Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.07.2018.

THEODOR MERON O USPJEHU HAGA: "MEDJUNARODNI SUDOVI STALI SU NA PUT NEKAZNJIVOSTI"


THEODOR MERON O USPJEHU HAGA: "Međunarodni sudovi stali su na put nekažnjivosti"

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni krivični sud za Ruandu bili su istinski pioniri koji su kao prvi međunarodni krivični sudovi modernog doba nastali početkom devedesetih godina kao odraz nove posvećenosti međunarodne zajednice da se stane na put nekažnjivosti za teška kršenja međunarodnog prava, ocijenio je danas sudija Theodor Meron.


................................
THEODOR MERON O USPJEHU HAGA: 'Međunarodni sudovi stali su na put nekažnjivosti'








...........................

Meron, koji je ujedno i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, povodom Dana međunarodne krivične pravde naglasio je da su ovi sudovi nesumnjivo bili pionirske institucije same po sebi, a usvajanje Rimskog statuta 17. jula 1998. ukazalo je na još jednu dublju promjenu.

 

- Ne samo da je na temelju Rimskog statuta osnovan, kao prvi u svijetu, stalni međunarodni krivični sud, već je također postalo jasno da traganje za pravdom i odgovornošću za teška kršenja međunarodnog prava nije, i ne smije biti, ograničeno na jedan grad ili samo jedan sud - dodao je.

 

U saopćenju iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Meron je napomenuo da odredbe Rimskog statuta predviđaju da se pravda i odgovornost za najgore moguće zločine mogu i moraju tražiti ne samo u Haagu, već i u zemljama i sudnicama širom svijeta.

 

Okončanje nekažnjivosti prepoznato je kao univerzalni imperativ, podvukao je Meron, kao i da je angažiranje na nacionalnom nivou od vrhunske važnosti kako bi se taj cilj ostvario i potvrđeno je da se putem saradnje i komplementarnosti, načela zajedničke ljudskosti mogu podržati i da će i biti podržana.

 

- Za mene je bila velika privilegija da učestvujem u pregovorima u Rimu prije dvadeset godina, a još je veće zadovoljstvo vidjeti šta je sve postignuto u protekle dvije decenije - kazao je Meron.

Ocijenio je da je sistem stvoren u Rimu suočen s izazovima i da uvijek ima prostora za dalji napredak, kao što je to slučaj sa svim velikim institucijama ili složenim, višedimenzionalnim organizacijama koje su još uvijek u relativno ranim fazama svog razvoja.

 

Ipak, dodao je, ne smije se dozvoliti da uočeni nedostaci u sistemu stvorenom u Rimu ili uopćeno međunarodnoj krivičnoj pravdi odvrate od uvažavanja onoga što je već postignuto.

 

- I ne smijemo dozvoliti da se usljed cinizma ili skepticizma izgubi iz vida osjećaj svrhe koji je utro put usvajanju Rimskog statuta i koji nije ništa manji danas kada obilježavamo dvadesetu godišnjicu tog značajnog događaja - stav je Merona.

 

Mišljenja je da se danas ne proslavlja postojanje jednog suda, niti jedne međunarodne konvencije nego se potvrđuje zajednička posvećenost tome da se okonča činjenje nepojmljivog nasilja kojim se krši međunarodno pravo.

 

Istaknuo je da se ponovo staje u odbranu namjere da se stvori, putem primjene prava i najviših pravnih načela koja čine zajedničko nasljeđe, pravedniji, sigurniji i mirniji svijet što je univerzalni pakt koji se danas slavi povodom Dana međunarodne krivične pravde.

 

 

(Fena/SB)

17.07.2018.

SLOBODAN VASKOVIĆ: DAVIDA JE UBIO NEKO IZ POLICIJE!?

Slobodan Vasković : Davida je ubio neko iz policije!?


David Dragičević nestao je iz prostorija MUP-a RS, 18. 03. , ujutro između 3 časa i 30 minuta i 4 časa i 30 minuta.Davida Dragičevića je, nakon što je premlaćen iza Metalske škole, policija strpala u svoj automobil (gepek) i odvezla ga do prostorija MUP RS, tvrde moji izvori.

Ova informacija potvrđena mi je iz tri nezavisna izvora.

Nakon toga, prema riječima mojih sagovornika, David Dragičević je izveden i policijskim autom odvežen u nepoznatom pravcu.

Pronađen je šest dana kasnije u kanalizaciji “Crkvena”, 24.03.2018. godine.

Tih šest dana David Dragičević je mučen, silovan, na kraju i likvidiran.

Prostorije MUP RS su prvo mjesto, nakon Metalske škole, na kojem je David Dragičević ponovo prebijen i gdje je počelo njegovo mučenje.

Nakon toga, prema mojim saznanjima, držan je na još najmanje dvije lokacije.

Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena.

“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Davor Dragičević, otac ubijenog Davida.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. ove godine.

Davor Dragičević apsolutno je u pravu kada tvrdi da su njegovog sina Davida likvidirali pojedini pripadnici MUP-a RS. Isti su, ujedno, i članovi narko kartela koji hara Banjalukom, ali i drugim gradovima u RS.

Saučesnici u Ubistvu Davida Dragičevića su Dragan Lukač, Darko Ilić, Darko Ćulum, Nedeljko Lubura, Dejan Mitrić, Bojan Karanović (svi pripadnici MUP RS); tužioci Želimir Lepir, Dalibor Vrećo, Saša Labotić, Željko Karan, patolog, Mišo i Đorđe Rađen i drugi…

(slobodanvaskovoić.blogspot)

17.07.2018.

DIREKTAN DOKAZ UMIŠLJENOSTI SRBIJE: GODIŠNJICA ZLOČINA "ŠKORPIONA" KOJEM JE SVJEDOČILA PLANETA


Direktan dokaz umiješanosti Srbije : Godišnjica zločina “Škorpiona” kojem je svjedočila planeta

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas u Trnovu, nedaleko od Sarajeva, na mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske paravojne jedinice “Škorpioni” prije 23 godine na najbrutalniji način, pucnjima s leđa, ubili šestoricu Bošnjaka među kojima je najmlađi imao 16, a najstariji 35 godina.

Majke, sestre, supruge i rodbina ubijenih, okupile su se u velikom broju i odale počast njihovim najdražim polaganjem cvijeća te molitvama – učenjem Jasina i predavanjem hatma-dove.

Nura Alispahić, čiji je šesnaestogodišnji sin Azmir kao najmlađa žrtva ubijen na ovom stratištu, kroz suze je ispričala kako joj je sve teže.Nurin drugi sin, 24-godišnji Admir je 25. maja 1995. godine ubijen na Tuzlanskoj kapiji, muž joj je ubijen u Srebrenici.

Remzija Ibrahimović došla je da obiđe mjesto na kojem su pripadnici zloglasne jedinice ubili njenog supruga Smaila. Dodala je kako samo bol i tugu nose sa sobom.Nermin Alivuković, zamjenik načelnika Srebrenice, podsjetio je kako je u okviru programa obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, u Trnovu obilježeno stradanje šestorice Srebreničana koje su u julu 1995. svirepo ubili pripadnici Škorpiona.:

“Ovaj zločin je direktan dokaz umiješanosti Republike Srbije, tadašnje savezne Republike Jugoslavije u genocid, prije svega u Srebrenici, ali i agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu. Svakako da ovaj zločin i naše prisustvo ovdje govori da se nikada neće zaboraviti sve dok su žive preživjele porodice i ostali članovi, ali i svih nas ovdje”, rekao je Alivuković.

Dodao je kako su na obilježavanju godišnjice bili prisutni članovi porodica, predstavnici udruženja preživjelih Srebreničana, predstavnici vlasti i drugi.

Poručio je kako prisustvo tolikog broja naroda danas u Trnovu govori da ovaj zločin neće biti zaboravljen i da najodgovorniji trebaju biti izvedeni pred lice pravde.

“Mi svojim prisustvom ovdje i na svim drugim stratištima širom BiH, ustvari podsjećamo na sam zločin i s druge strane, ne damo da se to zaboravi”, poručio je Alivuković.

Bekti Deliću “Škorpioni” su usmrtili brata Jusu. Bekto je danas s drugim bratom Sejdalijom došao na obilježavanje godišnjice zločina.

Kazao je kako ga raduju izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se ne smije tolerisati poricanje genocida.

Delić je izgubio četiri brata, jedan od njih je i Juso koji je u Trnovu ubijen kada je imao 25 godina.

“Najvažnija poruka je, da ukoliko se može, zabrani poricanje i ‘čupanje’ živaca nama preživjelim”, rekao je Delić.

Smatra kako se godišnjice moraju održavati zbog budućih generacija koje moraju biti svjesne prošlost i da bi u suprotnom moglo doći do zaborava.

“Mislio da će doći vrijeme kada će srpska mladež jednostavno doći do sebe i reći: ‘Da, bilo je to’. Njihovi predsjednici mogu pričati šta hoće, ali imaju jasni dokazi, imaju snimci jasni, imaju imena i prezimena jasna. Nije to samo Srebrenica. Problem je i Prijedor, Sanski Most, Bijeljina, Janja…”, smatra Delić.

Delić je poručio kako se zločini ne smiju zaboraviti i da se mora opominjati na počinjene zločine.

(Kliker.info-AA)

17.07.2018.

SVJEDOK RADOVANA KARADZICA IMENOVAN ZA DIREKTORA U INSTITUCIJAMA BiH


KARADŽIĆEV SVJEDOK IMENOVAN ZA DIREKTORA U INSTITUCIJAMA BIH: U odluci Vijeća ministara saopšteno je...

Za vrijeme agresije na BiH Dragan Šojić bio je pripadnik čete Vojske Republike Srpske s Grbavice, kojom je komandovao četnički vojvoda Slavko Aleksić. Pred sudom u Hagu 2012. godine svjedočio je u odbrani ratnog zločinca Radovana Karadžića. U zgradi udaljenoj stotinjak metara od Grbavice Dragan Šojić danas obnaša dužnost direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH.


..........................
KARADŽIĆEV SVJEDOK IMENOVAN ZA DIREKTORA U INSTITUCIJAMA BIH:  U odluci Vijeća ministara saopšteno je...





.....................
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 146. sjednici koja je održana 18. juna 2018. godine donijelo rješenje o imenovanju direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH. 

"Dragan Šojić imenuje se za direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, na mandatni period od pet godina, počev od 5. jula 2018. godine. Ovo Rješenje stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u Službenom glasniku BiH", piše u odluci Vijeća ministara BiH.

Dragan Šojić imenovan je na prijedlog SDS-ovog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirka Šarovića. 

Od ranije je poznato da je Šojić, prije imenovanja na poziciju direktora, bio zaposlen kao savjetnik u Šarovićevom kabinetu u Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH. 

Ovo imenovanje ne bi bilo sporno da se Dragan Šojić tokom rata u BiH nije borio u četi kojom je komandovao četnički vojvoda Slavko Aleksić. Inače, Aleksić je bio jedan od ''simbola'' opsade grada Sarajeva. Komandovao je trupama raspoređenim u blizini Jevrejskog groblja odakle je svakodnevno terorizirao građanke i građane glavnog grada BiH.

Krajem 2012. godine aktuelni direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH svjedočio je u odbrani ratnog zločinca Radovana Karadžića kao član srpskih općinskih organa u Novom Sarajevu i pripadnik čete Vojske RS s Grbavice. 

 Slavko AleksićSlavko Aleksić

On je pred sudom u Hagu izjavio da cilj srpskih općinskih kriznih štabova nikada nije bio progon nesrba, već isključivo normalizacija uslova života u ratno vrijeme.

Za četničkog vojvodu Slavka Aleksića rekao je da ga smatra osobom "velikih ljudskih i vojničkih kvaliteta" čija jedinica nije bila ni po čemu specifična, osim po odlučnosti da odbrani svoje položaje. Istakao je i da je Aleksić, uprkos bradi i dugoj kosi, manje ličio na četničkog vojvodu, a više na Mojsija. 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ranije je imenovao Savu Krunića za šefa Odsjeka za kontrolu vanjskotrgovinskog transporta strateške robe u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Krunić je isto kao i Šojić bio zaposlen kao Šarovićev savjetnik. Kako smo ranije pisali, bivši direktor "Srpskih šuma" Savo Krunić dospio je na američku "crnu listu" jer je bio pod sumnjom da je pomagao u skrivanju Radovana Karadžića. (Agencije)
17.07.2018.

SUDJENJE ZA GENOCID: ULOZEN TRANSKRIPT IZJAVE ZASTICENOG SVJEDOKA IZ HAAGA


SUĐENJE ZA GENOCID: Uložen transkript izjave zaštićenog svjedoka iz Haaga

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, Državno tužilaštvo je uložilo transkript iskaza koji je zaštićeni svjedok PW-142 dao pred Haškim tribunalom.



SUĐENJE ZA GENOCID: Uložen transkript izjave zaštićenog svjedoka iz Haaga












.........................

Nakon što je Tužilaštvo BiH uložilo transkript svjedočenja iz 2007. godine, odbrana je uložila prigovor jer joj nije otkriven identitet tog svjedoka.

 

Sudsko vijeće je prihatilo ulaganje jer je, po odluci Tribunala, strogo zabranjeno da se objavljuje identitet svjedoka, čiji je iskaz uložen u skladu sa Zakonom o zaštićenim svjedocima i svjedocima pod prijetnjom.

Dragan Gotovac, branilac optuženog Miodraga Josipovića, rekao je da je iskaz PW-142 u principu nerelevantan, ali da bi svjedoka želio upitati da li je u Bratuncu vidio civilne policajce.

 

Za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH tereti Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića. Na teret im je stavljeno prisilno premještanje, transport, zarobljavanje, a nekima od njih i pogubljenja muškaraca i dječaka.

 

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

 

Vasićev advokat Aleksandar Lazarević kazao je da je preko 30 posto transkripta redigovano, te da zbog toga neće postavljati pitanja.

 

- Prvo bih ga pitao ko je on - rekao je Lazarević.

 

Pitanja iz istog razloga nisu imale ni odbrane Danila Zoljića i Radomira Pantića.

 

Državno tužilaštvo je na tom suđenju planiralo uložiti i transkripte iskaza zaštićenih svjedoka PW-111 i PW-156, ali nakon prigovora odbrana, Sud je zatražio da Tužilaštvo zatraži od Haaga dozvolu da objavi njihov identitet odbranama.

 

Miodrag Stojanović, branilac Radomira Pantića, kazao je da bi čitanje iskaza ovih svjedoka predstavljalo grubo kršenje prava na odbranu.

 

Tužilac Ibro Bulić odgovorio je da je za ta dva svjedoka od Haškog tribunala zatražio promjenu mjera, ali da mu je odgovoreno da nije moguće udovoljiti zahtjevu jer su oba svjedoka bolesna i ne prihvataju da svjedoče.

 

- Naš zahtjev se odbija u svim drugim pogledima i to da se otkrije odbranama identitet. Ja nemam pravo otkriti identitet po ovoj odluci - rekao je Bulić.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 28. august, javlja BIRN BiH.

 

(SB / Vijesti.ba / FENA)

17.07.2018.

THOMPSON NIJE SMIO BITI SA IGRACIMA REPREZENTACIJE HRVATSKE, A USTASE U BiH TREBAJU DA SE PRIVEDU I STROGO KAZNE

KOLUMNA TOMISLAVA KLAUŠKOG POMJERILA HRVATSKU: "Bilo je veličanstveno. I zato Thompson nije smio biti tamo"

Fudbalska reprezentacija napravila je nevjerovatnu promociju Hrvatske u svijetu i stvorila osnove za novo zajedništvo u zemlji. A onda je Thompson sve to pokvario. Kao stari simbol podjela, kotroverzi, kritika, piše hrvatski novinar Tomislav Klauški u komentaru koji je objavio 24sata.hr, koji prenosimo u cjelosti..

.....................
KOLUMNA TOMISLAVA KLAUŠKOG POMJERILA HRVATSKU: 'Bilo je veličanstveno. I zato Thompson nije smio biti tamo' - 1












..........................

"Bilo je veličanstveno. I zato Thompson nije smio biti tamo Nogometna reprezentacija napravila je nevjerojatnu promociju Hrvatske u svijetu i stvorila temelje za novo zajedništvo u zemlji. A onda je Thompson sve to pokvario. Kao stari simbol podjela, kontroverzi, kritika...

 

"Moja domovina", domoljubni band aid šlager s početka devedesetih s kojim su reprezentativci ušli u autobus i otpočeli šestosatno putovanje do centra Zagreba, trebao je simbolizirati sve ono dobro oko reprezentacije: nacionalni ponos, novo domoljublje, zajedništvo, pozitivnu priču, lijepu reklamu u svijetu.

A onda je u autobus ušao Marko Perković Thompson.

 

Osoba kojoj se zabranjuju nastupi izvan Hrvatske, osoba koja navodno nije smjela nastupiti čak ni na dočeku reprezentacije, osoba koja pripada ultranacionalističkoj desnici, izaziva kontroverze i podjele, te simbolizira sve što Hrvatska ne želi biti.

 

Nasuprot svemu onome što su nogometaši promovirali u Rusiji.

 

Marko Perković Thompson dobio je upravo zahvaljujući pritisku igrača i izbornika mjesto u autobusu, a onda i počasno mjesto na pozornici, kao šlag na doista fantastičnom, spektakularnom, dosad neviđenom dočeku.

Prvo je igračima šou ukrala Kolinda Grabar Kitarović, sad ga je pokušao ukrasti Thompson.

Tko se više sjeća "Moje domovine" kad smo dobili "Gene kamene"?

 

Ništa od zajedništva

 

"Mora mi smeće fašističko dan pokvarit.. ali neće, nabijem i njega i sve fašiste!!! Ignore!! Danas samo Hrvatska!!!!", napisao je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, na Twitteru čim su kamere ulovile Thompsona u busu. 

 

I nakon toga, ništa više nije bilo isto: uz Thompsona nema zajedništva, nema novog domoljublja, nema pozitivne priče, nema lijepe reklame u svijetu.

 

Nastup reprezentacije u Rusiji i na povratku iz nje bio je, između ostalog, uspješna PR operacija Hrvatske. O tome je danima govorio i premijer Andrej Plenković: "Znamo koliko ovo znači za promidžbu zemlje, nema veće promidžbe u današnje internetsko vrijeme od ovog prvenstva".

 

Da bi novinar AFP-a Peter Murphy napisao: "Kada napravite odličan PR posao za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu, a onda vam se u otvorenom autobusu pojavi ultranacionalistički pjevač".

 

Što je Thompson pokvario

 

Oko reprezentacije su ovoga ljeta ključne bile dvije komponente: promocija Hrvatske u svijetu i novo zajedništvo u Hrvatskoj. 

I obje stvari je Thompson pokvario.

 

Ovdje čak nije riječ o njegovim pjesmama koje igrače podižu i s kojima se mnogi mogu poistovjetiti. Riječ je o pjevaču koji je sebe promovirao u simbol filofašističke desnice, u simbol sukoba i podjela koje su, ruku na srce, bile vidljive na društvenim mrežama od prvog njegova kadra u autobusu.

Počelo je gnušanje, počele su kritike, počele su svađe. Ostao je gorak okus.

 

Svjetski mediji dobili su ponovno priliku pisati o maloj ksenofobičnoj državici koja zove jednog ultranacionalista na doček nogometaša i koja dozvoljava da se na najvećem uspjehu hrvatskog sporta u svijetu pojavi pjevač koji sramoti Hrvatsku u zapadnoj Europi.

U Hrvatskoj, pak, Thompson je narušio teškom mukom sročenu priču o novom zajedništvu oko reprezentacije. 

 

Uteg i uljez

 

Možda ga igrači vole, možda slušaju njegove pjesme, možda je on njihov osobni guru i možda su ga zato mogli pozvati na svoju privatnu zabavu. Međutim, Thompson je postao preveliki uteg za cijelu reprezentaciju. Bio je uljez u PR operaciji. Bio je kukavičje jaje u projektu koji je uspješno - na terenu, na tribinama, u masi pola milijuna ljudi na dočeku - izbjegao bilo kakve proustaške ispade.

I baš zato Thompsonu tamo nije bilo mjesto.

 

Bili smo na korak od zajedništva, a onda smo opet potonuli u gorčinu, agresiju, histeriju, sukobe i svađe između onih kojima je jučer zgadio cijeli događaj i onih koji su ga grčevito branili.

I upravo zbog toga Thompson nije smio biti tamo. Jer on izaziva kontroverze. Izaziva podjele.

 

Reality check

 

Neki portali prenijeli su jučer riječi Thompsonova menadžera koji je otkrio da su Zlatko Dalić i Luka Modrić inzistirali da se pjevač vozi s njima u autobusu i da nastupi na dočeku, na što je HNS ipak popustio, iako su organizatori dočeka bili protiv toga. Dakle, i već je tu izbio sukob.

Kome je to trebalo?

 

Vjerojatno Thompsonu, koji je iskoristio reprezentaciju za vlastitu promociju, estradnu reafirmaciju i ulazak u mainstream. 

Objavio/la haler u 17:00, 0 komentar(a), print, #

17.07.2018.

MNOGI U BiH TREBAJU DA NAUČE: "KO SMO MI BOŠNJACI"?

KO SMO MI BOŠNJACI?


Autor: Daniel Toljaga

Objavljeno: 12. October 2015.
Daniel TOLJAGA: Nacionalni identitet današnjih bosanskih Srba, odnosno bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19. stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katoličkim Hrvatima. Tijekom austro-ugarskog perioda, Kallayev pokušaj očvršćivanja jedinstvene bošnjačke nacije bio je osuđen na propast, iz razloga što je proces identifikacije pravoslavaca sa srbima, i katolika sa hrvatima, bio daleko odmakao, pa tako i nije mogao uspjeti, jer su integracioni impulsi dolazili od okupatora – Austro-Ugarske, a ne iznutra. Poslije njegove smrti zabranjen je i bosanski jezik, 1907. godine, mada je rječnik bosanskog jezika skoro 200 godina stariji od prvog rječnika srpskog jezika.
17.07.2018.

POTVRDJENA OPTUŽNICA: MILORAD OBRADOVIĆ STIVEN, TERETI SE ZA RATNE ZLOČINE U PRIJEDORU

POTVRĐENA OPTUŽNICA: Milorad Obradović tereti se za ratne zločine u Prijedoru; zloglasni „Stiven“ je...

Optuženi Obradović nedavno je pravosuđu BiH izručen iz Njemačke



image
/Tužilaštvo BiH

//////////////////////////////

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu kojom se Milorad Obradović zvani “Stiven” tereti za učešće tokom 1992. godine u progonu civilnog stanovništva s područja općine Prijedor.

 

Obradović je optužen da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije Ljubija, zajedno s drugim pripadnicima vojno-policijskih snaga učestvovao u progonu Bošnjaka, ubistvima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima od 27. do 30. jula 1992. godine.

 

Prema ranijim navodima iz Državnog tužilaštva, Obradović je u mjestu Miska Glava učestvovao u zarobljavanju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti, koji su nezakonito zatočeni, mučeni, zlostavljani i nakon toga strijeljani na lokalitetu Kipe-Ljubija, prenosi BIRN BiH. 

 

„Prema prikupljenim dokazima, samo tri osobe su uspjele preživjeti strijeljanje i pobjeći s mjesta egzekucije, a među ubijenima je bilo najmanje 15 malodobnih osoba“, stoji u optužnici.

 

Obradoviću je također stavljeno na teret da je na stadionu “Rudara” lično ubio trojicu civila Bošnjaka.

Optuženi Obradović nedavno je pravosuđu BiH izručen iz Njemačke.

U Sudu BiH se za ratni zločin počinjen u Miskoj Glavi vodi postupak protiv Slobodana Taranjca, Milodraga Glušca, Ranka Babića, Ranka Došenovića, Radeta Zekanovića, Zdravka Panića te Trive i Milana Vukića, zbog čega je Državno tužilaštvo zatražilo spajanje Obradovićevog postupka s tim predmetom.

 

(Fena)

17.07.2018.

SLAVO KUKIĆ : USKORO MOŽEMO OČEKIVATI PRIJETNJE GENOCIDOM OD ČOVIĆEVIH JASTREBA

17.07.2018.

ESAD BAJTAL: MILORAD DODIK I ALEKSANDAR VUČIĆ REALIZUJU PROJEKAT 'VELIKE SRBIJE'"


ESAD BAJTAL: "Dodik i Vučić realiziraju projekat 'velike Srbije'"

Sociolog i politički analitičar Esad Bajtal analizirao je ključne poruke koje su sa jučerašnjeg sastanka u Beogradu uputili predsjednici Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik


...........
ESAD BAJTAL: 'Dodik i Vučić realiziraju projekat 'velike Srbije''








.......................

Njih dvojica, mišljenja je Bajtal, nisu bili ni politički, ni ljudski, ali ni životno iskreni, već su od svoje politike napravili politikanstvo koje građanima obje zemlje ipak "prodaju" kao politiku.

 

"Suština politike je baviti se nebitnim stvarima, a prikazivati ih kao bitne", ustvrdio je Bajtal, konkretno aludirajući na bespotrebne teme kojih su se dotakli predsjednici Srbije i RS-a.

 

Dodik je nakon sastanka s Vučićem na konferenciji za novinare kazao da ga je informisao o atmosferi u BiH, ali i o izjavama Nasera Orića, koje je ocijenio "uznemirujućim za naš narod, ali su naše institucije spremne da se brane".

 

Bajtal smatra da su Vučić i Dodik jučer bili jednostrani, jer su se bavili Orićem, ali ne i aktuelnim članom Glavnog odbora Dodikovog SNSD-a Rajkom Vasićem, koji je nedavno na svom Twitter profilu zaprijetio novim genocidom.

 

"Prije svega, Orić ne pripada nikakvoj instituciji, te ga se u tom smislu može shvatati i kao običnog građanina, ma šta da je rekao. S druge strane, jedan visoki funkcioner Dodikove stranke poslao je vrlo jasnu i upečatljivu poruku o onome o čemu sanja, mašta ili se razmišlja u nekom programskom smislu", upozorava Bajtal.

 

Međutim, nastavlja, Vučić i Dodik nisu se dotakli Vasića iako je on poslao užasnu poruku prijetećeg sadržaja i vrlo naglašenog cilja nekog novog genocida.

 

"Da su tretirali oba slučaja, to bi i dalje bilo sporno, jer se Vasić i Orić ne mogu izjednačiti. Ali, oni potpuno prešućuju jednu stranu", dodaje Bajtal.

 

Ističe kako je cijela situacija s Vasićevim tvitom osmišljena i planirana.

 

"Sve to uvijeno je u izjavu pojedinca - ti izgovori, a mi ćemo se moći graditi da je to tvoj, a ne naš stav", potcrtava Bajtal.

 

Osvrnuo se i na izjavu Dodika, koji je novinarima prenio da "Vučić ima jasan stav vezano za to da Srbija neće dozvoliti nikakve nove 'oluje', ma gdje se mi nalazili".

 

"'Oluja' se događala u Hrvatskoj i sa BiH nema nikakve veze. Osim toga - eto još jednog licemjerja - taj fenomen direktno su dogovorili Milošević i Tuđman, a to dobro zna i srbijanska javnost", kazao je Bajtal.

 

Na sceni je, poručuje, jedno moralno sljepilo po principu - "neću da vidim očigledno, a hoću da nagađam o nečemu što je potpuno izvan logičnog vidnog polja".

 

"Kakva je to 'oluja' u BiH ikad bila i ko je ikad odavde progovorio o nekakvoj oluji sličnoj onoj koja se događala u Hrvatskoj? Nikad niko. Ali, suština je u tome da se stvari niveliraju, a krivice izjednače", govori Bajtal.

 

Ključna intencija svega toga, dodaje, je "Memorandum 2".

 

"Njegov cilj je izjednačiti strane, izvući Srbiju i pokušati joj spasiti ugled, nakon svega onoga što se događalo sa Srebrenicom, Vukovarom, Dubrovnikom, Sarajevom, sa masovnim grobnicama, masovnim ubistvima, negiranjem genocida... Ta njihova jučerašnja priča dio je upravog tog koncepta 'Memorandum 2', s namjerom da se u svijetu promijeni slika o Srbiji, koja nije spremna da prizna svoja zlodjela koja je činila 90-ih godina", ocjenjuje Bajtal.

 

Vučić je jučer poručio i kako Srbija želi da što prije poveže svoju teritoriju sa teritorijom RS-a i BiH. Također je naveo da je s Dodikom razgovarao i o zajedničkim predmetima koje će izučavati djeca u školama u RS-u i u Srbiji.

 

Bajtal je ovo ocijenio realizacijom projekta "velike Srbije", prvobitno na obrazovnom, a zatim i na nekim drugim nivoima, sve "do prve prilike kada će se to moći geografizirati".

 

"Neovisno od toga šta se u verbalnoj ravni priča, srbijanska politika u praktičnom smislu ne odustaje od koncepta 'velike Srbije'", zaključuje Bajtal.

 

(Vijesti.ba)

17.07.2018.

TRUMP I PUTIN POZDRAVLJAJU PRVE KORAKE NA POPRAVLJANJU ODNOSA

17.07.2018.

TANJA ŠLJIVAR: RADI ISTINE SAM NEPOŽELJNA NA AKADEMIJI U BANJALUCI

17.07.2018.

NI DRAŽA NI AĆIF-EFENDIJA

17.07.2018.

ATENCION ATENCION, FRANCUSKA JE ŠAMPION SVIJETA: SPEKTAKULARNI DOČEK TRIKOLORA U PARIZU

17.07.2018.

HRVATSKI NOGOMETAŠI RUKU POD RUKU S THOMPSONOM

16.07.2018.

AHMED BURIĆ : NAVIJALI SMO ZA ONU HRVATSKU KAKVA BI TREBALA BITI...

15.07.2018.

PROF.DR. ŽARKO KORAĆ : DEMOKRATSKA SRBIJA U ŠOKU, REHABILITIRA SE MRAČNA PROŠLOST

Prof.dr. Žarko Korać : Demokratska Srbija u šoku, rehabilitira se mračna prošlost

Nema demokratskog čovjeka u Srbiji koji danas nije zgrožen, kaže za Radiosarajevo.ba samostalni poslanik Skupštine Srbije, bivši potpredsjednik Vlade Srbije u mandatu Zorana Đinđića i ugledni profesor na beogradskom Filozofskom fakultetu Žarko Korać.

On tako, zapravo, reagira na današnja odluku Specijalnog suda u Beogradu koji je u petak oslobodio sedmoricu pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije od optužbi za oružanu pobunu Jedinice 2001. godine jer tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje.

Optužbi su oslobođeni nekadašnji zloglasni komandanti JSO-a Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i pripadnici jedinice Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić, Dragiša Rodić i Vladimir Potić.

Šok je time veći jer je oružana pobuna JSO-a u srbijanskoj i regionalnoj javnosti nedvosmisleno percipirana kao direktan uvod u atentat na Đinđića u martu 2003. godine.

Je li ovo u osnovi uvod rehabilitaciju ubilačkih falangi Slobodana Miloševića, notornih “Crvenih beretki”, Legije i društva, koji su ubijali i u BiH?

“To nije rehabilitacija “Crvenih beretki” jer Zvjezdan Jovanović i Milorad Ulemek Legija služe konsekutivne kazne, a ne samo 40 godina robije. Imaju puno više za ubistvo Ivana Stanbolića, dakle, ne samo Zorana Đinđića, već čitav niza ubistava koje su napravili. Ali, to jeste jedan pokušaj, svakako, rehabilitacije Vojislava Koštunice, bivšeg predsjednika SR Jugoslavije. Vi imate jedan fenomen da je Koštunica, koji je tada komandovao Vojskom SR Jugoslavije (Vlada Srbije nije komandovala Vojskom, jer je ona bila na saveznom nivou), podržao taj štrajk. Mi smo to smatrali oružanom pobunom, a ne štrajkom. To je sada jedna rehabilitacija. Sada sud kaže da je to sve bilo uredu i Koštrunica je bio u pravu”, tvrdi Korać.

Dodaje da Koštunica, također, nije bitan jer nije politički aktivan, već jedna ideja koja stoji iza svega.

“Crvene beretke su, inače, aktivno učestvovale u čitavom nizu zločina na teritoriji Hrvatske, BiH i posebno Kosova. Oni su ovim danas aminovani za pobunu protiv Haga. Sud nije uopšte odgovorio zašto su oni išli naoružani na autoput. Sud ne ulazi u to, već kaže to nije pobuna! Ne ulazi u taj meritum, i to je zanimljivo. Naravno, to jeste oružana pobuna i svuda u svijetu bi bila oružana pobuna. No, Sud smatra da je prijetnja Vladi Srbije, zahtjev da se smijeni ministar unutrašnjih poslova, načelnik Službe državne bezbjednost i njegov zamjenik, nepotrebna i bezazlena epizoda. Iz toga proizlazi da su oni ustvari patriote, da su ustvari vjerni pravilima služe”, dodaje Korać.

Prema njemu, u pitanju je, konačno, pokušaj rehabilitacije jednog od najmračnijih perioda nakon demokratskih promjena, jer je to bio direktan uvod u ubistvo Đinđića.

“Oni su tada shvatili da se njima niko neće moći suprotstaviti u zemlji… Uzgred, Vojislav Šešelj je bio na suđenju i oduševljen je presudom. To najbolje govori kakve vrste ljudi i kakve politike podržavaju ovu presudu”, zaključio je Korać.

Faruk Vele (Radiosarajevo.ba)

15.07.2018.

LDS TRAŽI OD PIC-A: ZBOG POZIVANJA NA GENOCID DODIKOV SNSD DISKVALIFIKOVATI NA IZBORIMA

LDS TRAŽI OD PIC-a: Zbog pozivanja na genocid Dodikov SNSD diskvalifikovati na izborima

Liberalno demokratska stranka Bosne i Hercegovine poziva Vijeće za implementaciju mira i Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da zbog nesankcioniranja otvorenog govora mržnje i poziva na genocid stranačkog funkcionera SNSD-a Rajka Vasića ovu stranku diskvalificira sa izbora 2018-e.



LDS TRAŽI OD PIC-a: Zbog pozivanja na genocid Dodikov SNSD diskvalifikovati na izborima





.........................


Slijedi tekst javnog pisma: 

 

Sladostrasno i opasno nacionalističko divljanje, otvoreno pokazivanje mržnje i pozivi na novo nasilje koji su obilježili protekle dane predstavljaju rezultat procesa nesposobnosti i/li nespremnosti Ureda visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira da održe nivo demokratičnosti i reda uspostavljenog aktivnim korištenjem Bosnkih ovlasti do 2006-te godine. 

 

LDS smatra da je sad trenutak za odlučno djelovanje i preduzimanje akcije koja će jasno demonstrirati da se takva politika neće isplatiti i da ne može biti osnov na kojem neodgovorni, uveliko kriminalizirani političari planiraju sakupiti poene pred naredne izbore. 

 

LDS kao uvjereni pobornik sistema liberalne demokratije podsjeća zvaničnike zemalja koje baštine principe vladavine prava da je pravo na slobodu misli, rijeći i djela omeđeno prostorom slobode onog pored tebe. Zbog toga, a posebno zbog izostanka jedino potrebne reakcije SNSD-a - trenutnog isključenja Rajka Vasića iz članstva ove stranke. Izostanak takve reakcije znači da Rajko Vasić predstavlja vojno krilo SNSD-a koje pozivom na ponavljanje genocida de facto postaje teroristička organizacija. 

 

LDS očekuje da Vijeće za implementaciju mira ovlasti Visokog predstavnika Valentina Inzka da odmah kazni SNSD uskračenjem učešća na izbori a 2018 i poništenjem njihove ovjere u CIK-u.

 

Samo takva odliuka može predstaviti primjer koji je potreban za obuzdavanje nacionalizama u Bosni i Hercegovini uz istovremeno demonstraranje poruke svim biračima da međunarodna zajednica istinski želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku zemlju zasnovanu na vladavini prava i zaštiti svih njenih građana i svih njihovih bilo individualnih bilo kolektivnih identiteta.

 

Pisanje saopštenja kojim se izražava zabrinutost jednostavno nije nije dovoljno dobro kao što je pokazala slika dječaka koji u okviru proslave sportskog uspjeha jedne reprezentacije de facto glorifikuje uništenje jednog naroda.

 

Izostanak rekacije ambasadori PIK-a znači prihvatanje takvih rekcije kao vrijednosti odrastanja nove generacije u BiH.

15.07.2018.

SP 2018: FRANCUSKA PRVAK SVIJETA U NOGOMETU

15.07.2018.

FRANCUSKA ŠAMPION SVIJETA U NOGOMETU 2018. GODINE

15.07.2018.

KRUG 99: MORA POSTOJATI JEDINSTVO PROBOSANSKIH POLITIČKIH SNAGA OKO MINIMUMA VRIJEDNOSTI


DŽAFEROVIĆ NA SESIJI "KRUGA 99": "Mora postojati jedinstvo probosanskih političkih snaga oko minimuma vrijednosti..."

Cjelovita i demokratska BiH, država ravnopravnih naroda na cijeloj njenoj teritoriji je naš osnovni politički cilj - izjavio je kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, koji je bio dana uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi „Izgradnja cjelovite i demokratske BiH, države ravnopravnih naroda i građana“.


.............................
DŽAFEROVIĆ NA SESIJI 'KRUGA 99': 'Mora postojati jedinstvo probosanskih političkih snaga oko minimuma vrijednosti...'








.....................
Kazao je da politička stranka kojoj pripada i on osobno smatraju da bi to bila država multietničkih, ekonomskih regiona, najmanje pet takvih regiona. 

- Ali o tome je potrebno postići saglasnost unutar BiH - kazao je Džaferović, te dodao da, u ovom trenutku, na žalost, te saglasnosti nema.

 

Po njegovim riječima, ovo je potpuno legalna i legitimna tema, koju dozvoljava i postojeći Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum. On smatra da nisu legalne i legitimne bilo kakve teme koje bi se odnosile na dodatne teritorijalne ili etničke podjele BiH, niti teme koje bi atakovale na suverenitet BiH i njenih institucija.

Ističe da „o tim temama nema niti može biti nikakve diskusije niti rasprave, jer su one i nelegalne i nelegitimne“.

 

Džaferović navodi, u okolnostima kada u BiH ne postoji politička saglasnost, „da napravimo bolji sistem kojim bismo što prije ostvarili ovaj ideal cjelovite i demokratske države ravnopravnih naroda i građana, ostaje nam da poštujemo ono što danas imamo kao okvir u kojem se krećemo“.

 

- Moramo dosljedno poštovati ono što imamo, prije svega to moramo dosljedno tumačiti. Postoje brojne mogućnosti i po postojećem Dejtonskom mirovnom sporazumu da se brže ide ka ovom cilju o kojem govorim - kazao je Džaferović.

 

Mišljenja je da u okviru postojećeg sistema treba jačati institucije BiH.

 

- Treba da činimo sve kako bi povratak i to održivi povratak što je moguće više uspio, da jačamo ekonomiju koja treba biti praćena socijalnim mjerama, da obnavljamo narušeno povjerenje između bh. naroda i građana, da osiguravamo ravnopravnost svih na cijeloj teritoriji zemlje - naveo je.

 

- To su po meni, uz brojne druge teme koje treba obuhvatiti, načini kako da što je moguće bolje reintegriramo BiH. Druga stvar je integracija tako reintegrirane BiH u Evropsku uniju i u NATO savez - kazao je Džaferović, napominjući da EU i NATO savez nemaju nikakve alternative.

 

Kao jako važno je naveo i to da mora postojati jedinstvo državotvornih političkih snaga, probosanskohercegovačkih političkih snaga, „oko minimuma vrijednosti koje moramo svi zajedno da štitimo kada je u pitanju BiH i ispod kojeg ni jedna od ovih snaga ne bi trebala da ide“.

 

Džaferović ističe da je jedna od tih stvari striktno poštivanje i odbrana dostignutog nivoa reformi u BiH.

Po njegovim riječima, ne bi trebala da postoji nijedna državotvorna politička snaga koja bi, zbog bilo kojeg razloga, bila spremna, a naročito zbog razloga borbe za vlast, da ide ispod nivoa i da urušava dostignuti nivo reformi.

 

On navodi da smo, na žalost, u proteklom vremenu, u neposrednoj prošlosti svjedočili i takvim stvarima, a svjedočimo i danas.

 

- Drugačije ne mogu da objasnim pristanak državotvornih političkih snaga, jer bez njih to ne bi bilo moguće uraditi, donošenje sramnog zakona o izmjenama Zakona o prebivalištu, koji je nanio velike probleme povratnicima i koji direktno podriva Dejtonski mirovni sporazum. Zatim, Zakona o sukobu interesa koji je donesen 2013. godine, koji je praktično urušio taj vrlo važan sistem i mehanizam za borbu protiv korupcije, potom Zakona o javnim nabavkama kojim je praktično razbijen sistem javnih nabavki u BiH...- naveo je Džaferović.           

 

Podsjetivši da je BiH multietnička država, kazao je da ona treba da se izgrađuje na građanskom principu uz puno uvažavanje njenih različitosti i multietničkog karakreta prema formulama koje mogu biti i bolje, ali najmanje onakvim kakve imamo danas propisane u Dejtonskom sporazumu.

 

Džaferović ističe da je etnička zastupljenost u institucijama jako važna.

 

- Ovih dana smo svjedočili jednom pristanku, jer bez njih to također ne bi bilo moguće donijeti, državotvornih snaga koje sjede u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, da na primjer ni na jednoj od tri čelne pozicije u državnim pravosudnim institucijama nema Bošnjaka. To je vrlo loša poruka. To niko u BiH nije trebao da dozvoli, a posebno se s tim nisu smjele saglasiti ove snage - navodi Džaferović.       

 

Na kraju je kazao da je danas Bosni i Hercegovini potrebno znanje, upornost, dosljednost, vjerodostojnost i vjerodostojna politika.    

 

 

 

(FENA/SB)

15.07.2018.

PISMO IZ SREBRENICE


Pismo iz Srebrenice


..............................
Pismo iz Srebrenice
..............................

Zašto vi koji to niste uradili, niste pokazali interes, spremili se i došli na mjesto zločina? Zašto niste došli i skinuli ljagu i prokletstvo sa sebe jer vi to niste počinili niti ste dozvolili da to neko počini u vaše ime? Zašto se svojim ćutanjem svrstavate na stranu zločinaca, zaboravljajući da ste po božjoj zapovjedi dužni stati na stranu čovjeka?

Rijetko kad mi se srce tako stegne, kao što je to na Maršu mira u Srebrenici, posebno onaj moment kada se dvije kolone, ona iz Nezluka i ona iz Žepe, spajaju u jednu na ulazu u Memorijalni centar. To je trenutak kada suza kane iz oka svakog od nas ma koliko bili jaki ili pokušavali da je zadržimo. I po ko zna koji put postavljamo sebi pitanja bez odgovora koja nas ne ostavljaju ravnodušnim: Koliki idiot životinja u ljudskom obliku može biti da ubije bespomoćnog čovjeka? Kakvi su to monstrumi mogli biti koji zatvore preko 1000 ljudi u zemljoradničke magacine u Kravicama a onda ih zasipaju bombama, rafalima? Još uvijek na zidovima tih zadruga u kojima se danas čuva stoka se vide ožiljci metaka i granata. Koliko bitange u ljudskim odorama mogu mrziti kao što je to bilo u Petkovcima 1995. godine? Mjesto, gdje još uvijek leži na stotine praznih čaura iz kojih su puščana zrna ubijala nedužne ljude sa omčama na rukama. Gledam u jednu od tih omči koje sam našao i vidim smrt. Pitam se gdje danas leži blizu 1000 ubijenih Srebreničana koji se vode nestalima! I da li će ikad biti pronađeni…..

Zašto vi koji to niste uradili, niste pokazali interes, spremili se i došli na mjesto zločina? Zašto niste došli i skinuli ljagu i prokletstvo sa sebe jer vi to niste počinili niti ste dozvolili da to neko počini u vaše ime? Zašto se svojim ćutanjem svrstavate na stranu zločinaca, zaboravljajući da ste po božjoj zapovjedi dužni stati na stranu čovjeka?

Prije 3 godine sreo sam na ukopu srebreničkih žrtava italijanskog ljekara – pedijatra Paola Ciarlantinija. Bio je vidno potrosen, gotovo u stanju šoka gledavši veliki broj sanduka poredanih jedni pored drugih. Brada mu se tresla pa ga je moja supruga poslije dženaze pozvala nama kući u Bratuncu da se malo okrijepi.

I čini mi se da smo uspijeli. Svakog 11 jula  e-mailom dobijemo njegovu poruku ljudskog suosjećanja, iskrene ljudske solidarnosti koja tako puno znači! Zato vam istu prenosim u originalu:

”Dear friends,

Potocari is the place in which Europe forgot and lose definitely itself, the same Europe that today is looking for security building walls and letting die people in Mediteranean sea or in Lybia and the same Europe that let die men, women and children in Auschwitz and Sarajevo.

The peace march and the funeral in Srebrenica must remember to world at all – but especially to European and Western people, to everyone of us – that Srebrenica massacre have been never ending during these 23 years and that horror must remain alive inside our minds and our hearts, as it does in the lives of the victims’ families.

But the most important thing to remember – every year and every day – is that Srebrenica massacre could be and had to be avoided: this is the unique, historical, unforgettable truth.

I hope we really do “stay human”.

Many hugs again to your parents and to your family,

Paolo”

Svaki Marš mira, pa i ovaj posljednji, je pobjeda dobrog nad zlim, ljudskog dostojanstva nad primitivizmom, ljudske savjesti nad ravnodušnosti, pravde nad nepravdom, čovjeka nad nečovjekom.

Paol je u Srebrenici našao istinu i smiraj svoje duše! On je shvatio da se srebrenički genocid nije završio niti nakon 23 godine te da je ovaj horor ostao živ u našim mislima i srcima te u životima porodica žrtava genocida! I ono što je poenta: Srebrenička tragedija se mogla i morala izbjeći što je stvarna, historijska i neoprostiva istina osuđena da leži na savjesti svih nas!

Ovo je ujedno i odgovor gluhim i slijepim, lažnim i primitivnim, koji ne žele da traže istinu već glorifikuju zločine i zločince! Onim koji NE priznaju sud časti i ljudskog saosjećanja! Istina im je još uvijek 23 godine nakon masakra servirana na stratištima poput onih u Petkovcima i Kravicama!

Na tu moralnu filozofsku temu o smislu svog vlastitog postojanja i bitku ljudskog života morat ćete jednog dana sami dati odgovor! Jer i buduća pokoljenja će vas pitati: ”Zašto i u čije ime?”

15.07.2018.

ANDREJ NIKOLAIDIS: SAMO KAP ISTINE DOVOLJNA JE DA SVIJET RAZNESE...

15.07.2018.

SLOBODAN VASKOVIĆ: PISAMCA

NOVI BLOG SLOBODANA.VASKOVIĆA: Pisamca

Banjalučki bloger Slobodan Vasković postavio je nekoliko škaljivih pitanja Lukaču, Čulumu, Moćnoj Mami, Lepiru... na koja, pogađate, nikada neće dobiti odgovor.

Evo šta ih je pitao...


.............
NOVI BLOG SLOBODANA.VASKOVIĆA: Pisamca
........







...........

Piše: SLOBODAN VASKOVIĆ

 

 Lukaču -Ko po tvojoj “kriminalističkoj verziji” nosi titulu “Banjalučki Arkan”, a ko Zvijer? -Kako je moguće da nakon desetine premlaćivanja u Banjaluci “nema elemanata krivične odgovornosti” u djelovanju “Banjalučkog Arkana” i “Zvijeri”, koji su organizovali i sproveli ta nasilna djela? -Da li “Zvijer” ima službenu legitimaciju MUP-a RS, a nije pripadnik te institucije? -Da li “Banjalučki Arkan” ima iznenadne, ubilačke, izlive bijesa?

 

 -Da li ga štite lično pojedini visoki funkcioneri MUP RS? -Da li ih štitiš obojicu - I “Banjalučkog Arkana” i Zvijer i ako štitiš po čijem naređenju? -Da li su njihovi dosjei skroz bijeli? -Uzgred, da li je MUP RS plaćao 28 KM metak (po komadu) firmi “KT”, isti onaj metak koji je prije tog aranžmana plaćao 3,5 KM po komadu, ali drugoj firmi? -Ako jeste, gdje je otišla razlika u cijeni - 24,5 KM po komadu? -Kome su namijenjeni ti “zlatni meci”? -Ima li kakvog konkursa za “vojnike”? 

 

-Da li si nabavio novi Kramp? Ćulumu  Beskičmeni, prezentovao si da znaš cijenu kokaina.  -Da li znaš kolika je cijena visoke prostitucije u strogom centru Grada (po komadu), a kolika izvan Centra 2, gdje je tvoj reon? -Da li znaš u kojim lokalima se odvija visoka prostitucija u Centru? Najužem!

 

 -Da li poznaješ vlasnike tih lokala? -Kako stojiš sad na kladionicama? I sa kladionicama? -Da li znaš koliko si jadan? Iliću  -Ko je naredio održavanje presa 26.03.? -Šta je skladišteno u Kući Rađena? 

 

Moćnoj Mami -Znam šta si tražila ovog ljeta. Zašto? 

 

Lepiru -Da li si Vreći zakrpa? -Kako te nije stid? Imaš sto godina, a lažeš? Vreći 

 

-Da li si ti homunkul, stvoren u Ilićevoj i Bajićevoj laboratoriji? -Da li se sada na netu nazivaš “Micica Vukmir”? -Da li znaš da si najobičnija Vreća G. i da se to neće promijeniti? 

 

Karanu
-Varalice, za tebe nemam pitanja. Samo jedno obavještenje: Istinski stručnjaci sudske medicine o tebi govore sa Gađenjem. Neskrivenim!

14.07.2018.

GLOBALNI MIGRACIONI PAKET UJEDINJENIH NACIJA

Globalni migracioni paket Ujedinjenih nacija : Svi osim Sjedinjenih Američkih Država !?

Ujedinjene nacije su usvojile svoj prvi Globalni migracioni paket. Saglasnost su dali predstavnici 192 države. Jedino SAD imaju drugačije mišljenje.

Usvojeni paket označava posvećenost međunarodnoj saradnji u odnosu prema migrantima uključujući i izbjeglice. To znači da se ni jedna zemlja ne može sama baviti izazovima i mogućnostima globalnog fenomena. Na sastanku generalne skupštine UN-a je istaknuto da sigurna, uređena i legalna migracija može biti uspješna samo ako bude dobro isplanirana.

Saglasnost su dali predstavnici 192 države. Jedino SAD imaju drugačije mišljenje. Kao razlog se navodi da: „politiku useljavanja kod kuće ne može niko propisivati”.

Migracioni paket je prvi međunarodni dokument o odnosu prema migrantima u svijetu kojih trenutno ima oko 250 miliona. Ovaj dokument bi prije svega trebao otvoriti nove perspektive za legalno useljavanje. Predstavnici UN-a kažu da je cilj da se kroz međunarodnu saradnju i uzimajući u obzir nacionalni suverenitet stvore uslovi za sigurnu i uređenu migraciju.

Migracija kao šansa

UN se nada da zemlje članice UN trebao na migrante gledati kao šansu, ane kao opasnostUN se nada da zemlje članice UN trebao na migrante gledati kao šansu, ane kao opasnost

Sporazum obuhvata 23 cilja pomoću kojih se želi bolje upravljati migracijama u svijetu. Generalni sekretar UN Antonio Guterres je dokument nazvao „značajnim uspjehom” i pozvao sve zemlje da na migracije gledaju kao „pozitivan globalni fenomen”. Predsjedavajući Generalnom skupštinom UN-a, bivši Visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH, Miroslav Lajčak kaže da „UN sada posjeduju instrument za upravljanje migracionim procesom”.

Specijalnaopunomoćenica UN-a za globalne migracije Louise Arbour kaže da većina zemalja smatra da dobro organizovana migracija može dati dobre rezultate. „Negativni pojmovi kao što su „ilegalni migranti” predstavljaju smetnju jer ljudi koji ne plaćaju porez se ne nazivaju ilegalne poreske platiše”, kaže Arbourova i  predlaže da se radije govori o „neregularnim migrantima” koje također ne treba nazivati kriminalcima.

Meksički ambasador u UN-u Juan Camacho kaže da je ovo istorijski dan za UN i multilaterizam i prije svega za milione migranata. Riječ je o tekstu kojeg bi u decembru na sastanku u Maroku trebali potpisati šefovi država i vlada zemalja članica UN-a.

Mađarska kao kočničar

Dobro raspoloženje poslije postizanja sporazuma pokvario je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto koji je najavio mogućnost povlačenja njegove zemlje iz sporazuma. Njegova vlada se boji da bi sporazum mogao dovesti do mjera koje prisiljavaju zemlje da otvore svoje granice za migrante i izbjeglice. Orbanova vlada će konačnu odluku donijeti naredne sedmice.

(Kliker.info-DW)

14.07.2018.

POLITIČKI AVANTURIZAM : "HERCEGOVAČKO-LUBURIĆEVSKOM KRILU HDZ-A NE ODGOVARA CJELOVITA BiH"

14.07.2018.

MEDIJI: EVROPA I ALTERNATIVA ZA NATO

14.07.2018.

IVO ANIĆ: ZAŠTO ODBIJAM NAVIJATI ZA HRVATSKU

14.07.2018.

SPISAK SA 22 HILJADA IMENA PRIPADNIKA VOJSKE RS: NEMA SIGURNE RUKE ZA RATNE ZLOČINCE - NIGDJE

14.07.2018.

ESAD BAJTAL: STARE ETNO-KLIKE U NOVOM SLUDJIVANJU GRADJANA

14.07.2018.

SERGIO ŠOTRIĆ OPŠIRNO

14.07.2018.

DA LI HRVATSKA MOŽE DA POBIJEDI 11 JAHAČA BALKANSKE APOKALIPSE?

DA LI HRVATSKA MOŽE DA POBIJEDI 11 JAHAČA BALKANSKE APOKALIPSE?




DA LI HRVATSKA MOŽE DA POBIJEDI 11 JAHAČA BALKANSKE APOKALIPSE?

(Getty Images)
///////////////////////////////

Fudbalska, nogometna euforija. Razumljivo. Svako ima pravo da hrani dušu i napaja um kako hoće i kako misli da je najbolje. Ja sam odavno izvan toga svijeta. Kao državljanin BiH, a svjestan situacije kakva je neprestano prisutna unutar Nogometnog saveza BiH u najmanju ruku, već odavno odbijam da se emotivno oslanjam na rezultatski status bosanskohercegovačkih fudbalera pri međunarodnim takmičenjima. To se vrlo lijepo može prepustiti drugima. Brojnost kod zahuktalog i neselektivnog navijanja na ovim prostorima nikad nije upitna. Držim da je problem u sljedećem – neprestano odbijanje masa da se sa istom strašću i predanošću uhvate u koštac sa pojavama u društvu koje nas čine zatupljenim pijunima na šahovskoj tabli balkanskog ludila:

1. korupcija
2. politička zadrtost
3. vječni ples na ivici rata
4. fašistički nazori
5. nacionalna netrpeljivost
6. vjerska isključivost

Pa posljedično tome:

7. ekonomska apatija
8. snižen životni standard
9. obrazovna depresija
10. masovno iseljavanje stanovništva
11. deficitarnost kulture i stvarnih umjetničih dometa

Kada nadigramo ovih 11 igrača i jednom za sva vremena ih izbacimo iz daljnjeg takmičenja, imati ćemo razloga za istinsku navijačku radost i tada ću možda sa većom pažnjom pratiti nogometna takmičenja.

Naravno, eventualna pobjeda nacionalne reprezentacije Hrvatske u predstojećem finalnom meču za naslov svjetskog prvaka u Rusiji, po nekom normalnom redu stvari, bez obzira na sve, ne bi trebala biti prepreka da ljudi konačno uvide svoje stvarne životne interese.

Kada bi ih ostvarili, fudbal bi postao ono što uistinu jeste a to je najvažnija sporedna stvar u životu. Kada su životni prioriteti neoskrvnjeni, u sekundarnim interesovanjima se daleko više i svrsishodnije uživa.

Zato se iskreno nadam da će se Hrvatska reprezentacija popeti na svjetski tron u meču protiv Francuske i da će to biti početak osvješćenja i buđenja iz opasne društvene letargije koja nas grize više desetljeća. Poželjan proces u kojeg bi se svi na krilima jedne velike sportske pobjede mogli uključiti.

U protivnom, ako do pobjede i dođe a ona ne bude na jedan način katarzična, ona bi, u ovom slučaju za Hrvatsku i njen narod, bila samo još jedan doping, mnogo snažniji doping nego inače, a onda se on kao takav može vrlo lako transformisati u koban i konačan Overdose još jednog nacionalnog bića u mnogo većoj i značajnijoj istorijskoj utakmici koje mnogi nisu nikad ni bili svjesni.

14.07.2018.

STOLAC: ŠESNAESTOGODIŠNJA SANIDA KAPLAN UBIJENA JE PRED OČIMA MAJKE I BRATA

14.07.2018.

ESAD BAJTAL: POLITIČARI U BiH RADE SVE DA NE RADE NIŠTA

14.07.2018.

AMERIČKI MINISTAR OBRANE JAMES MATISS: SJEDINJENE DRŽAVE BIT ĆE SNAŽNIJE PRISUTNE U REGIJI

14.07.2018.

KEMAL KURSPAHIĆ: ŠAMPIONI BANALIZACIJE

13.07.2018.

KARIKATURE PREDRAGA KORAKSIĆA CORAXA

13.07.2018.

OSLOBODJENI PRIPADNICI 'CRVENIH BERETKI'

13.07.2018.

BEZBJEDNJACI IZ VELIKE BRITANIJE UPOZORILI BiH: "RUSIJA U BiH PODRŽAVA SRPSKE PARAVOJNE STRUKTURE"


BEZBJEDNJACI IZ VELIKE BRITANIJE UPOZORILI BiH: "Rusija u BiH podržava srpske paravojne strukture, SUMNJIVA NABAVKA ORUŽJA..."

Britanski državni ministar za Evropu i Amerike Alan Duncan izrazio je ozbiljnu sumnju u posljednju nabavku oružja za MUP RS-a tokom svog svjedočenja pred komitetom za vanjske poslove. On je također poslao upozorenje.


.........................
BEZBJEDNJACI IZ VELIKE BRITANIJE UPOZORILI BiH: 'Rusija u BiH podržava srpske paravojne strukture, SUMNJIVA NABAVKA ORUŽJA...' - 1
















...........
...........

Rusija u BiH podržava srpske paravojne strukture, te je snažan saveznik predsjedniku entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, navodi se, između ostalog, u Izvještaju Komiteta za vanjske poslove Velike Britanije. Sigurnosni stručnjaci smatraju da je ovo značajno upozorenje o sigurnosnim prijetnjama u BiH.

 

Britanski državni ministar za Evropu i Amerike Alan Duncan izrazio je ozbiljnu sumnju u posljednju nabavku oružja za MUP RS-a tokom svog svjedočenja pred komitetom za vanjske poslove. On je također poslao upozorenje.

 

"Mislim da je njihova tvrdnja bila da je to oružje nabavljeno za legalnu policiju. Direktno smo ukazali na zabrinutost kod sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini. Reklu su nam da je oružje nabavljeno prema svim procedurama, ali to ne znači da pitanja koja se postavljaju oko njegovog korištenja nisu validna. Zabrinutost stvarno postoji i unošenje oružja na takav način stvara dodatnu zabrinutost da bi stvari mogle krenuti lošim putem", tvrdi Duncan.

 

Veoma smo zabrinuti zbog situacije u Bosni. Ponovo se povećava napetost, dolaze izbori i zato se povećavaju tenzije, mišljenje je eksperata britanskog ministarstva vanjskih poslova.

 

"Od EUFOR-a, koji je vojno prisustan, zatražili smo da nam dostave izvještaj o naoružavanju u BiH i sada čekamo tu procjenu. Ono što znamo jeste da je došlo do nesrazmjerne kupovine određenog oružja, ne samo od srpskih grupa već i drugih grupa širom Bosne i Hercegovine. Zato ćemo očekivati punu procjenu. Postoji visok nivo posjedovanja oružja širom Bosne i Hercegovine, ali je zabrinjavajuća posljednja kupovina novog dugog oružja", ocjenjuje Fiona Mcilwham, direktorica u Foreign Office.

 

 Domaći eksperti bilježe da je ovo prvi put da se ovakve tvrdnje, a pogotovo sumnje u legalnu nabavku oružja nalaze u jednom zvaničnom izvještaju jednog svjetskog parlamenta.

 

"U svakom slučaju ovo je još jedan od koraka u kojem se Zapadni Balkan pokušava postaviti, pogotovo Bosna i Hercegovina, da sada dva ili tri mjeseca prije izbora se ta senzibilnost, odnosno sigurnosni dio, stavi u fokus i Velike Britanije i ostalih partnera, prvenstveno Evropske unije i Sjedinjenih Država", smatra Jasmin Ahić, stručnjak za sigurnost.

 

Promjena koja je primjetna u posljednjih godinu i po dana je da Velika Britanija, kako je to najavljeno i u Parlamentu, sve jače ulazi na prostor Balkana. To je početak post-Brexit ere, smatra Srećko Latal.

 

"Velika Britanija je nakon referenduma o Brexitu bitno i značajno ojačala fokus na Zapadni Balkan. To se dešava dijelom u pravcu formiranja te njihove vlastite vanjske politike, koja će biti njihova vlastita jednog dana nakon što i ako izađu iz Evropske Unije", kaže Ahić.

 

Britanski političari, ali i domaći eksperti poručuju da probleme koje trenutno ima Bosna i Hercegovina mora rješavati sama. Kada je u pitanju posljednja poruka koja je došla iz NATO-a stav je da to nije iznenađenje upravo zbog svega navedenog te da i neće biti napretka dok ne uklonimo sve prepreke i probleme.

13.07.2018.

OD BRISELA DO ANKARE: ISTORIJA BORBE NIKOLE ŠPIRIĆA ZA NATO PUT BiH


OD BRISELA DO ANKARE: Istorija borbe Nikole Špirića za NATO put BiH

Bakir Izetbegović suprotstavlja Milorada Dodika i NATO, ali zaboravlja da Srbi o tom savezu govore sa grčom i gorčinom - ovo je za Dnevnik plus RTRS-a kazao potpredsjednik SNSD-a i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Nikola Špirić, uz ocjenu da je to primjer političkog autizma, ali i da prisustvo bh. delegacije na samitu NATO-a u Briselu mnogo govori o Bosni i Hercegovini.


............................
OD BRISELA DO ANKARE: Istorija borbe Nikole Špirića za NATO put BiH - 1








..............................

Špirić smatra da bi Izetbegović, ukoliko želi dobre zajedničke odnose o ovom pitanju, zbog zvaničnog stava Republike Srpske trebao da ostane neutralan. Istovremeno, ističe, ljute ga predstavnici Saveza za promjene, dodajući da je dobro što je Izetbegović shvatio da bez Milorada Dodika, Srba i Republike Srpske nema stava BiH.

 

Doprinos Špirića i Dodika

 

Imajući u vidu da je Šprićev stranački šef Milorad Dodik jučer kazao da je protiv ulaska Bosne i Hercegovine u NATO, postavlja se pitanje zbog čega bi predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović unatoč tome što je proces pristupanja BiH NATO-u u poodmakloj fazi trebao ostati neutralan? Da li Izetbegović može zanemarujući obaveze koje je BiH preuzela u procesu NATO integracija samo zbog toga što su Milorad Dodik i Nikola Špirić promijenili svoj vlastiti i stranački stav o potrebi ulaska BiH u NATO, ujedno mijenjati stav Bosne i Hercegovine koji je od ranije definisan, upravo zahvaljujući SNSD-u. Opredijeljenje za članstvo Bosne i Hercegovine nije tek opredijeljenje Bakira Izetbegovića. Riječ je o širem konsenzusu koji je već ranije postignut. Međutim, nije samo riječ o konsenzusu nego i o poštivanju ranijih odluka i napora koji su učinjeni na tome putu. Tim naporima izuzetan doprinos dali su upravo Milorad Dodik i Nikola Špirić.

 

Stoga kada Šprić govori o političkom autizmu, o navodnoj gorčini i grču kod Srba koja se tiče pristupanja BiH NATO-u, kao i kada se teatralno snebiva nad prisustvom bh.delegacije na samitu u NATO-u, do izražaja upravo dolazi Šprićev politički autizam. Možda je u  izvjesnoj mjeri  tačno da NATO izaziva gorčinu kod Srba (vjerovatno kod jednog dijela), ali tu goričinu NATO ne izaziva kod Šprića. Špirić je ipak Srbin sa NATO rezervoarom na želudcu, jer nije Špriću kao ni Dodiku niti gorčinu niti mučninu izazivalo kada je Milorad Dodik zajedno sa delegacijom bh.političara boravio na nosaču NATO aviona USS Harry S.Truman.

dodikspiric

Još manju goričnu Špirić je osjećao kao Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kad je ocijenio kako bi bilo značajno da BiH na ministarskom sastanku NATO-a u Talinu dobije poziv u Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP). Tada je naveo kako postoji "mali dio rezervi prema onome što nije urađeno“.

 

"Vidjećemo hoće li te rezerve biti dovoljne da se da prolaz ili ne, ali u svakom slučaju mislim da odluka neće biti negativna, ona može biti uslovljena nečim što treba uraditi", govorio je Šprić.

 

Jedina rezerva koji je tada Špirić imao odnosila usporavanje NATO-u puta BiH. Čemu onda Špirićevo snebivanje nad prisustvom zvaničnika Saveza za promjene u bh.delegaciji? Ako se sagledaju napori koje su uložili Špirić i Dodik da BiH približe NATO-u, prisustvo delagacije koju žele prokazati kao izdajničkom djeluje potpuno beznačajno. Sve ključne procese u pristupanju BiH NATO-u vodila je politika SNSD-a, unatoč tome što se danas ta politika gnuša svojih poteza, odnosno političkog autizma kojeg pominje Špirić.

 

On se za svoga mandata istakao i po zalaganju za knjiženje vojne imovine, što je jedan od preduslova za

aktivaciju MAP-a. U tome cilju Špirić je 25.9.2007 primio direktora za odbrambeno planiranje u NATO-u Franka Bolanda te ga informisao o koracima za rješavanje pitanja transfera vojne imovine, a pozdravio je i djelovanje ekspertskog tima NATO-a s ciljem davanja dodatnih informacija i diskusija u svrhu izrade konačne procjene Procesa planiranja i revizije, kao i definisanja partnerskih ciljeva za BiH.

 

Još ranije u svojstvu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić je 2005. godine potpisao je Zakon o odbrani BiH, a u  martu 2007. godine Bosna i Hercegovina je potpisala Sporazum o razmjeni bezbjednosnih informacija sa NATO-om po odluci Vijeća ministara BiH kojim je predsjedavao Nikola Špirić.

 

Početkom te godine Špirić je također kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH primio tada odlazećeg komandanta štaba NATO-a u Sarajevu, general-majora Richarda Wightmana te njegovog nasljednika brigadnog generala Sabato Ericca.

 

Špirić je istakao doprinos Štaba NATO-a u BiH u provođenju reforme odbrane u BiH i naglasio spremnost za ispunjavanje obaveza koje stoje na putu ka članstvu u NATO.

 

Zahvalio je generalu Wightmanu na njegovom angažmanu i poželio mu ličnu sreću i profesionalni uspjeh u budućem radu.

 

Wightman je zahvalio Špiriću na podršci i saradnji tokom 28 mjeseci, koliko je bio na čelu Štaba NATO-a u Sarajevu, a sagovornici su izrazili očekivanje da će dobra saradnja sa Štabom NATO-a biti nastavljena i tokom mandata novoimenovanog komandanta, generala Ericca. Ta dobra saradnja je nastavljena čemu svjedoče brojni potezi, potpisi i odluke koje je, uz punu podršku Milorada Dodika sprovodio Nikola Špirić. Kao naprimjer u februaru 2010.godine kada je Šprić primio čitavi "kontigent" ambasadora zemalja članica NATO-a.

 

Borba za MAP

 

Predsjedavajući Špirić razgovarao je s ambasadorima Norveške Kimom Travikom, Turske Hajdarom Berkom, Italije Stefanom Stefaninijem, Velike Britanije Stjuartom Eldonom, Slovenije Božom Cerarom, Albanije Arturom Kukom i Hrvatske Igorom Pokazom o euroatlantskim perspektivama BiH. Špirić je prilikom sastanka  naglasio da bi stavljanje BiH na “bijelu šengen listu”, kao i uključenje u Akcioni plan za članstvo (MAP) bili snažni podsticaji za druge reformske procese u BiH.

 

Zanimljivo je i to da je Špirić tada upoznao sagovornike i o aktivnostima koje je Vijeće ministara preduzelo kada je riječ o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”, a vrhunac svega jeste i Šprićevo raspoloženje za promjenu ustavnog ustrojastva BiH. Špirić je ocijenio da je na bazi Dejtonskog sporazuma moguća evolucija sistema i da nema mjesta za revolucionarna rješenja. Dakle, Šprić je izrazio spremnost za ono što bi danas nazvao "unitarizacijom" Bosne i Hercegovine. Da je Špirić ostao na mjestu predsjedavajućeg Vijeća ministara, ko zna, možda bi danas Bosna i Hercegovina bila država bez entiteta.

 

Podrška Turske

 

Poznato je da je Republika TurskaObjavio/la haler u 22:22, 0 komentar(a), print, #

13.07.2018.

GRUPA "PRAVDA ZA DAVIDA" PISALA MILORADU DODIKU: "DOBIO SI MOĆ KOJOJ NISI DORASTAO, DOBIO SI NOVAC KOJI NISI ZARADIO..."


GRUPA "PRAVDA ZA DAVIDA" PISALA DODIKU: "Dobio si moć kojoj nisi dorastao, dobio si novac koji nisi zaradio..."

"Dobio si moć kojoj nisi dorastao, novac koji nisi zaradio, a sve to je od tebe napravilo aždaju koja ubija vlastiti narod. Vjerujem da će se ta iskra čovječnosti jednog dana probuditi u tebi, ali se bojim da će tada biti prekasno za sve".

Ovo je navedeno i pismu, koje je objavljeno na facebook stranici "Pavda za Davida", namijenjeno predsjedniku Republike Srpske.



GRUPA 'PRAVDA ZA DAVIDA' PISALA DODIKU: 'Dobio si moć kojoj nisi dorastao, dobio si novac koji nisi zaradio...'








...........
Pismo prenosimo u cijelosti:

- Bili smo tada ispred kuće, vidjeli tvoj blindirani mercedes i ljude u crnom koji te čuvaju. Rekli su nam da si unutra i da razgovaraš sa Davorom i Suzanom.

Izašao si poguren, bio si smrknut i okrenuo glavu od nas koji smo čekali ispred. Povjerovali su ti, nadali su se da ćeš im pomoći. Nadali su se pravdi za koju svi znamo da od tebe zavisi.

U tvojim očima sam vidio zlo i znao sam da lažeš. Teško mi je to priznati, ali vidio sam još nešto u tim očima punim zla.

Osjetio sam kajanje, zrno ljudskosti za koje nisam ni slutio da postoji u tebi.

Danas, više od tri mjeseca poslije, te iste roditelje nazivaš stranim plaćenicima i preko svojih pulena pozivaš da se Trg "očisti" od navodnih rušitelja Republike Srpske.

Čovjeka koji je ratovao za ovu zemlju, bio ranjen i godinama se liječio od povreda, ti nazivaš izdajnikom. Ti, koji si švercovao naftu i cigare dok su naši očevi, a među njima i Davor, krvarili za neke tuđe interese.

Dobio si moć kojoj nisi dorastao, novac koji nisi zaradio, a sve to je od tebe napravilo aždaju koja ubija vlastiti narod.

Vjerujem da će se ta iskra čovječnosti jednog dana probuditi u tebi, ali se bojim da će tada biti prekasno za sve- navodi se u pismu Dodiku.
13.07.2018.

NAPREDAK BiH: NAKON SASTANKA VIJECA ZA STABILIZACIJU I PREDRUZIVANJE U BRUXELLESU...


NAPREDAK BiH: Nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u Bruxellesu...

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić, sa zamjenikom predsjedavajućeg, ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjskih poslova Igorom Crnatkom, prisustvovao je u Bruxellesu Trećem sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Bosne i Hercegovine i Evropske unije na kojem je ponovljena evropska perspektiva Bosne i Hercegovine kao jedinstvene i suverene države


..........................
NAPREDAK BiH: Nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u Bruxellesu...





...........................

Obraćajući se prisutnima, predsjedavajući Zvizdić je izrazio iskreno zadovoljstvo činjenicom da redovno održavanje sastanaka u okviru zajedničkih tijela između Bosne i Hercegovine i Evropske unije dodatno potvrđuje potpunu opredijeljenost za nastavak i intenziviranje redovnog dijaloga i saradnje između Bosne i Hercegovine i najvažnijeg strateškog vanjskopolitičkog partnera - Evropske unije.

 

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je konstatiralo napredak Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU u februaru 2016. godine, kao i Zaključaka Vijeća iz septembra 2016. godine kojima se Evropska komisija poziva da dostavi mišljenje o osnovanosti zahtjeva koji je podnijela Bosna i Hercegovina.

 

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je pozdravilo uspostavljanje mehanizma koordinacije o pitanjima u vezi sa EU i izradu i predaju odgovora na Upitnik Evropske komisije kao ključne aktivnosti u procesu integracije u EU.

 

Istaknuto je da je u proteklom periodu usvojen i niz strategija, čime su pokazani kredibilitet i jasna opredijeljenost svih institucija BiH da evropske integracije ostaju osnovni cilj Bosne i Hercegovine.

 

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozdravilo je inicijativu BiH za rješavanje pitanja borbe protiv terorizma i nastavak aktivnosti u sprečavanju i borbi protiv radikalizacije, kao i skidanje sa “sive liste” FATF-a u sklopu borbe protiv finansiranja terorizma.

 

Kada je u pitanju migrantska situacija, na današnjem sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje ponovljena je važnost pojačane saradnje sa EU i susjednim zemljama u pitanjima upravljanja granicama i poboljšanja saradnje između  sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

 

Strateško opredjeljenje za nastavak integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju je potvrđeno i u Strategiji vanjske politike BiH za period 2018-2023. godine koju je usvojilo Predsjedništvo BiH.

 

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je pozvalo i na kontinuirano usklađivanje s deklaracijama EU i odlukama Vijeća u vezi s vanjskom i sigurnosnom politikom.

 

“Izuzetno cijenimo dosadašnju saradnju i istinsku podršku koju imamo od naših partnera u Evropskoj uniji i u tom smislu i ovim putem želim naročito da pozdravim usvajanje Strategije kredibilne perspektive proširenja EU na Zapadni Balkan kao i činjenicu da je tema proširenja ponovo visoko na listi prioriteta EU, što je ozvaničeno nizom izuzetno pozitivnih događaja za cijeli region, a i za moju državu Bosnu i Hercegovinu. Samit zemalja EU i Zapadnog Balkana u maju ove godine jeste izuzetno bitan signal svim zemljama u procesu pridruživanja EU iz našeg regiona da je naša evropska perspektiva neupitna i izvjesna.

 

Istovremeno, potpuno smo svjesni da je pridruživanje i konačni cilj - potpuna integracija u Evropsku uniju - dvosmjeran proces i da smo svi dužni da napravimo velike korake na provedbi potrebnih reformi, naročito u oblasti preuzimanja i provođenja cjelokupne pravne stečevine EU, standardiziranjem i jačanjem naših ekonomija radi pripreme za učešće na veoma konkurentnom i jakom evropskom ekonomskom tržištu, unapređenjem naših administrativnih kapaciteta, te naročito intenziviranjem napora i reformi u cilju jačanja vladavine prava i borbe protiv korupcije te svih oblika organiziranog kriminala i terorizma”, rekao je tokom obraćanja predsjedavajući Zvizdić.

 

“Istinski me raduje i svaki napredak koji region, i svaka zemlja pojedinačno, napravi na svom putu evropskih integracija, kao i napredak na putu integracija u NATO, jer time naš region i cjelokupna društva vodimo ka stabilnijem, prosperitetnijem i naprednijem društvu”, rekao je predsjedavajući Zvizdić i dodao da je peti samit zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji je na dnevnom redu imao veoma važne teme koje je potrebno provesti da bismo osigurali napredak i unapređenje saradnje u regionu, imao izuzetan značaj.

 

“Unapređenje saradnje u ekonomskom smislu stavljamo na pročelje naših partnerskih odnosa, osiguranjem svih potrebnih preduvjeta za ekonomski rast i razvoj regiona. Međutim, naša saradnja ne treba se ograničiti samo na ovo područje, nego obuhvatiti cjelokupne društvene sfere te u tom smislu da se otvori put ka zacjeljivanju rana prošlosti i okretanju ka zajedničkoj budućnosti koja se mora temeljiti na istini,  odavanju počasti svim žrtvama, priznavanju zločina, prestanku glorificiranja ratnih zločinaca, prestanku upotrebe govora mržnje i konačno sagledavanju počinjenih grešaka da bismo osigurali da naše mlade generacije žive u društvu potpune tolerancije, međusobnog uvažavanja i poštovanja, prosperiteta i mira.

 

Izuzetno mi je drago da je ovogodišnji samit u Londonu napravio konkretne korake u ovom smjeru usvajanjem niza veoma značajnih zajedničkih deklaracija potpisanih od svih učesnica Berlinskog procesa”, rekao je predsjedavajući Zvizdić.

 

“Što se tiče Bosne i Hercegovine, moja zemlja kontinuirano radi na ispunjavanju svoje zadaće na evropskom putu. Istina, ne onim tempom kojim bismo mogli biti potpuno zadovoljni, ali uprkos evidentiranom zastoju uzrokovanom cjelokupnom političkom situacijom i činjenicom da smo u jeku predizborne kampanje, ipak se određeni pomaci dešavaju i uspijevamo da određene stvari, kao što je priprema odgovora na dostavljeni Upitnik Evropske komisije, stavimo iznad dnevnih političkih zbivanja i osiguramo potrebnu saradnju i posvećenost realizaciji ovog veoma bitnog cilja za nas.

 

Naše inicijalne odgovore smo uručili predsjedniku Evropske komisije gospodinu Junckeru, 28. februara ove godine, a trenutno su u toku aktivnosti na pripremi odgovora na dodatna pitanja koja smo dobili od naših partnera u Evropskoj komisiji.

 

Svjesni smo da to nije jedini aspekt u procesu sticanja željenog statusa kandidata te da paralelno s tim trebamo kontinurano raditi na provođenju svih potrebnih reformi, ali mi je izuzetno drago da je Evropska unija pravilno prepoznala da stavljanjem akcenta na pojedine etape u pretpristupnom i pristupnom procesu omogućava da se fokus i pažnja zadrže na konstruktivnim temama, s obzirom na to da svjedočimo skoro pa svakodnevnim pokušajima da se zemlje regiona okrenu i drugim, ne tako pozitivnim procesima i destabilizirajućim utjecajima drugih regionalnih i svjetskih sila”, istaknuo je predsjedavajući Zvizdić i osvrnuo se na posvećenost Bosne i Hercegovine ispunjavanju obaveza iz preporuka za prioritetna područja koja su obuhvaćena politikom proširenja, a to su vladavina prava, reforma javne uprave, ljudska prava i temeljne slobode, borba protiv korupcije, borba protiv organiziranog kriminala i terorizma, kao i ekonomsko upravljanje i konkurentnost.

 

“Naša ključna aktivnost u 2017. godini u procesu integracije u EU bila je osiguranje efikasnog funkcioniranja Sistema koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini i izrada odgovora Bosne i Hercegovine na Upitnik Evropske komisije.

 

Nakon što je uspostavljen funkcionalan Sistem koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, koji osigurava učešće svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine u svim uspostavljenim tijelima, koja odlučuju konsenzusom, koja su održala više od 80 sastanaka i u koja je uključeno više od 1300 predstavnika ministarstava, institucija i drugih organa uprave sa svih nivoa vlast, odgovori na Upitnik dostavljeni su 28. 2. 2018. godine.

 

Nakon što je Evropska komisija dostavila dodatna pitanja, tijela u okviru Sistema koordinacije su odmah započela s radom na pripremi odgovora. Očekujemo da će dinamika rada proteći nesmetano u narednom periodu, te su utvrđene sve potrebne aktivnosti i nosioci u cilju realizacije pripreme odgovora”, istaknuo je Zvizdić.

 

On je naglasio da BiH ostaje posvećena daljnjem jačanju vladavine prava na svim nivoima. Rekao je da je dosegnut određeni nivo spremnosti, posebno u pogledu pravosudnog sistema, kao i u pogledu borbe protiv korupcije, te borbe protiv organiziranog kriminala.

 

“U cilju efikasne i usklađene borbe protiv korupcije, Bosna i Hercegovina je u proteklom periodu prolazila kroz dva važna procesa. Prvi se odnosio na formiranje tijela za sprečavanje korupcije na svim nivoima vlasti, a drugi na obavezu ovih tijela, odnosno svih nivoa vlasti u BiH, da razviju vlastite sektorske strategije za borbu protiv korupcije.

 

Dostavili smo u parlamentarnu proceduru prijedlog novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, a Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Strategiju za borbu protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini za period 2017-2020. godine”, rekao je Zvizdić.

 

Objavio/la haler u 22:00, 0 komentar(a), print, #

13.07.2018.

VIKTOR IVANCIC: ,,SVE JE SPREMNO ZA FINALE; NA SNAZI JE PRAVILO - TKO NIJE U KVADRATICIMA, BIT CE U KOMADICIMA


BAJKA NA KVADRAT VIKTORA IVANČIĆA: „Sve je spremno za nedjeljno finale; na snazi je pravilo - tko nije u kvadratićima, bit će ...

„... u komadićima“


............................
BAJKA NA KVADRAT VIKTORA IVANČIĆA: 'Sve je spremno za nedjeljno finale; na snazi je pravilo - tko nije u kvadratićima, bit će ...












.......
................................

„Mislim da ste povrijedili sve članke Poslovnika Hrvatskog sabora jer niste čestitali najveći uspjeh hrvatskog sporta. U ime kolega i kolegica, mislim da smo sjednicu trebali početi sa čestitanjem.“

 

Tim se riječima parlamentarni zastupnik HDZ-a Ivan Šuker obratio potpredsjedniku Sabora Furiju Radinu koji je vodio jučerašnje zasjedanje najvišega tijela vlasti. Radin je pokušao duhovitošću kamuflirati skrušenost. Rekao je:

 

„Ja sam prvi među jednakima. Drago mi je da ste vi kao jednaki među jednakima na to podsjetili. I ne samo što čestitam hrvatskoj reprezentaciji za ogroman uspjeh, nego molim i vas da ih uzmete kao uzor.“

 

Tko zna kakva se kombinacija košmara i straha na nekoliko sekundi zakuhala u glavi manjinskoga zastupnika, pogotovo kada su se salom zavijorili svečani termini - „hrvatski sport“, „Hrvatski sabor“, „hrvatski nogomet“... Mudrije mu je pokazati se prikladno priključenim: em je Talijan, em bi se htio vratiti doma bez šavova na čelu.

 

Da je Furio Radin kojim slučajem reagirao drugačije, da je zastupniku Šukeru na primjer rekao: „Daj, Ivane, nemoj me zajebavati!“, ili: „Nismo na tribinama, pobogu, nego u parlamentu!“, ili čak: „Oprostite, kolega, ali moje navijačke simpatije sinoć su bile na strani Engleza!“, vrlo je vjerojatno da bi u visokome zakonodavnom tijelu potekla izdajnička krv.

 

Zbog pomanjkanja diplomatskog talenta, mnogo lošije od Radina prošao je sveprisutni javni mislilac Žarko Puhovski. Nakon što je uoči polufinalne utakmice u razgovoru s novinarom Zoranom Šprajcom u emisiji „RTL Direkt“ sasvim razložno konstatirao da „oko reprezentacije imamo nacionalistički naboj“, da „imamo reprezentaciju koja nastupa kao reprezentacija HDZ-a, a ne Hrvatske, jer pozdravljaju himnu na način na koji je pozdravljaju članovi HDZ-a“, te da „niz desničarskih portala zadnjih dana ističe kako Hrvatska jedina ima pravu reprezentaciju jer ima samo bijele igrače“, niz desničarskih portala otvorio je pravedničku baražnu vatru, mada ni mainstream mediji nisu zaostajali. Kolumnistica Jutarnjeg lista, recimo, podsjetila je Puhovskog da nogometaši igraju za Hrvatsku, a ne za Partiju.

 

Narod.hr, pak, zasjekao je mnogo dublje: loš navijač optužen je da je bio jedan od krunskih svjedoka na suđenju hrvatskim rodoljubima 1972. godine, da je „slao kolege na robiju“, da je prokleti Jugoslaven koji je osnivao zloglasni UJDI, da je bio u bliskim odnosima s Vojislavom Koštunicom, da je kao član HHO-a rovario protiv Hrvatske, da je svjedočio protiv hrvatskih heroja pred Haškim sudom i tom prilikom pljuvao po Oluji... Mislilac Puhovski, uglavnom, nije napadnut kao netko tko eventualno pogrešno misli, već kao okorjeli neprijatelj Hrvatske, čija razmatranja o nogometnoj reprezentaciji - ponajprije stoga što zvuče neumjesno objektivno - imaju nedvosmislen protudržavni naboj.

 

S nešto manje intenziteta isti je portal nalupao i sociologa Dražena Lalića, makar se ovaj, prepun prigodne snishodljivosti, u razgovoru za Hinu ubio od dokazivanja da atmosfera oko reprezentacije ni po čemu „nije nacionalistička“, da je u tom pogledu raspoloženje u timu „pluralno“, što „odgovara pluralnosti hrvatskoga društva“, pa ni dlanovi na prsima kod intoniranja himne ne smiju biti korišteni za zlonamjerne komentare. Iskopali su mu - avaj - tekst objavljen prije godinu dana u Večernjem listu gdje je Lalić tvrdio kako su „desničari isforsirali držanje ruke na srcu pri izvođenju himne producirano kao ‘izraz narodne duše’“, što ne samo da je netočno, već je i neoprostivo.

 

Prešlo se zatim i na susjede, te je za beogradskoga sportskog novinara Milojka Pantića - nakon njegove opservacije o tome kako balkanski političari na sportskome polju obično njeguju „plitkoumni populistički nacionalizam“ i kako nije moguće zamisliti modernoga europskog državnika koji „ulazi u svlačionicu i grli i ljubi oznojene sportaše“ (kao što je to nakon utakmice s Danskom učinila Kolinda Grabar Kitarović) - ustanovljeno da je „za vrijeme Miloševićevog zločinačkog režima bio važna faca režimske utvrde, dakle, RTS-a“. Osim toga, navija za „Crvenu zvezdu“ i „rado se druži sa Vukom Draškovićem“.

 

Direktno.hr, opet, fokusirao se na Vesnu Pusić koja u svojoj čestitci nogometašima na Twitteru, prema sudu komentatorice portala, nije iskazala dovoljnu dozu oduševljenja. „U danima kad Hrvatsku ne glorificiraju samo Hrvati, nego nas respektira i veliča cijeli svijet, bivša ministrica vanjskih poslova RH još uvijek ima potrebu ograditi se od činjenice da čak i ona pokazuje znakove veselja zbog veličanstvenog uspjeha Hrvatske u Rusiji“. Normalna stvar, jer ista je „poznata po izjavi o agresiji Hrvatske na BiH“.

I tako. Uz buku petardi, sirena, navijačkih urlika i Thompsonovih refrena čuje se sve glasnije karakteristično struganje. Intenzivno se oštre noževi za one koji u ovim danima ponosa i slave „ne mogu obuzdati svoju zajedljivost“.

 

Dan nakon pobjede protiv Engleske najtiražniji dnevni list na naslovnoj stranici objavljuje golemi (logički nejasan, ali svima razumljiv) naslov: „Mi smo Hrvati!“ Kolumnistica dnevnika poziva hrvatske navijače da se „maksimalno vesele“, jer - dodaje zlokobno, valjda i škripeći zubima - „neki to naprosto ne mogu“. Na jutarnju sjednicu Vlade ministri dolaze odjeveni u karirane majice. Furio Radin u obližnjem parlamentu u zadnji čas spašava živu glavu...

 

Opći manjak osjećaja za realnost nezagriženima ulijeva strah u kosti. Donedavno spokojni građani koji o sportu pojma nemaju na brzinu uče pravila nogometne igre. Grozničavo memoriraju imena fudbalskih velikana. Panično ulijeću u najbliže dućane kupiti štogod kockasto. Nacionalni trijumf je tako veličanstven da nitko nema pravo na zločin nepripadanja.

 

Društvo se dijeli na navijače i četnike, s tim što se ovi drugi broje u promilima promila. Nije isključeno da će dobrovoljačke patrole sljedećih dana kružiti ulicama i kontrolirati širinu sretnih osmijeha na licima prolaznika.

 

Usudiš li se o hrvatskoj nogometnoj „repki“ kazati bilo što osim hvalospjeva - nadrljao si. Usudiš li se o hrvatskoj nogometnoj „repki“ ne kazati ništa - nadrljao si. Tko ne slavi „vatrene“, gorjet će na lomači.

Euforija po uhodanoj šemi poprima konture hajke; slavljenička ekstaza hrli prema harangi. Jedan od slađih elemenata pobjede je sloboda lova na izdajnike. Skeptični su nepoželjni. Indiferentni još i više. Poročan je svatko tko se ne odaje frenetičnome navijaštvu. Tko remeti bajku, jebat ćemo mu majku!

 

U punome su pogonu sva sredstva javnog uniformiranja. Političari u kariranim dresovima, novinari u kariranim dresovima, akademici u kariranim dresovima, Radin u kariranom znoju, svi proslavljaju princip nacionalnog zajedništva: građane dresirati, izrode adresirati.

 

Kolektivni odnos prema hrvatskome nogometnom uspjehu replika je kolektivnog odnosa prema tzv. domovinskom ratu: uspostavljena je svetinja, a oni koji je dolično ne štuju svrstavaju se u neprijatelje koje valja uništiti. Hrvati su, bez izuzetka, dužni pasti na koljena od ushićenja. „Naši momci“ s ruskih nogometnih travnjaka izjednačeni su s „našim momcima“ iz legendarnih ratnih postrojbi - dirneš li u njih, svakog si iskrenog rodoljuba zlikovački ranio u srce, državotvorni organ koji kuca samo za domovinu.

 

Reporter Hrvatske televizije Edi Škovrlj ne libi se to dodatno naglasiti. U izvještaju s navijačkoga slavlja u Zadru za nedjelju najavljuje „Oluju svih oluja“. Nakon nekoliko uvrijeđenih reakcija iz Srbije - i nijedne iz Hrvatske - portal koji je iskasapio Žarka Puhovskog zazveckao je naslovom: „Zar smo došli do toga da se više ni Oluja ne smije spomenuti na HRT-u?!“

 

Sve je dakle spremno za nedjeljno finale. Na snazi je pravilo: tko nije u kvadratićima, bit će u komadićima! Ili si pod zastavom, ili si pod istragom!

 

Poželimo stoga, sigurnosti radi, da se „naši momci“ vrate iz daleke Rusije s titulom svjetskih prvaka. Histeriju pišu pobjednici.

 

(Peščanik) 

 

13.07.2018.

OSCE OSUDJUJE IZJAVE ZVANICNIKA O PONAVLJANJU GENOCIDA I...

PROMOVIŠITE TOLERANCIJU: OSCE osuđuje izjave zvaničnika o ponavljanju genocida i...

... novom ratu


...............................
PROMOVIŠITE TOLERANCIJU: OSCE osuđuje izjave zvaničnika o ponavljanju genocida i...






..............................

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini najstrožije osuđuje posljednje uvredljive komentare od strane javnih ličnosti o ponavljanju genocida i novom ratu, koji negativno utiču na stabilnost države i dugoročni proces pomirenja u BiH.


„Poricanje, poticanje ili umanjivanje činjenica koje su međunarodni i domaći sudovi kvalificirali kao genocid, zločini protiv čovječnosti ili ratne zločine, suprotno je vrijednostima demokratskog društva, te predstavlja prijetnju toliko neophodnoj sigurnosti i stabilnosti u BiH.

 

Nažalost, ovakve izjave nisu rijetke, ali se one, na žalost, najčešće tolerišu. Kada takve izjave javno daju pojedinci koji imaju određeni politički ili društveni uticaj, njihov negativni odjek u društvu je čak i veći. Time se i dodatno povećava odgovornost ovih pojedinaca za izrečeno. Negiranje genocida i pozivanje na rat zajedno stoje na putu adekvatnom suočavanju sa prošlošću i postizanju pravde za žrtve zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Misija OSCE-a u BiH poziva sve relevantne organe u BiH da ozbiljno shvate ovakve izjave, te preduzmu adekvatne korake da oni koji ih daju odgovaraju za svoje postupke“, navodi se u saopćenju OSCE-a.

 

Iz Misije također podsjećaju političke vođe u Bosni i Hercegovini na nedavnu Deklaraciju o ratnim zločinima u okviru Berlinskog procesa, koju je Bosna i Hercegovina potpisala prije tri dana na Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu. Bosna i Hercegovina se Deklaracijom obavezala da će se uzdržati od negiranja ratnih zločina, govora mržnje, te veličanja ratnih zločinaca.

 

U tom smislu, Misija poziva sve čelnike da promovišu toleranciju, uzajamni dijalog i saradnju, za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

 

(NAP) 

13.07.2018.

ZA NEGIRANJE GENOCIDA I VRIJEDJANJE ŽRTAVA UVESTI DRAKONSKE KAZNE

ERLAGIĆ NAKON VASIĆEVE OBJAVE: "Za negiranje genocida i vrijeđanje žrtava uvesti drakonske kazne, kako nikome ne bi palo na pamet..."

Još jedan mandat prolazi, a aktuelna vlast nije donijela Zakon o zabrani negiranja genocida, dok Vasić i njemu slični vasići bacaju so na nezarasle rane, navodi se u saopćenju predsjednika SBIH Amera Jerlagića.


.......................
JERLAGIĆ NAKON VASIĆEVE OBJAVE: 'Za negiranje genocida i vrijeđanje žrtava uvesti drakonske kazne, kako nikome ne bi palo na pamet...'






......
.............................

Krajnje je vrijeme da izglasate Zakon o zabrani negiranja genocida, kako vasićima nikada više ne bi palo na pamet da ponovo pozivaju na rat i strahote genocida. 

Poznato je da je, pa gotovo u svim civiliziranim zemljama svijeta, zabranjeno negirati holokaust.

 

Za negiranje genocida i vrijeđanje žrtava genocida potrebno je uvesti drakonske zatvorske kazne, kako više nikada nikome ne bi palo na pamet da se igra prijetnjama rata i genocida.

 

Također, upozorio bih sve one koje prijete ponavljanjem genocida da ovo nije 1992. Podsjetio bih ih da je entitet Republika Srpska nastao na presuđenom genocidu. A prema međunarodnom zakonu (‘jus cogens’ norma) stoji da bilo kakav ugovor koji je zasnovan na rezultatima genocida, agresije, ratnih zločina i etničkog čišćenja jeste pravno ništavan.

13.07.2018.

SREBRENICU VREDJAJU, NADLEŽNI U SRBIJI ĆUTE

Srebrenicu vređaju, nadležni u Srbiji ćute

................................
....................Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici u memorijalnom centru Potočari

Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici u memorijalnom centru Potočari

....................

Da li će nadležna tela u Srbiji povesti postupak zbog emisije "Ćirilica", na nacionalnoj televiziji Happy, čiji je urednik i voditelj Milomir Marić, uoči godišnjice genocida u Srebrenici, doveo u pitanje da li su tela koja se sahranjuju u Potočarima zaista srebreničke žrtve?

Marić je to rekao tokom razgovora sa svojim gostima, među kojima su bila i dva haška osuđenika Vinko Pandurević i Vojislav Šešelj, te jedan od optuženih u Bosni i Hercegovini za ratni zločin - Tomo Kovač.

"Devedeset devet posto medija nikako ili sramotno izveštavaju, gledaju da zatvore oči i zatrpaju nos i to tako prolazi", primećuje novinar Vlado Mareš upitan kako se u o genocidu u Srebrenici ove godine govori i piše u medijima u Srbiji.

Dva dana uoči godišnjice genocida u Srebrenici, kada se sahranjuju ostaci još 35 žrtava, urednik i voditelj emisije "Ćirilica" Milomir Marić je u diskusiji sa haškim osuđenikom, liderom Srpske radikalne stranke i poslanikom u Skupštini Srbije, Vojislavom Šešeljom rekao:

"Svake godine kada televizija prenosi, kada dođu strani državnici, oni donose mrtva tela ko zna odakle i sahranjuju u Srebrenici."

Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) od utorka dobija prigovore zbog sadržaja emisije "Ćirilica", čiji program preuzima i prenosi bosanskohercegovačka televizija ATV iz Banje Luke.

"Regulatorna agencija za komunikacije je primila nekoliko prigovora zbog sadržaja emisije ’Ćirilica’ koja je emitovana na Alternativnoj televiziji. Međutim, u skladu sa svojim nadležnostima Agencija je na osnovu sopstvenih snimaka počela da vrši analize emitovanog programa, a o ishodu, odnosno osnovanosti prigovora javnost će biti blagovremeno obavještena", rekla je za Radio Slobodna Evropa Jovana Vučetić iz RAK-a.

"Svake godine kada televizija prenosi, kada dođu strani državnici, oni donose mrtva tela ko zna odakle i sahranjuju u Srebrenici": Milomir Marić
"Svake godine kada televizija prenosi, kada dođu strani državnici, oni donose mrtva tela ko zna odakle i sahranjuju u Srebrenici": Milomir Marić

Ona kaže da se u ovom trenutku ne može govoriti o sankcijama, ali da Regulatornoj agenciji zakon daje mogućnost da sprovodi odgovarajuće mere od pismenog upozorenja, novčanih kazni i slično.

Na naš upit da li smatraju da postoji osnov da reaguju zbog pomenutih navoda u emisiji "Ćirilica" emitovanoj na televiziji Happy sa nacionalnom frekvencijom, od Regulatornog tela za elektronske medije Srbije (REM) do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

"U Srbiji je zabranjeno da se negira genocid, na primer, počinjen u Kongu, dok je potpuno legitimno da se negiraju zločini počinjeni, na primer, na Ovčari ili na Kosovu i genocid u Srebrenici", kaže Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo.

Ona objašnjava da Krivični zakonik Srbije propisuje da može biti kažnjen onaj ko javno odobrava ili negira postojanje genocida ili umanjuje njegov značaj, ali ukoliko je genocid utvrđen u presudama domaćih sudova ili Međunarodnog krivičnog suda, što izuzima presude Haškog tribunala.

Fond za humanitarno pravo je još kod izmena Krivičnog zakonika 2016. godine ukazivao da je to potpuno pogrešno zakonsko rešenje, navodi naša sagovornica.

"Upravo iz tog razloga što se uvek pred obeležavanje godišnjice u Srebrenici javljaju teorije zavere ili umanjivanja samog genocida koji je počinjen u Srebrenici nakon pada srebreničke enklave", napominje Žanić.

Jedan od gostiju emisije: Vinko Pandurević, nekadašnji oficir VRS, koga je Haški tribunal osudio na 13 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici
Jedan od gostiju emisije: Vinko Pandurević, nekadašnji oficir VRS, koga je Haški tribunal osudio na 13 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici

Gosti emisije "Ćirilica" bili su, između ostalih, i osuđeni za ratne zločine Vinko Pandurević, nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske (VRS), koga je Haški tribunal osudio na 13 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici i Vojislav Šešelj, osuđen u Hagu na 10 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, te Tomo Kovač, nekadašnji komandant policije na Ilidži, a kasnije i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji je u BiH optužen za ratni zločin, ali je nedostupan pravosudnim organima ove države.

Emisija je najavljivana sa naznakom "Genocid i zločin - ali ko je u stvari kriv?", te "da li je zaista u Srebrenici bilo onako kako su plasirali zapadni mediji?" Ova emisija nije izuzetak, već pre najilustrativniji primer kako dobar deo medija iz Srbija izveštava o genocidu u Srebrenici. Zašto je to tako?

"To je sve posledica ovog političkog trenutka, te želje ove garniture na vlasti da tu prošlost, odnosno 90-te, relativizira, da je prefarba nekom lepom, po nju, nekom lepom bojom", odgovara Vlado Mareš.

"Oni dozvoljavaju i dovode osuđene ratne zločince da se šepure, da predaju u školama, da daju neka svoja mišljenja. Mediji su po malo prinuđeni, oni mediji koji su proizvedeni kao deo te tehnike vlasti su naravno iz sve snage u tome. Ja mislim da to neće tako dugo trajati, ali će i ovo imati neku svoju cenu koja nam neće prijati", kaže Mareš.

Zvaničnici u Srbiji priznaju da se u Srebrenici dogodio strašan zločin, ali odbijaju da prihvate da je reč o genocidu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u martu prošle godine, tada kao premijer, u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz izjavio da niko ne dovodi u pitanje težinu zločina u Srebrenici, ali da se postavlja pitanje zašto se insistira na pravnoj kvalifikaciji da je to bio genocid.

"Niko nikad ne umanjuje težinu zločina, težinu užasnih stvari koje su se dogodile u Srebrenici, što je mnogo važnije. Ovde se postavlja pitanje Srbima, a s druge strane, šta je to zbog čega neko želi pravnu kvalifikaciju", rekao je tada Vučić.

Fond za humanitarno pravo (FHP) zatražio je od političkih zvaničnika Srbije na 23. godišnjicu zločina počinjenog u Srebrenici na današnji dan 1995. godine, da prestanu sa omalovažavanjem i umanjivanjem tog zločina, a javnost u Srbiji da na dostojanstven način oda poštovanje žrtvama i članovima njihovih porodica za patnju i bol koju i dalje proživljavaju.

Odavanje pošte žrtvama genocida u Srebrenici i članovima njihovih porodica za patnju i bol koju i dalje proživljavaju (Beograd)
Odavanje pošte žrtvama genocida u Srebrenici i članovima njihovih porodica za patnju i bol koju i dalje proživljavaju (Beograd)

Podsećajući da je u nekoliko presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) ubili oko 8.000 Bošnjaka, Fond je ukazao da vlast u Srbiji i dalje odbija da prihvati tu činjenicu uz tvrdnje da je "nedopustivo da se srpski narod svakog jula proglašava genocidnim i zlim".

13.07.2018.

"SPISAK SA IMENIMA 22.000 OSOBA URUČITI I DRUGIM ZEMLJAMA

"Spisak sa imenima 22.000 osoba uručiti i drugim zemljama"


.........................."Spisak sa imenima 22.000 osoba uručiti i drugim zemljama"
..................................

Predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe" Munira Subašić jučer je tužiocu iz Njemačke koji radi na istraživanju i dokazivanju genocida Klausu Zornu uručila spisak od 22.000 osoba koje dovode u vezu sa genocidom i ratnim zločinima.

"Predala sam spisak 22.000 ljudi koji su na spisku da su učestovali u genocidu u Srebrenici. Želim da tužioc provjeri da li se neko sa spiska nalazi u Njemačkoj, ako se nalazi da bude ispitan. Ovaj spisak je otišao za Ameriku i bit će proširen na sve države u cijelom svijetu. Ne možemo šutjeti, genocid ne možemo zaboraviti i ne možemo dozvoliti da zločinci ne budu kažnjeni. Svako ko je počinio zločin treba da odgovara", kazala je jučer Subašić.

Poručila je da navedeni spisak već imaju Sjedinjene Američke Države, te da će ga poslati i ostalim zemljama kako bi, kako je navela, provjerili sve koji su ušli u njihove zemlje.

Klaus Zorn je ispričao šta je Njemačka uradila po pitanju rata u BiH.

"Sredinom 90-tih, Njemačka je otvorila granice za mnoge izbjeglice iz Bosne i dala im sklonište za godine koje su uslijedile. Od samog početka, policija i tužilaštvo su tragali za počionicima koji su se pokušali sakriti u Njemačkoj, izmješanih u grupi izbjeglica. Naš cilj se može opisati da nema sigurnog utočišta i nekažnjivosti za počionice", kazao je.

Navodi da su tako pronašli Duška Tadića, uhapsili ga i isporučili MKSJ-u, gdje je izrečena prva presuda Suda, te podsjeća da u nekoliko drugih slučajeva, njemački sudovi su proglasili optužene krivim za pomaganje i potsticanje genocida u Doboju, Foči, Osmacima i Kotor Varoši.

Kaže da slične presude će biti moguće u ubuduće, jer ovi zločini ne zastarijevaju u Njemačkoj.

"Nijedan počinilac zločina genocida koji se krije u Njemačkoj se ne bi trebao osjećati sigurnim od privođenja, procesuiranja i presuda", kategoričan je Zorn.

Murat Tahirović, ispred Udruženja žrtava i svjedoka genocida, u razgovoru za N1 kaže da je navedeni spisak rađen u periodu od 2003. do 2005. godine i da gra je radila komisija koju je formirala Vlada Republike Srpske.

"Nju su sačinjavali eksperti - ljudi koji se bave istraživanjem i procesuiranjem ratnih zločina. Nakon što je Komisija napravila cjelovito istraživanje od 9. do 19. jula, predala je spisak Vladi Republike Srpske koja ga je nakon toga usvojila. Taj izvještaj je opštepoznat javnosti. Kako se ništa ne čini po tom izvještaju, odlučili smo da pozovemo gospodina Klausa Zorna, glavnog istražitelja Saveznog inspektorata njemačke krim-službe koji je došao u Srebrenicu. Cilj je bio da mu se uruči priznanje iz razloga što je Njemačka 1993. godine na čelu sa gospodinom Zornom pokrenula istraživanje putem izbjeglica koje su došle u BiH. Na osnovu toga je locirala one koji su se krili među izbjeglicama i na osnovu toga došli u Njemačku. Osudila je počinjeni genocid na teriotriji BiH - Doboj, Foča, Kotor Varoš, itd. Imajući u vidu da je Njemačka ima rigor