Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

26.06.2018.

DEVET ČLANICA EU FORMIRAT ĆE ZAJEDNIČKE VOJNE SNAGE ZA INTERVENCIJE1?

Migrantska kriza pogurala Macronov prijedlog : Devet članica EU formirat će zajedničke vojne snage za intervencije !?


Ministri odbrane devet članica Evropske unije prihvatili su  prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se formiraju zajedničke Evropske vojne snage za intervencije.

Pismo o namjerama potpisali su ministri odbrane Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Belgije, Danske, Holandije, Estonije, Španije i Portugalije, prenio je Politiko.

Ideju o formiranju zajedničkih snaga Macron je iznio u septembru prošle godine u govoru koji je održao na Sorboni, a zamišljeno je da to budu trupe koje bi mogle u veoma kratkom roku da intervenišu u krizama do kojih bi eventualno došlo na evropskim granicama.

Cilj je da se naše oružane snage međusobno upoznaju i da djeluju zajedno. Zahvaljujući razmjeni vojnog osoblja i zajedničkim vježbama stvorićemo evropsku strategiju. Bićemo u stanju da anticipiramo krize i da odgovorimo brzo i efikasno, izjavila je ministarka odbrane Francuske Florence Parly.

Ova inicijativa nije povezana sa Evropskim odbrambenim paktom (PESCO) u koji su uključene sve članice Evropske unije, osim Velike Britanije.

(Kliker.info)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74145962

Powered by Blogger.ba