Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.07.2018.

EKSTRADICIJA OPTUŽENOG ZA RATNE ZLOČINE NA KOSOVU

Ekstradicija optuženog za ratne zločine na Kosovu


Spomen ploče sa imenima etničkih Albanaca ubijenih tokom rata na Kosovu 1998-1999

Spomen ploče sa imenima etničkih Albanaca ubijenih tokom rata na Kosovu 1998-1999

//////////////////////////////////

Viši sud u Podgorici otvorio je predmet povodom izručenja bivšeg pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ) Predraga Vukovića, koga vlasti u Srbiji, između ostalog, traže zbog sumnje da je počinio ratne zločine na području Peći na Kosovu tokom 1999. godine, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Uz zahtev za izručenje zbog izdržavanja zatvorske kazne zbog teške krađe, proizvodnje i rasturanja droge, Srbija potražuje Vukovića i zbog suđenja započetog pre četiri godine za delo ratnog zločina.

Portparolka Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović izjavila je da je ova pravosudna institucija formirala predmet povodom slučaja Predraga Vukovića:

„To lice potražuje Republika Srbija u cilju izvršenja kazne zatvora u trajanju od sedam godina, zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i krivičnog djela teška krađa, kao i radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, rečeno nam je u podgoričkom Višem sudu.

Prethodno je Ministarstvo pravde Srbije za agenciju BIRN najavilo da će tražiti izručenje Vukovića, uhapšenog prošle nedelje u Crnoj Gori.

Šezdesetčetvorogodišnji Predrag Vuković, koji je uhapšen na području Bara zbog nezakonitog ribolova, u bekstvu je od 2014. godine, kada je Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji izdalo nalog za njegovo hapšenje, nakon što je podiglo optužnicu protiv trojice bivših pripadnika VJ – Vladana Krstovića, Lazara Pavlovića i Milana Ivanovića. Uz Vukovića, tužilaštvo je izdalo nalog za hapšenje Nenada Lekića, za koga se veruje da se u to vreme nalazio u Švedskoj.

Tužilaštvo je saopštilo da smatra kako su ove osobe učestvovale u napadu VJ na selo Ljubenić u opštini Peć aprila 1999. godine, kada je ubijeno više od 40, a ranjeno 11 osoba albanske nacionalnosti.

Reč je o zločinu koji su počinili pripadnici 177. interventnog voda Vojske Jugoslavije, podseća Ivana Žanić, iz Fonda za humanitarno pravo:

„Odmah po ulasku u selo ubili su četiri albanska civila. Nakon toga su meštanima rekli da se okupe u centru sela, što su oni i učinili. Nakon toga su odvojili žene, decu i starce od muškaraca. Ženama i deci su naredili da krenu put Albanije, 42 muškarca, albanska civila, su ubili, a 11 ranili.“

To je bio samo jedan u nizu zločina koje su pripadnici ove grupe počinili u tom periodu na području Peći.

„Već 14. maja počinjeni su zločini u selima Ćuška, Zahać i Pavljane. U ova četiri sela opštine Peć je ubijeno nešto više od 120 albanskih civila, više desetina kuća je zapaljeno, dok je više stotina albanskih civila proterano u Albaniju“, navodi Ivana Žanić.

Prva optužnica za ratne zločine u četiri sela na području opštine Peć podignuta je još 2010. godine i obuhvatala je devet bivših pripadnika 177. interventnog voda Vojske Jugoslavije, za koji se dugo verovalo da je delovao kao paravojna formacija pod imenom „Šakali“, čiji je komandant bio Nebojša Minić, zvani Mrtvi (preminuo 2005. godine u Argentini). Međutim, sud u Srbiji je utvrdio da su Minić i članovi njegove jedinice bili pripadnici VJ.

'Šakali', ratni snimak
'Šakali', ratni snimak

Devet pripadnika 177. interventnog voda VJ su 2014. prvostepeno proglašeni krivim i osuđeni na ukupno 106 godina zatvora za ubistvo najmanje 118 civila albanske nacionalnosti. Međutim, Apelacioni sud je 2015. godine poništio ovu presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. Ovom postupku je 2015. godine pripojen postupak protiv Predraga Vukovića u slučaju "Ljubenić", i sada se on vodi pod imenom „Ćuška“.

Suđenja za ratne zločine u Srbiji, u kojima je obuhvaćen veliki broj žrtava i optuženih traju neprimereno dugo, primećuje Ivana Žanić, navodeći da u takve maratonske postupke spada i slučaj „Ćuška“, koji je i nakon osam godina u prvostepenoj fazi.

„Tu postoje i neke druge karakteristike u postupcima za ratne zločine, kao na primer da se glavni pretresi zakazuju u neprimereno dugom razmaku, da mi i dalje nemamo ni jednu optužnicu koja je podignuta protiv visokorangiranih osoba, da imamo mali broj postupaka za seksualno nasilje počinjeno u oružanim sukobima. To su neke od glavih karakteristika suđenja za ratne zločine u Srbiji“, ocenjuje istraživačica Fonda za humanitarno pravo Ivana Žanić.

Osim na neprimereno dugo trajanje sudskih postupaka, FHP je ranije upozorio na problematične zaključke Apelacionog suda u slučaju ratnih zločina koje su počinili pripadnici paravojne jedinice „Simini četnici“ na području Zvornika 1992. godine.

Drugostepeni sud je 3. jula ova godine doneo oslobađajuću presudu protiv šestorice pripadnika ove jedinice za ubistvo 27 romskih civila, a u svom obrazloženju je, između ostalog, naveo da prisustvo optuženih na mestu izvršenja masakra ne dokazuje da su oni učestvovali u zločinu.

Takav princip, upozorili su nakon presude u Fondu, može dovesti do toga da se ne može dokazati postojanje saizvršilaštva u procesima za masovni zločin u Ćuški i Lovasu (Vukovarsko-sremska županija) u Hrvatskoj.

25.07.2018.

ESAD BAJTAL; "DRAGAN ČOVIĆ RUŠI DRŽAVU PRIČAJUĆI DA JE IZGRAĐUJE, MILORAD DODIK NE SKRIVA NIŠTA"

ESAD BAJTAL: "Čović ruši državu pričajući da je izgrađuje, Dodik ne skriva ništa"

"Partnerstvo Milorada Dodika i Dragana Čovića nastavak je inercije velikodržavnih projekata Beograda i Zagreba", poručio je u razgovoru za Vijesti.ba sociolog i politički analitičar Esad Bajtal

.....................
ESAD BAJTAL: 'Čović ruši državu pričajući da je izgrađuje, Dodik ne skriva ništa'

...........................
Prema njegovim riječima, jedna strana djeluje sofisticirano, kao što je to svojevremeno u Jugoslaviji radio Slobodan Milošević - rušeći je, a pričajući da je izgrađuje.
 
"Danas tu sofisteriju ovdje koristi Čović, pričajući da je ovo njegova zemlja, a sve ustvari radi protiv nje i preko Zagreba, Beograda i Moskve, onoliko koliko njegovi kraci u političkom smislu uspijevaju dokučiti te tri destinacije", tvrdi Bajtal.
 
S druge strane, navodi, Dodik ne skriva ništa, kao što nije skrivao ni Franjo Tuđman u bivšoj Jugoslaviji.
 
"I Tuđman i Milošević zajedno su dogovorom rušili Jugoslaviju, kao što Dodik i Čović sa dvije različite priče i sa različitih pozicija nastoje srušiti BiH. Prosječan bh. građanin vidi o čemu se tu radi, pa čak i njihovi nacionalistički fanovi, ali oni javno pričaju licemjernu priču kao i njih dvojica", naglašava Bajtal.
 
Mišljenja je da nije problem u tome što BiH napadaju dvije strane - jedna otvoreno, a druga skriveno, već što je treća brani lažno.
 
"Ja nisam siguran u iskrenost te treće strane - bošnjačke politike. Vidite šta se događa s podijeljenim Mostarom. Pa sve je to koordinirano. Dakle, jednog dana i cijela zemlja treba po mostarskoj formuli da bude isto tako disfunkcionalizirana i podijeljena, ali da je sve uredu na površini", razočaran je Bajtal.
 
Iako u Mostaru nema sukoba, incidenata i pucnjave, nastavlja naš sagovornik, grad na Neretvi danas postoji kao dva grada u jednom.
 
"Dakle, ja se bojim te mostarizacije i opet kažem - ne mogu dvojica ništa ako treći istinski brani ono što brani", napominje Bajtal.
 
Naglašava da je vrlo teško na trećoj strani pristajati na bilo kakvu vrstu zvanične konkretne podjele, a naročito nakon 750 masovnih grobnica, Sarajeva, Srebrenice, Tuzlanske kapije, Markala...
 
"To niko živ ne smije ni izgovoriti", kategoričan je Bajtal.
 
Međutim, ističe, država koju niko ne brani, definitivno će nestati, dok će onoj koju lažno brane možda trebati više vremena za nestanak.
 
Bajtal je na kraju razgovora pozvao sve političare iz bošnjačkog korpusa da građanima jasno kažu šta rade na sprječavanju raspada BiH.
 
"Mi ovako ni ne vidimo zapravo šta oni čine. Nama građanima dužni su dati odgovor hoće li oni ovu zemlju braniti, hoće li je kao jednu cjelinu ili ne. Ili imaju nešto ispod svega toga...", zaključio je Bajtal.

(Vijesti.ba)
25.07.2018.

POTVRĐENO IZ HAGA: OBNAVLJA SE POSTUPAK PROTIV VJERICE RADETE!

POTVRĐENO IZ HAGA: Obnavlja se postupak protiv Vjerice Radete!

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične tribunale u Haagu (MICT), tijelo koje je naslijedilo Haški tribunal, odlučilo je da ponovo razmotri slučaj Vjerice Radete i Petra Jojića.

.....................
POTVRĐENO IZ HAGA: Obnavlja se postupak protiv Vjerice Radete!

...........................

Nakon što je u decembru prošle godine ova sudska instanca odlučila da se predmet protiv dvoje visokih funkcionera Srpske radikalne stranke prepusti srbijanskom pravosuđu, ispred Tužilaštva MICT-a uložena je žalba.

 

U njoj je zatraženo da se ta odluka poništi te naredi da se predmet procesuira pred Mehanizmom.  

Žalbeno vijeće Mehanizma koje će odlučivati po žalbi formirano je 17. jula 2018. 

 

Jojić i Radeta optuženi su za nepoštivanje Tribunala u Hagu, malverzacije i maltretiranje svjedoka tokom procesa Vojislavu Šešelju.

 

Šešelj je na kraju procesa osuđen kao ratni zločinac. Tribunal je zatražio od Srbije najprije da izruči Radetu i Jojića, a potom naložio zvaničnom Beogradu da se oni procesuiraju pred domaćim pravosuđem.  

 

S obzirom na to da Beograd nije reagirao na zahtjeve, Mehanizam će preispitati svoju odluku. 

 

Svi čelni ljudi MICT-a u seriji svojih istupa u medijima, ali i pred međunarodnim institucijama, poput Ujedinjenih naroda, te na forumima, kritizirali su Srbiju zbog nesaradnje.

 

Vjerica Radeta je rođenau BiH (Livno, 1955. gdoje), diplomirala je na Pravnom fakultetu Sarajevo iste godine kada i Vojislav Šešelj s kojim je od tada u bliskim odnosima. Šešeljevim Radiklima priključila se od samog  osnivanja, te je uz Tomislava Vučića i Aleksandra Vučića, izabrana u najuže stranačko rukovodstvo.

25.07.2018.

PREDSJEDAVAJUĆI DOMA NARODA PSBiH SAFET SOFTIĆ: AKO SRBIJANSKI DRŽAVNI VRH OSTANE NIJEM NA IZJAVU VJERICE RADETE - KAKVA JE TO PORUKA BiH I BOŠNJACIMA"?

SOFTIĆ PISAO MAJI GOJKOVIĆ: "Ako srbijanski državni vrh ostane nijem na ovakve izjave - kakva je to poruka BiH i Bošnjacima"?

Povodom iznesenih stavova potpredsjednice Narodne skupštine R Srbije Vjerice Radete predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić uputio je otvoreno pismo predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije Maji Gojković

..........................
SOFTIĆ PISAO MAJI GOJKOVIĆ: 'Ako srbijanski državni vrh ostane nijem na ovakve izjave - kakva je to poruka BiH i Bošnjacima'?
..........................

Sadržaj otvorenog pisma prenosimo u cjelosti:

 

"Gospođo Gojković,

 

Pišem vam u povratku sa dženaze rahmetli Hatidži Mehmedović. Znate o kome je riječ. Znate šta joj se dogodilo. Znate i ko je to učinio i zbog čega. Vjerujem da znate i zašto vam pišem jer ste na čelu institucije čija je potpredsjednica Vjerica Radeta, o rahmetli Hatidži Mehmedović i članovima njene porodice, ubijenim u srebreničkom genocidu, iznijela stav koji po dubini mržnje i želji da se trivijaliziraju počinjeni zločini, odavno nije zabilježen.

 

Vjerujem da je potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srbije svojom manifestacijom mržnje zatekla čak i Milorada Dodika i njegove saradnike u liku Rajka Vasića, čije ste varijacije na istu temu prethodno takođe prešutjeli. A šutnja je gospođo Gojković najčešće čin odobravanja učinjenoga. Ovoga puta ne možete i ne smijete šutjeti. Pozivam vas da zaštite dignitet Narodne skupštine Republike Srbije i da se; pod jedan: javno ogradite od izjave potpredsjednice Radeta, i što je daleko važnije, pod dva: strogo sankcionišete ovakvo ponašanje.

 

U protivnom, vašu šutnju (kao i šutnju predsjednice Vlade i predsjednika Republike Srbije) shvatit ću kao odobravanje izrečenog stava. Ako srbijanski državni vrh ostane nijem na ovakve izjave svojih visokih funkcionera, kakva je to zapravo poruka Bosni i Hercegovini i Bošnjacima? U kontekstu koje zajedničke (evropske) budućnosti je to prihvatljivo? Očekujem da se o mojem pozivu izjasnite u najkraćem roku.", navodi se u otvorenom pismu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Safeta Softića.

 

U međuvremenu, Maja Gojković je uputila izraze saučešća porodici Hatidže Mehmedović.

 

(NAP/SB)

 

25.07.2018.

SONJA BISERKO: "SRAMOTNI ISPAD VJERICE RADETE JE SLIKA MORALNOG SUNOVRATA SRBIJE"

SONJA BISERKO PRIZNAJE I UPOZORAVA: "Sramotni ispad Vjerice Radete je slika moralnog sunovrata Srbije"

"Sramotni ispad funkcionerke Srpske radikalne stranke Vjerice Radeta zapravo je slika moralnog sunovrata Srbije", smatra osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko

......................

SONJA BISERKO PRIZNAJE I UPOZORAVA: 'Sramotni ispad Vjerice Radete je slika moralnog sunovrata Srbije'
...............................

Podsjetimo, Radeta je na svom Twitter profilu ismijala smrt predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mehmedović: "Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!".

 

"Ja to vidim kao kontinuitet raznih izjava - njenih i uopšte pripadnika Šešeljeve, ali Boga mi i ove vladajuće partije koja se ne libi da daje razne kvalifikacije bilo kome u regionu, pogotovo u vezi s nedavnom prošlošću i interpretacijom događaja iz 90-ih godina", kaže Biserko za Vijesti.ba.
 
Kada se radi o Bosni i Hercegovini, navodi, većina tih kvalifikacija uglavnom se svodi na događaje u Srebrenici.
 
Biserko upozorava kako je teško očekivati da će genocid u Srebrenici Srbija ikada priznati, već ga na razne načine i umanjuje, a u tome „osim političkih elita, učestvuje i veliki dio akademske zajednice“.
 
"Oni u svakoj prilici dodatno vrijeđaju sve žrtve koje su u Srebrenici izgubile svoje najbliže, ali i preživjele - kojima daju razne kvalifikacije poput ovih Radetinih. Oni posebno reaguju na genocid u Srebrenici, jer je to nešto što Srbiju zapravo moralno proziva u svakoj situaciji, pogotovo što se radi o prvom genocidu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata i prvoj državi osuđenoj jer nije protivno djelovala", dodaje Biserko.
 
Prema njenim riječima, sadašnja vlast dodatno ponižava Srbiju i sve njene građane jer na ovakav način dodatno vrijeđa sve u regionu, a posebno u BiH.
 
Biserko naglašava da se iz Narodne skupštine Srbije, u kojoj Radeta obnaša funkciju potpredsjednice, ne ograđuju ni od čega, „te se može zaključiti i da su njene izjave stav koje država brani“.
 
"Ona bi ustvari trebala biti kažnjena ili izbačena iz Skupštine. Međutim, nije ona jedina, jer su prije nje bili brojni ispadi i drugih poslanika, ali niko nije reagovao. Prema tome, može se zaključiti da iza toga ne stoji samo njena partija, već i vlast koja nije reagovala kako bi se na neki način od svega toga distancirala ", zaključila je Biserko.
 
(Vijesti.ba)

25.07.2018.

EMIR HADžIHAFIZBEGOVIĆ PORUČIO ZLOTVORU 'VJERICI RADETI': "TEBE, ZLOTVORKO, MOGU ISKOPATI, TI SI DAVNO ZAKOPANA"

EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ PORUČIO VJERICI RADETI: "Tebe, zlotvorko, mogu iskopati, ti si davno zakopana"

Hadžihafizbegović je kazao da je razmišljao da li treba prljati skup s nesortom i ološem koji zahvaljujući društvenim mrežama mogu iz svojih mišijih rupa izaći te napisati nešto što će čitati cijeli svijet.

.........................
EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ PORUČIO VJERICI RADETI: 'Tebe, zlotvorko, mogu iskopati, ti si davno zakopana'
.......................
Na komemoraciji Hatidži Mehmedović koja je održana danas u Kulturnom centru u Srebrenici bh. glumac Emir Hadžihafizbegović u svom govoru osvrnuo se i na sramotan komentar Vjerice Radete, poslanice Srpske radikalne stranke u Skupštini Republike Srbije, čije ime nije želio ni spomenuti. Nazvao ju je "institucionalnom nesortom".  Hadžihafizbegović je kazao da je razmišljao da li treba prljati skup s nesortom i ološem koji zahvaljujući društvenim mrežamamogu iz svojih mišijih rupa izaći te napisati nešto što će čitati cijeli svijet.

"Ne pada mi napamet da pominjem to ime institucionalne nesorte koja je objavila hoće li Hatidžu ukopati muž ili sinovi. Ponekad je merhamet kukavičluk, ali ovdje ne sjede kukavice", poručio je Hadžihafizbegović.

On je istakao da su u Srebrenici danas svi tužni, ali i ponosni jer su imali privilegiju biti u blizini Hatidže i svih majki Srebrenice.

"Cijela BiH će danas ukopati Hatidžu. Ukopat će je sav civiliziran svijet. Ukopat će je kršćani, pravoslavci, jevreji, muslimani, Romi, eskimi, Žene u crnom iz Beograda, i Srebrenica i Sarajevo i Tuzla i Mostar i Zenica i Bihać i Banja Luka i Trebinje i Doboj i Prijedor i Bijeljina i Brisel i Pariz i New York i London i Zagreb i Beograd i svaki dio dunjaluka gdje živi makar jedan čestit i pošten čovjek. Eto ko će je ukopati, nesorto. Ukopat će je čovjek koji se gnuša zla. Makar živio na bilo kojem meridijanu. Ali ti si nesorto fenomen. Ti si se rodila i odmah ukopala. Rodila si se i odmah ukopala jer takve zakržljale psihologije i oni koji te institucionalno podržavaju i institucionalno besramno šute na pogane riječi ne pripadaju ljudskog vrsti. Tebe, zlotvorko, mogu iskopati, ti si davno zakopana", poručio je Emir Hadžihafizbegović.
25.07.2018.

BAKIR IZETBEGOVIĆ PORUČIO SRPSKIM POLITIČARIMA: "OVO JE PREVRŠILO SVAKU MJERU, SRAMOTNA JE ŠUTNJA..."

IZETBEGOVIĆ PORUČIO SRPSKIM POLITIČARIM: "Ovo je prevršilo svaku mjeru, SRAMOTNA JE ŠUTNJA..."

Ta njihova šutnja zlokobno podsjeća na istu onu šutnju koja je ohrabrila i omogućila užasne zločine počinjene u vrijeme agresije na BiH, a koji su kulminirali genocidom u Srebrenici.

.....................
IZETBEGOVIĆ PORUČIO SRPSKIM POLITIČARIM: 'Ovo je prevršilo svaku mjeru, SRAMOTNA JE ŠUTNJA...' - 1
....................

Sramotna je i neljudska šutnja političke, intelektualne i vjerske elite srpskog naroda u Srbiji i BiH na divljačke i morbidne uvrede koje Milorad Dodik i drugi srpski zvaničnici sve češće i agresivnije izriču na račun žrtava genocida u Srebrenici i Bošnjaka općenito, stoji su saopštenju koje je medijima uputio lider SDA Bakir Izetbegović.

 

Ne radi se ovdje više o sporadičnim i izloiranim incidentima, već o rastućem trendu. Negacija genocida počinjenog nad Bošnjacima prešla je u fazu njegove glorifikacije. Takva pojava i takav odnos spram genocida nije zabilježen nikada u historiji i nigdje u svijetu.

 

Cinične i pakosne uvrede koje je o rahmetli Hatidži Mehmedović i žrtvama genocida u Srebrenici napisala potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Vjerica Radeta samo su posljednje u nizu.

Slične uvrede izricao je i ranije presuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, koji još uvijek ima mandat poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

 

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, gostujući u glavnom gradu Srbije u programu jedne srbijanske televizije, izvrijeđao je vjerske osjećaje Bošnjaka muslimana anticivilizacijskim izjavama o ezanu, muslimanskom pozivu na molitvu. Prije toga ih je nazivao „okupatorima Podrinja“. Svakodnevno negira njihov maternji bosanski jezik. A sada pokušava revidirati i ranije usvojene izvještaje institucija entiteta RS o genocidu u Srebrenici. Članovi njegove političke partije također javno vrijeđaju žrtve genocida.

 

Da nije riječ samo o stavovima pojedinaca, nego i o institucionalnom djelovanju, svjedoči dodjela odlikovanja entiteta RS presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i drugima.

Sve ovo traje već predugo. I prevršilo je svaku mjeru. A vodeći srpski politički i vjerski autoriteti u BiH i Srbiji se nijednom nisu jasno, nedvosmisleno i javno ogradili od ovakvih stavova.

 

Ta njihova šutnja zlokobno podsjeća na istu onu šutnju koja je ohrabrila i omogućila užasne zločine počinjene u vrijeme agresije na BiH, a koji su kulminirali genocidom u Srebrenici.

 

Ako srpski prvaci zaista poštuju Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, kao što to često javno tvrde, krajnje je vrijeme da progovore i reaguje na ove uvrede. Nastave li da šute, shvatićemo to kao njihovu poruku da odobravaju sve uvrede izrečene na račun Bošnjaka i žrtava genocida u Bosni i Hercegovini. A takva njihova poruka Bošnjacima i Bosni i Hercegovini sigurno će dovesti u pitanje dalji proces pomirenja i normalizacije odnosa, poručio je Izetbegović.

25.07.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ: REŽIMI ALEKSANDRA VUČIĆA I MILORADA DODIKA PRELAZE IZ NEGIRANJA U FAZU VELIČANJA GENOCIDA

Komšić: Režimi Vučića i Dodika prelaze iz negiranja u fazu veličanja genocida

........................
..........................
Komšić je mišljenja da su eklatantan dokaz toga javne prijetnje novim genocidom koje je uputio član Glavnog odbora SNSD-a, Rajko Vasić, Dodikovo arlaukanje na ezan sa ciljem ponovnog stavljanja bijelih traka na ruke građana BiH, te dovođenje jedne etničke skupine građana u položaj jevrejskog naroda pod nacistima. Dokaz napuštanja faze negiranja i prelazak u fazu veličanja genocida su i monstruozne poruke koje dolaze iz Narodne skupštine Srbije.

“U proteklih 20 godina velikosrbijanska genocidna ideologija nikada nije pustila na miru žrtve gencoida, stoga nije začuđujuće što se danas iz Skupštine Srbije likuje nad smrću Hatidže Mehmedović, majke Srebrenice. Međutim, ma koliko se trudili, neka znaju da nikada neće oduzeti dostojanstvo tih žena, i da nikakva njihova ružna riječ ne može uniziti žrtvu i borbu Majki Srebrenice, koje će zauvijek ostati planetarni simbol borbe za istinu, pravdu i mir.“ kazao je Komšić.

Komšić smatra da je potpuno deplasirano one koji likuju nad činjenicom da majke Srebrenice umiru pripisivati Vojislavu Šešelju.

“Mi vrlo dobro znamo da Šešeljev đak, Aleksandar Vučić dijeli isto mišljenje. On će sad možda dobiti priliku da sebe prikaže u tolerantmnijem svjetlu, ali mi, građani BiH, nikada više ne smijemo biti naivni. Patologija Šešeljeve zastupnice prirodno je stanje misli i namjera i Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. Velikosrbijanska genocidna ideologija nikada nije separatno djelovala u Srbiji i RS-u, nego kohrentno i združeno sa ciljem istrjebljenja jednog naroda i svih onih koji su ustali protiv toga.“, naveo je Komšić.

On je dodao da odnose BiH i Srbije treba sagledati u novom svjetlu.

“Oni su genocid priznali, sada rade na njegovoj normalizaciji kako bi isto ili još gore bilo ponovljeno. Nama, građanima Bosne i Hercegovine, ostaje da to pokušamo spriječiti, što vlastitim snagama, što uz pomoć normalnih ljudi u susjedstvu koji su tome spremni da se odupru.“, zaključio je Komšić.

25.07.2018.

SADIK AHMETOVIĆ: "PREKINUTI SARADNJU SA SKUPŠTINOM SRBIJE DO IZVINJENJA, AKO PREŠUTE OVO...!

OTVORENO PISMO SADIKA AHMETOVIĆA: "Prekinuti saradnju sa Skupštinom Srbije do izvinjenja, ako prešutite ovo..."!

Zastupnik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović uputio je otvoreno pismo rukovodstvu Parlamenta BiH Šefiku Džaferoviću, Mladenu Bosiću i Borjani Krišto povodom komentara potpredsjednice Skupštine Srbije i funkcionerke Srpske radikalne stranke Vjerice Radete o smrti Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja “Majke Srebrenice", pismo prenosimo u cijelosti

...................
OTVORENO PISMO SADIKA AHMETOVIĆA: 'Prekinuti saradnju sa Skupštinom Srbije do izvinjenja, ako prešutite ovo...'!

.....................

"Poštovani predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Parlamenta BiH,

 

Obraćam Vam se kao poslanik Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz Srebrenice, povodom Vašeg ćutanja na izjave Vjerice Radete, poslanice i potpredsjednice Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije.

Njen komentar o smrti Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice" za razliku od svih ostalih, ne bih mogao nazvati ni monstruoznom.

 

Ironija kojoj je opisala smrt žene, majke, borca, koja se borila samo za istinu i pravdu o zločinima i genocidu u Podrinju i težinu pitanja: "ko će je sahraniti? Muž ili sinovi?" teško je i okvalifikovati osim kao uvredu za sve majke koje su dočekale da sahrane sinove i muža u protekom ratu, agresiji na BiH. Ne samo za Podrinje, Udruženje "Majke Srebrenice", srebreničke žrtve, već za sve Bosance i Hercegovce, nebitno kojoj vjeri i naciji pripadaju.

 

Sramota je da rukovodstvo državnog parlamenta šuti, skoro kolika je sramota da se vrijeđa javno Hatidža Mehmedović, ona majka i udovica za koju je Radeta znala da je oba sina i Azmira i Almira i muža Abdulaha, sahranila u Potočarima.

 

Od Vas, kao poslanik iz Podrinja, iz Srebrenice, tražim da prekinete svaki vid saradnje sa Skupštinom Srbije, sve dok se neko ne izvine za ovo, još jedno u nizu "slučajnih" incidenata, zvaničnika Republike Srbije ne kazni, barem simbolično. Jer, drugačije i neće biti. Tanka je linija koja dijeli sferu privatnog i javnog života.

Dozvolite li Vi, da ovo ostane samo "privatno mišljenje" jednog od funkcionera Srbije, privatni tvit, onda ćete prećutno dozvoliti sve ono što već godinama trpimo: ponižavanja, uvrede, negiranje genocida.

 

Slučajne, sporadične i svakodnevne uvrede iz medija, kojim nas zasipaju sa televizije, čitamo u medijima, na portalima...

 

Znate li Vi, ako je već Radeta "nesvjesna", da je Hatidža Mehmedović dočekala mirno, dostojanstveno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te mu svojim rukama stavila "srebrenički cvijet" na rever?

Da su majke ostale bez skoro cijelih porodica, ne samo užeg kruga: djece i supruga?

Da su umrle bez potomaka? Same?

 

Ako prešutite i ovo, nakon svih dosadašnjih ispada srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina, svakodnevnih višesatnih govora presuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i mnogih drugih koji "žive" u političkom životu naših susjeda na račun "ratnih zasluga" (svi su oni u Skupštini ili Vladi Srbije), nijemi i gluhi na "Ćirilicu" od 10. jula ove godine gdje su Srebreničane još jednom vrijeđali Vinko Pandurević, Vojislav Šešelj i Tomo Kovač, poslat ćete poruku da ne štitite nikako ni BiH, ni žrtve koje su pale za ovu državu, stoji u pismu Ahmetovića.

25.07.2018.

DRAGAN BURSAĆ : "HATIDžA NE MOŽE U ISTU REČENICU S MONSTRUMOM "VJERICA RADETA"; KO LI ĆE SAHRANITI VJERICU RADETU!?

BRUTALAN ODGOVOR DRAGANA BURSAĆA: "Hatidža ne može u istu rečenicu s MONSTRUMOM; Ko li će sahraniti Vjericu Radetu!?

Pravo je pitanje: Ko će sahraniti zlo koje se odaziva na ime Vjerica Radeta, jer od takvog zla ljudi bježe i kad se u smrt vraća; a Hatidžu je sahranio cijeli svijet koji će je vječno pamtiti

...........................

BRUTALAN ODGOVOR DRAGANA BURSAĆA: 'Hatidža ne može u istu rečenicu s MONSTRUMOM; Ko li će sahraniti Vjericu Radetu!?
..............................


Piše: DRAGAN BURSAĆ

 

"Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?"

A onda u potpisu Vjerica Radeta.

 

Ovakvu jednu bestijalnost može smisliti i plasirati čisto ZLO. Ne budala, ne nervni bolesnik kome je potrebno liječenje, ne neki zabavljač, nego čisto nepatvoreno zlo. Dosta ljudi je nakon čitanja i humanog zatomljavanja bijesa u sebi reklo onako na prvu, nemojte šitiri ovakve vijesti niti davati na značaju monstrumu.

 

Ali nije li sveta ljudska i novinarska dužnost raskrinkati zlo i uperiti prst na njega. A u ovom slučaju zlo ima ime i prezime, ima svoj ružni humanoidni oblik, a bogme ima i funkciju. Preciznije više funkcija. Vjerica Radeta je potpredsjednica Srpske radikalne stranke, Vjerica Radeta je skupštinski poslanik u Srbiji, a Skupština je da podsjetimo poslije Ustava drugi po snazi političko-pravni ešalon. A Vjerica nije obična poslanica, ona je potpredsjednica Skupštine (sic!).

 

Da, dobro ste pročitali. Osoba koja se sprda sa kostima ubijenih u srebreničkom genocidu je potpredsjednica Skupštine Srbije, pa nam obnašanje takve jedne funkcije ne dozvoljava da šutimo.

 

No, ima bolnije, strašnije od toga. Vjerica je tu gdje jeste zahvaljujući glasovima pojedinih punoljetnih građana Srbije, koji su sve sa ličnom kartom pri punoj svijesti i savjesti zaokružili njeno ime i ime njenog mentora, ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Pa tako uz ime i prezime zla, jasno saznajemo kako zlo dolazi na supremacijske funkcije moći. Još preciznije, narod ga dovodi. Nema tu nekakve mistike.

 

A da zlo bude gore, Sarajevo, glavni grad moje zemlje, koja je preživjela genocid, doslovno je othranilo i iškolovalo Vjericu Radetu, podarilo joj diplomu pravnog fakulteta, zajedno sa diplomom koju je dobio i njen mentor, zločinac Šešelj. Da li je humano, etički, da li je zdravorazumski to prećutati? To je grijeh do Boga!

 

Živa Hatidža

A Hatidža Mehmedović?

Hatidža je u nedjelju preminula. Savjest moje zemlje i suza na licu mojih naroda. Bol do neba i opomena vječna. Hatidža je u genocidu koji je počinjen u Srebrenici 1995. godine izgubila dva sina, supruga, brata i gotovo svu rodbinu. Ostala je Hatidža tada bez supruga Abdulaha, koji je imao 44 godine, te bez dvojice sinova, Almira i Azmira, koji su imali 18 odnosno 25 godina. I Hatidža je u svoj boli ovoga svijeta do zadnjeg dana svog života ostala istrajna i uporna u borbi za širenje istine, za pronalazak ubijenih, za saznanje čovječanstva o srebreničkom genocidu.

 

Hatidža Mehmedović je bila savjest cijelog čovječanstva. Od medijskih superstarova sa one strane Atlantika, do običnog dobrog čovjeka bosanskog.

 

Možete pomisliti da je najtužnija smrtovnica na svijetu Hatidžina. Ona se sahranjuje, a među ožalošćenim nema nikog svog. Ali to je privid. Iskrivljena slika. Među ožalošćenima smo svi mi, ljudi. Svih nacija, rasa, političkih pogleda, svjetonazora, ljudi Planete Zemlje.

 

Hatidža ne može u istu rečenicu sa monstrumom. Niti u isti pasus.

 

Zlo od sistema nagrađeno

Sa druge strane je zlo, poput Vjerice Radete. To zlo sa imenom i prezimenom i sve opet jednako ružnom pojavom. Jer zlo je ružno. Pokazuje nam se takvo, da ga lakše prepoznamo.

 

Ovo zlo nema niti roda ni poroda i umrijeće samo, od svijeta i sebe otuđeno. Teško i sporo, jer ni smrt ne voli zlo. Ali, upamtite, zarad budućnosti ovaj monstrum ne smije ostati zaboravljen. Jer tako nastaju monstrumi. Kada im se ne sankcionišu i zaborave monstruozni naumi. Dapače, oni su u poremećenom sistemu nagrađeni pozicijama, nagrađeni titulama i novčanim apanažama.

 

Mučno je baviti se ovakvim zlom, to vas toksifikuje, doslovno truje, ali se mora privesti svjetlu dana. Pa treba reći da je nakon svega to zlo u Srbiji najkonkretnije institucionalno zbrinuto, ima, odvratno to zvuči, društvenu težinu.

 

Ali budimo do kraja realni, Vjerica Radeta je tu gdje jeste UPRAVO zato što govori i promišlja ovakve ljudskom umu strane odvratnosti. Nisu za nju glasali zato što je bila dobar sarajevski student ili zbog frizure. Ne! Plebs gladan krvi traži Šešeljevu ekstenziju. I dobio je.

 

A onda najstrašnije. To je urlik tišine koja para nebo tzv. "srBskog političkog korpusa". Ko se to osim pojedinaca organizovano oglasio u Srba? A pogledajte političke srpske glavaše u Republici Srpskoj. Na teritoriji tog entiteta je Srebrenica. Na teritoriji tog entiteta je počinjen genocid. I šta? Ništa. Niti riječi, niti slova barem ljudskog prezira prema monstrumu iz srbijanske Skupštine. Samo tuga tišine. I onda sa punim pravom možemo reći, oni ćute jer je ćutanje odobravanje stavova Vjerice Radete. A odobravanje je sakupljanje političkih poena.

 

Tako će nacionalističko rukovodstvo entiteta RS, dobiti naredne izbore, ne na lažnim obećanjima o nekakvim radnim mjestima. Ne! Dobiće izbore na negiranju genocida, na prizivanju novog genocida, na ukidanju i izmjeni Rezolucije o Srebrenici, na prećutnom aminovanju sumanutih riječi Vjerice Radete.

Ali na koncu, ostaje istina sveta.

 

Hatidža Mehmedović je sa svojom ubijenom porodicom živa u svima nama i živjeće vječno. Svaki sekund neko na ovoj Planeti po dobru pomene Hatidžu. Svaki sekund!

 

A ovo lice zla. Ova Vjerica? Ona je živi mrtvac. Ona je ozračena mješina tjelesnih tečnosti i kostiju koja isijava zlo. A zlo se prima zato što namjesto kazne dobija nagradu. Zlo se prima u zloj bašti, treba to reći.

Ono što moramo raditi svaki dan, svaki sekund je sjećanje na Hatidžu i liječenje od zla.

 

Objavio/la haler u 15:50, 0 komentar(a), print, #

25.07.2018.

SREBRENICA SE OPROSTILA OD HATIDžE MEHMEDOVIĆ

SREBRENICA SE OPROSTILA OD HATIDŽE: Hadžihafizbegović: "Više ima bosanskohercegovačke države u Hatidžinoj šamiji nego u nekim zastupničkim klupama"

Majku Hatidžu, kako je rekao Hadžihafizbegović, ukopat će danas i muslimani i pravoslavci i katolici i jevreji i Romi i Eskimi.

.....................
SREBRENICA SE OPROSTILA OD HATIDŽE: Hadžihafizbegović: 'Više ima bosanskohercegovačke države u Hatidžinoj šamiji nego u nekim zastupničkim klupama' - 1

...........................

Komemoracija preminuloj Hatidži Mehmedović, predsjednici Udruženja "Majke Srebrenice", održana je u Kulturnom centru Srebrenica u prisustvu velikog broja prijatelja, poznanika, Srebreničana i ljudi iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine. 

 

Komemoraciji su, među ostalima, prisustvovali Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale BiH, Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH, Hajra Ćatić i Munira Subašić iz udruženja porodica srebreničkih žrtava, Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, predstavnici Ambasade Turske u Sarajevu, Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija i izaslanik Rijaseta IZ u BiH, Asim Sarajlić, zastupnik u Parlamentu BiH, Safet Softić, delegat u Parlamentu BiH, Dževad Mahmutović, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, glumac Emir Hadžihafizbegović, predstavnici Bošnjaka iz Srebrenice... Porodice žrtava genocida te drugi na komemoraciju i dženazu došli su autobusima iz Tuzle i Sarajeva, Visokog i drugih mjesta, pieš Faktor.ba.

 

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice", obratila se na komemoraciji gdje je, između ostalog, kazala da obećava kako će oni koji ostaju na ovom svijetu iza Hatidže ustrajati na putu istine:

 

- Danas ispraćamo majku kojoj dušmani nisu dozvolili da bude majka. Koja nije doživjela da u škole, na fakultet isprati svoje sinove i koja je posljednje 23 godine svoga života ispratila teškom patnjom i pretvorila ih u borbu za dostojanstvo ubijenih srebreničkih sinova. Obećavamo ti da ćemo nastaviti tragati za svakom koščicom naših sinova. Ti si to radila u ime svih nas. Neka ti je rahmet. Od danas ćemo mi, tvoje sestre u boli, učiti dove na mezarima tvojih Almira, Azmira i Abdulaha.

 

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", kazala je: "Hatidža se 23 godine borila za istinu i pravdu. Oni koji su počinili bol i genocid, neka očekuju kaznu. Neka nemaju mira, kao što i mi svaku noć legnemo s bolom. Draga naša Hatidža, nećemo stati.

 

Predsjednik Skupštine općine Srebenica Alija Tabaković je poručio da je rahmetli Hatidža uzor bosanske žene i majka svake majke.

 

- Rahmetli Hatidža je imala srce u kojem utočište nije moglo naći zlo. Ona je bila majka svoj djeci bez obzira na naciju, rasu i porijeklo - rekao je Tabaković kroz suze.

 

Emir Bektić je u ime mladih koji su preživjeli genocid rekao da danas ispraćamo istinskog heroja u borbi za pravdu i istinu.

 

- Prvi put u historiji Bošnjaka nakon toliko stradanja naše majke dižu svoj glas u borbi za istinu i pravdu. Hatidža je bila majka svih nas - rekao je Bektić.

 

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović je podsjetio i da se poznata glumica Angelina Jolie oglasila povodom smrti Hatidže Mehmedović što govori o veličini zločina koji se dogodio u Srebrenici, ali i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

- Više ima bosanskohercegovačke države u Hatidžinoj šamiji nego u nekim zastupničkim klupama - rekao je Hadžihafizbegović.

 

Majku Hatidžu, kako je rekao Hadžihafizbegović, ukopat će danas i muslimani i pravoslavci i katolici i jevreji i Romi i Eskimi.

 

- Ukopat će je svaki dio dunjaluka na kojem živi barem jedan čovjek - rekao je Hadžihafizbegović.

 

Nakon komemoracije, ispred Čaršijske džamije u Srebrenici klanjana je dženaza Hatidži Mehmedović, koju je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

 

Prije klanjanja dženaze, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić je prisutnima na dženazi, koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine i šire, rekao da je Hatidža Mehmedović bila hrabra, dostojanstvena žena, koja se borila za istinu i pravdu.

 

- I kada smo griješili, Hatidža nije dala na nas. Mi smo bili njena djeca. Radovala se djeci u Srebrenici. Živjela je za našu djecu, jer su ubili njenu. Mi joj obećavamo da ćemo se boriti za Srebrenicu, da će se ovdje u ovom mjestu rađati djeca. Poštovat ćemo amanet naših majki, moramo govoriti o Srebrenici, genocidu, ali i o životu u Srebrenici - poručio je ef. Peštalić.

 

U 13 sati i 30 minuta bit će ponovo klanjana dženaza Hatidži Mehmedović u mjestu Bektići (MZ Sućeska) gdje će se obaviti i ukop.

 

Na Kliničkom centru u Sarajevu, 22. jula 2018. godine, nakon duge i teške bolesti umrla je Hatidža Mehmedović. Bila je predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice", a 23 godine je ustrajavala u borbi za istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine, te pravdi i kažnjavanju zločinaca.

alt

Hatidža Mehmedović je tokom genocida u Srebrenici izgubila dva sina Almira (18), Azmira (21), supruga Abdulaha (44), dva brata i brojnu rodbinu.

 

Hatidža Mehmedović je rođena 1952. godine u selu Bektići (MZ Sućeska). U Srebrenicu se vratila 2003. godine, u porodičnu kuću u naselju Vidikovac.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
77026008

Powered by Blogger.ba