Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.07.2018.

HRONOLOGIJA DOGADJAJA 1992. - 1997................................
Redakcija web magazina Bošnjaci.Net srdačno se zahvaljuje gospođi Sonji Biserko na ustupljenom materijalu "HRONOLOGIJA DOGAĐAJA 1992.-1997."


01.07.2018.

ZAŠTO JE JNA UMJESTO ZAŠTITNIKA POSTALA UBICA GRADJANA BiH?...............................
...........
........................................

01.07.2018.

DAVID PETTIGREW: REPUBLIKA SRPSKA JE OSNOVANA S GENOCIDNOM NAMJEROM

David Pettigrew: Republika Srpska je osnovana s genocidnom namjerom

Profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida s američkog Southern Connecticut State Univeziteta David Pettigrew izjavio je danas u Sarajevu da predloženi zakon u Republici Srpskoj koji se odnosi na zaštitu žrtava ratne torture predstavlja surovu prevaru jer da bi ušla u sistem za naknadu štete žrtva mora imati prebivalište u Republici Srpskoj tri godine prije podnošenja prijave.

Kao jedan od uvodničara na današnjoj sesiji Kruga 99 o temi “Krah pravosuđa i restorativne pravde za žrtve torture”, Pettigrew je rekao da žrtve užasnih zločina koji su se dogodili u Republici Srpskoj nisu voljne da tamo žive i od njih to i ne treba očekivati.

– Žrtve su ili interno raseljene u Federaciji, ili žive u inostranstvu. Zahtjev za prijavu boravka u RS je izuzetno licemjeran, s obzirom na to da je u Republici Srpskoj organiziran orkestrirani napor za sprečavanje povratka nesrba koji su prisilno iseljeni iz svojih domova – rekao je Pettigrew.

Istakao je da bi pravi napori u traženju reparativne pravde uključili javno prihvatanje odgovornosti rukovodstva Republike Srpske za zločine počinjene u ime tog entiteta, te da je potrebno provesti državne zakone kojima se zabranjuje poricanje genocida i glorifikacija ratnih zločinaca.

Pettigrew je naveo da je Republika Srpska “osnovana s genocidnom namjerom da stvori etnički homogen entitet i da je nakon kriminalnog postizanja etničke homogenosti Dejton priznao Republiku Srpsku, što je bila nagrada za uspješan genocid”.

– Samo ponovno ujedinjenje Bosne i Hercegovine omogućilo bi pravu pravnu restorativnu pravdu za žrtve genocida i efikasno bavljenje osnovnim uzrocima zločina: osnivanjem, priznavanjem i legitimitetom Republike Srpske – naglasio je Pettigrew.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović rekao je da u BiH i u cijelom regionu poseban problem predstavlja pravosuđe koje je na usluzi politici i koje je stvorilo haotično stanje.

Kazao je da Srbija i Hrvatska vješto izbjegavaju procesuiranje ratnih zločina ili su ti procesi nekorektni, dok je Sud BiH sveden na nivo opštinskog suda koji procesuira izvršioce zločina a složene predmete ne procesuira posljednjih 10 godina.

Tahirović smatra da je jedino rješenje da zakon o zaštiti žrtava ratne torture bude usvojen na državnom nivou i da omogući svim žrtvama podjednaka prava kako bi se došlo do tačnog broja takvih žrtava na svim stranama.

01.07.2018.

GENERAL ROBERT HUSTON: BUDUCNOST BiH JE SVIJETLA, A SNAGA ZEMLJE LEZI U NJENOJ RAZLICITOSTI

Huston: Budućnost BiH je svijetla, a snaga zemlje leži u njenoj različitosti


Sjevernoatlantski vojni savez (NATO) zadržat će prisustvo, fokus i angažman u Bosni i Hercegovini da bi se pomoglo u provedbi stvarnih reformi na dobrobit svih građana, kazao je u intervjuu za Fenu komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Robert Huston.

U oproštajnom intervjuu za Fenu napomenuo je da se predanost NATO Štaba Sarajevo BiH odražava u kontinuiranoj saradnji i podršci Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, s akcentom na svakodnevne reformske aktivnosti, a sve te reforme usmjerene su na jačanje ključnih stubova demokratskog društva.

– U prošloj godini, uporedo s napretkom ostvarenim na knjiženju lokacija, što je uvjet iz Talina za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) bio sam usredsređen na blisku saradnju s brojnim institucijama vezano za knjiženje imovine da bismo, po potrebi, mogli pružiti pomoć – dodao je.

Kao drugi prioritet izdvojio je aktivnosti na implementaciji Pregleda odbrane, čak i prije aktiviranja MAP-a jer je bilo važno da se saveznicima pokaže što je moguće više napretka prije predstojećeg NATO samita u julu i samim tim odlučnost BiH na njenom integracijskom putu ka NATO-u.

U svjetlu prošlogodišnje uspješne NATO terenske vježbe upravljanja posljedicama katastrofa kojoj je BiH bila domaćin, fokus je bio da se BiH i regionalnim partnerima pruži pomoć da poboljšaju koordinaciju odgovora na prirodne katastrofe kakve su pogađale ovaj region u proteklom periodu.

– U tom svjetlu, snažno sam zagovarao pristup regionalnih rješenja za regionalne probleme. Moja nastojanja bila su usmjerena na pružanje podrške bh. građanima da se osigura sigurno i stabilno okruženje koje pruža platformu za ekonomski prosperitet koji više nego zaslužujete – podvukao je Huston.

General Huston ocijenio je da oni koji su od početka bili uključeni u proces reforme odbrane u BiH mogu posvjedočiti o ogromnom napretku koji je postignut, pogotovo ako se pogleda šire od odbrambenog sektora i vojske.

– U jednom periodu bilo je teško i zamisliti da bi entitetske vojske mogle biti ujedinjene pod jednim Ministarstvom odbrane i zastavom Oružanih snaga. To je dokaz koliko daleko smo stigli i šta je moguće kada svi radimo zajedno – mišljenja je Huston, koji je najavio da će NATO nastaviti neumorno raditi s BiH.

Govoreći o članstvu BiH u NATO savezu, naglasio je da su osnovne mjere koje međunarodna zajednica može preduzeti da bi pomogla BiH da postigne stabilnost i napredak pružanje konkretne pomoći, savjeta i resursa na terenu vezano za nastojanja usmjerena ka euroatlantskim integracijama.

Napomenuo je da je BiH izjavila težnju ka članstvu u NATO-u 2005. godine kada je Predsjedništvo BiH potvrdilo taj cilj i kada je usvojen Zakon o odbrani, ali i kada se BiH prijavila za Akcijski plan za članstvo 2009. godine te prihvatila poziv da otpočne Akcijski plan za članstvo 2010. godine.

– Što se tiče MAP-a, to je partnerski program između NATO i zemlje kandidata, koji je od velike pomoći za budući spektar reformi od kojih će koristi imati svi građani BiH. On odražava zahtjeve NATO-a ne samo u vezi odbrambenih pitanja nego sigurnosti uopće, političkog i demokratskog nadzora, odgovornosti i transparentnosti u procesu odlučivanja, finansijskih i budžetskih procedura, pravosudnog sistema i puno više – istaknuo je Huston.

Stoga je naglasio da se zbog ovih konkretnih prednosti i potiču bh. lideri da naprave potrebne korake kako bi se MAP mogao aktivirati što prije jer bi to bilo od istinske koristi za sve građane BiH.

Tokom mandata u BiH general Huston imao je priliku da blisko sarađuje s pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su kaže talentirani i stručni u svom poslu, bilo da pružaju podršku građanima u BiH ili međunarodnoj zajednici u inostranstvu i koji uvijek sebi postavljaju vrlo visoke standarde te uživaju poštovanje onih s kojima rade i na taj način predstavljaju BiH u vrlo pozitivnom svjetlu.

– Građani s kojima sam se privatno upoznao također su mi bili nadahnuće, bili su vrlo srdačni i gostoljubivi, otvorenih ruku su primili mene i moju porodicu i stekao sam prijateljstva za koja sam siguran da će potrajati do kraja života, a bez obzira gdje se u budućnosti zateknem, bit ću snažan zagovornik BiH – naglasio je.

Na kraju je izrazio stav da je budućnost BiH svijetla, a snaga ove zemlje leži u njenoj različitosti, dodajući da se na terenu uvjerio da bh. građani imaju ciljeve i nade zbog čega i smatra da će BiH biti uspješna zemlja i iz domaće i iz međunarodne perspektive.

01.07.2018.

ZELJKO KOMSIC: "JEDAN PERFIDNI POKUSAJ SRBIJE, VLADE ALEKSANDRA VUCICA I DOMACIH SEPERATISTA..."

KOMŠIĆ O USAGLAŠAVANJU NASTAVNIH PLANOVA: "Jedan perfidni pokušaj Srbije, Vlade Aleksandra Vučića i domaćih separatista..."

...da izvrše teritorijalno zaokruživanje propale ideje Velike Srbije."


..............
KOMŠIĆ O USAGLAŠAVANJU NASTAVNIH PLANOVA: 'Jedan perfidni pokušaj Srbije, Vlade Aleksandra Vučića i domaćih separatista...'
................


.................
...........

Komšić smatra da Srbija i Aleksandar Vučić, nakon što su priznali nezavisnost Kosova, sve karte bacaju na prisvajanje teritorije države Bosne i Hercegovine. 

"Danas se to pokušava ovim samo naizgled suptlinim metodama i neka nas niko ne razuvjerava da širimo demagogiju i populizam kada tvrdimo da će u tome cilju uskoro poduzeti i drugačije korake. Šutnja institucija Bosne i Hercegovine i onih koji su pozvani da o tome govore samo dodatno ohrabruje politku koja je u Bosni i Hercegovini kriva za činjenje genocida, da u miru nastave po istom", rekao je Komšić.

 

Predsjednik DF-a ističe da je pogubno svako usklađivanje nastavnih planova i programa za nacionalne predmete između jednog entiteta i druge države.

 

"Taman kad bi u tome programu uskladili da u manjem bh.entitetu bude uvažen bosanski jezik, kao što je to slučaj sa Srbijom, takvo usklađivanje mimo saglasnosti države ne može biti prihvaćeno. Sa druge strane, cilj ovog plana jeste da se genocid i etničko čišćenje putem izučavanja nacionalnih predmeta institucionalno načine prihvatljivim, jer na putu borbe za Veliku Srbiju, nužno je ne samo negiranje tih zločina nego i njihovo glorificiranje", dodao je Komšić.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214291

Powered by Blogger.ba