Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

21.07.2018.

HOLANDSKI PUBLICISTA EDWIN GILTAY : HOLANDIJA PRIKRILA FOTOGRAFIJE MRTVIH BOŠNJAKA

21.07.2018.

DOKLE ĆE VIŠE NACIFAŠISTE I ŠOVINISTE "DRAGAN ČOVIĆ I MILORAD DODIK",SLOBODNO HODATI PO BiH I SLOBODNO RASTURATI BiH, BEZ IKAKVIH REAKCIJA INSTITUCIJA BiH I MEDJUNARODNE ZAJEDNICE

PIROVA POBJEDA ČOVIĆA I DODIKA: Puzigaća je i slijepcima otvorio oči!

Usred slavlja, Čovića je ohladila bivša zastupnica Evropskog parlamenta, Doris Pack, otpuživši HDZ da je glasao protiv usvajanja demokratskog zakona koji ima podršku Venecijanske komisije u Evropske narodne partije.


.............................
PIROVA POBJEDA ČOVIĆA I DODIKA: Puzigaća je i slijepcima otvorio oči!


...................................

Lider HDZ-a, Dragan Čović, i njegov strateški partner, Milorad Dodik, proslavili su pobjedu jer su (privremeno) spriječili probosanski blok partija da izglasa Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama. Naime, zastupnik SNSD-a Drago Puzigaća i zastupnica HDZ-a, Lidija Bradara, kao članovi Kolegija ovog Doma, uložili su veto i tako spriječili poslanike da raspravljaju i odlučuju o predloženom zakonu koji je golemom većinom zastupnika ranije usvojen u Predstavničkom domu.

 

No, usred slavlja, ohladila ih je bivša zastupnica Evropskog parlamenta, Doris Pack, poznata po britkom jeziku i direktnom govoru. Packova, koja je ne tako davno za Milorada Dodika kazala da je „korisni idiot za Ruse“, izrazila je žaljenje u Mostaru što je Čovićev HDZ uz pomoć Milorada Dodika srušio Izborni zakon u Domu naroda.

 

-Znam da se u suštini radi o demokratskom zakonu, a da je takav prijedlog potvrdila i Venecijanska komisija. Stav i Evropske narodne stranke je da je taj zakon sasvim uredu. Nažalost desilo se ono čemu su se neki nadali, a čega su se neki i pribojavali. Žao mi je što je takav zakon odbijen, jer se u odbijanju ne može govoriti o nacionalnom interesu. Ovdje je riječ o interesu jedne stranke, znamo svi koje, kazala je Doris Pack, čija je izjava poput bombe odjeknula u redovima Čovićevog HDZ-a, jer dolazi kao potvrda da prijedlog probosanskog bloka uvažava evropske demokratske standarde.

 

No, još je važnija činjenica da je probosanski blok nakon vanredne sjednice Doma naroda, više nego ikada ranije uvjeren da nikada i ni pod koju cijenu ne smije pristati na HDZ-ov prijedlog promjena izbornog zakona, koji bi suštinski promijenio ustavni karatker Federacije BiH. Prema ustavu BiH, Federacija je zajednica deset kantona, no HDZ traži da se Federacija definira kao zajednica tri ravnopravna naroda, pri čemu bi glavnina hrvatskih delegata dolazila s prostora tzv. Herceg Bosne a glavnina srpskih delegata s prostora Livanjskog kantona (Drvar, Glamoč, Grahovo...) odakle dolazi i Dodikov poslušnik, Drago Puzigaća. U novom Domu naroda, koji bi se konstituirao prema prijedlogu HDZ-a, Dodik bi preko desetak zastupnika poput Puzigaće dobio takve instrumente moći da bi mogao blokirati svaki zakon koji mu nije po volji, a da pri tome, Bošnjaci u RS-u ne mogu zaštititi niti jedan nacionalni interes.

 

Rezultat tako provedenih promjena izbornog zakonodavstva bio bi katastrofalan za Federaciju BiH koja bi se postupno pretvorila u „malu BiH“ s tri ravnopravna, konstitutivna naroda, dok bi Republika Srpska ostala unitarna tvorevina s predominacijom Srba, bez ikakavih institucionalnih mehanizama putem kojih bi Bošnjaci i Hrvati mogli efikasno zaštititi svoje nacionalne interese.

 

Ali, ako je već Ustavni sud pretvorio Federaciju BiH u zajednicu tri ravnopravna, konstitutivna naroda, i doveo je u istu ravan kao Republiku Srpsku, koja je također ustavom definirana kao zajednica tri ravnopravna, konstitutivna naroda, zašto se u tom slučaju ne formiraju identični mehanizmi zaštite nacionalnih prava u dva entiteta. Zašto bi u Federaciji BiH postojao Dom naroda a u Republici Srpskoj Vijeće za zaštitu nacionalnih interesa? Zar nije logično uspostaviti simetrična rješenja, pa u oba entiteta formirati domove naroda ili pak vijeća za zaštitu nacionalnih interesa? Sve su to pitanja koja se logično nameću nakon blokade Dodikovog poslušnika Drage Puzigaće, koji je naprosto prisilio Bošnjake da obnove zahtjev za simetričnim ustavim rješenjima u dva entiteta.

 

Suprotno prijetnjama Dragana Čovića, prava kriza uslijedila bi tek ako bi bošnjački političari pristali na rješenja koja zagovara HDZ BiH, jer bi se takvim rješenjima omogućile dodatne blokade Federacije BiH. Sasvim konkretno, Dodik bi preko Doma naroda dobio trećinu vlasti u Federaciji BiH, i mogao bi efikasno blokirati usvajanje bilo koje odluke ili zakona koji mu nije po volji. Dobio bi u ruke moćan mehanizam ucjene, pri čemu Bošnjaci ne bi imali nikakav institucionalni mehanizam da uklone blokadu ili ucjenu.

 

Naravno, treba poštovati odluku Ustavnog suda, ali ne samo u onom dijelu koji se odnosi na proporcionalni izbor delegata iz tri konstitutivna naroda u federalni Dom naroda, nego i u onom dijelu presude kojim je promijenjen karakter Federacije BiH. Ako se sada dva entiteta jednako definiraju kao zajednice tri ravnopravna naroda, onda treba u oba entiteta formirati identične mehanizme zaštite vitalnih interesa tri ravnopravna naroda.

 

Bošnjaci se ne trebaju ljutiti na Puzigaću nego mu moraju biti zahvalni jer je plastično pokazao kakav bi nepokretni invalid postala Federacija BiH ako bi se primijenio HDZ-ov model izbornog zakona.

 

(S.B.)

21.07.2018.

DR. EMIR RAMIĆ : ONO ŠTO JE ROĐENO NA GENOCIDU NEMOŽE BITI PREDMET MEĐUNARODNOG DOGOVORA !

21.07.2018.

ISLAMSKA ZAJEDNICA UPOZORILA PREDSJEDNIKA ENTITETA RS-A: SMATRAT ĆEMO MILORADA DODIKA ODGOVORNIM U SLUČAJU DA DOĐE DO NAPADA NA DžAMIJU ILI IMAMA"!

IZ BiH UPOZORILA PREDSJEDNIKA RS-a: "Smatrat ćemo Dodika odgovornim u slučaju da dođe do napada na džamiju ili imama"

“Ovdje se radi o šovinizmu i govoru mržnje kakvom smo svjedočili pred početak agresije i genocida u BiH kada se stvarala atmosfera koja je između ostalog rezultirala rušenjem svih džamija na teritoriji koju su kontrolisale paravojne formacije bosanskih Srba i formacije iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Grčke”, zaključio je Jusić.IZ BiH UPOZORILA PREDSJEDNIKA RS-a: 'Smatrat ćemo Dodika odgovornim u slučaju da dođe do napada na džamiju ili imama' - 1
...........................

Savjetnik reisul-uleme za medije i portparol Islamske zajednice u BiH Muhamed Jusić je, komentarišući uvrede predsjednika RS-a Milorada Dodika na račun ezana, muslimanskog poziva na molitvu, poručio kako se IZBiH neće spuštati na Dodikov nivo, te da na ovakve uvrede prije svega trebaju reagovati državni organi u BiH, javlja Anadolija.

alt 

Milorad Dodik je prije nekoliko dana tokom gostovanja na jednoj srbijanskoj televiziji ezan nazvao “arlaukanjem”. Dodik je, osim što je vrijeđao ezan, izjavio kako su građani Banje Luke zbog ezana istraumirani, kao i da su “zbog ezana pale cijene nekretninama u Banjoj Luci”.

 

Muhamed Jusić je u razgovoru s novinarom AA poručio kako IZ ne želi polemizirati s Dodikom, jer, kako je kazao, on to očekuje ne bi li tako dobio predstojeće izbore.

 

“Islamska zajednica u BiH će Dodika smatrati odgovornim u slučaju da dođe do napada na džamiju ili imama”, poručio je Jusić.

 

Podvukao je također kako zapravo na ovakve uvrede koje je izgovorio Dodik trebaju reagovati državni organi, prvenstveno tužilaštvo, jer u ovom slučaju postoje elementi krivične odgovornosti, odnosno da je riječ o krivičnom djelu izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

 

Islamska zajednica se, prema riječima Jusića, neće spuštati na Dodikov nivo, s njim polemizirati, ali ni trpiti uvrede.

 

“Ovdje se radi o šovinizmu i govoru mržnje kakvom smo svjedočili pred početak agresije i genocida u BiH kada se stvarala atmosfera koja je između ostalog rezultirala rušenjem svih džamija na teritoriji koju su kontrolisale paravojne formacije bosanskih Srba i formacije iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Grčke”, zaključio je Jusić.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214169

Powered by Blogger.ba