Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.06.2018.

SRBI IZ FEDERACIJE BiH OGORCENI NA IZJAVE MILORADA DODIKA

SRBI IZ FEDERACIJE BiH OGORČENI NA DODIKOVE IZJAVE: "Potpuno smo mu nevažni u poređenju s Čovićem i HDZ-om"

Pripadnike srpske nacionalne zajednice u Federaciji BiH neprijatno je iznenadila izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se „neće kretati po Federaciji u zvaničnom smislu… i glumiti tamo nekoga“ koju smatraju da je suprotna njihovim interesima.


Ovakav stav je negativno dočekan od strane predstavnika Srba u

federalnom dijelu BiH koji godinama traže da se njihov status u određenim kantonima – posebno onima u kojim je na vlasti HDZ BiH – uskladi sa Ustavom BiH te da im se omogući konstitutivni status.

To je, kako kažu, nemoguće bez djelovanja unutar institucija, a ne mimo njih ili, još gore, ignorišući ih. Smatraju da je takva praksa opasna i da se ne smiju zanemarivati institucije koje nose dijeljenu odgovornost za njihov status. To tvrdi Jovo Janjić, predsednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba i dodaje kako su institucije Republike Srpske, Federacije BiH i međunarodne zajednice najodgovornije za položaj Srba u FBiH koji je, kako navodi, na nivou etničkog čišćenja.

Da je, kako, prenosi nas-portal.net, zaobilaženje institucija FBiH pogubno za položaj Srba kao i da se oni moraju jače i složnije predstavljati unutar političkog ambijenta van Republike Srpske mišljenja je i Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

Najbrojnija srpska zajednica u FBiH je ona u Livanjskom kantonu, gdje u opštinama Drvar, Glamoč i Grahovo, prema rezultatima popisa iz 2013, živi oko 11.000 Srba. Međutim, kao i u ostala tri kantona FBiH u kojima vlast drži HDZ BiH (Hercegovačko-neretvanski, Zapadno-hercegovački i Posavski) Srbi u Livanjskom kantonu i dalje nemaju status konstitutivnog naroda.

Najaktivniju borbu za poboljšanje svog statusa u kantonima s hrvatskom većinom prethodnih mjeseci pokrenuli su Srbi iz Mostara, kojih je, za razliku od predratnih 24.000, u tom gradu danas ostalo oko 4.500.

Iako je još prije dvije godine u Skupštini HNK predložen amandman za uvođenje konstitutivnosti Srba u tom kantonu, hrvatske političke partije to pitanje uporno sabotiraju bojkotom skupštinskih sjednica.

Iz Koordinacije mostarskih Srba tim povodom poslali su pisma na brojne domaće i međunarodne adrese u BiH, ali su odgovor i deklarativna podrška, kako tvrde, stigle jedino iz Ambasade SAD u BiH i donekle iz OHR.

Položaj Srba u kantonima koje politički „drži“ HDZ BiH je posebno problematičan iz razloga što su lider SNSD-a Milorad Dodik i lider HDZ BiH Dragan Čović već nekoliko puta, deklarativno ali i faktički, potvrdili da su im politički interesi u istoj ravni te da djeluju na način neformalne koalicije.

Podsjetimo, prilikom usvajanja inicijative u Parlamentu BiH kojom se pozivaju kantoni da u roku od 30 dana izmijene ustave s ciljem osiguranja ravnopravnosti Srba, srpskog jezika, te latinice i ćirilice, poslanici iz HDZ-a BiH i Dodikovog SNSD-a su bili protiv. Time su još jednom pokazali koliko su jake veze i visok stepen usaglašenosti njihovih lidera Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Navode da se lider SNSD-a i kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH odrekao Srba u FBiH i pokazao da rješavanje pitanja njihove konstitutivnosti ne da mu nije u vrhu prioriteta, nego da su mu potpuno nevažni u poređenju sa prijateljem i HDZ-om.

U tesktu se pitaju da li je to zato što Srbi u FBiH ne mogu svojim glasovima da pomognu njemu, ili je shvatio da oni ne žele da podrže Dragana Čovića pa su mu kao takvi nezanimljivi, navodeći da je to poznato samo njemu.

 

(Nas-portal.net)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74146045

Powered by Blogger.ba