Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.06.2018.

BOSNE CE BITI UVIJEK

Muslimani i katolici obnavljaju Gospino svetište u Olovu : Bosne će biti uvijek (Video)

Muslimani i katolici obnavljaju Gospino svetište u Olovu : Bosne će biti uvijek (Video)

Jedan franjevac, gvardijan samostana u Olovu, zapisao je 1695. godine da tamošnju crkvu “muslimani duboko štuju zbog neprekidnog niza čudesa koja Bog tu čini, na zagovor Blažene Djevice”. I obrnuto,

10.06.2018.

HRVATSKA STRANKA PROZVALA COVICA: "U INTERESU JE HRVATA DA SE KORISTI POPIS IZ 1991. GODINE. KAKO TO NE VIDITE"?"

HRVATSKA STRANKA PROZVALA ČOVIĆA: "U interesu je Hrvata da se koristi popis iz 1991. godine. Kako to ne vidite"?!

Hrvatska stranka BiH smatra kako se HDZ BiH neprihvatljivim destrukcijama, maksimalističkim stajalištima i iskrivljenim tumačenjem odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić doveo u bezizlaznu situaciju i definitivno ušao u nepotrebni sukob sa međunarodnom zajednicom.


Navode da je za Hrvatsku stranku BiH, ali i za hrvatski narod u cjelini,

posebno štetno i neprihvatljivo odbijanje HDZ BiH da se kod popune Doma naroda Parlamenta FBiH koristi popis pučanstva iz 1991.godine. Potpuna je neistina i velika obmana tvrdnja iz te stranke da se popisom iz 1991.godine onemogućava mehanizam tzv. legitimnoga izbora odnosno predstavljanja.

 

- Dapače, ako bi se kod izračuna broja izaslanika u federalnome Domu naroda koristio popis iz 2013.godine, to bi značilo da HDZ BiH jednostrano poništava Aneks 7 Ustava BiH, odnosno da je za tu stranku povratak prognanika završena priča čime u biti priznaje sve posljedice etničkoga čišćenja.

 

Hrvatska stranka najoštrije osuđuje ta stajališta i poziva vođu HDZ BiH da se prestane ponašati ignorantski i da se osobno vrati pregovorima a ne da šalje svoje suradnike, što je samo znak da Čović i njegova stranka ne žele kompromis oko izmjena Izbornoga zakona.

 

Hrvatska stranka BiH apsolutno podržava stajališta svih onih stranaka koja podrazumijevaju izračun broja izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH na temelju popisa pučanstva iz 1991.godine. U tom smislu predlažemo da se poveća broj izaslanika u Domu naroda i da se ubuduće bira po 19 izaslanika u svakome nacionalnome klubu.

 

-  Tražimo od HDZ BiH, kao pregovarača, da zastupa stajalište da se iz Posavskoga i Livanjskoga kantona biraju pod dva, umjesto po jednoga izaslanika kako je to bilo do sada. To bi bio doprinos jačanju hrvatskih nacionalnih interesa i zadovoljavanje europskih demokratskih vrijednosti i poštivanje ljudskih prava, odnosno pozitivne diskriminacije.

10.06.2018.

ISPOVIJEST MIGRANATA U KOJE JE PUCALA HRVATSKA POLICIJA

ISPOVIJEST MIGRANATA U KOJE JE PUCALA HRVATSKA POLICIJA: ‘Tražili smo Hitnu, a oni su nas tukli’

‘Roditelji djece navode kako su vikali ‘Ambulans! Ambulans!’, želeći time reći policiji kako je djeci potrebna hitna medicinska pomoć, no kažu da je jedan od policajaca izvadio pištolj, uperio ga u roditelje i rekao ‘Shut up! Shut up!’. Poridice navode kako se krv mogla vidjeti po djeci i odjeći, te da je krvi bilo i po cesti.’


Članovi inicijative “Are You Syrious?”na svom su Facebook profilu

objavili informacije vezene uz događaje u Donjem Srbu gdje su u jurnjavi i pucnjavi za švercerom ljudima ozlijeđeni 12-godišnji dječak i djevojčica, migranti koji su sa svojim porodicama bježali prema drugim zemljama Evropske unije. U pucnjavi je pritom ranjeno još nekoliko migranata. 

 

“Mislili smo da dolazimo na sigurno, a dočekali su nas mecima”, kazali su migranti i porodice ranjenih koji su razgovarali s članovima Inicijative u prihvatilištu za tražitelje azila Porin, u koji su trenutno smješteni.

 

Teško su ranjeni u pucnjavi

 

“U razgovoru su nam rekli nekoliko zabrinjavajućih stvari – prije svega to da su sve ranjene osobe u kombiju stajale, uključujući dvanaestogodišnjeg dječaka iz Iraka koji je zadobio prostrijelnu ranu lica, njegovog oca koji je zadobio ranu od metka u donjem dijelu leđa te dvanaestogodišnju djevojčicu koja je zadobila prostrijelnu ranu trbuha i ramena”, otkrivaju iz Inicijative podsjećajući da su 15 od 29 migranata bila djeca od kojih je najmlađe imalo samo četiri godine.

 

Migranti su opisali da ih je policija po izlasku iz kombija, po kojem je ranije pucala, tukla.

 

‘Udarali su i ranjene’

 

“Kako su izlazili, navode da ih je policija udarala. Udarali su muškarce, uključujući i ranjenoga oca. Roditelji djece navode kako su vikali ‘Ambulans! Ambulans!’, želeći time reći policiji kako je djeci potrebna hitna medicinska skrb, no kažu da je jedan od policajaca izvadio pištolj, uperio ga u roditelje i rekao ‘Shut up! Shut up!’. Iako je bio mrak, obitelji navode kako se krv mogla vidjeti po djeci i odjeći, te da je krvi bilo i po cesti. Bili su primorani sjesti te svaki puta kada bi netko pokušao ustati, vikali bi ‘Sit down!’”, prenose informacije iz Inicijative “Are You Syrious?” navodeći kako je Hitna ranjenu djecu prevezla bez pratnje roditelja, a ostale prebacila u prostorije koje su opisali kao zatvor gdje su muškarci i žene bili odvojeni.

 

Migranti tvrde kako su im dali da potpišu neki papir bez da im ga je iko preveo. Jednako tako ni u kom trenutku nisu dobili prevoditelja, a jedino što opisuju kao lijepo jest to da su roditelji ranjene djece drugog dana odvedeni u hostel.

 

 

“Are You Syrious?” je o svemu izvijestila Ured Pučke pravobraniteljice i Pravobraniteljice za djecu te je uložio pritužbu na rad unutarnjoj kontroli MUP-a.

10.06.2018.

PROF.DR. JUSUF MULIC : PARLAMENT BiH TREBA IZMJENITI TEKST ZAKLETVE KOJU POLAZU CLANOVI PREDSJEDNISTVA BiH

Prof.dr. Jusuf Mulić : Žašto Parlamentarna skupština mora izmjeniti tekst zakletve koju polažu novoizabrani članovi Predsjedništva BiH ?


Mali je broj ljudi u Bosni i Hercegovini kojima su poznati postupak prilikom polaganja zakletve novoizabranih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i tekst zakletve.

Piše : Prof. dr. Jusuf Mulić  

Na konstituirajućoj sjednici, nakon što predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) novoizabranicima uruči certifikat kojim se potvrđuje njihov izbor, novoizabrani članovi pred članov Predsjedništva pred članovimas prethodnog saziva izgovore tekst zakletve, koji glasi:

Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.

Ovaj tekst zakletve sročen je nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma o miru u BiH potpisanom u Dejtonu i Parizu i od tada do danas nije se mijenjao. A, kao što je praksa u čitavom svijetu, ne polaže se pred predsjednikom Ustavnog suda ili predsjednikom najvišeg tijela vlasti, ukoliko je to tijelo predsjednika i izabralo, nego pred članovima Predsjedništva iz prethodnog saziva.

Nevjerovatno. Tekstom zakletve Dejtonski ugovor o miru i Ustav koji je po njemu skorjen, ostali su trajno rješenje političkog uređenja Bosne i Hercegovine. U tekstu se deklarativno navodi briga o ljudskim pravima, ali ne i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, kao što je to slučaj s tekstovima zakletve koju polažu predsjednici biviših republika SFRJ.

Pošto svaki novoizabrani član pojedinačno potpiše tekst zakletve, postupak njihovog svečanog uvođenja u dužnost (lat. inauguratio-), inauguracija), smatra završenim. Uobičajeno je da novoizabranici dadnu kraće izjave. Iz njihovih izjava moglo se saznati da će biti faktor stabilnosti, a nema nijednog dokaza da je tako i bilo, a bilans njegovih pozitivnih poteza ravan je nuli. Ali, ostaće u historiji Bosne zabilježeno po tome što nije štitilo teritorijalni integritet države na čijem je čelu, nego je bez ikakvog razloga područje Sutorine prepustilo Crnoj Gori i time počinilo čin veleizdaje.

Iz sredstava javnog obavještavanja i njegovih izjava, saznaje se da će Milorad Dodik biti kandidat za člana Predsjedništva BiH u novom sazivu iz reda srpskog naroda i špekulira se o njegovoj mogućoj pobjedi.Šta misli o Bosni i Hercegovini, Milorad Dodik ponavlja kao papagaj: smatra je vještačkom tvorevinom, u koju je Republika Srpska bez svoje volje ugurana: Ja nisam protiv ove BiH, jer ona nije Dejtonska, ona je nikakva… Čim mognemo otići iz BiH, mi odlazimo).

Najavama referenduma o otcjepljenju, destabilizira je i radi joj o glavi. A odriče i genocid u Srebrenici: U Srebrenici nije bilo genocida, jer je veliki broj Bošnjaka otišao iz Srebrenice prema Tuzli i drugim gradovima. Najnoviji je njegov cirkuz sa navodnim bošnjačkim jezikom, jer on bosasnki jezik, kojim i sam govori, a na njemu je napisan i Ustav RS, ne priznaje.

A na Odsjeku za slavistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beču studiraju se hrvatski, srpski i bosanski jezik. Otišao je tako daleko da uslovljava mjesto na kojemu će polagati zakletvu, jer ne želi da to bude u Bosni Hercegovini, pa kaže:

Nisu korektne neke stvari. Šta član Predsjedništva iz RS ima polagati zakletvu u BiH, ali treba polagati zakletvu u RS. Samo u Republici Srpskoj, pa tamo je biran. Član Predsjedništva ako ja budem, biće sveden na ono što jeste. Ne može ovo što su oni pravili nekog monstruma.

Ovo već liči na ono što se u Bosnu oznčava kao bulažnjenje: budući član Predsjedništva BiH zakletvu ne želi polagati u državi na čijem čelu bi trebao biti i, veću prvom periodu povjerenja njime predsjedavati.

U toj je tvorevini kojoj  nudi naziv Republika, sve osim vazduha je srpsko, a nesrpske stanovnike svoje državinem drži za građane drugog reda, nešto kao što je bilo u bivšoj Rodeziji ili Južnoj Afici.

A evo šta piše u preambuli Ustava RS:

Поштујући вољу својих конститутивних народа и грађана да образују и очувају Републику Српску и да уставно уређење Републике утемеље на поштовању људског достојанства, слободе и једнакости, националној равноправности, демократским институцијама, владавини права, социјалној правди, плуралистичком друштву, гарантовању и заштити људских слобода и права као и права мањинских група у складу са међународним стандардима, забрани дискриминације и уважавању правила тржишне економије; у жељи да обезбиједи мир, толеранцију и опште благостање; у намјери да допринесе развоју пријатељских односа међу народима и државама; mизражавајући опредјељеност Републике Српске за потпуно поштовање и досљедно примјењивање Општег оквирног споразума о миру за Босну и Херцеговину, којим се недвосмислено прихвата, потврђује и гарантује уставно-правни положај Републике Српске…

Da čovjek ne povjeruje.

Pa ko ne bi poželio živjeti u ovoj El Doradu državini.

Pošto se unaprijed zna da će Milorad Dodik i položaj člana Predsjedništva koristitit iskjučivo za destabilizaciju Bosne i Hercegovine, nastaviti raditi na njenom rasturanju i od Predsjedništva pokušati napraviti još veći cirkus, ne može se dozvoliti ni njemu, a ni ostaloj dvojici članova Predsjedništva sljedećeg saziva, da polaže zakletvu sa njenim sadašnjim sadržajem, kao da ju je napisao sam Dodik.

Zato je potrebno da Parlamentarna skupština BiH uradi  novi tekst, u kojemu će briga članova Predsjedništva o očuvanju teritoriajlne cjelovitosti Bosne i Hercegovine biti na prvom mjestu, a na drugom o poštivanju jednakopravnosti svih njenih građana i njihove kulturne baštine.

Zakletva se mora polagati pred predsjednikom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Kao dobar uzor bila bi zakletva koju polažu predsjednici Republike Srbije, koja glasi:

Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije (uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo) kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.

Ako se to ne uradi, Milorad Dodik bi, u slučaju izborne pobjede, i dalje imati otvoren put da i dalje radi na projektu na kojem je do sada radio- a to je  uništavanje Bosne i Hercegovine.

(Autor je bivši rektor Univerziteta u Sarajevu)

10.06.2018.

KAKO SE PREPORODILA NJEMACKA: IZ RUSEVINA DRUGOG SVJETSKOG RATA DO GLOBALNE EKONOMSKE SILE

KAKO SE PREPORODILA NJEMAČKA: Iz ruševina Drugog svjetskog rata do globalne ekonomske sile

Njemačka je danas ekonomska velesila, motor Europe, kako je neki nazivaju, a krajem Drugog svjetskog rata ta je zemlja bila u ruševinama. Dobar dio infrastrukture bio je uništen u savezničkom bombardiranju.


Neki veliki gradovi teško su stradali. Dresden je bio uništen. Stanovništvo Kölna palo je sa 750 tisuća Stambeni fond smanjen je oko 20 posto. U odnosu na prijeratno razdoblje proizvodnja hrane je prepolovljena, dok je industrija smanjena za trećinu.

 

Hitler je tijekom rata uveo ograničenja potrošnje hrane za civilno stanovništvo koje je nastavljeno i nakon rata. Kontrola cijena dovela je do velikih nestašica i razvoja crnog tržišta. Njemačka valuta bila je potpuno obezvrijeđena pa su se ljudi prebacili na robnu razmjenu.

 

Zemlja je bila podijeljena na četiri okupacijske zone - američku, britansku, francusku i sovjetsku. Nakon toga dolazi do podjele na dva dijela. Američka, britanska i francuska zona postaju Zapadna Njemačka koja je transformirana u demokraciju, Istočni dio postaje socijalistička država, iza tzv. Željezne zavjese i pod utjecajem SSSR-a.

 

Nije samo američka poratna pomoć pomogla razvoju Njemačke

 

Zapadna Njemačka sljedećih desetljeća doživjela je veliku preobrazbu. U razdoblju od početka 50-ih do 70-ih godina njihova ekonomija imala je prosječne stope rasta oko 7 posto godišnje, otprilike kao sada Kina, i postali su jedno od najsnažnijih gospodarstava.

 

Iako se taj uspjeh u široj javnosti često pripisuje Marshallovu planu, odnosno američkoj financijskoj pomoći za obnovu Europe, čini se da nije to, ili samo to, bio presudan faktor za uspjeh Njemačke, s obzirom na to da je američka pomoć iznosila samo 5 posto nacionalnog dohotka te zemlje. Također, pomoć su dobile i ostale europske zemlje pa svejedno nisu mogle pratiti Njemačku.

 

Njemačka se našla na prekretnici. Nakon dugog razdoblja kontrole cijena i državne kontrolirane ekonomije, Njemačka je morala odlučiti u kojem smjeru želi ići - i odlučili su se za Soziale Marktwirtschaft, odnosno socijalno tržišno gospodarstvo.

 

Predvodnik te škole ekonomske misli bio je njemački makroekonomist Walter Eucken sa Sveučilišta u Freiburgu. On i njegovi sljedbenici zalagali su se za tržišnu ekonomiju s određenim utjecajem države kroz progresivno oporezivanje, smatrali su da središnja banka treba biti neovisna i svojom politikom održavati stabilnost cijena. Imali su otklon od nacističkog režima, a njihove ideje u praksu pretvorio je jedan od njih -  Ludwig Erhard.

 

Zemlja je tada još uvijek bila pod okupacijom, a saveznici su u novim strukturama htjeli osobe koje nisu bile povezane s nacistima. Erhard je zbog svoje čiste prošlosti i otklona od nacista nakon rata prvo postao ministar financija Bavarske, a kasnije i direktor Ekonomskog vijeća. To je tijelo bilo privremeni organ vlasti u zemlji koju su još uvijek kontrolirale savezničke snage. Erhard je kao direktor Ekonomskog vijeća bio savjetnik Luciusa D. Claya, vojnog upravitelja zapadnih dijelova Njemačke.

 

No Erhard je s te pozicije mogao utjecati na procese i odlučio je krenuti u reforme koje su donijele ekonomski uspjeh.

 

Prvo je 1948. godine uvedena nova valuta koja je zamijenila onu iz nacističkog razdoblja. Uslijedilo je ukidanje kontrola cijena koje su trajale još od Hitlerova razdoblja. Ukidanje je naišlo na kritike sa svih strana, uključujući i savezničku upravu jer su smatrali da će taj potez pogoršati situaciju s obzirom na nestašice i da će cijene otići u nebo - no dogodilo se suprotno. Ubrzo su police u trgovinama ponovno bile popunjene, valuta je imala vrijednost, ljudi su dobili motivaciju za rad te se situacija drastično popravila.

 

Istočni dio zemlje još uvijek zaostaje

 

Preporodu Njemačke u određenoj mjeri doprinijela je i američka pomoć. Marshallov plan, odnosno Program za oporavak Europe koji je kreirao američki državni tajnik George Marshall, iznosio je 13 milijardi dolara (oko 135 milijardi prema današnjim cijenama) a dio toga, oko 2 milijarde dobila je Njemačka. I danas traju rasprave o tome koliko je ta pomoć utjecala na budući uspjeh Njemačke, s obzirom na to da je činila samo 5 posto nacionalnog dohotka u tom razdoblju,

 

No Njemačka je u samo jednom desetljeću, do 1958. godine učetverostručila industrijsku proizvodnju. Imala je vrlo snažne stope BDP-a sve do 70-ih godina, postala je vodeća ekonomska sila. Početkom 80-ih postigli su punu zaposlenost…

 

Dok je Zapadna Njemačka doživljavala procvat, istočni dio koji je ostao iza Željezne zavjese sve je više zaostajao. Nakon pada komunizma u istočnoj Europi i ponovnog ujedinjenja Njemačke, istočni dio bio je tek na 30 posto BDP-a zapadnog dijela zemlje. I danas, gotovo tri desetljeća kasnije, bivši istočni dio Njemačke još uvijek zaostaje za zapadnim dijelom države.

 

 

(Index/SB)

10.06.2018.

ISMIJALI DODIKA: POCELA "OBOJENA REVOLUCIJA" U BANJALUCI!

ISMIJALI DODIKA: Počela "obojena revolucija" u Banjoj Luci!

Sedamdeset i šesti dan sa banjalučkog Trga Krajine čuju se iste riječi: Istina i pravda. Niko ne ruši institucije a mi upravo branimo institucije ove zemlje za koju su mnogi ginuli, poručeno je večeras sa banjalučkog Trga Krajine


Jedan od članova grupe “Pravda za Davida” obratio se prisutnima. On se zahvalio policiji koja obezbjeđuje skup i rekao da ih ima 90 odsto koji su pošteni, te ih pozvao ih da se priključe njihovoj borbi.

"Odmaknite se od tog zla i izaberite pravdu", rekao je on.

Najupečatljiviji momenat dogodio se kada su se na Trgu Krajine pojavili članovi  “12 veličanstvenih” koji su došli sa najmlađim članovima.

Oni su bojili bojanke čime je na Trgu Krajine započela "Obojena revolucija". Naglasili su da ih niko ne smije smatrati teroristima i rušiteljima, kako se redovno tretiraju u medijima pod kotrolom režima Milorada Dodika.  Prisutnima se obratio i čika Petar Blažić koji je pješačio iz Banjaluke do Sarajeva u borbi za pravdu za Davida i Dženana. On je započeo svoje obraćanje riječima : "Poštovani prijatelji Sarajevo vas pozdravlja"."U četiri dana sam osjetio tu bolju budućnost kroz snagu i dobrotu ljudi sa kojim sam se susretao. Susretao sam ljude koji su mi pomogli, i nisam stajao do Travnika gdje sam prenoćio", rekao je Blažić.
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932845

Powered by Blogger.ba