Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

27.07.2018.

PORUKA IZ OHR-A I AMERIČKE AMBASADE: LIDERI HDZ-A I SNSD-A ODGOVORNI ZA MOGUĆE ŠIRENJE ORGANIZIRANOG KRIMINALA I KORUPCIJE!

ŽUSTRA PORUKA IZ OHR-a I AMERIČKE AMBASADE: Lideri HDZ-a i SNSD-a odgovorni za moguće širenje organiziranog kriminala i korupcije!

Ured visokog predstavnika (OHR) i Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini izazili su zajednički stav nakon današnje odluke Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da odgodi usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH, u kojem su istakli da " su pojedine političke partije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučile da ugroze borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma i drugih oblika teškog kriminala".


ŽUSTRA PORUKA IZ OHR-a I AMERIČKE AMBASADE: Lideri HDZ-a i SNSD-a odgovorni za moguće širenje organiziranog kriminala i korupcije! - 1

...............................
Image result for milorad dodik i dragan covic karikature

................................
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for DRAGAN COVIC I MILORAD DODIK KAUBOJI.................................

- Umjesto da usvoji izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH koje bi omogućile policiji, tužiteljima i sudijama da uspješnije provode istrage, podižu optužnice i osuđuju kriminalce, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je odgodio odlučivanje iako je državni parlament već odavno probio rok koji je dao Ustavni sud. To je neprihvatljivo, posebno zato što su izmjene i dopune, koje je Predstavnički dom već usvojio - u skladu sa međunarodnim standardima, a izradila ih je bh. ekspertna radna grupa, a ne političari - mišljenja su OHR i Ambasada SAD u BiH.  

 

Ističu da "država treba imati snažan Zakon o krivičnom postupku koji je u skladu sa ustavom i koji omogućava brzo postizanje pravde".

 

- Zbog današnje odluke, određeni stranački lideri i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH su direktno odgovorni za eventualno daljnje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH. Jasno je da HDZ BiH, SNSD, DNS i HSS više zanima uskostranačka politika nego zaštita sigurnosti građana BiH - naveli s OHR i Ambasada SAD u BiH u zajedničkoj izjavi.   

27.07.2018.

AVNI ARIFI : AKO SE MISLI O PREKRAJANJU GRANICA, RAT JE NEIZBJEŽAN

Avni Arifi, šef prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom : Ako se misli o prekrajanju granica, rat je neizbježanAvni Arifi, šef prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom, izjavio je da ako neko razmišlja o prekrajanju granica na Balkanu, rat će biti neizbežan.

“Ne zato što ovo želimo, ili zato što želimo da pretimo nekome, već zato što onog trenutka kada bi granice bile precrtane, to bi nas odvelo na put u ćorsokak”, rekao je Arifi za televiziju TV7.

Podjela je crvena linija

“Želimo uzajamno priznanje. To znači uspostavljanje bilateralnih odnosa baš kao sa drugim susednim državama. Podela nije opcija na stolu u pregovorima. To je crvena linija koju vlada neće preći. Ni jedna institucija ne bi trebalo da padne pod uticaj srpske propagande i da pregovara o tom pitanju”, kazao je Arifi, a prenosi Unmik u svom pres klipingu u petak.

To isto je pre nekoliko dana rekao i kosovski premijer Ramush Haradinaj.

On je protiveći se ideji Luftija Hazirija o razmeni teritorija rekao:

“Podela (Kosova) za mene znači rat, ja to kažem bez oklevanja i rizično je da se govori o podeli”, rekao je Haradinaj, govoreći o pitanju razmene teritorija za Televiziju Dukađini.

(Kliker.info-AJB)

27.07.2018.

NOVI AMBASADOR SAD-A U BiH JE "ERIC NELSON"

ZATRAŽEN AGREMAN: Ambasadoricu SAD-a u BiH Maureen Cormack naslijedit će Eric Nelson

Američka administracija zatražila je od Bosne i Hercegovine agreman za novog ambasadora Erica Nelsona koji će naslijediti Maureen Cormack na dužnosti ambasadora SAD-a u BiH, doznaje Večernji list od izvora bliskih State Departmentu.

............................

ZATRAŽEN AGREMAN: Ambasadoricu SAD-a u BiH Maureen Cormack naslijedit će Eric Nelson

..........................
Eric Nelson, djelatnik Više službe za vanjske poslove, u rangu savjetnika, imenovan je za zamjenika izvršnog tajnika i direktora Izvršnog ureda Izvršnog tajništva 2. juna 2015. godine.
 
Nelson je prethodno obnašao dužnost ravnatelja Ureda diplomacije u Odjelu za upravljanje izvorima informiranja, zamjenika šefa misije u Costa Rici te generalnog konzula u Munchenu. Od kada se pridružio Službi za vanjske poslove 1990. godine, također je obnašao dužnosti u Islamabadu, Milanu, Meksiko Cityju, Frankfurtu, Santo Domingu, kao i u Washingtonu, u Odjelu za administraciju.
 
Godine 2014. Feedscoop magazin ga je proglasio jednim od četrnaest lidera - vizionara u polju federalne informacijske tehnologije, navodi se u bh. izdanju Večernjeg lista.
 
Nelson je karijeru počeo u javnoj službi kao dragovoljac u mirovnim snagama u Liberiji. Od 2013. do 2014. bio je član 21. seminara Centra za međunarodne studije MIT-a (Massachusetts Institute of Technology). Diplomirao je kemijski inženjering na sveučilištu Rice te magistrirao poslovnu administraciju na sveučilištu Texas u Austinu.
27.07.2018.

,,MEIN RS"

„MEIN RS“: Sarajevski sedmičnik prikazao Dodika kao Hitlera, SNSD na aparatima...

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je kako je naslovnica skandalozna i sramna


...............................
Image result for milorad dodik i dragan covic karikature

................................
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for DRAGAN COVIC I MILORAD DODIK KAUBOJI
...........................

Sarajevski sedmičnik „Stav“ objavio je novi broj sa naslovnicom Milorada Dodika, gdje je predstavljen kao sa brkovima nacističkog lidera Adolfa Hitlera.

 

Naslovnica je popraćena naslovom: „Mein RS po uzoru na Hitlerov Mein Kampf“.

 


Iz zvaničnih novinarskih udruženja još uvijek nisu stigla reagovanja, osim Vijeća za štampu BiH, čija će se Žalbena komisija na sjednici 3.augusta očitovati po ovom pitanju.

Reagovao je SNSD, čiji je portparol Radovan Kovačević izjavio kako je naslovnica skandalozna i sramna.

 

(Buka/SB)  

 

27.07.2018.

KO U BOSNI I HERCEGOVINI PRIPREMA NOVI RAT

27.07.2018.

VJERICA ZLO ZLA I PRAVEDNIK LAZAR

Vjerica Zlo Zla i Pravednik Lazar

Vjerica Zlo Zla i Pravednik Lazar
...........................

Vjerica Radeta. Pod stegom zastave na kojoj je mrtvačka glava, paradira srpskom skupštinom. Truje svetinu maloumnim izjavama. Lazar Manojlović, pokojni učitelj. Spasilac Bošnjaka. Sa lentom na grudima Pravednik. Dva sveta. U jednom.

Čitam umrla Hatidža Mehmedović, ko će je sahraniti muž ili sinovi, napisala je na tviter nalogu Vjerica Radeta, poslanica Srpske radikalne stranke i podpredsednica srpskog parlamenta, a povodom smrti predsednice Udruženja majke Srebrenice. Zadrigla nedotupavna Šešeljeva nevesta cereka se nad mrtvom Hatidžom koja je u srebreničkoj klaonici izgubila najbližu svojtu sinove, muža, brata…

Nije džabe ova žena čije je prezime Zlo Zla, zagrljena sa kolenom Vojislava Šešelja, “ingenioznim” rušiteljem humanističke vertikale. Milosnica je, kao prava bogobojažljiva pravoslavka primila naforu iz krvavih ruku fašističkog patrijarha. Sa takvom indulgencijom uknjižila je još jedno “dobro delo” u korist dogme da u srpskom Lebensraumu nema mesta za nesrpsku krv. U Srpskoj radikalnoj stranci, Šešeljevoj jazbini, niko ništa ne radi bez njegovog miga. Osokoljen ravnodušnošću većine parlamentaraca, Vučićevih naprednjaka, kojima očigledno ne smrdi njegov trag upisan u hašku knjigu zločina, ponekad dozvoljava svojim veštičijim kurtizanama da i one puste neki otrov u etar i tako zagade vasionu nečoveštvom. Ovog puta to je učinila Vjerica Radeta. Monstruoznom izjavom povodom smrti Hatidže Mehmedović.

Iz tog beogradskog nukleusa zla i mržnje, uvek kad svet i Bosna i Hercegovina, podsećaju na genocid u Srebrenici, stigla je nedavno i izjava Milomira Marića, urednika Happy televizije: “Svaki put kad TV prenosi, kad dođu strani gosti, oni donose mrtve, ko zna odakle, i sahranjuju ih u Srebrenici”. Medijski epigon zlobe izrekao je to pred gostima kao što su Šešelj i Vinko Pandurević, haaški osuđenik. A kad ta “reagens” izjava prepliva Drinu, onda sledi i reakcija, pa Rajko Vasić, blizak četničkim vlastima Republike Srpske, napiše: “Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sledeću priliku”.

lazar manojlovic

foto: Giorgio Perlasca

Vreme kao matematika našeg trajanja nedavno je stavilo tačku i na život Lazara Manojlovića, učitelja. Srbina koji je spašavao komšije Muslimane iz logora Batkovići kod Bijeljine. Zbog tih gestova dobio je međunarodno priznanje Pravednik sveta. Za vasionu pravedni Lazar, za sunarodnike proteran iz sećanja. Kao i Žene u Crnom, žigosan kao crna srpska ovca. Baš kao i Čedomir Petrović, glumac, reditelj i kolumnista. Lica sa poternica ispisanih u mračnim odajama savremenih inkvizitora. Nemam mira ni u javi ni u snu, govorio je pravedni Lazar. Vidim te verske zveri. Pokolj. Susrećem te ljudske aveti. Na ulici, na novinskim stranama, TV kanalima… Šetaju. Na slobodi. I tvorce politike zla crnomantijaše, koji su to zlo javno blagosiljali. U ime boga. Boga Marsa i Aresa…. Sa jevanđeljem u ruci blagosiljali su ubice. Uzvikujući bog čuva Srbe, idemo na Brčko, Srebrenicu… Lazar Manojlović, učitelj kazivao je istinu, najljudskiju lekciju. I zbog toga utamničen u sećanjima zločinaca kao izrod i izdajnik.

Vjerica Radeta. Pod stegom zastave na kojoj je mrtvačka glava, paradira srpskom skupštinom. Truje svetinu maloumnim izjavama. Lazar Manojlović, pokojni učitelj. Spasilac Bošnjaka. Sa lentom na grudima Pravednik. Dva sveta. U jednom.

27.07.2018.

NEMOJTE SE LJUTITI, NEGO IM POMOZITE: "ONI IMAJU KOMLEKS MANJE VRIJEDNOSTI, KAKO BI VAMA BILO?"

NEMOJTE SE LJUTITI, NEGO IM POMOZITE: "Oni imaju kompleks manje vrijednosti, kako bi vama bilo?"

Povodom dočeka selektora nogometne reprezentacije Hrvatske Zlatka Dalića u Livnu, na svom Facebook profilu osvrt je napisao Sergej Sergio Šotrić. Njegov komentar prenosimo u nastavku:

...........................
NEMOJTE SE LJUTITI, NEGO IM POMOZITE: 'Oni imaju kompleks manje vrijednosti, kako bi vama bilo?'

...............................

Poštovani, u utorak su ljudi u Livnu, u državi Bosni i Hercegovini, oduševljeno mahali državnim zastavama susjedne države, a posebno zadovoljstvo su iskazivali mašući ratnom zastavom pravosnažno presuđene (od strane suda UN) zločinacke tvorevine takozv. Herceg-Bosne (ovu zastavu iz petnjih žila pokušavaju predstaviti kao takozv. zastavu hrvatskog naroda u BiH), a pri tom nije viđena ni jedna oficijelna državna zastava Bosne i Hercegovine.

 

Mogu da razumijem, da se mnogi od vas osjećaju isprovociranim zbog ove (psihološke) pojave, ali ipak bih vas zamolio da pokušate razumjeti ovu ljudsku devijaciju.

 

Naime, vi morate da shvatite da se radi o klasičnom kompleksu manje vrijednosti. Nije ispravno ljutiti se na ljude, koji imaju komplekse, a pogotovo nije ispravno biti ljut na ljude, koji imaju jedan od najgorih kompleksa - kompleks manje vrijednosti.

 

Treba da se upitate, kako bi vama bilo?
Kako bi se vi osjećali, da tuđe volite više nego svoje?
Kako bi vama bilo, da vam je ljepše u susjedstvu, nego u rođenoj kuci?
Kako bi se vi osjećali, da meritorni sud Ujedinjenih Nacija pravosnažno presudi, da su npr. vama dragi ljudi u stvari bili učesnici u Udruženom Zločinackom Poduhvatu, koji je imao sva obilježja fašizma?
Kako bi vama bilo, da vaše idole pravosnažno presude kao ratne zločince?
Kako bi vama bilo?
Pa naravno užasno!

 

Možda biste i vi pokušali, da lažete sami sebe, da bježite od ružne stvarnosti - možda biste i vi počeli mahati nekim okrvavljenim ratnim zastavama...
Tezak je to kompleks - pretežak - razumite...

 

Zato, nemojte - prestanite više osuđivati ljude, koji imaju izražen kompleks manje vrijednosti.

Pomozite im!

 

Uhvatite ih za ruku i prevedite ih preko ulice na pješackom prelazu. Zagrlite ih, kada počnu divljati, pozovite ih na kafu kada im je teško, recite im, da je kompleks manje vrijednosti ipak izlječiv, recite im, da ih vi volite, bez obzira što su tako mali, recite im da ih razumijete i da bi se i vi isto osjećali, da bi i vama bilo užasno, da imate kompleks manje vrijednosti.

 

Piše: Sergio Šotrić

27.07.2018.

PROTESTI DEMOBILISANIH BORACA U SARAJEVU

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214282

Powered by Blogger.ba