Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.07.2018.

NA SESIJI O ODGOVORNOSTI ZA GENOCID U WASHINGTONU: REIS KAVAZOVIĆ PODNIO UVODNO IZLAGANJE

NA SESIJI O ODGOVORNOSTI ZA GENOCID U WASHINGTONU: Reis Kavazović podnio uvodno izlaganje

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je drugoga dana Konferencije o unapređenju vjerskih sloboda u svijetu koju organizuje američki Stejt Department u Vašingtonu bio uvodničar na sesiji „Odgovornost i prevencija: genocid i masovni zločini“.

.....................
NA SESIJI O ODGOVORNOSTI ZA GENOCID U WASHINGTONU: Reis Kavazović podnio uvodno izlaganje

..........................

Reisu-l-ulema Kavazović je govorio o tome kako je Bosna i Hercegovina iz faze negiranja i relativiziranja genocida i masovnih zločina prešla u fazu njihovog veličanja, te da je takvo iživljavanje na preživjelim žrtvama nezapamćeno u bilo kojem sličnom konfliktu, prenosi MINA.

 

Na marginama konferencije reis Kavazović se susreo sa brojnim vjerskim i političkim zvaničnicima među kojima je i američki rabin Artur Šejner (Arthur Schneier), kojega je Reisu-l-ulema je upoznao sa novim muftijom Islamske zajednice u Sjevernoj Americi Sabahudinom ef. Ćemanom.

 

Sagovornici su se složili da je neophodno da bosanski muslimani- Bošnjaci i Jevreji u SAD-u podignu svoju saradnju na jedan novi nivo te je rabin Šejner u tom smislu novom muftiji i IZ u BiH ponudio svoju pomoć.

Rabin Šejner je dokazani prijatelj BiH i posebno ga je zanimala trenutna situacija u našoj domovini.

 

Reisu-l-ulema je rabina Šejnera upoznao sa najnovijim pokušajima relativizacije zločina genocida u Srebrenici kazavši kako se moramo nastaviti boriti zajedno kako bi se istina o žrtvama holokausta, genocida i drugih masovnih zločina sačuvala i kako bi služila kao opomena posebno u vrijeme ponovnog uspona populizma u Evropi.

 

Drugog dana Konferencije u Stejt Departmentu je upriličen prijem za visoke zvanice i diplomatski kor kojem je prisustvovao reisu-l-ulema sa delegacijom.

 

Na prijemu je reisu-l-ulema imao priliku razgovarati sa brojnim zvaničnicima i diplomatima među kojima su John Joseph Sullivan, zamjenik ministra vanjskih poslova SAD-a, Manju Sadarangani iz Global Engagement Centra, Behđet Pacolli, prvi zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kosova, Zusuf bin Alavi bin Abdulah, ministar vanjskih poslova Sultanata Oman i drugi zvaničnici.

 

Također je drugoga dana rada konferencije i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH Razim Čolić bio uvodničar na sesiji o vjerskim slobodama i borbi protiv nasilnog ekstremizma.

On je prezentirao projekte prevencije nasilnog ekstremizma koje je razvila i implementirala Islamska zajednica u BiH kao i one na kojima još radi.

 

Ukazao je i na pokušaje da se ti napori kompromituju kroz zloupotrebu borbe protiv nasilnih ekstremista kako bi se stigmatizirale čitave etničke i vjerske skupine naročito one manjinske.

 

Delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovioni, predvođena reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, u radu konferencije učestvuje na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majka Pompea (Mike Pompeo).

 

(SB / FENA)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949671

Powered by Blogger.ba