Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.07.2018.

JERLAGIĆ UZVRATIO DRAGANU ČOVIĆU: "VAŠIM RATNIM CILJEVIMA JE PRESUĐENO U HAGU"!

JERLAGIĆ UZVRATIO ČOVIĆU: "Vašim ratnim ciljevima je presuđeno u Hagu"!

Priča oko izgradnje Pelješkog mosta izaziva veliku pažnju BH javnosti i političkih stranaka u posljednjih nekoliko godina. Posebno su učestale reakcije i stavovi ovih dana kada se najavljuje početak njegove gradnje, navode iz SBIH.

.........................
JERLAGIĆ UZVRATIO ČOVIĆU: 'Vašim ratnim ciljevima je presuđeno u Hagu'!

...........................

Cijelo saopćenje u nastavku:

 

Stranka za Bosnu i Hercegovinu nikada nije bila protiv gradnje velikih infrastrukturnih projekata. Javnosti su dobro poznati naši projekti u oblasti energetike koji su srušeni iz čisto političkih razloga.

 

Međutim, mi smo predlagali da se umjesto Pelješkog mosta gradi tunel koji bi spojio dijelove hrvatske teritorije.

 

To bi svakako bila pet puta jeftinija varijanta, a Bosna i Hercegovina bi imala otvoren pristup moru. Neke evropske države su također povezane izgradnjom podvodnih tunela.

 

Nažalost, HDZ BiH sva nastojanja i službene reakcije državnih institucija Bosne i Hercegovine i nekih političkih stranaka danas naziva željom bošnjaka za ostvarenjem ratnih ciljeva.

 

Gospodo iz HDZ-a BiH,  kada već hoćete da govorite o ratnim ciljevima, Stranka za Bosnu i Hercegovinu vas podsjeća na paratvorevinu Herceg Bosnu, na Heliodrom, Stolac i etnička čišćenja koja ste provodili, što potvrđuje Presuda Međunarodnog suda u Hagu za udruženi zločinački poduhvat.

 

Gospodo iz HDZ-a BiH vi i danas u parlamentima svih nivoa svako zakonito rješenje gledate kroz prizmu očuvanja krhotina tzv. Herceg Bosne što usporava razvoj i demokratizaciju naše države.

31.07.2018.

BIJEG OD POLITIČKOG LUDILA U BiH

31.07.2018.

BAKIR IZETBEGOVIĆ PORUČIO WIGEMARKU: "EVROPSKA KOMISIJA POKAZALA NEDOPUSTIV ODNOS PREMA BOSNI I HERCEGOVINI"

ZETBEGOVIĆ PORUČIO WIGEMARKU: "Evropska komisija pokazala nedopustiv odnos prema BiH"

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunnara Wigemarka.

..........................
IZETBEGOVIĆ PORUČIO WIGEMARKU: 'Evropska komisija pokazala nedopustiv odnos prema BiH'

...........................

Predsjedavajući Izetbegović je podsjetio Wigemarka da je zvanični stav BiH o gradnji Pelješkog mosta sadržan u zaključku Predsjedništva BiH iz 2007. godine i u pismu tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, koje je Hrvatskoj zvanično upućeno 2009. godine.

 

Zaključkom i pismom, Bosna i Hercegovina je od Hrvatske zatražila da zaustavi gradnju Pelješkog mosta, dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada po Konvenciji UN-a o pravu mora.

 

Taj stav je kasnije više puta potvrđen, a Hrvatska o tome svaki put zvanično obaviještena.

 

Predsjedavajući Izetbegović je dodao da su i u Evropskoj komisiji bili upoznati sa zvaničnim stavom BiH, te da je i u Studiji predizvodljivosti  iz 2014. godine, koju je finansirala EU, konstatovano da bi izgradnja Pelješkog mosta mogla dovesti do međunarodnog pravnog spora. Unatoč tome, donesena je odluka o sufinansiranju izgradnje Pelješkog mosta iz EU fondova, na osnovu nevalidne dokumentacije koju je dostavila Hrvatska i ničim utemeljene tvrdnje da se BiH ne protivi gradnji mosta.

 

Pri tome, Evropska komisija od BiH nije službenim putem zatražila očitovanje prije donošenja odluke o sufinansiranju projekta, pokazujući tako nedopustiv odnos prema BiH. Ni poslije dodatnih upozorenja Bosne i Hercegovine, koja su uslijedila nakon donošenja odluke o sufinansiranju, Evropska komisija se nikada nije zvanično očitovala prema BiH.

 

Predsjedavajući Izetbegović je od Wigemarka zatražio zvaničan odgovor Evropske komisije, ističući da se novcem građana EU finansira i omogućava projekt koji krši međunarodno pravo i kojim se ugrožavaju prava BiH, buduće članice EU. 

 

(SB / Faktor.ba)

31.07.2018.

MEDJUNARODNA ZAJEDNICA: HITNO USVOJITI REVIDIRANU STRATEGIJU ZA RAD NA PREDMETIMA RATNIH ZLOČINA!

ŽUSTRA REAKCIJA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE: Hitno usvojiti revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina!

– Cilj revidirane strategije je da Sud i Tužilaštvo BiH usmjere svoje kapacitete na najsloženije predmete, kako bi se osiguralo da počinioci zločina odgovaraju za svoja djela. Manje složene predmete treba ustupiti pravosudnim institucijama u entitetima i Brčko distriktu BiH

...........................

ŽUSTRA REAKCIJA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE: Hitno usvojiti revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina!
..........................

Delegacija EU u BiH, Misija OEBS i Ambasada SAD pozvale su danas Savjet ministara BiH da bez odlaganja usvoji revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina.

 

U zajedničkom saopštenju navode da je revidirana strategija neophodna zbog postojanja velikog broja neriješenih predmeta ratnih zločina, a ona predstavlja najbolji način za njihovo okončanje do 2023. godine.

 

– Cilj revidirane strategije je da Sud i Tužilaštvo BiH usmjere svoje kapacitete na najsloženije predmete, kako bi se osiguralo da počinioci zločina odgovaraju za svoja djela. Manje složene predmete treba ustupiti pravosudnim institucijama u entitetima i Brčko distriktu BiH, kako bi se omogućilo Tužilaštvu BiH da svoje resurse usmjeri na istraživanje, optuživanje i procesuiranje pred Sudom BiH – navode predstavnici međunarodne zajednice u svom saopštenju.

 

Ističu da je Misija OEBS u BiH više puta naglasila da su sudovi i tužilaštva u entitetima i Brčko distriktu BiH pokazali da imaju kapacitete za procesuiranje predmeta na pravedan način.

Finansijska podrška EU kroz IPA fondove u iznosu od 15 miliona evra, kao i rad Misije OEBS-a na izgradnji kapaciteta i praćenju rada pravosuđa, vremenom su ojačali kapacitete tužilaštava i sudova u cijeloj BiH za procesuiranje ovih predmeta.

– Svaka prepreka ili odlaganje usvajanja revidirane strategije usporava postizanje pravde, što negativno utiče na žrtve ratnih zločina, kao i osumnjičene ili optužene za počinjenje tih zločina. Zbog toga je potrebno hitno usvajanje nove strategije jer je to ključno za postizanju pravde i kažnjavanju počinilaca ratnih zločina – navodi se u saopštenju.

alt

 

 

Podsjećamo da se revidirana strategija 02. jula našla pred ministrima u Savetu ministara BiH, ali je njeno razmatranje skinuto sa dnevnog reda sjednice na zahtjev ministarke za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac koja je to tražila bez obrazloženja.

 

Ona se nije našla ni na sjednici Savjeta ministara 24. jula, kada je njeno uvrštavanje tražio ministar pravde Josip Grubeša. I tada se ponovila praksa da se bez obrazloženja bošnjačkih ministara ona ne nađe na sjednici Savjeta ministara.

 

Predstavnici Republike Srpske tražili su da se uključi međunarodna zajednica u riješavanje problema usvajanja revidirane strategije kako bi izvršila pritisak na bošnjačke političare, jer smatraju da svjesno izbjegavaju njeno usvajanje u aktuelnom sazivu Savjeta ministara.

31.07.2018.

SARAJEVSKIM RATNIM TUNELOM DVIJE I PO DECENIJE KASNIJE

31.07.2018.

MARKOVINA: BOJIM SE PREMJEŠTANJA GROBOVA USTAŠKIH VOĐA U BiH

31.07.2018.

PROFESOR JASMIN MUJANOVIĆ : OVO ĆE BITI NAJGORI IZBORI, GORI I OD 1996.

Dramatično upozorenje profesora Mujanovića : Ovo će biti najgori izbori, gori i od 1996.


Jasmin Mujanović, politički analitičar i doktor filozofije na Univerzitetu York u Torontu, za N1 je kazao da je politička situacija u Bosni i Hercegovini izuzetno loša, pogotovo što se spremaju oktobarski izbori.

“Mislim da će ovo vjerovatno biti najgori izbori, u smislu demokratskog integriteta, vjerovatno čak i od onih iz 1996. godine. Došli smo do toga da ključne političke jedinice, stranke, faktori u državi su stvarno došli do jednog momenta krize. Znaju da više ne mogu opstati unutar jednog pravilnog sistema i spremaju se da sabotiraju ovo što nam je ostalo od demokratskog integriteta u ovoj državi”, naglasio je.

Kaže da ovdje misli na HDZ, SNSD i SDA.

“Svi ti ključni nacionalistički akteri u državi se pripremaju za neke opasne igre u oktobru i periodu odmah nakon oktobra”, istakao je.

Mujanović je komentarisao i početak izgradnje Pelješkog mosta i kazao da to nije nova vijest, jer je Vlada Republike Hrvatske najavila gradnju.

“Veliko pitanje je zašto svi ključni ljudi u Bosni i Hercegovini su čekali do tog momenta kad je beton počeo da se sipa. Čekali su da oni sad to nešto najave. Bukvalno čekamo godinama, trebalo je doći do dogovora. Ne kažem da se sadašnja Vlada u Zagrebu ne ponaša na prilično bahat način. Iskreno da vam kažem, ovo je naša krivica. Imali smo sto prilika da nešto ozbiljno uradimo”, kazao je.

Govorio je i o putu BiH u Evropsku uniju, te rekao da je cijeli proces išao nekako naopako.

“Nije bilo ozbiljno, uvijek su morala biti neka specijalna pravila, ‘Haj'te malo više pričekajte. Molim vas ovo. Molim vas ono’. Jer ove vladajuće strukture nemaju kapaciteta, niti im je stvarno stalo do članstva u Evropskoj uniji, zato što članstvo u Evropskoj uniji znači zakon, pravo, legalne konsekvence i funkcionalni politički sistem, koji postoji čak i u Hrvatskoj”, naglasio je i dodao:

“Ovim vladajućim strukturama nije stalo do članstva u Evropskoj uniji i NATO-u zato što im je ovako bolje”,istakao je Mujanović  gostujući u progreamu TV N1.

(Kliker.info)

31.07.2018.

MJESTO KOJE JE ODBLOKIRALO GRAD: OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA PUŠTANJA U FUNKCIJU SARAJEVSKOG TUNELA SPASA

Mjesto koje je odblokiralo grad : Obilježena 25. godišnjica puštanja u funkciju Sarajevskog tunela spasa


Sarajevski tunel spasa je 31. jula 1993. godine pušten u funkciju i to je bio najvažniji strateški projekt za odbranu grada Sarajeva i države BiH.

U povodu obilježavanja 25. godišnjice prokopavanja i puštanja u funkciju Tunela, u organizaciji Fonda memorijala i Spomeničkog kompleksa D-B danas je upriličen prigodan program, položeno cvijeće na spomen-obilježje ispred Spomeničkog kompleksa Tunela D-B te prezentiran audiovodič Spomeničkog kompleksa na njemačkom jeziku.

Također, otvoren je i drugi dio izložbe Oni su Tunel, posvećen graditeljima, kopačima tunela, a bilo ih je mnogo.

Radili su 24 sata, gladni, žedni, bez adekvatne odjeće i obuće, bez adekvatnog radnog materijala, ali radili su jer je tunel koji povezuj Dobrinju i Butmir bio jedini izlaz iz teške, ratne situacije.

Glavni inženjer projekta tunela Nedžad Branković prisjeća se da je početak gradnje tunela bio u teškim ratnim okolnostima, u vrijeme kada je Sarajevo bilo potpuno blokirano, nije bilo hrane, oružja za odbranu. Stoga je državni vrh na čelu sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem i njegovim timom, komandom Prvog korpusa Armije RBiH krenuo u realizaciju ideje gradnje, prokopavanja tunela.

Projekt je urađen, kaže Branković, po zahtjevima struke, jer je sigurnost i stabilnost piste i ljudi bila najvažnija.

“Dvadesetčetverosatni tempo rada je zahtijevao inovativnost i dosjetljivost naših ljudi u korištenju građevinskog materijala koji smo imali na raspolaganju”, navodi Branković.

Kako ističe, bilo je teško, ali želja i motivacija da prokopaju tunel bila je jača od svega. Radovi su trajali oko tri i pol mjeseca.

Branković naglašava da je završetak tunela došao u dramatičnim trenucima, kada su vođeni pregovori u Ženevi i kada je naša pregovaračka pozicija bila potpuno oslabljena, a linije bile dosta destabilizirane.

“U tom trenutku tunel je bio izgrađen. Naše prve sarajevske brigade izašle su da pomognu jedinicama na Igmanu. Aspekti učinaka i efekata koji je donio izgrađeni tunel za našu borbu su bili veliki”, potcrtao je Branković.

Uspješne gradnje tunela prisjetio se je i Nazim Mahmutović, koji je tada bio komandir Civilne zaštite Općine Ilidža.

Tunel je bio od neprocjenjive vrijednosti. On je bukvalno odblokirao grad Sarajevo.Čak ni ja nisam vjerovao. To je bio najteži posao koji sam u životu radio. Prezadovoljan sam i volim što sam bio dio toga”, kazao je Mahmutović.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo je naveo da će kompleks biti povećan, jer je u toku otkup zemljišta, čime će muzejska postavka biti bogatija, ali će i do dijela aerodromske piste biti pušteno još 100 metara autentičnog izgleda tunela spasa koji će biti otvoren za posjetitelje.

Za prvih šest mjeseci Tunel spasa je posjetilo više od 120.000 ljudi.

(Kliker.info-Fena)

31.07.2018.

GRAĐANSKI SAVEZ UPOZORAVA : HDZ SPREMA NOVI UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT

Građanski savez upozorava : HDZ sprema novi Udruženi zločinački poduhvat

Građanski savez smatra da je saopštenje Udruženog zločinačkog poduhvata,zvanog HDZ, kojim se ostvarivanje suvereniteta BiH na njenoj teritoriji naziva „zelenom transferzalom“ direktna i otvorena prijetnja pokoljem i logorima, novim Dreteljima i Ahmićima.

Mi u GS-u godinama, očigledno uzalud, upozoravamo tzv. probosanske stranke u vlasti, ali u parlamentarnoj opoziciji, da je organizovano nasilje s ciljem geotizirianja demokratske većine sastavni dio političke agenda Dragana Čovića. Čović je osoba sa istorijom nasilja iza sebe i očito mu ne bi smetalo da ponovo „naručuje“ nevino zatvorene građane muslimanske vjeroispovjesti kao robovsku radnu snagu.

Podsjećamo javnost da je rječnik kojim se danas koristi HDZ početkom devedesetih godina bio rječnik krugova pod kontrolom Slobodana Miloševića: „zelena transferzala“ tada je bila eufemizam za kasniji genocid nad muslimanskim stanovništvom istočne Bosne. Čović danas ispoljava identičnu namjeru da UZP-ovskim aktima sve od Neuma do Ivan-sedla „očisti“ od muslimana koje vidi kao podljude.

Mi u GS-u želimo ovim putem jasno poručiti svim građanima BiH koji danas razmišljaju o tome da svoj glas daju Čoviću i HDZ-u da prije toga razmisle da li su spremni da svoju djecu šalju u rat za ostvarenje Čovićeve privatne rasne države. Ona sigurno nikad neće postati stvarnost, ali će dotad jako mnogo ljudi izgubiti jako mnogo ili sve. A to je jedini put kojim će ih Čović povesti.

GS isto tako ovim putem poziva Bakira Izetbegovića, ne u svojstvu člana Predsjedništva BiH, nego kao predsjednika najveće stranke u vlasti da se pred javnošću ove zemlje očituje o tome šta njegova vlast čini da se pripremi za UZP-ovsko nasilje kojim Čović, HDZ i zvanični Zagreb otvoreno prijete. Istorija, kao što znamo, nema žalbenu instancu i ako u oktobru ove godine Čović i njegov strateški saveznik Milorad Dodik budu uvjereni da ih niko neće zaustaviti silom, nema nikakve sumnje da će krenuti u provedbu najavljeno genocidnog plana B.

Mi u GS-u smatramo da u ovom trenutku više nije ni bitno to što je SDA primarno odgovorna zato što je Čoviću isporučila ekonomske, finansijske i političke instrumente potrebne da nasiljem provede u djelo planove zločinaca Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Jedino što je sada bitno jeste da li će aparat represije koji je pod kontrolom SDA biti spreman da narod odbrani od UZP-ovskog plana. Čovićeva i HDZ-ova retorika, naime, nije stvar izborne kampanje: dovoljno je dokaza da oni misle to što govore i rade to što misle. Cilj ovog govora je dehumanizacija građana muslimanske vjerosipovjesti sa nasiljem kao krajnjim ciljem. Mjeseci pred nama imaju istorijski značaj. I istorija će svima suditi prema posljedicama.

(Kliker.info)

31.07.2018.

POD HITNO SE MORA ZAUSTAVITI GRADNJA PELJEŠKOG MOSTA, JER AKO SE IZGRADI, BOSNA I HERCEGOVINA NEĆE VIŠE BITI POMORSKA ZEMLJA

ZAŠTO I NE BI, KAD NISU ZASLUŽILI: Parlamentarci odlaze na odmor, ništa od hitne sjednice PD PSBiH u vezi Pelješkog mosta

Nesporazumi oko izgradnje Pelješkog mosta nastavljeni su i danas; nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio pismo Andreju Plenkoviću u kojem je tražio da u duhu dobrosusjedskih odnosa obustavi izgradnju Pelješkog mosta, hrvatskom premijeru pismom se obratio i ministar finansija i trezora BiH i Zvizdićev zamjenik Vjekoslav Bevanda koji je naveo da stavovi iskazani u pismu ne predstavljaju službene stavove Vijeća ministara BiH, nego su isključivo lični stavovi Zvizdića i SDA...

...........................
ZAŠTO I NE BI, KAD NISU ZASLUŽILI: Parlamentarci odlaze na odmor, ništa od hitne sjednice PD PSBiH u vezi Pelješkog mosta

............................

No, ova priča neće se naći pred zastupnicima Parlamenta prije septembra sigurno, jer zahtjev Jasmina Emrića (A-SDA) za hitnom sjednicom Predstavničkog doma PSBiH nije urodio plodom. Faktički, sutra počinje godišnji odmor parlamentaraca i hitne sjednice neće ni biti.

 

Emrić je podsjetio na usvojenu Deklaraciju kojom se pozivaju nadležni organi Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije, da bez odgađanja obustave sve radnje čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, što se posebno odnosi na najavu početka izgradnje Pelješkog mosta između tzv. Malog mora (produžetka Neretvanskog kanala jugoistočno od luke Ploče) i Kanala Malog Stona.  

 

"Pozvali smo i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rješenja s Republikom Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom, poduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem prema Republici Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru", kazao je Emrić.

 

S obzirom da nema nikakvih informacija da li su poduzeti konkretni koraci po tom pitanju, Emrić je kazao da su zatražili hitnu sjednicu Predstavničkog doma PSBiH samo sa ovom tačkom dnevnog reda.

Iz Parlamenta BiH potvrdili su da od održavanja ove sjednice za sada nema ništa.

 

(NAP/SB)  

31.07.2018.

U INSTITUCIJAMA BOSNE I HERCEGOVINE IMA MNOGO POLITICARA KOJI DOBIVAJU NOVAC IZ BUDZETE BiH, A RADE PROTIV BiH, TREBA IH POD HITNO STAVITI U JAVNOST I DOKAZATI SVIMA DA NIKADA NE MOGU RAZBITI BiHKONSTITUTIVNOST I DRUGE PROSTOTE: 'Kome je suđeno da bude j...n, same mu (Puzi)gaće spadaju! - 1

///////////////////////////////////////////

ZLI LJUDI ZIVE U BiH A BORE SE ZA HRVATSKU, NADAJUCI SE DA CE OSTVARITI HERCEG-BOSNU I VELIKU KRVATSKU

Čović i Bevanda: Iskreno saučešće porodici, nedostajat će nam Tihićev mir/////////////////////////////////////////

31.07.2018.

PROF.DR. SENADIN LAVIĆ: VELIKOSRBIJANSKI PROJEKT JE NAJVEĆI PROJEKT ZLA U EVROPI

31.07.2018.

GRUPNO-PARTIJSKI I RAČUN KRIMINOGENOG MILJEA KAO VITALNI NACIONALNI INTERES

31.07.2018.

INES ŠAŠKOR: PREDSJEDNICA KOLINDA U JASENOVCU, NAPOKON

30.07.2018.

BOSNA I HERCEGOVINA ĆE TUŽITI HRVATSKU ZBOG PELJEŠKOG MOSTA

30.07.2018.

BANJALUČANI NA TRGU GLASNO IZVIŽDALI MILORADA DODIKA

BANJALUČANI NA TRGU GLASNO IZVIŽDALI DODIKA: Iz mase se začulo “'ajmo, pozdrav za šefa” nakon čega su otkucavali tik-tak, tik-tak…

Ne možete prevrtati kosti mog mrtvog djeteta. Pravda za Davida! Pravda za svu našu djecu. Ostajemo ovdje. Milorade, idemo do kraja – poručio je Davor.

...........................
BANJALUČANI NA TRGU GLASNO IZVIŽDALI DODIKA: Iz mase se začulo ''ajmo, pozdrav za šefa' nakon čega su otkucavali tik-tak, tik-tak…
.............................

Banjalučani su se po 127. put okupili na centralnom gradskom trgu tražeći istinu o ubistvu Davida Dragičevića.

Davidov otac Davor je ponovio da je saučesništvo veći zločin od ubistva.

-Šta hoće Davor? Ubili mu jedno dijete, ima još dvoje. Nek upali svijeću, slavi slavu i veseli se. To je rekao Milorad Dodik – rekao je Davor, uz povike Banjalučana “uuuuaaaaa”.

 

Pitao je ko je sazvao konferenciju za medije MUP 26. marta, i ko je to naredio.

 

-Znamo mi dobro, znaš i ti. I Tužilaštvo ti je problem, vidjećemo kako će raditi. Ne sporimo vašu djecu, a vi samo naprijed. Ne možete prevrtati kosti mog mrtvog djeteta. Pravda za Davida! Pravda za svu našu djecu. Ostajemo ovdje. Milorade, idemo do kraja – poručio je Davor.

alt

 

 Davidova majka je rekla da botovi pitaju šta će ona na Trgu.

 

-Niko bez para ne radi, osim nas ovdje. Ja sam tu iz ljubavi prema svom djetetu, a vi ste tu kao podrška nama. Kada bi se pogledalo ko su organizacije koje nas napadaju, mogli biste im naći ono što nisu meni i Davoru našli. Interesuje me šta je to moje dijete uradilo da su ga morali zvjerski ubiti. Drago mi je da se boje i njega mrtvog. Vjerujem da mrze dan kada su ga vidjeli, da su dobili ćušku od šefa što su ga dirali. Nisu znali kuda će ovo da ode. Njih treba pustiti, sami se ukopavaju. Gade mi se. U petak sam dala izjavu Tužilaštvu. Čekamo da vidimo da li će nešto da urade. Nemamo kome da damo dokaze, uništiše sve. Pogledajte moje dijete, te oči, to lice. Možete li da zamislite, ono što ja svaki dan zamišljam, kako ga muče i ubijaju – rekla je majka čiji je govor natjerao suze na lice prisutnim.

 

Članovi grupe su pročitali “Davidovu molitvu” i upitali se šta je u njoj bogohulno, kako tvrde botovi.

Aplauz je izazvala jedna preslatka djevojčica koja je recitovala jednu od pjesama pokojnog Davida.

Naravno, na kraju skupa svi su podigli pesnice uz pjesmu “Klinac u getu”.

 

Davor je dodao: “Lopovi, David nije lopov. Narkomani, David nije narkoman. Zapamti da Ti nisi RS nego ovaj narod koji ovdje stoji.”

 

Iz mase se začulo “ajmo, pozdrav za šefa” nakon čega su otkucavali tik-tak, tik-tak…

30.07.2018.

VESNA PEŠIC: PRAVO RJEŠENJE JE DA EVROPA PRIMI U ČLANSTVO SVE DRŽAVE ZAPADNOG BALKANA

Vesna Pešić: Pravo rješenje je da Evropa primi u članstvo sve države zapadnog BalkanaUgledni sociolog Vesna Pešić je u tekstu za Peščanik govorila o budućnosti Balkana i raspletu višedecenijske krize:

“Ako (Vučić) uspije da ubijedi SAD da Srbiji dozvole “razgraničenje”, odnosno da ona pripoji 4 srpske opštine na sjeveru Kosova, Vučić bi dobio nešto a ne ništa. Dobijanje parčeta “svete zemlje” on naziva kompromisom i u tom slučaju bi vjerovatno sačuvao vlast i odnio laku pobjedu. Ako bi do takvog “kompromisa” došlo, srpski kritičari podjele Kosova postali bi najljući protivnici takvog ishoda i tek bismo videli šta bi bio njihov učinak. Igra će očigledno biti komplikovana i donekle neizvjesna”.

Problem je u tome, piše Pešić, što rezultat ovog okršaja neće biti kraj rješavanja balkanskih čvorova.

„Ne smijemo zaboraviti da ako se Kosovo nekako i razriješi, Vučić ili neka druga srpska vlast nastavit će nacionalističku igranku sa Republikom Srpskom. Krenuće se na rasturanje Bosne pripajanjem Republike Srpske Srbiji. Tako će se sukobi, nestabilnost, nacionalizam i autoritarizam, ali i siromaštvo, zaostajanje Srbije i odljev stanovništva nastaviti. Oduvijek sam smatrala da je napuštanje svih etnonacionalnih pitanja jedini spas za Balkan, a naročito za Srbiju. Moj prijedlog da se zaustavi takva politika i riješi pitanje zapadnog Balkana je to da EU odmah i bez odlaganja (uz uslov prihvatanja svih postojećih granica) primi sve zemlje zapadnog Balkana u svoje članstvo.

To je tek oko 20 miliona stanovnika u moru od pola milijarde duša koje žive u EU. Zašto bi pridošlice toliko naškodile EU, kada smo sada vidjeli da su neke njene članice kao što je Grčka mnogo neuređenije od drugih balkanskih zemalja. Grčka nema katastar, tamo se uzima i prisvaja zemlja kao na divljem zapadu i zbog toga ljudi umiru u podmetnutim požarima. To je jedino rešenje svih nacionalnih pitanja i sukoba, koji bez zajedničkog krova, razvoja i uvođenja reda nisu rješivi…“, smatra sociolog Pešić u tekstu objavljen na Peščaniku, prenosi agencija Patria.

(Kliker.info-NAP

30.07.2018.

DENIS ZVIZDIĆ PISAO ANDREJU PLENKOVIĆU: "OBUSTAVITE GRADNJU PELJEŠKOG MOSTA"

30.07.2018.

KREĆE GRADNJA PELJEŠKOG MOSTA, IZ BiH NAJAVLJUJU TUŽBU

30.07.2018.

DA LI ĆE SRBI MASOVNO UZIMATI KOSOVSKE PASOŠE?

30.07.2018.

U TUŽILAŠTVU BiH NE POSTOJI STRUČNJAK ZA GOVOR MRŽNJE I PODSTREKIVANJE NA GENOCID, ALI ZATO IMAJU STRUČNJACI ZA SASLUŠAVANJE LJUDI, KOJI DAJU OTPOR, SVIMA ONIMA KOJI CJEPAJU BiH

U TUŽILAŠTVU BiH NE POSTOJI STRUČNJAK ZA GOVOR MRŽNJE I PODSTREKIVANJE NA GENOCID: Tražili međunarodnu pomoć!

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je međunarodnu pravnu pomoć u istrazi o tvitu SNSD-ovca Rajka Vasića, u kojem se prijeti novim genocidom u Bosni i Hercegovini.


..............................
U TUŽILAŠTVU BiH NE POSTOJI STRUČNJAK ZA GOVOR MRŽNJE I PODSTREKIVANJE NA GENOCID: Tražili međunarodnu pomoć!
.........................

Podsjetimo, Rajko Vasić, član Glavnog odbora SNSD-a i nekadašnji generalni sekretar ove stranke, objavio je uoči obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula na društvenoj mreži Twitter poruku sljedećeg sadržaja: "Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku".

 

Od tada do danas, državno Tužilaštvo "vrši provjere", analizira, prevrće, istražuje i pretražuje spomenuti Vasićev tvit, a sve sa ciljem da se utvrdi da li navedenih 12 riječi kojima je Rajko "uzburkao javnost", kako se to popularno kaže, spadaju u govor mržnje kao krivično djelo.

 

- Poštovana, Tužilaštvo BiH u ovom predmetu provodi istražne radnje, radi utvrđivanja određenih činjenica i putem međunarodne pravne pomoći – odgovorili su nam prošle sedmice iz Tužilaštva na naš ponovljeni upit da li je Tužilaštvo BiH izdalo nalog SIPA-i za saslušanje Rajka Vasića i ako jeste, kada bi on trebao biti saslušan.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


I dok su u Tužilaštvu evidentno zaključili da slučaj "Tviteraš Vasić" prevazilazi njihove stručne kompetencije, te da je neophodno potražiti i mišljenje međunarodnih pravnih eksperata, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saslušava one koji su na Vasićev fašistički ispad odgovorili na društvenim mrežama – poput političara Emira Suljagića i bivše novinarke, a sadašnje političarke Sanele Prašović-Gadžo…

A kako ne bi bilo monotono dok traje sveobuhvatna istraga Tužilaštva, Rajko u međuvremenu svakodnevno "zabavlja" javnost novim objavama na Twitteru, kao što možete vidjeti:

30.07.2018.

PROF.DR. SENADIN LAVIĆ: VELIKOSRBIJANSKI PROJEKT JE NAJVEĆI PROJEKT ZLA U EVROPI

PROF. DR. SENADIN LAVIĆ:  VELIKOSRBIJANSKI PROJEKT JE NAJVEĆI PROJEKT ZLA U EVROPI

30.07.2018.

BOJAN BAJIĆ: MILORAD DODIK SE DOSJETIO SREBRENICE KAKO BI PREUSMJERIO PAŽNJU SA SLUČAJA "DRAGIČEVIĆ"!

GAS DO DASKE, MILORADE: Dodik se dosjetio Srebrenice kako bi preusmjerio pažnju sa slučaja "Dragičević"!

Mislim da je svima nama koji ovako piskaramo i komentarišemo po internetu apsolutno jasno da Dodik ovim potezom oko izvještaja za Srebrenicu ima za cilj jedino da skrene pažnju javnosti sa ubistva Davida Dragičevića i desetina drugih nezakonitosti koje se mogu otvoriti ukoliko Davor Dragičević izgura istinu i pravdu, piše u komentaru Bojan Bajić koji je objavljenu Blin magazinu.

.......................
GAS DO DASKE, MILORADE: Dodik se dosjetio Srebrenice kako bi preusmjerio pažnju sa slučaja 'Dragičević'!

............................

Piše: Bojan BAJIĆ


To je jasno i onima koji su stranački i interesno uz Dodika, i onima koji su izvan te strukture. Nema potrebe se oko toga raspravljati.


Pokušao je da skrene pažnju javnosti i sa najavom oružanog otpora prema migrantima, 'arlaukanjem' hodže i padom cijena nekretnina zbog istog, pričom oko sna ujedinjenja Srbije i Republike Srpske i pravom da se sanja takav san pa makar se desio i za 200 godina, itd.


Pričom oko Srebrenice i poništavanja izvještaja uoči izbora, Dodik je odlučio da papučicu za gas pritisne skoro do kraja u pravcu na kojem se narod ne pali kao što se nekad palio.


Tema, dakle, nije Srebrenica, nego ubistvo Davida Dragičevića i nekoliko džakova oraha u Dodikovim & CO džepovima.


Međutim, šta nam pozitivno saopštavaju ovi Dodikovi potezi?


Dodik je tokom rata i jedno vrijeme posle rata bio vrijednosno antišovinista i karakterno oportunista.


Dok je bio antišovinista, izjavljivao je da je Radovan Karadžić bitanga i da se u Srebrenici desio genocid. Gonio je tako dok u jednom trenutku nije shvatio da je narod zadojen nacionalizmom iz rata i da tom pričom nikako ne može da pobijedi na izborima.


Onda se aktivirala karakterna oportunistička crta Milorada Dodika.


Tako je Dodik odlučio da treba odustati od vrijednosti antišovinizma kako bi napokon došao i opstao na tako željenoj vlasti.


U početku je to bilo lako. Trebalo je samo podbadati narod i dosoljavati ratne rane. Baciš kosku u vezi muslimana i Amerikanaca i završio si izborni posao. Narod je bio svakako upaljen u tom pravcu, trebalo je samo surfati na tom talasu i dobijati jeftine glasove. Usput se i sa strane oportunistički mogla vršiti finansijska zloupotreba institucija na svakom koraku.

 

Ali pošto ništa ne može vječno, tako se i Dodik našao u problemu. Pošto je narod tako potpaljivan i napaljivan, od izbora do izbora, ostajao svaki put kao riba na suhom, jer nikako da im uđemo u taj bolji život, tako je i narod, kako istorijski ciklusi i nalažu, pregorio i izmakao se polako iz te priče.


Počeo narod da gleda kuda i kojoj evropskoj zemlji djecu da evakuiše iz ovog jada, počeo narod da gleda gdje da se koji dinar zaradi, i što je najvažnije, počeo narod da se interesuje za istinu i pravdu u zloupotrebljenim institucijama. Nisu Srbi, Hrvati i Bošnjaci postali nekakve demokrate, oni kako su živjeli sa predrasudama, tako nastavljaju i dalje, ali jednostavno su na red došle druge teme. I to je ta promjena. Narod se izmakao na druge teme!


I tako, nenadano i niotkuda, kako je i diktatora Tunisa Ben Alija snašla sudbina, Milorad Dodik se našao u istom problemu. U znak protesta se spalio jedan student u Tunisu i izazvao lavinu demonstracija koje su oborile diktatora, uprkos tome što je Ben Ali bio poznat zbog autoritarne unutrašnje politike i brutalnog gušenja medijskih i političkih sloboda, kao i kleptokratskog modela vođenja državne ekonomije, te se smatralo da je sa tom moći nedodirljiv.


Tako je nenadano i niotkuda Miloradu Dodiku zapela kost u grlu u vidu slučaja ubistva Davida Dragičevića.


Pojavio se čovjek nevjerovatne mentalne snage, harizma koja može nastati samo kad se otac bori za sina. Pojavio se Davor Dragičević, čovjek koji tako uporno traži samo odgovor na dva pitanja: 1. Istina? 2. Pravda? Ova dva pitanja skreću pažnju javnosti na korumpirane institucije, a Milorad Dodik smatra da u takvoj situaciji njegov odgovor treba biti vrijeđanje muslimana kroz nazivanje ezana arlaukanjem.


Milorad Dodik je dodavanjem gasa na šovinističkoj retorici samo potvrdio da i on osjeća kako se narod izmakao na druge teme. Nije više dovoljno narodu reći neke blage nacionalističke izjave, sada treba preći na totalni šovinizam. Nema više granica, nema više kočnica, uradiće sve samo da vrati narod u staru dobru temu nadgornjavanja sa muslimanima. Samo da se skloni fokus sa korumpiranih institucija, pljačke i zloupotrebe javnih sredstava.


I zbog toga zakazuje sjednicu da priča o Srebrenici. Samo da bi narod skrenuo pogled sa Davora. A Davor kao stijena stoji i podsjeća narod gdje je pravi problem. Davor kao Martin Luter King istresa orahe iz džepova našeg Bena Alija - Milorada Dodika.


I šta je sad tu dobro???


Pa do sada smo mi, politički naivci, više puta smatrali da se narod opametio, pa smo non-stop griješili, a Dodik je znao da to nije tako, pa je pobjeđivao. Ali sada napokon i Milorad Dodik smatra da se narod opametio, pa zbog toga zaoštrava šovinističku retoriku. Ako čovjek sa tolikim oportunističkim iskustvom i ekspert za izbore, Milorad Dodik, lično smatra da se narod opametio, onda je to razlog za optimizam.


Da li to znači da će Dodik izgubiti izbore?


Uopšte ne mora to da znači. Milorad Dodik može svojom represivnom silom, krađom i kupovinom glasova, možda opet da nategne većinu, ali to opet ima svoje reperkusije po Dodika.


Jedno je biti kleptokratska vlast kad je uz tebe napaljeni narod, kao što je više puta bilo do sada, a potpuno je drugo kad si samo kleptokratska i autokratska vlast, a narod se ohladio.


To onda znači da bilo šta sa strane može da upali narod ponovo. Dok je narod bio komunistički napaljen pa ohlađen, šibica je bio nacionalizam. Kad se nacionalizam ohladi, šibica koja će upaliti narod će biti istina i pravda. I to se već dešava.


Kroz takve cikluse su prošli Slobodan Milošević, Ben Ali i mnogi drugi. Da su znali i mogli da se zaustave samo godinu ranije, ne bi ih snašla istina i pravda.


Ponašanje Dodika zadnjih dana pokazuje da ni on ne zna i ne može da podigne ručnu. Ide na sve ili ništa. On najbolje zna zbog kojih oraha mora zadržati vlast po svaku cijenu.


Zato uporno treba vraćati fokus na Davora, na istinu i pravdu, na čovjeka koga je sudbina kroz njegovu bol poslala svima nama, da nas svakodnevno podsjeća gdje je glavni problem koji kao građani treba da rješavamo na izborima.


A glavni problem su korumpirane institucije. A možemo riješiti problem samo ako na izborima glasamo za istinu i pravdu. Ko god uvjerljivo nudi istinu i pravdu - treba da pobijedi.

30.07.2018.

MILAN DUNOVIĆ : ,,LIDIJA BRADARA JE SAMO IZVRŠILAC, DRAGAN ČOVIĆ JE NALOGODAVAC"

MILAN DUNOVIĆ O KOLEGAMA: „Bradara je samo izvršilac, Čović je nalogodavac“

Potpredsjednik Federacije BiH održao je konferenciju za novinare, na kojoj je je govorio o svojim budućim koracima prema nadležnim institucijama, a nakon što je predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, prema Dunovićevom mišljenju, zloupotrijebila položaj i prekršila Poslovnik, te Ustav FBiH

..........................
MILAN DUNOVIĆ O KOLEGAMA: 'Bradara je samo izvršilac, Čović je nalogodavac'
...........................

„Došlo je do zloupotrebe Doma naroda. Lidija Bradara je samo izvršilac u ovom slučaju, a nalogodavac je HDZ i njegov predsjednik Čović u saradnji sa SNSD, a delegat Drago Puzigaća je samo pijun u ovoj igri. Pokušava se pokrenuti vitalalni nacionalni interes na nešto što nije nacionalni interes. On se može pokrenuti na zakone, a smjena Puzigaće je odluka, a ne zakon“, kazao je Dunović.

 

On je dodao kako je Dom naroda potpuno zloupotrijebljen jer nije bilo potrebe za pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa.

 

Milan Dunović je najavio da će se vrlo brzo obratiti Ustavnom sudu FBiH kako bi zatražio ocjenu ustavnosti poteza Lidije Bradare, jer, kako je rekao, kao potpredsjednik Federacije ima pravo na to.

 

Dunović je zatražio i tumačenje Visokog predstavnika u ovom slučaju, jer se, smatra Dunović, ne može ponašati kao da ga se ne tiče ovakva situacija, jer bi se ukoliko se ovakva praksa nastavi mogla nakon oktobarskih izbora stvoriti prava ustavna kriza i blokada države.

 

Potpredsjednik FBiH je kazao kako je jutros poslao pismo na adresu Lidije Bradara, te da što prije očekuje njen odgovor.

 

„Od nje tražim da mi dostavi pisani dokument o onome što je usmeno izdala, odnosno pokretanje vitalnog nacionalnog interesa. Ukoliko taj dokument ne postoji, prekršen je poslovnik i zloupotrijebljen je položaj jer se na dnevni red to nije stavilo. Ako dokument postoji, vitalni nacionalni interes je pokrenut protivustavno za nešto što ustav prepoznaje kao ostala pitanja. 

 

Ukoliko ne bude odgovora od Lidije Bradare, to vrlo jednostavno znači da nije ni ugrožen vitalni nacionalni interes“, kazao je Dunović koji je istakao kako će odgovor Lidije Bradare čekati do četvrtka.

 

Na posljednjoj sjednici Doma naroda kod predlaganja smjene Drage Puzigaće (SNSD) s funkcije potpredsjedavajućeg Doma, Bradara je pokrenula pitanje vitalnog nacionalnog interesa, što je, prema mišljenju opozicije bilo kršenje poslovnika, kao i Ustava FBiH, "jer se ova procedura pokreće kod zakona a ne kod odluka o imenovanjima ili o smjenama."

 

Stranke koje su pokrenule izglasavanja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u FBiH, SDA, SBB, SDP i DF, radi riješavanja presude "Božo Ljubić", odlučne su u namjeri da ovo pitanje završe.

 

Puzigaća, čija je smjena pokrenuta, je zajedno sa predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH), potpisao akt u kojem je naveo kako smatra da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH spada u pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

 

Dvostruki veto predsjedavajuće i potpredsjedavajućeg pretpostavlja da kod izglasavanja zakona mora doći do dvotrećinske većine u svakom od klubova, a budući da takve većine u Klubu Hrvata nema, Zakon o izbornim jedinicima se može smatrati oborenim ukoliko bi se pratila ta procedura.

 

(NAP)

30.07.2018.

BAKIR IZETBEGOVIĆ OŠTRP PROTIV IZGRADNJE PELJEŠKOG MOSTA: "BiH ĆE TUŽITI HRVATSKU!"

IZETBEGOVIĆ OŠTRO PROTIV IZGRADNJE PELJEŠKOG MOSTA: "BiH će tužiti Hrvatsku!"

Izetbegović, najavljujući tužbu, navodi kako Republika Hrvatska ''već duže od 12 godina izbjegava da sa BiH postigne dogovor o razgraničenju.

..........................
IZETBEGOVIĆ OŠTRO PROTIV IZGRADNJE PELJEŠKOG MOSTA: 'BiH će tužiti Hrvatsku!' - 1

..........................

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović oglasio se saopštenjem za javnost povodom početka gradnje Pelješkog mosta. Saopštenje prenosimo u nastavku: 

Najava da će Republika Hrvatska otpočeti radove na izgradnji Pelješkog mosta, ignorišući protivljenje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i  odredbe Konvencije UN-a o pravu mora, predstavlja flagrantno ugrožavanje suverenog prava Bosne i Hercegovine na pristup otvorenom moru.

Republika Hrvatske već duže od 12 godina izbjegava da sa BiH postigne dogovor o razgraničenju, koji mora prethoditi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoje teritorije i ostvarivanju prava BiH na pristup otvorenom moru.

 

BiH ne osporava Hrvatskoj da ostvaruje svoja prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava, garantovana Konvencijom UN-a.

 

Insituticije BiH su u proteklih 12 godina, kroz komunikaciju sa institucijama Hrvatske, poduzele sve neophodne radnje kako bi zaštili prava koja našoj zemlji pripadaju po međunarodnom pravu.

Predsjedništvo BiH je 2007. godine usvojilo zaključak i zvaničnim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa BiH otvorenom moru. To je jedinstven i jasan stav države BiH koji se drugim zaključcima i odlukama nije mijenjao. Hrvatska je više puta zvanično obaviještena o takvom stavu BiH, uz ostalo i pismom putem Ambasade BiH u Hrvatskoj 2009. godine.

 

Od 2014. do danas Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH poduzeli su niz koraka, i usvojili niz zaključaka u kojima se ponavlja raniji stav iz zaključka Predsjedništva BiH, i o tome su uredno obavještavali nadležne institucije Hrvatske i Evropsku komisiju.

 

Iako su institucije Hrvatske sve vrijeme bile upoznate sa nedvosmislenim stavom BiH, Hrvatska je prilikom apliciranja za sredstva potrebna za izgradnju Pelješkog mosta obavijestila Evropsku komisiju da sa BiH nema nikakvog spora, što je notorna neistina.

 

Generalni direktor Glavne Direkcije za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije Marc Lemaitre 29. septembra 2017. godine je pisao Spomenki Đurić državnom sekretaru Ministarstva za regionalni razvoj i EU fondove u kojem je Hrvatska pozvana da riješi otvorena pitanja sa BiH oko izgradnje mosta Kopno – Pelješac te da se u međuvremenu suzdrži od preduzimanja bilo kakvih aktivnosti koje bi za posljedicu imale uvlačenje EU u pravne i finansijske obaveze zbog pokrenutih parnica treće strane. Hrvatska na ovo pismo nije odgovorila na zadovoljavajući način.

 

Hrvatska je, dakle, unatoč svemu navedenom, ignorisala i oglušila se na sve pokušaje nadležnih institucija BiH da se ovo otvoreno pitanje riješi dijalogom, u duhu dobrosusjedskih odnosa i Konvencijom UN-a. Zbog toga će biti neophodno da BiH zaštitu svojih prava traži pred međunarodnim institucijama.

 

Zaštita suverenih prava države BiH nije pitanje jednog čovjeka ili jednog naroda, nego ustavna i zakonska obaveza svih predstavnika i institucija BiH.

 

Zato su institucije BiH dužne da nastave poduzimati sve aktivnosti na zaštiti interesa i prava BiH, bez obzira što su u tim institucijama jasno vidljive opstrukcije onih kojima su, nažalost, interesi Hrvatske iznad interesa vlastite zemlje.

30.07.2018.

PISMO PODRŠKE ČLANOVA PREDSJEDNIŠTVA R BiH : DENIS BEĆIROVIĆ JE ČOVJEK KOJEM VJERUJEMO!

Pismo podrške članova Predsjedništva R BiH : Denis Bećirović je čovjek kojem vjerujemo!


U vrijeme presudne borbe za opstanak, integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine tokom ratnog perioda od 1992. do 1995. godine u radu Ratnog predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine djelovali su kao njegovi članovi Mirko Pejanović, Tatjana Ljujić-Mijatović, Ivo Komšić i rahmetli Nijaz Duraković, kao i Miro Lazović u funkciji ratnog predsjednika Skupštine Republike Bosne i Hercegovine.

U tim, za Bosnu i Hercegovinu najtežim trenucima, vjerovali su u kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine i borili se za svjetliju budućnost. U pismu podrške Denisu Bećiroviću kojeg su potpisali Akademik prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Tatjana Ljujić-Mijatović, prof. dr. Ivo Komšić i Miro Lazović stoji sljedeće:

– Kao članovi Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine doprinijeli smo odbrani integriteta i međunarodno-pravnog subjektiviteta države Bosne i Hercegovine. Svojim djelovanjem borili smo se da Ratno Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine ima puni legitimitet i podršku međunarodne zajednice. Idejama utemeljenim u Programu SDP-a i Platformi za rad Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u ratnim uslovima dali smo nemjerljiv doprinos mobilizaciji patriotskih snaga u odbrani multietničkog bića Bosne i Hercegovine i ravnopravnosti njenih naroda i građana.

Denisu Bećiroviću, kandidatu SDP-a za člana Predsjedništva na izborima 2018. godine dajemo punu podršku sa željom da mu građani svojim izlaskom na izbore daju zasluženo povjerenje.

Denis Bećirović je obrazovan, mudar i odgovoran čovjek velikih političkih mogućnosti. Iskusni je parlamentarac koji je svojim radom u Parlamentarnoj skupštini BiH ostavio jasan pečat vrijednog, nekorumpiranog i istinskog borca za demokratsku i proevropsku državu Bosnu i Hercegovinu.

Sigurni smo da će Denis Bećirović svojim idejama, integrativnim kapacitetom, državotvornim pristupom i realizacijom izbornog programa osigurati da država Bosna i Hercegovina ubrza integracije u NATO i Europsku uniju i da postane pravno uređenija i ekonomski prosperitetnija država – navodi se u pismu podrške.

(Kliker.info-NAP)

30.07.2018.

U KONKURENCIJI SKAKAČA IZ CIJELE REGIJE: LORENS LISTO I IGOR KAZIĆ POBJEDNICI 452. SKOKOVA SA STAROG MOSTA

U konkurenciji skakača iz cijele regije : Lorens Listo i Igor Kazić pobjednici 452. skokova sa Starog mosta


SONY DSC

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i minutom šutnje za one koji su živote dali braneći Stari most i Mostar, molitvom i bacanjem cvijeća sa Starog mosta u Neretvu, svečano su u 16 sati otvoreni 452. tradicionalni visinski skokovi u Mostaru, gdje će u želji za osvajanjem titule najboljeg s uzavrelog luka UNESCO-ovog spomenika u ledenu Neretvu u dvije serije skakati 40 natjecatelja pristigla iz čitave regije.

Prvi revijalni skok svečano je izveo dugogodišnji skakač Haris Mehić nakon čega su natjecanje pjesmom najavili Elvedin Delić i Saša Đermanović uz pjesmu posvećenu skokovima i Mostaru.

U kategoriji skokova na noge nastupit će 18 skakača iz regije, a u kategoriji skoka na glavu – stil „Let“, za titulu najbolje

„Mostarske laste“ nastupit će 22 natjecatelja, među kojima su dva maloljetnika kojima su roditelji potpisali suglasnost za sudjelovanje u ovogodišnjim skokovima.

Kako su organizatori kazali, broj prijavljenih kandidata bio je znatno veći, no neki nisu prošli liječnički pregled, a neki su pred samo natjecanje odustali.

Natjecatelji će nastupiti u dvije serije a svaki skok bit će strogi praćen pod budnim okom stručnog žirija koji ove godine čine Mirsad Deda Pašić, Alica Jakirović, Semir Drocić, Semir Kazazić i predsjednik žirija Emir Balić koji je mnogima poznat kao legenda ovih skokova i nositelj titule „Mostarska lasta“ s rekordnih 13 pobjeda.

„Lasta je da se dođe na Stari most i poleti s pola metra, to je let i to nema nigdje nego u Mostaru. Pored leta, boduje se prilaz mostu i upad u vodu. S mostarskom lastom se ne ide više od metar i pol u vodu. Što je veći ‘štrap’ to su veće ocjene“, pojasnio je Balić način ocjenjivanja ovog stila skoka koji je danas tema milijunskog auditorija.

Unatoč nesnosnim vrućinama ovaj događaj uživo prate tisuće gledatelja, koji su došli iz različitih krajeva svijeta, ali i brojne domaće, regionalne i svjetske medijske kuće omogućavaju milijunskom auditoriju da uživa u ovom spektaklu grada na Neretvi.

Publiku ispod UNESCO-ovog spomenika danas će počastiti i veterani mostarskih skokova u revijalnom djelu između prve i druge serije natjecateljskih skokova koji su započeli u 16 sati.

Za sigurnost skakača brine se Interventna spasilačka služba, a događaj osigurava Securitas Mostar, MUP HNK i mostarska policija te članovi kluba skakača u vodu Mostari, a za zdravstvenu brigu svih sudionika manifestacije brine se Hitna služba i nekoliko ekipa iz Crvenog križa koje su raspoređene na nekoliko lokaciju oko Starog mosta.

(Kliker.info-SC)

29.07.2018.

OVAJ TEKST TREBA DA PROČITA NACI-FAŠISTA, ŠOVINISTA I NAJVEĆI RAZBIJAĆ BiH I JEDINSVA, MULTIETIČNOSTI I ČOVJEK KOJI SVAKOGA DANA STVARA MRŽNJU MEDJU NARODIMA I SVE VIŠE ŠIRI RAT U BiH, SAMO DA BI OPSTAO NA VLASTI'Autor: Daniel Toljaga

Objavljeno: 12. October 2015.
Daniel TOLJAGA: Nacionalni identitet današnjih bosanskih Srba, odnosno bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19. stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katoličkim Hrvatima. Tijekom austro-ugarskog perioda, Kallayev pokušaj očvršćivanja jedinstvene bošnjačke nacije bio je osuđen na propast, iz razloga što je proces identifikacije pravoslavaca sa srbima, i katolika sa hrvatima, bio daleko odmakao, pa tako i nije mogao uspjeti, jer su integracioni impulsi dolazili od okupatora – Austro-Ugarske, a ne iznutra. Poslije njegove smrti zabranjen je i bosanski jezik, 1907. godine, mada je rječnik bosanskog jezika skoro 200 godina stariji od prvog rječnika srpskog jezika.

29.07.2018.

ŽUSTRA REAKCIJA GRAĐANSKOG SAVEZA: "MILORAD DODIK JE GENOCIDNI PSIHOPATA KOJEG ĆE SE MORATI ZAUSTAVITI SILOM!"

ŽUSTRA REAKCIJA GRAĐANSKOG SAVEZA: "Dodik je genocidni psihopata kojeg će se morati zaustaviti silom!"

Građanski savez (GS) želi ovim putem saopćiti bosanskohercegovačkoj javnosti da nema nikakve sumnje da u liku Milorada Dodika imamo posla sa genocidnim psihopatom koji se sprema ponoviti klanje sa početka devedesetih godina prošlog vijeka.

....................
ŽUSTRA REAKCIJA GRAĐANSKOG SAVEZA: 'Dodik je genocidni psihopata kojeg će se morati zaustaviti silom!' - 1
.............................

Građanski savez navodi u reakciji da Izjava koju je dao srbijanskoj agenciji Telegraf  ne ostavlja sumnje da Dodik građane islamske vjeroispovijesti u BiH smatra podljudima kojima je pravu mjeru uzeo između ostalih Velibor Ostojić igrajući nogomet sa njihovim odsječenim glavama.

 

"Zbog javnosti prenosimo cijelu izjavu:
 
„Јoš kada su Kotromanići vladali ovim prostorom, koji su bili Srbi, naravno ovi kasniji pripadnici islama, prebezi iz pravoslavne i katoličke vere, sada su odjednom postali muslimani, islamisti i tražili su svoj identitet. Borili su se kroz vekove i nikad ga nisu ostvarili, pa ga nemaju ni danas.“
 
-Pored toga što pokazuje spremnost da ponovi Ostojićevu praksu, Dodik je očito spreman i većinu Srba u Bosni i Hercegovini povesti autostradom pakla s koje nikome ko živi u BiH, bez obzira da li je riječ o Srbima, Hrvatima, Bošnjacima ili Ostalima neće biti povratka. Njegova spremnost da žrtvuje mir da bi ostao na vlasti garantuje ponavljanje genocida, zločina protiv čovječnosti i nasilja u usporedbi s kojim će devedesete izgledati kao Diznilend, navodi se u rekaciji GS-a.
 
Građanski savez navodi kako će Dodik "na kraju biti najveći i jedino problem onih koji za njega budu glasali".

 

-Građani Republike Srpske trebaju prije Opštih izbora u oktobru da razmisle da li žele glasajući za Dodika da šalju sinove u rovove i imaju li sinova za rovove uopšte. Jer, samo u rovovima mogu završiti idući za Dodikom, poručili su iz GS-a.
 
Na kraju se navodi da GS želi ovim putem pozvati SDA koja u potpunosti kontroliše aparat represije da konačno shvati ozbiljno Dodikove najave novog genocida i opremi i naoruža policijske i druge formacije kako Federacije BiH, tako i BiH.

 

-Ako nas recentna istorija uči nečemu onda je to da se genocidni manijaci kao što su Radovan Karadžić i Dodik mogu zaistaviti samo silom. Niko nam neće pomoći kada Dodik sa svojim saveznikom Draganom Čovićem krene u provedbu genocidnog Plana B, ako ne pomognemo sami sebi. Pred nama je izbor da ili postanemo nova Andaluzija ili da jednom zauvijek sklonimo mač genocida iznad naših glava, navodi se u žustro sročenim saopćenju Građanskog saveza.

29.07.2018.

ZAŠTO JE VOJISLAV ŠEŠELJ NEDODIRLJIV?

29.07.2018.

PREDRAG BLAGOVČANIN : VRANICA - RATNI ZLOČIN U RATU, PRAVOSUDNI U MIRU

29.07.2018.

DRAGAN BURSAĆ : DR. ESO SADIKOVIĆ, ČOVJEK KOJI JE APLAUZOM ISPRAĆEN U SMRT

29.07.2018.

FRANJO HABULIN: ISTINA ĆE UVIJEK OSTATI ISTINA

28.07.2018.

STAŠA ZAJOVIĆ: NE VJERUJEM DA ĆE SMJENITI VJERICU RADETU

28.07.2018.

ADAM ŠUKALO UVJEREN: "MILORAD DODIK BROJI POSLJEDNJE DANE NA VLAST"!

ADAM ŠUKALO UVJEREN: "Dodik broji posljednje dane na vlasti"!

Jako sam zadovoljan što je Dragan Lukač pokazao kako me se plaši i da ne preza da na najdirektniji način zloupotrebljava MUP Republike Srpske da se obračunava sa mnom, rekao je u intervjuu za Vijesti.ba poslanik PDP-a u NSRS Adam Šukalo.

...........................

ADAM ŠUKALO UVJEREN: 'Dodik broji posljednje dane na vlasti'!
.............................

 Na društvenim mrežama najavili ste da ćete uskoro otvoriti temu imovine prvih 40 razbojnika koji su zajedno sa Miloradom Dodikom vodili nasilnu revoluciju i nasilno preuzimanje vlasti 1998. godine u Republici Srpskoj. Možete li nam pojasniti o čemu se tu tačno radi?
 
ŠUKALO
: Svakodnevno smo svjedoci da - ko god se pobuni protiv režima u Republici Srpskoj - proglašava se kao organizator obojene revolucije. Zaista je došlo vrijeme da na pravi način podsjetimo građane da je Milorad Dodik zajedno sa Biljanom Plavšić i grupom poslušnika 1998. godine izvršio pravu nasilnu revoluciju, i to uz pomoć stranaca i njihove vojne sile u BiH.
 
Ta grupa poslušnika je nakon tog državnog udara nagrađena stanovima, zemljištem i unosnim poslovima sa državom. Njih 40 imaju danas milionsku imovinu i predstavljaju se kao moćnici.
 
Karakteriše ih bahato ponašanje i to da Republiku Srpsku doživljavaju kao plijen. Zato su oni razbojnici koje hitno treba pohapsiti, a enormnu imovinu oduzeti i vratiti na upravljanje Republici Srpskoj na korist i interes njenih građana.
 
Kako komentarišete Dodikov zahtjev za održavanjem posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj će biti razmatran Izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine? Vi tvrdite da Dodik ponovnim otvaranjem ovog pitanja ima novi pakleni plan - uvesti ratno stanje uoči oktobarskih izbora.
 
ŠUKALO
: Dodik broji posljednje dane na vlasti. On to osjeti, iako ga njegovi savjetnici svakodnevno obmanjuju da će ponovo uspjeti pokrasti izbore i pobijediti. Zato je odlučio da zajedno sa svojim starim jaranom za krizne situacije Bakirom Izetbegovićem uvede i u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH vanrednu situaciju. Za ovu priliku je izabrao Izvještaj o Srebrenici. 
 
Želi da izazove osjećaj ratne psihoze i da na taj način zajedno sa Bakirom uvede rat iz 90-tih kao glavnu temu. Zato, poručujem: „Milorade, Bakire odbijte! Nosite se dovraga sa tim temama, rat je završen prije više od 20 godina! Pustite nas da živimo, radimo i stvaramo ovu predivnu zemlju ljepšom i bogatijom za sve njene građane."
 
MUP RS nedavno je protiv Vas i još jedne osobe Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka podnio izvještaj zbog sumnje da ste počinili krivično djelo zloupotreba službene dužnosti ili ovlaštenja. Kako se odvija taj slučaj? Smatrate li da se to na neki način može povezati sa Vašim verbalnim sukobom s ministrom unutrašnjih poslova RS-a Draganom Lukačom?
 
ŠUKALO
: Jako sam zadovoljan što je Dragan Lukač pokazao da me se plaši i da ne preza da na najdirektniji način zloupotrebljava MUP Republike Srpske da se obračunava sa mnom.
 
U procesnom smislu taj slučaj i predmet ne postoje, jer nadležno tužilaštvo nije izdalo bilo kakvu naredbu o sprovođenju istrage protiv mene. U suštinskim smislu to je toliko nestručan i nepismen izvještaj koji je napisan protiv mene u kojem me sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja koji ja nisam ni obavljao jer sam samo bio u radnom odnosu u Kulturnom centru Gradiška u periodu od 2013. do 2014 godine.
 
Zato sam jako zadovoljan, jer ovo može završiti krivičnom odgovornošću Lukača i njegovih saradnika za zloupotrebu službenog polažaja u kontekstu obračuna sa političkim protivnicima. Zna Dragan Lukač u kolikom je on kriminalu, zato se i plaši mene, jer zna šta ga čeka kad otvorimo njegovu protivzakonitu ulogu u slučaju ubistva Davida Dragičevića!
 
Kako biste, sa pozicije poslanika u Narodnoj skupštini RS, ocijenili rad najviših institucija RS u protekle četiri godine - Vlade RS i predsjednika RS?
 
ŠUKALO
: Prava ocjena rada ove najvažnije tri institucije se vidjela u slučaju ubistva Davida Dragičevića. Predsjednik, ministar policije i predsjednik NSRS su se stavili u funkciju opstruisanja istrage i kriminalizacije žrtve. U drugom koraku su krenuli da se brutalno obračunavaju sa ocem Davorom Dragičevićem, a u trećem najavljuju da će i represivno krenuti na Davora i na trg.
 
Izgubili su živce i očekivati je sve. Imam jednu poruku za sve njih koji su privatizovali institucije i misle da su oni Republika Srpska: „Samo krenite, polomićete i zube i i čeljusti“.
 
Plate u Republici Srpskoj povećane su u prosjeku za 30 KM. Kako danas žive građani RS?
 
ŠUKALO
: Ono po čemu će ova vlast ostati upamćena je samo činjenica da su sistemskom korupcijom uništili privredno-finasijski sistem Republike Srpske i nikakvih 30 KM povećanja plata ne može to popraviti niti ublažiti.
 
Njihova decenijska vladavina ostaviće posljedice idućih 50 godina na ekonomiju Republike Srpske, zato ih treba upisati u istorijske udžbenike kao najveće štetočine.
28.07.2018.

SLOBODAN VASKOVIĆ : "BANJALUČKI ARKAN JE DODIKOV SESTRIĆ VICO ZELJKOVIĆ"

VASKOVIĆ DIGAO NA NOGE BANJALUKU: “Banjalučki Arkan je DODIKOV SESTRIĆ Vico Zeljković; Pitanja za Moćnu Mamu: Ko je potezao pištolj u..."!?

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti

.........................
VASKOVIĆ DIGAO NA NOGE BANJALUKU: 'Banjalučki Arkan je DODIKOV SESTRIĆ Vico Zeljković; Pitanja za Moćnu Mamu: Ko je potezao pištolj u...'!?

................................

Piše: SLOBODAN VASKOVIĆ    

 

 

 “Banjalučki Arkan” je Vico Zeljković, sestrić Milorada Dodika. Vico Zeljković je sin Dodikove sestre Bogdane i Spasana Zeljkovića. Zovu ga “Banjalučki Arkan” po njegovom izričitom naređenju. Suvlasnik je nekoliko firmi, između ostalih i kluba “Drama”, smještenog u najstrožem centru Banjaluke. 

 

U “Drami” se legalno prodaje kokain, a uslužna djelatnost, sem “crte”, je i visoka prostitucija. Konzumenti su mahom regionalni kontroverzni biznismeni, kao i banjalučka političkotajkunska elita. Kokaina u “Drami” je toliko da se nerijetko moraju reanimirati konzumenti, kao što se to nedavno desilo.

 

Dečko je spasen u zadnji čas. Nesmetanom prodajom kokaina i organizovanjem visoke prostitucije, Zeljković ugrožava živote mladih, bezbjednost u gradu, ali to nikome ne smeta, jer je on dio političkotajkunske elite: Kvazielite, kojoj je sve dozvoljeno, a nekima od njih i da Ubiju!!! Drama se nalazi iza Palate predsjednika, udaljena je od nje, vazdušnom linijom, svega desetak metara. 

 

“Štekovi” droge koja se prodaje u “Drami” nalaze se u obližnjoj podzemnoj garaži, u nekoliko automobila koji se ne pomjeraju iz tog prostora. Nakon objave ovih podataka, MUP RS će, izvan svake razumne sumnje, ukloniti te štekove-automobile. 

 

Inspektor Viktor Latinović, jedan od šefova obezbjeđenja "Banjalučkog Arkana"

 

 

Zašto? Zato što Zeljkovića štiti MUP RS, a jedan od šefova obezbjeđenja “Drame” jeste Viktor Latinović, inspektor iz kontradiverzione jedinice. Osim njega, još nekoliko inspektora radi u obezbjeđenju “Drame”. Zeljković je izuzetno nasilna osoba, sklon je premlaćivanju onih koji mu se ne dopadaju ili mu na bilo koji način smetaju.  U te svrhe formirao je grupu od preko trideset nasilnika, dobro naoružanu i na sve spremnu, kojom on lično komanduje.

 

Svi oni ga oslovljavaju sa “Banjalučki Arkan”. Zeljković je nedavno izabran za predsjednika Uprave FK “Borac”, koji je, inače, uništio. Poznato je da je u njegovoj režiji i po njegovom nalogu tokom ove godine teško prebijeno nekoliko fudbalskih sudija. Nikada za svoje nasilne akte, premlaćivanja, gepekovanja, formiranje Zločinačke Nasilničke Grupacije… nije odgovarao. (nastaviće se) 

 

 

Dodatak: Pitanje za Moćnu Mamu   

 

Gospođo, da li Vam je poznato ko je pred diskotekom u Prnjavoru, 2015. godine, potezao pištolj na neke od gostiju? Gospođo, da li je to bio Vaš sin? Gospođo, da li Vaš sin ima pravo na potezanje pištolja na svakog ko mu se ne dopada ili to čini samo što je osion, bahat..., riječju što je Vaš sin?   Gospođo, zbog čega policija nije evidentirala to nasilničko, potencijalno ubilačko, ponašanje i djelovanje?  

 

28.07.2018.

DR. ESO SADIKOVIĆ, ČOVJEK KOJI JE APLAUZOM ISPRAĆEN U SMRT

28.07.2018.

U BANJALUCI OSVANUO GRAFIT: "MILORADE, DAVIDA TI NEĆEMO OPROSTITI, U ZATVORU ĆEŠ KOSTI OSTAVITI"

U BANJOJ LUCI OSVANUO GRAFIT: "Milorade, Davida ti nećemo oprostiti, u zatvoru ćeš kosti ostaviti"

Nakon jučerašnjeg skandaloznog istupa Milorada Dodika, u kojem je sasuo niz optužbi i uvreda na račun oca brutalno ubijenog Davida Dragičevića, u Banjoj Luci je osvanuo grafit s jasnom porukom predsjedniku RS-a.

......................
U BANJOJ LUCI OSVANUO GRAFIT: 'Milorade, Davida ti nećemo oprostiti, u zatvoru ćeš kosti ostaviti' - 1
................................

Od Milorada Dodika već smo navikli slušati najgore moguće uvrede, optužbe i nedostatak elementarnih civilizacijskih i ljudskih obzira i komunikacija. Ipak, i oni najjačeg želuca teško da su mogli ostati ravnodušni na silne uvrede i optužbe koje je jučer izgovorio na račun Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida koji već mjesecima nastoji saznati istinu o počiniocima brutalnog premlaćivanja i ubistva svog sina. Prvi čovjek Srpske u svojim pogrdama išao je toliko daleko da je gubitak djeteta omalovažio rekavši da se Davoru Dragičeviću krsna slava nije ugasila jer, kako kaže ima još djece. 

Nakon ovog sramnog istupa, u Banjoj Luci je jutros je osvanuo grafit s jasnom porukom za predsjednika RS-a:

 

"Milorade, mogao si malo manje krasti i varati, narod bi ti možda i oprostio, Davida ti nećemo oprostiti, zato ćeš u zatvoru kosti ostaviti". 

alt


Autor grafita je organizacija Revolt iz Banja Luke koja na svojoj Facebook stranici poručuje:

"Jutros u 5:10 smo doživjeli ono o čemu maštamo već godinama. Obični građani prilaze, pružaju ruku, podržavaju. Na dojavu iz prvog kruga obezbjeđenja da dolazi policijski Daster nismo reagovali. Komandir ekipe iz istog je digao palac i rekao "MOMCI, NE ODUSTAJTE", i produžio dalje. Na dobrom smo putu, udaramo dalje, nema stajanja".

alt

Demonstranti u Banjoj Luci koji traže istinu o ubistvu njihovog sugrađanina Davida Dragičevića izričiti su u svojoj namjeri –  u svojoj borbi ići će do kraja.  Dogledna budućnost će pokazati da li će taj kraj podrazumijevati i kraj vladavine, očigledno sve nervoznijeg, Milorada Dodika. 

 

 

(S.B.)

28.07.2018.

NA SESIJI O ODGOVORNOSTI ZA GENOCID U WASHINGTONU: REIS KAVAZOVIĆ PODNIO UVODNO IZLAGANJE

NA SESIJI O ODGOVORNOSTI ZA GENOCID U WASHINGTONU: Reis Kavazović podnio uvodno izlaganje

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je drugoga dana Konferencije o unapređenju vjerskih sloboda u svijetu koju organizuje američki Stejt Department u Vašingtonu bio uvodničar na sesiji „Odgovornost i prevencija: genocid i masovni zločini“.

.....................
NA SESIJI O ODGOVORNOSTI ZA GENOCID U WASHINGTONU: Reis Kavazović podnio uvodno izlaganje

..........................

Reisu-l-ulema Kavazović je govorio o tome kako je Bosna i Hercegovina iz faze negiranja i relativiziranja genocida i masovnih zločina prešla u fazu njihovog veličanja, te da je takvo iživljavanje na preživjelim žrtvama nezapamćeno u bilo kojem sličnom konfliktu, prenosi MINA.

 

Na marginama konferencije reis Kavazović se susreo sa brojnim vjerskim i političkim zvaničnicima među kojima je i američki rabin Artur Šejner (Arthur Schneier), kojega je Reisu-l-ulema je upoznao sa novim muftijom Islamske zajednice u Sjevernoj Americi Sabahudinom ef. Ćemanom.

 

Sagovornici su se složili da je neophodno da bosanski muslimani- Bošnjaci i Jevreji u SAD-u podignu svoju saradnju na jedan novi nivo te je rabin Šejner u tom smislu novom muftiji i IZ u BiH ponudio svoju pomoć.

Rabin Šejner je dokazani prijatelj BiH i posebno ga je zanimala trenutna situacija u našoj domovini.

 

Reisu-l-ulema je rabina Šejnera upoznao sa najnovijim pokušajima relativizacije zločina genocida u Srebrenici kazavši kako se moramo nastaviti boriti zajedno kako bi se istina o žrtvama holokausta, genocida i drugih masovnih zločina sačuvala i kako bi služila kao opomena posebno u vrijeme ponovnog uspona populizma u Evropi.

 

Drugog dana Konferencije u Stejt Departmentu je upriličen prijem za visoke zvanice i diplomatski kor kojem je prisustvovao reisu-l-ulema sa delegacijom.

 

Na prijemu je reisu-l-ulema imao priliku razgovarati sa brojnim zvaničnicima i diplomatima među kojima su John Joseph Sullivan, zamjenik ministra vanjskih poslova SAD-a, Manju Sadarangani iz Global Engagement Centra, Behđet Pacolli, prvi zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kosova, Zusuf bin Alavi bin Abdulah, ministar vanjskih poslova Sultanata Oman i drugi zvaničnici.

 

Također je drugoga dana rada konferencije i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH Razim Čolić bio uvodničar na sesiji o vjerskim slobodama i borbi protiv nasilnog ekstremizma.

On je prezentirao projekte prevencije nasilnog ekstremizma koje je razvila i implementirala Islamska zajednica u BiH kao i one na kojima još radi.

 

Ukazao je i na pokušaje da se ti napori kompromituju kroz zloupotrebu borbe protiv nasilnih ekstremista kako bi se stigmatizirale čitave etničke i vjerske skupine naročito one manjinske.

 

Delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovioni, predvođena reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, u radu konferencije učestvuje na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majka Pompea (Mike Pompeo).

 

(SB / FENA)

28.07.2018.

DAVOR DRAGIČEVIĆ ODGOVORIO MILORADU DODIKU: "JADAN SI, MOJ PREDSJEDNIČE

28.07.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ PORUČIO KOLINDI: "VI STE SLUČAJ SA POSEBNIM RASISTIČKIM POTREBAMA"

KOMŠIĆ PORUČIO KOLINDI: "Vi ste slučaj sa posebnim rasističkim potrebama"

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ponovo na drzak način se miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i podupire HDZ-ovu lažnu i izmišljenu borbu za tzv. konstitutivnu jednakopravnost, kazao je danas predsjednik DF-a Željko Komšić.

...........................
KOMŠIĆ PORUČIO KOLINDI: 'Vi ste slučaj sa posebnim rasističkim potrebama'

............................

"Predsjednica Hrvatske se ponovo služi floskulama i obmanama, kako bi u što bolji položaj dovela ionako privilegirani HDZ i Dragana Čovića. Priča o borbi za konstitutivnu jednakopravnost nije ništa drugo do priča o borbi za to da se izbjegne svaka mogućnost neučešća HDZ-a u vlasti", rekao je Komšić.

 

On se osvrnuo i na konstataciju Grabar Kitarović da su svi digli ruke od Bosne i Hercegovine.

 

"Ovim nam zapravo iz Zagreba žele poručiti da mđunarodna zajednica neće stati u odbranu Bosne i Hercegovine, kad je se ruke političkog Zagreba dohvate, nakon što ne bude udovoljeno njihovim namjesnicima u BiH oličenim u Draganu Čoviću. Možda je Grabar Kitarović upravu. Možda smo zaista prepušteni sami sebi, ali mora znati da ćemo se braniti od njihovih ruku. Građani Bosne i Hercegovine dobro znaju kako to izgleda kad "prijateljska "Hrvatska spusti ruke na njihova pleća.

 

Komšić je dodao da Bosna i Hercegovina nije nikakav poseban slučaj kako je vidi Grabar Kitarović.

 

"Zagreb od BiH želi napraviti poseban slučaj. Grabar Kitarović, poput Franje Tuđmana smatra da svi građani BiH ne mogu biti jednaki, nego bi neki trebali biti jednakiji. Zapravo uslov jednakopravnosti građana BiH kako to shvaća predsjednica Hrvatske je da jedna grupa građana bude jednakija od druge; da recimo glas Čovićevih Hrvata vrijedi tri puta više od glasa svih drugih građana BiH, i Srba i Hrvata i Bošnjaka i ostalih. To je jedina posebnost o kojoj govori Grabar Kitarović. Znate kako se zove ta posebnost, aparthejd u srcu Evrope u dvadeset i prvom stoljeću", kazao je Komšić.

 

Dodao je da takva posebnost Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji ne treba, jer je ona poražena još prije sedamdeset godina.

 

"To sto Grabar Kitarović pokušava oživjeti porazne vrijednosti, kao što su rasna i etnička diskriminacija jedino je dokaz u kakvom se posebnom stanju danas nalazi Hrvatska. Evropa mora pomoći Hrvatsku, možda i više nego Bosnu i Hercegovinu. Imaju na čelu jedne države predsjednicu koja promovira rasnu i etnicku diskriminaciju dok pjevuši ustaške pjesme. Možda su to neke posebne potrebe predsjednice Hrvatske, ali postaje čak tužno i zabrinjavajuće da Evropa te potrebe tolerira", rekao je Komšić.

28.07.2018.

DVOSTRUKA KRUNA IZVRSNE SARAJKE...

28.07.2018.

AMERIČKI MINISTAR ODBRANE DEMANTUJE AUSTRALIJSKE MEDIJE : SAD NE SPREMA NAPAD NA IRAN

28.07.2018.

VJERA U SRCU, INTERES U DZEPU

27.07.2018.

PORUKA IZ OHR-A I AMERIČKE AMBASADE: LIDERI HDZ-A I SNSD-A ODGOVORNI ZA MOGUĆE ŠIRENJE ORGANIZIRANOG KRIMINALA I KORUPCIJE!

ŽUSTRA PORUKA IZ OHR-a I AMERIČKE AMBASADE: Lideri HDZ-a i SNSD-a odgovorni za moguće širenje organiziranog kriminala i korupcije!

Ured visokog predstavnika (OHR) i Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini izazili su zajednički stav nakon današnje odluke Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da odgodi usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH, u kojem su istakli da " su pojedine političke partije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučile da ugroze borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma i drugih oblika teškog kriminala".


ŽUSTRA PORUKA IZ OHR-a I AMERIČKE AMBASADE: Lideri HDZ-a i SNSD-a odgovorni za moguće širenje organiziranog kriminala i korupcije! - 1

...............................
Image result for milorad dodik i dragan covic karikature

................................
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for DRAGAN COVIC I MILORAD DODIK KAUBOJI.................................

- Umjesto da usvoji izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH koje bi omogućile policiji, tužiteljima i sudijama da uspješnije provode istrage, podižu optužnice i osuđuju kriminalce, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je odgodio odlučivanje iako je državni parlament već odavno probio rok koji je dao Ustavni sud. To je neprihvatljivo, posebno zato što su izmjene i dopune, koje je Predstavnički dom već usvojio - u skladu sa međunarodnim standardima, a izradila ih je bh. ekspertna radna grupa, a ne političari - mišljenja su OHR i Ambasada SAD u BiH.  

 

Ističu da "država treba imati snažan Zakon o krivičnom postupku koji je u skladu sa ustavom i koji omogućava brzo postizanje pravde".

 

- Zbog današnje odluke, određeni stranački lideri i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH su direktno odgovorni za eventualno daljnje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH. Jasno je da HDZ BiH, SNSD, DNS i HSS više zanima uskostranačka politika nego zaštita sigurnosti građana BiH - naveli s OHR i Ambasada SAD u BiH u zajedničkoj izjavi.   

27.07.2018.

AVNI ARIFI : AKO SE MISLI O PREKRAJANJU GRANICA, RAT JE NEIZBJEŽAN

Avni Arifi, šef prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom : Ako se misli o prekrajanju granica, rat je neizbježanAvni Arifi, šef prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom, izjavio je da ako neko razmišlja o prekrajanju granica na Balkanu, rat će biti neizbežan.

“Ne zato što ovo želimo, ili zato što želimo da pretimo nekome, već zato što onog trenutka kada bi granice bile precrtane, to bi nas odvelo na put u ćorsokak”, rekao je Arifi za televiziju TV7.

Podjela je crvena linija

“Želimo uzajamno priznanje. To znači uspostavljanje bilateralnih odnosa baš kao sa drugim susednim državama. Podela nije opcija na stolu u pregovorima. To je crvena linija koju vlada neće preći. Ni jedna institucija ne bi trebalo da padne pod uticaj srpske propagande i da pregovara o tom pitanju”, kazao je Arifi, a prenosi Unmik u svom pres klipingu u petak.

To isto je pre nekoliko dana rekao i kosovski premijer Ramush Haradinaj.

On je protiveći se ideji Luftija Hazirija o razmeni teritorija rekao:

“Podela (Kosova) za mene znači rat, ja to kažem bez oklevanja i rizično je da se govori o podeli”, rekao je Haradinaj, govoreći o pitanju razmene teritorija za Televiziju Dukađini.

(Kliker.info-AJB)

27.07.2018.

NOVI AMBASADOR SAD-A U BiH JE "ERIC NELSON"

ZATRAŽEN AGREMAN: Ambasadoricu SAD-a u BiH Maureen Cormack naslijedit će Eric Nelson

Američka administracija zatražila je od Bosne i Hercegovine agreman za novog ambasadora Erica Nelsona koji će naslijediti Maureen Cormack na dužnosti ambasadora SAD-a u BiH, doznaje Večernji list od izvora bliskih State Departmentu.

............................

ZATRAŽEN AGREMAN: Ambasadoricu SAD-a u BiH Maureen Cormack naslijedit će Eric Nelson

..........................
Eric Nelson, djelatnik Više službe za vanjske poslove, u rangu savjetnika, imenovan je za zamjenika izvršnog tajnika i direktora Izvršnog ureda Izvršnog tajništva 2. juna 2015. godine.
 
Nelson je prethodno obnašao dužnost ravnatelja Ureda diplomacije u Odjelu za upravljanje izvorima informiranja, zamjenika šefa misije u Costa Rici te generalnog konzula u Munchenu. Od kada se pridružio Službi za vanjske poslove 1990. godine, također je obnašao dužnosti u Islamabadu, Milanu, Meksiko Cityju, Frankfurtu, Santo Domingu, kao i u Washingtonu, u Odjelu za administraciju.
 
Godine 2014. Feedscoop magazin ga je proglasio jednim od četrnaest lidera - vizionara u polju federalne informacijske tehnologije, navodi se u bh. izdanju Večernjeg lista.
 
Nelson je karijeru počeo u javnoj službi kao dragovoljac u mirovnim snagama u Liberiji. Od 2013. do 2014. bio je član 21. seminara Centra za međunarodne studije MIT-a (Massachusetts Institute of Technology). Diplomirao je kemijski inženjering na sveučilištu Rice te magistrirao poslovnu administraciju na sveučilištu Texas u Austinu.
27.07.2018.

,,MEIN RS"

„MEIN RS“: Sarajevski sedmičnik prikazao Dodika kao Hitlera, SNSD na aparatima...

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je kako je naslovnica skandalozna i sramna


...............................
Image result for milorad dodik i dragan covic karikature

................................
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for dragan covic i milorad dodik karikature
Image result for DRAGAN COVIC I MILORAD DODIK KAUBOJI
...........................

Sarajevski sedmičnik „Stav“ objavio je novi broj sa naslovnicom Milorada Dodika, gdje je predstavljen kao sa brkovima nacističkog lidera Adolfa Hitlera.

 

Naslovnica je popraćena naslovom: „Mein RS po uzoru na Hitlerov Mein Kampf“.

 


Iz zvaničnih novinarskih udruženja još uvijek nisu stigla reagovanja, osim Vijeća za štampu BiH, čija će se Žalbena komisija na sjednici 3.augusta očitovati po ovom pitanju.

Reagovao je SNSD, čiji je portparol Radovan Kovačević izjavio kako je naslovnica skandalozna i sramna.

 

(Buka/SB)  

 

27.07.2018.

KO U BOSNI I HERCEGOVINI PRIPREMA NOVI RAT

27.07.2018.

VJERICA ZLO ZLA I PRAVEDNIK LAZAR

Vjerica Zlo Zla i Pravednik Lazar

Vjerica Zlo Zla i Pravednik Lazar
...........................

Vjerica Radeta. Pod stegom zastave na kojoj je mrtvačka glava, paradira srpskom skupštinom. Truje svetinu maloumnim izjavama. Lazar Manojlović, pokojni učitelj. Spasilac Bošnjaka. Sa lentom na grudima Pravednik. Dva sveta. U jednom.

Čitam umrla Hatidža Mehmedović, ko će je sahraniti muž ili sinovi, napisala je na tviter nalogu Vjerica Radeta, poslanica Srpske radikalne stranke i podpredsednica srpskog parlamenta, a povodom smrti predsednice Udruženja majke Srebrenice. Zadrigla nedotupavna Šešeljeva nevesta cereka se nad mrtvom Hatidžom koja je u srebreničkoj klaonici izgubila najbližu svojtu sinove, muža, brata…

Nije džabe ova žena čije je prezime Zlo Zla, zagrljena sa kolenom Vojislava Šešelja, “ingenioznim” rušiteljem humanističke vertikale. Milosnica je, kao prava bogobojažljiva pravoslavka primila naforu iz krvavih ruku fašističkog patrijarha. Sa takvom indulgencijom uknjižila je još jedno “dobro delo” u korist dogme da u srpskom Lebensraumu nema mesta za nesrpsku krv. U Srpskoj radikalnoj stranci, Šešeljevoj jazbini, niko ništa ne radi bez njegovog miga. Osokoljen ravnodušnošću većine parlamentaraca, Vučićevih naprednjaka, kojima očigledno ne smrdi njegov trag upisan u hašku knjigu zločina, ponekad dozvoljava svojim veštičijim kurtizanama da i one puste neki otrov u etar i tako zagade vasionu nečoveštvom. Ovog puta to je učinila Vjerica Radeta. Monstruoznom izjavom povodom smrti Hatidže Mehmedović.

Iz tog beogradskog nukleusa zla i mržnje, uvek kad svet i Bosna i Hercegovina, podsećaju na genocid u Srebrenici, stigla je nedavno i izjava Milomira Marića, urednika Happy televizije: “Svaki put kad TV prenosi, kad dođu strani gosti, oni donose mrtve, ko zna odakle, i sahranjuju ih u Srebrenici”. Medijski epigon zlobe izrekao je to pred gostima kao što su Šešelj i Vinko Pandurević, haaški osuđenik. A kad ta “reagens” izjava prepliva Drinu, onda sledi i reakcija, pa Rajko Vasić, blizak četničkim vlastima Republike Srpske, napiše: “Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sledeću priliku”.

lazar manojlovic

foto: Giorgio Perlasca

Vreme kao matematika našeg trajanja nedavno je stavilo tačku i na život Lazara Manojlovića, učitelja. Srbina koji je spašavao komšije Muslimane iz logora Batkovići kod Bijeljine. Zbog tih gestova dobio je međunarodno priznanje Pravednik sveta. Za vasionu pravedni Lazar, za sunarodnike proteran iz sećanja. Kao i Žene u Crnom, žigosan kao crna srpska ovca. Baš kao i Čedomir Petrović, glumac, reditelj i kolumnista. Lica sa poternica ispisanih u mračnim odajama savremenih inkvizitora. Nemam mira ni u javi ni u snu, govorio je pravedni Lazar. Vidim te verske zveri. Pokolj. Susrećem te ljudske aveti. Na ulici, na novinskim stranama, TV kanalima… Šetaju. Na slobodi. I tvorce politike zla crnomantijaše, koji su to zlo javno blagosiljali. U ime boga. Boga Marsa i Aresa…. Sa jevanđeljem u ruci blagosiljali su ubice. Uzvikujući bog čuva Srbe, idemo na Brčko, Srebrenicu… Lazar Manojlović, učitelj kazivao je istinu, najljudskiju lekciju. I zbog toga utamničen u sećanjima zločinaca kao izrod i izdajnik.

Vjerica Radeta. Pod stegom zastave na kojoj je mrtvačka glava, paradira srpskom skupštinom. Truje svetinu maloumnim izjavama. Lazar Manojlović, pokojni učitelj. Spasilac Bošnjaka. Sa lentom na grudima Pravednik. Dva sveta. U jednom.

27.07.2018.

NEMOJTE SE LJUTITI, NEGO IM POMOZITE: "ONI IMAJU KOMLEKS MANJE VRIJEDNOSTI, KAKO BI VAMA BILO?"

NEMOJTE SE LJUTITI, NEGO IM POMOZITE: "Oni imaju kompleks manje vrijednosti, kako bi vama bilo?"

Povodom dočeka selektora nogometne reprezentacije Hrvatske Zlatka Dalića u Livnu, na svom Facebook profilu osvrt je napisao Sergej Sergio Šotrić. Njegov komentar prenosimo u nastavku:

...........................
NEMOJTE SE LJUTITI, NEGO IM POMOZITE: 'Oni imaju kompleks manje vrijednosti, kako bi vama bilo?'

...............................

Poštovani, u utorak su ljudi u Livnu, u državi Bosni i Hercegovini, oduševljeno mahali državnim zastavama susjedne države, a posebno zadovoljstvo su iskazivali mašući ratnom zastavom pravosnažno presuđene (od strane suda UN) zločinacke tvorevine takozv. Herceg-Bosne (ovu zastavu iz petnjih žila pokušavaju predstaviti kao takozv. zastavu hrvatskog naroda u BiH), a pri tom nije viđena ni jedna oficijelna državna zastava Bosne i Hercegovine.

 

Mogu da razumijem, da se mnogi od vas osjećaju isprovociranim zbog ove (psihološke) pojave, ali ipak bih vas zamolio da pokušate razumjeti ovu ljudsku devijaciju.

 

Naime, vi morate da shvatite da se radi o klasičnom kompleksu manje vrijednosti. Nije ispravno ljutiti se na ljude, koji imaju komplekse, a pogotovo nije ispravno biti ljut na ljude, koji imaju jedan od najgorih kompleksa - kompleks manje vrijednosti.

 

Treba da se upitate, kako bi vama bilo?
Kako bi se vi osjećali, da tuđe volite više nego svoje?
Kako bi vama bilo, da vam je ljepše u susjedstvu, nego u rođenoj kuci?
Kako bi se vi osjećali, da meritorni sud Ujedinjenih Nacija pravosnažno presudi, da su npr. vama dragi ljudi u stvari bili učesnici u Udruženom Zločinackom Poduhvatu, koji je imao sva obilježja fašizma?
Kako bi vama bilo, da vaše idole pravosnažno presude kao ratne zločince?
Kako bi vama bilo?
Pa naravno užasno!

 

Možda biste i vi pokušali, da lažete sami sebe, da bježite od ružne stvarnosti - možda biste i vi počeli mahati nekim okrvavljenim ratnim zastavama...
Tezak je to kompleks - pretežak - razumite...

 

Zato, nemojte - prestanite više osuđivati ljude, koji imaju izražen kompleks manje vrijednosti.

Pomozite im!

 

Uhvatite ih za ruku i prevedite ih preko ulice na pješackom prelazu. Zagrlite ih, kada počnu divljati, pozovite ih na kafu kada im je teško, recite im, da je kompleks manje vrijednosti ipak izlječiv, recite im, da ih vi volite, bez obzira što su tako mali, recite im da ih razumijete i da bi se i vi isto osjećali, da bi i vama bilo užasno, da imate kompleks manje vrijednosti.

 

Piše: Sergio Šotrić

27.07.2018.

PROTESTI DEMOBILISANIH BORACA U SARAJEVU

26.07.2018.

NERMIN NIKŠIĆ: INSTITUT VITALNOG NACIONALNOG INTERESA POTPUNO OBESMIŠLJEN

NIKŠIĆ RAZOČARAN ISHODOM SJEDNICE: Institut vitalnog nacionalnog interesa potpuno obesmišljen

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić smatra da je današnjim potezom HDZ-a i SNSD-a na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH institut vitalnog nacionalnog interesa potpuno obesmišljen.

........................
NIKŠIĆ RAZOČARAN ISHODOM SJEDNICE: Institut vitalnog nacionalnog interesa potpuno obesmišljen

........................

- Umjesto da se koristi za ono za što je namijenjen, postao je mehanizam blokade kompletnog parlamentarnog sistema. Time su HDZ i SNSD dali najbolji argument za ukidanje ovakvog etnokratskog političkog sistema. Hvala im na tome - navodi Nikšić u pisanoj izjavi za medije.

 

Poručuje, kako kaže, SDA-u da kad "već ništa drugo nisu u stanju uraditi, onda upute izvinjenje svim građanima koji žele normalnu BiH, jer su izabrali SNSD-ovog Dragu Puzigaću koji je danas zajedno sa HDZ-ovom Lidijom Bradarom sahranio demokratsku volju građana".

 

-Izbor Puzigaće im je, vjerovatno, jedna od najvećih grešaka od Dejtona do danas.Da su podržali prijedlog zakona o izbornim jedinicama u decembru prošle godine, sve ove blokade mogle su biti prevaziđene. Sada je to gotovo pa nemoguće. Jedino rješenje ostaje potpuni poraz ovakvih politika na izborima u oktobru- smatra Nikšić.

 

Na kraju izjave poručuje kako je rješenje krize sada u rukama građana.

 

-Svaki je glas važan i svaki glas može odlučiti hoće li ovo zaista biti zemlja svih nas ili će ostati zemlja zarobljena interesima političkih slijepaca i bezobraznika- napisao je Nikšić.

 

 

(Fena/SB)

/////////////////////////////////////

KOMŠIĆ SE ZAHVALIO ČOVIĆU: "Sami ste delegitimizirali princip tzv. legitimnog predstavljanja"!

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić prokomentirao je na svome Facebook profilu HDZ-ovu zloupotrebu mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Komšić je istakao da su iz HDZ-a stiteći Puzigaću u potpunosti delegitimizirali njihov osnovni politički princip tzv.legitimno predstavljanje.

............................

KOMŠIĆ SE ZAHVALIO ČOVIĆU: 'Sami ste delegitimizirali princip tzv. legitimnog predstavljanja'!

........................

"Hvala HDZ-u i Draganu Čoviću što su podrškom Dragi Puzigaći u potpunosti i definitivno delegitimizirali njihov osnovni politički princip tzv.legitimno predstavljanje.

 

Ako je Puzigaća za HDZ i Čovića vitalni nacionalni interes a jeste, jer jasno je da su interesi Milorada Dodika i SNSD-a ujedno i interesi HDZ-a, ako je dakle Puzigaća za HDZ legitiman zaštitnik hrvatskih a u suštini

 

Čovićevih interesa, otkuda to da ja nisam legitiman? Neka HDZ-u i Čoviću Dodika i Puzigaće, nek se dobro skupa drže i ne puštaju, u prirodnom su zagrljaju, samo neka više nikome ne sole pamet sa tom legitimnošću. Kada je njima u interesu i Srbin može zastupati Hrvatske interese, kao što i zaista može svaki zvaničnik da zastupa interese svih građana, ali im je sporno kad se neko kandiduje i računa na glasove i Srba i Hrvata i Bošnjaka i svih građana neovisno od nacionalne pripadnosti. Onda u HDZ-u kukaju i plaču da ih se majorizira. Ne majoriziram vas ja gospodo iz HDZ-a, od danas vas majorizira Drago Puzigaća," napisao je Komšić.

26.07.2018.

ŽELJKO KOMŠIĆ: "BiH JE NA UDARU SNAGA KOJE NE MISLE DOBRO - IZNUTRA I IZVANA"

KOMŠIĆ O SVOM KONCEPTU: "BiH je na udaru snaga koje joj ne misle dobro - iznutra i izvana"

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je u četvrtak kako se koncept njegovog političkog angažmana temelji na očuvanju i izgradnji države Bosne i Hercegovine u kojoj će svi kao pojedinci biti jednako zaštićeni.

.........................
KOMŠIĆ O SVOM KONCEPTU: 'BiH je na udaru snaga koje joj ne misle dobro - iznutra i izvana'

..................................

- Vjerujem u koncept koji podrazumijeva da država, administracija, propisi, počevši od Ustava trebaju štititi nas kao pojedince, nas kao ljude i naše dostojanstvo. Kada to zaštitite, zaštitili ste sve što je sadržano u nama kao pojedincima - kazao je Komšić u izjavi za medije, datoj prije razgovora sa mladima, koji se pod nazivom "Kafa sa …predsjedničkim kandidatom", realiziraju u Sarajevu u organizaciji Instituta za razvoj mladih KULT, a u sklopu serije susreta s kandidatima za člana Predsjedništva BiH uoči predstojećih Općih izbora u BiH.

 

Komšić podsjeća da je naša zemlja, nažalost, i dalje na udaru snaga koje joj ne misle dobro - iznutra i izvana, kao i da je 'na sceni' ista matrica nekih politika i projekata iz susjednih zemalja koje su demonstrirale kontinuitet djelovanja na podjeli BiH, navodeći da su se samo, uslijed proteka vremena, promijenili protagonisti tih i takvih nastojanja.

 

- Nažalost mi živimo u zemlji čiji ministri i zastupnici brane interese drugih država - kazao je kandidat Demokratske fronte za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, podcrtavajući opasnosti koje vrebaju iz „neke vrste socijalnog, društvenog, pa i političkog omeđivanja i to na etničkoj osnovi, a što onemogućava funkcioniranje države BiH“.

 

Izlaz iz postojećeg stanja vidi u djelovanju ličnim primjerom i beskompromisnoj borbi za interese BiH kao cjeline, kao i okupljanju snaga kojima je 'na srcu' jedinstvena BiH, te artikuliranju jasnih stavova i ustrajavanju na konceptu funkcionalne države kako bi se stalo ukraj podjelama i dosljedno sankcioniralo svako, pa i najmanje vaninstitucionalno i neustavno djelovanje i to na način da niko ne može biti iznad zakona.

U osvrtu na ključne elemente koji BiH vode ka progresu, Komšić ističe značaj pravosudne i reforme javne uprave, dovodeći to u kontekst evroatlantskih integracija i stvaranja poslovnog okruženja za značajnija ulaganja u privredni razvoj, "a što, između ostalog, podrazumijeva odlučnu i beskompromisnu borbu protiv korupcije".

 

- Ako hoćete evropsku priču u BiH ne treba izmišljati 'toplu vodu', nego treba uzeti ono što oni imaju, a što se pokazalo kao dobro iskustvo u organizaciji državnog aparata i svim drugim segmentima - poručio je Komšić, naglašavajući da državni aparat mora biti efikasniji i sigurniji, te djelovati u skladu sa zakonom.

Komšić je bio član Predsjedništva BiH u dva uzastopna mandata i to od 2006. godine do 2014. godine, a obnašao je i više drugih funkcija u vlasti. Osnivač je i predsjednik Demokratske fronte, te bivši visoki dužnosnik i potpredsjednik SDP-a BiH, a trenutno je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

 

Kako je Feni kazala Katarina Vučković iz Instituta za razvoj mladih KULT, danas je ova organizacija po četvrti put upriličila 'Kafu sa …kandidatima za Predsjedništvo BiH', a u sklopu ciklusa razgovora koji će biti nastavljen u septembru.

 

Dodala je da koncept koji Institut njeguje već duži period podrazumijeva razgovor s istaknutim ličnostima, u konkretnom slučaju s predsjedničkim kandidatima, i to s fokusom na položaj mladih u BiH i ključna pitanja za koja su oni zainteresirani, počevši od njihove pa