Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.07.2018.

JERLAGIĆ UZVRATIO DRAGANU ČOVIĆU: "VAŠIM RATNIM CILJEVIMA JE PRESUĐENO U HAGU"!

JERLAGIĆ UZVRATIO ČOVIĆU: "Vašim ratnim ciljevima je presuđeno u Hagu"!

Priča oko izgradnje Pelješkog mosta izaziva veliku pažnju BH javnosti i političkih stranaka u posljednjih nekoliko godina. Posebno su učestale reakcije i stavovi ovih dana kada se najavljuje početak njegove gradnje, navode iz SBIH.

.........................
JERLAGIĆ UZVRATIO ČOVIĆU: 'Vašim ratnim ciljevima je presuđeno u Hagu'!

...........................

Cijelo saopćenje u nastavku:

 

Stranka za Bosnu i Hercegovinu nikada nije bila protiv gradnje velikih infrastrukturnih projekata. Javnosti su dobro poznati naši projekti u oblasti energetike koji su srušeni iz čisto političkih razloga.

 

Međutim, mi smo predlagali da se umjesto Pelješkog mosta gradi tunel koji bi spojio dijelove hrvatske teritorije.

 

To bi svakako bila pet puta jeftinija varijanta, a Bosna i Hercegovina bi imala otvoren pristup moru. Neke evropske države su također povezane izgradnjom podvodnih tunela.

 

Nažalost, HDZ BiH sva nastojanja i službene reakcije državnih institucija Bosne i Hercegovine i nekih političkih stranaka danas naziva željom bošnjaka za ostvarenjem ratnih ciljeva.

 

Gospodo iz HDZ-a BiH,  kada već hoćete da govorite o ratnim ciljevima, Stranka za Bosnu i Hercegovinu vas podsjeća na paratvorevinu Herceg Bosnu, na Heliodrom, Stolac i etnička čišćenja koja ste provodili, što potvrđuje Presuda Međunarodnog suda u Hagu za udruženi zločinački poduhvat.

 

Gospodo iz HDZ-a BiH vi i danas u parlamentima svih nivoa svako zakonito rješenje gledate kroz prizmu očuvanja krhotina tzv. Herceg Bosne što usporava razvoj i demokratizaciju naše države.

31.07.2018.

BIJEG OD POLITIČKOG LUDILA U BiH

31.07.2018.

BAKIR IZETBEGOVIĆ PORUČIO WIGEMARKU: "EVROPSKA KOMISIJA POKAZALA NEDOPUSTIV ODNOS PREMA BOSNI I HERCEGOVINI"

ZETBEGOVIĆ PORUČIO WIGEMARKU: "Evropska komisija pokazala nedopustiv odnos prema BiH"

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunnara Wigemarka.

..........................
IZETBEGOVIĆ PORUČIO WIGEMARKU: 'Evropska komisija pokazala nedopustiv odnos prema BiH'

...........................

Predsjedavajući Izetbegović je podsjetio Wigemarka da je zvanični stav BiH o gradnji Pelješkog mosta sadržan u zaključku Predsjedništva BiH iz 2007. godine i u pismu tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, koje je Hrvatskoj zvanično upućeno 2009. godine.

 

Zaključkom i pismom, Bosna i Hercegovina je od Hrvatske zatražila da zaustavi gradnju Pelješkog mosta, dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada po Konvenciji UN-a o pravu mora.

 

Taj stav je kasnije više puta potvrđen, a Hrvatska o tome svaki put zvanično obaviještena.

 

Predsjedavajući Izetbegović je dodao da su i u Evropskoj komisiji bili upoznati sa zvaničnim stavom BiH, te da je i u Studiji predizvodljivosti  iz 2014. godine, koju je finansirala EU, konstatovano da bi izgradnja Pelješkog mosta mogla dovesti do međunarodnog pravnog spora. Unatoč tome, donesena je odluka o sufinansiranju izgradnje Pelješkog mosta iz EU fondova, na osnovu nevalidne dokumentacije koju je dostavila Hrvatska i ničim utemeljene tvrdnje da se BiH ne protivi gradnji mosta.

 

Pri tome, Evropska komisija od BiH nije službenim putem zatražila očitovanje prije donošenja odluke o sufinansiranju projekta, pokazujući tako nedopustiv odnos prema BiH. Ni poslije dodatnih upozorenja Bosne i Hercegovine, koja su uslijedila nakon donošenja odluke o sufinansiranju, Evropska komisija se nikada nije zvanično očitovala prema BiH.

 

Predsjedavajući Izetbegović je od Wigemarka zatražio zvaničan odgovor Evropske komisije, ističući da se novcem građana EU finansira i omogućava projekt koji krši međunarodno pravo i kojim se ugrožavaju prava BiH, buduće članice EU. 

 

(SB / Faktor.ba)

31.07.2018.

MEDJUNARODNA ZAJEDNICA: HITNO USVOJITI REVIDIRANU STRATEGIJU ZA RAD NA PREDMETIMA RATNIH ZLOČINA!

ŽUSTRA REAKCIJA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE: Hitno usvojiti revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina!

– Cilj revidirane strategije je da Sud i Tužilaštvo BiH usmjere svoje kapacitete na najsloženije predmete, kako bi se osiguralo da počinioci zločina odgovaraju za svoja djela. Manje složene predmete treba ustupiti pravosudnim institucijama u entitetima i Brčko distriktu BiH

...........................

ŽUSTRA REAKCIJA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE: Hitno usvojiti revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina!
..........................

Delegacija EU u BiH, Misija OEBS i Ambasada SAD pozvale su danas Savjet ministara BiH da bez odlaganja usvoji revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina.

 

U zajedničkom saopštenju navode da je revidirana strategija neophodna zbog postojanja velikog broja neriješenih predmeta ratnih zločina, a ona predstavlja najbolji način za njihovo okončanje do 2023. godine.

 

– Cilj revidirane strategije je da Sud i Tužilaštvo BiH usmjere svoje kapacitete na najsloženije predmete, kako bi se osiguralo da počinioci zločina odgovaraju za svoja djela. Manje složene predmete treba ustupiti pravosudnim institucijama u entitetima i Brčko distriktu BiH, kako bi se omogućilo Tužilaštvu BiH da svoje resurse usmjeri na istraživanje, optuživanje i procesuiranje pred Sudom BiH – navode predstavnici međunarodne zajednice u svom saopštenju.

 

Ističu da je Misija OEBS u BiH više puta naglasila da su sudovi i tužilaštva u entitetima i Brčko distriktu BiH pokazali da imaju kapacitete za procesuiranje predmeta na pravedan način.

Finansijska podrška EU kroz IPA fondove u iznosu od 15 miliona evra, kao i rad Misije OEBS-a na izgradnji kapaciteta i praćenju rada pravosuđa, vremenom su ojačali kapacitete tužilaštava i sudova u cijeloj BiH za procesuiranje ovih predmeta.

– Svaka prepreka ili odlaganje usvajanja revidirane strategije usporava postizanje pravde, što negativno utiče na žrtve ratnih zločina, kao i osumnjičene ili optužene za počinjenje tih zločina. Zbog toga je potrebno hitno usvajanje nove strategije jer je to ključno za postizanju pravde i kažnjavanju počinilaca ratnih zločina – navodi se u saopštenju.

alt

 

 

Podsjećamo da se revidirana strategija 02. jula našla pred ministrima u Savetu ministara BiH, ali je njeno razmatranje skinuto sa dnevnog reda sjednice na zahtjev ministarke za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac koja je to tražila bez obrazloženja.

 

Ona se nije našla ni na sjednici Savjeta ministara 24. jula, kada je njeno uvrštavanje tražio ministar pravde Josip Grubeša. I tada se ponovila praksa da se bez obrazloženja bošnjačkih ministara ona ne nađe na sjednici Savjeta ministara.

 

Predstavnici Republike Srpske tražili su da se uključi međunarodna zajednica u riješavanje problema usvajanja revidirane strategije kako bi izvršila pritisak na bošnjačke političare, jer smatraju da svjesno izbjegavaju njeno usvajanje u aktuelnom sazivu Savjeta ministara.

31.07.2018.

SARAJEVSKIM RATNIM TUNELOM DVIJE I PO DECENIJE KASNIJE

31.07.2018.

MARKOVINA: BOJIM SE PREMJEŠTANJA GROBOVA USTAŠKIH VOĐA U BiH

31.07.2018.

PROFESOR JASMIN MUJANOVIĆ : OVO ĆE BITI NAJGORI IZBORI, GORI I OD 1996.

Dramatično upozorenje profesora Mujanovića : Ovo će biti najgori izbori, gori i od 1996.


Jasmin Mujanović, politički analitičar i doktor filozofije na Univerzitetu York u Torontu, za N1 je kazao da je politička situacija u Bosni i Hercegovini izuzetno loša, pogotovo što se spremaju oktobarski izbori.

“Mislim da će ovo vjerovatno biti najgori izbori, u smislu demokratskog integriteta, vjerovatno čak i od onih iz 1996. godine. Došli smo do toga da ključne političke jedinice, stranke, faktori u državi su stvarno došli do jednog momenta krize. Znaju da više ne mogu opstati unutar jednog pravilnog sistema i spremaju se da sabotiraju ovo što nam je ostalo od demokratskog integriteta u ovoj državi”, naglasio je.

Kaže da ovdje misli na HDZ, SNSD i SDA.

“Svi ti ključni nacionalistički akteri u državi se pripremaju za neke opasne igre u oktobru i periodu odmah nakon oktobra”, istakao je.

Mujanović je komentarisao i početak izgradnje Pelješkog mosta i kazao da to nije nova vijest, jer je Vlada Republike Hrvatske najavila gradnju.

“Veliko pitanje je zašto svi ključni ljudi u Bosni i Hercegovini su čekali do tog momenta kad je beton počeo da se sipa. Čekali su da oni sad to nešto najave. Bukvalno čekamo godinama, trebalo je doći do dogovora. Ne kažem da se sadašnja Vlada u Zagrebu ne ponaša na prilično bahat način. Iskreno da vam kažem, ovo je naša krivica. Imali smo sto prilika da nešto ozbiljno uradimo”, kazao je.

Govorio je i o putu BiH u Evropsku uniju, te rekao da je cijeli proces išao nekako naopako.

“Nije bilo ozbiljno, uvijek su morala biti neka specijalna pravila, ‘Haj'te malo više pričekajte. Molim vas ovo. Molim vas ono’. Jer ove vladajuće strukture nemaju kapaciteta, niti im je stvarno stalo do članstva u Evropskoj uniji, zato što članstvo u Evropskoj uniji znači zakon, pravo, legalne konsekvence i funkcionalni politički sistem, koji postoji čak i u Hrvatskoj”, naglasio je i dodao:

“Ovim vladajućim strukturama nije stalo do članstva u Evropskoj uniji i NATO-u zato što im je ovako bolje”,istakao je Mujanović  gostujući u progreamu TV N1.

(Kliker.info)

31.07.2018.

MJESTO KOJE JE ODBLOKIRALO GRAD: OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA PUŠTANJA U FUNKCIJU SARAJEVSKOG TUNELA SPASA

Mjesto koje je odblokiralo grad : Obilježena 25. godišnjica puštanja u funkciju Sarajevskog tunela spasa


Sarajevski tunel spasa je 31. jula 1993. godine pušten u funkciju i to je bio najvažniji strateški projekt za odbranu grada Sarajeva i države BiH.

U povodu obilježavanja 25. godišnjice prokopavanja i puštanja u funkciju Tunela, u organizaciji Fonda memorijala i Spomeničkog kompleksa D-B danas je upriličen prigodan program, položeno cvijeće na spomen-obilježje ispred Spomeničkog kompleksa Tunela D-B te prezentiran audiovodič Spomeničkog kompleksa na njemačkom jeziku.

Također, otvoren je i drugi dio izložbe Oni su Tunel, posvećen graditeljima, kopačima tunela, a bilo ih je mnogo.

Radili su 24 sata, gladni, žedni, bez adekvatne odjeće i obuće, bez adekvatnog radnog materijala, ali radili su jer je tunel koji povezuj Dobrinju i Butmir bio jedini izlaz iz teške, ratne situacije.

Glavni inženjer projekta tunela Nedžad Branković prisjeća se da je početak gradnje tunela bio u teškim ratnim okolnostima, u vrijeme kada je Sarajevo bilo potpuno blokirano, nije bilo hrane, oružja za odbranu. Stoga je državni vrh na čelu sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem i njegovim timom, komandom Prvog korpusa Armije RBiH krenuo u realizaciju ideje gradnje, prokopavanja tunela.

Projekt je urađen, kaže Branković, po zahtjevima struke, jer je sigurnost i stabilnost piste i ljudi bila najvažnija.

“Dvadesetčetverosatni tempo rada je zahtijevao inovativnost i dosjetljivost naših ljudi u korištenju građevinskog materijala koji smo imali na raspolaganju”, navodi Branković.

Kako ističe, bilo je teško, ali želja i motivacija da prokopaju tunel bila je jača od svega. Radovi su trajali oko tri i pol mjeseca.

Branković naglašava da je završetak tunela došao u dramatičnim trenucima, kada su vođeni pregovori u Ženevi i kada je naša pregovaračka pozicija bila potpuno oslabljena, a linije bile dosta destabilizirane.

“U tom trenutku tunel je bio izgrađen. Naše prve sarajevske brigade izašle su da pomognu jedinicama na Igmanu. Aspekti učinaka i efekata koji je donio izgrađeni tunel za našu borbu su bili veliki”, potcrtao je Branković.

Uspješne gradnje tunela prisjetio se je i Nazim Mahmutović, koji je tada bio komandir Civilne zaštite Općine Ilidža.

Tunel je bio od neprocjenjive vrijednosti. On je bukvalno odblokirao grad Sarajevo.Čak ni ja nisam vjerovao. To je bio najteži posao koji sam u životu radio. Prezadovoljan sam i volim što sam bio dio toga”, kazao je Mahmutović.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo je naveo da će kompleks biti povećan, jer je u toku otkup zemljišta, čime će muzejska postavka biti bogatija, ali će i do dijela aerodromske piste biti pušteno još 100 metara autentičnog izgleda tunela spasa koji će biti otvoren za posjetitelje.

Za prvih šest mjeseci Tunel spasa je posjetilo više od 120.000 ljudi.

(Kliker.info-Fena)

31.07.2018.

GRAĐANSKI SAVEZ UPOZORAVA : HDZ SPREMA NOVI UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT

Građanski savez upozorava : HDZ sprema novi Udruženi zločinački poduhvat

Građanski savez smatra da je saopštenje Udruženog zločinačkog poduhvata,zvanog HDZ, kojim se ostvarivanje suvereniteta BiH na njenoj teritoriji naziva „zelenom transferzalom“ direktna i otvorena prijetnja pokoljem i logorima, novim Dreteljima i Ahmićima.

Mi u GS-u godinama, očigledno uzalud, upozoravamo tzv. probosanske stranke u vlasti, ali u parlamentarnoj opoziciji, da je organizovano nasilje s ciljem geotizirianja demokratske većine sastavni dio političke agenda Dragana Čovića. Čović je osoba sa istorijom nasilja iza sebe i očito mu ne bi smetalo da ponovo „naručuje“ nevino zatvorene građane muslimanske vjeroispovjesti kao robovsku radnu snagu.

Podsjećamo javnost da je rječnik kojim se danas koristi HDZ početkom devedesetih godina bio rječnik krugova pod kontrolom Slobodana Miloševića: „zelena transferzala“ tada je bila eufemizam za kasniji genocid nad muslimanskim stanovništvom istočne Bosne. Čović danas ispoljava identičnu namjeru da UZP-ovskim aktima sve od Neuma do Ivan-sedla „očisti“ od muslimana koje vidi kao podljude.

Mi u GS-u želimo ovim putem jasno poručiti svim građanima BiH koji danas razmišljaju o tome da svoj glas daju Čoviću i HDZ-u da prije toga razmisle da li su spremni da svoju djecu šalju u rat za ostvarenje Čovićeve privatne rasne države. Ona sigurno nikad neće postati stvarnost, ali će dotad jako mnogo ljudi izgubiti jako mnogo ili sve. A to je jedini put kojim će ih Čović povesti.

GS isto tako ovim putem poziva Bakira Izetbegovića, ne u svojstvu člana Predsjedništva BiH, nego kao predsjednika najveće stranke u vlasti da se pred javnošću ove zemlje očituje o tome šta njegova vlast čini da se pripremi za UZP-ovsko nasilje kojim Čović, HDZ i zvanični Zagreb otvoreno prijete. Istorija, kao što znamo, nema žalbenu instancu i ako u oktobru ove godine Čović i njegov strateški saveznik Milorad Dodik budu uvjereni da ih niko neće zaustaviti silom, nema nikakve sumnje da će krenuti u provedbu najavljeno genocidnog plana B.

Mi u GS-u smatramo da u ovom trenutku više nije ni bitno to što je SDA primarno odgovorna zato što je Čoviću isporučila ekonomske, finansijske i političke instrumente potrebne da nasiljem provede u djelo planove zločinaca Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Jedino što je sada bitno jeste da li će aparat represije koji je pod kontrolom SDA biti spreman da narod odbrani od UZP-ovskog plana. Čovićeva i HDZ-ova retorika, naime, nije stvar izborne kampanje: dovoljno je dokaza da oni misle to što govore i rade to što misle. Cilj ovog govora je dehumanizacija građana muslimanske vjerosipovjesti sa nasiljem kao krajnjim ciljem. Mjeseci pred nama imaju istorijski značaj. I istorija će svima suditi prema posljedicama.

(Kliker.info)

31.07.2018.

POD HITNO SE MORA ZAUSTAVITI GRADNJA PELJEŠKOG MOSTA, JER AKO SE IZGRADI, BOSNA I HERCEGOVINA NEĆE VIŠE BITI POMORSKA ZEMLJA

ZAŠTO I NE BI, KAD NISU ZASLUŽILI: Parlamentarci odlaze na odmor, ništa od hitne sjednice PD PSBiH u vezi Pelješkog mosta

Nesporazumi oko izgradnje Pelješkog mosta nastavljeni su i danas; nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio pismo Andreju Plenkoviću u kojem je tražio da u duhu dobrosusjedskih odnosa obustavi izgradnju Pelješkog mosta, hrvatskom premijeru pismom se obratio i ministar finansija i trezora BiH i Zvizdićev zamjenik Vjekoslav Bevanda koji je naveo da stavovi iskazani u pismu ne predstavljaju službene stavove Vijeća ministara BiH, nego su isključivo lični stavovi Zvizdića i SDA...

...........................
ZAŠTO I NE BI, KAD NISU ZASLUŽILI: Parlamentarci odlaze na odmor, ništa od hitne sjednice PD PSBiH u vezi Pelješkog mosta

............................

No, ova priča neće se naći pred zastupnicima Parlamenta prije septembra sigurno, jer zahtjev Jasmina Emrića (A-SDA) za hitnom sjednicom Predstavničkog doma PSBiH nije urodio plodom. Faktički, sutra počinje godišnji odmor parlamentaraca i hitne sjednice neće ni biti.

 

Emrić je podsjetio na usvojenu Deklaraciju kojom se pozivaju nadležni organi Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije, da bez odgađanja obustave sve radnje čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, što se posebno odnosi na najavu početka izgradnje Pelješkog mosta između tzv. Malog mora (produžetka Neretvanskog kanala jugoistočno od luke Ploče) i Kanala Malog Stona.  

 

"Pozvali smo i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rješenja s Republikom Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom, poduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem prema Republici Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru", kazao je Emrić.

 

S obzirom da nema nikakvih informacija da li su poduzeti konkretni koraci po tom pitanju, Emrić je kazao da su zatražili hitnu sjednicu Predstavničkog doma PSBiH samo sa ovom tačkom dnevnog reda.

Iz Parlamenta BiH potvrdili su da od održavanja ove sjednice za sada nema ništa.

 

(NAP/SB)  

31.07.2018.

U INSTITUCIJAMA BOSNE I HERCEGOVINE IMA MNOGO POLITICARA KOJI DOBIVAJU NOVAC IZ BUDZETE BiH, A RADE PROTIV BiH, TREBA IH POD HITNO STAVITI U JAVNOST I DOKAZATI SVIMA DA NIKADA NE MOGU RAZBITI BiHKONSTITUTIVNOST I DRUGE PROSTOTE: 'Kome je suđeno da bude j...n, same mu (Puzi)gaće spadaju! - 1

///////////////////////////////////////////

ZLI LJUDI ZIVE U BiH A BORE SE ZA HRVATSKU, NADAJUCI SE DA CE OSTVARITI HERCEG-BOSNU I VELIKU KRVATSKU

Čović i Bevanda: Iskreno saučešće porodici, nedostajat će nam Tihićev mir/////////////////////////////////////////

31.07.2018.

PROF.DR. SENADIN LAVIĆ: VELIKOSRBIJANSKI PROJEKT JE NAJVEĆI PROJEKT ZLA U EVROPI

31.07.2018.

GRUPNO-PARTIJSKI I RAČUN KRIMINOGENOG MILJEA KAO VITALNI NACIONALNI INTERES

31.07.2018.

INES ŠAŠKOR: PREDSJEDNICA KOLINDA U JASENOVCU, NAPOKON

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214296

Powered by Blogger.ba