Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.07.2018.

USKLADJIVANJE NASTAVNIH PLANOVA SRBIJE I ENTITETA RS-A JE OBRAZOVNA AGRESIJA NA BiH

SDA: "Usklađivanje nastavnih planova Srbije i RS-a je obrazovna agresija na BiH"

Stranka demokratske akcije odlučno će se suprotstaviti kršenju Ustava Bosne i Hercegovine kojim je bh. entitet RS uzurpirao ingerencije državih institucija i pristupio potpisivanju sporazuma sa Republikom Srbijom o usklađivanju nastavnih planova i programa za učenike osnovnih škola, navodi se u saopćenju ove stranke.

.................................
SDA: 'Usklađivanje nastavnih planova Srbije i RS-a je obrazovna agresija na BiH'


.........................
.................

- Mirovnim sporazumom iz Dejtona, kojim je okončana agresija na Bosnu i Hercegovinu, predviđene su specijalne veze bh. entiteta RS sa Srbijom. Njima se omogućava saradnja i povezivanje na polju nauke, kulture, obrazovanja, tradicije, ekonomije, ali ne i stvaranje jedinstvenih školskih planova i programa. Nastavni planovi u bh. entitetu RS se trebaju uskladiti sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju Bosne i Hercegovine, što predviđa član 59. ovog zakona. Uspostavljanje jedinstvenih nastavnih programa sa Srbijom je direktan udar na državni zakon Bosne i Hercegovine - ističe se u saopćenju.

 

Iz SDA dodaju da je nedopustivo da se u temelj obrazovnog sistema u jednom entitetu u Bosni i Hercegovini inkorporiraju školski programi iz druge zemlje. Ovim aktom se prejudicira državno, teritorijalno i administrativno uređenje prostora na kome se provodi politika tzv. jedinstvenih nastavnih planova i programa.

 

Potpisivanjem ovog akta, Republika Srbija grubo krši Dejtonski mirovni sporazum, narušavajući suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, na čije se poštivanje obavezala kao jedna od potpisnica tog sporazuma.

 

OHR i Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini hitno mora spriječiti otvoreno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Uvođenjem jedinstvenog nastavnog programa u škole u Srbiji i bh. entitetu RS, provodi se kulturološka i obrazovna agresija najširih razmjera. Stavljanje pod kontrolu obrazovnog sistema u bh. entitetu RS pod kontrolu Srbije, nedopustiv je akt provođenja srbijanske velikodržavne politike prema Bosni i Hercegovini.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
66053009

Powered by Blogger.ba