osnovine Dodik- Čović u Predsjedništvo BiH, što bi značilo razbijanje Bosne i Hercegovine i novi genocid. Čović će već samim prisustvom Dodika biti zastupljen u Predsjedništvu BiH, a njegovim reizborom demokratska građanska većina u BiH potpada pod jaram političke manjine i genocidne osnovine Dodik – Čović.

Ako se to desi, teze će biti izlišne, jer u očima planera genocida nije bitno jesmo li mi upravu ili nismo, činjenica je da demokratsku građansku većinu čine muslimani. Ubijanje muslimana za njih je teza, a za dio nas biološki nestanak, kaže se na kraju saopštenja za javnost Građanskog saveza.

(Kliker.info)

14.08.2018.

UMNO POREMEĆENI ČOVJEK VLADA U ENTITETU RS-A I DONOSI BEZAKONITE ODLUKE I ...

14.08.2018.

ŽUSTRE REAKCIJE IZ FEDERACIJE BiH NA BEZAKONITE ODLUKE U ENTITETU RS-A

14.08.2018.

PODSJETIMO MILORADA DODIKA ŠTA JE RATKO MLADIĆ REKAO ZA PLAN O RS-U 1992. GODINE: "TO JE, LJUDI, GENOCID"

PODSJETIMO DODIKA ŠTA JE MLADIĆ REKAO ZA PLAN O RS-U 1992. GODINE: "To je, ljudi, genocid"

Tokom iznošenja monstruoznih tvrdnji sa skupštinske govornice u Banja Luci, vrijeđajući žrtve genocida i spočitavajući Bošnjacima da su sami krivi zbog onoga što im se dogodilo, Milorad Dodik danas je otišao i korak dalje.


PODSJETIMO DODIKA ŠTA JE MLADIĆ REKAO ZA PLAN O RS-U 1992. GODINE: 'To je, ljudi, genocid'

.......................................
.............................
- Bošnjaci su planirali genocid da bi Amerika bombardovala Srbe, ustvrdio je Dodik bez ikakvog utemeljenja.

A ko je i kako planirao genocid najbolje potvrđuje govor ratnog zločinca Ratka Mladića na Skupštini bosanskih Srba održanoj 12. maja 1992. godine, kada je ustvrdio da “šest tačaka koje se trebaju provesti u stvaranju Republike Srpske znače - genocid”.

- Prema tome mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je ... to neće ... ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid, rekao je tada Mladić.

Da stvari budu jasne, Mladić se nikako nije usprotivio tadašnjem političkom i planiranom genocidu. U nastavku svog govora to je i potvrdio prezentirajući pakleni plan zauzimanja Sarajeva, pojašnjavajući prisutnima da Muslimani nemaju kuda.

- Nemaju kuda jer je glava aždaje fundamentalizma ispod našeg čekića, poručio je tada Mladić.
14.08.2018.

SKUPŠTINA U ENTITETU RS-A ODBACILA IZVJEŠTAJ O SREBRENICI

14.08.2018.

RAMIZ SALKIĆ : "ENTITET RS-A NIJE VLASNIŠTVO SAMO SRBA NITI... "

SALKIĆ O IRELEVANTNOM DODIKU: „RS nije vlasništvo samo Srba niti...“

„... Dodikovog režima“


SALKIĆ O IRELEVANTNOM DODIKU: 'RS nije vlasništvo samo Srba niti...'

......................................

Potpredsjednik entiteta RS-a Ramiz Salkić je naglasio da je Milorad Dodik već odavno prestao biti važan i relevantan politički faktor u Bosni i Hercegovini.

 

Međutim, istakao je da Dodikove separatističke prijetnje i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma “treba shvatiti ozbiljno zbog stanja u kojem se on nalazi, ali i mehanizama koje ima na raspolaganju i slijepih poslušnika u tom sistemu”, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

 

„Bosna i Hercegovina nije bivša Jugoslavija kako to poredi Dodik i poziva na razlaz. Dodik mora da zna da nema razlaza i nema podjele ove zemlje i što to prije shvati, to je bolje za sve nas.

 

Zbog toga, ovaj se entitet mora prilagoditi u svakom pogledu životu i potrebama svih njegovih građana, kako i nalažu evropske vrijednosti, i to se treba učiniti što prije. Ovaj entitet nije vlasništvo samo srpskog naroda ili samo režima Milorada Dodika, već svih njegovih građana“, rekao je Salkić.

 

Prema njegovim riječima, rasprava u Narodnoj skupštini RS o izvještaju Komisije za Srebrenicu je kontraproduktivna i pokušaj je revizije istine i historije.

 

„Nikakva revizija ovog izvještaja neće promijeniti sudski dokazane činjenice o ovom, ali i drugim slučajevima teških zločina i etničkog čišćenja na teritoriji ovog entiteta. Vječno će u historiji ostati zapisane činjenice da je sudski dokazan i presuđen genocid, koji je počinjen nad Bošnjacima u 'zaštićenoj zoni' UN Srebrenica, ali i na nekim drugim dijelovima“, rekao je entitetski potpredsjednik.

 

Genocid u Srebrenici i Podrinju je jedan od najtežih zločina u svjetskoj historiji i to, dodao je, cijeli svijet zna.

„Zauvijek će ostati zapisano u historiji da je vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno za genocid i udruženi zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini.

 

Ovdje postoje neoborive sudske presude i za njih ništa ne znači stav NSRS, koja je upravo tim presuđenim ratnim zločincima dodijelila najveća entitetska priznanja i jasno se odredila na čijoj je strani. To je žalosno i neprihvatljivo.

 

Zbog nas i zbog ostatka svijeta čije hiljade građana dolazi u Podrinje i sa golemim bolom poginje glavu pred hiljadama potočarskih nišana, ali i zbog budućih generacija čiji predstavnici u ovom entitetu, ali i susjednoj Srbiji šire neistinu i laži o najvećem zločinu u Evropi nakon 2. svjetskog rata“, kazao je Salkić sinoć u Tesliću na tribini u organizaciji OO SDA Teslić.

 

(Oslobođenje)

 

14.08.2018.

RASPIRIVANJE MRŽNJE IZAZIVA NOVE KONFLIKTE

REAKCIJA SBIH NA GOVOR: „Dodik raspirivanjem mržnje izaziva nove konflikte“

„Ponovnim otvaranjem i pokušajem relativiziranja zločina genocida u Srebrenici i pokušajem da putem zakonodavnog tijela ponište prethodno urađeni posao, je ništa drugo nego direktno podržavanje genocida, pogotovo ako se uzme u obzir da je dokazan pred međunarodnim sudom“, navode iz Stranke za BiH


REAKCIJA SBIH NA GOVOR: 'Dodik raspirivanjem mržnje izaziva nove konflikte'
......................................

Dodaju da je priča o tome da je to predizborna radnja Dodika, apsolutno nebitna, jer nema termina i vremenskog perioda u kome je moguće o tome govoriti na ovaj način.

 

"Stranka za Bosnu i Hercegovinu  smatra da je ovakvo ponašanje političara, koji baštine politiku genocida, direktna posljedica nečinjenja vlasti i neprovođenja presude za genocid, ali i lošeg rada pravosuđa na dokazivanju i presudama za ratne zločine.

 

Aktuelna politika je prihvatila da oni sa dokazano najgorim rezultatima u pravosuđu budu ponovno izabrani i to je očito koordinirana akcija sa pokušajem relativiziranja zločina genocida, navodi se.

 

Pozivaju aktuelnu vlast da pokrene mehanizme provođenja presude za genocid, ali i ostalih presuda, jer je jasno da institucije koje su direktno odgovorne za taj zločin ne mogu obezbijediti mir i jednakost građana na svim dijelovima BiH.

 

"Upozoravamo građane, da Dodik politikom raspirivanja mržnje i diranja u najdublje rane ovog naroda, izaziva nove konflikte i vjerovatno nije svjestan mogućih posljedica jedne takve politike.

 

Pokazuje se zasigurno da ovdašnja nesposobna vlast nije u stanju da prepozna važna pitanja i da ih pokrene kroz mehanizme vlasti i da su stranke dezintegracije preuzele inicijativu u ovoj državi i da su očito svi na vlasti ili sudionici ili pasivni posmatrači rastakanja države.

 

Postoji niz dokaza da jedan broj političara aktivno podriva državu ili čak otvoreno radi za interese druge države, a da institucije sistema ne poduzimaju ništa da se takvi procesuiraju, što stvara sumnju da unutar vlasti nema onih koji hoće ili su u stanju da to zaustave", navodi se.

 

(Vijesti.ba)

 

14.08.2018.

ERDOGAN SPAŠAVA LIRU ULASKOM U SAVEZ SA RUSIJOM, KINOM I INDIJOM I MEKSIKOM

14.08.2018.

PRAVOSLAVNA CRKVA NAD PARTIZANIMA SUTJESKE

14.08.2018.

ERDOGAN TRUMPU: ZABIO SI MI NOŽ U LEDJA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
<< 08/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
61929553

Powered by Blogger.ba