Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.07.2018.

BOSNA I HERCEGOVINA ĆE TUŽITI HRVATSKU ZBOG PELJEŠKOG MOSTA

30.07.2018.

BANJALUČANI NA TRGU GLASNO IZVIŽDALI MILORADA DODIKA

BANJALUČANI NA TRGU GLASNO IZVIŽDALI DODIKA: Iz mase se začulo “'ajmo, pozdrav za šefa” nakon čega su otkucavali tik-tak, tik-tak…

Ne možete prevrtati kosti mog mrtvog djeteta. Pravda za Davida! Pravda za svu našu djecu. Ostajemo ovdje. Milorade, idemo do kraja – poručio je Davor.

...........................
BANJALUČANI NA TRGU GLASNO IZVIŽDALI DODIKA: Iz mase se začulo ''ajmo, pozdrav za šefa' nakon čega su otkucavali tik-tak, tik-tak…
.............................

Banjalučani su se po 127. put okupili na centralnom gradskom trgu tražeći istinu o ubistvu Davida Dragičevića.

Davidov otac Davor je ponovio da je saučesništvo veći zločin od ubistva.

-Šta hoće Davor? Ubili mu jedno dijete, ima još dvoje. Nek upali svijeću, slavi slavu i veseli se. To je rekao Milorad Dodik – rekao je Davor, uz povike Banjalučana “uuuuaaaaa”.

 

Pitao je ko je sazvao konferenciju za medije MUP 26. marta, i ko je to naredio.

 

-Znamo mi dobro, znaš i ti. I Tužilaštvo ti je problem, vidjećemo kako će raditi. Ne sporimo vašu djecu, a vi samo naprijed. Ne možete prevrtati kosti mog mrtvog djeteta. Pravda za Davida! Pravda za svu našu djecu. Ostajemo ovdje. Milorade, idemo do kraja – poručio je Davor.

alt

 

 Davidova majka je rekla da botovi pitaju šta će ona na Trgu.

 

-Niko bez para ne radi, osim nas ovdje. Ja sam tu iz ljubavi prema svom djetetu, a vi ste tu kao podrška nama. Kada bi se pogledalo ko su organizacije koje nas napadaju, mogli biste im naći ono što nisu meni i Davoru našli. Interesuje me šta je to moje dijete uradilo da su ga morali zvjerski ubiti. Drago mi je da se boje i njega mrtvog. Vjerujem da mrze dan kada su ga vidjeli, da su dobili ćušku od šefa što su ga dirali. Nisu znali kuda će ovo da ode. Njih treba pustiti, sami se ukopavaju. Gade mi se. U petak sam dala izjavu Tužilaštvu. Čekamo da vidimo da li će nešto da urade. Nemamo kome da damo dokaze, uništiše sve. Pogledajte moje dijete, te oči, to lice. Možete li da zamislite, ono što ja svaki dan zamišljam, kako ga muče i ubijaju – rekla je majka čiji je govor natjerao suze na lice prisutnim.

 

Članovi grupe su pročitali “Davidovu molitvu” i upitali se šta je u njoj bogohulno, kako tvrde botovi.

Aplauz je izazvala jedna preslatka djevojčica koja je recitovala jednu od pjesama pokojnog Davida.

Naravno, na kraju skupa svi su podigli pesnice uz pjesmu “Klinac u getu”.

 

Davor je dodao: “Lopovi, David nije lopov. Narkomani, David nije narkoman. Zapamti da Ti nisi RS nego ovaj narod koji ovdje stoji.”

 

Iz mase se začulo “ajmo, pozdrav za šefa” nakon čega su otkucavali tik-tak, tik-tak…

30.07.2018.

VESNA PEŠIC: PRAVO RJEŠENJE JE DA EVROPA PRIMI U ČLANSTVO SVE DRŽAVE ZAPADNOG BALKANA

Vesna Pešić: Pravo rješenje je da Evropa primi u članstvo sve države zapadnog BalkanaUgledni sociolog Vesna Pešić je u tekstu za Peščanik govorila o budućnosti Balkana i raspletu višedecenijske krize:

“Ako (Vučić) uspije da ubijedi SAD da Srbiji dozvole “razgraničenje”, odnosno da ona pripoji 4 srpske opštine na sjeveru Kosova, Vučić bi dobio nešto a ne ništa. Dobijanje parčeta “svete zemlje” on naziva kompromisom i u tom slučaju bi vjerovatno sačuvao vlast i odnio laku pobjedu. Ako bi do takvog “kompromisa” došlo, srpski kritičari podjele Kosova postali bi najljući protivnici takvog ishoda i tek bismo videli šta bi bio njihov učinak. Igra će očigledno biti komplikovana i donekle neizvjesna”.

Problem je u tome, piše Pešić, što rezultat ovog okršaja neće biti kraj rješavanja balkanskih čvorova.

„Ne smijemo zaboraviti da ako se Kosovo nekako i razriješi, Vučić ili neka druga srpska vlast nastavit će nacionalističku igranku sa Republikom Srpskom. Krenuće se na rasturanje Bosne pripajanjem Republike Srpske Srbiji. Tako će se sukobi, nestabilnost, nacionalizam i autoritarizam, ali i siromaštvo, zaostajanje Srbije i odljev stanovništva nastaviti. Oduvijek sam smatrala da je napuštanje svih etnonacionalnih pitanja jedini spas za Balkan, a naročito za Srbiju. Moj prijedlog da se zaustavi takva politika i riješi pitanje zapadnog Balkana je to da EU odmah i bez odlaganja (uz uslov prihvatanja svih postojećih granica) primi sve zemlje zapadnog Balkana u svoje članstvo.

To je tek oko 20 miliona stanovnika u moru od pola milijarde duša koje žive u EU. Zašto bi pridošlice toliko naškodile EU, kada smo sada vidjeli da su neke njene članice kao što je Grčka mnogo neuređenije od drugih balkanskih zemalja. Grčka nema katastar, tamo se uzima i prisvaja zemlja kao na divljem zapadu i zbog toga ljudi umiru u podmetnutim požarima. To je jedino rešenje svih nacionalnih pitanja i sukoba, koji bez zajedničkog krova, razvoja i uvođenja reda nisu rješivi…“, smatra sociolog Pešić u tekstu objavljen na Peščaniku, prenosi agencija Patria.

(Kliker.info-NAP

30.07.2018.

DENIS ZVIZDIĆ PISAO ANDREJU PLENKOVIĆU: "OBUSTAVITE GRADNJU PELJEŠKOG MOSTA"

30.07.2018.

KREĆE GRADNJA PELJEŠKOG MOSTA, IZ BiH NAJAVLJUJU TUŽBU

30.07.2018.

DA LI ĆE SRBI MASOVNO UZIMATI KOSOVSKE PASOŠE?

30.07.2018.

U TUŽILAŠTVU BiH NE POSTOJI STRUČNJAK ZA GOVOR MRŽNJE I PODSTREKIVANJE NA GENOCID, ALI ZATO IMAJU STRUČNJACI ZA SASLUŠAVANJE LJUDI, KOJI DAJU OTPOR, SVIMA ONIMA KOJI CJEPAJU BiH

U TUŽILAŠTVU BiH NE POSTOJI STRUČNJAK ZA GOVOR MRŽNJE I PODSTREKIVANJE NA GENOCID: Tražili međunarodnu pomoć!

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je međunarodnu pravnu pomoć u istrazi o tvitu SNSD-ovca Rajka Vasića, u kojem se prijeti novim genocidom u Bosni i Hercegovini.


..............................
U TUŽILAŠTVU BiH NE POSTOJI STRUČNJAK ZA GOVOR MRŽNJE I PODSTREKIVANJE NA GENOCID: Tražili međunarodnu pomoć!
.........................

Podsjetimo, Rajko Vasić, član Glavnog odbora SNSD-a i nekadašnji generalni sekretar ove stranke, objavio je uoči obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula na društvenoj mreži Twitter poruku sljedećeg sadržaja: "Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku".

 

Od tada do danas, državno Tužilaštvo "vrši provjere", analizira, prevrće, istražuje i pretražuje spomenuti Vasićev tvit, a sve sa ciljem da se utvrdi da li navedenih 12 riječi kojima je Rajko "uzburkao javnost", kako se to popularno kaže, spadaju u govor mržnje kao krivično djelo.

 

- Poštovana, Tužilaštvo BiH u ovom predmetu provodi istražne radnje, radi utvrđivanja određenih činjenica i putem međunarodne pravne pomoći – odgovorili su nam prošle sedmice iz Tužilaštva na naš ponovljeni upit da li je Tužilaštvo BiH izdalo nalog SIPA-i za saslušanje Rajka Vasića i ako jeste, kada bi on trebao biti saslušan.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


I dok su u Tužilaštvu evidentno zaključili da slučaj "Tviteraš Vasić" prevazilazi njihove stručne kompetencije, te da je neophodno potražiti i mišljenje međunarodnih pravnih eksperata, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saslušava one koji su na Vasićev fašistički ispad odgovorili na društvenim mrežama – poput političara Emira Suljagića i bivše novinarke, a sadašnje političarke Sanele Prašović-Gadžo…

A kako ne bi bilo monotono dok traje sveobuhvatna istraga Tužilaštva, Rajko u međuvremenu svakodnevno "zabavlja" javnost novim objavama na Twitteru, kao što možete vidjeti:

30.07.2018.

PROF.DR. SENADIN LAVIĆ: VELIKOSRBIJANSKI PROJEKT JE NAJVEĆI PROJEKT ZLA U EVROPI

PROF. DR. SENADIN LAVIĆ:  VELIKOSRBIJANSKI PROJEKT JE NAJVEĆI PROJEKT ZLA U EVROPI

30.07.2018.

BOJAN BAJIĆ: MILORAD DODIK SE DOSJETIO SREBRENICE KAKO BI PREUSMJERIO PAŽNJU SA SLUČAJA "DRAGIČEVIĆ"!

GAS DO DASKE, MILORADE: Dodik se dosjetio Srebrenice kako bi preusmjerio pažnju sa slučaja "Dragičević"!

Mislim da je svima nama koji ovako piskaramo i komentarišemo po internetu apsolutno jasno da Dodik ovim potezom oko izvještaja za Srebrenicu ima za cilj jedino da skrene pažnju javnosti sa ubistva Davida Dragičevića i desetina drugih nezakonitosti koje se mogu otvoriti ukoliko Davor Dragičević izgura istinu i pravdu, piše u komentaru Bojan Bajić koji je objavljenu Blin magazinu.

.......................
GAS DO DASKE, MILORADE: Dodik se dosjetio Srebrenice kako bi preusmjerio pažnju sa slučaja 'Dragičević'!

............................

Piše: Bojan BAJIĆ


To je jasno i onima koji su stranački i interesno uz Dodika, i onima koji su izvan te strukture. Nema potrebe se oko toga raspravljati.


Pokušao je da skrene pažnju javnosti i sa najavom oružanog otpora prema migrantima, 'arlaukanjem' hodže i padom cijena nekretnina zbog istog, pričom oko sna ujedinjenja Srbije i Republike Srpske i pravom da se sanja takav san pa makar se desio i za 200 godina, itd.


Pričom oko Srebrenice i poništavanja izvještaja uoči izbora, Dodik je odlučio da papučicu za gas pritisne skoro do kraja u pravcu na kojem se narod ne pali kao što se nekad palio.


Tema, dakle, nije Srebrenica, nego ubistvo Davida Dragičevića i nekoliko džakova oraha u Dodikovim & CO džepovima.


Međutim, šta nam pozitivno saopštavaju ovi Dodikovi potezi?


Dodik je tokom rata i jedno vrijeme posle rata bio vrijednosno antišovinista i karakterno oportunista.


Dok je bio antišovinista, izjavljivao je da je Radovan Karadžić bitanga i da se u Srebrenici desio genocid. Gonio je tako dok u jednom trenutku nije shvatio da je narod zadojen nacionalizmom iz rata i da tom pričom nikako ne može da pobijedi na izborima.


Onda se aktivirala karakterna oportunistička crta Milorada Dodika.


Tako je Dodik odlučio da treba odustati od vrijednosti antišovinizma kako bi napokon došao i opstao na tako željenoj vlasti.


U početku je to bilo lako. Trebalo je samo podbadati narod i dosoljavati ratne rane. Baciš kosku u vezi muslimana i Amerikanaca i završio si izborni posao. Narod je bio svakako upaljen u tom pravcu, trebalo je samo surfati na tom talasu i dobijati jeftine glasove. Usput se i sa strane oportunistički mogla vršiti finansijska zloupotreba institucija na svakom koraku.

 

Ali pošto ništa ne može vječno, tako se i Dodik našao u problemu. Pošto je narod tako potpaljivan i napaljivan, od izbora do izbora, ostajao svaki put kao riba na suhom, jer nikako da im uđemo u taj bolji život, tako je i narod, kako istorijski ciklusi i nalažu, pregorio i izmakao se polako iz te priče.


Počeo narod da gleda kuda i kojoj evropskoj zemlji djecu da evakuiše iz ovog jada, počeo narod da gleda gdje da se koji dinar zaradi, i što je najvažnije, počeo narod da se interesuje za istinu i pravdu u zloupotrebljenim institucijama. Nisu Srbi, Hrvati i Bošnjaci postali nekakve demokrate, oni kako su živjeli sa predrasudama, tako nastavljaju i dalje, ali jednostavno su na red došle druge teme. I to je ta promjena. Narod se izmakao na druge teme!


I tako, nenadano i niotkuda, kako je i diktatora Tunisa Ben Alija snašla sudbina, Milorad Dodik se našao u istom problemu. U znak protesta se spalio jedan student u Tunisu i izazvao lavinu demonstracija koje su oborile diktatora, uprkos tome što je Ben Ali bio poznat zbog autoritarne unutrašnje politike i brutalnog gušenja medijskih i političkih sloboda, kao i kleptokratskog modela vođenja državne ekonomije, te se smatralo da je sa tom moći nedodirljiv.


Tako je nenadano i niotkuda Miloradu Dodiku zapela kost u grlu u vidu slučaja ubistva Davida Dragičevića.


Pojavio se čovjek nevjerovatne mentalne snage, harizma koja može nastati samo kad se otac bori za sina. Pojavio se Davor Dragičević, čovjek koji tako uporno traži samo odgovor na dva pitanja: 1. Istina? 2. Pravda? Ova dva pitanja skreću pažnju javnosti na korumpirane institucije, a Milorad Dodik smatra da u takvoj situaciji njegov odgovor treba biti vrijeđanje muslimana kroz nazivanje ezana arlaukanjem.


Milorad Dodik je dodavanjem gasa na šovinističkoj retorici samo potvrdio da i on osjeća kako se narod izmakao na druge teme. Nije više dovoljno narodu reći neke blage nacionalističke izjave, sada treba preći na totalni šovinizam. Nema više granica, nema više kočnica, uradiće sve samo da vrati narod u staru dobru temu nadgornjavanja sa muslimanima. Samo da se skloni fokus sa korumpiranih institucija, pljačke i zloupotrebe javnih sredstava.


I zbog toga zakazuje sjednicu da priča o Srebrenici. Samo da bi narod skrenuo pogled sa Davora. A Davor kao stijena stoji i podsjeća narod gdje je pravi problem. Davor kao Martin Luter King istresa orahe iz džepova našeg Bena Alija - Milorada Dodika.


I šta je sad tu dobro???


Pa do sada smo mi, politički naivci, više puta smatrali da se narod opametio, pa smo non-stop griješili, a Dodik je znao da to nije tako, pa je pobjeđivao. Ali sada napokon i Milorad Dodik smatra da se narod opametio, pa zbog toga zaoštrava šovinističku retoriku. Ako čovjek sa tolikim oportunističkim iskustvom i ekspert za izbore, Milorad Dodik, lično smatra da se narod opametio, onda je to razlog za optimizam.


Da li to znači da će Dodik izgubiti izbore?


Uopšte ne mora to da znači. Milorad Dodik može svojom represivnom silom, krađom i kupovinom glasova, možda opet da nategne većinu, ali to opet ima svoje reperkusije po Dodika.


Jedno je biti kleptokratska vlast kad je uz tebe napaljeni narod, kao što je više puta bilo do sada, a potpuno je drugo kad si samo kleptokratska i autokratska vlast, a narod se ohladio.


To onda znači da bilo šta sa strane može da upali narod ponovo. Dok je narod bio komunistički napaljen pa ohlađen, šibica je bio nacionalizam. Kad se nacionalizam ohladi, šibica koja će upaliti narod će biti istina i pravda. I to se već dešava.


Kroz takve cikluse su prošli Slobodan Milošević, Ben Ali i mnogi drugi. Da su znali i mogli da se zaustave samo godinu ranije, ne bi ih snašla istina i pravda.


Ponašanje Dodika zadnjih dana pokazuje da ni on ne zna i ne može da podigne ručnu. Ide na sve ili ništa. On najbolje zna zbog kojih oraha mora zadržati vlast po svaku cijenu.


Zato uporno treba vraćati fokus na Davora, na istinu i pravdu, na čovjeka koga je sudbina kroz njegovu bol poslala svima nama, da nas svakodnevno podsjeća gdje je glavni problem koji kao građani treba da rješavamo na izborima.


A glavni problem su korumpirane institucije. A možemo riješiti problem samo ako na izborima glasamo za istinu i pravdu. Ko god uvjerljivo nudi istinu i pravdu - treba da pobijedi.

30.07.2018.

MILAN DUNOVIĆ : ,,LIDIJA BRADARA JE SAMO IZVRŠILAC, DRAGAN ČOVIĆ JE NALOGODAVAC"

MILAN DUNOVIĆ O KOLEGAMA: „Bradara je samo izvršilac, Čović je nalogodavac“

Potpredsjednik Federacije BiH održao je konferenciju za novinare, na kojoj je je govorio o svojim budućim koracima prema nadležnim institucijama, a nakon što je predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, prema Dunovićevom mišljenju, zloupotrijebila položaj i prekršila Poslovnik, te Ustav FBiH

..........................
MILAN DUNOVIĆ O KOLEGAMA: 'Bradara je samo izvršilac, Čović je nalogodavac'
...........................

„Došlo je do zloupotrebe Doma naroda. Lidija Bradara je samo izvršilac u ovom slučaju, a nalogodavac je HDZ i njegov predsjednik Čović u saradnji sa SNSD, a delegat Drago Puzigaća je samo pijun u ovoj igri. Pokušava se pokrenuti vitalalni nacionalni interes na nešto što nije nacionalni interes. On se može pokrenuti na zakone, a smjena Puzigaće je odluka, a ne zakon“, kazao je Dunović.

 

On je dodao kako je Dom naroda potpuno zloupotrijebljen jer nije bilo potrebe za pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa.

 

Milan Dunović je najavio da će se vrlo brzo obratiti Ustavnom sudu FBiH kako bi zatražio ocjenu ustavnosti poteza Lidije Bradare, jer, kako je rekao, kao potpredsjednik Federacije ima pravo na to.

 

Dunović je zatražio i tumačenje Visokog predstavnika u ovom slučaju, jer se, smatra Dunović, ne može ponašati kao da ga se ne tiče ovakva situacija, jer bi se ukoliko se ovakva praksa nastavi mogla nakon oktobarskih izbora stvoriti prava ustavna kriza i blokada države.

 

Potpredsjednik FBiH je kazao kako je jutros poslao pismo na adresu Lidije Bradara, te da što prije očekuje njen odgovor.

 

„Od nje tražim da mi dostavi pisani dokument o onome što je usmeno izdala, odnosno pokretanje vitalnog nacionalnog interesa. Ukoliko taj dokument ne postoji, prekršen je poslovnik i zloupotrijebljen je položaj jer se na dnevni red to nije stavilo. Ako dokument postoji, vitalni nacionalni interes je pokrenut protivustavno za nešto što ustav prepoznaje kao ostala pitanja. 

 

Ukoliko ne bude odgovora od Lidije Bradare, to vrlo jednostavno znači da nije ni ugrožen vitalni nacionalni interes“, kazao je Dunović koji je istakao kako će odgovor Lidije Bradare čekati do četvrtka.

 

Na posljednjoj sjednici Doma naroda kod predlaganja smjene Drage Puzigaće (SNSD) s funkcije potpredsjedavajućeg Doma, Bradara je pokrenula pitanje vitalnog nacionalnog interesa, što je, prema mišljenju opozicije bilo kršenje poslovnika, kao i Ustava FBiH, "jer se ova procedura pokreće kod zakona a ne kod odluka o imenovanjima ili o smjenama."

 

Stranke koje su pokrenule izglasavanja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u FBiH, SDA, SBB, SDP i DF, radi riješavanja presude "Božo Ljubić", odlučne su u namjeri da ovo pitanje završe.

 

Puzigaća, čija je smjena pokrenuta, je zajedno sa predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH), potpisao akt u kojem je naveo kako smatra da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH spada u pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

 

Dvostruki veto predsjedavajuće i potpredsjedavajućeg pretpostavlja da kod izglasavanja zakona mora doći do dvotrećinske većine u svakom od klubova, a budući da takve većine u Klubu Hrvata nema, Zakon o izbornim jedinicima se može smatrati oborenim ukoliko bi se pratila ta procedura.

 

(NAP)

30.07.2018.

BAKIR IZETBEGOVIĆ OŠTRP PROTIV IZGRADNJE PELJEŠKOG MOSTA: "BiH ĆE TUŽITI HRVATSKU!"

IZETBEGOVIĆ OŠTRO PROTIV IZGRADNJE PELJEŠKOG MOSTA: "BiH će tužiti Hrvatsku!"

Izetbegović, najavljujući tužbu, navodi kako Republika Hrvatska ''već duže od 12 godina izbjegava da sa BiH postigne dogovor o razgraničenju.

..........................
IZETBEGOVIĆ OŠTRO PROTIV IZGRADNJE PELJEŠKOG MOSTA: 'BiH će tužiti Hrvatsku!' - 1

..........................

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović oglasio se saopštenjem za javnost povodom početka gradnje Pelješkog mosta. Saopštenje prenosimo u nastavku: 

Najava da će Republika Hrvatska otpočeti radove na izgradnji Pelješkog mosta, ignorišući protivljenje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i  odredbe Konvencije UN-a o pravu mora, predstavlja flagrantno ugrožavanje suverenog prava Bosne i Hercegovine na pristup otvorenom moru.

Republika Hrvatske već duže od 12 godina izbjegava da sa BiH postigne dogovor o razgraničenju, koji mora prethoditi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoje teritorije i ostvarivanju prava BiH na pristup otvorenom moru.

 

BiH ne osporava Hrvatskoj da ostvaruje svoja prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava, garantovana Konvencijom UN-a.

 

Insituticije BiH su u proteklih 12 godina, kroz komunikaciju sa institucijama Hrvatske, poduzele sve neophodne radnje kako bi zaštili prava koja našoj zemlji pripadaju po međunarodnom pravu.

Predsjedništvo BiH je 2007. godine usvojilo zaključak i zvaničnim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa BiH otvorenom moru. To je jedinstven i jasan stav države BiH koji se drugim zaključcima i odlukama nije mijenjao. Hrvatska je više puta zvanično obaviještena o takvom stavu BiH, uz ostalo i pismom putem Ambasade BiH u Hrvatskoj 2009. godine.

 

Od 2014. do danas Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH poduzeli su niz koraka, i usvojili niz zaključaka u kojima se ponavlja raniji stav iz zaključka Predsjedništva BiH, i o tome su uredno obavještavali nadležne institucije Hrvatske i Evropsku komisiju.

 

Iako su institucije Hrvatske sve vrijeme bile upoznate sa nedvosmislenim stavom BiH, Hrvatska je prilikom apliciranja za sredstva potrebna za izgradnju Pelješkog mosta obavijestila Evropsku komisiju da sa BiH nema nikakvog spora, što je notorna neistina.

 

Generalni direktor Glavne Direkcije za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije Marc Lemaitre 29. septembra 2017. godine je pisao Spomenki Đurić državnom sekretaru Ministarstva za regionalni razvoj i EU fondove u kojem je Hrvatska pozvana da riješi otvorena pitanja sa BiH oko izgradnje mosta Kopno – Pelješac te da se u međuvremenu suzdrži od preduzimanja bilo kakvih aktivnosti koje bi za posljedicu imale uvlačenje EU u pravne i finansijske obaveze zbog pokrenutih parnica treće strane. Hrvatska na ovo pismo nije odgovorila na zadovoljavajući način.

 

Hrvatska je, dakle, unatoč svemu navedenom, ignorisala i oglušila se na sve pokušaje nadležnih institucija BiH da se ovo otvoreno pitanje riješi dijalogom, u duhu dobrosusjedskih odnosa i Konvencijom UN-a. Zbog toga će biti neophodno da BiH zaštitu svojih prava traži pred međunarodnim institucijama.

 

Zaštita suverenih prava države BiH nije pitanje jednog čovjeka ili jednog naroda, nego ustavna i zakonska obaveza svih predstavnika i institucija BiH.

 

Zato su institucije BiH dužne da nastave poduzimati sve aktivnosti na zaštiti interesa i prava BiH, bez obzira što su u tim institucijama jasno vidljive opstrukcije onih kojima su, nažalost, interesi Hrvatske iznad interesa vlastite zemlje.

30.07.2018.

PISMO PODRŠKE ČLANOVA PREDSJEDNIŠTVA R BiH : DENIS BEĆIROVIĆ JE ČOVJEK KOJEM VJERUJEMO!

Pismo podrške članova Predsjedništva R BiH : Denis Bećirović je čovjek kojem vjerujemo!


U vrijeme presudne borbe za opstanak, integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine tokom ratnog perioda od 1992. do 1995. godine u radu Ratnog predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine djelovali su kao njegovi članovi Mirko Pejanović, Tatjana Ljujić-Mijatović, Ivo Komšić i rahmetli Nijaz Duraković, kao i Miro Lazović u funkciji ratnog predsjednika Skupštine Republike Bosne i Hercegovine.

U tim, za Bosnu i Hercegovinu najtežim trenucima, vjerovali su u kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine i borili se za svjetliju budućnost. U pismu podrške Denisu Bećiroviću kojeg su potpisali Akademik prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Tatjana Ljujić-Mijatović, prof. dr. Ivo Komšić i Miro Lazović stoji sljedeće:

– Kao članovi Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine doprinijeli smo odbrani integriteta i međunarodno-pravnog subjektiviteta države Bosne i Hercegovine. Svojim djelovanjem borili smo se da Ratno Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine ima puni legitimitet i podršku međunarodne zajednice. Idejama utemeljenim u Programu SDP-a i Platformi za rad Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u ratnim uslovima dali smo nemjerljiv doprinos mobilizaciji patriotskih snaga u odbrani multietničkog bića Bosne i Hercegovine i ravnopravnosti njenih naroda i građana.

Denisu Bećiroviću, kandidatu SDP-a za člana Predsjedništva na izborima 2018. godine dajemo punu podršku sa željom da mu građani svojim izlaskom na izbore daju zasluženo povjerenje.

Denis Bećirović je obrazovan, mudar i odgovoran čovjek velikih političkih mogućnosti. Iskusni je parlamentarac koji je svojim radom u Parlamentarnoj skupštini BiH ostavio jasan pečat vrijednog, nekorumpiranog i istinskog borca za demokratsku i proevropsku državu Bosnu i Hercegovinu.

Sigurni smo da će Denis Bećirović svojim idejama, integrativnim kapacitetom, državotvornim pristupom i realizacijom izbornog programa osigurati da država Bosna i Hercegovina ubrza integracije u NATO i Europsku uniju i da postane pravno uređenija i ekonomski prosperitetnija država – navodi se u pismu podrške.

(Kliker.info-NAP)

30.07.2018.

U KONKURENCIJI SKAKAČA IZ CIJELE REGIJE: LORENS LISTO I IGOR KAZIĆ POBJEDNICI 452. SKOKOVA SA STAROG MOSTA

U konkurenciji skakača iz cijele regije : Lorens Listo i Igor Kazić pobjednici 452. skokova sa Starog mosta


SONY DSC

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i minutom šutnje za one koji su živote dali braneći Stari most i Mostar, molitvom i bacanjem cvijeća sa Starog mosta u Neretvu, svečano su u 16 sati otvoreni 452. tradicionalni visinski skokovi u Mostaru, gdje će u želji za osvajanjem titule najboljeg s uzavrelog luka UNESCO-ovog spomenika u ledenu Neretvu u dvije serije skakati 40 natjecatelja pristigla iz čitave regije.

Prvi revijalni skok svečano je izveo dugogodišnji skakač Haris Mehić nakon čega su natjecanje pjesmom najavili Elvedin Delić i Saša Đermanović uz pjesmu posvećenu skokovima i Mostaru.

U kategoriji skokova na noge nastupit će 18 skakača iz regije, a u kategoriji skoka na glavu – stil „Let“, za titulu najbolje

„Mostarske laste“ nastupit će 22 natjecatelja, među kojima su dva maloljetnika kojima su roditelji potpisali suglasnost za sudjelovanje u ovogodišnjim skokovima.

Kako su organizatori kazali, broj prijavljenih kandidata bio je znatno veći, no neki nisu prošli liječnički pregled, a neki su pred samo natjecanje odustali.

Natjecatelji će nastupiti u dvije serije a svaki skok bit će strogi praćen pod budnim okom stručnog žirija koji ove godine čine Mirsad Deda Pašić, Alica Jakirović, Semir Drocić, Semir Kazazić i predsjednik žirija Emir Balić koji je mnogima poznat kao legenda ovih skokova i nositelj titule „Mostarska lasta“ s rekordnih 13 pobjeda.

„Lasta je da se dođe na Stari most i poleti s pola metra, to je let i to nema nigdje nego u Mostaru. Pored leta, boduje se prilaz mostu i upad u vodu. S mostarskom lastom se ne ide više od metar i pol u vodu. Što je veći ‘štrap’ to su veće ocjene“, pojasnio je Balić način ocjenjivanja ovog stila skoka koji je danas tema milijunskog auditorija.

Unatoč nesnosnim vrućinama ovaj događaj uživo prate tisuće gledatelja, koji su došli iz različitih krajeva svijeta, ali i brojne domaće, regionalne i svjetske medijske kuće omogućavaju milijunskom auditoriju da uživa u ovom spektaklu grada na Neretvi.

Publiku ispod UNESCO-ovog spomenika danas će počastiti i veterani mostarskih skokova u revijalnom djelu između prve i druge serije natjecateljskih skokova koji su započeli u 16 sati.

Za sigurnost skakača brine se Interventna spasilačka služba, a događaj osigurava Securitas Mostar, MUP HNK i mostarska policija te članovi kluba skakača u vodu Mostari, a za zdravstvenu brigu svih sudionika manifestacije brine se Hitna služba i nekoliko ekipa iz Crvenog križa koje su raspoređene na nekoliko lokaciju oko Starog mosta.

(Kliker.info-SC)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
77025754

Powered by Blogger.ba