Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.07.2018.

PROF.DR. ŽARKO KORAĆ : DEMOKRATSKA SRBIJA U ŠOKU, REHABILITIRA SE MRAČNA PROŠLOST

Prof.dr. Žarko Korać : Demokratska Srbija u šoku, rehabilitira se mračna prošlost

Nema demokratskog čovjeka u Srbiji koji danas nije zgrožen, kaže za Radiosarajevo.ba samostalni poslanik Skupštine Srbije, bivši potpredsjednik Vlade Srbije u mandatu Zorana Đinđića i ugledni profesor na beogradskom Filozofskom fakultetu Žarko Korać.

On tako, zapravo, reagira na današnja odluku Specijalnog suda u Beogradu koji je u petak oslobodio sedmoricu pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije od optužbi za oružanu pobunu Jedinice 2001. godine jer tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje.

Optužbi su oslobođeni nekadašnji zloglasni komandanti JSO-a Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i pripadnici jedinice Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić, Dragiša Rodić i Vladimir Potić.

Šok je time veći jer je oružana pobuna JSO-a u srbijanskoj i regionalnoj javnosti nedvosmisleno percipirana kao direktan uvod u atentat na Đinđića u martu 2003. godine.

Je li ovo u osnovi uvod rehabilitaciju ubilačkih falangi Slobodana Miloševića, notornih “Crvenih beretki”, Legije i društva, koji su ubijali i u BiH?

“To nije rehabilitacija “Crvenih beretki” jer Zvjezdan Jovanović i Milorad Ulemek Legija služe konsekutivne kazne, a ne samo 40 godina robije. Imaju puno više za ubistvo Ivana Stanbolića, dakle, ne samo Zorana Đinđića, već čitav niza ubistava koje su napravili. Ali, to jeste jedan pokušaj, svakako, rehabilitacije Vojislava Koštunice, bivšeg predsjednika SR Jugoslavije. Vi imate jedan fenomen da je Koštunica, koji je tada komandovao Vojskom SR Jugoslavije (Vlada Srbije nije komandovala Vojskom, jer je ona bila na saveznom nivou), podržao taj štrajk. Mi smo to smatrali oružanom pobunom, a ne štrajkom. To je sada jedna rehabilitacija. Sada sud kaže da je to sve bilo uredu i Koštrunica je bio u pravu”, tvrdi Korać.

Dodaje da Koštunica, također, nije bitan jer nije politički aktivan, već jedna ideja koja stoji iza svega.

“Crvene beretke su, inače, aktivno učestvovale u čitavom nizu zločina na teritoriji Hrvatske, BiH i posebno Kosova. Oni su ovim danas aminovani za pobunu protiv Haga. Sud nije uopšte odgovorio zašto su oni išli naoružani na autoput. Sud ne ulazi u to, već kaže to nije pobuna! Ne ulazi u taj meritum, i to je zanimljivo. Naravno, to jeste oružana pobuna i svuda u svijetu bi bila oružana pobuna. No, Sud smatra da je prijetnja Vladi Srbije, zahtjev da se smijeni ministar unutrašnjih poslova, načelnik Službe državne bezbjednost i njegov zamjenik, nepotrebna i bezazlena epizoda. Iz toga proizlazi da su oni ustvari patriote, da su ustvari vjerni pravilima služe”, dodaje Korać.

Prema njemu, u pitanju je, konačno, pokušaj rehabilitacije jednog od najmračnijih perioda nakon demokratskih promjena, jer je to bio direktan uvod u ubistvo Đinđića.

“Oni su tada shvatili da se njima niko neće moći suprotstaviti u zemlji… Uzgred, Vojislav Šešelj je bio na suđenju i oduševljen je presudom. To najbolje govori kakve vrste ljudi i kakve politike podržavaju ovu presudu”, zaključio je Korać.

Faruk Vele (Radiosarajevo.ba)

15.07.2018.

LDS TRAŽI OD PIC-A: ZBOG POZIVANJA NA GENOCID DODIKOV SNSD DISKVALIFIKOVATI NA IZBORIMA

LDS TRAŽI OD PIC-a: Zbog pozivanja na genocid Dodikov SNSD diskvalifikovati na izborima

Liberalno demokratska stranka Bosne i Hercegovine poziva Vijeće za implementaciju mira i Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da zbog nesankcioniranja otvorenog govora mržnje i poziva na genocid stranačkog funkcionera SNSD-a Rajka Vasića ovu stranku diskvalificira sa izbora 2018-e.LDS TRAŽI OD PIC-a: Zbog pozivanja na genocid Dodikov SNSD diskvalifikovati na izborima

.........................


Slijedi tekst javnog pisma: 

 

Sladostrasno i opasno nacionalističko divljanje, otvoreno pokazivanje mržnje i pozivi na novo nasilje koji su obilježili protekle dane predstavljaju rezultat procesa nesposobnosti i/li nespremnosti Ureda visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira da održe nivo demokratičnosti i reda uspostavljenog aktivnim korištenjem Bosnkih ovlasti do 2006-te godine. 

 

LDS smatra da je sad trenutak za odlučno djelovanje i preduzimanje akcije koja će jasno demonstrirati da se takva politika neće isplatiti i da ne može biti osnov na kojem neodgovorni, uveliko kriminalizirani političari planiraju sakupiti poene pred naredne izbore. 

 

LDS kao uvjereni pobornik sistema liberalne demokratije podsjeća zvaničnike zemalja koje baštine principe vladavine prava da je pravo na slobodu misli, rijeći i djela omeđeno prostorom slobode onog pored tebe. Zbog toga, a posebno zbog izostanka jedino potrebne reakcije SNSD-a - trenutnog isključenja Rajka Vasića iz članstva ove stranke. Izostanak takve reakcije znači da Rajko Vasić predstavlja vojno krilo SNSD-a koje pozivom na ponavljanje genocida de facto postaje teroristička organizacija. 

 

LDS očekuje da Vijeće za implementaciju mira ovlasti Visokog predstavnika Valentina Inzka da odmah kazni SNSD uskračenjem učešća na izbori a 2018 i poništenjem njihove ovjere u CIK-u.

 

Samo takva odliuka može predstaviti primjer koji je potreban za obuzdavanje nacionalizama u Bosni i Hercegovini uz istovremeno demonstraranje poruke svim biračima da međunarodna zajednica istinski želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku zemlju zasnovanu na vladavini prava i zaštiti svih njenih građana i svih njihovih bilo individualnih bilo kolektivnih identiteta.

 

Pisanje saopštenja kojim se izražava zabrinutost jednostavno nije nije dovoljno dobro kao što je pokazala slika dječaka koji u okviru proslave sportskog uspjeha jedne reprezentacije de facto glorifikuje uništenje jednog naroda.

 

Izostanak rekacije ambasadori PIK-a znači prihvatanje takvih rekcije kao vrijednosti odrastanja nove generacije u BiH.

15.07.2018.

SP 2018: FRANCUSKA PRVAK SVIJETA U NOGOMETU

15.07.2018.

FRANCUSKA ŠAMPION SVIJETA U NOGOMETU 2018. GODINE

15.07.2018.

KRUG 99: MORA POSTOJATI JEDINSTVO PROBOSANSKIH POLITIČKIH SNAGA OKO MINIMUMA VRIJEDNOSTI


DŽAFEROVIĆ NA SESIJI "KRUGA 99": "Mora postojati jedinstvo probosanskih političkih snaga oko minimuma vrijednosti..."

Cjelovita i demokratska BiH, država ravnopravnih naroda na cijeloj njenoj teritoriji je naš osnovni politički cilj - izjavio je kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, koji je bio dana uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi „Izgradnja cjelovite i demokratske BiH, države ravnopravnih naroda i građana“.


.............................
DŽAFEROVIĆ NA SESIJI 'KRUGA 99': 'Mora postojati jedinstvo probosanskih političkih snaga oko minimuma vrijednosti...'
.....................
Kazao je da politička stranka kojoj pripada i on osobno smatraju da bi to bila država multietničkih, ekonomskih regiona, najmanje pet takvih regiona. 

- Ali o tome je potrebno postići saglasnost unutar BiH - kazao je Džaferović, te dodao da, u ovom trenutku, na žalost, te saglasnosti nema.

 

Po njegovim riječima, ovo je potpuno legalna i legitimna tema, koju dozvoljava i postojeći Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum. On smatra da nisu legalne i legitimne bilo kakve teme koje bi se odnosile na dodatne teritorijalne ili etničke podjele BiH, niti teme koje bi atakovale na suverenitet BiH i njenih institucija.

Ističe da „o tim temama nema niti može biti nikakve diskusije niti rasprave, jer su one i nelegalne i nelegitimne“.

 

Džaferović navodi, u okolnostima kada u BiH ne postoji politička saglasnost, „da napravimo bolji sistem kojim bismo što prije ostvarili ovaj ideal cjelovite i demokratske države ravnopravnih naroda i građana, ostaje nam da poštujemo ono što danas imamo kao okvir u kojem se krećemo“.

 

- Moramo dosljedno poštovati ono što imamo, prije svega to moramo dosljedno tumačiti. Postoje brojne mogućnosti i po postojećem Dejtonskom mirovnom sporazumu da se brže ide ka ovom cilju o kojem govorim - kazao je Džaferović.

 

Mišljenja je da u okviru postojećeg sistema treba jačati institucije BiH.

 

- Treba da činimo sve kako bi povratak i to održivi povratak što je moguće više uspio, da jačamo ekonomiju koja treba biti praćena socijalnim mjerama, da obnavljamo narušeno povjerenje između bh. naroda i građana, da osiguravamo ravnopravnost svih na cijeloj teritoriji zemlje - naveo je.

 

- To su po meni, uz brojne druge teme koje treba obuhvatiti, načini kako da što je moguće bolje reintegriramo BiH. Druga stvar je integracija tako reintegrirane BiH u Evropsku uniju i u NATO savez - kazao je Džaferović, napominjući da EU i NATO savez nemaju nikakve alternative.

 

Kao jako važno je naveo i to da mora postojati jedinstvo državotvornih političkih snaga, probosanskohercegovačkih političkih snaga, „oko minimuma vrijednosti koje moramo svi zajedno da štitimo kada je u pitanju BiH i ispod kojeg ni jedna od ovih snaga ne bi trebala da ide“.

 

Džaferović ističe da je jedna od tih stvari striktno poštivanje i odbrana dostignutog nivoa reformi u BiH.

Po njegovim riječima, ne bi trebala da postoji nijedna državotvorna politička snaga koja bi, zbog bilo kojeg razloga, bila spremna, a naročito zbog razloga borbe za vlast, da ide ispod nivoa i da urušava dostignuti nivo reformi.

 

On navodi da smo, na žalost, u proteklom vremenu, u neposrednoj prošlosti svjedočili i takvim stvarima, a svjedočimo i danas.

 

- Drugačije ne mogu da objasnim pristanak državotvornih političkih snaga, jer bez njih to ne bi bilo moguće uraditi, donošenje sramnog zakona o izmjenama Zakona o prebivalištu, koji je nanio velike probleme povratnicima i koji direktno podriva Dejtonski mirovni sporazum. Zatim, Zakona o sukobu interesa koji je donesen 2013. godine, koji je praktično urušio taj vrlo važan sistem i mehanizam za borbu protiv korupcije, potom Zakona o javnim nabavkama kojim je praktično razbijen sistem javnih nabavki u BiH...- naveo je Džaferović.           

 

Podsjetivši da je BiH multietnička država, kazao je da ona treba da se izgrađuje na građanskom principu uz puno uvažavanje njenih različitosti i multietničkog karakreta prema formulama koje mogu biti i bolje, ali najmanje onakvim kakve imamo danas propisane u Dejtonskom sporazumu.

 

Džaferović ističe da je etnička zastupljenost u institucijama jako važna.

 

- Ovih dana smo svjedočili jednom pristanku, jer bez njih to također ne bi bilo moguće donijeti, državotvornih snaga koje sjede u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, da na primjer ni na jednoj od tri čelne pozicije u državnim pravosudnim institucijama nema Bošnjaka. To je vrlo loša poruka. To niko u BiH nije trebao da dozvoli, a posebno se s tim nisu smjele saglasiti ove snage - navodi Džaferović.       

 

Na kraju je kazao da je danas Bosni i Hercegovini potrebno znanje, upornost, dosljednost, vjerodostojnost i vjerodostojna politika.    

 

 

 

(FENA/SB)

15.07.2018.

PISMO IZ SREBRENICE


Pismo iz Srebrenice


..............................
Pismo iz Srebrenice
..............................

Zašto vi koji to niste uradili, niste pokazali interes, spremili se i došli na mjesto zločina? Zašto niste došli i skinuli ljagu i prokletstvo sa sebe jer vi to niste počinili niti ste dozvolili da to neko počini u vaše ime? Zašto se svojim ćutanjem svrstavate na stranu zločinaca, zaboravljajući da ste po božjoj zapovjedi dužni stati na stranu čovjeka?

Rijetko kad mi se srce tako stegne, kao što je to na Maršu mira u Srebrenici, posebno onaj moment kada se dvije kolone, ona iz Nezluka i ona iz Žepe, spajaju u jednu na ulazu u Memorijalni centar. To je trenutak kada suza kane iz oka svakog od nas ma koliko bili jaki ili pokušavali da je zadržimo. I po ko zna koji put postavljamo sebi pitanja bez odgovora koja nas ne ostavljaju ravnodušnim: Koliki idiot životinja u ljudskom obliku može biti da ubije bespomoćnog čovjeka? Kakvi su to monstrumi mogli biti koji zatvore preko 1000 ljudi u zemljoradničke magacine u Kravicama a onda ih zasipaju bombama, rafalima? Još uvijek na zidovima tih zadruga u kojima se danas čuva stoka se vide ožiljci metaka i granata. Koliko bitange u ljudskim odorama mogu mrziti kao što je to bilo u Petkovcima 1995. godine? Mjesto, gdje još uvijek leži na stotine praznih čaura iz kojih su puščana zrna ubijala nedužne ljude sa omčama na rukama. Gledam u jednu od tih omči koje sam našao i vidim smrt. Pitam se gdje danas leži blizu 1000 ubijenih Srebreničana koji se vode nestalima! I da li će ikad biti pronađeni…..

Zašto vi koji to niste uradili, niste pokazali interes, spremili se i došli na mjesto zločina? Zašto niste došli i skinuli ljagu i prokletstvo sa sebe jer vi to niste počinili niti ste dozvolili da to neko počini u vaše ime? Zašto se svojim ćutanjem svrstavate na stranu zločinaca, zaboravljajući da ste po božjoj zapovjedi dužni stati na stranu čovjeka?

Prije 3 godine sreo sam na ukopu srebreničkih žrtava italijanskog ljekara – pedijatra Paola Ciarlantinija. Bio je vidno potrosen, gotovo u stanju šoka gledavši veliki broj sanduka poredanih jedni pored drugih. Brada mu se tresla pa ga je moja supruga poslije dženaze pozvala nama kući u Bratuncu da se malo okrijepi.

I čini mi se da smo uspijeli. Svakog 11 jula  e-mailom dobijemo njegovu poruku ljudskog suosjećanja, iskrene ljudske solidarnosti koja tako puno znači! Zato vam istu prenosim u originalu:

”Dear friends,

Potocari is the place in which Europe forgot and lose definitely itself, the same Europe that today is looking for security building walls and letting die people in Mediteranean sea or in Lybia and the same Europe that let die men, women and children in Auschwitz and Sarajevo.

The peace march and the funeral in Srebrenica must remember to world at all – but especially to European and Western people, to everyone of us – that Srebrenica massacre have been never ending during these 23 years and that horror must remain alive inside our minds and our hearts, as it does in the lives of the victims’ families.

But the most important thing to remember – every year and every day – is that Srebrenica massacre could be and had to be avoided: this is the unique, historical, unforgettable truth.

I hope we really do “stay human”.

Many hugs again to your parents and to your family,

Paolo”

Svaki Marš mira, pa i ovaj posljednji, je pobjeda dobrog nad zlim, ljudskog dostojanstva nad primitivizmom, ljudske savjesti nad ravnodušnosti, pravde nad nepravdom, čovjeka nad nečovjekom.

Paol je u Srebrenici našao istinu i smiraj svoje duše! On je shvatio da se srebrenički genocid nije završio niti nakon 23 godine te da je ovaj horor ostao živ u našim mislima i srcima te u životima porodica žrtava genocida! I ono što je poenta: Srebrenička tragedija se mogla i morala izbjeći što je stvarna, historijska i neoprostiva istina osuđena da leži na savjesti svih nas!

Ovo je ujedno i odgovor gluhim i slijepim, lažnim i primitivnim, koji ne žele da traže istinu već glorifikuju zločine i zločince! Onim koji NE priznaju sud časti i ljudskog saosjećanja! Istina im je još uvijek 23 godine nakon masakra servirana na stratištima poput onih u Petkovcima i Kravicama!

Na tu moralnu filozofsku temu o smislu svog vlastitog postojanja i bitku ljudskog života morat ćete jednog dana sami dati odgovor! Jer i buduća pokoljenja će vas pitati: ”Zašto i u čije ime?”

15.07.2018.

ANDREJ NIKOLAIDIS: SAMO KAP ISTINE DOVOLJNA JE DA SVIJET RAZNESE...

15.07.2018.

SLOBODAN VASKOVIĆ: PISAMCA

NOVI BLOG SLOBODANA.VASKOVIĆA: Pisamca

Banjalučki bloger Slobodan Vasković postavio je nekoliko škaljivih pitanja Lukaču, Čulumu, Moćnoj Mami, Lepiru... na koja, pogađate, nikada neće dobiti odgovor.

Evo šta ih je pitao...


.............
NOVI BLOG SLOBODANA.VASKOVIĆA: Pisamca
...................

Piše: SLOBODAN VASKOVIĆ

 

 Lukaču -Ko po tvojoj “kriminalističkoj verziji” nosi titulu “Banjalučki Arkan”, a ko Zvijer? -Kako je moguće da nakon desetine premlaćivanja u Banjaluci “nema elemanata krivične odgovornosti” u djelovanju “Banjalučkog Arkana” i “Zvijeri”, koji su organizovali i sproveli ta nasilna djela? -Da li “Zvijer” ima službenu legitimaciju MUP-a RS, a nije pripadnik te institucije? -Da li “Banjalučki Arkan” ima iznenadne, ubilačke, izlive bijesa?

 

 -Da li ga štite lično pojedini visoki funkcioneri MUP RS? -Da li ih štitiš obojicu - I “Banjalučkog Arkana” i Zvijer i ako štitiš po čijem naređenju? -Da li su njihovi dosjei skroz bijeli? -Uzgred, da li je MUP RS plaćao 28 KM metak (po komadu) firmi “KT”, isti onaj metak koji je prije tog aranžmana plaćao 3,5 KM po komadu, ali drugoj firmi? -Ako jeste, gdje je otišla razlika u cijeni - 24,5 KM po komadu? -Kome su namijenjeni ti “zlatni meci”? -Ima li kakvog konkursa za “vojnike”? 

 

-Da li si nabavio novi Kramp? Ćulumu  Beskičmeni, prezentovao si da znaš cijenu kokaina.  -Da li znaš kolika je cijena visoke prostitucije u strogom centru Grada (po komadu), a kolika izvan Centra 2, gdje je tvoj reon? -Da li znaš u kojim lokalima se odvija visoka prostitucija u Centru? Najužem!

 

 -Da li poznaješ vlasnike tih lokala? -Kako stojiš sad na kladionicama? I sa kladionicama? -Da li znaš koliko si jadan? Iliću  -Ko je naredio održavanje presa 26.03.? -Šta je skladišteno u Kući Rađena? 

 

Moćnoj Mami -Znam šta si tražila ovog ljeta. Zašto? 

 

Lepiru -Da li si Vreći zakrpa? -Kako te nije stid? Imaš sto godina, a lažeš? Vreći 

 

-Da li si ti homunkul, stvoren u Ilićevoj i Bajićevoj laboratoriji? -Da li se sada na netu nazivaš “Micica Vukmir”? -Da li znaš da si najobičnija Vreća G. i da se to neće promijeniti? 

 

Karanu
-Varalice, za tebe nemam pitanja. Samo jedno obavještenje: Istinski stručnjaci sudske medicine o tebi govore sa Gađenjem. Neskrivenim!

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214091

Powered by Blogger.ba