Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.07.2018.

ČOVIĆEVA LUTKA NA KONCU: KLUB SRBA UPUTIO ZAHTJEV ZA SMJENU DRAGE PUZIGAĆE


ČOVIĆEVA LUTKA NA KONCU: Klub Srba uputio zahtjev za smjenu Puzigaće

Klub Srba u Domu naroda FBiH predao je sekretaru zahtjev za smjenu Drage Puzigaće, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda FBiH.


.......................................
Drago Puzigaća
Drago Puzigaća
//////////////////////////////////
........................................

Klub Srba uputio je ovaj zahtjev uz obrazloženje da je Puzigaća nastupiio mimo dogovora i mimo onoga što je stav Kluba Srba u Domu naroda FBiH.

 

Vanredna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta na kojoj je planirano glasanje o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicima neće biti održana danas.

 

Na sjednici se pojavilo 15 delegata, čime nije postignut kvorum. Nijedan delegat iz Kluba Bošnjaka kao ni iz Kluba ostalih nije došao, dok su iz kluba Srba došla samo dva, uključujući i Puzigaću.

 

Zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća (SNSD) pristao je da zajedno s predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH) proglasi Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH destruktivnim po vitalni interes konstitutivnih naroda, što je usuprotnosti s većinskim Stavom Srpskog kluba u Dmu naroda.

 

alt

 

Puzigaća je očito postupio po naredbi svog stranačkog šefa Milorada Dodika i njegovog strateškog partnera Dragana Čovića, čime je pokazao kako je apsolutno neprihvatljiv i neodrživ model asimetričnih ustavnih rješenja u dva entiteta., koji ostavlja široke mogućnosti Dodiku da blokira procese u Federaciji BiH a da pri tome Bošnjaci u RS-u ne mogu zaštititi niti jedan nacinalni interes. 

 

Dom naroda u Federaciji BiH mora biti ustrojen na isti način kako je ustrojeno Vijeće naroda u RS-u , kako bi sva tri naroda u oba entiteta imala iste mogućnosti zaštite nacinalnih interesa. 

 

(S.B.)

19.07.2018.

PRIVREMENA ČOVIĆEVA I DODIKOVA BLOKADA BIĆE TRAJNA AKO UĐU U PREDSJEDNIŠTVO BiH

KOMŠIĆ UPOZORAVA: "Privremena Čovićeva i Dodikova blokada biće trajna ako uđu u Predsjedništvo"

Današnje blokiranje usvajanja Zakona i izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta BiH, za Vijesti.ba komentarisao je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

...........................
KOMŠIĆ UPOZORAVA: 'Privremena Čovićeva i Dodikova blokada biće trajna ako uđu u Predsjedništvo'

.........................
Komšić smatra da se radi o klasičnoj kupovini vremena.


"Čović je u Beogradu pokušao da kupi nešto vremena kako bi preko Dodikovog čovjeka kojeg su on i njegovi koalicioni partneri uveli u vlast Federacije BiH, pokušao vršiti opstrukciju usvajanja Zakona. Vjerujem da će Puzigaća po zahtjevu Kluba Srba biti smjenjen, te da će Zakon na kraju biti usvojen, rekao je Komšić.

 

Dodao je da se danas još jednom pokazalo kako u praksi izgleda kada Čović i Dodik, uz pomoć Beograda i Zagreba. imaju mogućnost blokade institucije Bosne i Hercegovine.

 

"Na isti način kako su danas blokirali, doduše samo privremeno, usvajanje Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata, tako će blokirati i sve zakone koji budu u interesu BiH, ukoliko uđu u Predsjedništvo BiH, samo što to tada neće biti privremene nego trajne blokade sa ciljem rušenje države", kazao je Komšić.


////////////////////////////////

SAOPŠTENJE SDA: "SDA, SDP, DF, SBB i Naša stranka jedinstvenim djelovanjem osujetili plan HDZ-a i SNSD-a"

Delegati SDA, SDP, DF, SBB i Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH su svojim koordiniranim i jedinstvenim djelovanjem danas osujetili HDZ i SNSD da sprovedu plan rušenja Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH u Domu naroda, koji su ranije dogovorili predsjednici HDZ i SNSD Dragan Čović i Milorad Dodik.

SAOPŠTENJE SDA: 'SDA, SDP, DF, SBB i Naša stranka jedinstvenim djelovanjem osujetili plan HDZ-a i SNSD-a'


.......................

Današnje izjašnjenje potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Drage Puzigaće da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH spada u pitanja od vitalnog nacionalnog interesa nije imalo podršku Kluba delegata iz reda srpskog naroda i podneseno je bez njihove saglasnosti. S obzirom da, zbog nepostajanja kvoruma, vanredna sjednica koja je bila zakazana za danas nije otvorena, niti je utvrđen njen dnevni red, Puzigaćino izjašnjenje ostalo je bez ikakvog pravnog efekta i dejstva.

 

SDA pozdravlja i podržava zahtjev za smjenu Drage Puzigaće, koji su danas podnijeli delegati iz Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH. Delegati SDA će na redovnoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH koja je zakazana za 26. juli glasati za Puzigaćinu smjenu i imenovanje novog potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH.

19.07.2018.

ŠEF KLUBA BOŠNJAKA: "MILORAD DODIK I DRAGAN ČOVIĆ SU DANAS POKUŠALI IZVESTI PAKLENI PLAN"


ŠEF KLUBA BOŠNJAKA OSMAN ĆATIĆ: "Dodik i Čović su danas pokušali izvesti pakleni plan"

Dodik i Čović su strateški partneri u razgradnji države. Jedan drugog iskorištavaju da postignu svoje ciljeve, kaže u svojoj reakciji šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH Osman Ćatić u izjavi za Vijesti.ba.


.............................
ŠEF KLUBA BOŠNJAKA OSMAN ĆATIĆ: 'Dodik i Čović su danas pokušali izvesti pakleni plan'
.........................

Mi smo danas prepoznali i spriječili HDZ i SNSD da izvedu svoj pakleni plan rušenja zakona, koji su dogovorili Čović i Dodik. Zahtjevom za smjenu Puzigaće zadat im je kontraudarac, a zakon je ostao u životu, kaže Ćatić i dodaje:

 

- Delegati iz SDA će jednoglasno podržati podneseni zahtjev za smjenu Puzigaće i glasati za njegovu smjenu i imenovanje novog dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda na redovnoj sjednici Doma naroda 26. jula.

 

 

(Vijesti.ba/SB)

//////////////////////////////

ČOVIĆEV I DODIKOV PLAN B NA DJELU: "Klub Hrvata će zaštititi Puzigaću"

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara danas je, zbog nepostojanja kvoruma, završila vanrednu sjednicu tog doma na kojoj se trebao razmatrati Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.


..............................
ČOVIĆEV I DODIKOV PLAN B NA DJELU: 'Klub Hrvata će zaštititi Puzigaću'
........................

- Prisutno je 15 izaslanika što ne čini većinu tako da je sjednica završena - kazala je Bradara.

Podsjetila je da je na početku sjednice u 13.00 sati bilo kvoruma, ali da je potom primjetila da u sali nema dopredsjedavajućeg Doma Jasenka Tufekčića, kao ni predsjednika Kluba Bošnjaka Osmana Ćatića.

 

- Zatim je od tog Kluba zatražena stanka iako sjednica nije ni počela. Sazvan je Klub Bošnjaka i evo to je trajalo do skoro 17.00 sati. U tom trenutku sam odlučila da u sali saopćim da nema kvoruma za održavanja sjednice - kazala je Bradara novinarima.

 

Prema poslovničkim i ustavnim odredbama ona je odlučila da uputi zahtjev kojim se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama proglašava destruktivnim po vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda. Taj akt je potpisao dopredsjedavajući Doma naroda Drago Puzigaća.

 

- Ono što je procedura kod ovakvih zakona i ono što bi bilo dobro da mi taj mehanizam provodimo češće jeste da se oko nekih važnih pitanja tri kluba u Domu naroda trebaju izjasniti po tom pitanju i da svaki od prijedloga treba dobiti nadpolovičnu većinu od sva tri kluba naroda. U slučaju da neki Prijedlog zakona, što je pobrojano u listi vitalnih nacionalnih interesa, ne dobije većinu, smatra se da je postupak završen u Domu naroda i da ne mora ići na Ustavni sud - pojasnila je Bradara.

 

Ovom prilikom komentirala je i smjenu potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Drage Puzigaće, koju je pokrenuo Klub Srba u tom domu, i koja se treba razmatrati na narednoj redovnoj sjednici 26. jula.

 

- Smatram da su se svi izaslanici do sada korektno ponašali u ovom domu i mislim da samo zato što je dopredsjedavajući doma Puzigaća ustvrdio nešto što piše da piše - to nije nikakav razlog za njegovu smjenu i mi ćemo nastojati iz Kluba hrvatskog naroda zaštiti Puzigaću - konstatovala je Bradara.

 

Podsjećamo, navedeni zakon predložili su poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović jer smatraju da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju Doma naroda Parlamenta BiH.

 

Zakon je jednoglasno usvojen u Predstavničkom domu, pri čemu tom vanrednom zasjedanju nisu prisustvovali poslanici Kluba Hrvatska demokratska zajednica BiH - Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS).

Izrazili su stav da je zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i s Ustavom FBiH.

 

 

 

(FENA/SB)

19.07.2018.

POČETAK REALIZACIJE PLANA B: MILORAD DODIK I DRAGAN ČOVIĆ SU DANAS POKUŠALI PREUZETI FEDERACIJU BiH!

POČETAK REALIZACIJE PLANA B: Dodik i Čović su danas pokušali preuzeti Federaciju BiH!

Dok traje bjesomučna dreka zbog tobožnje ugroženosti hrvatskog naroda u FBiH, promjene koje se kroz tu dreku nastoje proturiti zapravo vode ka tome da se HDZ-u s izbornim legitimitetom od nekih desetak posto na nivou Federacije, pored kantona u kojima ima potpunu vlast, zakonski osigura i nekih 33% državnih te 45% federalnih funkcija, uz mogućnost blokiranja svake odluke koja mu ne bude po volji.

...............................
POČETAK REALIZACIJE PLANA B: Dodik i Čović su danas pokušali preuzeti Federaciju BiH! - 1


................................

Piše: D. Hadžović

 

Danas nije održana vanredna sjednica Doma naroda BiH na čijem je dnevnom redu trebao biti prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH. Zastupnici probosanskih stranaka se nisu pojavili, pa nije bilo kvoruma.  Razlog je što su dva od tri člana kolegija, Lidija Bradara iz HDZ-a te Drago Puzigaća iz SNSD-a, odlučili da Prijedlog zakona proglase štetnim po vitalni nacionalni interes. Prema vežećim propisima, ako dva člana Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH proglase Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH destruktivnim po vitalni interes, onda je potrebna dvotrećinska većina iz svakog kluba naroda da bi se zakon poslao na Ustavni sud FBiH. S obzirom na to da su poslanici iz HDZ-a u Klubu Hrvata protiv donošenja navedenog zakona, u ovom Klubu ne postoji dvotrećinska većina, te bi zakon, prema predviđanjima, bio oboren.

..........................


............................

...............................
Image result for dragan covic i milorad dodik fotos
...............................

............................
Image result for dragan covic i milorad dodik fotosImage result for dragan covic i milorad dodik fotos

...............................

Image result for dragan covic i milorad dodik fotos

..............................


Koalicija HDZ-a i SNSD-a danas je još jednom bila na djelu, a neki će reći da smo svjedočili i početku realizacije najavljenog "plana B" u praksu. Ovaj potez Drage Puzigaće navodno je dogovoren na nedavno održanom sastanku predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u Lukavici.

 

Prije i iznad svega današnja udružena parlamentarna akcija HDZ-a i SNSD-a bila je pokazna vježba šta bi čekalo čitavu Federaciju BiH ukoliko bi bio usvojen izborni zakon po volji HDZ-a, odnosno ukoliko bi presuda po Ljubićevoj apelaciji  bila implementirana u skladu s njihovim željama. Situacija bi  bila još neuporedivo teža, donošenje odluka i funkcioniranje entiteta u najboljem slučaju dobrano usporeno, u Federaciji bi nastupio haos, a demokratska većina postala bi potpuno potlačena i podređna.

Iako su prema Daytonskom ustavu u uređenje zemlje ugrađeni konstitutivni narodi, a odlukom Ustavnog suda iz 2000. se ta konstitutivnost tri naroda uspostavila u oba entiteta i na čitavoj teritoriji, mehanizmi zaštite ove konstitutivnosti nisu svugdje na jednak način primijenjeni. Entitet Republika Srpska je unitaran i de facto građanski uređen. U njemu se vlast bira i odluke donose prostom demokratskom većinom. Istina, u RS-u egzistira Vijeće naroda, no ima krajnje ograničenu zakonodavnu ulogu, nije ravnopravno s Narodnom skupštinom i nadležno je samo za pitanja koja se tiču vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg od konstitutivnih naroda.

 

U Federaciji BiH, s druge strane,  Dom naroda je potpuno ravnopravan s Predstavničkim domom. Za odluke koje se tiču „vitalnog nacionalnog interesa“ u njemu je potrebno da glasa 2/3 zastupnika svakog kluba.  I sve to pored Predstavničkog doma. Drugim riječima, etnički klubovi imaju širok prostor da blokiraju Federaciju.

 

Objavio/la haler u 21:58, 0 komentar(a), print, #

19.07.2018.

DR. EMIR RAMIĆ : ONO ŠTO JE ROĐENO NA GENOCIDU NEMOŽE BITI PREDMET MEĐUNARODNOG DOGOVORA !

19.07.2018.

POVJESNIČAR IVO GOLDSTEIN O THOMPSONU

19.07.2018.

TRI PITANJA ĐINĐIĆEVE SESTRE O OSLOBAĐANJU 'CRVENIH BERETKI'

19.07.2018.

DRAMA U DOMU NARODA FBiH ZBOG DRAGE PUZIGAĆE IZ SNSD

NIŠTA OD VANREDNE SJEDNICE DOMA NARODA: Drama zbog Puzigaće...(FOTO)

Nezvanično saznajemo da će Klub Srba zatražiti smjenu dopredsjedavajućeg Drage Puzigaće.

.......................
NIŠTA OD VANREDNE SJEDNICE DOMA NARODA: Drama zbog Puzigaće...(FOTO) - 1

...........................Drago PuzigaĆA 
........................................ 

.......................

Danas neće biti održana vanredna sjednica Doma naroda FBiH na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH. 

Iz Kluba Bošnjaka koji je uoči sjednice održao vanredne konsultacije, rečeno nam je da se njihovi delegati neće vraćati u salu.
 
Također, nezvanično saznajemo da će Klub Srba zatražiti smjenu dopredsjedavajućeg Drage Puzigaće.
 
Taj zahtjev navodno će predati na redovnoj sjednici, zakazanoj za 26. jula.
 
Ranije se pojavila informacija da bi dva od tri člana Kolegija, Lidija Bradara i Drago Puzigaća, zakon mogli proglasili štetnim za vitalni nacionalni interes. Ovaj scenarij, po nekim tumačenjima, u praksi znači da od usvajanja zakona ne bi bilo ništa, odnosno da ne bi išao na Ustavni sud FBIH.
 
Naime, u tom bi slučaju za zakon morali glasati svi klubovi da bi on bio usvojen, a poznato je da ga neće izglasati u Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda.
 
Eventualna smjena Puzigaće bi mogla riješiti stvari, jer po pitanju smjene ne postoji mogućnost korištenja vitalnog nacionalnog interesa.
Inače, zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH predložili su SDA, SBB, SDP, DF i Naša stranka. 
 
Zakon je prije mjesec dana usvojen na vanrednoj sjednici Predstavničkom domu federalnog Parlamenta, kojoj nisu prisustvovali poslanici Kluba HDZ-HNS. 
 
Predlagači ističu da ovaj prijedlog rješava problem implementacije izbornih rezultata nakon Opštih izbora u oktobru, a koji je nastao kao rezultat neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, te stoga očekuju podršku u Domu naroda.

19.07.2018.

MRŽNJE BEZ KAZNE

19.07.2018.

MILAN DUNOVIĆ O DRAMI U DOMU NARODA : SNSD-OV DRAGO PUZIGAĆA ISPUNJAVA ŽELJE HDZ BiH

Milan Dunović o drami u Domu naroda : SNSD-ov Puzigaća ispunjava želje HDZ BiH


Nakon današnjih dešavanja u Parlamentu Federacije BiH, gdje je trebala biti održana vanredna sjednica Doma naroda na čijem je dnevnom redu bio Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH, oglasio se potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

Navodi da dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Drago Puzigaća svojim potpisom tvrdi da je povrijeđen vitalni nacionalni interes.

– Naime, po želji HDZ-a njihov koalicioni partner SNSD je naredio Puzigaći, koji je njihov član, da potpiše zahtjev kojim tvrdi da je povrijeđen vitalni nacionalni interes. Smatram da je važno znati dvije stvari. Drago Puzigaća, kadar SNSD-a je izabran glasovima SDA, HDZ-a i SBB-a. Još tada sam tvrdio da SNSD ne smije ući u vlast na nivou Federacije BiH u bilo kojem kapacitetu.

Prijedlogom Zakona o izbornim jedinicama bila bi riješena i popuna Kluba Srba, a Puzigaća štiteći interese HDZ-a ne želi riješiti taj problem.

Toliko o tzv. zaštitnicima Srba, zaključuje potpredsjednik Dunović na kraju saopštenja.

(Kliker.info-NAP)

19.07.2018.

MARINKO PEJIĆ, PREDSJEDNIK HNV-A: "ZA DRAGANA ČOVIĆA I HDZ BiH VAŽNI SU SAMO HRVATI IZ HERCEGOVINE"!

MARINKO PEJIĆ, PREDSJEDNIK HNV-a: "Za Čovića i HDZ BiH važni su samo Hrvati iz Hercegovine"!

Za Dragana Čovića i HDZ BiH važni su samo Hrvati iz Hercegovine koji će glasati za njega i njegovu svitu, smatra predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u BiH (HNV) Marinko Pejić.

...............................
MARINKO PEJIĆ, PREDSJEDNIK HNV-a: 'Za Čovića i HDZ BiH važni su samo Hrvati iz Hercegovine'!

....................................

"To je tako od samog početka. Kada smo u Sarajevu osnovali HVO, koji je bio multinacionalni te išli pošteno da branimo glavni grad i BiH, njima je to smetalo i na sve načine su pokušavali da takav HVO razbiju i unište. To i do danas traje", kaže Pejić za Vijesti.ba. 
 
On upozorava da je podjela Hrvata na "legitimne i nelegitimne" izuzetno opasna.
 
"Najveće zasluge HDZ-a BiH i HNS-a su zapravo podjela Hrvata u BiH na bosanske i na hercegovačke. To je vrlo opasno. Kako možemo tražiti da budemo ravnopravni sa drugim narodima kada međusobno, unutar hrvatskog korpusa, nismo ravnopravni? Za HDZ BiH glas Hrvata u Sarajevu nema istu vrijednost kao glas hercegovačkih Hrvata", naglašava on. 
 
Kada je u pitanju teza o legitimnosti, Pejić ističe da članovi Predsjedništva BiH ne predstavljaju samo narod iz kojeg su izabrani, nego da zastupaju cijelu državu BiH.
 
"U prvom redu predstavljaju svoj narod, ali uvijek treba voditi računa o tome da predstavljaju cijelu BiH. Prema demokratskim uzusima, svako ima pravo glasa, da bira i da bude biran. No, pričom o legitimnosti oni to ne dozvoljavaju", navodi Pejić. 

19.07.2018.

SREBRO ZLATNOG SJAJA S BLATNIM TUFNAMA

19.07.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ UOČI SJEDNICE DOMA NARODA: "ČESTITAM SVIMA KOJI NISU POKLEKLI PRED UCJENAMA"!

KOMŠIĆ UOČI SJEDNICE DOMA NARODA: "Čestitam svima koji nisu poklekli pred ucjenama"!

Uoči sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će se glasati o Zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, oglasio se predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

..........
KOMŠIĆ UOČI SJEDNICE DOMA NARODA: 'Čestitam svima koji nisu poklekli pred ucjenama'! - 1

........................
...............

Komšić je izrazio uvjerenje da će Zakon biti usvojen na sjednici Doma naroda, te pozdravio jedinstvo svih probosanskih opcija koje su kako je naveo, smogle snage da se odupru antiustavnim rješenjima kakva su dolazila iz tzv. HNS-a, te da formulišu prijedlog Zakona koji u potpunosti implementira presudu Ustavnog suda BiH i omogućava nesmetanu implementaciju izbornih rezultata.

 

- Glasanje u Domu naroda od iznimne je važnosti. Želim ovim putem da pozovem sve delegate iz reda probosanskih opcija da izvrše svoju demokratsku i patriotsku dužnost te da podrže usvajanje Zakona. DF je od početka aktivno učestvovao u izradi ovog Zakona, te vodio demokratsku političku borbu kako bi se Zakon našao u parlamentarnim klupama. Želio bih izraziti zahvalnost zastupnicima i delegatima iz ostalih stranaka koji također čvrsto stoje na stanovištu da je Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata nužno usvojiti.

 

Također, želim im čestitati zbog toga što nisu poklekli pred politikom ucjena i pritisaka koji dolaze od strane zvaničnog Zagreba koji svim silama nastoji progurati diskriminirajuća rješenja u Bosni i Hercegovini - rekao je Komšić.

 On je kazao da od sutra počinje nova etapa u borbi za demokratsku, jedinstvenu, nedjeljivu građansku državu Bosnu i Hercegovinu. - Osjećam stanovitu dozu ponosa zbog toga što smo svi zajednički odbacili zagrebačke ultimatume i nametanja diskriminirajućih rješenja koja su nezamisliva u demokratskom svijetu. Pokazalo se ko stoji uz demokratske vrijednosti a ko nasuprot njih. Nikada više Zagreb a ni Beograd neće nama građanima Bosne i Hercegovine pisati zakone. Ovo je naša država, i u njoj će vrijediti onakva pravila kakva vrijede u demokratskom i civiliziranom svijetu a ne ona pravila kakva zamišljaju oni koji još nisu odustali od zlih namjera prema Bosni i Hercegovini - zaključio je Komšić.

19.07.2018.

NOVA KONTROVERZNA FOTOGRAFIJA: DALIĆ SE SLIKAO S ČUVENIM NEONACISTOM

NOVA KONTROVERZNA FOTOGRAFIJA: Dalić se slikao s čuvenim neonacistom

Zlatku Daliću Varaždin je jučer pripremio doček. Prvo su ga u njegovoj ulici dočekali susjedi i prijatelji, a nakon toga su se uputili prema glavnom varaždinskom trgu, gdje su ga čekali Varaždinci. Kako je bilo i planirano, tamo je pjevao i Thompson, koji je najavljen kao Dalićev prijatelj. Prije nego što je Thompson izveo pjesmu "Lijepa li si", Dalić i on su se zagrlili na pozornici.

...........................
NOVA KONTROVERZNA FOTOGRAFIJA: Dalić se slikao s čuvenim neonacistom
................................

Sve je s pozornice pratio i Velimir Bujanec, neonacist, ekstremni desničar, osuđeni diler i voditelj opskurne TV emisije, koji je na svom Facebook profilu i objavio fotografiju s izbornikom hrvatske reprezentacije. U kakvom su točno odnosu hrvatski izbornik i Bujanec, koji je jučer na doček došao u Thompsonovom društvu, nije nam poznato. Ovo je jedina fotografija na kojoj se vide zajedno Dalić i Bujanec, koji je bio i u VIP šatoru gdje su bili samo najbliži Dalićevi suradnici, prijatelji i obitelj.

Podsjetimo, Bujanec je osuđen na 10 mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine jer je kokainom plaćao usluge kurvi, nakon čega se nagodio s tužiteljstvom priznajući da je "drogom morao kupovati ljubav".

Poznata je i njegova fotografija na kojoj pozira u nacističkoj uniformi, sa svastikom oko ruke. Isticanje nacističkog znakovlja nije jedini primjer Bujančevog skandaloznog ponašanja. Zajedno sa šatorašima prosvjedovao je protiv privremenog gašenja Z1 televizije nakon sporne emisije u kojoj je Marko Jurič pozvao Zagrepčane da se, dok hodaju Cvjetnim trgom, čuvaju "četničkog vikara". Tadašnjoj predsjednici Vijeća za elektroničke medije Mirjani Rakić tada je dao četničku kapu.

 

Svoje gledatelje huškao je i na glumca Renea Bitorajca, koji je radi toga dobivao prijetnje smrću. Naime, Bujanec je u emisiji "otkrio" da Bitorajac živi u stanu koji je naslijedio od djeda i bake. Djed i baka bili su partizani, objašnjavao je Bujanec, dodajući da su oni rođaci srpskog admirala Branka Mamule, kao i da je vlasnik stana ubijen u Beogradu nakon Drugog svjetskog rata. U hajku na Bitorajca tada se uključio i Markićkin portal koji je tjeralicu ponovio, uključujući i objavu dijela priloga iz ''Bujice'' u kojem je, između ostalog, jasno vidljiva i adresa na kojoj Bitorajac živi sa suprugom i dvoje djece.

 

 

Ugodno popričao sa Šešeljem

Također, prije par godina, u "Bujici" je dao prostora četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju.

"Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić tresu se od straha, blokirali su me ovdje pa sam se javio preko Hrvatske", rekao je Šešelj 27. studenoga 2014. godine u emisiji "Bujica". Bila je to nakaradna emisija u kojoj je Bujanec počeo prilog tezom kako tadašnji premijer Ivica Dačić nije u pravu kada za Šešelja kaže da je "marginalan političar".

U emisiji Bujanec nije reagirao ni kada je Šešelj rekao da nije kriv za slučajeve silovanih žena u Vukovaru.

"Ne samo da je Šešelj bio jedan od ratnih vođa u ratu protiv Hrvatske 90-ih godina nego propagira mržnju i danas, nakon što ga je iz potpuno nejasnih razloga Haški sud pustio na slobodu. Bujanec je obznanio gledateljima da mu se Šešelj javio u studio pa je s njim porazgovarao 15-ak minuta. Treba imati nevjerojatno jak razlog javnog interesa, promicanja nekog javnog dobra, da bilo koja televizija, a valjda pogotovo hrvatska, s takvim čovjekom napravi intervju", navelo je tada Hrvatsko novinarsko društvo u priopćenju. "Kad se zna tko je Velimir Bujanec (radikalno desne političke orijentacije) i tko je vlasnik Osječke televizije (član HDZ-a i kontroverzni poduzetnik Željko Biloš), jasno je da im je Šešelj trenutačni saveznik u domaćim političkim obračunima, u trenutačnoj predsjedničkoj predizbornoj kampanji", poručili su tada iz HND-a.


Tužio je satirični website

Prošle godine Velimir Bujanec tražio je demanti članka objavljenog na News Baru, a onda je autorima portala stigla i tužba.

Iako je iza njega već tada bilo uhićenje i priznanje da je kokainom plaćao seks s prostitutkom, Bujanec je bio uvjeren da je izmišljeni satirički tekst "Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura" ono što mu je povrijedilo čast i ugled.

Samo mjesec dana ranije Bujanec je satiričkom proglasio izjavu voditelja Marka Juriča, koji je u emisiji rekao: "Pripazite kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama 'pazi, oštar četnik u blizini'."

19.07.2018.

SKANDAL U CRNOJ GORI: SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SLUŽILA PARASTOS DRAŽI MIHAILOVIĆU


SKANDAL U CRNOJ GORI: Srpska pravoslavna crkva služila parastos Draži Mihailoviću

Mitropolija crnogorsko-primorska održala je parastos Draži Mihajloviću u crkvi Svetog Nikole, kod Herceg Novog, povodom oblježavanja 72 godine od streljanja.SKANDAL U CRNOJ GORI: Srpska pravoslavna crkva služila parastos Draži Mihailoviću

To je premijer Duško Marković, ocijenio kao "bruku i blam" sveštenstva te mitropolije Srpske pravoslavne crkve.

 

Prastos Dragoljubu Mihailoviću i 100 godina od stradanja ruske carske porodice prošli su bez incidenata.

Marković je tokom "premijerskog sata" u crnogorskom parlamentu rekao da je "bruka i blam" sveštenstva Mitropolije to što je održan aprastos u crkvi i poručio da će država naći načina da ogovori na takve postupke, ali ne tako što će, kako je rekao, izvoditi policajce i vaditi pendreke.

 

Odgovarajući na poslanička pitanja, Marković je prozvao poslanike opozicionog Demokratskog fronta rekavši im da je iz tog političkog saveza trebalo da reaguju na jučerašnji parastor ratnom zločincu i saradniku okupatora.

 

“Trebalo je da kažete da je SPC baš juče organizovala parastos ratnom zločincu i saradniku okupatrora, i da je to neprihvatljivo i da to vrijeđa osećaje onih koji su vijekovima stvarali ovu državu, a posebno onima koji su posvećeni antifašističkim vrijednostima. Neko je pokušao da nas natera da sa pendrecima uđemo u crkvene odaje i sprečimo taj sraman čin”, rekao je Marković, prenela je RTCG.

 

Poručio je i da se to nikada neće dogoditi, jer je to crkvena imovina.

 

“Ali je blam i bruka sveštenstva Mitropolije da se ratnom zločincu u tom prostoru organizuje parastos. I država će naći način da odgovori na to. Ne da izvodi policijace i vadi pendreke, nego da mijenja zakone pa će neko krivično odgovarati za ta djela”, rekao je Marković.

 

Prethodno je poslanika DF-a, Andriju Mandića, interesovalo da li su nadležni organi preduzeli nešto protiv "ostrašćenih pripadnika drugih konfesija koji su se nedavno okupili da fizički spriječe pravoslavnog mitropolita (Amfilohija) da služi liturgiju na temeljima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču".

 

Marković mu je odgovorio da je vlada posvećena da kroz institucije sistema štiti temeljne vrijednosti građanskog društva.

 

Pojasnio je da je u konkretnom slučaju Uprava policije postupila u skladu sa zakonom, kad nije dozvolila okupljanje pod okriljem Mitropolije crnogorsko-primorske.

 

"Prijava koju je Crkvena opština Ulcinj podnijela bila je neblagovremena i neuredna shodno Zakonu o javnim okupljanjima. Riječ je o objektu koji ima tretman kulturnog dobra, a cilj okupljanja nisu bili adekvatni značaju kulturnog dobra", kazao je Marković.

 

 

(Tanjug/SB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214190

Powered by Blogger.ba