Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

04.06.2018.

ANGELA MERKEL: "MIJENJA SE SVJETSKI POREDAK, MORAMO UZETI SUDBINU U SVOJE RUKE..."!

NJEMAČKA KANCELARKA, ODLUČNO: "Mijenja se svjetski poredak, moramo uzeti sudbinu u svoje ruke..."!

Njemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je svoje ideje za veću integraciju Evrope, među kojima je i formiranje zajedničke agencije za izbjeglice, koja bi odlučivala o zahtjevima za azil na granicama kontinenta
NJEMAČKA KANCELARKA, ODLUČNO: 'Mijenja se svjetski poredak, moramo uzeti sudbinu u svoje ruke...'!

U intervjuu za list Frankfurter Allgemaine Zeitung Merkel je rekla da u vrijeme kada se mijenja svjetski poredak, Evropa "mora da bude u mogućnosti da djeluje, interno i eksterno, kako bi je svet ozbiljno shvatio". 

Njemačka kancelarka ranije je govorila da Evropa ne može više da se u potpunosti oslanja na druge i da mora da preuzme svoju sudbinu u svoje ruke, a AP navodi da je time aludirala na neslaganja s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. 

 

Agencija, međutim, primjećuje da se Merkel u intervjuu za njemački list uzdržala od otvorenog kritikovanja Trumpa, ali je istakla činjenicu da su se SAD povukle iz međunarodnih sporazuma i da su uvele nove tarife na uvoz čelika i aluminijuma određenim zemljama, među kojima je i Evropa. 

 

Sarađivati s Italijom

 

Govoreći o novoj populističkoj vladi u Italiji, Merkel je rekla da će toj vladi prići otvorenog uma i pokušati da sarađuje sa njom umjesto da "spekuliše o njenim namjerama".

 

Ključni partner u novoj italijanskoj koaliciji, desničarska Liga za sjever, oštro je kritikovala EU, a njen lider Matteo Salvini rekao je da Italijani "nisu robovi" lidera u EU, Njemačke i Francuske.

 

Komentarišući te izjave, Merkel je za Frankfurter Allgemaine Zeitungu kazala da je "najbolje fokusirati se na razgovore o bitnim pitanjima" sa Italijom, koja je četvrta po snazi ekonomija Evrope.

 

Ona je dodala da Njemačka ima interes da očuva sposobnost Evrope da djeluje i da se njen glas čuje, u trenutku kada se globalni poredak mijenja, uključujući i ulogu SAD-a, prenose Agencije.

04.06.2018.

IMOVINA BiH ZA HRVATSKI BUDZET

04.06.2018.

NOVA 'ŠEŠELJIZACIJA' SRBIJE

04.06.2018.

ANTIIMIGRACIJSKOM POLITIKOM DO POBJEDE NA IZBORIMA U SLOVENIJI

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940304

Powered by Blogger.ba