Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.06.2018.

DRAGAN MEKTIC: "ZDRAVKO MAMIC NE MOZE BITI IZRUCEN HRVATSKOJ, ALI NECE MOCI IZBJECI IZDRZAVANJE KAZNE U BiH"

MEKTIĆ POJASNIO MAMIĆEV PRAVNI STATUS: "Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj, ali neće moći izbjeći izdržavanje kazne u BiH"

Zdravko Mamić ne može izbjeći zatvorsku kaznu i ako mu ona bude pravomoćno izrečena u Hrvatskoj on će je odslužiti u Bosni i Hercegovini, ako Zagreb to zatraži temeljem postojećeg međudržavnog sporazuma, pojasnio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.
MEKTIĆ POJASNIO MAMIĆEV PRAVNI STATUS: 'Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj, ali neće moći izbjeći izdržavanje kazne u BiH'

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar u srijedu su nepravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda proglašeni krivima za USKOK-ove optužbe o izvlačenju oko 116 miliona kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom budžetu od 12,2 miliona kuna te ih je osudio na zatvorske kazne, pri čemu je Zdravko Mamić dobio šest godina i šest mjeseci. 

 

Komentirajući novinarima slučaj Mamić odnosno činjenicu da je on otišao u BiH uoči izricanja presude na sudu u Osijeku, Dragan Mektić je novinarima kazao kako je zakon jasan i predviđa da Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj ako ima bosanskohercegovačko državljanstvo.

 

“To je slučaj i s osobama iz BiH s državljanstvima drugih zemalja koji su pobjegli u pokušaju da izbjegnu izdržavanje kazne”, podsjetio je Mektić.

 

Kazao je kako to ipak nije prepreka da Mamić završi iza rešetaka bude li pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu.

 

Podsjetio je kako Hrvatskoj stoji na raspolaganju mogućnost da od BiH zatraži prihvaćanje i provedbu svoje sudske presude kako se to već zbivalo u prošlosti, na primjer u slučaju Branimira Glavaša.

 

U takvim situacijama nadležan je Sud BiH koji formalno razmatra presudu izrečenu u drugoj državi i izdaje nalog za njenu provedbu.

 

Bosanskohercegovački sud do sada je u pravilu potvrđivao takve presude bez preinaka iako mu teoretski na raspolaganju stoji i mogućnost smanjenja izrečene kazne.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88949866

Powered by Blogger.ba