Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.06.2018.

DIANA ZELENIKA KANDIDATKINJA JE HDZ-A 1990 ZA CLANA PREDSJEDNISTVA BiH IZ REDA HRVATSKOG NARODA

DIANA ZELENIKA, NAKON SLUŽBENE NOMINACIJE: "Naša BiH, tisućljetni dragulj, bit će opet velika"!

Diana Zelenika kandidatkinja je HDZ-a 1990 za člana Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda, potvrđeno je na današnjoj sjednici predsjedništva ove stranke u Mostaru.

Zelenika se na press konferenciji obratila javnosti te poručila da u oktobru Hrvati biraju između vlasti i ropstva.DIANA ZELENIKA, NAKON SLUŽBENE NOMINACIJE: 'Naša BiH, tisućljetni dragulj, bit će opet velika'!

Želim da postavim pitanje sebi i vama - da li se nalazimo na početku nove i jedinstvene ere za naš narod, ili se nalazimo na kraju naše povjesti u BiH - pitanje je koje je Diana Zelenika postavila u uvodu svog obraćanja kao zvanični kandidat HDZ 1990 za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

 

"Ovakva vremena su jedinstvena. Hrvati biraju između vlasti i ropstva. Ono što smo vidjeli je trenutačna politika dolazi na ishodište komunističkog stranačkog samoupravnog vladanja zasnovanog na vlasništvu nekolicine. Imamo posla sa najopasnijim neprijateljem koji je ikada zaprijetio životu i slobodi svakog čovjeka BiH", kazala je Zelenika rekavši da joj je ovo teško uporediti sa bilo čim drugim.

 

"Greška moćnih je što misle da su izolirani. Ne treba suditi samo djelima nego i svjesti kojima su ta djela počinili", izjavila je i obećala"sraman poraz" aktuelnim politikama.

 

"Nacionalni kanibalizam, stjecanje privilegija protuzakonito, sustavne greške - krunski su dokaz neispravnosti hrvatske državne politike",poručila je.

 

"Zlomislitelji nam nastoje zamazati oči i podvaliti zlo pod dobro, pod senzacionalistički priziv njihovih pera", kazala je.

 

Zelenika je istaknula da je neaktivnost mana, te da je potrebno odgovoriti zlu. 

"Da našu državu BiH za koju smo se borili, koja je jednako naša kao i bošnjačka i srpska. Gradit ćemo je i izgraditi i bit će nam svima na ponos. Bit će lišena nacionalnih kriminalaca. Naša BiH, tisućljetni dragulj koji će ponovo zauzeti svoje kulturno, povjesno mjesto koje joj pripada", izjavila je Zelenika u obraćanju. 

"Dajem svoju riječ - ova zemlja bit će velika i snažna, radosna i zdrava. Da se 100 godina naš čovjek neće morati prihvatiti oružja, da gradimo zdarvu i prošlošću neopterećenu budućnost. Nekome se ovo može činiti nerealnim, nego zajedno težimo ovim ciljevima. Jačajmo državu, tako jačamo sebe i obitelj", poručila je. 

"Pokažimo da možemo i znamo. Da smo sposobni voljeti i praštati, cijenti i graditi. Sreća nam je na dohvat ruke, samo je trebamo uzeti i zgrabiti od nacionalista", rekla je. 

Poručila je da ćse se obračunati sa mitom i korupcijom, a postizati rezultate u privrednom, kulturnom i naučnom smislu. 

"Zaustaviti one koji razasipaju i zaustaviti one koji prave razlike između kršćanstva i islama da bi ostali na vlasti. Posvetit ću se borbi protiv siromaštva, glad i iskorjenjivanju svega toga. Najdalji put počinje prvim korakom. Izađite na biralište i izbacite zlo iz doma. Ubacite dobro. Vratimo ugled Predsjedništvu BiH, vratimo dobro na pozicije moći",kazala je Zelenika uz poruku: 

"Zajedno za novi početak".

02.06.2018.

IFIMES: U BiH SE JAVLJAJU POLITICARI POPUT ZORANA ZAEVA, ONI MOGU IZVESTI BiH IZ KRIZE

IFIMES: U BiH se javljaju političari poput Zorana Zaeva, oni mogu izvesti iz krizeDuh Zorana Zaeva i Makedonije sve više i značajnije je prisutan u regionu a ponajviše će se osjetiti u Bosni i Hercegovini zbog njenog multietničkog karaktera, navodi se u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, koji redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu.

„Predstojeći opći izbori u BiH, koji će se održati 7. oktobra 2018. godine mogu izroditi „bosanskog Zaeva“, navode autori IFIMES-ove analize, prenosi novinska agenicija Patria.

Institut iz Ljubljane podsjeća da je situacija u Bosni i Hercegovini slična kao situaciji u Makedoniji prije dolaska na vlast Zorana Zaeva, koji je sa konceptom „Jedno društvo za sve“ uspio u relativno kratkom periodu za godinu dana eliminirati mnoge podjele u makedonskom društvu, osloboditi zarobljenu državu od strane režima i relaksirati odnose unutar različitih etničkih zajednica u samoj Makedoniji.

U analizi se navodi da se duh Zorana Zaeva širi regionom te da je to posebno važno za Bosnu i Hercegovinu kao multietničku državu i za predstojeće Opće izbore u zemlji.

„Bosanskohercegovačko društvo je multietničko i heterogeno kao i makedonsko, ali kroz historiju je omogućavalo harmoniju suživota u različitosti. Postoji snažan politički potencijal, da se na predstojećim Općim izborima u BiH pojave političke snage i političari, koji će raditi na stvaranju jednog društva za sve, u kojem će se svako osjećati slobodno prije svega kao građanin, pa onda kao pripadnik određene etničke ili vjerske zajednice. I u Bosni i Hercegovini pojavljuju se političari poput Denisa Bećirovića (SDP) i još nekolicina drugih, koji žele raditi na izgradnji upravo jednog takvog društva za sve građane, a koje se gradi u Republici Makedoniji pod vodstvom Zorana Zaeva. Makedonija je zahvaljujući jednoj takvoj pozitivnoj politici došla u fokus regionalnih događanja i postala država broj 1 u regionu“, navodi se.

Autori analize podsjećaju da dolazak Zaeva na vlast u Makedoniji kod autokratskih režima u regionu nije prihvaćeno blagonaklono. Kako navode, omraženi klero-nacionalistički režimi teško su prihvatili realnost odnosno dolazak nove makedonske Vlade i Zaeva na vlast. Uvriježeni politički put, kojeg je većina političkih lidera u regionu prošla, temeljio je na iskazivanju patriotizma, koji je kasnije prerastao u nacionalizam i šovinizam, a u završnoj fazi i otvoreni fašizam.

Koncept građanske države i „Vlade za građane“ odnosno „Jedno društvo za sve“ prvo je zasmetao Aleksandru Vučiću, koji je bio tijesno povezan sa režimom Nikole Gruevskog. Vučić kroz svoje političko djelovanje još uvijek pokušava prikriti multietnički karakter Srbije. Dolazak Zaeva zasmetao je i režimima u Bosni i Hercegovini, jer koncept građanske države u fokus stavlja građanina ili državljanina, i ne temelji na etničkoj, vjerskoj ili kakvoj drugoj osnovi.

Upravo su tako uređene sve evropske države, za razliku od već postojećih etničkih rezervata u Bosni i Hercegovini i najave formiranja novog rezervata za Hrvate u BiH kroz najavljenu izmjenu Izbornog zakona u BiH.

02.06.2018.

MARTINA MLINAREVIC: PRIJETILI SU MI ZBOG TEKSTA O VELELJEPNOJ KUCI DRAGANA COVICA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940511

Powered by Blogger.ba