Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

22.06.2018.

DOKTORI POVLACE POTPISE: TUZLANSKI LJEKARI DOBILI ONO STO SU TRAZILI

DOKTORI POVLAČE POTPISE: Tuzlanski ljekari dobili ono što su tražili

Problem reprezentativnosti riješen je na način da će Sindikat doktora i stomatologije TK crpiti svoja prava s federalnog nivoa, odnosno federalnog sindikata čiji su članovi, a čija je reprezentativnost priznata.Ljekari u Tuzlanskom kantonu okončat će generalni štrajk i odustati od najavljenog podnošenja otkaza nakon što su Vlada TK i Sindikat doktora medicine i stomatologije TK u vrijeme hitne sjednice Skupštine TK dogovorili kompromisno rješenje.

 

 

Problem reprezentativnosti riješen je na način da će Sindikat doktora i stomatologije TK crpiti svoja prava s federalnog nivoa, odnosno federalnog sindikata čiji su članovi, a čija je reprezentativnost priznata.

 

– Narednih dana krenut ćemo s aktivnostima koje trebaju rezultirati potpisivanjem kolektivnog ugovora sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije – kazao je dr. Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora, ističe kako su i Sindikat doktora medicine i stomatologije i Vlada TK popustili u svojim zahtjevima te da je to urodilo plodom.

 

– Ovim kompromisnim rješenjem zaustavili smo eventualni odlazak doktora iz ovog kantona. Naredne sedmice imat ćemo potpisan svoj kolektivni ugovor za djelatnost doktora medicine i stomatologije. Dakle, kolektivni ugovor koji smo mi ispregovarali i to je ono što smo tražili – kaže Admir Suljić.

 

 

Zastupnici u Skupštini TK jednoglasno su usvojili šest zaključaka koji se tiču rješenja ovog problema.

U prvom se traži od Vlade TK, Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja da preduzmu sve aktivnosti iz okvira svojih nadležnosti kako bi obezbijedili uslove za nesmetano ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu građana TK.

 

Parlamentu FBiH upućena je inicijativa za hitno davanje autentičnog tumačenja člana 124. Zakona o radu FBiH, a od Vlade FBiH i Parlamenta FBiH zatraženo je donošenje izmjena Zakona o radu u dijelu kojim se definišu uslovi za reprezentativnost sindikata.

 

Od Vrhovnog suda FBiH zatraženo je da uzme u prioritet predmet u postupku odlučivanja po zahtjevu Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije.

 

Od Vlade TK je zatraženo da kao privremeno rješenje, a do rješevanja pitanja reprezentativnosti, započne pregovore o pravima doktora medicine i stomatologije.

 

Također, traži se od nadležnih organa da na osnovu postojeće dokumentacije ispita eventualnu krivičnu odgovornost bilo kog sudionika u postupku priznavanja reprezentativnosti Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, te od Vlade FBiH da pokrene proceduru donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, a kako bi se obezbijedila finansijska sredstva za oblast zdravstva u TK.

22.06.2018.

WESS MITCHELL: "SAD SARADJUJE S EU OKO RJESENJA PROBLEMA U BiH..."

POMOĆNIK DRŽAVNOG SEKRETARA SAD-a OTKRIO PLAN ZA BALKAN: "SAD sarađuju s EU oko rješenja problema u BIH..."

Amerika i Evropa imaju zajednički interes da svijet bude slobodan, da Rusija odgovara za aneksiju Krima, da prestanu upotreba hemijskog oružja i nepoštene kineske trgovinske politike, rekao je Mitchell, prenosi Beta.Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Wess Mitchell izjavio je da SAD i Evropska unija kao zajednički cilj imaju reformisan Balkan na putu ka Uniji. 

Mitchell je juče u govoru u sjedištu fondacije Karnegi za Evropu u Briselu rekao da, uprkos razlikama u mišljenju između SAD i Evropske unije, postoje mnoga pitanja koja ujedinjuju saveznike, prenosi RSE.
 
Amerika i Evropa imaju zajednički interes da svijet bude slobodan, da Rusija odgovara za aneksiju Krima, da prestanu upotreba hemijskog oružja i nepoštene kineske trgovinske politike, rekao je Mitchell, prenosi Beta.
 
Među zajedničkim prioritetima, Mitchell je naveo i da "Balkan bude reformisan i na putu ka EU", kao i da Rusija ne može da energetski ucjenjuje Evropu.
 
On je naveo da SAD sarađuju s EU oko Srbije i Kosova, kao i Bosne i Hercegovine i da su američke diplomate "satima bile na telefonu" posredujući s evropskim kolegama, između Atine i Skoplja u odlučujućim trenucima pregovora o rješavanju spora te dve države.
 
Amerika je "vrlo zadovoljna" što je došlo do sporazuma, dodao je Mitchell.

 

22.06.2018.

DAVIDOV OTAC SA TRGA KRAJINE: "MORATE BITI SVJESNI DA OKO NAS ZIVE ZLOCINCI, UBICE I SOTONE..."

DAVIDOV OTAC SA TRGA KRAJINE: "Morate biti svjesni da oko nas žive zločinci, ubice i sotone..."

Poslanicima je poručio da odstupe ako ne znaju šta treba da rade, a okupljenima se zahvalio na podršci koju mu pružaju.


Dug je put pred nama, ali idemo do kraja – poručio je Davor Dragičević


sa “Davidovog trga”. I večeras, 89. put, brojni građani podržali su Davora Dragičevića, oca stradalog Davida Dragičevića, u borbi za istinu.

 

Okupljeni su ponovo zatražili odgovor od nadležnih na koji način je smrtno stradao mladi David Dragičević.

 

– Nikada vam neću oprostiti mog anđela, moju dušu, mog đakca. On je za vas samo statistika – riječi su Davora.

alt

Foto: Dejan Božić

 

Tvrdi da je “ubistvo njegovog sina planiran i montiran proces”.

 

– Morate biti svjesni da oko nas žive zločinci, ubice i sotone. Ali, ja nikada neću odustati – rekao je Davor i dodao da još nije dobio nijedan odgovor od nadležnih institucija.

 

Poslanicima je poručio da odstupe ako ne znaju šta treba da rade, a okupljenima se zahvalio na podršci koju mu pružaju.

alt

Foto: Dejan Božić

 

Večeras je, inače, mirni protestni skup na Trgu Krajine trajao kraće zbog, kako je rekao Davor, fudbalske utakmice Srbija – Švicarska. Na kraju okupljanja je tradicionalno otpjevana pjesma “Klinac u getu”.

22.06.2018.

SLAVO KUKIC: ,,HDZ 1990 SE SVRSTAVA POD COVICEV KISOBRAN, CAVARU TREBA KRIVICNO GONITI"

SLAVO KUKIĆ: „HDZ 1990 se svrstava pod Čovićev kišobran, Čavaru treba krivično goniti"

Sveučilišni profesor Slavo Kukić komentarisao je povlačenje HDZ-ovaca iz Parlamenta Federacije BiH, eventualnu odluku HNS-a, kao i implikacije nepotpisivanja Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata od strane Predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare...


"Radi se o ultimativnim zahtjevima kako bi se udovoljilo HDZ-u BiH, a


što se tiče HDZ 1990, po onome što ja znam, tamo ljudi postupaju kao isprepadani stvorovi zbog činjenice da ih se stalno etiketira nacionalnim izdajnicima. Naravno, oni prave strateške greške jer se na ovaj ili onaj način svrstavaju po kišobran Dragana Čovića", smatra Kukić.

 

On smatra da nedolasku HDZ-a i HDZ-a 1990 u Parlament FBiH ne treba poklanjati naročito pažnju i da će Dragan Čović činiti sve kako bi ostvario svoje ciljeve, a ako mu se u tome bude popuštalo, naglašava Kukić, onda će sa tim ciljevima ići izravno. Taj cilj je promjena Izbornog zakona onako kako želi ili uvođenje trećeg entiteta na mala vrata.

 

"Prema tome, te nedolaske treba ignorirati, a u konačnici, ja mislim da će zbog toga, pa i zbog onoga što sa njima radi Milorad Dodik, morati intervenirati svjetski centri moći, prije svega Vijeće za implementaciju mira, i zapravo na taj način jednu nenormalnu priču smjestiti tamo gdje joj je mjesto, nazvati je pravim imenom, ali i upotrijebiti bonske ovlasti kako se ne bi nastavilo sa destrukcijom Bosne i Hercegovine. Ali ne treba se specijalno brinuti o tome šta sad; biće šta će biti. Sam taj Zakon o izbornim jedinicama je u okviru Ustava i nije se izašlo nijednim detaljem izvan Ustava“, kazao je Kukić.

 

Dodaje da ono što rade HDZ i njegovi medijski bilteni je zapravo jedna "gebelsovska" filozofija koja se naprosto servira u dvadeset i prvom stoljeću, ali te filozofije prije ili kasnije dođu tamo gdje im je mjesto.

Kukić ističe i da je najava predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare o odbijanju potpisivanja zakona dio tog pritiska.

 

"Međutim, u konačnici, postoje institucije koje će prije ili kasnije i to smjestiti tamo gdje treba. Uostalom, dijelovi u kojima se mijenja izborni zakon odnose se na neizravni izbor delegata u Dom naroda, što drugim riječim znači da nije neophodno da se te izmjene usvoje do izbora. Ako Marinko Čavara i Dragan Čović i njihov krug igraju na tu igru, može se usvojiti i u avgustu pa će pola godina ili više kasniti formiranje Doma naroda a i drugih institucija, ali će zato druge državne institucije, morati poduzeti mjere protiv neustavnog ponašanja predsjednika Federacije", rekao je.

 

Kukić je dodao da je neophodno krivično procesuiranje Čavare ako ne potpiše zakon.

 

"Naravno, pod pretpostavkom da prethodno Ustavni sud, a pretpostavljam da će ići sa apelacijom,  kaže da usvojene izmjene nisu protivne Ustavu. Venecijanska komisija je dala sugerirati takav zaključak. U tome slučaju, ponašanje koje je protivno Ustavu, kazneno je djelo i to podrazumijeva kazneno gonjenje", zaključio je Kukić.

 

(Vijesti.ba)

 

22.06.2018.

DJONGLIC UPOZORAVA: "HDZ-OVI SU SAMO TRAZILI POVOD ZA POCETAK URUSAVANJA ZAKONODAVNIH ORGANA FBiH"

ĐONLAGIĆ UPOZORAVA: "HDZ-ovi su samo tražili povod za početak urušavanja zakonodavnih organa FBiH"

Hrvatski narodni sabor će kako je najavljeno sutra donijeti odluku o daljenjem učestvovanju u radu Parlamenta Federacije nakon što su zastupnici HDZ-a i HDZ 1990 napustili sjednicu Parlamenta Federacija na kojoj se našao Prijedlog izmjena Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata, koji je potom bez zastupnika oba HDZ-a, usvojen jednoglasno.


Sudeći po porukama članova HNS.a sada je već izvjesno da zastupnici

HDZ-a i HDZ-a 1990 u budućem periodu neće učestvovati u radu Parlamenta Federacije zbog usvajanja pomenutog prijedloga zakona.

 

Predsjednik Kluba Demokratske fronte u Parlamentu Federacije Dženan Đonlagić smatra da se već iz saopštenja za javnost koje je potisao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, onaj dan kada su napustili sjednicu, vidjelo da je njihova odluka u vezi ponovnog dolaska u Parlament Federacije zavisi od odluke HNS-a, a to je, kako je Đonlagić naveo, vaninstitucionalno djelovanje sa aspekta funkcioniranja zakonodavnog organa odnosno Parlamenta FBIH.

 

"To je po meni početak urušavanja institucija Federacije BiH, jer nikakve veze nemaju odluke nečega što je registrovano kao udruženje građana i kao neka nevladina organizacija, na to da li će neko učestvovati ili ne u radu Parlamenta. To je isto kao kad bi neki radnik kazao da neće dolaziti na posao dok neko njegovo lovačko udruženje o tome ne odluči", istakao je Đonglagić.

 

- Po meni ovo ipak nije iznenađujući potez, s obzirom da već duže vrijeme se sprema ovo, i samo se tražio povod za početak instititucionalnog urušavanja zakonodavnih organa Federacije BiH, i blokadu rada parlamenta, dodao je Đonlagić.

22.06.2018.

RESETOVANJE ODNOSA VELIKIH SILA : SAMIT TRUMPA I PUTINA U JULU U EVROPI?

Resetovanje odnosa velikih sila : Samit Trumpa i Putina u julu u Evropi?


Mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, prenose da je u toku planiranje samita predsjednika Donalda Trumpa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

Očekuje se da će sastanak biti održan tokom Trumpove posjete Evropi narednog mjeseca. Dvojica lidera mogla bi da se sastanu prije samita NATO-a od 11. do 12. jula u Briselu ili poslije Trumpove posjete Britaniji dva dana kasnije.

Bijela kuća je u srijedu veče odbila da komentariše izveštaje o samitu, dok se na zahtjev Glasa Amerike za komentar nije odazvao ni Savjet za nacionalnu bezbjednost.

Putinov portparol Dmitrij Peskov takođe nije u četvrtak želio da komentariše eventualni sastanak Putina i Trumpa, ali je rekao da se očekuje će savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton naredne nedelje posjetiti Rusiju da bi sa ruskim zvaničnicima razgovarao o pripremama.

Mjesto susreta nije objavljeno, ali nekoliko stranih medija ranije je prenijelo da bi predsjednici SAD i Rusije mogli da se sastanu u jednoj od evropskih prijestonica posle samita NATO-a, moguće u Beču.

Trump je početkom mjeseca izrazio zainteresovanost za obnovu Putinovog imidža na svjetskoj sceni. Na samitu G7 u Québecu, američki lider rekao je da bi Rusija ponovo trebalo da bude primljena u grupu najrazvijenih zemalja. Rusko članstvo suspendovano je posle aneksije Krima 2014. godine.

(Kliker.info-Glas Amerike)

22.06.2018.

ZAKON O IZBORNIM JEDINICAMA: MARINKO CAVARA NAJAVIO BLOKADU, PREDLAGACI TVRDE DA KRSI DEJTON I ZLOUPOTREBLJAVA POLOZAJ

ZAKON O IZBORNIM JEDINICAMA: Čavara najavio blokadu, predlagači tvrde da krši Dejton i zloupotrebljava položaj

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara najavio je da neće potpisati ukaz o proglašenju Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, čime će onemogućiti njegovo stupanje na snagu


On je u izjavi za N1 kazao da ovo zakonsko rješenje u sebi sadrži

negiranje odluke Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić", te negiranje Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma.

 

"Ja sam preuzimajući dužnost dao prisegu da ću poštivati Ustav, poštujući legitimitet i zakonitosti - ovaj zakon ne može doživjeti proglašenje, on znači negiranje institucija BiH", rekao je, između ostalog, Čavara.

 

Mogućnost da će aktuelni predsjednik FBiH blokirati Zakon nepotpisivanjem ukaza o njegovom proglašenju ranije su za Vijesti.ba komentarisali predstavnici stranaka predlagača ovog zakonskog rješenja. 

 

"Ako se to desi, Čavara bi time prekršio svoje ustavne ovlasti i to bi poprimilo jednu sasvim drugu dimenziju", smatra šef Kluba poslanika SDA u Parlamentu FBiH Ismet Osmanović.

 

Poslanik SDP-a BiH u federalnom Parlamentu Damir Mašić rekao je da je predsjednik FBiH dužan potpisati svaki akt koji je uredno prošao parlamentarnu proceduru i koji je u istovjetnom tekstu usvojen u parlamentarnoj proceduri.

 

"Niti Čavara, niti bilo koji pojedinac ma koju dužnost da obavlja, nema diskreciono pravo da procjenjuje šta se njemu sviđa ili ne, pa da to potpisuje ili ne potpisuje", poručio je Mašić.

 

Ukoliko, pak, Čavara ne potpiše, to će, prema Mašićevim riječima, predstavljati klasičnu zloupotrebu položaja, što je krivično djelo. 

 

"Takođe, takvo djelovanje, između ostalog, bilo bi i opstruisanje implementacije Dejtonskog sporazuma, jer se onemogućava funkcionisanje vlasti. S te strane, tu bi bilo posla za Tužilaštvo, ali i za visokog predstavnika. Vjerujem da je Čavara dovoljno razuman i pametan da se neće upustiti u takvu avanturu, jer u konačnici, on bi jedini bio žrtva i kolateral. Ne bi to bili ni HDZ BiH niti Dragan Čović, već bi Čavara lično odgovarao za takve svoje postupke", zaključio je Mašić. 

 

S druge strane, šef Kluba HDZ-ovih poslanika u Parlamentu FBiH Jozo Bagarić mišljenja je da su svi hrvatski politički zvaničnici dužni štititi interese naroda kojeg predstavljaju. 

 

Prema njegovim riječima, tvrdnje da je zakon u skladu sa Ustavnom BiH i presudom u slučaju "Ljubić", samo su tumačenja predlagača. 

 

"Ali odgovorne institucije će dati konačan sud o tome je li ustavan ili ne. Što se tiče mogućih mehanizama, to je za nas Hrvate iznimno bitno, i svi dužnosnici su dužni štititi interese hrvatskog naroda. Svi mogući pravni aspekti moraju biti zadovoljeni i svako na svojoj funkciji je dužan da, poštujući Ustav, štititi interese hrvatskog naroda", kazao je Bagarić.

 

(Vijesti.ba) 

22.06.2018.

SVEDJANIN IZ BOSNE: JESENKO SELIMOVIC ZATRAZIO DA SE EVROPSKA KOMISIJA O GRADNJI PELJESKOG MOSTA OCITUJE PRED PARLAMENTOM

ŠVEĐANIN IZ BOSNE: Jesenko Selimović zatražio da se Evropska komisija o gradnji Pelješkog mosta očituje pred Parlamentom

Napomenuo je i da granica između Bosne i Hercegovine i Hrvatske još uvijek nije utvrđena na dijelu gdje je planirana gradnja mosta


Evropska komisija izjasnit će se uskoro pred Evropskim parlamentom


o gradnji Pelješkog mosta između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Malostonskom zaljevu.

 

Švedski zastupnik u Evropskom parlamentu Jesenko Selimović zatražio je da se EK izjasni o gradnji Pelješkog mosta, napominjući da granica između Bosne i Hercegovine i Hrvatske još uvijek nije utvrđena na dijelu gdje je planirana gradnja mosta.

 

Hrvatske ceste su u januaru i službeno objavile da je pobjednik na natječaju kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation. Ukupna vrijednost projekta je oko 526 miliona eura s uračunatim PDV-om. Kineski konzorcij se u ponudi obvezao da će most biti završen u roku 36 mjeseci, odnosno 2021. godine. EU sufinansira 85 posto od tih sredstava.

 

S druge strane, dio eksperata ističe kako je gradnja Pelješkog mosta nelegalna, jer Bosna i Hercegovina nije dala zeleno svjetlo za taj projekt. Izgradi li Hrvatska taj most, upozoravaju eksperti, Bosna i Hercegovina će izgubiti jedini izlaz na otvoreno more, iako na to kao država ima pravo prema UN-ovoj konvenciji o pravu mora.

 

(NAP)

22.06.2018.

AHMED LINDOV: JAVNI ANGAZMAN POMAZE DOMOVINI

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940480

Powered by Blogger.ba