Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.07.2018.

REIS HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ : "MUSLIMANI SU POSEBNO TARGETIRANI ZBOG STRAHA KOJEG SU U SAVREMENA DRUŠTVA USPJELI UNIJETI TERORISTI"


REIS HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ: ''Muslimani su posebno targetirani zbog...''

''... straha kojeg su u savremena društva uspjeli unijeti teroristi svojom okrutnošću i plašim se da su oni time postigli svoj cilj i da toga mnogi koji misle da se protiv tog zla bore tako što muslimane stigmatiziraju, sumnjiče ili guraju na margine društva, nisu svjesni''


..........
REIS HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ: ''Muslimani su posebno targetirani zbog...''
.........

U obraćanju, na svečanosti koja je upriličena povodom uspješno završenog projekta "Prevencija radikalizma i nasilnog ekstremizma kod mladih", a realizirala ga je Uprava za vanjske poslove i dijasporu Islamske zajednice u BiH u saradnji sa Kancelarijom specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u Sarajevu, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović je kazao da je najbitnije nestvarati okruženje u kojem nasilni ekstremizam i njegove ideologije prosperiraju.

 

Na svečanosti u Gazi Husrev-begovoj biblioteci kojoj su prisustvovali šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu IZ u BiH Razim Čolić te predstavnici diplomatskog kora u BiH, Kavazović je ocijenio da su otvorena, interkulturalna, tolerantna i slobodna društva najbolji odgovor na izazov radikalizma.

 

Podsjetio je da kao vjernici vjerujemo da je Bog stvorio svijet u najboljem skladu, a i nauka govori o uravnoteženosti koja se rađa iz haosa. Stoga, smatra on, svako odstupanje od prirodnog sklada, svaka nasilna intervencija u svijetu je suprotna volji Božijoj.

 

Ekstremizam i radikalizam, istakao je Kavazović, po svojoj prirodi unose nered - fesad.

 

Podvlači da zagovornici takvih radikalnih i ekstremnih ideologija koje vode u nasilje nekada i nisu svjesni zla kojeg čine.

 

Nažalost, dodao je, svjedoci smo ovih dana kako se širom svijeta strah od drugog nameće kao glavni pokretač društvenih i političkih odnosa. U ujedinjenoj Evropi jačaju snage koje pozivaju na izolacionizam i protekcionizam, kazao je, ocijenivši da se sistematski i organizovano sije strah i nepovjerenje od drugoga i drugačijeg.

 

''Muslimani su posebno targetirani zbog straha kojeg su u savremena društva uspjeli unijeti teroristi svojom okrutnošću i plašim se da su oni time postigli svoj cilj i da toga mnogi koji misle da se protiv tog zla bore tako što muslimane stigmatiziraju, sumnjiče ili guraju na margine društva, nisu svjesni'', ustvrdio je.

 

Nažalost, istakao je Kavazović, uspon nasilnog ekstremizma i radikalizma nije zaobišao ni Bosnu ni njen većinski narod Bošnjake od kojih se većina osjećaju muslimanima. On je daleko od toga da se omasovi, naglasio je, ali i sama njegova pojava ma kako marginalna bila nas zabrinjava jer predstavlja egzistencijalnu prijetnju za naš način života, vjeru i kulturološko iskustvo.

 

''Kada se suočavamo s ovim izazovom bitno je prije svega napomenuti da taj fenomen, koji je u našem društvu postao očit nakon što se oko tri stotine muškaraca, žena i djece iselilo u Siriju gdje su se pridružili različitim vojnim frakcijama a jedan dio njih i terorističkoj organizaciji ISIL, nije proizvod našeg društva niti naše tradicije'', rekao je on.

 

Sva istraživanja ovog fenomena, podsjetio je, koja su provedena kako bismo prije svega mi shvatili o kakvoj se pojavi radi ukazuju da se radi o uvezenom fenomenu.

 

''To je ideologija koja je nastala daleko od Bosne u specifičnim političkim i društvenim okolnostima i koja se počela širiti prijeteći tradicionalnim muslimanskim zajednicama i njihovom razumijevanju vjere. Ovdje se, kako su to dobro primijetili mnogi koji su ovaj fenomen izučavali, ne radi o radikalizaciji islama nego o islamizaciji radikalizma. Politički i ideološki ciljevi određenih skupina se pokušavaju zagrnuti plaštom vjere a žrtve takvih isključivih ideologija koje opravdavaju upotrebu sile su najčešće sami muslimani'', kazao je.

 

Nadalje, reis Kavazović smatra da problem nasilnog ekstremizma nije problem islama nego pokušaja njegove zloupotrebe.

 

''Ono što je naše iskustvo nošenja s ovim fenomenom, a što smatramo jako bitnim i vrijednim za podijeliti jeste da je najbitnije ne stvarati okruženje u kojem nasilni ekstremizam i njegove ideologije prosperiraju. Ta ideologija zla je poput virusa a virus se može širiti samo ako naiđe na njemu odgovarajuće okruženje. Otud naše insistiranje na tome da se mora očuvati kosmopolitski i otvoreni duh o kojem smo na primjeru Bosne govorili'', rekao je reis Kavazović.

 

Drugo, dodao je, kao najbitniji element koji se pokazao kao presudan u prevenciji nasilnoga ekstremizam i širenja radikalnih ideologija jeste društvena otpornost.

 

Naveo je da su kao zajednica poduzeli niz mjera kako bi se toj pojavi suprotstavilo.

 

Osigurano je da sve džamije koje su u BiH pod administracijom Islamske zajednice budu sačuvane od stranih interpretacija vjere. Isto su, kaže, uspjeli postići i sa fakultetima, medresama i vjeronaukom u državnim školama.

 

Kavazović smatra bitnim da se fokus bh. javnosti i sigurnosnih agencija usmjeri na one pojedince i skupine koji nastupaju s pozicija neofašističkih i ekstremno nacionalističkih ideoloških pozicija. U duhu istih nastojanja, smatra on, mora biti i suprotstavljanje relativizaciji zločina a posebno zločina genocida i veličanju ratnih zločinaca. Mišljenja je da kao društvo ne smijemo zatvarati oči pred rehabilitacijom fašista i njihovih ideologija čemu, naročito u našem okruženju, svjedočimo ovih dana.

 

''Ipak, sve ovo nas ne treba zabrinuti ukoliko budemo imali odlučnost koju smo toliko puta pokazali kroz našu historiju kada se trebalo usprotiviti isključujućim ideologijama i fašizmu. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će ostati predana svojoj misiji u društvu i samim time i suprotstavljanju ideologijama nasilnih ekstremista ma ko oni bili i s kojih pozicija nastupali'', zaključio je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

 

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

Brojač posjeta
63010796

Powered by Blogger.ba