Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.06.2018.

PROBLEM S MIGRANTIMA

PROBLEM S MIGRANTIMA: "Ukoliko zapadni susjedi zatvore granice i BiH će zatvoriti istočnu granicu"

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić potvrdio je danas da je od kraja prošle godine do danas Služba obradila 6.257 migranata koji su ušli u Bosnu i Hercegovinu, a njih 5.635 zatražilo je međunarodnu zaštitu.

Pojasnio je da oni ilegalno prelaze granicu s područja Srbije i Crne


Gore, a radi se o migrantima iz visoko rizičnih zemalja koji koriste BiH kao tranzitnu rutu na putu ka zemljama zapadne Evrope.

 

- Ovdje se radi o mješovitim migracijama gdje je samo 20 posto izbjeglica, a ostalo su ekonomski migranti među kojima je mnogo porodica s djecom i dolaze iz 45 različitih zemalja - rekao je Ujić novinarima u Sarajevu.

 

Podsjetio je na projekt za prevenciju ilegalnih migranata u BiH koji je trajao od 2013. do 2017. godine kada je Služba za strance vratila 1.061 migranta u zemlje porijekla što je značajan broj uzimajući u obzir činjenicu da se radi o osobama koje nemaju utvrđen identitet što onda Služba utvrđuje i vraća ih u njihove zemlje.

S obzirom na ovaj broj migranata koji su u BiH ušli u proteklih nekoliko mjeseci, Ujić je naglasio da je BiH suočena i s humanitarnom i sigurnosnim aspektom migracija, posebno ističući da postoji evidentan manjak smještajnih kapaciteta.

 

- Operativni štab za pitanje migracija na putu je rješenja tog pitanja i u narednih 15-ak dana trebao bi u cjelosti biti riješeno pitanje Kantona Sarajevo jer su u funkciji Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima te Azilantski centar Salakovac, dok bi kasarna Ušivak uskoro trebala biti stavljena u funkciju - pojasnio je Ujić.


slobodan-ujic

Najavio je da će Služba koju vodi u što kraćem roku pokušati kasarnu Ušivak u Hadžićima staviti u funkciju i nada se da će time u potpunosti biti riješen Sarajevski kanton.

 

Kada je u pitanju Unsko-sanski kanton gdje je evidentirano između 800 i 1.200 migranata jer se svakodnevno taj broj mijenja, a njihov smještaj nije riješen, Ujić podsjeća da bi se za njih mogao osigurati smještaj u bivšem objektu Agrokomerca.

 

Osvrnuo se i na najavu susjeda o zatvaranju granica posebno izdvajajući najavu Austrije o potpunom zatvaranju granice te činjenicu da ukoliko to učini isto će najaviti i Slovenija, a postoje operativna saznanja da na taj način razmišlja i Hrvatska.

 

- Jedini pravi odgovor na to bi bio pojačan nadzor granice i slanje dodatnih snaga na granicu s našim istočnim susjedima i u slučaju da se dese zatvaranja granica nama neće preostati ništa drugo nego da i mi zatvorimo granicu prema Srbiji i Crnoj Gori - kazao je Ujić.

 

Podvukao je da je dnevni priliv migranata između 65 i 80 migranata koji granicu prelaze u manjim ili većim grupama i dok jedni napuštaju BiH drugi dolaze te se broj migranata u zemlji iz časa u čas mijenja.

Ujić je zaključio da bez obzira na složenost situacije, kada je u pitanju povećan priliv migranata, Služba za poslove sa strancima u saradnji s drugim institucijama (Granična policija, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), Državna agencija za  istrage i zaštitu (SIPA) i nadležne entitetske institucije) još uvijek migracije drži pod kontrolom.

 

 

(Fena/SB)

12.06.2018.

DONALD TRUMP: "MIR JE VRIJEDAN TRUDA, IDEMO PREMA PUNOJ DENUKLEARIZACIJI"

Trump: “Mir je vrijedan truda, idemo prema punoj denuklearizaciji”


Američki predsjednik Donald Trump i sjevernkorejski čelnik Kim Jong Un nakon razgovora u Singapuru potpisali su deklaraciju.

“Mir je vrijedan truda”, rekao je Trump u obraćanju javnosti, po završetku povijesnog summita.

“Ima potencijala da Sjeverna Koreja bude sjano mjesto izmđu Južne Koreje i Kine. Čast mi je obratiti se narodu svijeta nakon ovog susreta s Jung Unom. Proveli smo nekoliko intenzivnih sati zajedno. Ovjde sam kao izaslanik američkog naroda, donosim poruku nade i mira”, kazao je Trump na početku govora.

“Naš je sastanak bio iskren i produktivan, dobro smo se upoznali u kratkom vremenu. Spremni smo okrenuti novu stranicu, okrenuti novo poglavlje povijesti. Prošlost ne smije definirati budućnost’, kazao je Trump u svom obraćanju medijima, nakon potpisivanja.

“Nakon što smo potpisali dokument Kim je rekao da će unišititi glavno postrojenje za testiranje projektila. Idemo ka punoj denuklearizaciji poluotoka”, rekao je američki predsjednik.

Na novinarsku opasku da dokument koji je potpisao s Jong Unom ne sadrži točku o nepovratnoj denuklearizaciji na Korejskom poluotoku, Trump je kazao: “Ako pogledate tekst, mislim da riječnik ne može biti jednostavniji, sadrži uspostavu novih odnosa, govorimo o jamstvima i potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka. To će biti verificirano”, kazao je Trump.

Vjeruje da će Jong Un ispoštovati sve što su danas dogovorili.

“Rekao je da su u prošlosti išli određenim putem i da se ništa nije ostvarilo tijekom Clintonovog režima, rekao je i da nikada nismo toliko daleko odmakli, da nikada nisu imali sposobnosti za tako nešto učinti. Bio je jako jasan da to želi učiniti, mislim više nego ja, on želi svjetlu budućnost za Sjevernu Koreju. Vjerujem da će on ispuniti ova obećanja iz dokumenta odmah nakon što sleti u Sjevernu Koreju, mislim da će odmah početi s provedbom ovog procesa”, kazao je Trump.

Potvrdio je da američki vojnici za sada ostaju u Južnoj Koreji i da sa snazi ostaju sankcije prema Sjevernoj Koreji.

“Sankcije ćemo ukinuti kada se uvjerimo da nuklearno oružje nije faktor, nadamo se da će se to uskoro dogoditi”, kazao je.

“Ja sam uvijek bio iskren, želim vratiti naše vojnike kući, u Južnoj Koreji imamo ih 32 tisuće, i ja ih želim vratiti kući. To sad nije dio jednažbe, no želimo zaustaviti ratne igre, time ćemo uštedjeti mnogo novca”, kazao je američki predsjednik.

Potvrdio je da je Kim Jong Un prihvatio poziv u Bijelu kuću: “On je prihvatio moj poziv u Bijelu kuću, ali mora doći do pravog trenutka.”

Trump je potvrdio da je s čelnikom Sjeverne Koreje razgovarao i o kršenju ljudskih prva u toj zemlji: “Mislim da je situacija više nego teška, dosta smo razgovarli i o tome, iako je glavna tema bila denuklearizacija, ali nastavit ćemo raditi i na tome, vjerujem da ćemo doći i do toga.”

(Kliker.info-Seebiz)

12.06.2018.

POTVRDA EUFOR-A : IZVIDJACKA JEDINICA BRITANSKE VOJSKE STIZE U BiH

Potvrda EUFOR-a : Izviđačka jedinica britanske vojske stiže u BiH

EUFOR je potvrdio dolazak britanskih vojnika u Bosnu i Hercegovinu, u okviru, kako se navodi, uobičajenog i redovnog postupka, a riječ je o jednoj manjoj izviđačkoj jedinici, koja će u potpunosti biti u lancu komande EUFOR-a.

Ta jedinica će komandantu EUFOR-a pružati podršku za izvršenje misije osiguranja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini, prenosi Tanjug.

EUFOR se ovim povodom oglasio nakon informacije da Velika Britanija šalje dodatni broj od 40 vojnika u Bosnu i Hercegovinu, koji će se pridružiti misiji Evropske unije i NATO-a.

“U skladu sa svojim mandatom, prema Poglavlju 7 Povelje Ujedinjenih naroda, EUFOR blisko sarađuje s vlastima Bosni i Hercegovini i organima za provođenje zakona, u cilju održavanja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini, stvarajući bolju atmosferu mira i stabilnosti.”

‘U stanju izvršavati svoj mandat’

“Kao i uvijek do sada, struktura i kapaciteti EUFOR-a se mijenjaju kako bi se na najbolji mogući način pružala podrška vlastima Bosne i Hercegovine, a snage se uvijek prilagođavaju kako bi bile u stanju izvršavati svoj mandat”, navodi se u saopćenju.

Oni su potvrdili da se, u skladu s direktivom Odbora Evropske unije za politiku i sigurnost, zasnovanoj na procjeni Operativnog komandanta Operacije ALTHEA i bez povećanja ukupnog broja vojnika, za EUFOR osiguravaju dodatni kapaciteti, u skladu s ishodom strateškog pregleda za 2017. godinu.

Odluka o upućivanju vojnika u Bosnu i Hercegovinu donijeta je na redovnoj šestomjesečnoj Konferenciji o angažiranju snaga prošle sedmice, a Velika Britanija je zajedno s drugim zemljama učesnicama misije.

Britanski Times je ranije prenio da se vojnici šalju da se spriječi miješanje Rusije tokom predstojećih općih izbora, koji će u Bosni i Hercegovini biti održani 7. oktobra.

(Kliker.info-AJB)

12.06.2018.

ZDRAVKO KRSMANOVIC: "NAKON KIM JONG UNA, MILORAD DODIK JEDINI PREDSJEDNIK POD SANKCIJAMA SAD-A

KRSMANOVIĆ O NEUGODNOJ ISTINI: "Nakon Kim Jong Una, Dodik jedini predsjednik pod sankcijama SAD-a"

Sastanak predsjednika SAD Donalda Trumpa i lidera Sjeverne Koreje Kim Jong Una u Singapuru u fokusu je svjetske javnosti. Ovaj susret privukao je pažnju i domaćih političkih aktera.


Tako je potpredsjednik NDP-a i poslanik ove stranke u Narodnoj


skupštini RS (NSRS) iznio zanimljivu opasku na svom Twitter nalogu.

 

"Poslije istorijskog rukovanja u Singapuru Kim Dzong Una i Donalda Trampa zvanično je predsjednik Republike Srpske jedini predsjednik koji i dalje ostaje pod sankcijama SAD-a", napisao je Krsmanović.

 

Podsjećamo, SAD su u januaru 2017. godine uvele Dodiku zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o zabrani organizovanja referenduma o Danu RS.

 

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack naknadno je izjavila da se predsjednik RS usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provođenja Dejtonskog sporazuma.

12.06.2018.

USVOJEN AMANDMAN LSV-A: DOZVOLJENA UPOTREBA BOSANSKOG I OSTALIH MANJINSKIH JEZIKA U SKUPSTINI SRBIJE

USVOJEN AMANDMAN LSV-a: Dozvoljena upotreba bosanskog i ostalih manjinskih jezika u Skupštini Srbije

Skupština Srbije usvojila je amandman na prijedlog izmjene Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina koji su predložili poslanici LSV-a (Lige socijaldemokrata Vojvodine).
Usvojeni amandman na Zakon predviđa da će svaki poslanik u srbijanskoj Skupštini moći govoriti na svom maternjem jeziku. Dakle, poslanici bošnjačke nacionalne manjine u srbijanskoj Skupštini imaju pravo obraćati se na Bosanskom jeziku.

 

Ovaj amandman predviđa da se proširi pravo na obraćanje narodnih poslanika na svom maternjem jeziku i na one koji pripadaju manje brojnim nacionalnim manjinama.

 

Amandman se odnosi na član 10. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina koji predviđa da narodni poslanik, koji je pripadnik nacionalne manjine čiji broj u ukupnom stanovništvu Republike Srbije dostiže dva posto, ima pravo da se na sjednicama Narodne skupštine obraća na svom maternjem jeziku.

 

Poslanici LSV-a su istakli da bi zakonskim prijedlogom, bez njihovog usvojenog amandmana,  bili onemogućeni Slovaci, Hrvati, Rusini, Romi, Bugari, Rumuni, Vlasi ili Makedonci da se Narodnoj skupštini obrate na svom maternjem jeziku.

 

Usvojeni amandman poslanika LSV-a proširuje pravo na obraćanje narodnih poslanika na svom maternjem jeziku na sve one koji pripadaju nacionalnoj manjini koja ima formiran Nacionalni savjet.

 

Na taj način bi se u potpunosti afirmisale i manje brojne nacionalne manjine, a ne samo one koje imaju većeg udjela u ukupnom stanovništvu Republike Srbije.

 

 

(NAP/SB)

12.06.2018.

HISTORIJSKI SASTANAK PREDSJEDNIKA SAD-A I SJEVERNE KOREJE

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940416

Powered by Blogger.ba