Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

07.06.2018.

VLADA FBIH UTVRDILA: SMANJUJU SE DOPRINOSI, UVODE SE POREZI NA PLATE OD 20 POSTO

VLADA FBIH UTVRDILA: Smanjuju se doprinosi, uvode se porezi na plate od 20 posto

Doprinosi sa 41,5 smanjeni na 33,5 posto, a neoporeziv samo ukupni dohodak do 700 KM.

Federalna vlada na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila je Prijedloge zakona o doprinosima i o porezu na dohodak.

Utvrđenim zakonom o doprinosima ukidaju se doprinosi na teret poslodavca, a ukupna stopa doprinosa smanjuje se sa 41,5 na 33,5 posto.

Utvrđenim zakonom o porezu na dohodak predviđeno je oporezivanje po dvije stope i to: Stopama od 10 posto i od 20 posto.

Novina je da se povećava oporeziva osnovica, ukupni dohodak u iznosu do 700 KM je neoporeziv, 10 posto poreza se plaća na ukupni dohodak do 1.500 KM, a ukupni dohodak veći od 1.500 KM oporezuje se sa 20 posto.

U oporezivu osnovicu ulaze i plata i svi prihodi koji nemaju karakter plate.

07.06.2018.

ZAVRSEN SASTANAK O MIGRANTIMA: "BiH CE HUMANO TRETIRATI MIGRANTE ALI NECE BITI SABIRNI CENTAR"!

ZAVRŠEN SASTANAK O MIGRANTIMA: "BiH će humano tretirati migrante ali neće biti sabirni centar"!

BiH će ostati humana prema migrantima, ali ova država neće postati i biti neka vrsta sabirnog centra za migrante na cijelom Balkanu, poručio je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.


On je nakon sastanka sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i premijerom Unsko-sanskog kantona (USK) Huseinom Rošićem ukazao na ključne odrednice u ponašanju državnih institucija kada su u pitanju migranti.

 

"Mi ćemo i dalje zadržati humani aspekt prema onima koji traže međunarodnu zaštitu i nalaze se u potrebi, a koji dolaze na teritoriju BiH. Takođe, nastavićemo se ponašati u skladu sa važećim domaćim zakonima - Zakonom o azilu i Zakonom o strancima, te u skladu sa međunarodnim standardima", poručio je Zvizdić.

 

Istakao je kako će BiH nastaviti sa jačanjem državne granice prema svojim istočnim susjedima odakle migranti dolaze.

 

"Zapriječićemo sve nelegalne rute i nelegalne ulaske, te migrante usmjeriti na zvanične prelaze između BiH i Srbije, ako i BiH i Crne Gore", naglasio je Zvidzić.

 

On je upozorio da je posljednjih nekoliko dana ponovo otvoren jedan ili dva ilegalna prelaza, ali da je policija Brčkog i RS upuđena na te prelaze, kako bi se državna granica držala pod kontrolom.


"Što se tiče migranata koji su ušli u BiH, njihova dva fokusna odredišta su Sarajevo i okolina, te USK", podsjetio je Zvizdić.

 

Od naredne sedmice očekuje se da će kasarna Ušivak kod Hadžića biti stavljena u funkciju prihvatnog centra za migrante koji dolaze na područje Sarajeva

 

"Kada je u pitanju USK, svi smo orijentisani da pružimo maksimalnu pomoć Vladi USK, a posebno gradovima Bihaću i Velikoj Kladuši, kako bismo na najadekvatniji način uspjeli riješiti pitanje migranata, ali i sačuvati nivo sigurnosti javnog reda i mira", poručio je Zvizdić.

 

Kako je istakao, do kraja sedmice se očekuje informacija USK, koja će biti potvrđena od Vlade FBiH, o objektima i lokalitetima na kojima će biti napravljeni kombinovani smještaji za migrante. Sredstva su obezbjeđena.

 

“Već od ponedjeljka će ekipe inženjera i drugih eksperata posjetiti USK. Definisaćemo sam lokalitet, njegove kapacitete i status tih objekata, ali ćemo isprazniti i one objekte u kojima se trenutno nalazi dio migranata koji pokazuju asocijalno ponašanje i počinje remetiti javni red i mir", pojasnio je Zvizdić.

 

On je potvrdio da migranti žele da napuste BiH, te da nikome do njih nije dat azil, niti da ima riječi o tome da će neki dobiti državljanstvo BiH.

 

Takve tvrdnje su, istakao je, neistinite i predstavljaju pokušaj pojedinih političara da iskoriste nevolju ljudi u političke i populističke svrhe.

 

Premijer FBiH Fadil  Novalić je kazao da tek u ponedjeljak treba da se utvrdi koji je od objekata pogodan za smještaj migranata.

 

"Vidjeli ste da imaju i različite vrste migranata - neki su asocijalnog ponašanja, neki su bolesni. Potrebna je određena trijaža, treba odabrati najpogodnije objekte, najvjerovatnije tamo gdje ima neki kompleks objekata, a jedna od mogućih lokacija je svakako Agrokomerc",  dodao je Novalić.

 

Prema riječima premijera USK Huseina Rošića, migranti su se u ovom kantonu polarizirali, jer dolaze iz različitih arapskih zemalja.

 

"Ovi koji spadaju u grupu asocijalnih su pretežno iz Afganistana. Radi se o osobama od kojih pojedini čak konzumiraju i opojne droge. Naravno, MUP ih stalno kontroliše i drži ih pod nadzirom. Mi te osobe koje iskazuju rapidan rast asocijalnog ponašanja držimo i u određenoj mjeri pritvora", rekao je Rošić.

 

Nakon nekoliko dana provedenih u pritvoru, oni bivaju pušteni na slobodu, ali i pod konstantnim nadzorom.

 

"Taj nivo narušavanja javnog reda i mira spustili smo na jedan minimum, ali ovdje moramo imati kontroliran proces", dodao je Rošić.

07.06.2018.

BLAGDATI DVOJNOG DRZAVLJANSTVA ZA KRIMINAL

07.06.2018.

VALENTIN INZKO: MILORAD DODIK I DRAGAN COVIC RADE PROTIV INSTITUCIJA BOSNE I HERCEGOVINE !

Valentin Inzko upro prstom : Dodik i Čović rade protiv institucija Bosne i Hercegovine !


Valentin Inzko ranije je izrazio zabrinutost što neki politički lideri rade protiv BiH, a kazao je i to da ga uznemirava retorika pojedinaca. Za N1 je komentarisao svoju izjavu rekavši da međunarodna zajednica to zna “imenom i prezimenom”.

– Sve je poznato, kaže Inzko, a na pitanje da li su to Dodik i Čović – odgovara:

– Ko još ima otcjepljenje u programu stranke. To je SNSD. Dodik je rekao da očekuje ujedinjenje Republike Srpske i Srbije u ovom vijeku. Vučić je to mjesecima ranije demantovao. Čović govori o planu B.

– Zato je međunarodna zajednica, imenom i prezimenom, HDZ i SNSD stranke dakle, ko to radi protiv institucija. Konkretno o Zakonu o krivičnom postupku. HDZ kaže da je evropski orijentiran, a oni bi to mogli da dokažu postupcima – a ne da se glasa protiv zakona. Meni je to žao, rekao je Inzko.

– Ova zemlja, ako bi se mogli dogovoriti o nekim stvarima, o pet stvari, to bi bila vladavina prava, dobra ekonomija, turizam, a niko ne gubi identitet. Razočaravajuće je da je bilo potrebno godina da se usvoje akcize. Sada će trebati godina da se 100 miliona podijeli između entiteta. Tužno je to, rekao je Inzko.

– Mogli bi se dogovoriti za infrastrukturu, zdravstvo, ekonomiju, nikome ne bi ništa falilo. MMF, Svjetska banka, EBRD bi da daju još više novca, a niko ne bi gubio identitet, svoje latinice, ćirilice, kulture. Za nas je BiH po tome interesantna. Ovo nije dosadna zemlja. Ima toliko kultura i religija, poručio je Inzko.

Kazao je da ima brojnih primjera zajedničkog života u BiH, međutim “na vrhu politike – sve je više različitosti”.

(Kliker.info-SB)

07.06.2018.

ZLATKO MILETIC: "SAMO GOSPODI IZ HDZ-A NIJE PRIHVATLJIVO AD HOC RJESENJE"

ZLATKO MILETIĆ: "Samo gospodi iz HDZ-a nije prihvatljivo ad hoc rješenje"

Generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić kazao je novinarima nakon sastanka predstavnika političkih stranaka s ekspertima Venecijanske komisije o izmjenama Izbornog zakona BiH da su četiri političke stranke, isključujući HDZ BiH, primakle stavove oko tzv. ad hoc rješenja


Ovo rješenje, kako je naveo, zasnovano je na Ustavu FBiH. Međutim, ističe, "gospoda iz HDZ-a" tvrde da im to rješenje u ovom trenutku nije prihvatljivo.

 

"Oni jednostavno neće da pristanu na to. Mi ne možemo pristati na određene ustupke u tom smislu, s obzirom da bismo, ukoliko bi ispoštovali njihove zahtjeve, kršili odredbe Ustava FBiH", rekao je Miletić

 

Pojašnjava kako se radi o starim problemima oko popisa - da li je iz 1991. ili onaj iz 2013., te da li je manjinsko zastupanje ili samo proporcionalno.

 

"Mi ćemo u narednom periodu naravno poduzeti sve što je u našoj moći da dođemo do rješenja", rekao je Miletić.

 

Prema njegovim riječima, SDA, SBB, DF i SDP BiH su HDZ-u ponudili i jedan "džentlmenski" sporazum da podrže ovo ad hoc rješenje, a da svi zajedno pristupe reformama Ustava FBiH i da vide šta u tom smislu mogu uraditi kad je u pitanju presuda Ustavnog suda u predmetu "Ljubić", ali i drugim predmetima.

 

"Mi od tih principa koji su napisani u Ustavu FBiH ne možemo odustati", dodao je Miletić.

 

(Vijesti.ba)

07.06.2018.

U SARAJEVU ODRZAN MINISTARSKI SASTANAK O MIGRANTIMA: "NE SMIJEMO DOZVOLITI DA SE PONOVI 2015. GODINA..."

U SARAJEVU ODRŽAN MINISTARSKI SASTANAK O MIGRANTIMA: "Ne smijemo dozvoliti da se ponovi 2015. godina..."

Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM), danas su u Sarajevu održali ministarski sastanak Suočavanje s izazovima mješovitih migracija u regiji - Sigurnosni i humanitarni aspekti. Učestvovali su predstavnici zemalja regiona, te je bilo riječi o tome kako se zajednički suočiti sa problemom migracija.


Učesnici su razgovarali o sigurnosnim aspektima i borbi protiv ilegalnih migracija, kao i o humanitarnom aspektu migracionih kretanja.

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da se ne smije ponoviti 2015. godina.


- Svaka država mora stvoriti vlastitu bazu, odnosno registraciju biometrijskih podataka  i ona mora biti kompatibilna i tada možemo provjeriti da li je neko od tih osoba podnosio ranije zahtjev za boravak u određenoj državi - rekao je Mektić.

 

U toku ove krize države Zapadnog Balkana trebale bi se truditi vratiti bilateralnim sporazumima kako bi pokazali da funkcioniraju te da neće nikome dozvoliti da bilo koja država na prostoru ove rute bude zloupotrebljena. Isto tako, države trebaju pojačati straže na svojim granicama. 

 

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac pojasnila je da BiH mora stvoriti sve uvjete da se pruži humanitarna pomoć migrantima, ali da to mora biti na tačno određenim mjestima koja će kontrolirati vlasti.

 

- Ne smijemo dozvoliti da se dovedemo u stanje da stvaramo loš imidž o sebi da ovdje postoje određeni problemi ukoliko migranti ne borave u smještajnim kapacitetima. Upravo zato nam je prioritet da osiguramo smještajne kapacitete za migrante. Moramo poboljšati naš akcioni plan, ali prije svega da smještajni kapaciteti migranti budu stavljeni na raspolaganje. Ne želimo stvarati sliku o sebi da se migranti u BiH hrane po parkovima jer to zaista nije prihladno - kazala je Borovac.

 

Boštjan Šefic, državni sekretar Ministarstva za unutrašnje poslove (MUP) Slovenije naveo je da se od 2015. godine prate kretanja migranata.

 

- Naše prognoze su se ostvarile i od novembra prošle godine

broj ilegalnih migranata koji dolaze u Sloveniju, preko Hrvatske, Srbije, Albanije, Grčke, konstantno se povećava. Stanje je pod kontrolom, ali svi zajedničkim snagama moramo učiniti da sve bude dobro iskoordiniramo i zajedno savladamo različite situacije i prepreke. Zato sam posjetio niz država u regiji - kolege iz Austrije i Italije.

 

Predstavnik Austrije kazao je da je jedan od važnijih ciljeva Austrije da se uključe sve zemlje pa tako i zemlje Zapadnog Balkana i da problem zajednički bude riješen. 

 

- Iako su politički procesi često veoma spori, ipak policije svih ovih zemalja mogu sarađivati na istom nivou i riješiti određene stvari i prije nego se okonča određeni politički proces. Jučer je održan sastanak policijskih direktora i sve policijske službe EU će zajedno raditi da se poboljša situacija s migrantima - istaknuo je današnji učesnik konferencije iz Austrije.

 

Nakon današnje konferencije je zaključeno da je jedan od osnovnih ciljeva zaustaviti nelegalne migracije i da je mnogo važno voditi računa o sigurnosti granica, ali bez korištenja silje i ugrožavanja života koji se u tom trenutku pojave na određenim granicama.

 

 

(NAP/SB)

07.06.2018.

DJECA USTASE: STRAVICNA, DOSAD NEISPRICANA PRICA O STVARANJU...

07.06.2018.

IVAN IVANJI: 'BURE BENZINA NASRED BOSNE, A LJUDI PUSE

07.06.2018.

SIDRAN OTKRIO, ZASTO SE PRIDRUZIO GRADJANSKOM SAVEZU: "JOS SU MLADI I NISU SE STIGLI ISKVARITI"

Sidran u Pressingu otkrio zašto se pridružio Građanskom savezu : “Još su mladi i nisu se stigli iskvariti”


“Postoji jedna formacija koja se zove Građanski savez. Nju su pokrenuli dvojica mlađih političara koje sam prepoznao kao meni mile i drage”, kazao je Abdulah Sidran gostujući u Pressingu na N1.

Ustanovljavanje krivice je težak posao. Ako govorimo o historijsko filozofskom smislu, krivice dolaze od prirodnih trvenja i sukoba gdje god se nalaze susjedi, narodi, koji su međusobno slični. Mi smo imali nesreću i kao neki drugi manji narodi. Ako negdje postoje slični narodi, a jedan je najbrojniji, svaki proces demokratizacije i uspostavljanja odnosa; taj većinski narod nekom silom inercije doživljava kao neravnopravnost. Mi se moramo dogovorati sa našim komšijama iz Beograda i Zagreba u pravcu dokazivanja; da li su promijenjeni oni politički ciljevi koji su doveli do ratova“, kazao je Sidran i dodao:

Ja nisam vidio bitne ilustracije, kamoli dokaze. Meni je vrlo neprijatno kad slušam govor o pomirenju naroda. Ja tvrdim da se narodi nisu ni svađali, nije to bila dječija igra u tramvaju, da je neko stao nekome na nogu. Naši susjedi imaju zakone koji su anticivilizacijski. Politička elita modelira narod i njegova osjećanja a u tome joj pomažu vjerske zajednice. Ako narod nije u stanju razgovarati o zakonima, o temeljnim dokumentima jedne države, nego o politici razgovara tako što trača ovu ili onu osobu, taj narod nije zreo. Taj narod se može smatrati ruljom. Narod će biti politički zreo kada kaže: Stop, hoćemo zakon“.

Abdulah Sidran je kazao da se priključio “mladoj i novoj formaciji Građanski savez”.

Postoji jedna formacija koja se zove Građanski savez. Nju su pokrenuli dvojica mlađih političara koje sam prepoznao kao meni mile i drage jer su podnijeli ostavke na vrlo bitne funkcije jer nisu htjeli potpisati odluke koje su smatrali da nisu u korist našeg naroda. Ne možemo narod kao jednu apstrakciju kriviti.

Još su mladi i nisu se stigli iskvariti“, kazao je Sidran.

Rekao sam im da urade šta god hoće sa mojim imenom. Meni su 74 godine. Ako budu odlučili da me stave na listu, prihvatiću to“.

“Tu se mora biti veoma rezervisan prema legitimitetu one koji vole kao papagaji ponavljati. Ja nikada nisam bio član SDA i kada sam bio na listi za opštinu Centar bio sam kao nezavisan čovjek. Član nisam bio niti me pokojni predsjednik ikada nagovarao, a pogotov naređivao. Jesam bio kao mlad čovjek zanesen utopijama socijalizma, jesam bio svim srcem za projekt Ante Markovića. Nakon toga sam bio lojalan vlasti u državi koja je pod agresijom. Svakodnevno sam pokazivao lojalnost toj vlasti. To se pobrkalo sa lojalnošću stranci SDA“.

Jesu li Bosanci ponosni i prkosni kao nekada ili smo postali “armija beskičmenjaka”?

Ako te jači zgazi, povali i po tebi pleše to nije stvar izbora nego viših sila i odnosa snaga. Kod nas se zbilo tako da se neminovni proces tranzicije.. On se shvatio kao otvorena pljačka kojoj je rat bio pokriće. Narod će za 15-20 godina padati u nesvijest kada se pokažu dokumenti da su Tuđman i Milošević od 1986. imali zajedničke račune na dalekim destinacijama. To je arhiva Borke Vučić, ostavljena i deponovana. Iz nje su materijali objavljivani u knjgama Sulejmana Tabakovića, a o tome je mnogo pisao Domagoj Margetić. Imali su zajedničke račune gdje se znalo na koji način se prebacuje novac, ima tu desetine imena. Sve narode će to bacati u šokove kad se sazna u kojem su procentu ratovi na prostoru bivše Jugoslavije bili dogovoreni, fingirani. Faktor sa bh. strane je bio faktor koji smeta da se provedu ciljevi. Ratni cilj je bio preživjeti, bosanskih muslimana. Ostati živ, puki život spasiti“.

(Kliker.info-N1)


07.06.2018.

MATTHEW PALMER : RUSIJA POTICE HAOS U DRZAVAMA ZAPADNOG BALKANA

Matthew Palmer : Rusija potiče haos u državama zapadnog Balkana

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara  Matthew Palmer u srijedu je optužio Rusiju da potiče stvaranje haosa na zapadnom Balkanu kako bi blokirao države regije u nastojanjima da postanu dio europskih i euroatlantskih integracija.

“Aktivno i agresivno rade protiv ciljeva mnogih zemalja zapadnog Balkana koje su te države same sebi postavile. Čini se da interesima Rusije najbolje služi ukoliko u ovoj regiji vlada kaos u kojemu je moguće podizati napetosti”, kazao je Palmer u intervjuu koji je dao entitetskim novinskim agencijama u Bosni i Hercegovini Fena i Srna.

Palmer je najviše rangirani američki diplomat koji se izravno bavi stanjem u regiji a u Sarajevu je boravio kako bi sudjelovao u pregovorima s čelnicima političkih stranaka iz BiH o izmjenama izbornog zakona te u radu sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Palmer je kao primjer izravnog miješanja Rusije u suverenu volju država regije naveo pokušaj državnog udara u Crnoj Gori iz 2016. godine čiji je cilj bio spriječiti tu zemlju da postane članicom NATO-a.

Isto to, izričit je Palmer, Rusija sada radi i u odnosu prema Makedoniji koju također želi zaustaviti na putu ka članstvu u NATO-u.

Iako su vlasti u BiH odavno kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta također definirale članstvo u NATO-u tome se sada izrijekom protive vlasti Republike Srpske inzistirajući da zemlja ostane “vojno neutralna” odnosno da na tom planu u cijelosti slijedi politiku kakvu vodi Srbija.

Komentirajući tu situaciju Palmer je istaknuo kako je euroatlantska budućnost BiH suverena odluka te države koju SAD kao takvu podupiru i čine sve kako bi pomogle vlastima u BiH da ispune kriterije koji su pretpostavka članstva.

Poručio je i kako potpora SAD-a Balkanu ostaje jasna i ta se politika nije mijenjala zbog promjena u Bijeloj kući.

“Stoga nema razloga vjerovati kako postoji bilo kakva promjena kada je u pitanju američka politika ili stav prema ovoj regiji, barem ne u doglednoj budućnosti”, kazao je Palmer.

(Kliker.info-Hina)

07.06.2018.

MAHIR MESALIC : JAHTA DRAGANA COVICA TONE, NE BACAJTE MU POJAS ZA SPASAVENJE

zastupnik Demokratske fronte Mahir Mešalić : Čovićeva jahta tone, ne bacajte mu pojas za spašavanjeNakon jučerašnjih sastanaka lidera stranka i Venecijanske komsije postalo je jasno da Dragana Čovića hvata panika. Niko razuman više za ozbiljno ne uzima HDZ-ove rasističke prijedloge izmjena Izbornog zakona. Oni su propali kao što je propala Jelavićeva takozvana “hrvatska samouprava” ocijenio je zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu Federacije Mahir Mešalić.

Mešalić smatra da HDZ i Čović svoju nervozu pokazuju ulazeći u sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama. Prvo je Borjana Krišto optužila ambasade zapadnevorpskih saveznika Bosne i Hercegovine za pokušaj uvođenja pravne anarhije u Bosni i Hercegovini, pa se na to jučer nadovezao Dragan Čović optužujući SAD zbog navodne kriminizacije HDZ-a.

“Dakle, Čović hoće reći da nije problem u njegovoj kriminaloj organizaciji koja se protivi uvođenju međunarodnih normi u domaće zakonodavstvo nego je problem u Sjedinjenim Američkim Državama koje podupiru uvođenje međunarodnih pravnih normi u domaće zakonodavstvo. To dovoljno jasno govori u kojoj mjeri je Čović izgubio kompas”, naglasio je Mešalić.

Zastupnik DF-a ističe kako se nada da u ovom odusutnom trenutku kada HDZ-ova jahta počinje da tone, pojas za spašavanje Čoviću neće baciti oni koji su također izgubili kompas i samovoljno napustili lijevi tabor.

“Neću pominjati o kome se konkretno radi. Građani su bili u prilici vidjeti s kim se Čović srdačno pozdravlja, i na koga nažalost izgleda da računa”, zaključio je Mešalić.

(Kliker.info-Index.ba)

07.06.2018.

NIJEDNOM MIGRANTU U BiH NIJE ODOBREN AZIL

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932963

Powered by Blogger.ba