Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.06.2018.

MILIJARDE EURA POJELE JAVNE NABAVKE U BiH

Milijarde eura pojele javne nabavke u BiH


.....Političke partije putem javnih nabavki izvlače novac za financiranje izbornih kampanja

Političke partije putem javnih nabavki izvlače novac za financiranje izbornih kampanja

U Bosni i Hercegovini više od milijardu eura godišnje završi u sumnjivim transakcijama kroz netransparentne javne nabavke, podaci su Antikorupcijske mreže BiH ACCOUNT. Situacija se godinama ne mijenja, niti se događaju nužne izmjene zakonske regulative koje bi uvjetovale povećanja transparentnosti javnih nabavki.

Korupcija je posebno izražena u izbornim godinama, kada političke partije putem javnih nabavki izvlače novac za financiranje izbornih kampanja.

Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže BiH ACCOUT, kaže kako aktualna vlast ništa nije poduzela da zaustavi Korupciju u ovoj oblasti.

"Ako pogledate internet stranicu Agencije za javne nabavke BiH i čitate tendere, vidjet ćete da se oni namještaju, da se namještaju ponuđači, da dobivaju poslove jedne te iste kompanije. Također, ove godine u odnosu na prošlu, količina javnih nabavki povećana za skoro 50 posto. Izborna je godina i pokušava se što više novca prebaciti strankama, kako bi financirali svoje kampanje", istakao je Karić.

Stranke novcem iz javnih nabavki financiraju svoje kampanje: Eldin Karić
Stranke novcem iz javnih nabavki financiraju svoje kampanje: Eldin Karić

Radna grupa koju je sačinilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine predložila je određene izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH. Aleksandra Martinović iz Transparency Internationala BiH naglašava kako su te izmjene kozmetičke i njima nije obuhvaćen sistem pravne zaštite.

"Sistem pravne zaštite u potpunosti je oslonjen na ponuđače. Jedino su oni ti koji mogu ulagati žalbe na svakodnevnu korupciju u javnim nabavkama. Poređenja radi, u regionu takva prava imaju i institucije srodne nadležnoj agenciji, kao što su revizorske institucije, pravobranilaštva i neke pravosudne institucije", naglasila je Martinović.

U Bosni i Hercegovini je na snazi takozvani "ortački kapitalizam", iza kojeg stoji korupcija koju nije lako dokazati. Dženan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH vjeruje da će se predloženim izmjenama zakona o javnim nabavkama postići određen napredak.

"Planirano je da se uvede inspektorat u Agenciji za javne nabavke BiH. To je jako bitno jer ćemo smanjiti sukob interesa. Do sada smo imali praksu, da ako je neko ima 20 posto vlasništva u nekoj kompaniji može istovremeno biti i član upravnih tijela agencije. Ovim izmjenama to želimo smanjiti na 0,5 posto", istako je Salčin.

Korupciji u sistemu javnih nabavki mora stati u kraj, slažu se i u međunarodnoj zajednici BiH. Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack smatra kako se mora raditi na jačanju vladavine prava u BiH, što će samim tim i spriječiti korupciju u mnogim područjima.

"Jako je bitno da se javna sredstva koriste za javno dobro ove zemlje, a ne za privatnu korist. To je važno za sve građane. Vlasti moraju raditi svoj posao i postići određeni napredak", kazala je Cormack.

Javna sredstva za javno dobro građana: Maureen Cormack
Javna sredstva za javno dobro građana: Maureen Cormack

Prilikom pristupanja određene zemlje ka EU u pregovaračkom dijelu sistem javnih nabavki regulirano je petim poglavljem. Svaka zemlja sa statusom kandidata mora se ozbiljno pozabaviti da sistem javnih nabavki bude transparentan, smatra Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Ne radi se o procesu koji je jednostavan. Suočeni smo s direktnom nefunkcionalnošću sistema javnih nabavki u ovoj zemlji. Ukoliko se izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH nađu pred parlamentom mi ćemo svakako dati svoju podršku", objašnjava Wigemark.

Zakon o javnim nabavkama BiH primjenjuje se od 2014. godine i do sada još niko nije sankcioniran iako su utvrđivane brojne nepravilnosti i nezakonitosti. Pokrenuti su određeni postupci koji nikad nisu završeni.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88951672

Powered by Blogger.ba