Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.07.2018.

HITLEROVI SLEDBENICI NA BALKANU

HITLEROVI SLEDBENICI NA BALKANU

...................
..............Države bi morale da uspostave monitoring ekstremizma na internetu, ali tu treba biti vrlo oprezan: Abraham Kuper

Države bi morale da uspostave monitoring ekstremizma na internetu, ali tu treba biti vrlo oprezan: Abraham Kuper
...................................

Neonacističke, rasističke i druge ekstremističke organizacije i rok bendovi u celom svetu, pa tako i u Srbiji i regionu, jačaju na društvenim mrežama u poslednjih nekoliko godina, a da nema nikakvog monitoringa njihovih sajber aktivnosti, kaže za Radio Slobodna Evropa rabin Abraham Kuper (Cooper), vanredni dekan i direktor Globalne socijalno-akcione agende Centra Simon Vizental (Wiesenthal), vodeće jevrejske organizacije za ljudska prava, sa više od 400.000 članova.

Razgovaramo nakon nedavnog objavljivanja globalnog izveštaja Centra Simon Vizental o neonacizmu na društvenim mrežama, u kome se analizira i stanje u zemljama Zapadnog Balkana.

Društvene mreže bile su suviše spore u sprečavanju ekstremista da koriste njihove platforme. Države bi morale da uspostave monitoring ekstremizma na internetu, ali tu treba biti vrlo oprezan kako rešenje ne bi bilo gore od problema, upozorava Kuper.

RSE: Kako su digitalni terorizam i mržnja rasli u poslednjih nekoliko godina?

Kuper: Pre 25 godina pokrenuo sam u Simon Vizental centru projekat "Digitalni terorizam i mržnja". To je bilo pre nego što sam i posedovao kompjuter. Zašto smo počeli takav projekat? Zato što smo videli da su nove tehnologije veoma privukle ekstremiste svih boja. Bili su, dakle, u tehnološkom smislu, vrlo revolucionarni još tada. Dakle, nažalost, naše tadašnje bojazni da će ekstremisti umeti da iskoriste u svoje svrhe fantastične xafsinške i komunikativne mogućnosti interneta pokazale su se tačnima.

"Samozvana Islamska država će i dalje biti zastrašujuća snaga za proizvodnju mržnje i nasilja putem interneta", smatra Kuper
"Samozvana Islamska država će i dalje biti zastrašujuća snaga za proizvodnju mržnje i nasilja putem interneta", smatra Kuper

Najdalje su u tome otišli teroristi, posebno pripadnici samozvane Islamske države, koji će, iako su izgubili na bojnom polju, i dalje biti zastrašujuća snaga za proizvodnju mržnje, nasilja putem interneta. Pre nekoliko godina fokus milijardi korisnika interneta premestio se sa internet stranica na društvene mreže.

Ako imate i poruku koja dobro zvuči ili je atraktivna, čak i kontroverzna, ona će preko društvenih mreža postati viralna; tako nećete pogoditi samo jednog neprijatelja ili regrutovati samo jednu osobu, nego će vas čuti hiljade i desetine hiljada njih. I to je donelo suštinsku promenu. Društvene mreže su, nažalost, bile previše spore u sprečavanju ekstremista da koriste njihove platforme.

Imate u tom kontekstu i rok-bendove, sa vrlo rasističkim tekstovima, najmanje 50 njih možete naći na platformama društvenih mreža u isto toliko zemalja u svetu.

RSE: Koje biste takve bendove i u kojim zemljama izdvojili kao najproblematičnije?

Kuper: Rekao bih da se to odnosi na sve države. Sjedinjene Države su najveći konzument i korisnik društvenih mreža, a uz to, u našoj zemlji sloboda govora prednjači ispred svih drugih sloboda - niko ne može biti procesuiran za govor mržnje ako nije praćen akcijom protiv nekoga. Zbog toga na američkim serverima vrlo često imate muziku rasističkih rok grupa koje su inspirisane britanskim (rasističkim) bendom Screwdriver koji je bio aktivan još 70-ih godina prošlog veka.

Ili ako pretražujete "Jutjub", koristeći pojam "ustashe" – neću da vam nabrajam nazive, kako ih ne bih besplatno reklamirao – "iskočiće" vam mnogi bendovi koji promovišu vrlo ekstremističke stavove. Mnogi takvi videoklipovi objavljeni na "Jutjubu" imaju "tagove" koji upozoravaju na njihove uvredljive sadržaje. To onda nameće pitanje zašto "Jutjub" pušta takva upozorenja umesto da sprečava da se takva muzika uopšte emituje na tako snažnoj platformi koju poseduju.

Dao sam vam samo jedan primer vezan za Hrvatsku, a mogao sam vam ponuditi stotine drugih – iz Velike Britanije, iz Sjedinjenih Država i drugih delova sveta jer je taj problem zaista globalan.

RSE: Kad je reč o regionu Zapadnog Balkana, odnosno, neonacističkim, bendovima koji šire mržnju na društvenim mrežama, koje biste posebno izdvojili?

Kuper: U Srbiji imate, recimo, bend "Terror 88". Zašto "88"? Zato što je to kod za duplo osmo slovo abecede - "HH" – koje označava nacistički pozdrav "Heil Hitler". Ta grupa je aktivna od 2004. godine. KoristI "Totenkopf", lobanju sa amblemima SS divizije, kao svoj logo, kao i terminologiju poput skraćenice ZOG – Zionist Occupation Government (Cionistička okupaciona vlada), što pokazuje njihov antisemitizam. Ona postoji već 25 godina, ali sada je "aploudovana" na internet. Usko je povezana sa srpskim ogrankom (zabranjene nacističke) organizacije "Krv i čast".

U Bosni imate, recimo, Bosanski pokret nacionalnog ponosa. Oni kažu da su protiv cionizma, islamizma, komunizma, kapitalizma, uz sve to su i homofobni.

Protest desnice uoči Parade ponosa u Beogradu, septembar 2017. godine, fotoarhiv
Protest desnice uoči Parade ponosa u Beogradu, septembar 2017. godine, fotoarhiv

RSE: Kako se uhvatiti u koštac sa takvim izazovom?

Kuper: Nema jednostavnog odgovora na to pitanje. Čak i ako bi vlast, recimo u Srbiji, preduzela akcije protiv njih, takvi bendovi bi i dalje imali opcije da promovišu svoju muziku i svoje stavove putem, recimo, američkih servera. Takođe imate i vk.com, što je neka vrsta ruskog "Fejsbuka", koja je među pet najposećenijih platformi društvenih mreža u svetu.

RSE: Smatrate li da su vlasti u Srbiji i širem regionu suviše letargične u suprotstavljanju ekstremizmu na internetu?

Kuper: Smatram da, generalno govoreći, mnoge stare, etablirane, demokratije i njihovi establišmenti još nisu shvatili da živimo u novom svetu i u 21. veku. Imate u njima policije i druge strukture za održavanje reda, ali većina onih na odgovornim pozicijama do dana današnjeg bukvalno nema pojma šta se događa u susednoj sobi sa kompjuterom. Mislim otuda da je važno da svako društvo, uključujući i vlast, uspostavi načine za monitoring takvih aktivnosti.

RSE: Kako vlast da kontroliše nasilje na internetu, a da ne ugrozi slobodu interneta?

Kuper: Daću vam primer Argentine, u koju uskoro putujem. Ta zemlja je živela pod diktaturom decenijama, tako da je tamošnja demokratija relativno mlada. U tom kontekstu reći Argentini da njena vlada treba da preuzme kontrolu interneta značilo bi uništiti njenu demokratiju. Dakle, izazov je veoma ozbiljan. Takođe i u Srbiji i drugim zemljama regiona, svugde gde je lako ugroziti slobodu govora, moramo biti vrlo pažljivi, kako naše rešenje ne bi bilo podjednako loše ili lošije nego što je problem. Jer, ako državi date ovlašćenja koja može da zloupotrebi, ona će ih i zloupotrebiti.

Najvažniji akteri ovde su najpre kompanije (društvene mreže), zatim korisnici. Ako primete govor mržnje, treba da prijave kompaniji da je to kršenje njenih sopstvenih pravila. Mogu da prijave takve sadržaje i Vizental centru, da mu pošalju link, ljudi ne smeju da budu pasivni. A možda je najvažnija poruka ona koju treba da prime roditelji.

Znam da je najteže otvoriti ozbiljnu diskusiju sa tinejdžerom, ali roditelji i nastavnici moraju to da čine jer moraju mlade ljude da uključe u jednačinu kako bi razumeli vrednosti za koje se zalažu njihove porodice i njihova društva i zašto rasisti, bigoti, homofobi i antisemiti treba da budu targetirani.

17.07.2018.

ĆIRO BLAZEVIĆ : "TE DEGENERIKE STO ARLAUCU I PSUJU BOSNU, A ZIVE U NJOJ, JA NABIJEM NA K!!!!"

Ćiro Blažević : “Te degenerike što arlauču i psuju Bosnu, a žive u njoj, ja nabijem na k****”

trenerom svih trenera, Miroslavom Blaževićem (83), najbolje je intervju raditi nakon nekog velikog sportskog događaja ili neke historijski važne utakmice.

Tada iz Ćirinih usta izlaze najbolje rečenice. Tako je bilo i ovoga puta, nakon što su se poslije velikog uspjeha Hrvatske i osvajanja drugog mjesta na Mundijalu u Rusiji, na društvenim mrežama pojavila videa u kojima pojedinci u Hercegovini vrijeđaju Bosnu i Hercegovinu.

“Te degenerike što arlauču i psuju Bosnu, a žive u njoj, ja nabijem na k****”, kazao je Ćiro Blažević u svom stilu.

Ćiro je rođen u Bosni i Hercegovini, u Travniku, ali je svoje najveće trenerske uspjehe doživio kao selektor Hrvatske i u klubovima iz “Lijepe naše”.

“Nikada ne dam na svoju Bosnu i znam da će tako biti dok sam živ”, kaže Blažević za Radiosarajevo.ba i nastavlja: “Neka se je.. oni. Valjda su svjesni da nije bilo Bosanaca da se ne bi stiglo ni do trećeg mjesta 1998. godine u Francuskoj, a ni sada do drugog mjesta u Rusiji. Hrvatska je i sada okosnicu imala u igračima koji su rođeni u Bosni i Hercegovini ili im je porijeklo iz moje Bosne”.

Naravno, Ćiro pokušava i spustiti lopticu, smiriti tenzije. 

“Idemo miriti ljude, trebamo se voljeti još više. Zar nije lijepo vidjeti kada neki sportista iz BiH čestita Hrvatskoj na uspjehu ili iz Hrvatske ode neka lijepa riječ prema moj Bosni. Isto tako i sa Srbijom je slučaj”, priča nam Blažević.

On je podvukao da je cijeli svoj život posvetio prijateljstvu među ljudima. Mi dodajemo da će Ćiro biti i ostati jedan od najvećih trenerskih stručnjaka u regionu.     

“Kunem ti se mojom mrtvom majkom Katom da nikada zlo nisam napravio nikome. Odlazim miran. Borim se sa permanentom mišlju da je moje vrijeme prošlo, da polako odlazim sa ovoga svijeta. Moji prijatelji, igrači iz moje generacije, su već odavno sahranjeni, samo sam ja živ. Život je kratak, pomozimo jedni drugima”, dodao je Blažević.

U Zagrebu je pratio meč finala. Pohvalio je igru Hrvatske, dodajući da mu nije žao što je Zlatko Dalić nadmašio njegov uspjeh od prije 20 godina.

“Dalić je zlatan momak, čestitam mu… Momci su zaslužili čestitke, igrali su hrabro”, dodao je Ćiro.

Kazali smo mu da smo u nedjelju bili u Međugorju, gdje smo se sreli sa Zdravkom Mamićem. Nakon što se nekadašnji selektor Bosne i Hercegovine i Hrvatskekod nas raspitivao kako Zdravko izgleda, gdje je odsjeo, da li ima prijatelja oko sebe, kratko je, za kraj, rekao:

“Mamić, samo ću kazati jedno – učinio mi je starost nesretnom, a ja njegovu mladost sretnom. Zabio mi je nož u leđa kao niko nikada”.

(Kliker.info-RS)

17.07.2018.

THEODOR MERON O USPJEHU HAGA: "MEDJUNARODNI SUDOVI STALI SU NA PUT NEKAZNJIVOSTI"


THEODOR MERON O USPJEHU HAGA: "Međunarodni sudovi stali su na put nekažnjivosti"

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni krivični sud za Ruandu bili su istinski pioniri koji su kao prvi međunarodni krivični sudovi modernog doba nastali početkom devedesetih godina kao odraz nove posvećenosti međunarodne zajednice da se stane na put nekažnjivosti za teška kršenja međunarodnog prava, ocijenio je danas sudija Theodor Meron.


................................
THEODOR MERON O USPJEHU HAGA: 'Međunarodni sudovi stali su na put nekažnjivosti'
...........................

Meron, koji je ujedno i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, povodom Dana međunarodne krivične pravde naglasio je da su ovi sudovi nesumnjivo bili pionirske institucije same po sebi, a usvajanje Rimskog statuta 17. jula 1998. ukazalo je na još jednu dublju promjenu.

 

- Ne samo da je na temelju Rimskog statuta osnovan, kao prvi u svijetu, stalni međunarodni krivični sud, već je također postalo jasno da traganje za pravdom i odgovornošću za teška kršenja međunarodnog prava nije, i ne smije biti, ograničeno na jedan grad ili samo jedan sud - dodao je.

 

U saopćenju iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Meron je napomenuo da odredbe Rimskog statuta predviđaju da se pravda i odgovornost za najgore moguće zločine mogu i moraju tražiti ne samo u Haagu, već i u zemljama i sudnicama širom svijeta.

 

Okončanje nekažnjivosti prepoznato je kao univerzalni imperativ, podvukao je Meron, kao i da je angažiranje na nacionalnom nivou od vrhunske važnosti kako bi se taj cilj ostvario i potvrđeno je da se putem saradnje i komplementarnosti, načela zajedničke ljudskosti mogu podržati i da će i biti podržana.

 

- Za mene je bila velika privilegija da učestvujem u pregovorima u Rimu prije dvadeset godina, a još je veće zadovoljstvo vidjeti šta je sve postignuto u protekle dvije decenije - kazao je Meron.

Ocijenio je da je sistem stvoren u Rimu suočen s izazovima i da uvijek ima prostora za dalji napredak, kao što je to slučaj sa svim velikim institucijama ili složenim, višedimenzionalnim organizacijama koje su još uvijek u relativno ranim fazama svog razvoja.

 

Ipak, dodao je, ne smije se dozvoliti da uočeni nedostaci u sistemu stvorenom u Rimu ili uopćeno međunarodnoj krivičnoj pravdi odvrate od uvažavanja onoga što je već postignuto.

 

- I ne smijemo dozvoliti da se usljed cinizma ili skepticizma izgubi iz vida osjećaj svrhe koji je utro put usvajanju Rimskog statuta i koji nije ništa manji danas kada obilježavamo dvadesetu godišnjicu tog značajnog događaja - stav je Merona.

 

Mišljenja je da se danas ne proslavlja postojanje jednog suda, niti jedne međunarodne konvencije nego se potvrđuje zajednička posvećenost tome da se okonča činjenje nepojmljivog nasilja kojim se krši međunarodno pravo.

 

Istaknuo je da se ponovo staje u odbranu namjere da se stvori, putem primjene prava i najviših pravnih načela koja čine zajedničko nasljeđe, pravedniji, sigurniji i mirniji svijet što je univerzalni pakt koji se danas slavi povodom Dana međunarodne krivične pravde.

 

 

(Fena/SB)

17.07.2018.

SLOBODAN VASKOVIĆ: DAVIDA JE UBIO NEKO IZ POLICIJE!?

Slobodan Vasković : Davida je ubio neko iz policije!?


David Dragičević nestao je iz prostorija MUP-a RS, 18. 03. , ujutro između 3 časa i 30 minuta i 4 časa i 30 minuta.Davida Dragičevića je, nakon što je premlaćen iza Metalske škole, policija strpala u svoj automobil (gepek) i odvezla ga do prostorija MUP RS, tvrde moji izvori.

Ova informacija potvrđena mi je iz tri nezavisna izvora.

Nakon toga, prema riječima mojih sagovornika, David Dragičević je izveden i policijskim autom odvežen u nepoznatom pravcu.

Pronađen je šest dana kasnije u kanalizaciji “Crkvena”, 24.03.2018. godine.

Tih šest dana David Dragičević je mučen, silovan, na kraju i likvidiran.

Prostorije MUP RS su prvo mjesto, nakon Metalske škole, na kojem je David Dragičević ponovo prebijen i gdje je počelo njegovo mučenje.

Nakon toga, prema mojim saznanjima, držan je na još najmanje dvije lokacije.

Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Davor Dragičević, otac ubijenog Davida.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi narko kartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.

Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su Dragan Lukač, Darko Ilić, Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi…

(slobodanvaskovoić.blogspot)

17.07.2018.

DIREKTAN DOKAZ UMIŠLJENOSTI SRBIJE: GODIŠNJICA ZLOČINA "ŠKORPIONA" KOJEM JE SVJEDOČILA PLANETA


Direktan dokaz umiješanosti Srbije : Godišnjica zločina “Škorpiona” kojem je svjedočila planeta

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas u Trnovu, nedaleko od Sarajeva, na mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske paravojne jedinice “Škorpioni” prije 23 godine na najbrutalniji način, pucnjima s leđa, ubili šestoricu Bošnjaka među kojima je najmlađi imao 16, a najstariji 35 godina.

Majke, sestre, supruge i rodbina ubijenih, okupile su se u velikom broju i odale počast njihovim najdražim polaganjem cvijeća te molitvama – učenjem Jasina i predavanjem hatma-dove.

Nura Alispahić, čiji je šesnaestogodišnji sin Azmir kao najmlađa žrtva ubijen na ovom stratištu, kroz suze je ispričala kako joj je sve teže.Nurin drugi sin, 24-godišnji Admir je 25. maja 1995. godine ubijen na Tuzlanskoj kapiji, muž joj je ubijen u Srebrenici.

Remzija Ibrahimović došla je da obiđe mjesto na kojem su pripadnici zloglasne jedinice ubili njenog supruga Smaila. Dodala je kako samo bol i tugu nose sa sobom.Nermin Alivuković, zamjenik načelnika Srebrenice, podsjetio je kako je u okviru programa obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, u Trnovu obilježeno stradanje šestorice Srebreničana koje su u julu 1995. svirepo ubili pripadnici Škorpiona.:

“Ovaj zločin je direktan dokaz umiješanosti Republike Srbije, tadašnje savezne Republike Jugoslavije u genocid, prije svega u Srebrenici, ali i agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu. Svakako da ovaj zločin i naše prisustvo ovdje govori da se nikada neće zaboraviti sve dok su žive preživjele porodice i ostali članovi, ali i svih nas ovdje”, rekao je Alivuković.

Dodao je kako su na obilježavanju godišnjice bili prisutni članovi porodica, predstavnici udruženja preživjelih Srebreničana, predstavnici vlasti i drugi.

Poručio je kako prisustvo tolikog broja naroda danas u Trnovu govori da ovaj zločin neće biti zaboravljen i da najodgovorniji trebaju biti izvedeni pred lice pravde.

“Mi svojim prisustvom ovdje i na svim drugim stratištima širom BiH, ustvari podsjećamo na sam zločin i s druge strane, ne damo da se to zaboravi”, poručio je Alivuković.

Bekti Deliću “Škorpioni” su usmrtili brata Jusu. Bekto je danas s drugim bratom Sejdalijom došao na obilježavanje godišnjice zločina.

Kazao je kako ga raduju izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se ne smije tolerisati poricanje genocida.

Delić je izgubio četiri brata, jedan od njih je i Juso koji je u Trnovu ubijen kada je imao 25 godina.

“Najvažnija poruka je, da ukoliko se može, zabrani poricanje i ‘čupanje’ živaca nama preživjelim”, rekao je Delić.

Smatra kako se godišnjice moraju održavati zbog budućih generacija koje moraju biti svjesne prošlost i da bi u suprotnom moglo doći do zaborava.

“Mislio da će doći vrijeme kada će srpska mladež jednostavno doći do sebe i reći: ‘Da, bilo je to’. Njihovi predsjednici mogu pričati šta hoće, ali imaju jasni dokazi, imaju snimci jasni, imaju imena i prezimena jasna. Nije to samo Srebrenica. Problem je i Prijedor, Sanski Most, Bijeljina, Janja…”, smatra Delić.

Delić je poručio kako se zločini ne smiju zaboraviti i da se mora opominjati na počinjene zločine.

(Kliker.info-AA)

17.07.2018.

SVJEDOK RADOVANA KARADZICA IMENOVAN ZA DIREKTORA U INSTITUCIJAMA BiH


KARADŽIĆEV SVJEDOK IMENOVAN ZA DIREKTORA U INSTITUCIJAMA BIH: U odluci Vijeća ministara saopšteno je...

Za vrijeme agresije na BiH Dragan Šojić bio je pripadnik čete Vojske Republike Srpske s Grbavice, kojom je komandovao četnički vojvoda Slavko Aleksić. Pred sudom u Hagu 2012. godine svjedočio je u odbrani ratnog zločinca Radovana Karadžića. U zgradi udaljenoj stotinjak metara od Grbavice Dragan Šojić danas obnaša dužnost direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH.


..........................
KARADŽIĆEV SVJEDOK IMENOVAN ZA DIREKTORA U INSTITUCIJAMA BIH:  U odluci Vijeća ministara saopšteno je...

.....................
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 146. sjednici koja je održana 18. juna 2018. godine donijelo rješenje o imenovanju direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH. 

"Dragan Šojić imenuje se za direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, na mandatni period od pet godina, počev od 5. jula 2018. godine. Ovo Rješenje stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u Službenom glasniku BiH", piše u odluci Vijeća ministara BiH.

Dragan Šojić imenovan je na prijedlog SDS-ovog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirka Šarovića. 

Od ranije je poznato da je Šojić, prije imenovanja na poziciju direktora, bio zaposlen kao savjetnik u Šarovićevom kabinetu u Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH. 

Ovo imenovanje ne bi bilo sporno da se Dragan Šojić tokom rata u BiH nije borio u četi kojom je komandovao četnički vojvoda Slavko Aleksić. Inače, Aleksić je bio jedan od ''simbola'' opsade grada Sarajeva. Komandovao je trupama raspoređenim u blizini Jevrejskog groblja odakle je svakodnevno terorizirao građanke i građane glavnog grada BiH.

Krajem 2012. godine aktuelni direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH svjedočio je u odbrani ratnog zločinca Radovana Karadžića kao član srpskih općinskih organa u Novom Sarajevu i pripadnik čete Vojske RS s Grbavice. 

 Slavko AleksićSlavko Aleksić

On je pred sudom u Hagu izjavio da cilj srpskih općinskih kriznih štabova nikada nije bio progon nesrba, već isključivo normalizacija uslova života u ratno vrijeme.

Za četničkog vojvodu Slavka Aleksića rekao je da ga smatra osobom "velikih ljudskih i vojničkih kvaliteta" čija jedinica nije bila ni po čemu specifična, osim po odlučnosti da odbrani svoje položaje. Istakao je i da je Aleksić, uprkos bradi i dugoj kosi, manje ličio na četničkog vojvodu, a više na Mojsija. 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ranije je imenovao Savu Krunića za šefa Odsjeka za kontrolu vanjskotrgovinskog transporta strateške robe u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Krunić je isto kao i Šojić bio zaposlen kao Šarovićev savjetnik. Kako smo ranije pisali, bivši direktor "Srpskih šuma" Savo Krunić dospio je na američku "crnu listu" jer je bio pod sumnjom da je pomagao u skrivanju Radovana Karadžića. (Agencije)
17.07.2018.

SUDJENJE ZA GENOCID: ULOZEN TRANSKRIPT IZJAVE ZASTICENOG SVJEDOKA IZ HAAGA


SUĐENJE ZA GENOCID: Uložen transkript izjave zaštićenog svjedoka iz Haaga

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, Državno tužilaštvo je uložilo transkript iskaza koji je zaštićeni svjedok PW-142 dao pred Haškim tribunalom.SUĐENJE ZA GENOCID: Uložen transkript izjave zaštićenog svjedoka iz Haaga
.........................

Nakon što je Tužilaštvo BiH uložilo transkript svjedočenja iz 2007. godine, odbrana je uložila prigovor jer joj nije otkriven identitet tog svjedoka.

 

Sudsko vijeće je prihatilo ulaganje jer je, po odluci Tribunala, strogo zabranjeno da se objavljuje identitet svjedoka, čiji je iskaz uložen u skladu sa Zakonom o zaštićenim svjedocima i svjedocima pod prijetnjom.

Dragan Gotovac, branilac optuženog Miodraga Josipovića, rekao je da je iskaz PW-142 u principu nerelevantan, ali da bi svjedoka želio upitati da li je u Bratuncu vidio civilne policajce.

 

Za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH tereti Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića. Na teret im je stavljeno prisilno premještanje, transport, zarobljavanje, a nekima od njih i pogubljenja muškaraca i dječaka.

 

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

 

Vasićev advokat Aleksandar Lazarević kazao je da je preko 30 posto transkripta redigovano, te da zbog toga neće postavljati pitanja.

 

- Prvo bih ga pitao ko je on - rekao je Lazarević.

 

Pitanja iz istog razloga nisu imale ni odbrane Danila Zoljića i Radomira Pantića.

 

Državno tužilaštvo je na tom suđenju planiralo uložiti i transkripte iskaza zaštićenih svjedoka PW-111 i PW-156, ali nakon prigovora odbrana, Sud je zatražio da Tužilaštvo zatraži od Haaga dozvolu da objavi njihov identitet odbranama.

 

Miodrag Stojanović, branilac Radomira Pantića, kazao je da bi čitanje iskaza ovih svjedoka predstavljalo grubo kršenje prava na odbranu.

 

Tužilac Ibro Bulić odgovorio je da je za ta dva svjedoka od Haškog tribunala zatražio promjenu mjera, ali da mu je odgovoreno da nije moguće udovoljiti zahtjevu jer su oba svjedoka bolesna i ne prihvataju da svjedoče.

 

- Naš zahtjev se odbija u svim drugim pogledima i to da se otkrije odbranama identitet. Ja nemam pravo otkriti identitet po ovoj odluci - rekao je Bulić.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 28. august, javlja BIRN BiH.

 

(SB / Vijesti.ba / FENA)

17.07.2018.

THOMPSON NIJE SMIO BITI SA IGRACIMA REPREZENTACIJE HRVATSKE, A USTASE U BiH TREBAJU DA SE PRIVEDU I STROGO KAZNE

KOLUMNA TOMISLAVA KLAUŠKOG POMJERILA HRVATSKU: "Bilo je veličanstveno. I zato Thompson nije smio biti tamo"

Fudbalska reprezentacija napravila je nevjerovatnu promociju Hrvatske u svijetu i stvorila osnove za novo zajedništvo u zemlji. A onda je Thompson sve to pokvario. Kao stari simbol podjela, kotroverzi, kritika, piše hrvatski novinar Tomislav Klauški u komentaru koji je objavio 24sata.hr, koji prenosimo u cjelosti..

.....................
KOLUMNA TOMISLAVA KLAUŠKOG POMJERILA HRVATSKU: 'Bilo je veličanstveno. I zato Thompson nije smio biti tamo' - 1
..........................

"Bilo je veličanstveno. I zato Thompson nije smio biti tamo Nogometna reprezentacija napravila je nevjerojatnu promociju Hrvatske u svijetu i stvorila temelje za novo zajedništvo u zemlji. A onda je Thompson sve to pokvario. Kao stari simbol podjela, kontroverzi, kritika...

 

"Moja domovina", domoljubni band aid šlager s početka devedesetih s kojim su reprezentativci ušli u autobus i otpočeli šestosatno putovanje do centra Zagreba, trebao je simbolizirati sve ono dobro oko reprezentacije: nacionalni ponos, novo domoljublje, zajedništvo, pozitivnu priču, lijepu reklamu u svijetu.

A onda je u autobus ušao Marko Perković Thompson.

 

Osoba kojoj se zabranjuju nastupi izvan Hrvatske, osoba koja navodno nije smjela nastupiti čak ni na dočeku reprezentacije, osoba koja pripada ultranacionalističkoj desnici, izaziva kontroverze i podjele, te simbolizira sve što Hrvatska ne želi biti.

 

Nasuprot svemu onome što su nogometaši promovirali u Rusiji.

 

Marko Perković Thompson dobio je upravo zahvaljujući pritisku igrača i izbornika mjesto u autobusu, a onda i počasno mjesto na pozornici, kao šlag na doista fantastičnom, spektakularnom, dosad neviđenom dočeku.

Prvo je igračima šou ukrala Kolinda Grabar Kitarović, sad ga je pokušao ukrasti Thompson.

Tko se više sjeća "Moje domovine" kad smo dobili "Gene kamene"?

 

Ništa od zajedništva

 

"Mora mi smeće fašističko dan pokvarit.. ali neće, nabijem i njega i sve fašiste!!! Ignore!! Danas samo Hrvatska!!!!", napisao je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, na Twitteru čim su kamere ulovile Thompsona u busu. 

 

I nakon toga, ništa više nije bilo isto: uz Thompsona nema zajedništva, nema novog domoljublja, nema pozitivne priče, nema lijepe reklame u svijetu.

 

Nastup reprezentacije u Rusiji i na povratku iz nje bio je, između ostalog, uspješna PR operacija Hrvatske. O tome je danima govorio i premijer Andrej Plenković: "Znamo koliko ovo znači za promidžbu zemlje, nema veće promidžbe u današnje internetsko vrijeme od ovog prvenstva".

 

Da bi novinar AFP-a Peter Murphy napisao: "Kada napravite odličan PR posao za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu, a onda vam se u otvorenom autobusu pojavi ultranacionalistički pjevač".

 

Što je Thompson pokvario

 

Oko reprezentacije su ovoga ljeta ključne bile dvije komponente: promocija Hrvatske u svijetu i novo zajedništvo u Hrvatskoj. 

I obje stvari je Thompson pokvario.

 

Ovdje čak nije riječ o njegovim pjesmama koje igrače podižu i s kojima se mnogi mogu poistovjetiti. Riječ je o pjevaču koji je sebe promovirao u simbol filofašističke desnice, u simbol sukoba i podjela koje su, ruku na srce, bile vidljive na društvenim mrežama od prvog njegova kadra u autobusu.

Počelo je gnušanje, počele su kritike, počele su svađe. Ostao je gorak okus.

 

Svjetski mediji dobili su ponovno priliku pisati o maloj ksenofobičnoj državici koja zove jednog ultranacionalista na doček nogometaša i koja dozvoljava da se na najvećem uspjehu hrvatskog sporta u svijetu pojavi pjevač koji sramoti Hrvatsku u zapadnoj Europi.

U Hrvatskoj, pak, Thompson je narušio teškom mukom sročenu priču o novom zajedništvu oko reprezentacije. 

 

Uteg i uljez

 

Možda ga igrači vole, možda slušaju njegove pjesme, možda je on njihov osobni guru i možda su ga zato mogli pozvati na svoju privatnu zabavu. Međutim, Thompson je postao preveliki uteg za cijelu reprezentaciju. Bio je uljez u PR operaciji. Bio je kukavičje jaje u projektu koji je uspješno - na terenu, na tribinama, u masi pola milijuna ljudi na dočeku - izbjegao bilo kakve proustaške ispade.

I baš zato Thompsonu tamo nije bilo mjesto.

 

Bili smo na korak od zajedništva, a onda smo opet potonuli u gorčinu, agresiju, histeriju, sukobe i svađe između onih kojima je jučer zgadio cijeli događaj i onih koji su ga grčevito branili.

I upravo zbog toga Thompson nije smio biti tamo. Jer on izaziva kontroverze. Izaziva podjele.

 

Reality check

 

Neki portali prenijeli su jučer riječi Thompsonova menadžera koji je otkrio da su Zlatko Dalić i Luka Modrić inzistirali da se pjevač vozi s njima u autobusu i da nastupi na dočeku, na što je HNS ipak popustio, iako su organizatori dočeka bili protiv toga. Dakle, i već je tu izbio sukob.

Kome je to trebalo?

 

Vjerojatno Thompsonu, koji je iskoristio reprezentaciju za vlastitu promociju, estradnu reafirmaciju i ulazak u mainstream. 

Objavio/la haler u 17:00, 0 komentar(a), print, #

17.07.2018.

MNOGI U BiH TREBAJU DA NAUČE: "KO SMO MI BOŠNJACI"?

KO SMO MI BOŠNJACI?


Autor: Daniel Toljaga

Objavljeno: 12. October 2015.
Daniel TOLJAGA: Nacionalni identitet današnjih bosanskih Srba, odnosno bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19. stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katoličkim Hrvatima. Tijekom austro-ugarskog perioda, Kallayev pokušaj očvršćivanja jedinstvene bošnjačke nacije bio je osuđen na propast, iz razloga što je proces identifikacije pravoslavaca sa srbima, i katolika sa hrvatima, bio daleko odmakao, pa tako i nije mogao uspjeti, jer su integracioni impulsi dolazili od okupatora – Austro-Ugarske, a ne iznutra. Poslije njegove smrti zabranjen je i bosanski jezik, 1907. godine, mada je rječnik bosanskog jezika skoro 200 godina stariji od prvog rječnika srpskog jezika.
17.07.2018.

POTVRDJENA OPTUŽNICA: MILORAD OBRADOVIĆ STIVEN, TERETI SE ZA RATNE ZLOČINE U PRIJEDORU

POTVRĐENA OPTUŽNICA: Milorad Obradović tereti se za ratne zločine u Prijedoru; zloglasni „Stiven“ je...

Optuženi Obradović nedavno je pravosuđu BiH izručen iz Njemačkeimage
/Tužilaštvo BiH

//////////////////////////////

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu kojom se Milorad Obradović zvani “Stiven” tereti za učešće tokom 1992. godine u progonu civilnog stanovništva s područja općine Prijedor.

 

Obradović je optužen da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije Ljubija, zajedno s drugim pripadnicima vojno-policijskih snaga učestvovao u progonu Bošnjaka, ubistvima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima od 27. do 30. jula 1992. godine.

 

Prema ranijim navodima iz Državnog tužilaštva, Obradović je u mjestu Miska Glava učestvovao u zarobljavanju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti, koji su nezakonito zatočeni, mučeni, zlostavljani i nakon toga strijeljani na lokalitetu Kipe-Ljubija, prenosi BIRN BiH. 

 

„Prema prikupljenim dokazima, samo tri osobe su uspjele preživjeti strijeljanje i pobjeći s mjesta egzekucije, a među ubijenima je bilo najmanje 15 malodobnih osoba“, stoji u optužnici.

 

Obradoviću je također stavljeno na teret da je na stadionu “Rudara” lično ubio trojicu civila Bošnjaka.

Optuženi Obradović nedavno je pravosuđu BiH izručen iz Njemačke.

U Sudu BiH se za ratni zločin počinjen u Miskoj Glavi vodi postupak protiv Slobodana Taranjca, Milodraga Glušca, Ranka Babića, Ranka Došenovića, Radeta Zekanovića, Zdravka Panića te Trive i Milana Vukića, zbog čega je Državno tužilaštvo zatražilo spajanje Obradovićevog postupka s tim predmetom.

 

(Fena)

17.07.2018.

SLAVO KUKIĆ : USKORO MOŽEMO OČEKIVATI PRIJETNJE GENOCIDOM OD ČOVIĆEVIH JASTREBA

17.07.2018.

ESAD BAJTAL: MILORAD DODIK I ALEKSANDAR VUČIĆ REALIZUJU PROJEKAT 'VELIKE SRBIJE'"


ESAD BAJTAL: "Dodik i Vučić realiziraju projekat 'velike Srbije'"

Sociolog i politički analitičar Esad Bajtal analizirao je ključne poruke koje su sa jučerašnjeg sastanka u Beogradu uputili predsjednici Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik


...........
ESAD BAJTAL: 'Dodik i Vučić realiziraju projekat 'velike Srbije''
.......................

Njih dvojica, mišljenja je Bajtal, nisu bili ni politički, ni ljudski, ali ni životno iskreni, već su od svoje politike napravili politikanstvo koje građanima obje zemlje ipak "prodaju" kao politiku.

 

"Suština politike je baviti se nebitnim stvarima, a prikazivati ih kao bitne", ustvrdio je Bajtal, konkretno aludirajući na bespotrebne teme kojih su se dotakli predsjednici Srbije i RS-a.

 

Dodik je nakon sastanka s Vučićem na konferenciji za novinare kazao da ga je informisao o atmosferi u BiH, ali i o izjavama Nasera Orića, koje je ocijenio "uznemirujućim za naš narod, ali su naše institucije spremne da se brane".

 

Bajtal smatra da su Vučić i Dodik jučer bili jednostrani, jer su se bavili Orićem, ali ne i aktuelnim članom Glavnog odbora Dodikovog SNSD-a Rajkom Vasićem, koji je nedavno na svom Twitter profilu zaprijetio novim genocidom.

 

"Prije svega, Orić ne pripada nikakvoj instituciji, te ga se u tom smislu može shvatati i kao običnog građanina, ma šta da je rekao. S druge strane, jedan visoki funkcioner Dodikove stranke poslao je vrlo jasnu i upečatljivu poruku o onome o čemu sanja, mašta ili se razmišlja u nekom programskom smislu", upozorava Bajtal.

 

Međutim, nastavlja, Vučić i Dodik nisu se dotakli Vasića iako je on poslao užasnu poruku prijetećeg sadržaja i vrlo naglašenog cilja nekog novog genocida.

 

"Da su tretirali oba slučaja, to bi i dalje bilo sporno, jer se Vasić i Orić ne mogu izjednačiti. Ali, oni potpuno prešućuju jednu stranu", dodaje Bajtal.

 

Ističe kako je cijela situacija s Vasićevim tvitom osmišljena i planirana.

 

"Sve to uvijeno je u izjavu pojedinca - ti izgovori, a mi ćemo se moći graditi da je to tvoj, a ne naš stav", potcrtava Bajtal.

 

Osvrnuo se i na izjavu Dodika, koji je novinarima prenio da "Vučić ima jasan stav vezano za to da Srbija neće dozvoliti nikakve nove 'oluje', ma gdje se mi nalazili".

 

"'Oluja' se događala u Hrvatskoj i sa BiH nema nikakve veze. Osim toga - eto još jednog licemjerja - taj fenomen direktno su dogovorili Milošević i Tuđman, a to dobro zna i srbijanska javnost", kazao je Bajtal.

 

Na sceni je, poručuje, jedno moralno sljepilo po principu - "neću da vidim očigledno, a hoću da nagađam o nečemu što je potpuno izvan logičnog vidnog polja".

 

"Kakva je to 'oluja' u BiH ikad bila i ko je ikad odavde progovorio o nekakvoj oluji sličnoj onoj koja se događala u Hrvatskoj? Nikad niko. Ali, suština je u tome da se stvari niveliraju, a krivice izjednače", govori Bajtal.

 

Ključna intencija svega toga, dodaje, je "Memorandum 2".

 

"Njegov cilj je izjednačiti strane, izvući Srbiju i pokušati joj spasiti ugled, nakon svega onoga što se događalo sa Srebrenicom, Vukovarom, Dubrovnikom, Sarajevom, sa masovnim grobnicama, masovnim ubistvima, negiranjem genocida... Ta njihova jučerašnja priča dio je upravog tog koncepta 'Memorandum 2', s namjerom da se u svijetu promijeni slika o Srbiji, koja nije spremna da prizna svoja zlodjela koja je činila 90-ih godina", ocjenjuje Bajtal.

 

Vučić je jučer poručio i kako Srbija želi da što prije poveže svoju teritoriju sa teritorijom RS-a i BiH. Također je naveo da je s Dodikom razgovarao i o zajedničkim predmetima koje će izučavati djeca u školama u RS-u i u Srbiji.

 

Bajtal je ovo ocijenio realizacijom projekta "velike Srbije", prvobitno na obrazovnom, a zatim i na nekim drugim nivoima, sve "do prve prilike kada će se to moći geografizirati".

 

"Neovisno od toga šta se u verbalnoj ravni priča, srbijanska politika u praktičnom smislu ne odustaje od koncepta 'velike Srbije'", zaključuje Bajtal.

 

(Vijesti.ba)

17.07.2018.

TRUMP I PUTIN POZDRAVLJAJU PRVE KORAKE NA POPRAVLJANJU ODNOSA

17.07.2018.

TANJA ŠLJIVAR: RADI ISTINE SAM NEPOŽELJNA NA AKADEMIJI U BANJALUCI

17.07.2018.

NI DRAŽA NI AĆIF-EFENDIJA

17.07.2018.

ATENCION ATENCION, FRANCUSKA JE ŠAMPION SVIJETA: SPEKTAKULARNI DOČEK TRIKOLORA U PARIZU

17.07.2018.

HRVATSKI NOGOMETAŠI RUKU POD RUKU S THOMPSONOM

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88924020

Powered by Blogger.ba