Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.06.2018.

SLAVO KUKIC: ,,HDZ I DRAGAN COVIC POKAZALI DA SU SPREMNI UVUCI HRVATE U SUKOB SA CITAVIM SVIJETOM"

SLAVO KUKIĆ: „HDZ i Čović pokazali da su spremni uvući Hrvate u sukob za čitavim svijetom“

Međunarodna zajednica optužila je Dragana Čovića i Milorada Dodika da opstruiraju izmjene Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine. To je jedan od rijetkih primjera kada međunarodni predstavnici u zemlji otvoreno i glasno govore ko je kočnica na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine


Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE uputile su 30. maja otvoreno pismo, u kojem je istaknuto da su duboko zabrinuti zbog, kako su naveli, „očigledne činjenice da u HDZ-u BiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH.

 

"Jasno je da njih ne brine to što će njihovo nedjelovanje ozbiljno ugroziti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH", navedeno je u saopćenju ambasada i međunarodnih organizacija u BiH.

 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko također je u srijedu u Dnevniku 3 Federalne televizije rekao da se nada da će u oktobru građani da "biraju nove stranke, ili u starim strankama nove ljude."

Iz HDZ-a BiH su kritikovali predstavnike međunarodne zajednice, optužujući ih da iznose paušalne informacije, što, smatraju, neće doprinijeti stabilizaciji odnosa u BiH.

 

Profesor Slavo Kukić smatra kako je Dragan Čović pokazao da je spreman cijeli narod uvući u sukob sa svijetom, samo kako bi zadržao svoju poziciju u vlasti. S druge strane, ističe, siguran je kako je međunarodna zajednica svjesna takve Čovićeve spremnosti.

 

„Dvije su razine problema. Što se tiče HDZ-a i lidera HDZ-a on je spreman uvući čitav narod u sukob za čitavim svijetom, kako bi se on održao na površini. Što se pak svjetskih centara moći tiče, osobno mislim da su oni sami svjesni te njegove spremnosti i da ne stavljaju znak jednakosti između njegove politike i Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini“, ističe profesor Kukić. 

 

Na pitanje da li građani u BiH prepoznaju politiku koja ih vodi u sukob sa modernim svijetom, profesor Kukić smatra da je potrebno da bh. društvo zahvati proces katarze kako bi se nakon toga krenulo u istinske reforme.

 

Nije siguran da se to dešava u ovom trenutku, ali, smatra, vrlo moguće u skorije vrijeme.

 

„Ja nisam siguran da o tom procesu u ovom momentu možemo govoriti. A bez tog procesa nema ni spremnosti da se okrenu leđa onima koji društvo guraju u ambis 30 godina“, kaže profesor Kukić.

 

„Istina jeste da bez poticaja izvana za taj proces je potrebno duže vrijeme. Nijemcima, koji su bili pod apsolutnom kontrolom saveznika, bilo je potrebno 20 godina da bi ih zahvatio proces katarze. Ovdje mi nemamo djelovanje poput toga u Njemačkoj.

 

Dapače, od 2005. godine, međunarodna zajednica, svjetski centri moći su se distancirali od procesa u BiH, i tu uzlaznu putanju u stabilizaciji bh. društva su tim distanciranjem zaustavili.

 

Reakcije devet ambasada, OHR-a i OSCE-a, a potom i otvoreno prozivanje Čovića i Dodika bi mogao biti znak da su svoje greške uvidjeli, i da naprosto su odlučili da svoj odnos prema BiH zarotiraju. Ako je to tačno, onda bi taj proces katarze mogao biti potaknut“.

 

Na pitanje da li će se to desiti na oktobarskim izborima, kako priželjkuje i Valentin Inzko, profesor Kukić kaže da sumnja da će se to desiti u oktobru.

 

„Sljedeći općinski i sljedeći parlamentarni izbori u BiH sasvim sigurno“, zaključuje profesor Kukić.

 

(NAP)

08.06.2018.

DODATNI KONTIGENT : BRITANSKI VOJNICI U BIH SPRECAVAJU UTICAJ RUSIJE NA IZBORE

Dodatni kontigent : Britanski vojnici u BiH sprečavaju uticaj Rusije na izbore


Velika Britanija šalje dodatni broj, od 40 vojnika u BiH koji će se pridružiti misiji Evropske unije i NATO-a, s ciljem da spriječi miješanje Rusije tokom predstojećih izbora, koji će u toj zemlji biti održani u oktobru, piše britanski Times.

Prema pisanju londonskog dnevnika, informaciju je na sastanku ministara odbrane u Briselu, potvrdio ministar odbrane Velike Britanije Gavin Williamson.

“Ove aktivnosti pokazuju našu posvećenost da u BiH budu sprovedeni slobodni i pravedni izbori, da ne dođe do štetnih uticaja spolja”, rekao je  Williamson.

Angažman nije direktno uperen protiv Rusije

Iz Štaba EUFOR-a Dnevnom avazu potvrđeno je da će 40 britanskih vojnika stići kao pojačanje.

“Mogu potvrditi da je, u skladu s direktivom Komiteta za politiku i sigurnost EU (PSC), te na temelju zahtjeva Operativne komande EUFOR-a, Velika Britanija odlučila poslati izviđački tim od 40 ljudi, na period od šest mjeseci, kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine. Ova će jedinica bitno unaprijediti informacije o stanju u BiH koje će dobivati Operativna komanda. Angažman trupa nije direktno uperen protiv Rusije niti bilo koje druge države. Velika Britanija reagirala je na zahtjev naše Operativne komande“, kazao je glasnogovornik EUFOR-a Paul Clark.

(Kliker.info-AJB)

08.06.2018.

PRIZNANJA ONIMA KOJI SU ZADUZILI BiH

08.06.2018.

KARIKATURE PREDRAGA KORAKSIĆA CORAXA

08.06.2018.

JERLAGIC PISAO INZKU: "NAMETNITE IZBORNI ZAKON"

JERLAGIĆ PISAO INZKU: "Nametnite Izborni zakon"

U svjetlu aktuelnih događanja i rasprava vezanih za promjenu Izbornog zakona, smatramo da je, zbog važnosti i dalekosežnih posljedica koje njegove izmjene mogu proizvesti na budućnost države, potrebno ovu raspravu proširiti, a nikako reducirati na nekoliko trenutno vladajući političkih partija, a posebno ne onih koje su ekstremno nacionalistički orijentirane i čiji je cilj razbijanje i podjela države, stoji u otvorenom pismu predsjesnik SBIH Amera Jerlagića visokom predstavniku Valentinu Inzku.


Istovremeno se mora imati u vidu da je Izborni zakon, nakon Ustava, najvažniji zakon čija primjena presudno utiče na kreiranje ukupnih odnosa u jednoj državi i egzistencijalno je važan za njen dalji demokratski razvoj.

Da bi se kreirao adekvatan Izborni zakon neophodno je najprije izvršiti izmjene Ustava Bosne i Hercegovine u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, a tek potom donijeti novi Izborni zakon.

Dejtonski Ustav državu Bosnu i Hercegovinu (Annex IV, Dejtonski ugovor) priznaje i potvrđuje njen međunarodno pravni kontinuitet, s tim da vrši njen unutrašnji administrativni preustroj na način da ona ima dva entiteta. Dejtonski Ustav u preambuli jasno navodi da: „Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao sastojci (zajedno sa ‘ostalima’) i građani Bosne i Hercegovine ovim određuju….Ustav Bosne i Hercegovine…’ .

 

Čitava pravna i pojmovna zbrka nastaje onoga časa kada se pojam „constituent“ potpuno pogrešno prevodi i tumači, odnosno izjednačava sa pojmom „constitutive“. Uzimajući ovo u obzir, važno je da istaknemo da se pojam ‘constituent’ prevodi i definira kao ‘’sastojak nečega’’. Iz ovoga je sasvim jasno da Ustav ne poznaje nikakve „konstitutivne narode“, nego da govori o sastojcima države (Bošnjacima, Hrvatim, Srbima, Ostalim i građanima) i sve ih tretira ravnopravno. Pogrešnim prevođenjem i tumačenjem pojma „konstituent“ stvorena je situacija kojom su tri najbrojnije etničke grupe prigrabile ekskluzivno pravo kozumiranja vlasti u državi čime su svi ostali građani dovedeni u diskriminirajuću poziciju.

 

Presudama Evropskogi suda za ljudska prava u Strasburu rješenja iz Ustava vezana za izbor članova Predsjedništva proglašena su diskriminirajućim. (‘Pilav v Bosnia and Herzegovina’ 41939/07, ‘Zornić v Bosnia and Herzegovina’ 3681/06, ‘Sejdić – Finci v Bosnia and Herzegovina’ 27996/06 I 34836/06). Nažalost, ni Vi niti ostale države članice PIC-a, niste učinili adekvatne i rezolutne napore da se izvrše promjene Ustava kojima bi se uklonile diskriminirajuće odredbe Ustava. Takvim nečinjenjem, mada u rukama imate sve instrumente potrebne za intervenciju, država je dovedena na rub novih incidenata, uz to njeni neprijatelji ponovo otvaraju pitanja etničkih podjela, pa čak i secesije.

 

Da bi Bosna i Hercegovina imala ikakvu mogućnost za napredak ka civilnom i demokratskom društvu, moraju se reformisati sve odredbe i pravila zasnovana na etničkim i vjerskim podjelama, koje diskriminiraju i opstruiraju primjenu jednakih prava za sve građane na teritoriji cijele države.

 

Stoga, od vas kao glavnog tumača i osobe odgovorne za nadgledanje i provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i očuvanje mira i teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, zahtjevamo slijedeće:

1. Jasnu definiciju, odnosno tumačenje pojma „constituent“.

 

2. Hitnu promjenu Ustava i provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima ‘Pilav v Bosna i Hercegovina’ (41939/07), ‘Zornić v Bosna i Hercegovina’ (3681/06), i ‘Sejdić-Finci v Bosna i Hercegovina’ (27996/06 I 34836/06).

 

3. Preduzimanje mijera koje Vam stoje na raspolaganju protiv onih političkih lidera koji dovode u pitanje integritet države i vrše druge opstrukcije u provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

 

Imajući navedeno u vidu smatramo da u ovom času nisu moguće nikakve promjene Izbornog zakona, a pogotovo ne one kojima bi se trajno zacementirale etničke podjele i time spriječio razvoj države kao moderne demokratske i građanske zajednice, u kojoj su prije i iznad svega zagarantovana jednaka građanska prava za sve njene stanovnike, čime se ne isključuju instrumenti zaštite kolektivnih prava i sloboda (etničkih, vjerskih i sl.).

 

Očekujemo da se s obzirom na Vaše ovlasti pozabavite sprovođenjem odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strasburu, pa čak i da ih nametne, u suprotnom Vaša pasivnost značajno doprinosi stanju permanentne krize.

 

Ukoliko pod hitno ne poduzmete mjere da se sprovedu presude Europskog suda za ljudska prava, te nastavite izjavljivati da one ‘nisu više prioritet’, mi ćemo kao stranka podnijeti apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava za nepoštivanje suda i njegovih presuda.

 

08.06.2018.

NAKON PRESUDE ZA VRANICU PORODICE ZRTAVA OGORCENE: "NAMJESTILI SU DA DJECA KOJU SU UBILI BUDU KRIVA"

NAKON PRESUDE ZA VRANICU PORODICE ŽRTAVA OGORČENE: "Namjestili su da djeca koju su ubili budu kriva"

Kantonalni sud u Mostaru danas je izrekao osuđujuću presudu Mati Aničiću i Erhardu Pozniću, dok je Ivan Škutor oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima iz zgrade "Vranica".Ančić i Poznić dobili su po godinu kazne zatvora, dok je Škutor oslobođen svih optužbi.

Rezultat sudskog procesa, četvrtog po redu, poznat je nakon punih 25 godina od jednog od najtežih i najokrutnijih ratnih zločina u gradu Mostaru i duže od 18 godina koliko je pred kantonalnim pravosuđem trajalo jalovo i neubjedljivo sudsko rasplitanje ovom predmeta

Omer Ćehić pratio je suđenja za zločine u "Vranici" od samog početka. Njegov sin Senad jedna je od žrtava.

omer-cehic-vranica

I sam Omer bio je u logoru 11,5 mjeseci.

"Pravda ne ide kako treba. Namjestili su tako da oni budu pravi, a djeca koji su pobili da budu kriva", kazao je Ćehić novinarima nakon današnje presude u slučaju "Vranica, koju je izrekao sudija Marin Zadrić, inače bivši oficir HVO-a.

 

Riječ je o masakru nad zarobljenim pripadnicima Armije BiH kojeg su počinili pripadnici HVO nakon vojne akcije zauzimanja Komande 4 korpusa Armije BiH u zgradi "Vranica" 9.maja 1993.godine u zapadnom dijelu Mostara.

 

Pripadnici HVO-a u zgradi Vranica u Mostaru zarobili su, a kasnije, poslije višekratnog mučenja i batinanja u objektu Mašinskog fakulteta u zapadnom dijelu Mostara, brutalno likvidirali 13 pripadnika Armije. Za tijelima trojice još uvijek se traga.

 

Trenutak njihovog zarobljavanja čak je snimljen kamerama HTV uz euforičan javni čin obznanjivanja tog "krupnog vojnog poduhvata" iz pera i javljanja reporterke Dijane Čuljak što je slavodobitno emitovano u centralnim informativnim emisijama javnog emitera susjedne države.

 

Optužnica je podignuta još u decembru 1999, a optuženi su Željko Džidić zvani Džida, Mate Aničić, Ivan Škutor i Erhad Pozbić zvani Šapa – svi iz Mostara. Optužnica nekadašnje pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) tereti za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima. Prvooptuženi Džidić nalazi se u bjekstvu od 2011, pa se zbog toga četvrti put suđenje vrši po razdvojenoj optužnici, odnosno proces se vodi protiv ostale trojice iz optužnice.


////////////////////////////////////
Čović kandidat HDZ-a za člana Predsjedništva BiH : ‘Nećemo se baviti drugim kandidatima’

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke jednoglasno je donijela odluku o kandidaturi predsjednika HDZ-a Dragana Čovića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na ovogodišnjim predsjedničkim izborima.

Predsjedništvo HDZ-a danas je održalo 27. sjednicu u Vitezu, a na kojoj je bilo govora o pripremama za predsjedničke i parlamentarne izbore u BiH. Zvaničnici HDZ-a jednoglasno su podržali kandidaturu Čovića za člana Predsjedništva BiH.

“Dogovorili smo da moja malenkost opet bude kandidat na izborima za člana Predsjedništva BiH. Hvala kolegama na tome. Očekujem da HDZ u narednim mjesecima osigura da legitimni predstavnici budu na svim nivoima vlasti. Vjerujem da smo na to spremni”, rekao je Čović.

‘Nećemo se baviti drugim kandidatima’

Istakao je da on ne razmišlja ko će mu biti protivkandidat, ali da očekuje kako će se šest ili osam osoba kandidovati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

“Sarajevske stranke predložile su dva ili tri kandidata. To je potpuno druga stranačka baza. To neće opterećavati našu kampanju. S te strane, nećemo se baviti drugim već prije svega hrvatskim narodom i BiH”, kazao je Čović.

On je trenutno član Predsjedništva BiH, a prema Ustavu BiH može biti biran još jedan uzastopni mandat.

Čović je izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i nakon Općih izbora u oktobru 2002. godine. Na ovoj poziciji zadržao se do 2005. godine kada ga je smijenio tadašnji visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

(Kliker.info-AJB)

08.06.2018.

NEGACIJA - KRUH NASUŠNJI NAŠE REPUBLIKE SRPSKE

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940405

Powered by Blogger.ba