Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.07.2018.

AMERIKA PRIJETI DRAGANU COVICU SANKCIJAMA!


AMERIKA PRIJETI ČOVIĆU SANKCIJAMA!: Preko TREĆEG ENTITETA do crne liste

– Predsjednik HDZ BiH nalazi se u prvom ešalonu onih koje bi mogle da pogode američke sankcije. To ne znači da je on i jedini političar iz BiH nad kojim se nadvila takva prijetnja...


.............
AMERIKA PRIJETI ČOVIĆU SANKCIJAMA!:  Preko TREĆEG ENTITETA do crne liste - 1
.............

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović nalazi se na korak od uvođenja američkih sankcija zbog optužbi da je jedan od glavnih krivaca za etničke podjele i zastoj na evropskom putu BiH, tvrde analitičari.

Nakon što je američki senator Rodžer Viker, poslije sastanka s članovima Predsjedništva BiH, izjavio da SAD neće prihvatiti formiranje trećeg entiteta, pritom najavivši uvođenje “žestokih sankcija” za političke lidere koji, prema njegovim riječima, sprečavaju demokratski napredak, brojni politički analitičari ocjenjuju da je Vikerova prijetnja bila usmjerena diretno prema Čoviću.

 

Podsjećajući da je u američkom Kongresu prije tri mjeseca vođena ozbiljna rasprava o krivcima za političku krizu u BiH, gdje je lider HDZ imenovan kao jedan od glavnih kočničara reformi, sagovornici Srpskainfo ubijeđeni su da je samo pitanje dana kada će Čović “osvanuti” na američkoj crnoj listi.

 

– Predsjednik HDZ BiH nalazi se u prvom ešalonu onih koje bi mogle da pogode američke sankcije. To ne znači da je on i jedini političar iz BiH nad kojim se nadvila takva prijetnja. Međutim, činjenica je da Čović, prema američkom gledištu na situaciju u BiH, u ovom trenutku funkcioniše kao podrška Dodikovom prkošenju Zapadu i da djeluje kao dio tima koji ovu zemlju usmjerava prema nekim drugim svjetskim centrima moći. Ni najmanje neću biti iznenađen ako se američki udar na Čovića dogodi u sljedećih mjesec ili dva – kaže za  portal Srpskainfo politički analitičar iz Mostara Slavo Kukić.

alt

 

On podsjeća i na to da su Viker i ostali američki kongresmeni, koji su prije dva dana razgovarali s Čovićem i drugim članovima Predsjedništva BiH, lideru HDZ neskriveno poručili da SAD neće tolerisati ni dalju blokadu izbora u Mostaru.

 

– Čović svojim rješenjima na nivou BiH ucjenjuje sva druga rješenja, pa i pravo građana Mostara da biraju Gradsko vijeće i gradonačelnika. To su temeljna građanska i ljudska prava, koja su alfa i omega zapadnih demokratija. Ne sumnjam da je i to jedan od argumenata američke administracije za zauzimanje puno oštrijeg kursa prema Čoviću nego što je to do sada bio slučaj – zaključuje Kukić.

 

Politička analitičarka Ivana Marić takođe smatra da se lider HDZ BiH nalazi pod ozbiljnom prijetnjom od američkih sankcija. Međutim, ona ocjenjuje da je malo vjerovatno da se to dogodi prije održavanja opštih izbora u oktobru.

 

– Mislim da će Čovićev stav prema izbornim rezultatima, odnosno odluka o tome da li će ostvariti svoje prijetnje o blokadi formiranja vlasti u FBiH biti presudna za odluku Vašingtona o uvođenju sankcija – smatra Marićeva.

 

Pojačano prisustvo

 

Da SAD namjeravaju da u budućnosti pojačaju svoje prisustvo u BiH svjedoči i Vikerovo obrazloženje nedavne odluke američke administracije da u vojnom budžetu za sljedeću godinu uključe i stavku koja se odnosi na BiH.

 

– To je učinjeno zbog važnosti saradnje sa BiH, ali i zbog prijetnji iz Rusije – rekao je Viker.

05.07.2018.

MORA SE SPRIJECITI URUSAVANJE USTAVNOG PORETKA BiH U REZIJI SNSD-A I HDZ-A BiH

NIKŠIĆ PROZVAO INZKA: "Mora se spriječiti urušavanje ustavnog poretka BiH u režiji SNSD-a i HDZ-a BiH"

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva nadležne pravosudne institucije države da poduzmu nužne mjere na zaštiti njenog suvereniteta i pravnog poretka, a OHR da profunkcionira u punom Ustavom predviđenom kapacitetu.


...........
NIKŠIĆ PROZVAO INZKA: 'Mora se spriječiti urušavanje ustavnog poretka BiH u režiji SNSD-a i HDZ-a BiH'
.....................
...............

U svjetlu najnovijih, očito koordiniranih postupaka na urušavanju cjelovitosti i suvereniteta naše države, pozivamo OHR da profunkcionira u punom Ustavom predviđenom kapacitetu i da spriječi neustavno djelovanje, a počinitelje sankcionira, ističu iz SDP-a.

 

-Posljednja inicijativa kreiranja zajedničkih nastavnih planova i programa Srbije i Republike Srpske samo je jedan u nizu sličnih neustavnih činova poduzetih u posljednje vrijeme. Najava Dragana Čovića o otvaranju tzv. predstavništva kantona sa hrvatskom većinom u Briselu je očito bila najava posljednjeg postupka vlasti RS-a i Srbije, sa kojim Čović i HDZ već decenijama njeguju "specijalne veze". Neprovođenje presuda o ukidanju diskriminacije u školstvu, odnosno segregacijske prakse poznate kao "dvije škole pod jednim krovom", također je dio istog protivustavnog pothvata negiranja pravnog poretka Bosne i Hercegovine - saopćili su iz ove partije.

 

Jasno je, dodaju, i da plan Srbije i Republike Srpske o formiranju škole prema srbijanskim mjerilima predstavlja podrivanje suvereniteta BiH, da je to suprotno članu III Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i članu III Ustava Bosne i Hercegovine, te odredbama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH.

 

-Umjesto da se članovi Predsjedništva BiH i vlasti na svim nivoima bave koordiniranjem aktivnosti odgovaranja na dodatna pitanja EU, Čović i Dodik se sa partnerima u susjedstvu bave podrivanjem ustavnog poretka BiH. Sve dok je tako, naši sugrađani i njihovi bivši glasači će nastaviti sreću da traže u državama EU, što dalje od Čovića, Dodika i sličnih destruktivaca. Ipak, mi u SDP-u, smo uvjereni da su građani širom Bosne i Hercegovine stekli dovoljno iskustva i mudrosti da uvide da posljednji postupci vode u produbljenje opće društvene agonije. Vjerujemo da se, polako ali sigurno, kod građana širom zemlje razvija svijest da je jedina smislena, racionalna i perspektivna politika ona kojom se afirmiše razumijevanje o zajedničkoj pripadnosti građana istoj društvenoj zajednici i državi Bosni i Hercegovini, te težnja ka jačanju institucija njihove države koja štiti građanska prava i interese - naveli su.

 

Naglašavaju da utjeha leži u činjenici da se, u slučaju Dodikovih i Čovićevih postupaka, radi o očitom protivustavnom, a vjerovatno i tek predizbornom djelovanju, koje nema pravno uporište, a samim tim ni perspektivu za realizaciju.

 

-Jasno je da i prije nego što bi eventualne neustavne aktivnosti kao takve ocijenio i Ustavni sud BiH, OHR i drugi nadležni organi mogu i moraju reagovati i spriječiti njihovo pokretanje, koje bi zasigurno izazvalo dodatnu pravnu nesigurnost - zaključuju u saopćenju.

05.07.2018.

GUBITAK ZBOG TRGOVINSKOG RATA MOGAO BI PREMASITI DVIJE HILJADE MILIJARDI DOLARA!

DRAMATIČNO UPOZORENJE AGENCIJE FITCH: Gubitak zbog trgovinskog rata mogao bi premašiti dvije hiljade milijardi dolara!

Međunarodna agencija za kreditni rejting Fitch Ratings upozorila je da bi intenziviranje trgovinskog rata začetog uvođenjem američkih carina moglo svjetsku ekonomiju koštati više od 2.000 milijardi dolara.


DRAMATIČNO UPOZORENJE AGENCIJE FITCH: Gubitak zbog trgovinskog rata mogao bi premašiti dvije hiljade milijardi dolara!
.........................

U pisanom priopćenju Fitch Ratingsa se navodi kako poduzimanje jednostranih mjera sa svih strana na međunarodnom tržištu dovodi do rasta rizika i sve osjetnijih utjecaja na globalnu ekonomiju, prenose agencije.

 

Podsjetivši kako su Sjedinjene Američke Države uvele carine od 25 posto na automobile uvezene iz Kine i kako su Kina i drugi američki trgovinski partneri uzvratili recipročnim mjerama, u priopćenju se navodi kako se trenutačno sprema scenarij rušenja Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini - NAFTA.

 

To bi u konačnici, kako navode, moglo globalnu trgovinu koštati i do 2.000 milijarde dolara.

Tenzije na globalnoj trgovinskoj sceni izazvale su odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji uvođenjem carina i drugih poreza želi smanjiti trgovinski deficit SAD-a s Kinom, Europskom unijom, Kanadom i Meksikom.

 

U prvom redu su uvedene američke carine na aluminij, čelik i proizvode autoindustrija, a druge strane su uzvratile uvođenjem i najavama novih carina na američke proizvode.

05.07.2018.

U NJEMAČKOJ UHAPŠEN RATNI ZLOČINAC MILORAD OBRADOVIĆ

Optužnica protiv Milorada Obradovića: Učestvovao u strijeljanju 120 Bošnjaka u Prijedoru


.................
................

.........

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Milorada Obradović zvanog „Stiven“, rođenog 1967. godine u Prijedoru, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Optuženi se tereti da je u mjesecu julu 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okolice, te da je osobno učestvovao u zarobljavanju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava, koji nezakonito zatočeni, mučeni i zlostavljani te nakon toga strijeljani na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Prema prikupljenim dokazima samo tri osobe su uspjele preživjeti strijeljanje i pobjeći sa mjesta egzekucije, a među ubijenima je bilo najmanje 15 malodobnih osoba.

Također, optuženi se tereti da je direktno, na stadionu NK Rudar, pucajući iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, pred drugim zatočenicima, ubio trojicu zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se tereti za kazneno djelo –Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima oko 10 svjedoka koji će iskaze dati uz mjere zaštite, te prilaganjem oko 200 dokaznih materijala.

Optuženi Obradović nedavno je pravosuđu BiH izručen iz SR Njemačke.

Za navedenog optuženog, predloženo je produljenje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili supočinitelje (čl.132. točke a) i b) ZKP BiH).

U Sudu BiH se zbog navedenog ratnog zločina, vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr., te je predloženo spajanje postupka sa ovim predmetom.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

05.07.2018.

DRAGAN BURSAC: DODIKOVI MISTICNI SPECIJALCI

DRAGAN BURSAC: DODIKOVI MISTICNI SPECIJALCI


.................
..............Britanski vojnici tokom vježbe EUFOR-a u oktobru 2016.

...........................................

Dragan Bursać, novinar i analitičar iz Banja Luke, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega je predsjednik Republike Srpske pokrenuo verbalni sukob protiv Velike Britanije koju je optužio da šalje 40 vojnika kao pojačanje Evropskim snagama u BiH radi špijuniranja i uticanja na oktobarske izbore, što je britanska ambasada oštro odbacila kao izmišljanje prijetnji koje može ugroziti odnose dvije države.

  • Narod i mediji

Ne možemo znati pouzdano šta se iza brda valja, kada je u pitanju gospodin Dodik i njegov SNSD.

Činjenica jeste da neki izlazni rezultati pojedinih anketa ne pokazuju da u predizbornoj trci gospodin Dodik i Željka Cvijanović stoje nešto pretjerano dobro, ne bar onako kako su se oni nadali i predstavljali narodu i medijima, pa je u sklopu toga trebalo i napraviti tu priču o četrdeset nekakvih mističnih britanskih specijalaca koji će doći ovdje i napraviti haos.

To možemo posmatrati kroz tu prizmu, a moguće je da postoje neke stvari koje se rade klasično iza očiju naroda, a ovo je, kao i svaki put, senzacionalistička vijest koja je podmetnuta da bi se narod i mediji tim bavili.

Ali, mora se priznati da je gospodin Dodik i ovaj put uspio, pa se narod i mediji zaista bave nepostojećim, u ovom slučaju britanskim, špijunima.

  • Satanizacija

Ja to direktno ne mogu dovesti u vezu, ali da Dodik ima vjetar u leđa od strane kompletne ruske diplomatije, od strane ruskih jastrebova, od strane ruskih novinskih agencija, to je sasvim sigurno.

On je gotovo sigurno čovjek broj jedan u Srba s obje strane Drine kada su u pitanju ‘ruske stvari’ tako da on ne da ima vjetar u leđa, nego je neka vrsta ekspoziture ruskih, ako ne uticaja, onda ‘želja, čestitki i pozdrava’.

Gospodin Dodik i njegova politika, njegova politička partija, njegova televizija, radio, internet i njegovi medijski sateliti nikada nisu ni prestali satanizovati svoje protivnike: da li su to opozicionari, da li su to nezavisni novinari, nezavisni mediji, da li su to ljudi koji misle svojom glavom, da li su to ljudi, u ovom slučaju, na Trgu u Banja Luci koji traže pravdu za tragično preminulog Davida Dragičevića.

  • Prevara

To je jedan korpus gdje, doslovno, pola entiteta su strani plaćenici i domaći izdajnici.

Kamo sreće da je to tako, ti ljudi bi zaista živjeli fenomenalno, ne bi čekali u redu ispred slovenačkog konzulata da pobjegnu od ove Dodikove ‘ljepote’.

Do sada mu je ta politika, ta retorika, taj populizam i taj populistički narativ uspijevao – hoću da kažem dobijao izbore, da li na lokalnom, da li na bh. nivou – pa on ne vidi zašto bi se to promijenilo.

Ali izbori će pokazati hoće li se to pomijeniti.

Prije svega tu treba apelovati na svijest građana, da ako vas neko prevari desetak puta već bi trebalo sami da se zapitate šta vam je činiti.

  • Astronauti

Ovaj put je morao da uvede strance, komandose i ne znam kakva čuda pošto baš nije neko iz Federacije pretjerano zainteresovan da izigrava Dodikovog virtuelnog neprijatelja u Republici Srpskoj, što znači da su se ljudi zabavili o sebi i o svojim stolicama u Federaciji jer idu izbori, pa onda on mora sad tu smišljati ad hoc neprijatelje, virtuelne dakako, bez nekog pretjeranog sadejstva sa glavašima u Federaciji, misleći prije svaga na gospodina Dragana Čovića i na gospodina Bakira Izetbegovića.

Onda je ‘normalno’ da se pojavljuju takvi likovi, takvi rendžeri, takvi komandosi.

Ali bojim se da je ovo samo početak -- ljeto je, oktobar je stvarno daleko -- i da će tu biti još kojekavih i astronauta i argonauta i ubačenih elemenata i samoubica i Arapa, jer to je zaista jedna menažerija u glavi Dodika i njegovih spin majstora.

Tako da je po meni, nažalost, ovo samo početak jednog realityja koji ima samo jedan cilj -- da on ostane na vlasti, preciznije da ode na mjesto u Predsjedništvu BiH.

  • Virtuelne granice

Naravno da Dodik nije spreman za bilo kakav otvoreni okršaj – čovjek prosto nema takve kapacitete i takvo nešto ne može izvesti.

Međutim, neki sukob niskog intenziteta sa svojim narodom -- zavaditi svoj narod ili svoj narod nahuškati ili napraviti neke lokalne nemire -- to je svakako u stanju i to donekle može da uplaši ne samo ljude u Evropi, nego prvo ljude ovdje u entitetu Republika Srpska, a onda i u Bosni i Hercegovini, ukoliko Dodik i njegova klika procijene da neće baš dobro proći na izborima, konkretno da će izgubiti izbore.

Onda se mi svi možemo uplašiti za nekakve scenarije koji se mogu itekako oteti kontroli, preciznije koji bi bili napravljeni tako da se otmu kontroli, ali, ja ne želim da vjerujem da će tako nešto da se desi.

Kako god bilo, dok god je ovo u nekim virtuelnim granicama, u nekim retoričkim pričama, u nekim bajkama, to je u redu sa stanovišta da nema remećenja javnog reda i mira ili nečeg ozbiljnijeg na terenu i ja se nadam da će se zadržati u tim okvirima.

05.07.2018.

NOVA ŠOKANTNA SAZNANJA O UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA

05.07.2018.

CRNO NA BIJELO: IVO LUČIĆ BIO UPOZNAT SA SVIM RATNIM ZLOČINIMA HVO-A

CRNO NA BIJELO: Ivo Lučić bio upoznat sa svim ratnim zločinima HVO-a

Dokumenti koje objavljujemo korišteni i u haškom procesu protiv HB šestorke, koji su pravomoćno osuđeni za najteže ratne zločine, te u konačnici i za Udruženi zločinački poduhvat.

...........
CRNO NA BIJELO: Ivo Lučić bio upoznat sa svim ratnim zločinima HVO-a

.............
..............

Ratni načelnik SIS-a (Sigurnosno-izvještajne službe) HVO-a Ivo Lučić bio je jedan od glavnih ljudi HVO-a i blizak prijatelj i saradnik Franje Tuđmana i hrvatskog ministra odbrane Gojka Šuška u vrijeme najvećih zločina nad Bošnjacima Hercegovine, u vrijeme kada hrvatski i herceg-bosanski vojni i politički vrh nije ni krio da želi tadašnju tzv. Herceg-Bosnu pripojiti Hrvatskoj.

 

Lučić se u posljednje vrijeme ponovo angažovao na rušenju BiH. Ovaj put gostovanjima u emisijama hrvatskih televizija i na stranicama dnevnih i sedmičnih novina.

 

O ratnoj i poratnoj ulozi SIS-a pisala je i poznata hrvatska novinarka Jasna Babić u knjizi „Urota Blaškić“ gdje se opisuje kako je ta tajna služba radila čak i protiv pojedinih oficira HVO-a koji nisu imali blagonaklonost političkog vrha iz Zagreba.

 

Novinska agencija Patria došla je u posjed povjerljivih dokumenata s potpisom Ive Lučića koji potvrđuju da je Ivo Lučić znao za svaki pojedinačni zločin na prostoru tzv. Herceg-Bosne.  

 

Dokumenti koje objavljujemo korišteni i u haškom procesu protiv HB šestorke, koji su pravomoćno osuđeni za najteže ratne zločine, te u konačnici i za Udruženi zločinački poduhvat.

alt

Ivo Lučić 16. septembra 1993. godine šalje zahtjev Tomi Šakoti da se njegovim službenicima Predragu Čoviću i Draganu-Zdenku Mariću omogući ulazak u krug logora Dretelj i Gabela, te im se omogući nesmetan uvid u stanje u logorima.

 

Lučić bi trebao objasniti da li je njegovim ljudima dozvoljen ulazak u logor, te ako jeste, šta su oni vidjeli i zabilježili. Ključno pitanje je šta je on uradio s izvještajem i kakve je mjere poduezo nakon izvještaja koji su mu morali podnijeti Čović i Marić, ako im je dozvoljen ulazak.

alt

Dalje, general-bojnik Glavnog stožera OS HR-HB, danas osuđeni ratni zločinac Milivoj Petković, 4. oktobra 1993. godine izdaje naredbu načelniku SIS-a Ivi Lučiću od kojeg traži da provjeri neke kriminalne radnje, ubistva, silovanja i ponašanja nekih pripadnika HVO-a. Petković od Lučića traži da ga obavezno obavijesti o provedenim radnjama.

 

Između ostalog, Petković je od Lučića tada tražio i da istraži stradanje jednog pripadnika HV-a (hrvatske vojske) na brdu Hum iznad Mostara. Lučić bi trebao kazati šta je saznao u toj istrazi, te šta je poduzeo povodom te istrage. Također, treba kazati i šta je uopšte vojnik HV-a radio na Humu ako Hrvatska nije učestvovala u ratu u BiH, odnosno agresiji na BiH, kako to danas tvrde Lučić i ostali njegovi istomišljenici.

Krajem 1993. godine, tačnije 4. decembra, Lučić je poslao detaljan izvještaj na 24 stranice na ruke tadašnjem direktoru HIS-a (Hrvatske izvještajne službe) Miroslavu Tuđmanu, sinu tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u kojem ga obavještava o svim dešavanjima na prostoru tadašnje Herceg-Bosne.

 

Lučić Tuđmana obavještava o svemu detaljno – od pojedinačnih do masovnih ubistava, švercu oružja, duhana, nafte, silovanjima i zarobljavanjima...

 

Iz izvještaja se jasno vidi da je Ivo Lučić bio upoznat sa svakim od počinjenih zločina na prostoru Hercegovine i Srednje Bosne, pa i Posavine. Prema tome, najmanje što se od Lučića može očekivati je da kaže šta je uradio povodom tih saznanja, odnosno, koliko je podnio krivičnih prijava protiv počinitelja tih krivičnih djela.

Da se radilo o najtežim krivičnim djelima dokazao je i Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu, koji je u predmetu protiv Jadranka Prlića i drugih, koji su osuđeni za Udruženi zločinački poduhvat, koristio i ove dokumente u kojima se spominje ime Ive Lučića kao načelnika SIS-a.

 

Ivo Lučić u tekstu u Globusu kaže kako je on sve što je znao o ratnim zbivanjima objasnio javnosti. Nema potrebe da Lučić bilo šta objašnjava javnosti, jer javnost je takva da se uvijek opredijeljuje za ZA i PROTIV.

Lučić ono što zna mora objasniti istražnim organima, jer iz objavljenih dokumenata jasno se vidi da postoje elementi krivične odgovornosti.

 

Osim ako Lučić ranije nije postigao neki tajni sporazum s tužilaštvima za koji javnost ne zna kojim je svoju slobodu kupio davanjem dokaza koji su korišteni protiv nekih drugih visokih dužnosnika tadašnje Herceg-Bosne.

 

Kompletan izvještaj dostupan OVDJE

 

SB/NAP

05.07.2018.

U BANJALUCI POSTAVLJEN "STUB SRAMA": DAVIDOV OTAC VAN SEBE: "ZAR VAM JE ZA OVO TREBAO..."

U BANJOJ LUCI POSTAVLJEN "STUB SRAMA": Davidov otac van sebe: "Zar vam je za ovo trebao..." (FOTO)

Davor Dragičević, otac mladića, koji, otkako je pronađeno tijelo mladića, tvrdi da je ubijen, večeras je na Trgu Krajine, bacajući i gazeći Naredbu o provođenju istrage protiv više NN lica za slučaj Dragičević, rekao je “Zar vam je za ovo trebao 101 dan?”.


..............
U BANJOJ LUCI POSTAVLJEN 'STUB SRAMA': Davidov otac van sebe: 'Zar vam je za ovo trebao...' (FOTO) - 1
.............

Na Trgu Krajine u Banjoj Luci večeras su na “Stubu srama” istaknute fotografije i imena poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji nisu glasali za usvajanje izvještaja Anketnog odora formiranog sa ciljem utvrđivanja činjenica o stradanju Davida Dragičevića, javlja Anadolu Agency (AA).

 

“Stub srama” izazvao je veliku pažnju građana pred okupljanje u znak podrške porodici Davida Dragičevića, mladića iz Banje Luke čiji je nestanak prijavljen 18. marta, a tijelo pronađeno 24. marta.

alt

Davor Dragičević, otac mladića, koji, otkako je pronađeno tijelo mladića, tvrdi da je ubijen, večeras je na Trgu Krajine, bacajući i gazeći Naredbu o provođenju istrage protiv više NN lica za slučaj Dragičević, rekao je “Zar vam je za ovo trebao 101 dan?”.

alt

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka danas je Ministarstvu unutrašnjih poslova RS uputilo naredbu o provođenju istrage u kojoj se navodi da postoji osnov sumnje da je David Dragičević, nakon verbalnog sukoba s nekoliko osoba bježao od njih te je pao ili je gurnut niz strmo, 4.5 metra visoko korito rječice Crkvena, nakon čega se utopio.

alt

Prethodno su poslanici u Narodnoj skupštini RS glasali o izvještaju Anketnog odbora pri čemu je izvještaj, u kojem stoji da postoji osnov sumnje da je Dragičević ubijen, podržalo 27 poslanika, odnosno opozicija i jedan poslanik vladajuće koalicije.

 

 

alt

U današnjem saopštenju, Želimir Lepir, glavni okružni javni tužilac, naveo je da je u dosadašnjem postupku prikupljanja dokaza utvrđeno da David Dragičević nije otet, zarobljen i zlostavljan, kao i da ga nije pretukla veća grupa ljudi šipkama i palicama.

alt

Davro Dragičević večeras je ponovio svoje tvrdnje da je njegov sin otet i mučen danima, a u Crkvenoj ostavljen malo ranije nego što je pronađeno njegovo tijelo.

Pozvao je građane da u subotu dođu na veliki skup koji je zakazan za 19 časova.

05.07.2018.

VJEROVNICI IZGLASALI NAGODBU ZA AGROKOR

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214360

Powered by Blogger.ba