Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.06.2018.

PRIORITETI AMERICKE POLITIKE U BiH: JACANJE DRZAVNIH INSITUCIJA I PRIBLIZAVANJE NATO PAKTU!


PRIORITETI AMERIČKE POLITIKE U BIH: Jačanje državnih institucija i približavanje NATO paktu!

Predsjednik East-West Institute, Cameron Munter, rekao je jučer u razgovoru za beogradski Danas da je aktuelna administracija Donalda Trumpa prihvatila preporuke iz analize ovog Instituta vezane za BiH. "Slobodna Bosna" došla je u posjed analize pod nazivom "Vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu – politički recept za američku diplomatiju", na osovu koje otkriva ključne tačke novog angažmana SAD-a u BiH.


...............
PRIORITETI AMERIČKE POLITIKE U BIH: Jačanje državnih institucija i približavanje NATO paktu!
........................
..............

Predsjednik East-West Institute, Cameron Munter, rekao je jučer u razgovoru za beogradski dnevnik Danas da su SAD i predsjednik Donald Trump zainteresirani za stabilan Zapadni Balkan, te da je Bosna i Hercegovina „najveći potencijalni rizik u ovoj regiji“.

 

Munter je u intervjuu za Danas rekao da je BiH u velikoj opasnosti zbog čudne strukture napravljene sporazumom u Daytonu.

 

"Sposobnost vlade da ispuni potrebe naroda je pod znakom pitanja. Pitanje je izbornog zakona, posebno izbora. Tako da smo mi zabrinuti, ali ne samo za BiH. Jer ako BiH 'bude nokautirana' to će utjecati na sve, posebno na Srbiju i Republiku Srpsku", kazao je Munter.

 

Cameron Munter je naglasio da u studiji East-West Institute "Vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu – politički recept za američku diplomatiju", kao rješenje nudi se podrška sporazumu koji je dostižan i pomoć političkim liderima da uvjere svoje narode da će imati koristi od tog sporazuma i da je evropska budućnost pred njima.

 

Munter je rekao da je izvještaj East-West Instituta privukao veliku pažnju aktuelne američke administracije te da bi u izvjesnom smislu mogao poslužiti kao platforma za novi aggažman SAD-a ucijeloj regiji i u BiH.

 

U nastaku teksta pročitajte koje su ključne preporuke East-West Institute aktuelnoj amerčkoj administraciji.

 

Ovaj Institut smatra da BiH treba biti „hitan prioritet 2018. godine“ te da SAD zajedno s EU-om trebaju potaknuti čelnike bh. stranaka na pregovore o novom Izbornom zakonu.

 

„Ako ne uspiju postići dogovor, visoki predstavnik treba iskoristiti svoje ovlasti za intervenciju, uključivanje izrade i donošenja zakona u ime bosanskohercegovačkih subjekata“ - stoji su analizi East-West instituta.

Ocjenjujući kako je BiH glavni prioritet regije zapadnog Balkana, u analizi se navodi kako treba razmotriti i mogućnost uvođenja sankcija za one koji opstruiraju rješavanje Izbornog zakona.

 

Ovaj Institut sugerira američki  vlastima i institucijama EU-a da se nakon izbora snažnije usredotoče na pojednostavljenje daytonskih institucija.

 

- Daytonski sporazum iz 1995. godine okončao je nasilje u BiH mješavinom sile i diplomatije. To je stvorilo višenacionalnu državu, ali je ustvari zamrznulo i institucionaliziralo etničke podjele zemlje. Od tada se pokazalo nemogućim reformirati bosanskohercegovačke institucije ili osigurati efikasnu vlast u zemlji - navodi se u analizi East-West Instituta.

 

Autori analize su uvjereni kako je potrebno redizajnirati institucije, demokratizirati društvo i učvrstiti državu, tako da se izbjegnu crni scenariji.

 

- BiH riskira postati propala država. Kriminal i korupcija su zastrašujući. Ozbiljna šok-ekonomska kriza, nacionalno motivirano nasilje ili karizmatične vođe koji izazivaju nacionalističke osjećaje mogli bi pokrenuti unutrašnji sukob. Predstojeći izbori, u nedostatku Izbornog zakona, pružaju potencijalnu platformu za takav šok - upozoravaju.

 

Institut zagovara jačanje veza s NATO savezom, uprkos protivljenju Republike Srpske, Srbije i Rusije takvom ishodu.

 

- Solidarna suradnja s NATO-om treba biti prioritet. U tu svrhu NATO bi trebao razmotriti postojeće prepreke povećanim vezama, uključujući insistiranje na tome da BiH registrira pesektivu vojnu imovinu. Mogući su različiti kompromisi, kao što je zahtijevanje pretvaranja ovih baza u nevojnu javnu upotrebu - stoji u analizi.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76995791

Powered by Blogger.ba