Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.06.2018.

INSTITUT ZA ISTRAZIVANJE GENOCIDA KANADA : NAMJERNO I SUSTAVNO SE ONEMOGUCUJE IZGRADNJA SPOMENIKA UBIJENOJ DJECI PRIJEDORA

Institut za istraživanje genocida Kanada : Namjerno i sustavno se onemogućuje izgradnja spomenika ubijenoj djeci PrijedoraPovodom prijedloga gradonačelnika Prijedora Đakovića da se postavi spomenik “20. vijeka posvećen svoj ubijenoj djeci od Prvog svjetskog rata do danas bez ikakvih imena i datuma, saopštenjem za javnost se oglasio Institut za istraživanje genocida Kanada. Prenosimo ga u cjelosti.

Ubijena prijedorska mladost zaslužuje spomen obilježje sa imenima 102 djece kao opomenu čovjeku i civilizaciji da se više nikada i nikome ne ponovi genocid i strašni zločin ubijanje djece. To što nudi gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković na sastanku sa predstavnikom roditelja ubijene prijedorske djece Fikretom Bačićem je strašno poniženje roditelja ubijene djece i svih žrtava agresije i genocida na BiH, ponižavanje istine i pravde i još jedan u nizu dokaza je politički establišment Prijedora još uvijek na strani izvršilaca genocida u Prijedoru.

Sramni i anticivilizacijski prijedlog gradonačelnika Đakovića da se postavi spomenik “20. vijeka posvećen svoj ubijenoj djeci od Prvog svjetskog rata do danas bez ikakvih imena i datuma je pokušaj totalne dehumanizacije žrtava genocida i na tragu je kontinuiranog pokušaja revizije historijskih i sudskih činjenica o genocidu u prijedoru.

Tražimo od Skupštine grada Prijedora da bez odlaganja razmotri i prihvati inicijativu roditelja ubijene djece o gradnji spomenika u Prijedoru. Pozivamo odbornike Skupštine grada Prijedora iz bošnjačkog naroda da osude prijedlog Đakovića i ponovo zatraže stavljanje  na dnevni red Skupštine zahtjev za izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora.

Preživjele žrtve i svjedoci agresije i genocida u Prijedoru ostaju poniženi jer im se zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu.Podsjećamo svjetsku javnost da su genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava na području općine Prijedor trajali kontinuirano u periodu 1992 – 1995, kada je ubijeno 102 djece, 256 žena (ukupno 3.173 civila), 31.000 ljudi je zatočeno u koncentracionim logorima smrti, 53.000 osoba su žrtve progona i deportacije.

U samo tri mjeseca je istrijebljeno 94 posto Bošnjaka. U Prijedoru je izvršen masovni zločin genocida, kulturocida, ekocida, etnocida, urbicida, elitocida; masovno, namjerno, organizovano ubijanje, protjerivanje, silovanje prije svega, Bošnjaka, a zatim i Hrvata.

Agresija i genocid se nastavljaju drugim metodama. Namjerno i sustavno se onemogućuje izgradnja spomenika ubijenoj djeci Prijedora.

Pozivamo sve političke, akademske i pravne pojedinačne i kolektivne  subjekte u svijetu, svjesne istine i pravde, i  sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda i njihove organizacije da pomognu prijedorskim roditeljima da konačno podignu spomenik dostojan nedužnih 102 dječaka i djevojčica koji su ubijeni u genocidu u Prijedoru.

Protestujemo protiv ovakvog anticivilizacijskog postupanja prijedorskog političkog establišmenta, na čelu sa gradonačelnikom Milenkom Đaković koji kontinuirano dehumanizira preživjele žrtve genocida. Općinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama genocida na bilo koji način odali počast za patnje kroz koje su prošli. Lokalne vlasti odbijaju javno priznati da su zločini počinjeni u Prijedoru, usprkos brojnim presudama međunarodnih i lokalnih sudova.

Tražimo od političkih, akademskih i pravnih pojedinačnih i kolektivnih  subjekata u svijetu da učine hitne  dodatne napore  da se bezuslovno ispoštuje pravedna borba prijedorskih žrtava i svjedoka agresije i genocida za sjećanje, istinu i pravdu bez kojih nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti Prijedora i BiH, navodi se u saopštenju Instituta  za istraživanje genocida Kanada.

(Kliker.info)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74346500

Powered by Blogger.ba