Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.06.2018.

OPTUZENIKA ZA 'ZIVU LOMACU' U VISEGRADU CEKA SUDJENJE U BiH

25.06.2018.

ZAPADNI MEDIJI: TURSKA JE NAPRAVILA AUTORITARAN IZBOR

25.06.2018.

RAIF DIZDAREVIC: MOSKVA NIJE ODUSTALA OD PRETENZIJA NA BALKAN

25.06.2018.

NERMIN NIKSIC: ,,ZABRINJAVA DA HRVATSKA POMAZE DRAGANU COVICU U OSNIVANJU PARADIPLOMATSKE MREZE"

Nikšić o Čovićevoj najavi : „Zabrinjava da Hrvatska pomaže Čoviću u osnivanju paradiplomatske mreže“


Najavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da će otvoriti predstavništva “hrvatskih kantona” u Briselu predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić ocijenio je kao, kako je rekao, nastavak slabljenja institucija Bosne i Hercegovine.

“Zaista bi iznenađenje bilo da Čović uradi nešto da jača institucije BiH i radi u korist svih građana”, rekao je Nikšić agenciji Patria, iako, podsjeća, Čović se upravo na to obavezao kada je polagao zakletvu kao član Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je otvaranje predstavništva u Briselu koje će predstavljati kantone iz FBiH u kojima živi većinsko hrvatsko stanovnišvo.

Čović je posebno zahvalio premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću i gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću ističući da su preko svojih ureda u Briselu pomogli da se riješe administrativni problemi za otvaranje zajedničkog ureda iz BiH u sjedištu Europske unije.

Čović je podsjetio da Hrvatska, iako punopravna članica EU, ima veći broj županijskih predstavništava u Briselu.

Nikšić ističe kako ga posebno zabrinjava da posljednje Čovićeve aktivnosti imaju podršku zvaničnih vlasti Republike Hrvatske.

“Očito je da Čoviću i HDZ nije dovoljno što su im SDA i SNSD osigurali kantonalni veto u mehanizmu koordinacije sa EU pa sad hoće da ima samostalnu paradiplomatsku mrežu”, rekao je Nikšić.

“Naravno da ovo predstavlja pokušaj osnivanja nekakve diplomatske mreže trećeg entiteta”, dodao je.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH smatra kako “neće biti ništa ni od trećeg entiteta, pa tako neće biti ništa ni od te nekakve diplomatske mreže.”

“Siguran sam da će građani u oktobru ovakve politike ne samo poslati u opoziciju, već u prošlost kojoj pripadaju”, istakao je Nikšić.

25.06.2018.

AKADEMIK FILIPOVIC: "COVICEV POTEZ JE ANTIDRZAVNI AKT PO INSTRUKCIJI ZAGREBA"!

AKADEMIK FILIPOVIĆ: "Čovićev potez je antidržavni akt po instrukciji Zagreba"!

Ugledni akademik Muhamed Filipović najavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića o skorom otvaranju zajedničkog predstavništva nekoliko bh. kantona u Briselu okarakterisao je antidržavnim aktom i pokušajem da se obnovi funkcija Herceg-Bosne.


...........
AKADEMIK FILIPOVIĆ: 'Čovićev potez je antidržavni akt po instrukciji Zagreba'! - 1
............
..............
.............

Ukoliko Čović priznaje da nekoliko bh. kantona čine regiju, naglašava

Filipović, onda je riječ o jednom napretku u odnosu na ideju o hrvatskoj državi u BiH.

 
- To je besmisleno i radi se o imitaciji i vjerovatno podršci praksi koju je već uveo onaj iz Laktaša (Milorad Dodik, op.a.), koji se također u međunarodnom prostoru ponaša kao nekakav zaseban subdržavni element koji tendira ka stvaranju države - kazao je akademik Filipović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
Podsjeća da u međunarodnoj politici isključivu nadležnost imaju Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH.
 
- Ovakav Čovićev potez apsolutno je antidržavni i za to bi se trebao pobrinuti javni tužilac - ocijenio je Filipović.
 
Napominje da BiH u Briselu već ima svoje predstavništvo, preko kojeg svi bh. kantoni mogu promovirati vlastite interese.
 
- Međutim, odavno je Čović pokazao sklonost da se ponaša kao nekakav zaseban faktor u međunarodnoj politici, apartno od državne strukture i institucija u kojima učestvuje. Pa, on je kao član Predsjedništva išao da lobira protiv institucija sopstvene države - dodaje Filipović.
 
Međutim, nastavlja, pošto Čović ne vodi računa o pravnoj logici, ali i logici uopće, "nego se ponaša onako kako dobije instrukcije iz Zagreba, sasvim je normalno da povuče kontraproduktivne poteze".
 
- To što Čović želi i pokušava neće unaprijediti položaj Hrvata, niti njihovu ulogu i značenje za EU, jer je EU zainteresirana za državu BiH - rekao je Filipović, dodajući da i predsjednik RS Milorad Dodik "isto tako hoda po svijetu i ponaša se kao zastupnik neke države koja želi da lobira za priznavanje zasebnog statusa".
 
Filipović je kratko prokomentarisao i učestale tvrdnje Čovića da je Bosna i Hercegovina njegova domovina:
 
"Što rek'o jedan poznati 'prijatelj naših naroda' - Milošević: 'Malo morgen'"

25.06.2018.

FARSA OD SUDJENJA: BEOGRADSKO SUDJENJE ZA ZLOCINE U SREBRENICI

FARSA OD SUĐENJA: Beogradsko suđenje za zločine u Srebrenici, koji u optužnici nisu bili ni kvalifikovani kao genocid, raspada se...

... zbog stalnog odlaganja, neaktivnosti tužilaštva i odustajanja zaštićenih svjedoka uslijed prijetnji koje dobivaju


Piše: Dejan Kožul

Prije godinu i pol dana, u tekstu pod naslovom „Ratni zločin umesto genocida“, najavili smo u Novostima početak najznačajnijeg suđenja za ratne zločine pred Višim sudom u Beogradu, najznačajnijeg jer se radi o Srebrenici. Osmorica pripadnika Specijalne brigade Vojske Republike Srpske optužena su za smrt 1313 Bošnjaka koji su pronađeni na nekoliko lokacija na području Bosne i Hercegovine (Glogova, Ravnice, Hangar Kravica, Zeleni Jadar, Zalazje, Pusmulići, Blječeva i Budak). Sama optužnica nije kvalifikovala ovaj zločin kao genocid, ali to nakon godinu i pol dana ničega gotovo da više nije ni važno.

 

Prvo je suđenje odlagano jer se odbrana žalila što joj nije dostavljen spisak zaštićenih svjedoka. Zatim je sve opet odloženo jer Tužilaštvo za ratne zločine nije imalo svog prvog čovjeka, a kad je to sve riješeno i kad je na čelo Tužilaštva došla Snežana Stanojković, morala je pisati novu optužnicu. Na kraju, pribjeglo se i konačnom rješenju - na svakom od prethodnih pet ročišta (a ako računamo da su zakazivana po dva dana zaredom, moglo bi se reći i da ih je bilo deset) po jedan od optuženih nije se pojavljivao. Dovoljno, čak i bez medicinske dokumentacije, da sutkinja koja vodi proces odloži saslušanja jer se nisu stvorile pretpostavke.

 

A onda se desio i maj prošle godine, kad je jedan od osmorice optuženih, Dragomir Parović, priznao krivicu, a usput je i ostale prozvao za zločine. Od tog trenutka do danas Parović se više nije pojavljivao. Zakazivana su ročišta, u posljednja dva mjeseca čak tri, a kako je njegov advokat objasnio, Parović je pokušao samoubistvo tako što je prerezao sebi vene i od tada se nalazi u psihijatrijskoj ustanovi.

 

- Ovo je farsa od suđenja - rekao nam je nakon posljednjeg propalog saslušanja Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH, te naglasio da su se od Parovićevog priznanja i Sud i Tužilaštvo uključili u odbranu optuženih „sa ciljem da se ovaj postupak oduži i da izgubi smisao“.

 

- Ovo je već treće ročište kako Parović nedostaje. Tužilaštvo nije pokrenulo niti jednu inicijativu, iako smo mi još prošli put tražili da razdvoje postupak jer njega nema, niti će dolaziti. Očito je da će biti proglašen neuračunljivim. Tužilaštvo očito ne želi pokrenuti bilo kakvo pitanje. Razvlači se, i mi više ne vidimo smisla da dolazimo i da ovaj postupak traje ovako kako traje - dodaje Tahirović.

 

Na tom posljednjem neodržanom saslušanju sutkinja je po treći put pitala da li Tužilaštvo ima neki prijedlog, nakon što je konstatovano opet izuzeće Parovića, a Miroljub Vitorović, koji uz Bruna Vekarića čini tandem Tužilaštva za ratne zločine, samo je mirno rekao da nemaju nikakav prijedlog. I tako treći put zaredom.

 

Novost u ovom slučaju je odustajanje jednog od zaštićenih svjedoka. Svjedok koji je predstavljen kao broj 301 naveo je da je zbog bolesti koja je nastala uslijed prijetnji zbog odluke da svjedoči, a među onima koji su mu prijetili navode se i pojedini advokati, morao da se povuče.

 

- Mi već duže vrijeme imamo informaciju da se vrši užasan pritisak na trojicu zaštićenih svjedoka pod pseudonimima. Znali smo da će ovaj odustati. Čuli smo da postoji informacija da neki od advokata vrše pritisak. Pretpostavljamo da su to advokati odbrane - skeptičan je Tahirović.

 

Uvjeren je da se, kad dođe vrijeme, niko od zaštićenih svjedoka neće pojaviti na suđenju zbog pritiska koji se na njih vrši. I sjetimo se opet našeg teksta koji spominjemo na početku ove priče. Tada smo čak pozvali Tužilaštvo da ubrza proces kako do sličnog scenarija ne bi došlo, prisjećajući se kako je to radio Ramuš Haradinaj, ali i kako je svjedok zločina srpskih snaga na Kosovu izbačen iz programa zaštite svjedoka nakon tvrdnje da zaštićene svjedoke štite isti oni koji su te zločine činili.

 

- Mislim da se ovo namjerno radi - započinje nam svoju ispovijest Kada Hotić iz udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa.

 

- Ako znaju da nemaju sve elemente koji su im potrebni za proces, što ga zakazuju? Zašto su izašli danas na sud? Znali su da nema tog čovjeka. Ne mogu da vjerujem da tužioci sa sudijama nemaju kontakta. Nisu oni odvojeni - razočarano kaže Kada Hotić, pa pita ključnu stvar.

 

- Zašto se sudi ovim ljudima u Srbiji kad su oni iz Bosne? Oni su tamo počinili zločin. Zašto njih Srbija štiti? Što Srbija uopšte ima da se miješa u Bosnu kad kobajagi, na procesu po tužbi BiH protiv Srbije, Srbija nije učestvovala ni u kakvom zločinu. Šta se Srbija uopšte miješa u proces suđenja u BiH? Zašto grli one koji su osumnjičeni za zločin? Zašto ih štiti, zašto ih ne isporuči? Koliko god smatramo da su sudovi nezavisni, mi se varamo. Sud je u vladavini politike - zaključuje Kada Hotić.

 

Osvrnula se i na rad tužilaca za koje misli da ne žele da rade svoj posao kako treba.

 

- Da li otežu, da vrijeme prođe i da se svi umorimo, da se to pusti kraju? Pa ovi ljudi nisu za malo optuženi. Identifikovano je u Kravici 1313 osoba. DNA analizom, a možda ima i onih koji se nisu mogli identifikovati. Među njima i moj brat, kome je glava odsječena i smrskane mu karlične kosti. Ni na jednoj kosti nema traga od metka. Očekivala sam neku pravdu, da će i ta Srbija, ako već nije učestvovala u ratu, makar procesuirati ono što je pobjeglo, ako već neće da ih vrati. Očekivala sam da će im suditi. A neće, bogami. Ovaj sud je sramota. Prije svega bi trebao biti sramota Srbije. Nije mi jasno da ova država plaća te ljude, taj sud. Kakva je to pravda? - pita se Kada Hotić na kraju, dodajući ipak da će i dalje dolaziti na suđenje.

- Mene nije sramota dolaziti, a oni neka se stide - zaključuje.

 

Naredno saslušanje zakazano je za 20. jula. Već je izvjesno da će i ovoga puta biti bez Dragomira Parovića, a veliko je pitanje i šta će biti sa preostalim zaštićenim svjedocima. Advokati njihova imena znaju. Tražili su ih na početku ove priče. To znači da ih znaju i ostali koje to zanima, a to opet znači da ih niko od prijetnji i pritisaka ne štiti. Pa ne bi bilo čudno ako bi odustali od svjedočenja. A kad svjedoka više ne bude, onda nema ni slučaja.

 

Sjetimo se na kraju opet odgovora tužioca Bruna Vekarića na naše pitanje zašto ovaj slučaj nije okarakterisan kao genocid: „Genocid je teško dokaziv i on se dokazuje na znatno višem komandnom nivou nego što je ovaj. Procena Tužilaštva je da ovaj slučaj kvalifikujemo kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva. I u Sarajevu je malo presuda za genocid. Srebrenica nije nešto na čemu bismo eksperimentisali. Ovo je izvesno i s obzirom na nivo odgovornosti ovo je adekvatno.“

 

(Portal Novosti)

 

25.06.2018.

ANER ZULJEVIC: "PREDSJEDNISTVO COVICEVE IDEOLOGIJE 20 GODINA FUNKCIONIRA U HAGU"

ŽULJEVIĆ O ČOVIĆEVOM PLANU: "Predstavništvo Čovićeve ideologije 20 godina funkcionira u Haagu, učinci i nisu baš..."

Povodom izjave Dragana Čovića o otvaranju predstavništva više kantona sa hrvatskom većinom u Briselu, oglasio se Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH.


.............
ŽULJEVIĆ O ČOVIĆEVOM PLANU: 'Predstavništvo Čovićeve ideologije 20 godina funkcionira u Haagu, učinci i nisu baš...'
.............
..............
.............

"Čović nema potrebu da takozvano predstavništvo nekoliko kantona pravi u Briselu. Predstavništvo te ideje sa njegovim najistaknutijim ambasadorima već skoro 20 godina funkcionira u Haagu. Na Čovićevu žalost, učinci baš i nisu najpovoljniji po njegovu politiku.

Za razliku od domaćih pravosudnih institucija, kojim se zna desiti da u putu zagube dokaze za kriminal onih koji vlastitim postupcima najviše sramote svoje narode, sud u Haagu vodi preciznu evidenciju dokaznih materijala. Stoga ne treba podsjećati Čovića kako je u ovom gradu prošlo predstavništvo ideologije koju zagovara", rekao je Žuljević.
 
Na kraju, Žuljević je zaključio da će Čovićevo predstavništvo "funkcionirati" negdje do 8. oktobra, kada će biti okončani izbori.
 
„Tada će biti okončana i priča o predstavništvu na jednak način kako je završila priča o tri televizijska kanala, priča o samoupravi, trećem entitetu, ekskluzivnom izboru člana Predsjedništva...Dakle, skončat će jednako kao i sve druge HDZ-ove predizborne nacionalističke bajke. Poslije izbora će ostati činjenica da Hrvati žive sve gore i sve masovnije napuštaju BiH što ih Čović više "brani" svojim bajkama, umjesto da se bavi realnim egzistencijalnim problemima koje je zajedno sa svojim partnerima u vlasti i prouzrokovao", zaključio je Žuljević.
25.06.2018.

GOSPODJA MINISTARKA

Gospođa ministarkaGospođa ministarka

///////////////////////////////

Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ima ondje gdje je ne bi smjelo biti, a nema ondje gdje bi trebala biti. Intervenirala je u demografsku politiku, što ne spada u njene ustavne ovlasti, a nije se oglasila u vezi skandaloznog uplitanja američkog ambasadora oko Agrokora, za što ima ovlasti

Tko zna postoji li na Pantovčaku gumb za gašenje Kolinde Grabar-Kitarović, ali ako i postoji, očito je blokiran, zapečaćen. Predsjednica je u upravo u furioznoj političkoj ofenzivi, u kojoj je ni blamirajući promašaji ne zaustavljaju, naprotiv, potiču je na nove juriše. No zine tu i tamo poneka praznina gdje je ne bi trebalo biti, tako da se u najnovije vrijeme za predsjednicu Republike može reći otprilike ovako. Ima je puno, pa i previše ondje gdje joj nije mjesto, a s druge strane premalo ondje gdje bi trebala biti prisutna. Idemo redom.

Ovih dana televizijska novinarka pitala ju je kako gleda na bijeg svog ‘prijatelja Mamića’ u Bosnu i Hercegovinu, na što je ona skamenjeno odgovorila da joj Mamić nije nikakav prijatelj, nisu se, veli, ni čuli ni vidjeli tri godine. Dobro, poslije je to spustila na ‘više od dvije godine’, ali je uvrijeđeno odbila komentirati Mamićev bijeg i njega osobno. Kao, ona s tim nema ništa. Tako se otprilike ponašaju djeca kada rukama pokrivaju oči. A to je, vidite, vraški zanimljivo, jer Mamić je i bez osječke presude i bijega u BiH jedan od glavnih poslovođa hrvatskog klijentelizma i lovljenja u mutnom, protiv čega predsjednica u posljednje vrijeme grmi, pa ipak, dopustila je da joj on organizira rođendane, uplaćuje izborne donacije i što sve ne. Ali čak i da uzmemo kako sve to nije istina, da su zli jezici sve to izmislili, ona bi Mamiću trebala posvetiti svu pažnju ovog svijeta, em zato što se radi o kriminalnom tipu koji je izronio iz srca sustava koji ona, kao, štiti od deformacija, em zato što se nju povezuje s time. To je, eto, prvo mjesto gdje predsjednice ima u golemim, pregolemim količinama, a ne bi je smjelo biti.

Drugo takvo mjesto je demografska politika, koja jeste ozbiljno pitanje, ali ga se baš zato ne bi smjelo histerizirati, kako ona čini zbog vlastite promidžbe, i to na način koji je isto toliko providan kao ovo s ne-prijateljem Mamićem. Ona zahtijeva iste mjere koje poduzima i Plenkovićeva vlada, ali za to traži više, puno više novca. Naravno, u skupljanju tog novca ne sudjeluje, kao što ne sudjeluje ni u kontroli njegovog trošenja, to jednostavno nije u njenoj ustavnoj nadležnosti. No očito bi htjela da joj se nadležnosti povećaju, nesvjesna, opet poput malog djeteta, da obećavanje nižih poreza nikako ne ide uz enormno povećanje porodiljnih naknada. Isto tako, htjela bi biti više prisutna i u Bruxellesu kada Hrvatska uskoro preuzme predsjedanje Evropskom unijom, što također sliči na kvadraturu kruga. Izjavila je naime da depopulaciji Hrvatske doprinosi sloboda kretanja, iako je to jedno od zaglavnih načela EU-a, a i Hrvatska je u toku pristupnih pregovora s pravom inzistirala na tome da se što prije uklone useljeničke kvote za hrvatske građane u evropskim zemljama (druga je stvar što sloboda kretanja ima manje veze s ljudskim pravima a više s interesima kapitala, ali, naravno, predsjednica se protiv toga ne usudi ništa zucnuti). Ima tu još nešto. Prošle godine se upadljivo uključila u napad Milijana Brkića na Milorada Pupovca, izjavivši da kome se u Hrvatskoj ne sviđa, može slobodno otići, a to prevedeno na svima poznati hrvatsko-srpski iz devedesetih može značiti samo jedno. Srbi mogu u kojem god hoće broju napustiti zemlju, a za Hrvate bi valjda trebalo uvesti restriktivne iseljeničke kvote kako bi se njihovo iseljavanje zaustavilo, ako ne i zabranilo. Ako bi se uz diskretnu predsjedničinu podršku još zabranio i pobačaj, kud ćeš veće sreće, jer uskoro nas ne bi bilo ispod četiri milijuna nego možda, hm-hm, i blizu pet. Ali tada na Pantovčaku zbilja ne bismo više željeli vidjeti ni naslikanu Grabar-Kitarović, jer to stvarno nije mjesto za nju, što će se, vjerujem, dodatno dokazati u nastavku ovog teksta. Sada naime prelazimo na ono gdje bi predsjednice itekako trebalo biti, ali nje nema pa nema. Kao da se skriva u šumi oko predsjedničke rezidencije.

Nedavno je američki ambasador u Hrvatskoj William Robert Kohorstdopustio sebi nečuvenu izjavu da u nagodbi oko Agrokora nikome ne bi trebalo dozvoliti više od deset posto vlasništva. Dakle, pozvao je hrvatske vlasti da prekrše famozni Lex Agrokor, koji je možda najgori zakon na svijetu, ali je i dalje zakon ove, a ne američke države i njeni najviši predstavnici, a to je i Grabar-Kitarović, trebali su smjesta poklopiti Kohortsa da se ne pača u stvari koje ga se ne tiču. No uvijek pričljiva predsjednica Republike ovaj je put zanijemjela kao zalivena, kao što je zanijemjela i manje pričljiva šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić. Grobna šutnja u duetu. Njih dvije ponijele su se dakle prema vitalnim državnim interesima otprilike kao granična policija koja bi naprasno samovoljno napustila hrvatske granice ili bi počela preko njih puštati muslimanske izbjeglice iz azijsko-afričkih zemalja. Istinabog, ovo drugo zapravo bi i bilo u interesu ove populacijski opustošene zemlje, ali kako Hrvatska i njene vlasti još nisu izašle iz faze ‘prežderavanja’ rodoljubljem (Siniša Labrović), to nikome ne pada na pamet (još im manje pada na pamet zapitati se kako to da je Hrvatica i Hrvata bilo više u vrijeme ‘hrvatožderskih’ komunista nego sada kada su na vlasti hrvatoeuforični HDZ i Katolička crkva). Grabar-Kitarović tu najmanje spada, pa ona je svojedobno prednjačila u zahtjevima da se na izbjeglice pošalje i vojsku. Jasno, krotko je prešutjela činjenicu da tih izbjeglica ne bi ni bilo da nije pogubne, u krajnjoj liniji i idiotske zamisli hrvatskog prijatelja i saveznika Sjedinjenih Država da se potpaljivanjem unutrašnjih pobuna i bombardiranjem može uvesti demokracija zapadnog tipa u zemlje Bliskog istoka i Magreba.

Dobro, da ne odemo predaleko, nije baš Grabar-Kitarović izumila podvijanje repa pred Amerikancima, a nisu u pravu ni oni koji misle da je bahato ponašanje ambasadora Kohorsta logično proizašlo iz isto tako bahate i arogantne vanjskopolitičke agende Donalda Trumpa. Jer istu takvu aroganciju gledali smo kod američkih (ali i ruskih) ambasadora i za vrijeme nobleskno uglađenog Baracka Obame, pa je gubernatorsko ponašanje američke strane u zapadnom dijelu ex-Jugoslavije, a ruske u istočnom, već postalo uhodana konstanta. Ovo samo znači da su države proizašle iz Jugoslavije spiskale kao zadnje raspikuće diplomatsku superiornost bivše države, koju možda najbolje opisuje to da je ona i kada je bila u dobrim, savezničkim odnosima s Amerikancima, rušila njihove vojne avione kada bi povrijedili njen zračni prostor. A kada je bila u dobrim, savezničkim odnosima s Rusima, oni su jedino od Jugoslavije morali tražiti dozvolu za ulazak Crvene armije na njeno tlo, drugdje bi ona umarširala kada je htjela i kako je htjela.

Eto, na ruševinama takve respektabilne vanjske politike sada gledamo sirotu Grabar-Kitarović kako sukreira podaničku politiku prema moćnicima u inozemstvu, iako joj Ustav daje ovlasti za nešto sasvim drugo. Ali se zato, kao u Nušićevoj ‘Gospođi ministarki’, gura onamo gdje joj Ustav takve ovlasti ne daje, i zato hrvatski državni vrh i izgleda ovako žalosno komično kako sada izgleda.

portalnovosti.com

25.06.2018.

RECEP TAYYIP ERDOGAN BIT CE NOVI I STARI PREDSJEDNIK TURSKE

Erdogan ostaje predsjednik Turske : Čestitke uputili Izetbegović, Vučić, Rama, Orban…

Recep Tayyip Erdogan bit će novi-stari predsjednik Turske. Nakon skoro 96 posto prebrojanih glasova, Erdgoan vodi sa 52,7 posto osvojenih glasova. Ukoliko se održi ovaj trend i Erdogan pobijedi sa više od 50 posto glasova, on će biti proglašen pobjednikom i neće biti potrebe za drugim krugom izbora.

Prema ovim podacima Erdoganov glavni protukandidat kandidat oporbe Muharrem Ince osvojio je 30,74 posto glasova. Na parlamentarnim izborima prebrojano je 95,4 posto glasova, a Narodna alijansa u kojoj se nalazi i Erdoganova Stranka pravde i razvoja vodi sa oko 54 posto glasova.

Inače, na ove prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore u Turskoj, na kojima je pravo glasa imalo skoro 60 miliona građana, izlaznost je iznosila čak 87 posto birača.

Čim je broj prebrojanih glasova na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj, a pobjede Recepa Tayyipa Erdogana i njegove Stranke pravde i razvoja (AKP) postale izgledne, počele su stizati i prve čestitke.

Erdoganu je prvi čestitao njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev koji je nazvao kolegu telefonom i poželio mu sreću u budućem radu.

Dvojica predsjednika su izrazili zajedničko uvjerenje da će “prijateljski i bratski odnosi dvije zemlje biti nastavljeni i dodatno jačani i u budućnosti”.

U međuvremenu su Erdoganu čestitali i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, makedonski predsjednik Đorge Ivanov, katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas te albanski premijer Edi Rama.

Izetbegović: Pobjeda koju slavi muslimanski svijet

“Vaša pobjeda i podrška koju ste dobili jasan je znak da je turski narod prepoznao da Republiku Tursku vodite u pravom smjeru”, poručio je Izetbegović.

“Turska je pod Vašim vodstvom doživjela nacionalnu i političku afirmaciju i izuzetan ekonomski uzlet, svrstavši se tamo gdje joj je i mjesto, u red svjetskih sila. Uvjeren sam da ćete nastaviti voditi Tursku na zadovoljstvo turskog naroda, ali i da ćete na vanjskom planu ostati dosljedni u borbi za prava obespravljenih”, dodao je.

Prema Izetbegoviću, Erdoganova “pobjeda se ne slavi samo u Turskoj, nego diljem muslimanskog svijeta”.

“Vaša pobjeda obradovala je i nas u Bosni i Hercegovini, jer turski narod i Vas lično smatramo velikim prijateljima naše zemlje. Ubijeđen sam da ćemo nastaviti razvijati naše prijateljske odnose na dobrobit obiju zemalja i naših naroda”, navodi Izetbegović.

Vučić: Odlučnost kao zaštitni znak

“Srbija daje veliki značaj istinskom prijateljstvu sa Turskom i posvećena je negovanju dobrih i čvrstih međusobnih odnosa. Nastavićemo da budemo pouzdan partner Turskoj i njenom liderstvu, koje je spremno da štiti i brani vrednosti i principe u više nego izazovnim vremenima”, naveo je Vučić.

Po njegovim riječima, Erdogan je “ostvario novu pobedu na putu napretka i blagostanja Turske i velike turske nacije”.

“Uveren sam da će odlučnost ostati zaštitni znak Vašeg liderstva u suočavanju sa budućim zadacima i izazovima”, rekao je Vučić u telefonskom razgovoru s Erdoganom.

Orban prvi iz EU čestitao

Mađarski premijer Viktor Orban prvi je čelnik jedne države članice Europske unije koji je uputio čestitku Erdoganu.

U Turskoj su održani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori.

Prema preliminarnim rezultatima, a nakon prebrojanih 95 posto glasova, vodi Erdogan s 53 posto osvojenih glasova.

Narodna alijansa, koju čine AKP i Stranka nacionalnog pokreta (MHP), vodi sa 55,3 posto osvojenih glasova u utrci za novi saziv parlamenta Turske.

(Kliker.info-agencije)

25.06.2018.

SPLITSKI FIZICAR ODERAO DRAGANA COVICA: "SRAMOTAN JE CIN DODIJELITI DOKTORAT POLITICARU KOJI JE NA KRIVOJ STRANI I PROSLOSTI I BUDUCNOSTI"!

SPLITSKI FIZIČAR ODERAO ČOVIĆA: "Sramotan je čin dodijeliti doktorat političaru koji je na krivoj strani i prošlosti i budućnosti"!

Ne stišavaju se negativne reakcije i komentari na dodjelu počasnog doktorata lideru HDZ-a BiH, Draganu Čoviću, a poslednji u nizu sličnih izrekao je jedan od najuglednijih hrvatskih načnika, Ivica Puljak.


.............
SPLITSKI FIZIČAR ODERAO ČOVIĆA: 'Sramotan je čin dodijeliti doktorat političaru koji je na krivoj strani i prošlosti i budućnosti'! - 1
..........Splitski fizičar Ivica Puljak, koji..........

///////////////////////////


 Splitski fizičar Ivica Puljak, koji se proslavio 2012. godine kada je vodio jedan od timova koji su otkrili Higgsov bozon, što je jedno od najvećih otkrića u fizici posljednjih decenija, žestoko je osudio dodjelu počanog doktorata lideru HDZ-a, Draganu Čoviću.

 

 

"To je najsramotniji čin u povijesti hrvatske države zadnjih 28 godina otkad je imamo. Iskreno govoreći, mene je sram zbog toga. Dodjela tog doktorata jednom političaru i to političaru koji je i na krivoj strani i budućnosti i prošlosti je izuzetno loša stvar za sveučilište", rekao je bez ustezanja slavni hrvatski naučnik Ivica Puljak.

 

Pojedini članovi Senata tvrde da je to politička odluka i da je time ugrožena autonomija sveučilišta, a Puljak upozorava i da je "rad zagrebačkog rektora Damira Borasa bio izuzetno loš i u prošlom i u ovom mandatu".

25.06.2018.

DRAGAN COVIC RADI PO UZORU NA MILORADA DODIKA, KANTONI SU ZA NJEGA PARADRZAVA U NASTAJANJU

KOMŠIĆ U CENTAR: "Čović radi po uzoru na Dodika, kantoni su za njega paradržava u nastajanju"

Ocijenio je da je posljednji potez Zagreba, i Dragana Čovića koji je samo izvođač radova na rušenju BiH, dio takve politike kontinuiteta..............
KOMŠIĆ U CENTAR: 'Čović radi po uzoru na Dodika, kantoni su za njega paradržava u nastajanju' - 1


.....
..........
...............


Povodom najave otvaranja paralelnih diplomatskih predstavništava BiH oglasio se predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić.

 

 

“Najavom otvaranja paralelnih diplomatskih predstavništava, i to predstavništava kantona za koje misli da će predstavljati okosnicu paradržave u nastajanju, Dragan Čović je još jednom pokazao da sve što radi, radi po uzoru na Milorada Dodika, svoga partnera u urušavanju države Bosne i Hercegovine. Ovim se na velika, a ne mala vrata, pokušava pripremiti teren za prihvatanje hrvatskih i bošnjačkih entiteta, tobože uz to i pod zastavom Evropske unije, što bi bio uvod u podjelu, prvo entiteta pa države”, naveo je Komšić.

 

Dodao je da ne postoje nikakvi ni hrvatski ni bošnjački entiteti u FBIH, pa kao takvi, dakle kao ekskluzivno hrvatski ili kao ekskluzivno bošnjački ne mogu biti predstavljeni u Briselu.

 

“Prema tome riječ je o klasičnoj zloupotrebi te mogućnosti kako bi se pridobila politička legitimacija za nešto drugo. Kako bi se pridobila legitimacija ne za bolje predstavljanje interesa svih građana koji žive na tim područjima, nego za bolje predstavljanje jedne politike koja van svake sumnje ima za cilj konačno razbijanje Bosne i Hercegovine. Kada se ta politika hvali podrškom Republike Hrvatske za zadnje aktivnosti, ona se zapravo hvali podrškom Hrvatske u namjeri razbijanja Bosne i Hercegovine. Nažalost, odnos Hrvatske prema BiH u posljednje vrijeme upravo je takav. U kontinuitetu zvanični Zagreb podriva integritet Bosne i Hercegovine kao države. Zagreb krši međunarodne konvencije na štetu BiH, kao i u slučaju Pelješkog mosta, otuđuje imovinu BiH u Hrvatskoj, upućuje apelacije ka Ustavnom sudu BiH i vrši pritisak s ciljem da bi promjenio pravno-politički karakter Federacije”, istakao je Komšić.

 

Ocijenio je da je posljednji potez Zagreba, i Dragana Čovića koji je samo izvođač radova na rušenju BiH, dio takve politike kontinuiteta.

 

“Takvoj politici se moramo suprotstaviti kao građani Bosne i Hercegovine. Ne pozivam Predsjedništvo niti preostale zvaničnike iz institucija BiH, na bilo kakvu reakciju. Njih je više besmisleno pozivati, jer po ne znam koji put neće uraditi ništa. Pozivam građane da otvore oči i da u institucije BiH uvedemo one koji na otvoreno podrivanje države BiH neće ni šutjeti ni sjediti skrštenih ruku”, zaključio je Komšić.

25.06.2018.

ERDOGAN PROGLASIO POBJEDU NA IZBORIMA U TURSKOJ

25.06.2018.

OPTUŽEN ZA 'ŽIVU LOMAČU' U VIŠEGRADU; FRANCUSKA IZRUČILA RADOMIRA ŠUŠNJARA

Optužen za ‘živu lomaču’ u Višegradu: Francuska izručila Radomira Šušnjara


Francuske vlasti udovoljile su zahtjevu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine te je iz Pariza izručen i predan bh. pravosuđu optuženi Radomir Šušnjar, zvani “Lalco”.

Šušnjar, rođen 1955. godine u Višegradu, tereti se za sudjelovanje u ratnom zločinu kada je u kući u Pionirskoj ulici, prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti s višegradskog područja.

Optuženi se dugo godina nalazio u Francuskoj gdje je lociran tokom istrage Tužiteljstva BiH, nakon čega je pokrenuta procedura za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

Optužnica protiv Radomira Šušnjara je podignuta krajem prošle godine, a u njoj se navodi da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Prema optužnici, on je zajedno s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija, sudjelovao u nezakonitom zatočenju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik u kuću u Pionirskoj ulici, nakon čega je kuća zapaljena.

Pucali na kuću da civili ne pobjegnu iz vatre

Optuženi i drugi pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija su, navodi se u optužnici, pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.

Događaj, poznat kao “živa lomača”, procesuiran je i u predmetima na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

“Tužiteljstvo BiH se zahvaljuje pravosudnim institucijama Republike Francuske na pomoći u lociranju i izručenju osumnjičenog, kao i svim policijskim agencijama koje su sudjelovale u procesu transporta i izručenja u BiH”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Navodi se i kako Tužiteljstvo BiH vodi istrage i traga za većim brojem osoba osumnjičenih za ratne zločine iz BiH, koje se nalaze u inozemstvu, u čemu ostvaruje suradnju s partnerskim agencijama u Europi i diljem svijeta.

(Kliker.info-AJB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940408

Powered by Blogger.ba