Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.07.2018.

NACI-FAŠISTA RAJKO VASIĆ PRIZIVA NOVI GENOCID RASPIRIJUĆI MRŽNJU DO NEBA

NIJE SE RAJKU VASIĆU OMAKLO: "Zlo ima inteligenciju, naum i nakanu, on govori što drugi..."

Kakvo licemjerstvo! Upravo su oni omogućili jednom ovakvom, nazovimo ga, čovjeku da orgija i da se doslovno šegači sa genocidom, žrtvama genocida i da potpuno nekažnjeno (sad za sad) priziva novi genocid raspirujući mržnju do neba.


Piše: Dragan Bursać


//////////////////////

"Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku".

 

Kada pročitate ovakvu rečenicu i to na Dan komemoracije u Potočarima, na dan ukopa ono nešto malo zemnih ostataka 35 žrtava srebreničkog genocida, pomislite sleđeni kako je ovo djelo nekakvog instant-tastatura-ratnika koji se krije iza lažnog naloga. A onda pogledate lice, pogledate ime i prezime i prenerazite se.

 

To je Rajko Vasić, član Glavnog odobora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće partije u Republici Srpskoj. To je nekadašnji generalni sekretar ove stranke. To je Dodikov ideolog, desna ruka u kreiranju partijske politike.

 

Da li je moguće?

 

Itekako je moguće! Jer nije Rajko Vasić tu gdje jeste zato što je nekakav performer, nego upravo zato što glasno piše i misli ono o čemu većina šuti. Mnogi su na prvu reagovali tako što su omalovažili Vasića i podveli sve pod nekakvu "F" šifru, nekakvu dijagnozu, nekakav obrazac smetene ličnosti, kojoj su društvene mreže tek ispušni ventil za privatnu nerealizovanost.

 

Ali to nije tako. Zapravo takav način promatranja stvari samo amnestira jedinku koja punopravno učestvuje u političkom životu i koja je čak štaviše visokorangirana u Dodikovoj nomenklaturi. I zato, za ovakve izjave, ovakvih pojedinaca nema mjesta relativizaciji.

 

Da se razumijemo, Rajko Vasić MORA odgovarati za izrečeno i napisano. Ako je Bosna i Hercegovina zemlja, ako ima imalo i uncu digniteta prema svojim institucijama i ako ima osnovne ljudskosti prema svojim građanima. Onaj koji priziva novi genocid, ne samo da raspiruje nacionalnu, vjersku i etničku mržnju, on direktno urinira po Zakonu koji ovo sprječava. I upravo su zato puke verbalne osude, izražavanje zabrinutosti i ostale formalnosti nedopustive.

 

Sprdanje sa kostima ubijenih

 

Ukoliko se Vasić ne procesuira, biće to sramota do neba. Sprdanje sa kostima 8.372 ubijena u genocidu, sprdanje sa njihovim porodicama, sa svakim čovjekom zdrava razuma na ovoj planeti i na koncu i sa pravosudnim sistemom Bosne i Hercegovine.

 

Upamtite, Bosna i Hercegovina se odavno ogriješila o svoje građane, tako što njeni političari nisu uveli zakon o zabrani negiranja zločina i genocida. Zapravo su jedva dočekali da se on skine sa dnevnog reda. I to je, da se razumijemo, bilo olakšanje i srpskim i hrvatskim i na koncu bošnjačkim poslanicima.

 

A danas imamo Vasićevu izjavu: "Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku".

 

A za one kojima nije sasvim jasna, Rajko Vasić u predhodnim objavama na društvenim mrežama pojašnjava da je "genocid haško-sarajevska laž, u kojem uvijek stradaju bosanski muslimani".

I onda se političari k'o biva zgražavaju?!

 

Licemjerje do neba

 

Kakvo licemjerstvo! Upravo su oni omogućili jednom ovakvom, nazovimo ga, čovjeku da orgija i da se doslovno šegači sa genocidom, žrtvama genocida i da potpuno nekažnjeno (sad za sad) priziva novi genocid raspirujući mržnju do neba.

 

A Vasićeva posljednja sramotna i bestijalna izjava je samo to. Posljednja kockica u sistemu negiranja, ništenja i sprdanja sa genocidom. I onda se neki čovjek iz neke civilizovane zemlje može zapitati: čemu služe zakoni.

E, pa zakoni služe da se ne bi desilo nekoj budali da nazove studentski dom po ratnom zločincu na primjer.

Ali čekajte, pa mi imamo u Bosni i Hercegovini studentski dom, koji se zove po ratnom zločincu. Upravo tako! Imamo ga, jer nemamo zakon. Imamo ga jer odsustvo zakona omogućava čitavoj političkoj mašineriji da gradi predizbornu taktiku i bere izborne poene na kostima mrtvih Srebreničana.

 

Četiri genocida i nikom ništa

 

Zato je prizivanje drugog genocida zapravo logičan razvojni put jednog zločinačkog uma.

Ako ćemo biti do kraja precizni, ovo je četvrti genocid u Srebrenici. Prvi je bio onaj fizički - ništenje ljudskih života. Drugi je onaj postmortalni - kada su kosti ljudske razvlačene, premiještane i razarane u sekundarnim i tercijarnim grobnicama. Imamo slučaj mladića čiji su posmrtni ostaci nađeni u 5, slovima pet grobnica. Treći genocid je sistematsko negiranje, ništenje i zaboravljanje genocida od strane pola države i njenih zvaničnih institucija. Promislite samo kako djeca u Srebrenici čiji su najmiliji nastradali u genocidu u školama ništa ne uče o tom istom genocidu jer su škole na teritoriji entiteta Republika Srpska. A u tom entitetu, pogađate, ni slova o genocidu. I opet sve po zakonu.

Objavio/la haler u 23:48, 0 komentar(a), print, #

11.07.2018.

SERWER POSLAO PORUKU DODIKU: "ZAPAD NECE PRIZNATI NIJEDNU DRZAVU KOJA BI NASTALA OTCJEPLJENJEM OD BiH"


SERWER POSLAO PORUKU DODIKU: "Zapad neće priznati nijednu državu koja bi nastala otcjepljenjem od BiH"

"Nemojte više od stranaca očekivati da se zanimaju i za vaše izbore na lokalnom nivou. Dugo sam vremena radio na pitanju Mostara tokom mirovnih pregovora u Daytonu. Vrijeme je da političari konačno ulože svu potrebnu energiju kako bi prevladali tamošnje probleme".


............
SERWER POSLAO PORUKU DODIKU: 'Zapad neće priznati nijednu državu koja bi nastala otcjepljenjem od BiH' - 1

............

Građani BiH uglavnom su ti koji se mogu suprotstaviti opasnoj politici koju provode Milorad Dodik i Dragan Čović, rekao je u intervjuu za Vijesti.ba ugledni američki analitičar i profesor s Univerziteta "John Hopkins" u Washingtonu Daniel Serwer.

 

- Treba li međunarodna zajednica pojačati svoje prisustvo u BiH, budući da se bh. političari ne mogu dogovoriti oko nekih izuzetno važnih pitanja vezanih za budućnost zemlje?

 

SERWER: Ne. Ali bi možda trebala prilagoditi svoje prisustvo, naprimjer premještanjem svih vojnih snaga EU u Brčko kako bi spriječila bilo kakav pokušaj da ga se dokopaju entiteti. Bh. političari moraju naučiti da se sami nose sa svojim problemima.

 

 

- Zastupnici iz reda hrvatskog naroda odbili su prisustvovati sjednici Zastupničkog doma na kojoj je nedavno usvojen Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatu Parlamenta FBiH. Je li bojkot Parlamenta možda dio “plana B” lidera HDZ-a Dragana Čovića?

 

SERWER: To ćete ipak morati pitati njega. Po mom mišljenju, bojkotom samo sami sebi možete eliminisati političku jednakost, a ne ostvariti ono što želite. Ukoliko želite zaštititi svoja prava, učinite to na sjednicama Parlamenta.

 

- Savez za promjene najavio je da neće dopustiti BiH da uđe u NATO dok susjedna Srbija ne postane dio tog saveza. Treba li BiH ovisiti o Srbiji i Hrvatskoj prilikom odlučivanja o vanjskoj politici?

 

SERWER: Ne. Ali na građanima je da na biralištima kazne one političare koji žele da slijede strane lidere, a ne vlastite.

 

- Milorad Dodik više nije jedini saveznik Rusije u BiH, jer ona svoj utjecaj u BiH i Hrvatskoj širi i preko Dragana Čovića i grupacije zastupnika u Saboru Republike Hrvatske. Smatrate li opasnom činjenicu da Ruska Federacija sve jače prodire u teritorije zemalja NATO-a?

 

SERWER: Da, ali opet ponavljam - na biračima je da na biralištima kazne one političare koji se priklanjaju Rusima.

 

- Gospodin Čović izjavio je da zbog nemogućnosti dogovora stranaka ove godine izbori u Mostaru sasvim sigurno neće biti održani. Kako riješiti ovaj dugogodišnji problem?

 

SERWER: Mislim da je adekvatno rješenje ono oko kojeg bh. lideri mogu postići dogovor. Nemojte više od stranaca očekivati da se zanimaju i za vaše izbore na lokalnom nivou. Dugo sam vremena radio na pitanju Mostara tokom mirovnih pregovora u Daytonu. Vrijeme je da političari konačno ulože svu potrebnu energiju kako bi prevladali tamošnje probleme.

 

- Šta građani BiH mogu očekivati ako Milorad Dodik i Dragan Čović uđu u Predsjedništvo BiH, s obzirom na to da obojica otvoreno pozivaju na destrukciju BiH i formiranje trećeg entiteta? Ko se može suprotstaviti takvoj opasnoj politici?

 

SERWER: Građani BiH, uglavnom. Međutim, možete računati i na to da Zapad neće priznati nijednu državu koja bi nastala otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine. A mislim da takvo nešto ne žele ni Hrvatska, a ni Srbija.

11.07.2018.

ZLOČIN U SREBRENICI JE IZGLEDAO KAO "FABRIKA UBIJANJA": SVI OFICIRI KOJI SU UČESTVOVALI U SREBRENICI SADA SU PENZIONERI SRBIJE"

ZLOČIN U SREBRENICI JE IZGLEDAO KAO "FABRIKA UBIJANJA": „Svi oficiri koji su učestvovali u Srebrenici sada su penzioneri Srbije“

10. jula 2005. na novosadskom festivalu Egzit održan je minut ćutanja za srebreničke žrtve, ali „danas je to nezamislivo“.


.............
ZLOČIN U SREBRENICI JE IZGLEDAO KAO 'FABRIKA UBIJANJA': 'Svi oficiri koji su učestvovali u Srebrenici sada su penzioneri Srbije'
........
..................

Svi oficiri Vojske Republike Srpske koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici 1995. godine primali su platu Vojske Jugoslavije i sada su penzioneri Srbije, rečeno je danas tokom „Javnog časa o sudski utvrđenim činjenicama o genocidu u Srebrenici“, čiji je organizator Fond za humanitarno pravo (FHP).


Bježeći od riječi genocid smo pobjegli od istine i izuzimamo ulogu Srbije u ratu u BiH i drugim ratovima, naveo je Nemanja Stjepanović iz FHP, uz konstataciju da nikada nije postojalo ovakvo ćutanje vrha srpske politike o Srebrenici.

alt 

To ukazuje na pokušaj da se Srebrenica gurne pod tepih, izjavio je Stjepanović i dodao: Dužnost svih nas je da saznamo šta se desilo i to prenesemo novim generacijama. Ali, daleko smo od spremnosti da sagledamo činjenice.

 

Stjepanović je rekao da izjava potpredsjednika Socijalističke partije Srbije Predraga Markovića o „privremenoj“ granici na Drini između Srbije i Republike Srpske govori „da se nije odustalo od koncepta koji je doveo do Srebrenice, višegodišnje opsade Sarajeva, hiljada izbeglica“.

 

Taj koncept predviđa teritorijalno uvećanje, etnički čista područja, izjavio je Stjepanović.

 

On je rekao da je 10. jula 2005. na novosadskom festivalu Egzit održan minut ćutanja za srebreničke žrtve, ali da je „danas to nezamislivo“.

 

To se neće dogoditi ni ove, ni narednih godina. Oko nas šetaju ljudi koji su učestvovali u zločinu u Srebrenici, a niko ih ne dira, konstatovao je Stjepanović.

 

On je iznio podatak da je 30 Muslimana iz Srebrenice pobjeglo u Srbiju. Ovdje su uhapšeni, ispitivani su, a zatim predati policiji i vojsci Republike Srpske i 24 ih je ubijena, izjavio je Stjepanović.

 

Prema njegovim riječima, zločin u Srebrenici je izgledao kao „fabrika ubijanja“.

 

Radilo se po smjenama, vrlo organizovano. Masovne grobnice su bile unaprijed iskopane, izjavio je Stjepanović.

11.07.2018.

SVJEDOČENJA PREŽIVJELOG SREBRENIČANA: ZLOČINCI SU BILI ŠKOLSKI JARANI

11.07.2018.

SREBRENICU VREĐAJU, NADLEŽNI U SRBIJI ĆUTE

11.07.2018.

EMIR SULJAGIĆ PROZVAO GLAVNU TUZITELJICU BiH GORDANU TADIĆ: ZAŠTO ŠUTUTE, ZAŠTO NE POKRENETE ISTRAGU PROTIV RAJKA VASIĆA

11.07.2018.

RAJKO VASIĆ ČLAN GO SNSD-A BRANI SREBRENIČKE KOLJAČE I PRIJETI NOVIM GENOCIDOM

ČLAN GO SNSD-a BRANI SREBRENIČKE KOLJAČE I PRIJETI NOVIM GENOCIDOM: "Ako toliko volite taj genocid onda..."

Ubrzo nakon toga objavio je niz poruka mržnje kojim negira genocid u Srebrenici, pa je i, između ostalog, napisao "genocid je haško-sarajevska laž u kojoj uvijek stradaju bosanski muslimani".

......................
ČLAN GO SNSD-a BRANI SREBRENIČKE KOLJAČE I PRIJETI NOVIM GENOCIDOM: 'Ako toliko volite taj genocid onda...'


........
..........
Rajko Vasić, aktuelni član Glavnog odbora SNSD-a i nekadašnji generalni sekretar ove stranke, oglasio se na svom Twitteru povodom genocida u Srebrenici. Njegova skandalozna objava glasi: 

- Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku - napisao je Vasić.

rajko-twit

Ubrzo nakon toga objavio je niz poruka mržnje kojim negira genocid u Srebrenici, pa je i, između ostalog, napisao "genocid je haško-sarajevska laž u kojoj uvijek stradaju bosanski muslimani".

11.07.2018.

PREDSJEDNIK PREDSJEDNIŠTVA BiH BAKIR IZETBEGOVIĆ GOVORIO NA KOMEMORACIJI U SREBRENICI...

11.07.2018.

SMIRAJ ZA ŽRTVE GENOCIDA

11.07.2018.

SMIRAJ ZA ŽRTVE GENOCIDA I APEL ZA OTKRIVANJE PREOSTALIH GROBNICA

11.07.2018.

MUK I TIŠINA U POTOČARIMA UOČI OBILJEŽAVANJA 23. GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI

Muk i tišina u Potočarima uoči obilježavanja 23. godišnjice genocida u SrebreniciU Memorijalnom centru Potočari sve je spremno za dženazu i obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Iskopavanje mezara je završeno, a članovi porodica i hiljade građana koji su došli u Srebrenicu su iz hale bivše Fabrike akumulatora do Memorijalnog centra iznijeli tabute sa posmrtnim ostacima 35 žrtava genocida, najgoreg zločina nakon Drugog svjetskog rata i čekaju još jedno najtužnije jutro, 11. juli.

U “Maršu mira” u kojem je učestvovalo oko šest hiljada osoba bili su maratonci, motociklisti, brojni građani, zvaničnici, sportisti i osobe iz svih sfera društvenog života iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta.

Prema prognozama Organizatora u Potočarima se očekuje nekoliko desetina hiljada ljudi.

Inače, dosad je u mezarju u Potočarima ukopano 6.575 žrtava genocida.

Najmlađa žrtva genocida koja će sutra biti ukopana jeste Vesid Ibrić, koji je kada je ubijen imao 16 godina, a najstarija Šahin Halilović, koji je u vrijeme ubistva imao 71 godinu.

(Kliker.info-Avaz)

11.07.2018.

EMIR SULJAGIĆ : SUDBINA SREBRENICE JE BILA NAMJENJENA SVIMA NAMA

11.07.2018.

ESAD BAJTAL: UJED ZMIJE SJEĆANJA

11.07.2018.

NAKON VISESATNE SJEDNICE: USVOJEN ZAKON O PRAVIMA DEMOBILISANIH BORACA

NAKON VIŠESATNE SJEDNICE: Usvojen Zakon o pravima demobilisanih boraca

Istovremeno, i dio drugih amandmana također je prihvaćen, kao što su amandmani SDA da maksimalan iznos boračkog dodatka bude koliko i minimalna penzija, te da demobilisani borci imaju pravo na dokup do tri godine staža potrebnih za odlazak u penziju.

............
NAKON VIŠESATNE SJEDNICE:  Usvojen Zakon o pravima demobilisanih boraca

.............

Zastupnički dom Parlamenta FBIH je su, nakon pojedinačnog glasanja, usvojio Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društevnog značaja, čiji je predlagač Ismet Osmanović iz SDA.

 

Usvojen je i amandman Kluba poslanika SBB-a, a koji je prihvatio Osmanović, da u zakon kao posebna kategorija budu uvršteni RVI paraplegičari.

 

- S obzirom na njihove ratne povrede i zdravstveno stanje oni to zaslužuju - kazao je Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a.

 

Suzdržani i protiv ovoga bili su iz SDP.

 

Poslanici su prihvatili amandmane zastupnika SDP-a Zukana Heleza, koje su ranije demobilisani borci ocijenili prihvatljivim, uz sitne korekcije.   

 

Ovo su, ocijenjeno je među poslanicima, suštinski amandmani.

 

Istovremeno, i dio drugih amandmana također je prihvaćen, kao što su amandmani SDA da maksimalan iznos boračkog dodatka bude koliko i minimalna penzija, te da demobilisani borci imaju pravo na dokup do tri godine staža potrebnih za odlazak u penziju.

 

Usvojen je zaključak Kluba poslanika SDA da se hitno, do kraja jula, održi još jedna vanredna sjednica i usvoji zakon o igrama na sreću da bi bila osigurana dodatna sredstva potrebna za realizaciju amandmana iz SDP-a, odnosno za funkcioniranje fonda.

 

Na kraju je usvojen Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica s usvojenim amandmanima, što je izazvalo aplauz prisutnih predstavnika demobilisanih boraca.

 

Sjednica Predstavničkog doma završena je nakon usvajanja teksta dopuna Zakona o radu koji je godinu dana stajao u proceduri, a nakon što je u različitim rekstovima usvojen u oba doma.

11.07.2018.

SVE PRESUDE ZA GENOCID U SREBRENICI: 700 GODINA ZATVORA ZA 45 ZLOČINACA


SVE PRESUDE ZA GENOCID U SREBRENICI: 700 godina zatvora za 45 ZLOČINACA

Tri su pravosnažne doživotne i jedna prvostepena doživotna zatvorska kazna - za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine koje su u julu 1995. godine počinjeni u Srebrenici.


.........................
SVE PRESUDE ZA GONOCID U SREBRENICI: 700 godina zatvora za 45 ZLOČINACA
............


.........
..........................

Za genocid u Srebrenici, Haški sud, Sud BiH, te sudovi u Hrvatskoj i Srbiji osudili su ukupno 45 osoba na oko 700 godina zatvorske kazne.

Tri su pravosnažne doživotne i jedna prvostepena doživotna zatvorska kazna - za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine koje su u julu 1995. godine počinjeni u Srebrenici. 

"Žalbeno vijeće nedvomisleno izjavljuje da osuđuje ovu duboku i trajnu ozlijedu koja je nanijeta i naziva masakr u Srebrenici njegovim pravim imenom - genocid. Oni koji su odgovorni za njega nosit će ovaj žig i on ce služiti kao upozorenje drugima koji pomisle da izvrše jedan takav čin u budućnosti", kazao je Theodor Meron, predsjednik Haškog tribunala 2004. godine. 

Bila je ovo prva pravosnažna presuda za genocid u Srebrenici. Na 35 godina zatvorske kazne osuđen je tada Radislav Krstić - načelnik Štaba i zamjenik komandanta Drinskog korpusa VRS.

A žig je ponijelo ukupno 14 pripadnika VRS koje je osudio Haški tribunal. Tri pravosnažne doživotne kazne zatvora, jedna prvostepena i to za komandanta glavnog štaba Vojske Republike Srpske: 

"Za zločine koje je počinio, vijeće je osudilo Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora."

Pravomoćno na doživotnu kaznu zatvora u Hagu su osuđeni: 

1. Ljubiša Beara - načelnik uprave za bezbjednost Glavnog štaba VRS 
2. Zdravko Tolimir - načelnik Sektora za obavještajno - sigurnosne poslove.
Obojica preminuli. Beara tokom izdržavanja katne u Njemačkoj, Tolimir dok je čekao upućivanje na izdržavanje.
3. Doživotno osuđen i Vujadin Popović - potpukovnik VRS. 

Prvostepeno je na 40 godina zatvora osuđen i prvi predsjednik RS-a, Radovan Karadžić: 

"Pretresno vijeće osuđuje vas, Radovane Karadžiću, na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora."

Dugotrajne kazne zatvora pravosnažno su dobili: 

Drago Nikolić - obavještajni časnik Zvorničke brigade, za pomaganje u genocidu, 35 godina
Dragan Obrenović - zamjenik komandanta, 17 godina
Momir Nikolić, bivši oficir VRS - 20 godina
Radivoje Miletić - bivši načelnik uprave za operativno - nastavne poslove Glavnog štaba VRS - 18
Član glavnog štaba MILAN GVERO - 5 godina. Umro je tokom privremenog puštanja na slobodu. 
Dražen Erdemović - vojnik 10. diverzantskog odreda - 5 godina. Prvi je koji je priznao krivicu za strijeljanja u Pilici. Lično ubio oko 70 osoba. 

Sud BiH osudio je 24 osobe za Srebrenicu.

Najviše zatvorske kazne dobili su za zločine protiv čovječnosti u Srebrenici: 

Franc Kos - 35 godina; 
Stanko Kojić 32;
Zoran Goronja 30; 
Vlastimir Golijanin 15;
Marko Boškić 10.

Milorad Trbić osuđen je za genocid na 30 godine, te je kazna smanjena na 20 godina zatvora. 

Dvije presude za zločine u Srebrenici donijela je Srbija za pet osoba: 

1. Branko Gojković - bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda - 10 godina, nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivice
2. U drugoj presudi osuđena četvorica nekadašnjih pripadnika paravojne jedinice "Škorpioni" - ukupno 53 godine zatvora (Slobodan Medić, Branislav Medić, Pero Petrašević i Aleksandar Medić)

U Hrvatskoj su na po 16 godina zatvora osuđeni bivši pripadnici Škorpiona Milorad Momić i Slobodan Davidović. 

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i u druge zločine u Srebrenici osuđeno je, prema podacima BIRN-a, pravosnažno, ukupno 45 osoba, skoro 7 stotina godina zatvora.

 

N1/SB

11.07.2018.

KO CE U BEOGRADU PALITI SVJECE ZA SREBRENICKE ZRTVE?

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89213992

Powered by Blogger.ba