Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.07.2018.

MUNIRA SUBAŠIĆ NJEMAČKOM TUŽIOCU PREDALA SPISAK OD 22.000 OSUMNJIČENIH ZA POKOLJ SREBRENIČANA: VELIKI BROJ ZLOČINACA JOŠ HODA SLOBODNO...

MUNIRA NJEMAČKOM TUŽIOCU PREDALA SPISAK OD 22.000 OSUMNJIČENIH ZA POKOLJ SREBRENIČANA: Veliki broj zločinaca još hoda slobodno...

"Zamolit ću glavnog tužioca da provjeri sve one koji su u Njemačkoj, da budu privedeni, da odgovaraju, ne u Bosni, već u Njemačkoj. Trebaju nam pomoći da oni koji su počinili genocid da prihvate svoju odgovornost. Ovaj spisak od 22.000 osumnjičenih Vlada RS je napravila 2005. godine", kazala je Subašić.

.............
MUNIRA NJEMAČKOM TUŽIOCU PREDALA SPISAK OD  22.000 OSUMNJIČENIH ZA POKOLJ SREBRENIČANA: Veliki broj zločinaca još hoda slobodno...
.........................
.....................

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić danas je u Srebrenici njemačkom tužiocu predala spisak od 22.000 osoba koje dovode u vezu sa genocidom u tom gradu u julu 1995. godine- piše N1.

 

"Meni je danas najvažnije da je s nama tužilac iz Njemačke koji je godinama istraživao genocid u BiH. I dalje će to istraživati. Zbog toga, ispred Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa, žrtava i svjedoka genocida, poklonit ćemo mu jednu zahvalnicu da se sjeća svega što je uradio. Veliki broj zločinaca još uvijek hoda slobodno. Ispred ove tri organizacije uručit ću mu spisak od 22.000 osumnjičenih za ratne zločine koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici", kazala je Subašić.

 

"Zamolit ću glavnog tužioca da provjeri sve one koji su u Njemačkoj, da budu privedeni, da odgovaraju, ne u Bosni, već u Njemačkoj. Trebaju nam pomoći da oni koji su počinili genocid da prihvate svoju odgovornost. Ovaj spisak od 22.000 osumnjičenih Vlada RS je napravila 2005. godine", kazala je Subašić.

 

On je poručila da navedeni spisak imaju i Sjedinjene Američke Države, te da će ga poslati i ostalim zemljama kako bi, kako je navela, provjerili sve koji su ušli u njihove zemlje.

09.07.2018.

ISMET OSMANOVIĆ ODGOVORIO NA OPTUŽBE HNS-A: "HRVATI ĆE PLATITI VISOKU CIJENU SOPSTVENOG GETOIZIRANJA"!

OSMANOVIĆ ODGOVORIO NA OPTUŽBE

HNS-a: "Hrvati će platiti visoku cijenu sopstvenog getoiziranja"!

Ismet Osmanović, šef kluba Kluba poslanika SDA u Parlamentu FBiH, smatra da će "Hrvati u BiH, nažalost, platiti visoku cijenu sopstvenog getoiziranja i ubijanja svakog političkog pluralizma koji im nameće HDZ BiH na čelu sa Draganom Čovićem

........................

........................

Usvajanje Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH u legalnoj, zakonskoj i ustavnoj proceduri u Predstavničkom domu FBiH nazvati pokušajem državnog udara, samo zato što 12 poslanika iz HDZ-a BiH i troje poslanika HDZ-a 1990 nije prisustvovalo toj sjednici, prazna je priča i zaista nema nikakvo utemeljenje. 

 

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba šef kluba Kluba poslanika SDA u Parlamentu FBiH Ismet Osmanović, odgovarajući na optužbe koje je iznio HNS u otvorenom pismu političkoj javnosti, te nadležnim institucijama BiH i međunarodne zajednice, a povodom usvajanja pomenutog zakona, koji su predložili SDA, SBB, DF, SDP i Naša stranka.

 

Osmanović je mišljenja da će "Hrvati u BiH, nažalost, platiti visoku cijenu sopstvenog getoiziranja i ubijanja svakog političkog pluralizma koji im nameće HDZ BiH na čelu sa Draganom Čovićem".

 

Jedan od izvršilaca takve politike, upozorio je, jeste Božo Ljubić, koji je, kao predsjednik Glavnog vijeća HNS, potpisao otvoreno pismo.

 

"Ljubić kao poslanik prima platu u Saboru Hrvatske i u džepu nosi dva pasoša - jedan hrvatski i jedan bosanskohercegovački. Nametanje Hrvatima jednog takvog politički monolitnog projekta da je sve ono što nije u HDZ-u, u najmanju ruku sumnjivo sa aspekta hrvatstva, politika je koja ne vodi Hrvate BIH u pravom smjeru. Pokušaj cijepanja građana BiH na isključivo etničku pripadnost tri konstitutivna naroda i na bazi toga pokušaj uvođenja etničkih glasačkih spiskova neprihvatljivo je za sve građane ove države, pa i za same Hrvate", smatra Osmanović.  

 

S tim u vezi, dodao je da otvoreno pismo HNS-a "nema blage veze sa realnošću, bh. potrebama i potrebama svih građana BiH".

 

Osmanović je u razgovoru za Vijesti.ba potcrtao da Parlament FBiH, kao najviši zakonodavni organ u ovom entitetu, donoseći Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, rješava krupno političko pitanje, koje HDZ nije dao da se riješi.

 

"Podsjećam da su propali svi dosadašnji pregovori na državanom nivou o izmjenama Izbornog zakona i pokušaju provođenja odluke Ustavnog suda u vezi s tim, jer HDZ nije prihvatio ništa, čak ni medijaciju međunarodne zajednice", naglasio je Osmanović.

 

Kako je istakao, zbog potrebe da u oktobru budu implementirani rezultati demokratskih izbora, normalno je i logično da ovo pitanje bude riješeno u Parlamentu FBiH i to na vrlo zakonit način.

 

"Naime, jasno je propisano da Parlament FBiH donosi zakon kojim utvrđuje izborne jedinice i broj mandata u tim izbornim jedinicama. Iako to do sada nije urađeno, to nije izgovor da sada ne bude urađeno", naveo je šef Kluba SDA-ovih poslanika u Parlamentu FBiH.

 

Osvrnuo se i na djelovanje HNS-a. Riječ je, naglasio je, o građanskom udruženju, koje je štetno sa aspekta političkog djelovanja iz prostog razloga što nije registrovano kao politička stranka.

 

"Na kakvim principima i dokumentima ono funkcioniše i postoji, javnost o tome nije dovoljno upoznata. Mislim da stoje čak i primjedbe da nisu zatražili ni zakonom propisano odobrenje za korištenje imena BiH. To će neko provjeriti. Udruženje koje je napravio Dragan Čović da bi sve političke stranke stavio pod svoju kontrolu pod plaštom tog udruženja, ne može na takav način djelovati i staviti se u nadređeni položaj nad registrovanim političkim strankama koje na demokratskim slobodnim izborima dobijaju podršku građana za politike koje predstavljaju", mišljenja je Osmanović.

09.07.2018.

PORODICE SE OPRAŠTAJU OD NAJMILIJIH : REMZIJA DUDIĆ UBIJENA U ŠESTOM MJESECU TRUDNOĆE

Porodice se opraštaju od najmilijih :Remzija Dudić ubijena u šestom mjesecu trudnoće


Trideset pet zelenih tabuta u hali Fabrike akumulatora u Potočarima svjedoče stravičnom zločinu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici. Porodice se posljednji put opraštaju od svojih najmilijih. Suze i jecaji odzvanjaju halom u kojoj je smješteno 35 tabuta, jedan do drugoga.

Kako njavlja agencija Anadolija među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalazi se i bračni par Dudić. Remza (Salih) Dudić je u vrijeme ubistva imala 20 godina. Rođena je 1975. godine. Ubijena je u koloni koja je otišla preko šume tražeći put do slobodne teritorije BiH. Bila je u šestom mjesecu trudnoće. Bit će ukopana zajedno sa mužem Nijazijom, koji je bio dvije godine stariji od nje.

“Oni su 1995. godine otišli sa ostalim Srebreničanima. Kada su ubijeni, ne znamo. Znamo da su pronađeni negdje kod Vlasenice, Rašića Gaj. Pronađeni su na površini zemlje, nisu bili u grobnici. Sa njima je bio i jedan čovjek. Remza, kada je otišla iz Srebrenice, bila je trudna šest mjeseci. Međutim, nije htjela da se rastaje od Nijazije i takva im je sudbina bila”, ispričao je Smail Dudić kraj tabuta tragično ubijenog brata Nijazije.

Bili su sretna porodica koju je uništio rat.

“Bili smo skladna porodica. Lijepo smo živjeli. Brat je svirao violinu. Nisu bili ni pune dvije godine u braku. Tek su se uzeli. On je imao 22, a ona 20 godina. To joj je bila prva trudnoća”, rekao je Dudić za AA.

Mislili su da ih nikada neće naći, međutim, sada će imati mezar gdje će moći dovesti svoju djecu da im prouče Fatihu.

“Majka je živa. Nije joj lahko. Ovo je možda i najteži period nakon ‘95.”,poručio je Dudić.

Hidajet Smajić će ove godine ukopati oca Hamida.

“Brata još nismo pronašli, a od oca smo pronašli neke kosti. Šta reći sad. Nakon 23 godine traganja, nađeno je par kostiju. Jednostavno, nemam šta da kažem. Gledam i mučim se. Čekam da ga spustim u mezar i da se malo smire njegove kosti”, rekao je Hidajet.

Sada, kako je kazao, slijedi borba i traganje za bratom Hamdijom.

Mirsad Mujčinović će 11. jula ukopati trećeg brata Nesada.

“Ukopao sam dva brata i oca. Ovo je treći brat kojeg ću ukopati. Imao je 24 godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni oko Kozluka. Otac je pronađen u Zelenom Jadru”, ispričao je Mujčinović.

Teško mu je, kako je kazao, dok se nalazi u hali Fabrike akumulatora kraj tabuta žrtava srebreničkog genocida.

“Ovo doživljavamo kao da se sada desilo. To su stresovi. Prije sedam dana majka je umrla, nije dočekala da ga isprati. Od braće više nemam nikoga, više niko nije ostao”, kroz suze priča Mujčinović.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Vesid (Hasan) Ibrić, rođen 1979. godine. U vrijeme ubistva imao je 16 godina. Pored njega još tri maloljetnika bit će ukopana na ovogodišnjoj dženazi. Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Šahin (Šaban) Halilović, rođen 1924. godine. U vrijeme ubistva imao je 71 godinu.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.000.

U Memorijalni centar u Potočarima 11. jula bit će ukopani Alić (Mušan) Omer (rođen 1963,), Alić (Ređo) Muhamed (rođen 1978.), Ališević (Abdulah) Fahrudin (rođen 1972.), Avdić (Osman) Suvad (rođen 1962.), Beganović (Hasan) Hazim (rođen 1974.), Begović (Muharem) Suad (rođen 1974.), Bektić (Mustafa) Kiram (rođen 1953.), Borić (Hasan) Ramo (rođen 1955.), Budović (Huso) Bajro (rođen 1940.), Burić (Ahmo) Edin (rođen 1977.), Čakanović (Sulejman) Salem (rođen 1960.), Dautbašić (Esed) Aziz (rođen 1964.), Dudić (Mustafa) Nijazija (rođen 1973.), Dudić (Salih) Remzija (rođena 1975.), Gušić (Muhamed) Avdija (rođen 1953.), Halilović (Šaban) Šahin (rođen 1924.), Hasanović (Alija) Ahmet (rođen 1932.), Hasanović (Zejnil) Nesib (rođen 1957.), Hasić (Ramo) Hamdija (rođen 1964.), Husejnović (Osman) Sejad (rođen 1975.), Ibrić (Hasan) Vesid (rođen 1979.), Ikanović (Ibrahim) Šaban (rođen 1960.), Kadrić (Juso) Hazret (rođen 1972.), Kadrić(Nezir) Nijaz (rođen 1974.), Malić (Šaban) Senad (rođen 1975.), Mehmedović (Bajro) Feris (rođen 1978.), Merdžić (Omer) Safet (rođen 1949.), Muhić (Alija) Hajro (rođen 1943.), Mujčinović (Mujo) Nesad (rođen 1972.), Mujić (Alija) Asim (rođen 1950.), Musić (Hajro) Kadrija (rođen 1973.), Selimović (Hadžo) Salih (rođen 1955.), Smajić (Huso) Hamed (rođen 1943.), Smajić (Salih) Ahmo (rođen 1952.) i Sulejmanović (Abid) Rizo (rođen 1965.).

09.07.2018.

REIS HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ : U SUSJEDSTVU SE NA SCENU VRAĆAJU SNAGE KOJE SU I IZAZVALE SUKOBE

09.07.2018.

ŠOVINISTIČKA JE TVRDNJA HNS-A DA SE RADI O PRIJEDLOGU PET BOŠNJAČKIH STRANAKA, JAVNOST NEĆE NASJESTI...

ĐONLAGIĆ: "Šovinistička je tvrdnja HNS-a da se radi o prijedlogu pet bošnjačkih stranaka, javnost neće nasjesti..."

Potpredsjednik Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić ocijenio je šovinističkim tvrdnje koje je Hrvatski narodni sabor (HNS) iznio u otvorenom pismu političkoj javnosti, te nadležnim institucijama BiH i međunarodne zajednice, a povodom usvajanja Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH u Predstavničkom domu FBiH.


...........
......Image result for milosevic tudjman

ĐONLAGIĆ: 'Šovinistička je tvrdnja HNS-a da se radi o prijedlogu pet bošnjačkih stranaka, javnost neće nasjesti...'


.............

"Tvrdnje iz HNS-a su tvrdnje iz udruženja građana, kojima se želi dezavuisati bh. javnost. Šovinistička je tvrdnja da se radi o prijedlogu pet bošnjačkih stranaka. HDZ BiH i ekipa okupljena oko HNS-a kontinuirano dezavuišu javnost tako što DF svrstavaju u paket bošnjačkih stranaka. Na taj način vrijeđaju rukovodstvo, ali i sve članove DF-a, koji nisu iz reda bošnjačkog naroda", upozorio je Đonlagić u razgovoru za Vijesti.ba, poručivši da bh. javnost neće nasjesti na takve tvrdnje.

 

On je ponovio da Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH nisu predložile bošnjačke stranke, nego stranke koje imaju svoje predstavnike u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH.

 

"Radi se o prijedlugu pet stranaka koje imaju dvotrećinsku većinu u Predstavničkom domu FBIH i ta činjenica se mora poštovati", naglasio je Đonlagić.

 

On je negirao stav HNS-a da predlagači zakona DF, SDP, SBB, SDA i Naša stranka nastoje provesti odluku Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" na nenadležnom entitetskom nivou.

 

"Potpuno je netačno da federalni Parlament nije nadležan. Naime, Izborni zakon BiH daje nadležnost Parlamentu FBiH da uredi svoje izborne jedinice, a Ustav FBiH definiše strukturu i broj mandata u Domu naroda FBiH. Ustavni sud BiH svojom odlukom u predmetu 'Ljubić' niti jednom svojom odlukom nije osporio ove odredbe Ustava FBiH. Izborni zakon BiH vrlo jasno kaže da parlamenti entiteta mogu urediti svoje izborne jedinice zakonom. Pravnici ovo tumače na način da taj zakon može biti na entitetskom nivou", pojasnio je Đonlagić.

 

On je napomenuo da je Narodna skupština RS (NSRS) zakonom iz 2014. godine uredila izborne jedinice u RS, te da je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) donijela odluku o rasporedu broja mandata u NSRS i Vijeću naroda RS.

 

"Ćutnja Dragana Čovića, Bože Ljubića i ekipe oko HNS-a na ove činjenice potvrđuje da oni idu na vezivanje svojih političkih ciljeva i realizaciju onoga što je cilj Milorada Dodika", smatra potpredsjednik DF-a.  

 

U razgovoru za Vijesti.ba, on je podsjetio i na činjenicu da Izborni zakon BiH propisuje da su entitetski

parlamenti dužni svake četiri godine preispitati svoje izborne jedinice.

 

"Parlament FBiH u posljednjih 17 godina nikada nije ispunio tu svoju zakonsku obavezu", naglasio je Đonlagić.

 

On je pozvao Božu Ljubića, koji je kao predsjednik Glavnog vijeća HNS, potpisao javno pismo, da "prestane sa prijetnjama institucijama BiH".

 

"On sjedi na budžetskim parama druge države. Ovdje se postavlja suštinsko pitanje - da li je ovo zvaničan stav Sabora Hrvatske? Danima od izabrnih zastupnika u Sabor Hrvatske dolaze napadi na institucije BiH, a imamo potpunu ćutnju rukovodstvu Sabora Hrvatske", poručio je Đonlagić.

 

 

(vijesti.ba/SB)

09.07.2018.

MOLITVE I SUZE ZA ŽRTVE GENOCIDA

MOLITVE I SUZE ZA ŽRTVE GENOCIDA: Sarajlije se pred Predsjedništvom BiH oprostile od 35 ubijenih Srebreničana (FOTO)

Tužna kolona sa 35 tabuta ubijenih Srebreničana, žrtava genocida, prošla je danas kroz Sarajevo na svom putu ka posljednjem smiraju u Memorijalnom centru u Potočarima


.................
MOLITVE I SUZE ZA ŽRTVE GENOCIDA: Sarajlije se pred Predsjedništvom BiH oprostile od 35 ubijenih Srebreničana (FOTO)
............

Učenjem Fatihe i cvijećem, porodice žrtava, kao i mnogobrojni građani Sarajeva, odali su počast žrtvama posljednjeg genocida u Evropi na kraju 20. stoljeća.

 

Kamion s posmrtnim ostacima žrtava se zaustavio ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje se okupilo nekoliko hiljada građana Sarajeva i veliki broj članova porodica ubijenih Srebreničana. Bolnu tišinu prekidali su samo jecaji okupljenih koji su na kamion kačili cvijeće i učili dove za smiraj duša ubijenih.

Srebreničanka Muška Varnica danas je ispratila još jednog člana šire porodice.

 

- Kada je pala Srebrenica, izgubila sam sina od 14 godina, a supruga još uvijek tražim. Kada bih brojala, 1995. godine ubili su mi 50 članova uže i šire porodice - kazala je Varnica za Fenu.

 

Među građanima oproštaju su pristvovali kandidati za člana Predsjedništva BiH Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović  i Socijaldemokratske partije  Denis Bećirović, zatim federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, reisu-l-ulema Husein Kavazović i mnogi drugi.

 

Posmrtni ostaci 35 žrtava ubijenih tokom genocida u julu 1995. godine na području Srebrenice, danas će iz JKP Gradska groblja Visoko biti prevezeni u Memorijalni centar Potočari, gdje će biti ukopani na zajedničkoj dženazi 11. jula, među kojima je i četiri maloljetnika.

 

Riječ je o dječacima koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni. Najmlađi među njima je Vesid Ibrić. Imao je 16 godina kada je ubijen. Feris Mehmedović također je imao 16 godina.

 

Ove godine u Potočarima bit će ukopani i posmrtni ostaci dva sedamnaestogodišnjaka - Muhameda Alića i Edina Burića. Među 35 žrtava su i posmrtni ostaci mladog bračnog para - Nijazije i Remzije Dudić. 

Remzija Dudić imala je 20 godina kada je ubijena zajedno sa svojim suprugom Nijazijom Dudićem koji je imao 22 godine. Remzija je bila trudnica u šestom mjesecu trudnoće. 

 

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen.

 

U mezarju u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida, a prva kolektivna dženaza obavljena je 2003. godine

09.07.2018.

AUSTRIJANCI ZGROŽENI: HRVATI U BEČU SLAVILI UZ USTAŠKE SIMBOLE I DESNICU U ZRAKU

AUSTRIJANCI ZGROŽENI: Hrvati u Beču slavili uz ustaške simbole i desnicu u zraku

Najjtiražniji austrijski list Krone Zeitung objavio je članak u kojem se upozorava da su se na proslavljanju pobjede hrvatske nogometne reprezentacije protiv Rusije mogli vidjeti fašistički simboli. Navijači su najviše slavili u bečkom kvartu Ottakring, zbog čega je policija morala zatvoriti i jednu ulicu.


..............
AUSTRIJANCI ZGROŽENI: Hrvati u Beču slavili uz ustaške simbole i desnicu u zraku
.............

No, na fotografijama i snimkama slavlja se mogu vidjeti i ljudi koji nacistički salutiraju, te zastava na kojoj se vidi ustaško ušato U i šahovnica s prvim bijelim poljem. Svjedoci pak kažu da su se na slavlju u bečkom Ottakringu mogli vidjeti i drugi ustaški simboli, te da su se čuli ustaški pozdravi i uzvikivanje “Sieg Heil”.


View image on Twitter 

Podsjećaju na Šimunićevo skandiranje ustaškog pozdrava

 

Krone podsjeća da se hrvatsku nogometnu reprezentaciju već povezuje s ustaštvom zbog toga što je 2014. branič Joe Šimunić pet puta nakon jedne utakmice skandirao ustaški pozdrav “Za dom spremni”, dok je ove godine nogometaš Dejan Lovren u svlačionici pjevao pjesmu desno-ekstremističkog Thompsona. “Možda uopće nije znao čiju pjesmu pjeva”, naivno piše Krone.

 

Austrijski list podsjeća da su ustaše bili suradnici nacista i fašista, te da su od 1941. do 1945. odgovorni za smrt najmanje 400 tisuća ljudi.

 

Zanimljivo je i da je na svom Twitteru članak iz Krone Zeitunga podijelio i austrijski veleposlanik u Zagrebu Andreas Wiedenhoff.

09.07.2018.

VEĆ OSAM GODINA ZAREDOM DOLAZE U BiH: STUDENTI IZ COLORADA UČE O GENOCIDU U SREBRENICI

Već osam godina zaredom dolaze u BiH : Studenti iz Colorada uče o genocidu u Srebrenici


Profesorica praktične nastave Univerziteta Socijalni rad u Denveru – Colorado Ann T.Petrila već osam godina dovodi studente iz Colorada kako bi se upoznali o tragediji rata koja se dogodila 90-tih godina u BiH.

Profesorica Ann.T Petrila je direktorica programa praktične nastave na Univerzitetu Denveru, a program obrazovanja na terenu traje od 1996.godine.Studenti su postdiplomci različitih smjerova i više od dva mjeseca provedu u BiH učeći o raznim temama, a jedna od najvažnijih posjeta u BiH je posjeta Srebrenici.

– Dvije grupe studenata su na terenu gdje se upoznaju  s ratnim dešavanjima. Prva grupa su postdiplomci koji sarađuje sa studentima Socijalnog rada iz Sarajeva. Studenti posjećuju Memorijalni centar u Potočarima, i uče od preživjelih o ratnim dešavanjima. Uče o historiji Bosne i Hercegovine, kao i o genocidu koji se desio.

Najvažnije od svega što uče o genocidu, a pored toga studenti imaju kompletnu sliku Bosne i Hercegovine o svemu, o njenoj historiji, kulturi , ekonomiji, kao i ostalim aspektima života u BiH. To je jedna od važnijih stvari programa obrazovanja na terenu – kazala je Feni profesorica Petrila.

Ona je istakla zahvalnost preživjelim žrtvama, jer kako kaže nesebično dijele svoje sudbine s studentima.

–  Zahvalni smo našim prijateljima koji pomažu da studenti uče o genocidu u Srebrenici. Preživjele žrtve svoje iskustvo dijele s studentima, a studenti mnogo nauče na osnovu njihovih priča. Želim da naši studenti imaju što bolju sliku o Bosni i Hercegovini – istakla je Petrila, dodajući da su ljudi u Bosni i Hercegovini veoma ljubazni i plemeniti.

Grupa studenata iz Colorada prije dolaska u BiH upoznaje se sa sadržajima o kojima će učiti na terenu.

-Studenti kada dođu u mezarje u Potočarima, njihov utisak oduzima dah. Najveći utisak na studente imaju oni koji su preživjeli, Hasan Hasanović, Nedžad Avdić, Saliha Osmanović, Nura Mustafić. Jako važna lekcija za studente su preživjele žrtve koji su velikodušni, ljubazni, i uvijek su na raspolaganju da dijele svoje priče s studentima. Veoma bitnu lekciju mogu da nauče u Bosni i Hercegovini – potcrtala je Petrila.

Pet godina studenti učestvuju na „Maršu mira“ i upoznaju dosta ljudi BiH kao i iz svijeta.

– Tokom „Marša mira“ upoznaju ljude i uče od preživjelih o svemu što se dešavalo. Oni pješaće s učesnicima, i ujedno se solidorišu sa njima. Najveći utisak na njih ostavljaju svjedoci koji su preživjeli genocid – istikla je Petrila.

Profesorica je nedavno učestvovala na okruglom stolu  “Krug 99”, a  9.jula na Maršu mira u Mravinjcima će govoriti na temu „Internacionalni karakter Marša mira“.

Inače, profesorica Petrila finansijski pomaže preživjele žrtve, a jedan od njih je Ramiz Nukić koji traga za posmrtnim ostacima žrtava genocida po šumi.

– Nakon posjete kod Ramiza studenti su odlučili da prikupe novac i kupe mu kravu. Pored toga studenti u Denveru su prikupljali sredstva za poplavljeno stanovništvo tokom 2014.godine. Pomoć smo prikupili za tri porodice u Maglaju i Doboju. Jedan student sa svojom porodicom je prikupio novac za odlazak na hadž Salihe Osmanović – kazala je Petrila.

Ona naglašava da studentu u Denveru mnogo uče o genocidu u Srebrenici.

– Do sada sam dovela više od 160 studenata i uglavnom oni prenose iskustva o dešavanjima. Ogroman broj ljudi u Denveru zna o dešavanjimau Srebrenici. Pitamo ljude šta treba da im se pomogne, a njihov odgovor je da širi ista o genocidu. Studenti to ozbiljno prihvataju i govore o onome što se desilo – naglasila je Petrila.

Preživjela žrtva genocida Hasan Hasanović i profesorica Ann T. Petrila trenutno rade zajedničku knjigu na osnovu genocida koji se desio.

– Četiri godine istražujemo na osnovu činjenica, nadamo se da će naredne godine knjiga ugledati svjetlo dana. Sadržaj knjige su priče preživjelih, knjiga će koristiti studentima koji če imati priliku da uče o genocidu u Srebrenici. Motiv za pisanje knjige je da studenti nauče o onome što se desilo u Srebrenici – kazao je za Fenu jedan od autora knjige Hasan Hasnović.

Tokom posjete u Bosni i Hercegovini studenti iz Denvera posjećuju Lukomir, Mostar, vodopad u Kravici, Konjic, Tuzlu, Sarajevo i Srebrenicu.

(Kliker.info-Fena)

09.07.2018.

TAJLAND: ČETIRI DJEČAKA SPAŠENA IZ PEĆINE, AKCIJA SE NASTAVLJA

09.07.2018.

SLAVO KUKIĆ OTRESAO DRAGANA ČOVIĆA: "ZAO DUH PRORUSKE POLITIKE JE ZAROBIO I LIDERA HDZ-A"!

KUKIĆ OTRESAO ČOVIĆA: "Zao duh proruske politike je zarobio i lidera HDZ-a"!

Sveučilišni profesor Slavo Kukić smatra da hrvatski član Predsjedništva BiH lider HDZ-a BiH Dragan Čović u odnosu na euroatlantske integracije naše države pravi isti otklon koji je predsjednik RS i prvi čovjek SNSD-a Milorad Dodik već napravio.

.............
KUKIĆ OTRESAO ČOVIĆA: 'Zao duh proruske politike je zarobio i lidera HDZ-a'! - 1

............
...............

"Razlika je tek u detalju – Čović, za razliku od Dodika čiji je otklon neupitan, verbalno podržava taj smjer bosanskohercegovačke politike, a stvarno je sve prepoznatljivije u funkciji Dodikove proruske orijentacije", pojašnjava Kukić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

Kako ističe, u vezi s tim nameću se različita pitanja, dva posebice.

 

"Prvo, što je razlog tome? Po meni, treba ga tražiti u strahu od zaživljavanja pravne države zbog onoga što je Čović činio prethodnih petnaestak godina, a zbog čega se u uvjetima pravne države svugdje završava na istom mjestu – u zatvoru. I drugo, hoće li mu taj mamac zagristi i bosanskohercegovački Hrvati? Najradije bih rekao – ne. Nažalost, nisam siguran da je svijest o njegovim stvarnim namjerama postala dio i njihova, pojedinačnog i kolektivnog vlasništva", precizira ovaj sveučilišni profesor.

 

Prema Kukićevim riječima, Rusija se, nesumnjivo, na velika vrata vratila na svjetsku geopolitičku scenu, a sve ono što se događa u Siriji, uostalom, to na najuvjerljiviji načini potvrđuje.

 

On kaže da nije sporno, potom, da joj je Balkan u posebnoj žiži interesa – kako zbog izlaska na topla mora tako i zbog razbijanja početnog koncepta NATO-a o zaokruživanju svoje interesne sfere do Crnog mora.

"S druge strane, padanje Dodika u nemilost zapadnoga s vijeta, SAD posebice, ga je, budući je on ogoljeli makijavelista, natjerala na okretanje leđa zapadnomu svijetu i traženje spasa u Moskvi. Bojim se, međutim, da je isti zao duh zarobio i lidera HDZ-a. Njemu je jasno da se mora učiniti sve kako u BiH ne bi zaživjeli standardi EU. I zato, bez obzira na njegovu verbalnu opredijeljenost, on čini sve kako bi zadržao status quo ili, eventualno, čitavu priču okrenuo prema Moskvi kao prvoj interesnoj destinaciji", mišljenja je Kukić.

 

Ono, pak, što jeste problem, jeste pitanje hoće li za taj istinski zaokret uspjeti ostvariti potporu kog svojih sunarodnika?

 

"Jasno je, naime, da je Zapad orijentacija bh. Hrvata. No, to ne znači i da će ti ljudi uspjeti dešifrirati Čovićevu perfidnu igru skrivača. Naprotiv, vrlo je moguće da ga podrže a da nisu ni sami svjesni što se iza te potpore krije. Ja, međutim, ne vjerujem da to može ići do u nedogled. Prije ili kasnije, naime, oni kojima je Evropa cilj morati će otvoreno progovoriti što je istinski podtekst onoga što Čović čini. Pri tome mislim prije svega na hrvatske vlasti, ali i na ljude BiH preko čijih leđa se na najizravniji način prelama Čovićeva makijavelistička kombinatorika", navodi Kukić.

09.07.2018.

ASMILA ŽBANIĆ SNIMA FILM O RATKU MLADIĆU I SREBRENICI

ASMILA ŽBANIĆ SNIMA FILM O RATKU MLADIĆU I SREBRENICI: Tražila pare od Vlade Srbije, beogradski mediji u šoku

Pomoć u realizaciji nekog projekta dijeli se preko Filmskog centra Srbije (čiji je osnivač Vlada Srbije) koji ima Konkurs za manjinske koprodukcije i na kojem su posljednjih godina sredstva dobijali značajni reditelji iz regiona poput Dalibora Matanića i mnogih drugih.

................
JASMILA ŽBANIĆ SNIMA FILM O RATKU MLADIĆU I SREBRENICI: Tražila pare od Vlade Srbije, beogradski mediji u šoku - 1

...........
.................

Producenti filma o stradanju u Srebrenici iz 1995, koji priprema nagrađivana rediteljka iz Bosne i Hercegovine Jasmila Žbanić, zatražiće finansijsku pomoć od Srbije, saznaje Blic.

 

Ona planira da ponudi Srbiji da uđe u koprodukciju projekta koji se bavi jednom od najbolnijih tema u njenoj skorijoj istoriji a čiji je jedan od protagonista ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, prvostepeno osuđen u Hagu na doživotnu robiju zbog, između ostalog, pokolja 8.000 Bošnjaka u Srebrenici.

 

Pomoć u realizaciji nekog projekta dijeli se preko Filmskog centra Srbije (čiji je osnivač Vlada Srbije)  koji ima Konkurs za manjinske koprodukcije i na kojem su posljednjih godina sredstva dobijali značajni reditelji iz regiona poput Dalibora Matanića i mnogih drugih.

 

Jasmila Žbanić (44), uz oskarovca Danisa Tanovića, predvodi grupu filmskih stvaralaca iz BiH koja se formirala i oglasila poslije rata. Za film “Grbavica” je 2006. nagrađena Zlatnim medvjedom u Berlinu. To djelo se pamti po maestralnoj ulozi Mirjane Karanović, a u Beogradu je prikazano praktično odmah poslije Berlina, dan po završetku zvaničnog programa Festa u Sava centru kao poseban dodatak te manifestacije.

 

Govoreći o pripremi filma o Srebrenici za medije ona je navela da joj je partnerka u tom projektu Đemila Talić Gabrijel, koja živi u Australiji i koja je bila producentkinja u njenom prethodnom ostvarenju “Za one koji ne mogu da govore”.

 

Nedavno se nedjeljnik NIN bavio ovom temom i tom prilikom citirane su riječi Jasmile Žbanić prenijete iz bh. medija.

 

– To je jedna vrlo teška tema. Govorimo o trenutku istorije koji je mogao da bude drugačiji za 8.000 ubijenih da je samo neko imao hrabrosti i donio drugačiju odluku. Za mene, ovo je jedna vrlo emotivna priča o Evropi i mojoj zemlji. Ima puno ljudske dvosmislenosti u onome što znamo o Srebrenici. Kada počnete da istražujete, onda vidite koliko dimenzija je bilo u Srebrenici. Svi imamo neko iskustvo kada smo bili prisiljeni da radimo stvari zbog kojih poslije žalimo. Zašto nismo učinili nešto da bude drugačije – rekla je Žbanićeva.

 

Projektovani budžet za film o Srebrenici, koji prema podacima sa portala Screendaily.com ima radni naslov “Quo vadis, Aida”, iznosi oko 4,5 miliona eura. Neke zemlje su se već uključile u rad na filmu kao što su Njemačka i Švajcarska, a na pomenutom portalu piše da ga je i Norveška podržala, piše Blic.

 

Glumačka podjela još nije objelodanjena pa ni to ko će igrati Mladića.

 

Napad na Srebrenicu

 

Napad na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se pet dana kasnije ulaskom Vojske Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića u grad. Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka. Oko 30.000 žena i djece deportovano je za dva dana.

 

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. masakr u Srebrenici okvalifikovao kao čin genocida. Rezolucije kojima se potvrđuje ta presuda donijeli su parlamenti zemalja EU, Kanada, SAD i Australija.

 

Skupština Srbije je 2010. usvojila Deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, ali se u tekstu Deklaracije ne pominje termin genocid.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214005

Powered by Blogger.ba