Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.06.2018.

SRBI CEKAJU NA REALIZACIJU SVOJIH PRAVA U TRI KANTONA GDJE VLADA DRAGAN COVIC

TEST ZA PROMICATELJE EVROPSKIH VRIJEDNOSTI: Srbi čekaju na realizaciju svojih prava u tri kantona

Ustavni sud Federacije BiH donio odluku prema kojoj bi Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu trebali konačno da postanu konstitutivni, a srpski jezik i ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.TEST ZA PROMICATELJE EVROPSKIH VRIJEDNOSTI: Srbi čekaju na realizaciju svojih prava u tri kantona

Radi se o kantonima u kojima je vlast HDZ BIH, ujedno i politička stanka koja otvoreno blokira priznati prvao konstitutivnosti srpskog narod. 
 
Sud je skupštinama kantona naložio da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objave presude, donesu amandmane na ustave tih kantona, u skladu sa Ustavom FBiH. 
 
Ova odluka pravi je test za HDZ i njenog lidera Dragana Čovića kojem su puna usta priče o ugroženosti Hrvata, europskih vrijednosti i dosljednih provedbi predusa Ustavnog suda. 
 
Civilizacijsko, a ne političko pitanje 
 

Govoreći o odluci Ustavog suda Federacije BiH premijer Fadil Novalić kazao je za Vijesti.ba da je odluka Ustavnog suda Federacije veliki korak u postizanju ravopravnosti svih građana Bosne i Hercegovine, ali istakao da se ne radi o političkom nego o civilizacijskom pitanju.
 
- Ne vjerujem da postoji ijedan poslanik u skupštinama ova tri kantona koji će se usprotiviti provođenju ove itekako potrebne i jedine ispravne odluke, kaže Novalić.
 
Novalić za Vijesti.ba kaže da se mnogi političari iz Federacije bore za bosanski jezik u RS-u a pod tepih su gurnuli problem nerješenog statusa srpskog jezika ova tri kantona.
 
- Isto tako, mnoge se stranke zalažu za veća prava Hrvata, dok u kantonima gdje su Hrvati velika većina Srbi ostaju skoro pa bez ikakvih prava. Ovo je čisto licemjerje. Bez pospremanja u našem sopstvenom dvorištu ne možemo dijeliti pridike drugima, zaključio je Novalić.


Teret na Dodiku i Čoviću
 
Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH za Vijesti.ba kaže da očekuje da lider SNSD-a Milorad Dodik konačno smogne hrabrosti i svog strateškog partnera Dragana Čovića zamoli da jednom i on uradi nešto što je u interesu Srba koji žive u FBiH.
 
- No, sudeći prema dosadašnjem ponašanju HDZ-a, skeptična sam i bojim se da će ovo biti još jedna od neprovedenih odluka Ustavnog suda - kaže Pandurević.
 
Šef poslaničkog Kluba SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac kaže da očekuje provođenje ove odluke. 
 
- Mi i dalje smatramo da je pitanje konstitutivnosti Srba veoma važno pitanje u tim kantonima. Nismo zadovoljni statusom srpskog naroda u tim kantonima. Stoga očekujem da će oni koji dominantno donose političke odluke uvažiti ovu odluku Ustavnog suda FBiH i da će je implementirati", istakao je Košarac za Vijesti.ba
 
Zamjenica predsjedavajućeg Skupštine HNK i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Vesna Saradžić (SDP BIH) podsjeća kako je u ovom mandatnom periodu sačinila amandmane na Ustav HNK, nakon čega je isto uradio i Klub Bošnjaka. 
 
- Amandmane smo objedinili i uputili ih u skupštinsku proceduru. Međutim, morate znati da sve ovo vrijeme - ne da nismo raspravljali o njima - već jednostavno Klub poslanika Hrvata u Skupštini, odnosno konkretno HDZ nije dozvolio ni da se oni nađu na dnevnom redu - ističe Saradžić.
 
Bivši potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić za Vijesti.ba kaže da se vladajuća većina u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu neće previše uzbuđivati zbog odluke Ustavnog suda FbiH.
 
- HDZ ovdje pokazuje koliko se zapravo zalaže za jednakopravnost svih na području cijele BiH, a pri tome sistematski sprječava ravnopravnost najmanjih i najmalobrojnijih na područjima gdje on ostvaruje vlast. Tu se radi o običnoj političkoj manipulaciji, zaključio je Pudarić.
 
Podsjetimo, i parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je Rezoluciju o BiH u kojoj se kao jedna od zamjerki našoj zemlji stavlja i to što Srbi nisu konstitutivan narod u nekim kantonima u Federaciji BiH.

 

 

(vijesti.ba/SB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89226285

Powered by Blogger.ba