Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.06.2018.

ZAKON O IZBORNIM JEDINICAMA: MARINKO CAVARA NAJAVIO BLOKADU, PREDLAGACI TVRDE DA KRSI DEJTON I ZLOUPOTREBLJAVA POLOZAJ

ZAKON O IZBORNIM JEDINICAMA: Čavara najavio blokadu, predlagači tvrde da krši Dejton i zloupotrebljava položaj

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara najavio je da neće potpisati ukaz o proglašenju Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, čime će onemogućiti njegovo stupanje na snagu


On je u izjavi za N1 kazao da ovo zakonsko rješenje u sebi sadrži

negiranje odluke Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić", te negiranje Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma.

 

"Ja sam preuzimajući dužnost dao prisegu da ću poštivati Ustav, poštujući legitimitet i zakonitosti - ovaj zakon ne može doživjeti proglašenje, on znači negiranje institucija BiH", rekao je, između ostalog, Čavara.

 

Mogućnost da će aktuelni predsjednik FBiH blokirati Zakon nepotpisivanjem ukaza o njegovom proglašenju ranije su za Vijesti.ba komentarisali predstavnici stranaka predlagača ovog zakonskog rješenja. 

 

"Ako se to desi, Čavara bi time prekršio svoje ustavne ovlasti i to bi poprimilo jednu sasvim drugu dimenziju", smatra šef Kluba poslanika SDA u Parlamentu FBiH Ismet Osmanović.

 

Poslanik SDP-a BiH u federalnom Parlamentu Damir Mašić rekao je da je predsjednik FBiH dužan potpisati svaki akt koji je uredno prošao parlamentarnu proceduru i koji je u istovjetnom tekstu usvojen u parlamentarnoj proceduri.

 

"Niti Čavara, niti bilo koji pojedinac ma koju dužnost da obavlja, nema diskreciono pravo da procjenjuje šta se njemu sviđa ili ne, pa da to potpisuje ili ne potpisuje", poručio je Mašić.

 

Ukoliko, pak, Čavara ne potpiše, to će, prema Mašićevim riječima, predstavljati klasičnu zloupotrebu položaja, što je krivično djelo. 

 

"Takođe, takvo djelovanje, između ostalog, bilo bi i opstruisanje implementacije Dejtonskog sporazuma, jer se onemogućava funkcionisanje vlasti. S te strane, tu bi bilo posla za Tužilaštvo, ali i za visokog predstavnika. Vjerujem da je Čavara dovoljno razuman i pametan da se neće upustiti u takvu avanturu, jer u konačnici, on bi jedini bio žrtva i kolateral. Ne bi to bili ni HDZ BiH niti Dragan Čović, već bi Čavara lično odgovarao za takve svoje postupke", zaključio je Mašić. 

 

S druge strane, šef Kluba HDZ-ovih poslanika u Parlamentu FBiH Jozo Bagarić mišljenja je da su svi hrvatski politički zvaničnici dužni štititi interese naroda kojeg predstavljaju. 

 

Prema njegovim riječima, tvrdnje da je zakon u skladu sa Ustavnom BiH i presudom u slučaju "Ljubić", samo su tumačenja predlagača. 

 

"Ali odgovorne institucije će dati konačan sud o tome je li ustavan ili ne. Što se tiče mogućih mehanizama, to je za nas Hrvate iznimno bitno, i svi dužnosnici su dužni štititi interese hrvatskog naroda. Svi mogući pravni aspekti moraju biti zadovoljeni i svako na svojoj funkciji je dužan da, poštujući Ustav, štititi interese hrvatskog naroda", kazao je Bagarić.

 

(Vijesti.ba) 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76403437

Powered by Blogger.ba