Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.07.2018.

GS O UVREDAMA NA RAČUN EZANA : MILORAD DODIK JE NAJVEĆI POZNATI JEDNOĆELIJSKI ORGANIZAM

GS o uvredama na račun ezana : Milorad Dodik je najveći poznati jednoćelijski organizam

Građanski savez smatra izjave Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a da je pozivanje na molitvu sa džamija „arlaukanje“ otvorenim pozivom na nasilje i novi rat.

Koalicija, tačnije osovina zla Milorad Dodik-Dragan Čović neće, kao što vidimo, prezati ni od toga da krene stopama Radovana Karadžića i Mate Bobana u namjeri da izazovu raspad Bosne i Hercegovine. Izjava Milorada Dodika da su oni koji muslimanske vjernike pozivaju na molitvu, kao i oni koji se tom pozivu odazivaju zapravo životinje – jer, životinje arlauču, a ne ljudi – nije samo karadžićevski tip dehumanizacije više od polovine stanovništva BiH, nego pokazuje da u njegovom slučaju imamo posla sa najvećim poznatim jednoćelijskim organizmom.

Ali, to ne znači da ga treba potcijeniti: Dodik je pod nosom vladajuće većine od režimske policije formirao paralelne oružane snage, a jedan od dvojice njegovih glavnih ideologa, Rajko Vasić otvoreno prijeti novim genocidom. Državne institucije, koje su imale smisla kada su osnovane su sada pod kontrolom koalicije Čović-Dodik, što se vidi i iz odbijanja glavne tužiteljice BiH, Gordane Tadić da naredi istragu protiv Vasića zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

Mi u GS-u smo učinili sve što smo mogli da spriječimo ostvarivanje punog potencijala koalicije Čović-Dodik nakon izbora u oktobru i stoga pozivamo probosanske stranke i njihova rukovodstva da shvate da imamo posla sa najozbiljnijim udarom na državu od 1992. godine. Svrha savezništva Čović i Dodik, kako se to pokazalo i jučer u parlamentu FBiH, je svođenje građanske većine u BiH na podjarmljenu robovsku kastu. Suština njihovog plana B je genocidna. Stoga, još jednom i ovim putem pozivamo na nastavak procedure za usvajanje Zakona o izbornim jedinicama, nakon smjene Dodikovog Drage Puzigaće. Alternativa Zakonu o izbornim jedinicama je haos i nasilje.

Mi iz GS-a smo također zahvalni i predstavnicima međunarodne zajednice na šutnji nakon posljednjih Dodikovih izjava. Njihova šutnja govori mnogo rječitije od nas ono što tvrdimo sve vrijeme: da nam niko neće pomoći ako ne pomognemo sami sebi. Dodik, koji muslimane u BiH otvoreno, na televiziji, proglašava životinjama će koliko sutra opet biti rado viđen sagovornik raznih vigemarka i incka u ovoj zemlji. Jer, principi liberalne demokratije za EU prestaju tamo gdje počinje muslimanska većina. Nema nikakve potrebe da tu lekciju učimo dva puta. Naučili smo je devedesetih. I zato ne smijemo dopustiti njeno ponavljanje. Jer je nećemo preživjeti, kao što nam to Milorad Dodik jasno i otvoreno poručuje.

(Kliker.info)

20.07.2018.

PRAVNI EKSPERT, NEDIM ADEMOVIĆ: "DRAGO PUZIGAĆA JE ZLOUPOTRIJEBIO SVOJ POLOŽAJ, ALI POSTOJI IZLAZ IZ OVE SITIUCIJE"!

PRAVNI EKSPERT, NEDIM ADEMOVIĆ: "Puzigaća je zloupotrijebio svoj položaj, ali postoji izlaz iz ove situacje"!

Ekspert u oblasti ustavnog prava, Prof. dr. Nedim Ademović, smaatara da je dopredsjedavajući Doma naroda FBiH Drago Puzigaća zloupotrijebio svoj položaj jer je, prvo, mimo bilo kakvih konsultacija sa svojim delegatima iz kluba donio samoinicijativno odluku, a drugo, odučio da to pitanje ide po posebnoj proceduri zbog ugroženosti ne srpskog, već hrvatskog naroda.

.........................
PRAVNI EKSPERT, NEDIM ADEMOVIĆ: 'Puzigaća je zloupotrijebio svoj položaj, ali postoji izlaz iz ove situacje'!
.......
.....................................

Takva uloga – zaštita jednog naroda od navodne povrede vitalnog nacionalnog interesa putem predstavnika drugog naroda, ne postoji u Ustavu Federacije BiH, kaže Ademović u razgovoru za Vijesti.ba.

 

- Pošto jučerašnja sjednica Doma naroda FBiH, na čijem dnevnom redu je bio Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH, u formalnom smislu nije održana, delegatima zvanično nije predstavljen akt koji je potpisala predsjedavajuća ovog doma Lidija Bradara, a kojim je ovaj prijedlog proglašen štetnim po vitalni nacionalni interes Hrvata. Vijesti.ba raspolažu informacijom da je akt delegatima dostavljen danas putem e-maila. Šta to u pravnom smislu znači?

 

ADEMOVIĆ: Mislim da je to moguće, ako se tumači sam Ustav FBiH. Naime, predsjedavajuća i dva potpredsjedavajuća, pošto imaju taj legitimitet, mogu prije sjednice, kada se sastavlja dnevni red, odlučiti da se određena parlamentarna odluka usvaja po posebnoj proceduri zaštite vitalnog nacionalnog interesa, tj. da se proglasi da se tiče vitalnog nacionalnog interesa.

 

Međutim, takva odluka bi podrazumijevala da su se predsjedavajuća i potpredsjedavajući prethodno dogovorili sa svojim delegatima iz klubova naroda o tome. Jer, oni, s obzirom na svoju funkciju, imaju formalnopravno legitimitet da takvu odluku donesu, međutim, suštinski, oni su samo glasnogovornici svojih naroda koje predstavljaju delegati u klubovima.

 

Samim tim, ako ću se povoditi izvještajima medija, ubijeđen sam da je Drago Puzigaća zloupotrijebio svoj položaj jer je, prvo, mimo bilo kakvih konsultacija sa svojim delegatima iz kluba donio samoinicijativno odluku, a drugo, odučio da to pitanje ide po posebnoj proceduri zbog ugroženosti ne srpskog, već hrvatskog naroda.

Takva uloga – zaštita jednog naroda od navodne povrede vitalnog nacionalnog interesa putem predstavnika drugog naroda, ne postoji u Ustavu Federacije BiH.

 

- Dopredsjedavajući Doma Drago Puzigaća izjavio je da nije potpisao da je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama štetan po vitalni nacionalni interes Hrvata, već da se izjasnio kako smatra da zakon spada u pitanje vintalnog nacionalnog interesa. Postoji li razlika kada dva člana rukovodstva kluba označe zakon štetnim po vitalni interes dva naroda, u odnosu na ovaj slučaj u kojem je Bradara označila da je štetan po vitalni interes Hrvata, a Puzigaća samo konststovao da smatra da zakon spada u pitanje vintalnog nacionalnog interesa, bez da je označio da je štetan po vitalni interes Hrvata i/ili Srba?

 

ADEMOVIĆ: Razlika postoji, i to bitan. Ako dvije od tri osobe koje čine vodstvo Doma naroda – predsjedavajuća i njena dva potpredsjedavajuća – smatraju da je neka odluka Doma štetna za vitalni nacionalni interes, onda, u konačnici, ako nema konsenzusa većine iz svih naroda, nema ni mogućnosti da se takva odluka usvoji. Jednostavno se takav prijedlog skida sa dnevnog reda i predlagač ne može ponovo da predloži takvu odluku. To, suštinski, znači da i Ustavni sud Federacije BiH neće biti uključen u proceduru zaštite, sav postupak se okončava u Domu naroda.

 

Ako to uradi samo jedna od tri osobe koje čine vodstvo, onda je procedura drugačija. Ako ne bude konsenzusa oko konačnog teksta takve odluke koja se predlaže, Ustavni sud Federacije BiH, u konačnici, odlučuje, prvo, da li se ona uopšte tiče vitalnog nacionalnog interesa i, drugo, ako da, da li je on povrijeđen. Drugim riječima, ako dva naroda, putem svojih predstavnika koje čine vodstvo Doma naroda smatraju da je nešto destruktivno po vitalni interes dva naroda, samo parlamentarni konsenzus može voditi ka usvajanju neke odluke.

 

Samim tim, ako se potpredsjedavajući Drago Puzigaća nije izjasnio u vezi sa srpskim narodom, onda takva njegova odluka, po meni, nije formalnopravno ispravna, jer on se mora referisati na ugroženost isključivo srpskog naroda. Zbog toga je i izabran, a nije izabran da štiti hrvatski ili bošnjački narod. Takav legitimitet zasigurno nema!

 

- Kako je uopšte moguće da se pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, kada Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH uopšte nije razmatran, jer nije bilo sjednice? Da li zakon mora biti usvojen, da bi se potom pokretalo ovo pitanje, ili se ono može pokrenuti i na Prijedlog zakona?

 

ADEMOVIĆ: Mislim da sam djelimično dao odgovor. Naime, predsjedavajuća Doma predlaže dnevni red. Već pri samom predlaganju, predsjedavajuća, ali i njena dva potpredsjedavajuća, imaju pravo da prijedlog odluke uvrste na dnevni red, ali da usvajanje ide po posebnoj proceduri za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Kao što sam rekao, to je logično postupanje samo ako iza takve odluke stoje delegati klubova čiji je predstavnik tražio takvu proceduru.

 

Međutim, pošto se dnevni red mora usvojiti, sasvim je logično da se delegati kluba koji se ne slažu sa takvim prijedlogom dnevnog reda, izjasne protiv, znači ne protiv rasprave o toj odluci, već protiv vrste procedure koja treba da se primijeni. Mislim da je to način da se zloupotrebe ove vrste spriječe, tj. da delegati koriguju na taj način svog izabranog predstavnika u vodstvu Doma naroda. To mislim da je i rješenje za ovaj slučaj!

 

- U Poslovniku je istaknuto je da ukoliko više od jednog predsjedavajućeg ili potpredsjedavajućeg Doma naroda smatra da zakon spada u pitanja od vitalnog nacionalnog interesa, zakon će biti uvršten u dnevni red Doma naroda kao pitanje od vitalnog interesa. Šta slijedi dalje, Poslovnikom to nije utvrđeno. Pitanje je da li se u tom slučaju, uslovno rečeno, vraća na drugu mogućnost propisanu Poslovnikom, odnosno ako zakon na sjednici Doma naroda dobije prostu većinu, a u jednom od klubova naroda dvije trećine delegata glasa protiv, taj zakon ide na Ustavni sud ili je riječ o tome da ukoliko ne bude većine u svakom klubu naroda, zakon će biti oboren, bez da se ide na Ustavni sud?

 

ADEMOVIĆ: Ako se na slijedećoj sjednici predloži dnevni red, pri čemu, potpredsjedavajući Puzigaća ostane pri tome da nacrt ovog Zakona ide po proceduri zaštite vitalnog nacionalnog interesa, kao i predsjedavajuća, moja procjena je da od tog Zakona nema ništa. U tom slučaju, po mom mišljenju, Dom naroda mora postići konsenzus, a njega nema, to svi znamo. Zakon neće biti usvojen, te će se isti vratiti predlagačima na novi postupak. U tom slučaju, predlagači ne mogu ponovo podnijeti isti tekst zakona.  

 

- Koji je eventualno izlaz iz ove situacije i postoji li mogućnost da ovaj zakon bude usvojen do oktobarskih izbora?

 

ADEMOVIĆ: Po izvještavanju medija, postoji istinska sumnja da je potpredsjedavajući Puzigaća zloupotrijebio svoju poziciju. Mislim da je rješenje da se na slijedećoj sjednici pri usvajanju dnevnog reda, delegati iz Kluba srpskog naroda usprotive odluci potpredsjedavajućeg Puzigaće, ako su zaista protiv njegovog mišljenja.

 

Ako se potpredsjedavajući Puzigaća, pak, izjasni da on podržava posebnu proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog ugroženosti hrvatskog naroda, onda se takva odluka ne može ni prihvatiti, jer je ona, po mom dubokom ubjeđenju, formalnopravno ništava, jer potpredsjedavajući Puzigaća nema takvu nadležnost. U tom slučaju, ostala bi na snazi samo odluka predsjedavajuće Bradare. To znači da bi se procedura vodila na drugi način, te bi se, u konačnici, ako ne bude konsenzusa, predmet uputio Ustavnom sudu Federacije BiH.

 

Druga opcija je, zaista, da se pokrene postupak razrješenja potpredsjedavajućeg Puzigaće, te da na njegovo mjesto dođe osoba koja će biti istinski glasnogovornik delegata iz Kluba srpskog naroda. 

20.07.2018.

JASENKO TUFEKČIĆ JE SIGURAN: "ZAKON O IZBORNIM JEDINICAMA ĆE PROĆI S NOVIM ZAMJENIKOM"


TUFEKČIĆ JE SIGURAN: "Zakon o izbornim jedinicama će proći s novim zamjenikom"

Iduće sedmice ćemo imenovati novog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda FBiH iz reda Srba i onda ćemo staviti na dnevni red Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatima u FBiH. Očekujem da on prođe, kazao je u petak "Nezavisnim" Jesenko Tufekčić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda FBiH.


.............................
TUFEKČIĆ JE SIGURAN: 'Zakon o izbornim jedinicama će proći s novim zamjenikom'
...............
.............................

Na upit kako misle ponovo staviti na dnevni red zakon za koji je Drago Puzigaća, zamjenik predsjedavajućeg ovog doma u mandatu potpisao da je destruktivan po nacionalne vitalne interese, Tufekčić je objasnio da će novi zamjenik predsjedavajućeg dati svoje mišljenje i da će zakon proći.

 

Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda FBiH, pak, tvrdi da Puzigaćin potpis važi i da ne razumije "velike eksperte" koji to tumače drugačije.

 

Marinko Čavara, predsjednik FbiH, za medije je u petak rekao da će predstavnici HDZ-a u Domu naroda federalnog parlamenta iskoristiti sve poslovničke i ustavne mogućnosti da ne dozvole usvajanje zakona o izbornim jedinicama u FBiH.

 

Podsjećajući da je ovaj zakonski prijedlog u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH usvojen jednostrano, glasovima dominantno bošnjačkih stranaka, Čavara je istakao da je riječ o lošem rješenju kojim se ruši odluka Ustavnog suda BiH.

 

"Ono što je Ustavni sud BiH izbrisao u Izbornom zakonu BiH, oni su sad napisali u federalnom zakonu, što jasno i nedvosmisleno dokazuje da je to neustavan zakon", rekao je Čavara.

 

Drago Puzigaća, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda FbiH, kazao je u petak da mogu da rade šta god hoće te da potpis koji je stavio stoji i da je on validan.

 

U četvrtak je prekinuta sjednica Doma naroda FBiH zbog toga što je u sali federlanog parlamenta u Sarajevu bilo samo 15 delegata. Na sjednici se nisu pojavili Klub Bošnjaka i ostalih, a nije bilo ni većine iz Kluba Srba.

 

 

(NN/SB)

20.07.2018.

POTPREDSJEDNIK FBiH MILAN DUNOVIĆ: "ZAKON O IZBORNIM JEDINICAMA JE USPOREN, ALI NE I ZAUSTAVLJEN"

POTPREDSJEDNIK FEDERACIJE DUNOVIĆ NAJAVLJUJE: "Zakon o izbornim jedinicama je usporen, ali ne i zaustavljen"

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović kaže za Vijesti.ba kako je juče u Domu naroda na djelu potvrđena i pokazana brutalna demonstracija moći koalicija HDZ-a BiH i SNSD-a.

..............................
POTPREDSJEDNIK FEDERACIJE DUNOVIĆ NAJAVLJUJE: 'Zakon o izbornim jedinicama je usporen, ali ne i zaustavljen'


..............................

"Ta koalicija dovodi cijelu BiH u jedan vid blokade, jer ukoliko zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH ne bude usvojen, nejasno je kakva će biti provedba izbornih rezultata", upozorava on.

Za potpredsjednika FBiH nije iznenađujuće što je dopredsjedavajući Doma naroda FBiH iz reda srpskog naroda Drago Puzigaća, inače član SNSD-a, podržao zahtjev predsjedavajuće ovog doma Lidije Bradare iz HDZ-a BiH za ocjenu vitalnog nacionalnog interesa na Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.

 

"Ovih zahtjevom zapravo se poručuje da su ugroženi interesi HDZ-a, a ne etnički interesi Hrvata kao konstitutivnog naroda. Zakon o izbornim jedinicama daje pravo svim građanima da budu birani u kantonalne skupštine kako bi došli u Dom naroda FBiH. To pravo se ovim zakonom Hrvatima daje u daleko većoj mjeri nego što to HDZ BiH i HNS žele", ističe Dunović.

 

Ipak, kaže da je interesantna činjenica da je Puzigaća, kao dopredsjedavajući Doma naroda iz reda srpskog naroda, potpisao zahtjev, tvrdeći da je ugrožen etnički interes Hrvata. Klub Srba, dodaje, ne stoji iza njegovog potpisa.

 

Dunović podsjeća da je Klub Srba je zatražio smjenu Puzigaće sa mjesta dopredsjedavajućeg, te da je zatražio da ovaj zahtjev bude razmatran na redovnoj sjednici Doma naroda, koja je zakazana za 26. juli.

"Na toj sjednici jerovatno će biti izabran novi dopredsjedavajući, kako bi se Puzigaćin potpis na neki način anulirao i kako bi se ušlo u proces usvajanja ovog zakona", navodi Dunović.

 

U razgovoru za Vijesti.ba, on naglašava kako je potrebno identifikovati i jasno definisati krivca u ovom slučaju.

S tim u vezi, podsjeća da je SDA stranka koja je prije tri godine pristala da SNSD uđe u federalnu vlast.

"Kada je Puzigaća imenovan, rekao sam da su HDZ, SBB i SDA uveli SNSD u federalnu vlast. Kada su HDZ i SDA tražili moju smjenu 2015. godine, nakon što je DF izašao iz vlasti u FBiH, rekao sam da neću podnijeti ostavku, između ostalog, zbog toga što neću dozvoliti da SNSD uđe u federalnu vlast. Nisam to dozvolio, niti je DF to nije dozvolio, ali SDA jeste. Za HDZ smo znali da će to dozvoliti. Nova koalicija u koju je, nakon izlaska DF-a, ušao i SBB, to je dozvolila rukama SDA i SBB-a. Time je njihova odgovornost za ono što se desilo u Domu naroda orgomna", mišljenja je Dunović.

 

Na pitanje Vijesti.ba da li su predlagači zakona o izbornim jedinicama mogli predvidjeti mogućnost koju su Bradara i Puzigaća iskoristili, Dunović kaže da se pretpostavljalo koji su mogući scenariji po pitanju pokretanja vitalnog nacionalnog interesa.

 

"Prvi scenario je pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa preko dvije trećine kluba jednog naroda. U toj situaciji zakon nakon određenih koraka dolazi do Ustavnog suda FBiH. U scenariju koji je juče iskoristio HDZ BiH uz pomoć SNSD-a, ova instanca se zaobilazi. Ukoliko HDZ zaista smatra da ovaj zakon povređuje etničke interese Hrvata, onda su trebali ići sa procedurom da ovu problamatiku upute na Ustavni sud FBiH. Međutim, jasno je da oni smatraju da ovaj zakon povređuje prava HDZ-a, a ne Hrvata, pa su vješto izbjegli kategoriju Ustavnog suda u kompletnom procesu", navodi potpredsjednik FBiH.  

 

Dunović podsjeća da su DF i SDP krajem prošle godine uputili ovaj zakon u parlamentarnu proceduru, te da SDA nije došla na sjednicu Predstavničkog doma kada je ovo pitanje bilo na dnevnom redu.

 

"Tada sam rekao da se bojim da je SDA odustala od multietničke BiH. U toj mojoj izjavi mislio sam na dvije stvari. Prva je imenovanje Drage Puzigaće kao člana SNSD-a za dopredsjedavajućeg Doma naroda, mimo volje Kluba Srba koji je imao drugi prijedlog. Druga stvar je nedolazak na sjednicu na kojoj bi se pričalo o ovom zakonu, koji je pokazao da je SDA-u u tom momentu bilo u redu da se ide ka HDZ-ovim prijedlozima za Izborni zakon koji u potpunosti uništavaju multietnični princip ravnopravnosti svih građana i naroda", naglašava Dunović.

 

Nakon ta dva koraka, ističe, SDA je promijenila politiku i podržala ovaj zakon.

 

"Međutim, očigledno da je prošlo previše vremena. HDZ je iskoristio mogućnost već imenovanog puzigaće i desilo se ovo što se desilo", dodaje on.

 

Prema njegovim riječima, iz SDA divno poručuju da će Puzigaća biti smijenjen glasovima ove stranke.

 

"Međutim, zašto je glasovima SDA izabran? To je prvo pitanje", smatra Dunović.

Takođe, mišljenja je da ne stoje tvrdnje HDZ-a BiH da se zakonom o izbornim jedinicama vrši pravno nasilje nad Ustavom BiH, ustavno-pravnim poretkom i gotovo svim institucijama.

 

"Zakonom o izbornim jedinicama daje se mogućnost svim građanima i svim konstitutivnim narodima da budu birani. Ne znam kakvo je to nasilje, ako dajemo svakom građaninu pravo da bude biran i ako radimo onako kako je Venecijanska komisija potvrdila, a to je da se radi o demokratskom procesu koji su u skladu sa Poveljom EU", navodi Dunović.

 

Kako ističe, predloženi zakon omogućava evropski put BiH.

 

"HDZ uporno tvrdi je stvar potrebno vratiti u proceduru u Parlament BiH. Međutim, ovo nije Izborni zakon, nego obaveza Federalnog parlamenta da usvoji zakon o izbornim jedinicama i broju mandata. To ovaj parlament nikada nije uradio, a ima obavezu da to uradi svake četiri godine. HDZ BiH potpuno zamjenjuje tezu. Dovodi hrvatski narod u poziciju da im oduzima pravo da budu birani u Sarajevu, Tuzli ili Goraždu, a analogno tome zabranjuje se Bošnjacima da budu birani u Stocu ili Mostaru", upozorava Dunović.

Odgovarajući na pitanje da li postoji šansa da predloženo zakonsko rješenje, uprkos novonastaloj situaciji, bude usvojeno do oktobarskih izbora, potpredsjednik FBiH kaže da je to teoretski izvodivo i da bi se moglo desiti.

 

"Zakon je usvojen u Predstavničkom domu. Čak i ako se ne usvoji u Domu naroda do izbora, može se usvojiti u određenom kraćem roku nakon izbora, te da se po tom zakonu izvrši provedba rezultata", dodaje Dunović.

Stoga zaključuje da mjesta za optimizam ima, jer, kako kaže, proces jeste usporen, ali nije zaustavljen.

 

 

(Vijesti.ba/SB)

20.07.2018.

CORMACKOVA I INZKO REAGOVALI NA NEOFAŠISTIČKU I ŠOVINISTIČKU IZJAVU MILORADA DODIKAIZJAV


KO TO TAMO ARLAUČE: Ovako su Cormackova i Inzko reagovali na Dodikovu izjavu o ezanu

"Svaka izjava koja promovira netrpeljivost ili govor mržnje je apsolutno neprihvatljiva i zahtijeva poduzimanje odgovarajućih mjera od strane vlasti BiH. Takva retorika posebno je opasna kada je koriste izabrani dužnosnici i javne ličnosti.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
KO TO TAMO ARLAUČE: Ovako su Cormackova i Inzko reagovali na Dodikovu izjavu o ezanu - 1
.......................

Milorad Dodik izazvao je brojne reakcije nakon izjava u emisiji "Ćirilica" koja se emituje na Alternativnoj televiziji u kojoj je poziv sa džamije na molitvu, ezan, nazvao "arlaukanjem".

 

Iz Američke ambasade u BiH  je rečeno da je svaka izjava koja promovira netrpeljivost apsolutno neprihvatljiva.

 

"Svaka izjava koja promovira netrpeljivost ili govor mržnje je apsolutno neprihvatljiva i zahtijeva poduzimanje odgovarajućih mjera od strane vlasti BiH. Takva retorika posebno je opasna kada je koriste izabrani dužnosnici i javne ličnosti.

 

Kao što je državni sekretar Pompeo nedavno rekao, zaštita i promoviranje globalnog poštivanja vjerskih sloboda prioritet je američke administracije.

 

"Predani smo promicanju vjerskih sloboda širom svijeta, i sada, i u budućnosti. To je pravo koje pripada svakom pojedincu na svijetu. Tamo gdje su napadnute temeljne vjerske slobode, sloboda izražavanja, štampe i pravo na mirno okupljanje, tu imamo sukobe, nestabilnost i terorizam. S druge strane, vlade i društva koja zagovaraju ove slobode su sigurnija, stabilnija i u njima vlada mir."", saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH. 

 

Dodik je, osim što je vrijeđao ezan, izjavio kako su građani Banje Luke zbog ezana istraumirani, kao i da su "zbog ezana pale cijene nekretninama u Banjoj Luci".

 

"U ovoj zemlji ima previše provokativne i beskorisne retorike. Javne ličnosti, koje imaju odgovornost da doprinose miru i pomirenju, trebaju pažljivo i odgovorno birati svoje riječi te se uzdržati od netolerantnih komentara. Odgovornost leži prvenstveno na izabranim i vladinim dužnosnicima, kako je istaknuto u više uzastopnih izvještaja visokog predstavnika UN-u. Poruka je ista za sve: BiH je multietnička država u kojoj svi građani – pripadnici tri konstitutivna naroda i ostalih – žive i rade zajedno", kazali su za N1 iz OHR-a.

20.07.2018.

MRŽNJA BEZ KAZNE

Mržnja bez kazne

.........................................

Govor mržnje u Bosni i Hercegovini nije rijetka pojava. Posebno ga koriste pojedini političari, ali je i sve prisutniji u medijima.

Iako se činilo da je krajem devedesetih otišao u zaborav, u posljednje vrijeme sve je izraženiji i najčešće se manifestuje prilikom obilježavanja pojedinih događaja, usko vezanih za rat u BiH.

Posljednji primjer je emisija "Ćirilica", emitovana na televiziji Happy, a koja se na području BiH emituje na banjalučkoj ATV, u kojoj je urednik i voditelj Milomir Marić sa gostima negirao i veličao genocid u Srebrenici.

No, nije jedini. Nekadašnji novinar i aktuelni član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić, dan pred obilježavanje genocida u Srebrenici, šokirao je javnost zaprijetivši na Twitteru novim genocidom nad Bošnjacima.

Analitičari kažu da ovakve pojave ne čude, ako se u obzir uzme činjenica da sankcija nema, uprkos postojanju Krivičnog zakona, u kojem se navodi da "ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine".

Mehmed Halilović, nekadašnji ombudsmen za medije, za naš radio kaže kako je uprkos skoro svakodnevnom govoru mržnje u medijima svega nekoliko slučajeva je završilo na sudu. Na naše pitanje u kojoj mjeri bi se stanje promijenilo da pravosudne institucije reaguju, Halilović odgovara:

"Mislim da su tužilaštva najslabija karika u pravosuđu Bosne i Hercegovine i ne reaguju na adekvatan način. Izbjegavaju da sankcioniraju, odnosno da pokreću istrage i sudske postupke za govor mržnje. Ne samo da treba sankcionirati one najodvratnije izljeve govora mržnje, već bi to preventivno djelovalo i sprečavalo ovako masivne i učestale pojave govora mržnje, pogotovo u online medijima", kaže Halilović.

Halilović: Tužilaštva najslabija karika u pravosuđu Bosne i Hercegovine
Halilović: Tužilaštva najslabija karika u pravosuđu Bosne i Hercegovine

U Bosni i Hercegovini, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) ima "oružje" u kažnjavanju onih medija koji u svom programu propagiraju govor mržnje. No, profesor na Odsjeku za žurnalistiku Tuzlanskog univerziteta Nail Kurtić nije zadovoljan njihovim djelovanjem.

"Regulatorna agencija apsolutno više ne ispunjava one funkcije koje ima u tom području, reguliranja, odnosno, sprečavanja ili sankcionisanja govora mržnje, ali i samoregulacijski mehanizmi, kao npr. Vijeće za štampu i sl. ne daju nikakve efekte. Dakle, problem je što u Bosni i Hercegovini ne funkcioniše regulacijski i samoregulacijski mehanizam medija", ocjenjuje profesor Kurtić.

Pak, u Regulatornoj agenciji za medije kažu kako je njihova uloga da se bave govorom mržnje u medijima, ali da nisu odgovorni za ono što političari izjavljuju, već, isključivo, novinari.

Prema riječima Helene Mandić, pomoćnice direktora za emitovanje, ova institucija djeluje na osnovu primljenih prigovora, te da nemaju stalni monitoring svih programa, što je jedan od ograničavajućih faktora u pokretanju postupaka. Na našu konstataciju kako naši sagovornici RAK-u zamjeraju nedovoljno korištenje ovlasti u kažnjavanju onih koji se služe govorom mržnje, Mandić kaže:

"Na to da profesori ukazuju 'prstom na nas' mogu Vam reći da ćemo mi ukazati 'prstom na tužilaštvo'. Vratiću se na primarnu ulogu Regulatorne agencije za komunikacije - ona odlučuje o tome da li je neka radijska ili televizijska stanica prekršila kodeks o audio-vizuelnim medijskim uslugama. Mi ne možemo kažnjavati političare zbog izjava koje oni prenose, a tu, po mom mišljenju, bi trebalo razgovarati sa nadležnim tužilaštvima. Mi ne možemo primjenjivati Krivični zakon BiH", ističe Mandić.

Kontić: Naš je problem u tome što na pojavu govora mržnje mi nemamo nikakvu reakciju
Kontić: Naš je problem u tome što na pojavu govora mržnje mi nemamo nikakvu reakciju

Istovremeno, novinar Boro Kontić ne spori kako u Bosni i Hercegovini govora mržnje ima svakodnevno, ali ono što on smatra većim problemom je to što izostaju reakcije, odnosno zakonske sankcije.

"Nema zemlje u svijetu gdje iz različitih razloga i podjela koji sežu u vremena više od 100 godina, se otvore rane i počnu rasprave, ali ono što razdvaja društva jeste ona koja imaju reakciju na to i ona koja nemaju reakciju. Naš je problem u tome što na pojavu govora mržnje mi nemamo nikakvu reakciju - nevladinih organizacija, intelektualaca, ljudi iz politike, medija koji na taj način pokazuju da se radi o neprihvatljivom ponašanju, da se radi o govoru mržnje. Kod nas se to pojavljuje ciklično. Nikad nije dovoljno govoriti protiv govora mržnje, protiv svakog oblika fašizma, i svakog oblika terora nad ljudima i nad jednim društvom", zaključuje Kontić.

20.07.2018.

SAVJETNIK REISUL-ULEME O UVREDAMA NA RAČUN EZANA : ISLAMSKA ZAJEDNICA SE NEĆE SPUŠTATI NA DODIKOV NIVO, TUŽILAŠTVO TREBA REAGOVATI

Savjetnik reisul-uleme o uvredama na račun ezana : IZ se neće spuštati na Dodikov nivo, tužilaštvo treba reagovati


Savjetnik reisul-uleme za medije i portparol Islamske zajednice u BiH Muhamed Jusić je, komentarišući uvrede predsjednika RS-a Milorada Dodika na račun ezana, muslimanskog poziva na molitvu, poručio kako se IZBiH neće spuštati na Dodikov nivo, te da na ovakve uvrede prije svega trebaju reagovati državni organi u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Milorad Dodik je prije nekoliko dana tokom gostovanja na jednoj srbijanskoj televiziji ezan nazvao “arlaukanjem”. Dodik je, osim što je vrijeđao ezan, izjavio kako su građani Banje Luke zbog ezana istraumirani, kao i da su “zbog ezana pale cijene nekretninama u Banjoj Luci”.

Muhamed Jusić je u razgovoru s novinarom AA poručio kako IZ ne želi polemizirati s Dodikom, jer, kako je kazao, on to očekuje ne bi li tako dobio predstojeće izbore.

“Islamska zajednica u BiH će Dodika smatrati odgovornim u slučaju da dođe do napada na džamiju ili imama”, poručio je Jusić.

Podvukao je također kako zapravo na ovakve uvrede koje je izgovorio Dodik trebaju reagovati državni organi, prvenstveno tužilaštvo, jer u ovom slučaju postoje elementi krivične odgovornosti, odnosno da je riječ o krivičnom djelu izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Islamska zajednica se, prema riječima Jusića, neće spuštati na Dodikov nivo, s njim polemizirati, ali ni trpiti uvrede.

“Ovdje se radi o šovinizmu i govoru mržnje kakvom smo svjedočili pred početak agresije i genocida u BiH kada se stvarala atmosfera koja je između ostalog rezultirala rušenjem svih džamija na teritoriji koju su kontrolisale paravojne formacije bosanskih Srba i formacije iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Grčke”, zaključio je Jusić.

(Kliker.info-AA)

20.07.2018.

ŠTA ZNAČI DODIKOVA IZJAVA DA JE EZAN ARLAUKANJE: A ŠTA DODIK RADI POD ŠATORIMA, OVOM IZJAVOM DISKVALIFICIRAO JE SEBE I KAO ČOVJEKA I KAO..."


ŠTA ZNAČI DODIKOVA IZJAVA DA JE EZAN ARLAUKANJE: "A šta Dodik radi pod šatorima, ovom izjavom diskvalificirao je sebe i kao čovjeka i kao..."

“Mislim da je on sebe diskvalificirao i kao čovjeka i kao predsjednika RS-a. On ima tu legitimnost na prošlim izborima, ali očito je da i kod Srba sazrijavaju određeni i trenuci i okolnosti. Vjerujem da neće podržavati ovakav jedan način, jer narod polako živi, zbližavaju se, komuniciraju, trguju, razmjenjuju…


...................................
ŠTA ZNAČI DODIKOVA IZJAVA DA JE EZAN ARLAUKANJE: 'A šta Dodik radi pod šatorima, ovom izjavom diskvalificirao je sebe i kao čovjeka i kao...' - 1
............................

Posljednje uvredljive izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika uklapaju se u njegov vokabular kabadahijskog i nepromišljenog ponašanja i govora o Bosni, Bošnjacima, životu i suživotu, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) Nusret efendija Abdibegović, direktor Uprave za vjerska pitanja Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

alt 

“Pročitao sam njegovu izjavu. Izjava kojom naše ezane definiše kao blebetanje je ustvari nepoznavanje onoga što bi trebao poznavati kao predsjednik entiteta, a to je da u RS-u žive Bošnjaci, muslimani koji pripadaju islamu i koji imaju u svom životu odnos prema ezanu kao velikoj svetosti”, naglasio je efendija Abdibegović.

 

Efendija Abdibegović navodi da ako je Dodik “promišljen političar, ako je odgovoran čovjek, ako želi da očuva taj multikulturalni život onda bi trebao malo da se pozabavi, da se educira ezanom”.

 

“Jer, očito da njemu pjevanje i blebetanje pod šatorima ne smeta, ali zato mu smeta ezan kojeg imami oglašavaju. On će uvijek naći nešto što će biti unutar tog njegove oblande naspram ignoriranja Bosne, Bošnjaka, bosanskog jezika, života i suživota. Znači, tendencija je da se ipak, Bošnjaci u tom prostoru ne osjećaju slobodno, da nemaju prava na jezik, da nemaju prava na vjeru. Mene čudi da međunarodna zajednica koja sebe poziva kao garantom Daytona, Bosne ne reagira na to”, upozorava efendija Abdibegović.

Ističe da je “možda i previše Dodika u izvještajima i medijskom prostoru”.

 

“Možda bi bilo dobro da se ignoriše, jer na taj način ćemo pokazati da ono čemu se on opredjeljuje ne zavređuje određenu pažnju”, kaže efendija Abdibegović.

 

Ističe kako je njihova sugestija iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH imamima i vjernicima da čuvaju svoje ezane, da brinu o svojim džematima, svojim džematlijama i džamijama.

 

“Mi ćemo samo kazati da nas više zabrinjava praznina prostora RS-a i od Srba i od Bošnjaka i od Hrvata. Što o tome ne govori? On stalno traži nešto što bi trebalo biti sukob, nešto što bi trebalo biti konfrontacija. Mi mislimo da se tako u budućnost ne može. Ako RS ne može garantirati to onda vjerovatno ni ona kao entitet neće moći opstati, a pogotovo ne njegovim vođenjem i njegovim kabadahijskim ponašanjem”, cijeni efendija Abdibegović.

 

Efendija Abdibegović govorio je i o tome da li je aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik ovakvim izjavama adekvatan reprezent kao kandidat za člana Predsjedništva BiH.

 

“Mislim da je on sebe diskvalificirao i kao čovjeka i kao predsjednika RS-a. On ima tu legitimnost na prošlim izborima, ali očito je da i kod Srba sazrijavaju određeni i trenuci i okolnosti. Vjerujem da neće podržavati ovakav jedan način, jer narod polako živi, zbližavaju se, komuniciraju, trguju, razmjenjuju… Mislim da on na neki način sebi pravi prestiž unutar srpskog naroda. Jer, na toj nacionalističkoj oblandi je dobivao izbore nakon što mu je međunarodna zajednica dala vlast i on vjerovatno samo na taj način može opstati”, istakao je efendija Abdibegović.

20.07.2018.

DORIS PACK DEMOLIRALA DRAGANA ČOVIĆA I HDZ: "ODBILI STE DEMOKRATSKI ZAKON KOJI IMA PODRŠKU VENECIJANSKE KOMISIJE I EPP-A!"!


DORIS PACK DEMOLIRALA ČOVIĆA I HDZ: "Odbili ste demokratski zakon koji ima podršku Venecijanske komisije i EPP-a!"!

Bivša članica Evropskog parlamenta i predsjedavajuća Komiteta za kulturu i edukaciju, Doris pack, u izjavi za medije u Mostaru kazala je u Domu naroda Parlamenta BiH nije usvojen demokratskom zakonu, a da ga je kao takvog potvrdila i Venecijanska komisija. Stav i Evropske narodne stranke je da je taj zakon sasvim uredu.DORIS PACK DEMOLIRALA ČOVIĆA I HDZ: 'Odbili ste demokratski zakon koji ima podršku Venecijanske komisije i EPP-a!'! - 1

.........................

U organizaciji Fondacije "Konrad Adeanuer" u Mostaru je Doris Pack održala predavanje o temi "Izborna kampanja kandidatkinja i EU integracije" za članice političkih stranaka iz Hercegovine.

 

Bivša članica Evropskog parlamenta i predsjedavajuća Komiteta za kulturu i edukaciju uoči predavanja u Mostaru, u izjavi za medije je kazala da se u Mostaru svaki put kad dođe osjeća isto, jer se u tom gradu ustvari ništa ne mijenja.


- Činjenica je da se ljudi ovdje ne mogu dogovoriti ni o izbornim pravilima za ovaj grad, a isti problem sad imamo i na nivou Federacije. Izborni zakon nije prošao. Znam da se u suštini radi o demokratskom zakonu, a da ga je kao takvog potvrdila i Venecijanska komisija. Stav i Evropske narodne partije (EPP) je da je taj zakon sasvim uredu. Nažalost, desilo se ono čemu su se neki nadali, a čega su se pojedini i pribojavali. Žao mi je što je takav zakon odbijen, jer se u odbijanju ne može govoriti o nacionalnom interesu. Ovdje je riječ o interesu jedne stranke, znamo svi koje - kazala je Pack. 

 

Navela je i da u BiH mora doći do intenzivnije saradnje, prije svega među entitetima, i da se tek u tom slučaju može govoriti o saradnji među zemljama regiona. Podsjetila je i da je Evropska komisija u maju donijela strateški dokument sa šest različitih inicijativa, koje se odnose na regiju, uz poseban osvrt na BiH.

 

- Posebno me tišti činjenica da mladi napuštaju ovu zemlju. Svi oni sigurno vole domovinu, kao što i ja volim svoju, ali ovdje moraju dobiti mogućnost da žive od svog rada i da zasnuju porodice. Ponovo apeliram na političare i poručujem da je ovdje neophodno pospješiti brojne oblasti. Neophodni su kvalitetni zdravstveni i obrazovni sistem i uspostava pravosuđa na osnovu kojih će građani biti sigurni - pojasnila je, a potom se osvrnula na predstojeće izbore, odnosno na prijetnje krizama, pa čak i secesijom. 

 

- Nisam proročica. Nadam se da će ljudi izabrati političare koji im vjerodostojno mogu kazati da će ih uvesti u EU. Ne vidim nikakav loš scenarij u BiH. Jedini problem može biti kasnije sastavljanje vlada, ali to je generalno u BiH uvijek problematično. Imali smo nedavno sličan problem i u Njemačkoj. Svima vam je poznato da su političari, kad se privatno susretnu, veoma raspoloženi, tapšu se po ramenu i zajedno piju, a onda u javnosti sutra zastupaju takozvane nacionalne interese. Mislim da oni ne zastupaju nikakve nacionalne interese. To su isključivo partikularno lični interesi - smatra Doris Pack.

 

Prokomentirala je i sve učestalija neslaganja unutar EU i poziciju naše zemlje kad je riječ o evropskom putu.

- Još 2003. godine donosena je odluka da zapadni Balkan pripada EU i da će, ukoliko se ispune uvjeti za članstvo i ukoliko to zemlje žele – one i postati članicama. To je činjenično stanje i to ne može niko poremetiti, čak ni Makron (Macron). BiH je u središtu Evrope i bitno je reći da se to mora desiti. Problemi se mogu riješiti na jednostavan način. Mi nudimo perspektivu svima. EU, naravno, ima i svoje unutrašnje probleme. BiH jasno ima problem ustavne strukture. Imamo dva dijela koja su potpuno različito strukturirana, pa država teško može raditi. Ljudi moraju promijeniti ovakav Ustav kako bi država mogla normalno raditi - zaključila je Pack.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
77026231

Powered by Blogger.ba