Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

26.06.2018.

DžEVAD ADžEM: NACIONALNI LIDERI DA DAJU OSTAVKE, NEĆEMO DA ODGAJAMO DJECU ZA RAT!

Dževad Adžem u Predstavničkom domu FBiH : Nacionalni lideri da daju ostavke, nećemo da odgajamo djecu za rat!Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije, danas je boravila u posjeti Parlamentu Federacije BiH, a tim povodom je u Zastupničkom domu održana i tematska sjednica ‘Izazovi i perspektive Federacije BiH u evropskim integracijama’.

Sjednici je prisustvovao i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark.

U diskusiji su učestvovali poslanici Predstavničkog doma, a jedno od najupečatljivijih obraćanja imao je zastupnik DF-a Dževad Adžem, a koja je na kraju popraćena aplauzom.

– Apsolutno je kontraproduktivno govoriti ovom narodu da BiH ispunjava svoje međunarodne obaveze i da je na dobrom putu ka Evropskoj uniji. Nisam za termin ulaska BiH u EU, nismo mi na Marsu. Mi jesmo u Evropskoj uniji nama treba akreditacija zakonodavstva vladavine prava i socijalne osjetljivosti. Znači, gdje to mi možemo ući. Paradigma o tome da ulazimo u EU, Bože moj ko da smo na rogu Afrike pa će nas neko transportirati da dođemo u EU. S druge strane EU je postojala prije same Evropske unije. BiH jeste eklantanat primjer EU – multikonfesionalna, multinacionalna, socijalno osjetljiva sa izrađenim dobrim obrazovnim i zdravstvenim sistemom do 1991. godine.

Nažalost, pred očima EU zvaničnika, od 1991. na dalje desio se i kulturološki i politički, ljudski i svaki drugi kolaps integralne svijesti kada govorimo o Evropi. Na granicama EU silovane su majke, žene i sestre iz sva tri konstitutivna naroda. Na granici Eu je nastala takva klaonica u kojoj ni djeca od tri do pet godina nisu bila sačuvana. I sad ćemo reći da je to prošlost. Najgore što BiH i danas, kada govorimo da smo na putu euroatlantskih integracija, živi u prošlosti.
Veliku odgovornost, gotovo krucijalnu snosi međunarodna politika.

Međunarodna politika koja nudeći BiH evropski put svesrdno podržava jedan drugi koncept u BiH, nezabilježen u Evropi. A, to je vladavina etnokratije. Kad kažemo vladavina etnokratije to znači vraćanje u Srednji vijek. To da vam je bitna historija, kultura i religija kao da globalizacija sa sobom ne nosi kompresiju prostora i vremena i ne traži trgovinsku, robnu razmjenu, društvo znanja, emancipacije građanske, ljudske i svake druge slobode.

Kako je moguće da EU, izvinjavam se ako će me neko pogrešno shvatiti, izašao sam iz strašnog rata niko mi u ovoj državi ne smeta, osim prodaje magle da smo evropska zemlje. Nema svijeta i Evrope bez granica, bez svijesti bez granica. Kada vidimo Evropu, bodljikave žice, stradanja izbjeglica, koja smo vidjeli u Srebrenici, zar je to Evropa. Kad kažete da smo blizu EU nemojte da se lažemo. BiH, ako će gospodin Wigemark iskreno da kaže na začelju svih zbivanja.

Nema nas na političkoj mapi Evrope. Nema nas jer EU dozvoljava etnonacionalnim liderima da naprave etnokratski sistem u BiH, a to znači da ako nisi Srbin, Hrvat ili Bošnjak nema ti života u ovoj državi. 17 nacionalnih manjina i ostali vode se kao zaostali u našoj zemlji. EU je prihvatila naš Ustav koji je poražavajući, diskriminirajući za građane i mi ga moramo promijeniti.

Ne može vladavina prava na kojoj počiva EU, a to je na vladavini prava i prava pojedinca u BiH reći ne vladavina etniciteta a iz njih ćemo izvući pojedinca. Kako li je Bože biti Rom, kako li je biti Čović da je u bošnjačkom entitetu.
Ako govorite o politici u ovoj strategiji za Zapadni Balkan sve je rečeno. Rečeno je da je ovo zemlja korupcije. Nosioci korupcije su iz izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u ovoj zemlji. Kome to nije jasno, pa to piše u vašem ekspozeu.
Kažete da smo zemlja koja ima perspektive u ekonomskom razvoju.

Nemamo, jer smo zemlja koja imamo nepokrivenost izvoza uvozom za više od 6 milijardi. Volio bih da je vaš pritisak na zvaničnike u BiH na obrazovanju. Zar moramo biti na repu zbivanja. Nema prosperiteta bez obrazovanja.

Pita gospodin Osmanović kako zadržati mlade ljude, tako što će nacionalni lideri dati ostavke. Tako što ja ne želim odgajati svoje dijete za novi rat. Pa, ko je spreman odgajati svoje dijete za mogući rat svakih 50 godina. Prvo nam pomozite gospođo Fajon, ja vas pratim i uvažavam vaš rad, da uđemo u NATO pakt. Ulazak u EU je sam po sebi.

Ovoj državi fali sigurnost, a nakon toga sve drugo. Nismo mi toliko nepismeni, u vašim kancelarijama rade najsposobnija djeca ove zemlje na koju ste sigurno ponosni, ali zato u javnim administracijama i upravama rade politički podobni i najnesposobniji, zato i ne možemo da provedemo reforme na koje smo pristali da provedemo u ovoj zemlji – kazao je Adžem što je propraćeno aplauzom kolega iz poslaničkih klupa, ali i novinara.

(Kliker.info-NAP)

26.06.2018.

UPRKOS BOJKOTU HDZ-A; FEDERALNI PARLAMENT USVOJIO ZAKLJUCKE O EUROATLANSKIM INTEGRACIJAMA

UPRKOS BOJKOTU HDZ-a: Federalni parlament usvojio zaključke o euroatlanskim integracijama

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončao je tematsku sjednicu o izazovima i perspektivama Federacije BiH na evropskom putu usvajanjem tri zaključka, kojim je ovaj dom dao punu podršku BiH na njenom putu ka evropskim integracijama i punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

..............
UPRKOS BOJKOTU HDZ-a: Federalni parlament usvojio zaključke o euroatlanskim integracijama
.........

.................

.............

Drugim zaključkom Predstavnički dom se obavezao da će dati puni doprinos u zakonodavnom procesu za donošenje potrebnih zakona i drugih akata na nivou Federacije, a koji se odnose na evropski put BiH.

 

Zaključeno je i to da će Predstavnički dom formirati poseban Odjel za evropske integracije koji će biti zadužen za praćenje evropskih procesa i IPA projekata u okviru ovog doma, a kojeg će sačinjavati stručni kadar iz oblasti evropskih integracija.

 

Na sjednici su poslanici pozicije i opozicije uglavnom istakli da je u Federaciji učinjen napredak u procesima evropskih integracija, ali i potcrtali da je taj napredak slabijeg intenziteta zbog predizborne kampanje.

 

- Dosta je toga urađeno, ali naravno nismo u potpunosti zadovoljni jer nismo ostvarili sve ono što smo htjeli. Predizborna kampanja je prerano krenula, te su politička djelovanja stranaka unutar koalicije doprinijela da taj proces koji je zaista bio u zamahu sada bude usporen - kazala je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

 

U kontekstu realnog napretka u preuzimanju pravnih, ekonomskih i političkih stečevina EU ravnatelj Ureda Vlade FBiH za evropske integracije Vjekoslav Čamber naglasio je da su u Federaciji u proteklom periodu usvojeni značajni reformski zakoni poput Zakona o radu, Zakona o PIO, Zakona o energetskoj efikasnosti. Pored toga su, dodaje, pokrenute i aktivnosti na uspostavljanju Registra parafiskalnih nameta pri Federalnom ministarstvu finansija, Registra administrativnih procedura u Generalnom sekretarijatu Vlade.

 

- Vlada se angažirala i na aktivnostima u pogledu ponovnog pokretanja privatizacije i pojednostavljenja registracije gospodarskih subjekata u FBiH, što su svakako bile preporuke Evropske komisije - kazao je Čamber.

 

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović, pored očekivanja da će u naredna tri mjeseca sve institucije odgovoriti na dodatna pitanja Evropske komisije, ukazao je na činjenicu da je došlo do pada opredijeljenosti građana za EU.  

 

- Razlog za to je nedostatak razumijevanja procesa koji je jako težak i bolan, to jest rezova koji su veoma teški. Za građane je proces nerazumljiv, odnosno razumiju samo benefite - konstatovao je Dilberović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić izrazio je zahvalnost što se poslanicima obratilla poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, istaknuvši da je ona dokazani prijatelj BiH.

 

Tom prilikom, Fajon je navela da je BiH prebrzo ušla u predizbornu kampanju, izgubila dragocjeno vrijeme. Zato su, po njenom mišljenju, BiH potrebni lideri koji su spremni na saradnju i kompromise.

 

Izrazila je žaljenje što poslanici Kluba HDZ-HSN u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nisu prisustvovali tematskoj sjednici, jer "kada razgovaramo o evropskom putu trebamo razgovarati svi zajedno".

 

- Sjednici ne prisustvuju poslanici Kluba HDZ-HNS-a, ne zato što nisu opredijeljeni za Evropsku uniju i NATO, već što je došlo do preglasavanja kada se usvajao zakon o izbornim jedinicima u Predstavničkom domu - rekao je potpredsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bošković novinarima uoči sjednice.

 

On je sa dopremijerkom i federalnom ministricom finansija Jelkom Milićević, predstavnicima oba doma Parlamenta FBiH i međunarodne zajednice učestvovao na sastanku sa zastupnicom Evropskog parlamenta Tanjom Fajon, koji je održan uoči tematske sjednice o izazovima i perspektivama Federacije na evropskom putu.  

 

Sastanku, kao i sjednici, prisustvovao je specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je poručio da neke od narednih aktivnosti uključuju dostavljanje odgovora na oko 600 dodatnih pitanja Evropske komisije.

26.06.2018.

ZELJKO KOMSIC: ,,USTASKO-CETNICKA IDEOLOGIJA IZ SRBIJE I HRVATSKE PRIHVACENA U BiH MORA..."

ŽELJKO KOMŠIĆ: „Ustaško-četnička ideologija iz Srbije i Hrvatske prihvaćena u BiH mora...“

Predsjednik DF-a je ocijenio da Aleksandar Vučić krajnje licemjerno poručuje da podržava teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, dok istovremeno podržava i četničku ideologiju Milorada Dodika

..............
ŽELJKO KOMŠIĆ: 'Ustaško-četnička ideologija iz Srbije i Hrvatske prihvaćena u BiH mora...' - 1
......
................
/////////////////////////

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić izjavio je da zvanična politika Hrvatske i Srbije, HDZ i SNS, vrlo jasno i nedvosmisleno propagiraju ustaško-četničku ideologiju.

 

On je u intervjuu agenciji Patria rekao da je na političkoj sceni tih zemalja opasna revitalizacija ustaško-četničkog režima i zločinaca iz tog vremena. Istakao je da to nije problem samo za te zemlje, i građane koji žive u njima, već je, kako je rekao, vrlo jasna i živa opasnost za cijelu Evropu, koja mora biti zaustavljena.

 

„Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je posjetila Argentinu gdje je, tokom susreta s tamošnjim predsjednikom Mauricijem Macrijem izjavila: 'Nakon Drugog svjetskog rata mnogi su Hrvati u Argentini pronašli slobodu u kojoj su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine'. Ko su oni o kojima govori predsjednica Grabar-Kitarović? Nakon sloma nacizma u Drugom svjetskom ratu, u Argentinu su pobjegli ustaški predvodnici poput Ante Pavelića i Eugena Dide Kvaternika, koje moderna Evropa danas osuđuje i prezire“, kazao je Komšić. 

 

Predsjednik DF-a je podsjetio da ugledni historičari već neko vrijeme upozoravaju da se u Hrvatskoj sprovodi revitalizacija ustaške države, odnosno, kako je rekao, ukazuju na to da postoje udruženja koja otvoreno negiraju Jasenovac, ali da je aktuelna vlast u Hrvatskoj cinična prema takvim upozorenjima. Komšić se osvrnuo i na nedavni članak svjetske agencije Associated Press (AP), u kojem se navodi da je Hrvatska jedna od zemalja, u centru Evrope, u kojoj je zabilježen rast ekstremne desnice. 

 

„Dakle, politika HDZ-a dovela je do toga da svjetski mediji u vrlo negativnom kontekstu etiketiraju Hrvatsku i njene građane“, kaže Komšić. 

 

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je rekao da se opasne stvari dešavaju i kod drugog susjeda Bosne i Hercegovine, u Srbiji, koja je odlukom suda u Beogradu 2015. rehabilitirala četničkog vojvodu Dražu Mihailovića. Preživjeli četnici u Srbiji danas imaju pravo na mjesečnu novčanu naknadu.

 

„Zahvaljujući politici Aleksandra Vučića presuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj je nedavno kupio vikendicu u Hrtkovcima u Vojvodini, odakle je devedesetih godina protjerao stotine nedužnih hrvatskih porodica. Izjavio je da se nije pokajao, te da bi isto uradio ponovo. Aleksandar Vučić nije učinio ništa da spriječi Šešeljevo orgijanje po Hrtkovcima, kao što nije učinio ništa da kazni Šešelja zbog paljenja zastave Republike Hrvatske u Skupštini Srbije“, rekao je Komšić.

 

Predsjednik DF-a je podsjetio i na to da i HDZ u Hrvatskoj i SNS u Srbiji i dalje odbacuju presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je politike tih zemalja iz devedesetih osudio za agresiju na Bosnu i Hercegovinu, te progone i ubistva hiljada građana te zemlje. Naprotiv, kako je rekao Komšić, „režimi iz Zagreba i Beograda i dalje pokazuju kakve su im aspiracije prema Bosni i Hercegovini“. 

 

„Slobodan Praljak i drugi s jedne kao i Radovan Karadžić iRatko Mladić s druge strane su za Kolindu Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića i dalje heroji. Potvrdili su to više puta tokom javnih nastupa. To nam govori da bi aktuelni ražimi ponovili krvavu prošlost“, smatra Komšić. 

 

On je rekao da ga naročito zabrinjava jer su, kritikova je, "nazadne politike iz Zagreba i Beograda prihvaćene i od strane njihovih sestrinskih stranaka u Bosni i Hercegovini, odnosno HDZ-a i SNSD-a." 

 

„I jedna i druga politička partija, ili njihovi predvodniciDragan Čović i Milorad Dodik, i dalje zagovaraju raspad Bosne i Hercegovine, negiraju žrtve, pokušavaju legalizirati etničko čišćenje, a sve vrijeme za to imaju podrške iz Beograda i Zagreba. Konačno, HDZ BiH i SNSD ne samo da negiraju žrtve proteklog rata, nego ih na svakom koraku omalovažavaju. U zapadnom dijelu Mostara su ulice ustaša poput Mile Budaka i Jure Francetića. U bh. entitetu Republika Srpska su ulice, trgovi i škole koje nose imena presuđenih ratnih zločinaca poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića“, rekao je Komšić.

 

Predsjednik DF-a je ocijenio da Aleksandar Vučić krajnje licemjerno poručuje da podržava teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, dok istovremeno podržava i četničku ideologiju Milorada Dodika. Podsjetio je da čelnici HDZ-a iz Hrvatske istovremeno poručuju da podržavaju euro-atlantski put Bosne i Hercegovine, ali, ipak, potpuno kontradiktorno toj politici, podržavaju i Dragana Čovića i ovdašnji HDZ koji zagovara antieuropske vrijednosti, poput nove etničke podjele u BiH.

 

Takva politika Zagreba i Beograda prema BiH, ocjenio je Komšić, dovela je do toga da se i kod Bošnjaka javljaju desničarske struje, kao odgovor na retrogradne politike iz susjedstva. Podsjetio je da se među određenim grupama u Sarajevu nedavno ponovo aktualizirala priča da se Titova ulica u centru grada preimenuje u ulicu Alije Izetbegovića, čemu se više puta suprotstavio i sam Alija Izetbegović, pa čak i tokom trajanja agresije na BiH.

 

Komšić smatra da jedini ispravan odgovor na retrogradne politike u BiH i izvan nje, odnosno, kako je poručio, jedino moguće rješenje za opstanak Bosne i Hercegovine, za njega jedinog i vjekovnog ognjišta svim njenim građanima, je pobjeda probosanskih stranaka i odbacivanje bilo kakvih fašističkih ideologija i izvana i iznutra same BiH.

 

(NAP)

26.06.2018.

RADOMIRU ŠUŠNJARU, OPTUŽENOM ZA "ŽIVU LOMAČU" , ODREĐEN PRITVOR

DJELIMIČNO PRIHVAĆEN PRIJEDLOG TUŽILAŠTVA: Radomiru Šušnjaru, optuženom za "živu lomaču", određen pritvor

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora, u predmetu Radomir Šušnjar, sudija za prethodno saslušanje Suda Bosne i Hercegovine djelimično je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i optuženom Radomiru Šušnjaru, dana 25.06.2018. godine, odredio pritvor.


...............
DJELIMIČNO PRIHVAĆEN PRIJEDLOG TUŽILAŠTVA: Radomiru Šušnjaru, optuženom za 'živu lomaču', određen pritvor
.............

........
..............
Pritvor je određen iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a) i b) ZKP BiH, a može trajati najduže 2 (dvije) godine od dana lišenja slobode optuženog, odnosno najkasnije do 24.06.2020. godine ili do drugačije odluke Suda. Istovremeno je van snage stavljeno rješenje Suda BiH od 13.11.2013. godine kojim je, tada osumnjičenom Radomiru Šušnjaru, određena mjera pritvora.
 
Sud BiH je, dana 13.11.2013. godine, na prijedlog Tužilaštva BiH donio rješenje kojim je, tada osumnjičenom, Radomiru Šušnjaru određen pritvor u trajanju od mjesec dana i naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice. Optuženi je, po navedenoj naredbi Suda BiH, u postupku ekstradicije iz Republike Francuske, predat organima BiH dana 24.06.2018.godine.
 
Radomir Šušnjar optužen je da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ), u vezi sa članom 22. istog zakona.
26.06.2018.

DEVET ČLANICA EU FORMIRAT ĆE ZAJEDNIČKE VOJNE SNAGE ZA INTERVENCIJE1?

Migrantska kriza pogurala Macronov prijedlog : Devet članica EU formirat će zajedničke vojne snage za intervencije !?


Ministri odbrane devet članica Evropske unije prihvatili su  prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se formiraju zajedničke Evropske vojne snage za intervencije.

Pismo o namjerama potpisali su ministri odbrane Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Belgije, Danske, Holandije, Estonije, Španije i Portugalije, prenio je Politiko.

Ideju o formiranju zajedničkih snaga Macron je iznio u septembru prošle godine u govoru koji je održao na Sorboni, a zamišljeno je da to budu trupe koje bi mogle u veoma kratkom roku da intervenišu u krizama do kojih bi eventualno došlo na evropskim granicama.

Cilj je da se naše oružane snage međusobno upoznaju i da djeluju zajedno. Zahvaljujući razmjeni vojnog osoblja i zajedničkim vježbama stvorićemo evropsku strategiju. Bićemo u stanju da anticipiramo krize i da odgovorimo brzo i efikasno, izjavila je ministarka odbrane Francuske Florence Parly.

Ova inicijativa nije povezana sa Evropskim odbrambenim paktom (PESCO) u koji su uključene sve članice Evropske unije, osim Velike Britanije.

(Kliker.info)

26.06.2018.

ŽARKO PAPIĆ: HDZ PROSIPA SILU SPRAM EU, TO JE POLITIČKA EGZEKUCIJA

ŽARKO PAPIĆ UPOZORAVA: HDZ prosipa silu spram EU, to je politička egzekucija

Mislim da je ovaj bojkot nerazumljiva i katastrofalna greška od strane HDZ-a. Prvo, povod, odnosno takozvano preglasavanje u Zastupničkom domu ne postoji, jer se u Zastupničkom domu ne glasa po nacionalnoj osnovi, za što postoji Dom naroda, a sa druge strane predstavnici Evropske unije nemaju nikakve veze sa glasanjem u Zastupničkom domu, kazao je za Vijesti.ba politički analitičar Žarko Papić govoreći o bojkotu sjednice federalnog paralementa od strane zastupnika HDZ-a i HDZ-a 1990 a na kojoj su se obratili zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, kao i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.


...................
ŽARKO PAPIĆ UPOZORAVA: HDZ prosipa silu spram EU, to je politička egzekucija
................
.................
...................
"Ovo je na neki način prosipanje sile spram Evropske unije i Evropske komisije, a dozvoljavam sebi da to povežem sa informacijom od prije dva dana da ti tri hrvatska kantona zajednički formiraju predstavništvo u Briselu, što je pokušaj formiranja tzv. trećeg entiteta u Briselu. To je već institucionalizacija trećeg entiteta, ili ako već ne može u BiH, hajde da se proba u Briselu.Tako da sve zajedno mislim da je HDZ na veoma lošem putu da riješi bilo koje ozbiljno pitanje položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. O tome pitanju se može razgovarati ali oni to rade na najgori mogući način i vrše na neki način političku vrstu egzekucije hrvatskog subjekta", rekao je Papić za Vijesti.ba.

On se osvrnuo i na stav zastupnika HDZ 1990 koji su također bojkotovali sjednicu kazavši da se HDZ 1990 nalazi u neobranom grožđu, pokušavaju da naprave nekakav odmah od HDZ-a ali taj odmak nikada nije odlučan, i po principu; nismo mi kao vi ali istovremeno mi jesmo i kao vi.

"Moram reći da me čudne izjave Diane Zelenike, koja u sedmici dana, daje izjavu koja je korektna da ne kažem probosanska, da bi zatim povodom zakona o Izbornim jedinicama zauzela suprotnu poziciju", rekao je Papić.

S tim u vezi napomenuo je da je Zakon o izbornim jednicama i broju mandata kojeg je predložilo pet stranaka optimalno rješenje za komplikacije koje je greškom napravio Ustavni sud BIH.

"Tako da mi politika koja dolazi iz HNS-a liči na Slobodana Miloševića koji je htio sve i na kraju nije dobio ništa", dadao je.

Komentirajući poziv Tanje Fajon koja je izrazila žaljenje zbog današanjeg HDZ-ovog bojkota te istakla kako su u BiH potrebni lideri koji su spremni na kompromis, Papić je naveo da po njegovom mišljenju do izbora slijedi haos u kojem će se koristiti sva institucionalna i vanistitucionalna sredstva.

On smatra da je Evropskoj komisiji stalo da se riješi problem u BiH, međutim ako neko poput HDZ-a uporno ne dozvoljava da se riješi problem, definitivno će Evropska komisija prema tome morati da počne mijenati stav.

"Šta to sad konkretno znači? Ne mislim da će oni njih sada staviti na neku crnu listu, ali da oni preuzimaju sada veliku odgovornost, odnosno krivicu za nerješavanje problema i otvaranje prostora ta sve moguće manipulacije to je jasno, a da ne govorimo o postizbornom procesu. Dakle, odgovorni su za stvaranje te situacije. Usvajanjem Zakona o izbornim jedinicama našlo bi se uslovno rečeno privremeno rješenje. Sve je počelo katastrofalnom odlukom Ustavnog suda koji nije poštovao mišljenje Venencijanske komsije ni OHR-a, a zašto niko ne smije da kaže da je Ustavni sud kriv, to stvarno ne razumijem", zaključio je Papić.
26.06.2018.

PANCIC: ALEKSANDAR VUCIC I 'POLITIKA FUDBALA'

26.06.2018.

FIFA KAZNILA 3 SVAJCARSKA IGRACA, SRPSKI SAVEZ I SELEKTORA

FIFA KAZNILA 3 SVAJCARSKA IGRACA, SRPSKI SAVEZ I SELEKTORA..............
...........Džerdan Šaćiri na utakmici Srbija - Švajcarska na kojoj je dao drugi go za Švajcarsku

Đerdan Šaćiri, reprezentativac Švajcarske

Svetska fudbalska federacija (FIFA) danas je novčano kaznila reprezentativce Švajcarske Granita Džaku, Džerdana Šaćirija i Stefana Lihtštajnera.

Džaka i Šaćiri će platiti po 10 hiljada jer su gestikulirali rukama prikazujućidvoglavog orla na utakmici sa Srbijom na Svetskom prvenstvu u Rusiji, koju je švajcarska reprezentacija dobila sa 2:1,dok je njihov saigrač Stefan Lihštajner sankcionisan sa 5.000 jer se pridružio proslavi, prenosi AP.

Džaka i Šaćiri su poreklom sa Kosova, koje je 2008. proglasilo nezavisnost a koju Srbija ne priznaje.

Disciplinska komisija FIFA je mogla da ih suspenduje na dve utakmice jer su provocirali posle golova koje su dali u pobedi nad Srbijom, podseća američka agencija.

To znači da će sva trojica moći da igraju za Švajcarsku u predstojećoj utakmici sa Kostarikom, odlučujućom u borbi za osminu finala.

Fudbalski savez Srbije (FSS) moraće da plati 54.000 švajcarskih franaka zbog nesportskog ponašanja navijača na utakmici sa Švajcarskom.

FSS je kažnjen zbog isticanja diskriminacionih transparenata i ubacivanja predmeta u teren.

Takođe, predsednik FSS Slaviša Kokeza i selektor reprezentacije Mladen Krstajić platiće po 5.000 švajcarskih franaka zbog izjava posle utakmice u kojima su kritikovali suđenje.

AP podseća da su obe reprezentacije nastojale uoči u meča u petak da minimiziraju uticaj političkog faktora. Šaćiri je postavio fotografiju na Instagramu sa svojim kopačkama, jednu sa švajcarskom a drugu sa kosovskom zastavom.

26.06.2018.

KRIK NESRETNOG OCA

KRIK NESRETNOG OCA: "David je 17. marta izašao iz kuće, na sebi je imao gaće, a u grobu nema gaće, a nema ih ni u tužilaštvu kao krunski dokaz..."

– Jakna, čizma, i čarape i dusk, sve je bilo vrijednije od gaća – rekao je večeras Davor Dragičević, te se zapitao kako je moguće da nema gaća.KRIK NESRETNOG OCA: 'David je 17. marta izašao iz kuće, na sebi je imao gaće, a u grobu nema gaće, a nema ih ni u tužilaštvu kao krunski dokaz...'

Banjalučani su se i 92. put okupili na Trgu Krajine da daju podršku

Davoru Dragičeviću, ocu čiji je sin David je stradao pod još nerasvijetljenim okolnostima. Tražeći istinu i pravdu, Davor ističe da je u toku drugi montirani proces ubistva njegovog sina.

 

– Pokušavaju ga prikazati kao lopova i samoubicu. Dobili su nalaze u krvi, u kojima sada nema droge LSD,  što su ranije tvrdili. David je 17. marta izašao iz kuće oko 19 časova, na sebi je imao gaće, a u grobu nema gaće, a nema ih ni u tužilaštvu kao krunski dokaz svirepog mučenja, zlostavljanja i ubijanja mog djeteta, našeg Davida – kaže Davor.

 

On je upitao nadležne: “Zašto ste uzeli gaće?”

 

– Jakna, čizma, i čarape i dusk, sve je bilo vrijednije od gaća – rekao je večeras Davor Dragičević, te se zapitao kako je moguće da nema gaća.

 

Davor je još jednom ponovio da su saučesnici i ubice Davida Dragičevića Đorđe Rađen, Darko Ilić, Željko Karan, Dalibor Vrećo, Dragan Lukač.

alt

Foto: Valentina Mišljenović

 

-Samo me tužite, nećete još dugo, nije vam još puno preostalo – poručio je Davor.

Ponovo je pozvao ljude na miran i dostojanstven veliki skup Pravda za Davida 7.jula ove godine.

-Okupimo se da pokažemo da smo ljudi koji žele samo istinu i pravdu – poručio je otac pokojnog Davida sa Trga Krajine.

Zahvalio je medijima koji svakodnevno izvještavaju o skupu, kao i organizatorima skupa u Minhenu i svima koji su mu tamo dali podršku.

– Pošto oni ne rade svoj posao, radićemo ga mi. Ne bi me čudilo da večeras ili sutra postanem britanski obavještajac. Ako se to dogodi bar će za pet minuta biti rijepeno ubistvo. Kako smo našli našeg psa Lunu u januaru, tako ćemo naći sve vas, naručioce, egzekutore, saučesnike, ja Davor i grupa Pravda za Davida – dodao je  Davor, te pita nadležne zašto su im dvije riječi tako teške.

– Oni su sotone, mi smo ljudi. Pozivam pripadnike MUP-a časne i poštene, ne znam čega se više boje i da li im treba više ta uniforma koju su neki drugi oskrnavili. Pozivam takve da izađu i kažu ono što i ptice na grani znaju, ko je i zašto ubio Davida Dragičevića. Odgovorno tvrdim da je moj sin otet, držan, maltretiran, silovan, ubijen i na kraju položen u kanalizaciju – rekao je Dragičević.

Tokom skupa izvođenje pjesme Klinac u getu prisutni su pozdravili visoko uzdignutim pesnicama

26.06.2018.

ZLATKO DIZDAREVIC : VELIKI I MALI
//////////////////////////////////////////////////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932988

Powered by Blogger.ba