Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

21.06.2018.

MIGRANTI POSVADJALI POLITICARE U BiH

21.06.2018.

ZASTO SU GRADJANI SRBIJE I CRNE GORE PRVI U EVROPI PO NAORUZANJU?

Sa međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme, Beograd, fotoarhiv

////////////////////////////


21.06.2018.

DODATNO PITANJE: EVROPSKA KOMISIJA NE PRIZNAJE PRINCIP TZV. "KONSTITUTIVNOSTI NARODA"

DODATNO PITANJE: Evropska komisija ne priznaje princip tzv. "konstitutivnosti naroda"

Evropska komisija dostavila je jučer dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Dodatna pitanja čine 20% pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. godine


Piše: Nihad HebibovićMeđu brojnim pitanjima koja su stigla na bosanskoheregovačku adresu je pitanje o pravnoj osnovi takozvanog principa "konstitutivnosti naroda" i njegove usklađenosti sa principom jednakosti svih građana te pravnom stečevinom Evropske unije.
 
"Šta je pravna osnova za princip 'konstitutivnih naroda' i u kakvoj je on vezi sa principom jednakosti svih građana neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti, kao što je određeno pravnom stečevinom EU?", stoji između ostalog u dodatnim pitanjima.
 
Dakle, iz Evropske unije, odnosno iz Evropske komisije izražavaju svojevrsnu zbunjenost terminom koji uopće nije dio evropske pravne stečevine, dok Bosna i Hercegovina istovremeno želi postati članica EU.
 
Jasno je da BiH sa principom takozvane "konstitutivnosti naroda", to ne može postati, niti je taj sovjetski princip po bilo kojoj osnovni spojiv sa građanskim društvom i principom jednakosti svih građana bez obzira na njihovu etničku pripadnost, odnosno sa evropskim principom jedan čovjek  jedan glas...
 
Uostalom, i samim presudama Evropskog suda za ljudska prava, konkretno Evropski sud za ljudska prava u predmetu ZORNIĆ protiv BOSNE I HERCEGOVINE je termin "konstitutivnih naroda" označio kao posljedicu genocida i etničkog čišćenja na kojeg je bilo neophodno pristati kako bi se osigurao mir. Naime, to doslovno stoji u tački 43. presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Zornić.
 
"U presudi Sejdić i Finci Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i 'etničkim čišćenjem' (vidi ibid., tačka 45). Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na 'konstitutivne narode' kako bi se osigurao mir".
 
Shodno tome Sud zaključuje da se u Bosni i Hercegovini bez daljnjeg odgađanja mora uspostaviti demokratsko uređenje bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima.
 
"Međutim sada, više od osamnaest godina nakon završetka tragičnog sukoba, ne može postojati bilo kakav razlog za održavanje na snazi spornih ustavnih odredbi. Sud očekuje da će se bez daljeg odgađanja uspostaviti demokratsko uređenje. S obzirom na potrebu da se osigura stvarna politička demokracija, Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine".
 
Podsjećamo, Azra Zornić je tužila BiH Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Postupak je trajao devet godina i konačno u julu 2014., presuđeno je u njenu korist. Zornić, Bosnu i Hercegovinu nije tužila ni kao pripadnica konstitutivnih naroda (slučaj Pilav) niti kao pripadnica Ostalih (slučaj Sejdić-Finci), nego kao građanka Bosne i Hercegovine, kojoj je kao građanki onemogućeno pravo kandidiranja za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.
 
Svojom presudom Evropski sud za ljudska prava u potpunosti je delegitimizirao princip tzv. konstitutivnosti naroda, uz to dajući obrazloženje da je on nametnut uslijed sukoba obilježenog genocidom i etničkim čišćenjem, te se na njega pristalo kako bi se osigurao mir.
 
Okolnosti pod kojima se pristalo na "konstitutivne narode" više nisu važeće, što je uostalom mišljenje Evropskog suda za ljudska prava, te se mora pristupiti uspostavljanju demokratskog uređenja.

 

Uspostavljanje demokratskog uređenja i de facto i de iure znači ukidanje nametnute diskriminacije kroz postojanje "konstitutivnih naroda". Takva vrsta diskrmininacije ne postoji nigdje u zemljama članicama Evropske unije, upravo zbog toga što u ustavnopravnom poretku Evropske unije ne postoje "konstitutivni narodi" kao politička posljedica činjenja genocida i etničkog čišćenja.
 
Presuda Evropskog suda za ljudska prava, ne samo da kaže da se na konstitutivnost naroda više ne može pristajati nego da tu formu treba dokinuti. Prema tome, dodatno pitanje koje je stiglo iz Evropske komisije a odnosi se na princip tzv. "konstitutivnih naroda", manje je pitanje a više jasna sugestija.
  
(Vijesti.ba)

21.06.2018.

PROF.DR. SENADIN LAVIC : STA DANAS ZNACI "KONSTITUTIVNOST NARODA" SPRAM KONSTITUTIVNOSTI GRADJANA?

21.06.2018.

EMIR SULJAGIC : RAT ZA INTERPRETACIJU RATA

Emir Suljagić : Rat za interpretaciju rata


U pitanju je rat za interpretaciju. Kada se početkom prošlog mjeseca predsjednički kandidat Naše strankeBoriša Falatar, susreo sa izvjesnim Zvonkom Vidovićem, „časnikom“ HVO-a, o kojem je cijeli niz medija, uključujući i InfoRadar, objavio komprimitirajuće dokumente, prvo su kao i obično nastradale činjenice.

Piše : Emir Suljagić (Inforadar)

Činjenica je da je Vidović bio „časnik“ HVO i to onog njegovog dijela koji je bio odgovoran za koncentracione logore – Vojne policije. Činjenica je da se njegov potpis nalazi na dokumentima, objavljenim i javno dostupnim, kojima se „daje saglasnost“ za korištenje hercegovačkih nehrvata nelegalno zatočenih u Heliodromu, između ostalog, za kopanje grobnica.

Činjenica je da je Vidović danas istaknuti član organizacije HNSparadržavne po svim karakteristima, koja pretenduje da bude tzv. Herceg-Bosna u sjeni. I ništa od toga što je objavljeno ni sam Vidović nije demantovao ili osporio.

REVITALIZACIJA “HERCEG-BOSNE”

Ali, ništa od toga nije bilo relevantno. Jer, medijska bitka koja je usljedila nije bila bitka za činjenice, nego za interpretaciju. Kompletan medijski eko-sistem HDZ-a, od stranačkih medijskih organa HDZ-a, poput Dnevnika i Poskoka, do normalizatora hercegbosanskih vrijednosti, od analitičara na budžetima, do tobožnjih profesora na sveučilištima i univerzitetima od Mostara do Sarajeva, imali su problem sa – interpretacijom. Hercegbosanski komentarijat godinama pokušava detoksikovati, asanirati i vratiti u upotrebu ne samo ime nego i vokabular, jezik i ideologiju tzv. Herceg-Bosne.

Problem, dakle, nije bio u činjenici zločina koji su počinjeni u Heliodromu; niti u tome ko je ili ko bi za njih mogao biti odgovoran. Problem je u tome što je cijeli niz medija okarakterisao, a potom i ostatak javnosti tu karakterizaciju prihvatio, Heliodrom kao „koncentracioni logor“.

Foto: Koncentracioni logor “Heliodrom”

Bez obzira na uporište, pravosnažno i pravosudno utvrđeno, u jurisprudenciji međunarodnih i domaćih sudova, bez obzira na to što nema ni trunke dileme da su logori tzv. Herceg-Bosne služili istrjebljenju hercegovačkih nehrvata, rat za interpretaciju zločina koja je Hrvatska Franje Tuđmana počinila na teritoriji naše zemlje bijesni kao rijetko kada ranije.

Objavio/la haler u 16:48, 0 komentar(a), print, #

21.06.2018.

DRAGAN BURSAC: DOKTOR ZA ODLIV HRVATA

Dragan Bursać: Doktor za odliv Hrvata


«…Vani, na hodniku, među fotografijama počasnih doktora, i ona je Nikole Tesle, Lavoslava Ružičke, Vladimira Mažuranića, Tomaša Masaryka, Dorothy Hodgkin, Vladimira Preloga. Uvjerena sam da Draganu Čoviću među njima nije mjesto…»

 

Ovo je prije mjesec dana rekla pred Senatom profesorica Đurđica Čilić, pročelnica Odsjeka za zapadnoslavenske jezike i književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, inače rođena u Livnu. Ako neko zna zbog čega u ljudskim kategorijama Dragan Čović ne može biti ne počasni profesor, nego bilo šta u javnoj sferi, onda je to profesorica Čilić. Dabome, bila je u manjini, vrlo lako je preglasana, a njene opaske na skaradni politički život Dragana Čovića usisalo je nepregledno carstvo interneta.

Akademska sprdnja u Zagrebu

A za one koji ne znaju, Čovića je za počasni doktorat predložio rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras. I to biranim riječima:

Hrvati iz BiH bili su izvor iz kojeg se najvećim dijelom nadoknađivao manjak stanovništva u Hrvatskoj, a vjerojatno će tako biti u budućnosti. Stoga je važno da Hrvatska, ali i odgovarajuće hrvatske institucije prepoznaju nositelje pozitivnih pomaka za Hrvate u BiH i da im na svim potrebnim razinama dadu potporu

Pa tako od danas imamo 99. počasnog doktoranda, našeg i vašeg Čović Dragana. Andrej Plenković je prisustvovao opskurnoj ceremoniji, čime je dao puni legitimitet ovoj ujdurmi i od strane državnog čelništva Republike Hrvatske. Ujdurmi koje se ponajprije treba zastidjeti rukovodstvo Sveučilišta. Ali, kako je obraz-đon i kako su ljudi poput profesorice Čilić rijetki, ujeo vuk magare. Preciznije, okitio se Čovke lentom. Do sada je iz akademskih krugova reagovao  Jurica Pavičić – pisac, sveučilišni profesor, filmski kritičar, publicist i jedan od najuglednijih novinara u Hrvatskoj, koji je u znak protesta javno i demonstrativno ponudio vratiti svoj doktorat.

Dakle, da razjasnimo na početku, NIJE Dragan Čović akademik, kako ga zaziva rektor Boras zato što je otkrio kako se tretiraju kancerogene ćelije u ljudskom tijelu. Nije odogonetnuo kvadraturu kruga, niti je smislio najbolji način borbe protiv globalnog zatopljenja. Jer da jeste, vjerovatno bi bio negdje u bijelom svijetu, radio na vrhunskom sveučilištu i teško da bi došao na ceremoniju ustoličenja među hrvatski akademski vrh.

Nekoliko razloga za doktorat

Dragan Čović je punokrvni savremenik i nasljednik politike jastrebova Herceg-Bosne, istih onih koji su osuđeni za Udruženi zločinački poduhvat. Dragan Čović je za vrijeme rata bio direktor mostarskog «Sokola», iste one firme koja je nedostatak zaposlenih namirivala zarobljenim Bošnjacima, koji su kao roblje radili u istoj. Pa je onda vrlo moguće da je Dragan zaradio svoju titulu u sociološkoj akciji sa kraja 20. vijeka u kojoj se zarobljeni ljudi pretvaraju u robove. Nekažnjeno je prošao za ovo. Zapravo, nagrađen je kako se čini.

Ili je možda Dragan Čović dobio tiulu doktora nauka zato što se bez kazne izvukao iz tri sudska spora. Podsjetimo, jedan je vezan za organizovani privredni kriminal, primanjem mita od vlasnika firme Lijanović , za što je prvostepenom presudom osuđen na pet godina zatvora. Na drugostepenom sudskom postupku presuda je ukinuta. Drugi sudski proces, 2009. godine, pokrenut je optužbom koja Čovića tereti za privilegovanje određenih osobama u kupovini nekretnina. Treći put je optužen 2010. godine, za zloupotrebu položaja u prenosu duga Hrvatske pošte i telekoma na privatne firme.

Ni u jednom od tih procesa Čović nije osuđen. Bravo, majstore! To se zove pravno-finasijski slalom. Tako se vozi i država i društvo i narod i pravosuđe. A ne kao Mamić u hrvatskoj, naivno i bukački. Zato je Dragan Čović počasni doktorand, a Maminjo se slika sa BIH ličnom kartom. I o ovome je profesorica Čilić pisala, ali je dabome ostala tek prazna priča.

Ili je možda Dragan Čović dobio titulu počasnog doktora zato što u koaliciji sa Miloradom Dodikom planira od Bosne i Hercegovine, nefunkcionalne državne prćije napraviti još nefunkcionalniju državnu prćiju? Ne zaboravite u kantonima u kojim stoluje Čovićev HDZ do prije nekoliko dana srpski narod nije imao potpunu konstitutivnost. I da su se pitali Čović i Dodik, ostali bi Srbi građani trećeg reda. E, ako to nije za počasni doktorat u očima ovakvog Senada na Sveučilištu, onda ne znam šta je.

Mali mu je ovaj doktorat

Biće da je od svega pomalo. Čović je izbjegao ruku Haaga, izbjegao je terazije domaćih privrednih sudova, kao svaki «pravi ‘Rvat» radi na rastakanju BiH, a Srbe odavno tretira kao nekonstitutivan narod na «svom» dijelu teritorije. Pa to je vlažni san svakog pravog hrvatskog nacionaliste. Dragan Čović je ikona kojoj je jedan ovakav doktorat malo, premalo.

Ne treba smetnuti sa uma činjenicu da on to sve radi sa mjesta člana predsjedništva BiH, pa se kad god stigne posere na ovu funciju. Evo i sada će na konto iste za pare BiH poreskih obveznika otići u Rusiju na Mondijal da navija za Hrvatsku protiv Islanda. Pa ako to nije za doktorat, ma kakav doktorat, za Nobela, opet ne znam šta je?!

Na kraju, ne manje bitno, Dragan Čović, poput Mojsija skreće vodene tokove. U njegovom slučaju to je rijeka Radobolja, čiji tok je promijenjen kako bi Draganova hacijenda imala bolji pogled. A ako hoćete vidjeti hacijendu, ne dao vam Bog. Možete je vidjeti iz mostarske bolnice, koja je arhetip domaćeg zdravstva na samrti. Gluho bilo, dok umirete možete odmarati pogled na hacijendi i iskrivljenoj Radobolji. Opet za doktorata.

Hrvatsko roblje

«Hrvati iz BiH bili su izvor iz kojeg se najvećim dijelom nadoknađivao manjak stanovništva u Hrvatskoj, a vjerojatno će tako biti u budućnosti», kaže rektor Maras. I u pravu je. I ono malo Hrvata koji su ostali sa ono malo Srba i Bošnjaka, Draganovom politikom će dostojanstveno pobjeći prvo za Hrvatsku, pa onda za treće zemlje.

Dragan Čović je za vrijeme rata držao Bošnjake kao roblje, a onda je prešao na svoj narod. Samo sada eksportuje jeftinu radnu snagu za Hrvatsku. Oslušnite samo konobare na jadranskoj obali. I to je djelo jednog doktora. Počasnog doktora.

No, sve se čini da će Dragan Čović nastaviti da jaše i nakon izbora i zdravu pamet i narod, prije svega hrvatski. Pa se nemojte začuditi još kojoj tituli.

A šta ćemo sa ostalim počasnim doktorandima poput Nikole Tesle, Lavoslava Ružičke, Vladimira Mažuranića, Tomaša Masaryka, Dorothy Hodgkin, Vladimira Preloga…Ma svi bi oni kod Dragana u «Soko» na neplaćeni rad.

Dragan Bursać (Buka)

21.06.2018.

AZEM VLASI: POREDJENJE KOSOVA I ENTITETA RS-A JE BUDALASTINA, ALEKSANDAR VUCIC JE NAJVECI POLITICKI FOLIRANT U REGIJI

Azem Vllasi u Pressingu : Poređenje Kosova i RS je budalaština, Vučić je najveći politički folirant u regiji


Azem Vllasi, advokat, savjetnik predsjednika Kosova Hashima Thacija za odnose sa zemljama regije, Titov omladinac, visoki državni i partijski funkcioner u doba Jugoslavije, govorio je u Pressingu na N1 o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, Kosovu, poređenju sa bh. entitetom Republika Srpska.

On je kazao da poređenja između Kosova i RS-a su budalaštine i da je to neozbiljno. Smatra da ne postoji nikakva šansa da se na Kosovu imitira RS.

– Mislim da čovek koji je to rekao neozbiljan. Kakve su to usporedbe i budalaštine – da se RS uključi u rješavanje problema između Kosova i Srbije. Te varijante su apsurdne. Čuli smo priču da ako ode Kosovo, onda da se RS pripoji Srbiji. To su gluposti i neuporedive stvari. Kosovo ima svoj kulturni i etnički identitet. To je multietnička država gdje su Albanci većina. Kao što i Bosna ima svoju tradiciju i povijest od ranog srednjeg veka. RS je nastala, zato tako insistiraju, kada je objavljen rat u Bosni – da Bosna nestane kao država i da nestane bošnjački narod. Da se naruši kulturni i etnički identitet države – kazao je Vllasi.

Kazao je da ne postoji “šansa da se na Kosovu imitira RS”.

– Srba na Kosovu ima do 90.000 ili 100.000. Manjina su u sjevernom delu. Većina njih, oko 60 posto živi u drugim krajevima Kosova. Šta bi to značilo u ostalim dijelovima Kosova za Srbe, da zadrže autonomiju kao neka srednja mjesna zajednica u Srbiji? Nema nikakvih uslova da to funkcionira kao nekakva autonomna jedinica. Sljedeći je cilj Beograda da se formira neka zajednica opština sa srpskom većinom. Mi smo zbog Ahtisarija napravili četiri ili pet općina gdje ima izvjesne koncentracije Srba. Beograd zna da nema promjene granice. Ako Srbima treba još nešto kroz asocijaciju opština, onda se Srbija nema tu šta miješati. Dali smo im sve potrebno. To je zajednica kosovskih opština, a u Beogradu su to zamijenili u zajednica srpskih opština. To je poruka da nema mjesta za druge, ma nemoj! Nema nikakve šanse da se na Kosovu imitira entitet RS – smatra Vllasi.

I sam Azem Vllasi ranjen je u atentatu u martu prošle godine u Prištini. Govoreći o atentatu na Ivanovića u januaru ove godine u Kosovskoj Mitrovici, Vllasi je kazao da su na njega nasrnuli amateri dok su na Olivera Ivanovića, nažalost, ubili pravi profesionalci. Vllasi je atentat koji je preživio nazvao “izazivanjem haosa na Kosovu” i uznemirenjem javnosti još uvijek mlade države.

– Ivanović je bio meta određenih srpskih krugova, o tome je i sam govorio. Na njega je atentat izveden tako da nema šanse da preživi. U Mitrovici se svašta događa. Ivanović je sam tih dana u javnim istupima govorio da je bezbjednosna situacija na sjeveru Mitrovice užasno teška. Četiri godine prije njega ubijen je njegov kum. Oliver Ivanović nije bio poslušan beogradskim vlastima. On je pripadao onoj liniji kosovskih Srba koji su imali stav da će slušati Beograd, da će biti u dobroj saradnji, ali da trebaju biti u dijalogu sa Albancima, radi rješavanja svojih problema i normalnijeg življenja. Ivanović je bio žestoko napadan od beogradske propagande – kazao je Vllasi.

Kako je naveo, niko od Albanaca nije imao interesa niti potrebe da puca na Ivanovića.

– Ja sam duboko uvjeren da su Srbi pucali na njega. Radi se o naručenim ubojstvima od nekih krugova. To su čudne igre, ali sračunate na stalno odražavanje tenzija i po mogućnosti novo razbuktavanje tenzija na Kosovu. Dva atentata nemaju veze. Što se tiče naručilaca, moguće da imaju veze – naveo je on.

Koji su to krugovi? Lokalni, reigonalni ili svjetski?

– Prije svega, vlasti u Beogradu, je zainteresovana za rovito stanje na Kosovu, da bude nefunkcionalna, nestabilna, da stalno budu tenzije, da dokažu da to nije nikakva država. Srpski krugovi koji su sada na vlasti, a ustvari proizašli iz političke škole Miloševića, imaju za cilj da se održi pitanje Kosova, da tvrde kako to nije riješeno, kako je Kosovo južna srpska pokrajina.

Zašto nema nikakvih rezultata istrage u slučaju ubistva Olivera Ivanovića?

– Naši istražni organi su to uzeli kao prioritetno pitanje. Međutim, nijedan drugi trag ne vezuje se za Kosovo. Tragovi vode preko granice u Srbiju, da li dalje, ne znamo. Saradnja kosovskih istražnih organa i Srbije bi brže rasvjetlila taj slučaj. Svi signali govore da su atentatori na Olivera Ivanovića za manje od pola sata bili van Kosova, dakle u Srbiji, a moguće i van Srbije.

Aleksandra Vučića je okarakterisao kao “jednim od najvećih političkih foliranata u regiji”. Mišljenja je da se Vučić razočarao onda kada je uvidio da su zapadne države pri stavu da je Kosovo država. Protumačio je šta to znači “kompromisno rješenje” za Kosovo u percepciji srbijanskog predsjednika.

“Kada kaže da treba kompromisno rešiti pitanje, da ne može neko da dobije sve, a neko da izgubi sve, treba reći koji kompromis očekuje. Ahtisarijev plan je zadnja linija kompromisa koji smo učinili zbog srpske zajednice koja borji pet posto stanovništva, da bi se ublažili odnosi sa Srbijom. Prema našem Ustavu, srpska zajednica na Kosovu je bolje komodirana nego bilo koja nacionalna manjina”, konstatirao je Vllasi.

(Kliker.info-N1)

21.06.2018.

NAGRADA ZA ZIVOTNO NEDJELO

21.06.2018.

LEKCIJA IZ LICEMJERJA

21.06.2018.

GRANDIOZNI NAZADAK: POCASNI DOKTORAT DRAGANA COVICA

GRANDIOZNI NAZADAK: Počasni doktorat Dragana Čovića
GRANDIOZNI NAZADAK: Počasni doktorat Dragana Čovića

Foto: Predsjedništvo BiH

///////////////////////////

Zagrebačko sveučilište je za tri godine nazadovalo za 306 mjesta. Sa Stanka Lasića spali su na Dragana Čovića

 

Piše: Vladimir Matijanić, analiziraj.ba

Jučerašnja dodjela počasnog doktorata zagrebačkog sveučilišta Draganu Čoviću, lideru bosanskohercegovačkih Hrvata, višestruko je zanimljiv politički događaj.

Početkom godine objavljena je Webometricsova ljestvica 1000 najboljih svjetskih sveučilišta. Zagrebačko se smjestilo na 692. poziciju, što je bio značajan pad u odnosu na srpanj prošle godine kada je bilo 563. Dvije godine ranije nalazilo se na 386. mjestu, što drugim, trećim, petim ili stotim riječima znači jedno – za samo dvije godine, sveučilište glavnog hrvatskog grada srozalo se za 306 mjesta. Odnosno, palo je sa Stanka Lasića, koji je počasnim doktorom proglašen 2015. godine, na Dragana Čovića. Sve to pod mudrim vodstvom rektora Damira Borasa.

Dodjela počasnog doktorata Čoviću nije plod slučajnosti ili hir trenutka, nego rezultat dugih priprema koje su Sveučilište u Zagrebu i čitavo društvo dovele do faze kada je sve moguće. Pa i to da u povodu dodjele doktorata, Čović, jedan od tri glavna kočničara integriranja BiH u EU, održi predavanje pod naslovom “Euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i Republika Hrvatska”. Usred glavnog grada kakve-takve članice EU.

Da živimo u državama s realnijim odnosom prema zaslugama, Draganu Čoviću bi pripalo laskavo priznanje za posebne efekte. Razloga ne manjka: pretvorio je socijalističku biografiju u nacionalističku, od nekad skromne imovinske kartice stvorio je dojmljiv popis imovine stečene borbom za bosanskohercegovačke Hrvate, kojih danas, pri kraju tog procesa, ima kojekuda po svijetu više nego tamo gdje se Čović bori za njih. Zbog ekspanzije njegova imanja, čak je modificiran tok Radobolje. Kao ratni direktor poduzeća Soko, Čović je, prema podacima objavljenim u medijima, u ljeto 1993. godine od ratnog zločinca Slobodana Praljka tražio deset zarobljenih Bošnjaka.

Protiv njegova proglašenja počasnim doktorom istupila je profesorica Đurđica Čilić, dok je novinar Jurica Pavičić vratio svoj doktorat.

No, pad Sveučilišta bio je nezaustavljiv.

21.06.2018.

DONALD TRAMP POTPISAO IZVRSNU UREDBU; PORODICE MIGRANATA VISE SE NECE RAZDVAJATI !

21.06.2018.

POSLANICI SNSD-A PREKINULI SJEDNICU PARLAMENTA BiH KAKO BI PODRZALI KOLEGE IZ HDZ-A

HRVATSKA VOJSKA VAŽNA ZA KOŠARCA : Poslanici SNSD-a prekinuli sjednicu Parlamenta BiH kako bi podržali kolege iz HDZ-a koji su otišli da slave DAN HRAVATSKE VOJSKE

Blajburška koalicija SNSD – HDZ je najčvršća spona u BiH, a to potvrđuje i primjer šefa Kluba poslanika SNSD-a Staše Košarca koji je večeras zatražio prekid sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jer su hrvatski poslanici napustili sjednicu i otišli na prijem povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske!?


Piše: Nebojša Vukanović


Stajući u zaštitu pobratima iz Blajburške koalicije, Košarac je zatražio prekid sjednice jer u sali Predstavničkog doma nije bio nijedan poslanik iz reda hrvatskog naroda!? Poslanici HDZ-a i HDZ-a 1990. prethodno su bez objašnjenja i najave napustili sjednicu Parlamenta kako bi prisustvovali prijemu u Hotelu Evropa, koji organizuje hrvatki ambasador povodom Dana Hrvatske vojske.Dan HV proglašen je kao uspomena na prvo Tuđmanovo postrojavanje pripadnika Zbora narodne garde na stadionu Maksimir 28.6.1991. godine, kada je marširalo oko 800 pripadnika četiri brigade ZBG-a, koje su kasnije odigrale ključnu ulogu u agresiji na Republiku Srpsku Krajinu, progonu 250 000 Srba, velikim masovnim zločinama i ubijanju više hiljada nedužnih srpskih civila i vojnika, od Maslenice i Medačkog džepa do Bljeska i Oluje. Osovina Dodik – Čović odlično funkcioniše, a nažalost Dodik je često spreman da žrtvuje interese srpskog naroda kako bi dobio podršku svog strateškog partnera. Iako Čović i HDZ uporno opstruišu ustavnu odredbu o konstitutivnosti naroda i ne dozvoljavaju Srbima da imaju svoje predstavnike u kantonima gdje Hrvati i HDZ imaju većinu, Dodik i SNSD uporno podržavaju njihovu izrazitu antisrpsku politiku. Ne znam da li Košarac i poslanici SNSD-a prisustvuju koktelu u Hotelu Evropa,  i da li su prekinuli sjednicu kako bi i oni mogli proslavljati osnivanje zloglasnih „zengi“ i etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj,  ali nema sumnje da su kao dragi gosti i partneri svakako dobili svečane pozivnice i da će naći vremena da prigodno proslave sve velike hrvatske praznike. 

Predaja jasenovačke građe, davanje poslova generalu Čermaku, posjeta Čoviću dan poslije povratka iz Blajburga, zataškavanje napada na srpske povratnike i podrška gušenju osnovnih prava srpskih povratnika u Federaciji, samo su neki od izdajničkih poteza koji jasno pokazuju da Dodik i SNSD vode izrazitu antisrpsku politiku, i nažalost mnogo više se bore za hrvatske nego srpske interese. Ukoliko bi Blajburška koalicija, ne daj Bože, pobijedila na predstojećim izborima, a Čović i Dodik skupa sjedili u Predsjedništvu BiH, nema sumnje da bi to značilo i početak kraja Republike Srpske.

nebojsavukanovic.info
21.06.2018.

JEDNOGLASNO USVOJEN PRIJEDLOG IZMJENA ZAKONA O IZBORNIM JEDINICAMA I BROJU MANDATA

Jednoglasno usvojen Prijedlog izmjena Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata

Jednoglasno usvojen Prijedlog izmjena Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata
Nakon što su zastupnici HDZ-a i HDZ-a 1990 napustili sjednicu koja je potom prolongirana, nastavljena je vanredna sjednica Parlamenta Federacije BiH na kojoj se našao Prijedlog izmjena Zakona o izbornim jednicima i broju mandata u Parlamentu Federacije.

Pomenuti Prijedlog zakona kojeg je predložilo pet stranka, SDA, SBB, SDP, DF i NS usvojen je jednoglasno sa 65 glasova.

Podsjećamo, prijedlog zakona usklađen sa Ustavom FBiH, te presudom Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić" i Izbornim zakonom BiH.

Predlagači zakona ranije su naveli da Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH zapravo ispunjavanje zakonske obaveze entitetskog Parlamenta, te da predloženo rješenje prevenira eventualnu blokadu implementacije rezultata oktobarskih izbora kada je u pitanju zakonodavni nivo vlasti.  
 
Tekst zakona sadrži poglavlje 'Struktura i broj delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH' na osnovu kojeg se ispunjavaju principi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića na način da je ona odredba koja je brisana iz Izbornog zakona BiH sada uvrštena u ovaj zakon na način koji je u skladu sa Ustavom FBiH.

Naime, presuda nije izbrisala niti jednu odredbu iz Ustava FBiH, koji pravi strukturu i broj delegata u Domu naroda FBiH na način da iz svakog kantona, ukoliko ima izabran jedan poslanik iz reda konstitutivnih naroda i iz reda ostalih, on ima pravo da bude kandidat za delegata u Domu naroda FBiH.

(Vijesti.ba)


21.06.2018.

HRVATSKI MEDIJI BRUJE: "POCASNI DOKTORAT DOBIO TIP KOJI JE LOGORASE NARUCIVAO KAO CEVAPE"

HRVATSKI MEDIJI BRUJE: "Počasni doktorat dobio tip koji je logoraše naručivao kao ćevape"


Dakle, ko je taj Dragan Čović, taj vrh egzistencije i najzaslužniji muž bosanskohercegovačkih Hrvata po mišljenju Borasa i Plenkovića?

...........
HRVATSKI MEDIJI BRUJE: 'Počasni doktorat dobio tip koji je logoraše naručivao kao ćevape'

”Čestitam akademiku, članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, na počasnom doktoratu! To je lijepo priznanje za njegov ukupni akademski rad, angažman kao profesora i političara te jedan signal Sveučilišta u Zagrebu ne samo njemu, nego i Hrvatima u BiH.”

 

 

Tako glasi čestitka premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u povodu dodjele počasnog doktorata Draganu Čoviću objavljena na službenom Twitteru vlade RH. Uz tu tekstualnu poruku objavljena je i fotografija na kojoj slijeva nadesno s osmijesima na licima stoje rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, Čović, Plenković i vitez Željko Reiner, piše hrvatski portal Index.hr, a u tekstu dalje navode:

 

......Kada se pogledaj taj cijeli propagandni paket, čini se da je premijer koji se ne da

lako impresionirati ipak bio impresioniran počasnim doktorom Čovićem. Kako i zašto, zna vjerovatno samo on, jer je objektivnijim promatračima sa strane to teško dokučiti. Naročito je smiješan dio Plenkovićeve izjave onaj o ”ukupnom akademskom radu” Dragana Čovića, jer u tom segmentu svojeg djelovanja nije ostavio neki veliki trag. Naročito je pak zabrinjavajuće što se Čovićev počasni doktorat interpretira kao poruka bosanskohercegovačkim Hrvatima. Budi kao Čović pa ćeš biti nagrađen počasnim doktoratom i najvećim počastima u Zagrebu, tako zapravo glasi ta poruka.

 

Prikaži sliku na Twitteru
altVlada R. Hrvatske @VladaRH  

PVRH @AndrejPlenkovic: Čestitam akademiku, članu Predsjedništva BiH @Dragan_Covic na počasnom doktoratu! To je lijepo priznanje za njegov ukupan akademski rad, angažman kao profesora i političara te jedan signal Sveučilišta u ne samo njemu, nego i poruka Hrvatima u BiH.

14:21 - 19. lip 2018.
Informacije o Twitter oglasima i zaštiti privatnosti 

 

Dakle, ko je taj Dragan Čović, taj vrh egzistencije i najzaslužniji muž bosanskohercegovačkih Hrvata po mišljenju Borasa i Plenkovića?

 

Član Saveza komunista, potpisivao se ćirilicom

 

Dragan Čović rođen je 1956. godine u Mostaru, gdje je završio i Mašinski fakultet. Naravno, bio je član Saveza komunista, a naročito je zabavan detalj da se prije devedesetih godina prošlog stoljeća znao potpisivati ćirilicom. Kao i mnogi drugi HDZ-ovci u Hrvatskoj i BiH, nekad tokom 1990. godine se probudio – poput žohara iz Kafkinog Preobražaja – kao veliki Hrvat i katolik, te od žestokog komunista postao žestoki nacionalist.

U HDZ-u BiH je na početku bio pripadnik drugog ili trećeg ešalona stranke, a mnogi su bili podozrivi i prema njegovom komunističkom stažu. No Čović je uvijek bio snalažljiv čovjek te se nakon što je počeo rat u BiH izvrsno uklopio u strukture Herceg-Bosne, u međuvremenu u Haagu presuđene kao udruženi zločinački pothvat.

Objavio/la haler u 01:55, 0 komentar(a), print, #

21.06.2018.

IZBJEGLI U BiH JOS CEKAJU KRAJ RATA

21.06.2018.

SOBRANJE RATIFIKOVALO DOGOVOR O PROMJENI IMENA MAKEDONIJE

Sobranje ratifikovalo dogovor o promeni imena Makedonije.........Za Dogovor sa Grčkom o imenu zemlje glasalo 69 od ukupno 120 poslanika

Za Dogovor sa Grčkom o imenu zemlje glasalo 69 od ukupno 120 poslanika

Makedonski parlament ratifikovao je dogovor sa Grčkom o imenu zemlje sa 69 glasova "za" od ukupno 120 poslanika.

Na početku sednice premijer Zoran Zaev je rekao da ovaj dogovor označava početak kraja neizvesnosti za Makedoniju i da predstavlja dostojanstveno i prihvatljivo rešenje za obe strane, čime se zauvek potvrđuju makedonski identitet i jezik. Ovo je hrabar korak u interesu budućnosti građana i naše dece. Odbacimo manipulacije i izolaciju i ponudimo šansu dogovoru, dodao je Zaev.

"Umesto sa gorčinom i gnevom, od danas da zajedno ispisujemo ove strane naše budućnosti i povedemo građane ka zajedničkoj prosperitetnoj Makedoniji prema primeru naprednih evropskih zemalja. Evropska porodica nas prihvata kao Makedonce. Dobijamo još jednog prijatelja i strateškog partnera, garantujemo stabilnost i bezbednost zemlje, otvaramo put ka EU i NATO-u", rekao je premijer Makedonije.

Zaev je istakao da će na kraju građani imati poslednju reč, poručujući poslanicima da su oni prva karika koja će omogućiti građanima demokratsko pravo da se izjasne o svojoj budućnosti na referendumu.

Građani imaju poslednju reč: Zoran Zaev
Građani imaju poslednju reč: Zoran Zaev

Poslanici opozicione VMRO DPMNE nisu prisustvovali sednici, jer su juče napustili parlamentarnu salu, ističući da ne žele da učestvuju u "ovoj pravnoj lakrdiji". Kažu da je dogovor sa Grčkom jednostran i predstavlja kapitulaciju države i genocid makedonskog naroda.

Poslanici su u utorak 19. juna, na predlog ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova, odlučili da se ovaj zakon donese po skraćenom postupku, jer je iz grupe takozvanih zakona sa evropskom zastavicom. Obrazlažući predlog, Dimitrov je rekao da Grčka po ratifikovanju u makedonskom parlamentu, ima obavezu da izvesti predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da daje podršku za početak pregovora za članstvo u EU, kao i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da podržava poziv za učlanjenje Makedonije u Alijansu.

On je rekao da ministri spoljnih poslova zemalja članica EU zasedaju 25. i 26. juna, a da je Samit Evropskog saveta 28. juna. "Ovi datumi su ključni za evropsku perspektivu naše zemlje i zavise od ratifikacije Sporazuma", naglasio je Dimitrov.

Ivanov ima sedam dana da potpiše ukaz o stupanju na snagu, ali se očekuje da on to neće uraditi
Ivanov ima sedam dana da potpiše ukaz o stupanju na snagu, ali se očekuje da on to neće uraditi

Nakon završene procedure u Sobranju, dogovor će biti poslat predsedniku države Đorđu Ivanovu, koji ima sedam dana da potpiše ukaz o stupanju na snagu, ali se očekuje da on to neće uraditi, jer je nedavno najavio da neće podržati niti potpisati dogovor o sporu oko imena, jer je on, kako je rekao, štetan. Ukoliko Ivanov upotrebi pravo veta, dogovor se vraća u parlamentarnu proceduru, ali će onda biti potrebna apsolutna većina glasova, odnosno da 61 poslanik glasa "za". Zatim se dogovor vraća predsedniku, koji je prema ustavu obavezan da potpiše ukaz.

Dogovor sa Grčkom o imenu zemlje potpisali su u nedelju 17. juna ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kodzijas i između ostalog predviđa da naziv države bude Republika Severna Makedonija.

Implementacija dogovora će se odvijati po etapama, a stupiće na snagu kada obe strane prihvate dokument u saglasnosti sa internim procedurama. Ukoliko bilo koja od strana ne prihvati dogovor, to će značiti da on ne važi. U Makedoniji će konačnu reč imati građani na referendumu, najavljenom za septembar ili oktobar ove godine.

21.06.2018.

ZALJENJE I KRITIKE ZBOG IZLASKA SAD IZ SAVJETA ZA LJUDSKA PRAVA UN

21.06.2018.

PRIPREME ZA SAMIT EU

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932726

Powered by Blogger.ba