Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.06.2018.

ZLATKO DIZDAREVIC: ZLOCIN EPOHALNIH RAZMJERA

05.06.2018.

PRAVDA ZA DAVIDA

PRAVDA ZA DAVIDA: “Nemojte više bacati zolje, vrijeđati našu inteligenciju i slati mejlom PRIJETNJE SMRĆU”

– Ovo je mali korak i tek danas je prvi put zvanično rečeno da postoje indicije da je David ubijen i svi koji su prikrivali dokaze treba da odgovaraju. Ne želimo da nijedno dijete bude David, a “Davidov trg” će ostati ovdje – poručili su okupljeni sa Trga.PRAVDA ZA DAVIDA: 'Nemojte više bacati zolje, vrijeđati našu inteligenciju i slati mejlom PRIJETNJE SMRĆU' - 1

Protest “Pravda za Davida”, kojim porodica i brojni građani zahtijevaju istinu o smrti mladića Davida Dragičevića, održan je po 72. put na Trgu Krajine. Transparentima: “Istina”, “Pravda”, “Ja sam još samo jedan klinac u getu”, prisutni su dali podršku familiji koja više od dva mjeseca traži odgovor.

 

– Dragi moj sine, dušo moja, dragi naš Davide. Saučesništvo u ubistvu je teži zločin od ubistva. Mir i dostojanstvo, mi nismo zločinci. David je ubijen. Ja mog sina ne mogu vratiti. Htio bih da zahvalim kao roditelj i čovjek, Branislavu Borenoviću na trudu do sada. Takođe, Adamu Šukalu i Slobodanu Vaskoviću. Mi smo na istom putu – kazao je otac Davida Dragičevića, Davor.

 

Otac se zahvalio medijima koji svako veče izvještavaju o ovom okupljanju. Zatim se obratio ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču.

 

– Prati me koliko hoćeš, ja nemam šta kriti. Samo potvrđuj ono što svi znamo, smatraš da je ovo tvoja privatna država. Jesi li ti svu vlast uzeo u svoje ruke, LSD ti je jeftin, ali nad nećeš navući na tanak led. Samo da me isporovcieaš da i ja budem zločinac. Ja to nisam, ja sam otac Davida Dragičevića. Vi i mi poslije ovoga nećemo živjeti zajedno. Ostajemo ovdje, pravda za Davida – poručio je Davor, na šta su svi prisutni uzvikivali pravda.

alt

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

 

– Nemojte više bacati zolje, nemojte vrijeđati našu inteligenciju. I nemojte slati mejlom prijetnje smrću. Hvala vam svima za podršku koju nam pružate. Skup Pravda za Davida biće održan 7. jula u 19 časova, tražimo istinu kao i do sada dostojanstveno. Ja u MUP ulazim kao u svoju kuću, to su institucije koje postoje radi nas – zaključio je otac preminulog Davida Dragičevića.

 

Svi okupljeni su podigli pesnice u vazduh.

 

– Ovo je mali korak i tek danas je prvi put zvanično rečeno da postoje indicije da je David ubijen i svi koji su prikrivali dokaze treba da odgovaraju. Ne želimo da nijedno dijete bude David, a “Davidov trg” će ostati ovdje – poručili su okupljeni sa Trga.

alt

Foto: Siniša Pašalić

 

Pismo iz Toronta

 

Na Trgu je večeras pročitano i pismo koje je stiglo iz Toronta.

 

– David je moj sin, sva djeca koja su nastradala zbog nekog ko misli da je jači od Boga, od pravde. David je moje dijete koje će doći i zapaliti svijeću za Davida, za Dženana – navedeno je u pismu.

 

“Pravda za Davida, pravda za svu djecu, ostajemo ovdje, idemo do kraja” uzvikivali su prisutni na Trgu držeći pesnice podignute.

 

I večerašnji skup završen je refrenom pjesme “Klinac u getu”, koju su svi okupljeni u glas otpjevali, nakon čega je otac cjelivao Davidovu sliku.

05.06.2018.

AMBASADA SAD O PISMU DRAGANA COVICA: "SMATRAMO DA NASE ZAJEDNICKO SAOPSTENJE OD 30. MAJA DOVOLJNO GOVORI

Ambasada SAD o Čovićevom pismu : ” Smatramo da naše zajedničko saopštenje od 30. maja dovoljno govori ”


Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je uputio pismo pojedinim ambasadama u BiH, te OHR-u i Misiji OSCE-a u BiH, a u vezi sa izmjenama Zakona o krivičnom postupku (ZKP) BiH.

Naime, on je reagovao na ranije pismo koje su ranije uputile ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Holandije, Španjolske, Turske, Velike Britanije, SAD-a, te OHR i OSCE,  tvrdeći da “nema nikakve veze sa stvarnošću”.

Tim povodom zatražili smo komentar Ambasade SAD u BiH.

” Smatramo da naše zajedničko saopštenje od 30. maja govori za sebe, stoga nemamo komentar”, rečeno je za Vijesti.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Podsjećamo, ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE u saopštenju od 30. maja izrazili su duboku zabrinutost zbog očigledne činjenice da u HDZ BiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH.

Kako je tada saopšteno, zbog takvog pristupa, čelnici tih stranaka i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH direktno su odgovorni za moguće dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana.

(Kliker.info-Vijesti

////////////////////////////////

Međunarodna zajednica optužila SNSD i HDZ: Odgovorni ste za moguće širenje organiziranog kriminala

Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE su duboko zabrinuti zbog očigledne činjenice da u HDZ BiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH.Članovi brojnih ambasada osudile ponašanje HDZ-a i SNSD-a FOTO: ARHIV

Kako stoji u izjavi navedenih institucija, jasno je da “njih ne brine to što će njihovo nedjelovanje ozbiljno ugroziti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH”.

– Te stranke, kroz amandmane koje je predložio HDZ BiH, bore se za donošenje izmjena Zakona o krivičnom postupku u Parlamentarnoj skupštini BiH koje nisu u skladu sa međunarodnim standardima, a protive se amandmanima koji ispunjavaju te standarde i koji bi osigurali efikasan rad tužilaštava i sudova na nivou BiH. Štaviše, one su u Parlamentarnoj skupštini BiH stvarale proceduralne prepreke za usvajanje bilo kakvih amandmana na Zakon o krivičnom postupku. Dolepotpisane ambasade i organizacije smatraju da su takva očigledna nastojanja određenih političkih stranaka da stvore rupe u zakonu, a državnim pravosudnim institucijama oduzmu instrumente da se efikasno bore protiv organiziranog kriminala i korupcije, potpuno neprihvatljiva. Zbog takvog pristupa čelnici tih stranaka i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH direktno su odgovorni za moguće dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana. Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE još jednom snažno apeliraju na političke stranke u BiH da bez daljnjeg odlaganja usvoje amandmane na Zakon o krivičnom postupku koji su u skladu sa međunarodnim standardima i kojima se ostvaruju promjene koje zahtijeva Ustavni sud – stoji u saopćenju.

05.06.2018.

ODRZAN SASTANAK LIDERA STRANAKA S VENECIJANSKOM KOMISIJOM: "NAPRAVLJEN JE KORAK KA PRIVREMENOM RJESENJU SAMO ZA OVE IZBORE..."

ODRŽAN SASTANAK LIDERA STRANAKA S VENECIJANSKOM KOMISIJOM: "Napravljen je korak ka privremenom rješenju samo za ove izbore..."

Na današnjem sastanku lidera SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a i HDZ-a BiH sa ekspertima Venecijanske komisije napravljen je korak ka rješenju pitanja provedbe presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", ali će se raditi o privremenom rješenju koje će se odnositi samo na ove izbore i isključivo na Dom naroda Parlamenta FBiH.ODRŽAN SASTANAK LIDERA STRANAKA S VENECIJANSKOM KOMISIJOM: 'Napravljen je korak ka privremenom rješenju samo za ove izbore...'

Kazao je to nakon sastanka predsjednik SDA Bakir Izetbegović naglasivši da je pomak u pregovorima napravljen uz pomoć prijatelja iz međunarodne zajednice.

 

- Nadam se da ćemo u četvrtak definirati šta je to – kazao je Izetbegović, ali nije mogao govoriti o detaljima.

 

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto je ponovila stav svoje stranke o potrebi poštivanja legitimiteta delegata koji bi bili birani u Dom naroda Parlamenta FBiH, ali i na ostalim nivoima, bez obzira na to da li se radilo o privremenom ili trajnom rješenju.

 

- Danas nismo ništa konkretno zaključili. Tražimo rješenja. Sastanci će se nastaviti. Naši stavovi su takvi da ćemo se potruditi da naša rješenja budu u skladu sa Ustavom, evropskim konvencijama i odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda – izjavila je Krišto.

 

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je dodao da je na sastanku "dogovoreno da budu optimistični".

 

- Iskreno, meni odgovara atmosfera na sastanku, gdje argumentima svi iznose činjenice. Ja bih volio da smo bliže. Hoćemo li biti, vidjet ćemo. Svako od nas drži svoje pozicije i govori stavove koji su u javnosti bezbroj puta ponovljeni, a to baš i ne vodi ka kompromisu – izjavio je Nikšić.

 

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je kazao da je današnji razgovor bio veoma ozbiljan, konstruktivan i veliki korak naprijed.

 

- Mislim da smo najbliži rješenju za sada i da u ovom trenutku nekim detaljisanjima ne treba baksuzirati ishod cijele priče – zaključio je Radončić.

05.06.2018.

BRUCE DICKINSON O KONCERTU U RATNOM SARAJEVU

05.06.2018.

INSTITUT ZA ISTRAZIVANJE GENOCIDA KANADA : NAMJERNO I SUSTAVNO SE ONEMOGUCUJE IZGRADNJA SPOMENIKA UBIJENOJ DJECI PRIJEDORA

Institut za istraživanje genocida Kanada : Namjerno i sustavno se onemogućuje izgradnja spomenika ubijenoj djeci PrijedoraPovodom prijedloga gradonačelnika Prijedora Đakovića da se postavi spomenik “20. vijeka posvećen svoj ubijenoj djeci od Prvog svjetskog rata do danas bez ikakvih imena i datuma, saopštenjem za javnost se oglasio Institut za istraživanje genocida Kanada. Prenosimo ga u cjelosti.

Ubijena prijedorska mladost zaslužuje spomen obilježje sa imenima 102 djece kao opomenu čovjeku i civilizaciji da se više nikada i nikome ne ponovi genocid i strašni zločin ubijanje djece. To što nudi gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković na sastanku sa predstavnikom roditelja ubijene prijedorske djece Fikretom Bačićem je strašno poniženje roditelja ubijene djece i svih žrtava agresije i genocida na BiH, ponižavanje istine i pravde i još jedan u nizu dokaza je politički establišment Prijedora još uvijek na strani izvršilaca genocida u Prijedoru.

Sramni i anticivilizacijski prijedlog gradonačelnika Đakovića da se postavi spomenik “20. vijeka posvećen svoj ubijenoj djeci od Prvog svjetskog rata do danas bez ikakvih imena i datuma je pokušaj totalne dehumanizacije žrtava genocida i na tragu je kontinuiranog pokušaja revizije historijskih i sudskih činjenica o genocidu u prijedoru.

Tražimo od Skupštine grada Prijedora da bez odlaganja razmotri i prihvati inicijativu roditelja ubijene djece o gradnji spomenika u Prijedoru. Pozivamo odbornike Skupštine grada Prijedora iz bošnjačkog naroda da osude prijedlog Đakovića i ponovo zatraže stavljanje  na dnevni red Skupštine zahtjev za izgradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora.

Preživjele žrtve i svjedoci agresije i genocida u Prijedoru ostaju poniženi jer im se zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu.Podsjećamo svjetsku javnost da su genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava na području općine Prijedor trajali kontinuirano u periodu 1992 – 1995, kada je ubijeno 102 djece, 256 žena (ukupno 3.173 civila), 31.000 ljudi je zatočeno u koncentracionim logorima smrti, 53.000 osoba su žrtve progona i deportacije.

U samo tri mjeseca je istrijebljeno 94 posto Bošnjaka. U Prijedoru je izvršen masovni zločin genocida, kulturocida, ekocida, etnocida, urbicida, elitocida; masovno, namjerno, organizovano ubijanje, protjerivanje, silovanje prije svega, Bošnjaka, a zatim i Hrvata.

Agresija i genocid se nastavljaju drugim metodama. Namjerno i sustavno se onemogućuje izgradnja spomenika ubijenoj djeci Prijedora.

Pozivamo sve političke, akademske i pravne pojedinačne i kolektivne  subjekte u svijetu, svjesne istine i pravde, i  sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda i njihove organizacije da pomognu prijedorskim roditeljima da konačno podignu spomenik dostojan nedužnih 102 dječaka i djevojčica koji su ubijeni u genocidu u Prijedoru.

Protestujemo protiv ovakvog anticivilizacijskog postupanja prijedorskog političkog establišmenta, na čelu sa gradonačelnikom Milenkom Đaković koji kontinuirano dehumanizira preživjele žrtve genocida. Općinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama genocida na bilo koji način odali počast za patnje kroz koje su prošli. Lokalne vlasti odbijaju javno priznati da su zločini počinjeni u Prijedoru, usprkos brojnim presudama međunarodnih i lokalnih sudova.

Tražimo od političkih, akademskih i pravnih pojedinačnih i kolektivnih  subjekata u svijetu da učine hitne  dodatne napore  da se bezuslovno ispoštuje pravedna borba prijedorskih žrtava i svjedoka agresije i genocida za sjećanje, istinu i pravdu bez kojih nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti Prijedora i BiH, navodi se u saopštenju Instituta  za istraživanje genocida Kanada.

(Kliker.info)

05.06.2018.

DODIKOV MIGRANTSKI SPIN UNAPRIJED PROVALJEN

NEBOJŠA VUKANOVIĆ: Dodikov migrantski spin unaprijed provaljen

Ideolog daje glavne instrukcije i plaši građane tvrdnjama kako će desetine hiljada migranata-muslimana dobiti azil i nasilno naseliti u Republiku Srpsku, a na njega se po komandi nadovezuju Košarac, Špirić, Majkićka ili Milica Prada Marković, koja je sa balkona ugledala i prebrojala čak 30 000 migranata!?NEBOJŠA VUKANOVIĆ: Dodikov migrantski spin unaprijed provaljen

Piše: Nebojša Vukanović

 

Prije tačno dvije nedelje, uoči vandredne sjednice Vlade Republike Srpske posvećene migrantima, najavio sam da će režim upregnuti sve snage i svoje medije kako bi lansirao i nametnuo spin o migrantima, odgovornosti ministra Mektića i zajedničkih organa BiH, i tako skrenuti pažnju javnosti sa gorućih i suštinskih problema urušene države i društva. Događaji su pokazali da se sve odvija po ustaljenoj matrici, baš kako sam i predvidio. Režimski mediji svaki dan bombarduju gledaoce vijestima o hiljadama migranata koji tobože naviru sa svih strana i ugrožavaju našu uređenu Otadžbinu, i žele da ugroze naše blagostanje, kao da u državi nema drugih problema. 

 

Ideolog daje glavne instrukcije i plaši građane tvrdnjama  kako će desetine hiljada migranata-muslimana dobiti azil i nasilno naseliti u Republiku Srpsku, a na njega se po komandi nadovezuju Košarac, Špirić,

 

Majkićka ili Milica Prada Marković, koja je sa balkona ugledala i prebrojala čak 30 000 migranata!? Režim u zastrašivanju građana i spinovanju javnosti ide toliko daleko da policija optužuje migrante da su opljačkali neku šupu u naselju Lastva kod Trebinja?          

 

Spoljni i unutrašnji neprijatelji, domaći izdajnici i strani plaćenici, su omiljena komunistička matrica kojom kumrovački đaci decenijama plaše svoj narod i drže ga u stalnom strahu kako ne bi slobodno razmišljao o suštinskim problemima i uzrocima teškog života. Migranti, Soroš, Bakir, obojene revolucije ili džamijske rute, su samo epizode i potrošni sadržaji koji se po potrebi koriste kako bi se lakše manipulisalo masama.                                                        

Pucnjave na ulici, ubistva, ispaljene zolje, razbojništva, organizovane pljačke države u kojima nestaje stotine miliona evra, sveopšti haos i anarhija koja vlada ovim prostorima nisu problem kojim se bavi režim i njegovi dvorski mediji. Problem su sada nevoljnici koji bježe od rata, bijede, siromaštva i haosa, i par stotina migranata koji su samo u tranzitu pređu preko Republike Srpske!?                  

 

Uzalud krečite! Sve je već viđeno, i sve je uzalud. Narodu i građanima je dosta više zastrašivanja, podmetanja, laži i prevara, jer spinovi i podvale samo dodatno demaskiraju sve slabosti odlazećeg režima i njegovog nakaradnog sistema.

05.06.2018.

ZAVRSEN SASTANAK O IZBORNOM ZAKONU, NISTA NOVO

ZAVRŠEN SASTANAK O IZBORNOM ZAKONU: "Sutra je novi dan, nova nafaka, biće pomaka..."

"Ista meta isto odstojanje, svi zagovaramo iste principe. Što se tiče SDP-a, mi smo spremni da razgovaramo na temu da rješenja koja su o Zakonu o izbornim jedinicama i broju mandate koje su SDP i DF ponudili bude privremeno rješenje za ove izbore dok se na državnom nivou ne usaglasi zakon", rekao je.
ZAVRŠEN SASTANAK O IZBORNOM ZAKONU: 'Sutra je novi dan, nova nafaka, biće pomaka...'

U zgradi Delegacije EU okončan je sastanak eksperata Venecijanske komisije i lidera političkih stranaka iz FBiH o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, s fokusom na popunu Doma naroda FBiH. 

Sastanku sa stručnjacima Venecijanske komisije prisustvovali su predsjednici SBB-a Fahrudin Radončić, SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a BiH Dragan Čović, DF-a Željko Komšić i SDP-a BiH Nermin Nikšić, te predstavnici Delegacije EU u BiH i američka ambasadorica Maureen Cormack.

 

U delegaciji HDZ-a BiH bila je i Borjana Krišto, koja je ponovila da se odluka Ustavnog suda mora ispoštovati.

 

"Ništa novo. Razgovarali smo o nečemu o čemu smo do sada razgovarali. To su bili prijedlozi rješenja koje su stranke do sada nudile uz neke konsultacije sa članovima Venecijanske komisije, te Evropske komisije i Američke ambasade. Zapravo ništa posebno", kazala je Krišto nakon sastanka.

 

Ona je najavila da će razgovori biti nastavljeni sutra.

 

"Svi su se trudili da pomognu. Svi na svoj način vide implementiranje presude Ustavnog suda BiH. Mi se zalažemo za proporcionalnu zastupljenost i legitiman izbor kada je u pitanju i Dom naroda FBiH i Predsjedništvo BiH. Naravno, svi drugi na svaki način negiraju odluku, jer vide BiH, pa i Dom naroda i sve drugo, sa drugačijim nadležnostima, ovlaštenjima i slično", istakla je Krišto.

 

Prema njenim riječima, odluka Ustavnog suda BiH je jasna, iako se, kako kaže, pokušalo špekulisati.

"Odluka je jasna. To je stvar Parlamenta BiH i izmjena Izbornog zakona BiH", poručila je Krišto.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić je rekao  da stavovi nisu približeni.

 

- Ne bih rekao da smo napravili neki pomak, iako kod svih nas postoji  trud da nađemo neko rješenje. Sutra nastavljamo ponovo u 9.15, nadam se da ćemo biti uspješniji, rekao je Radončić.

 

Na pitanje ko je problem, Radončić je odgovorio: Ne bih da konkretiziram, previše su ozbiljne stvari da bi nekoga dijagnosticirali kao problem.

 

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da se ne može reći ništa posebno novo.

 

"Ista meta isto odstojanje, svi zagovaramo iste principe. Što se tiče SDP-a, mi smo spremni da razgovaramo na temu da rješenja koja su o Zakonu o izbornim jedinicama i broju mandate koje su SDP i DF ponudili bude privremeno rješenje za ove izbore dok se na državnom nivou ne usaglasi zakon", rekao je.

 

Dodao je da mu je drago što su čuli principe Venecijanske komsije koji kažu da državni zakon ne može ići kontra entitetskog ustava i da su odredbe entitetskog ustava u skladu sa međunarodnim standardima.

"Ja bih rekao, da ako tražimo ko je problem da smo svi problem jer niko ne odstupa sa svojih pozicija. Ako moram dati prognozu za sutra rekao bi da neće biti pomaka ali možda se stvarno nešto spektakularno preko noći dogodi", kazao je Nikšić.

 

Sastanak je održan u sjedištu Delegacije Evropske unije u BiH čiji su predstavnici, kao i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država BiH Maureen Cormack, također prisustvali razgovorima.

05.06.2018.

MILORAD DODIK JE APSOLUTNI POBJEDNIK LAZNIH OBECANJA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940477

Powered by Blogger.ba